Diskusije : Film

 Komentar
Џокер, Бетменов полубрат
emilija2
04. septembar 2019. u 05.51
Најновији филм о (анти)јунаку Џокеру, Бетменовом полубрату, приказан је недавно на фестивалу у Венецији, уз бурни аплауз публикума.

Џокерова прича је реалистична и смештена је у Њујорк 70-тих година у време штрајка ђубретара. Џокер је сиромашни, психички поремећени (пати од неконтролисаног смеха) али талентовани јадничак, који се стара о својој мајци. Ради као кловн, и све му иде наопако. Једини тренуци разоноде су када гледа еквивалент Џони Карсона на ноћном ТВ програму (оматорели и сенилни де Ниро који се подсмева Џеј Леноу и асоцира на Скорсезеове филмове Таксиста и Краљ комедије који су били инспирација за овај филм). Џокер има симпатију у комшиници црнкињи коврџаве афро фризуре. Бива брутално претучен, остављен на цедилу од стране социјалне службе и без лекова, али Џокеру пуца филм када га туку у метроу пар раних јапијеваца који раде за Бетменовог тату, Томаса Вејна (Бетмен је тада још мали дечкић). Он их на месту убија, у наступу оправданог осветничког беса. Томас Вејн је иначе корумпирани милијардер који улази у политику.

Џокер покушава да добије шансу код ноћног водитеља кога игра де Ниро, али бива исмејан на телевизији док му мајка лежи у болници. Томас Вејн назива сиротињу кловновима (као Хилари Клинтон кад их је назвала „деплораблс”), што доводи до револуције, инспирисане анонимним херојем који је у метроу убио јапијевце под маском кловна, Џокером.

Џокер открива писмо своје мајке упућено милијардеру Томасу Вејну, и из преписке сазнаје да је Вејн његов тата. Обилази свог полубрата дечкића Бруса, и кроз ограду му ставља осмех на лице. Догађаји из Бетменове триологије се понављају, овај пут из угла нашег Хероја, Џокера.

У револуцији, Џокер доживљава тријумф и налази себе, као борца за правду, који се супротставља капитализму и неправди и разобличује лицемерје привилегованих зликоваца, оличених у Томасу Вејну, лицемеру који је највише заслужио судбину која га је снашла. Осмех болесника прелази у осмех тријумфа, који је публика наградила десетоминутим стојећим овацијама.

Све у свему, одличан филм, пун изненађења.

emilija2
09. septembar 2019. u 01.48
Филм је освојио Златног Лава у Венецији. Заслужено!
fontisa
19. septembar 2019. u 17.45
iscekujem nešto tipa V for Vendetta

gledaće se...jedva cekam.
Semion
04. oktobar 2019. u 10.56
Zvuci zanimljivo, ma da su mnoge stvari zadnjih godina tako zvucile, a na kraju ništa öd toga.

Ne znam... Djokera bih prije prikazao kao bivšeg narkomana, koji je u mladosti ubio oca i majku Brusa Vejna, jer su mu falile pare za heroin. Mislim da nikako ne može biti pozitivac, ni djelomicno. Ako smo „realni”. Mislim, svako može da snimi šta hoće, ali to nema veze sa onim, sto su oni, koji su izmislili Gotham City, imali na umu.
Semion
12. oktobar 2019. u 12.27
Film je odličan. Nadam se da će River dobit Oscar.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Earrings?
.