Diskusije : Film

 Komentar
Blade Runner 2049 (2017)
vudu5-lenjin5
(Nil desperandum)
30. septembar 2017. u 08.11




Blade Runner 2049 (2017)
http://www.imdb.com/title/tt1856101/
https://en.wikipedia.org/wiki/Blade_Runner_2049


Novi Blejd Raner je po prvim izveštajima ispao mnogo bolji nego što se očekivalo. Da li Holivud ovim prekida dosadašnju dugu tradiciju neslavnih nastavaka? Lično ću u to da se uverim sledeće nedelje, kada film stiže u ovdašnje bionje.



Derksen
30. septembar 2017. u 08.29
Šta smo docekali, da jedva cekamo Vudua da ode u kino.Ostali jeste stipse 😊
vudu5-lenjin5
(Nil desperandum)
30. septembar 2017. u 08.35
Da svima ovde istreseš gaće, ne bi se nakupilo ni $20.
Fan
30. septembar 2017. u 08.38
I ja ću da pokusam, nisam bio u Svedski bioskop najmanje jedno 5 godina, valjda su ih apgrejdovali da bar lice na Cineplexe po Srbiji.
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
30. septembar 2017. u 11.54
Boze koji seljak nije čuo za AMEX.
Fan
30. septembar 2017. u 12.47
Narafski, Amex Black.
dadayaya
(mind over matter)
02. oktobar 2017. u 04.22
Derksen
02. oktobar 2017. u 05.13
Šta je zabavno, sto su naucili napisani gig kod Nortona?
dadayaya
(mind over matter)
02. oktobar 2017. u 05.40
stagod. jeste bilo funnycool (videti taj jedan minut)
vudu5-lenjin5
(Nil desperandum)
08. oktobar 2017. u 01.40
Odgledao Blejd Ranera...
vudu5-lenjin5
(Nil desperandum)
08. oktobar 2017. u 07.50
______Blade Runner 2049 (2017)
http://www.imdb.com/title/tt1856101/
https://en.wikipedia.org/wiki/Blade_Runner_2049

Dakle odgledao... Utisci pomešani. Film definitivno ima svojih jakih strana. Tu je pre svega vizuelni stil koji prelazi u čistu umetnost. Kapa dole. Sledeće: Rajan Gosling. Šta god rekli o njegovim chick-flick dramama, ovde je 100% na mestu. Odličan. Nema mu se šta zameriti. Treća jaka strana filma je sve ono što je preuzeto od originala. A slabo je sve, manje-više, što je pokušano da se doda na original. '2049' nije zapravo nastavak, ni rimejk, nego 'replikant'. Priča je predugačka, prespora, zamršena i ponekad čak dosadna. Teme su nasleđene iz originalnog Ranera - ko smo, odakle smo, zašto postojimo? Svakog određuju njegova sećanja. Da li su naša sećanja zaista naša ili su nam podmetnuta? Ko je tu replikant, ko ljudsko biće, a ko hologram? Treba da prođu dva i po sata filma da se sve to razmrsi. Problem je što sad ni replikanti nisu isti, jer imamo one ranije zloćeste, Nexus replikante, i ove nove 'poslušne'. Svaki je na svoj način 'živ' i misli da ima pravo na život. U kom grmu onda leži zec? U tome, što sad replikanti stiču sposobnost stvaranja potomstva. A tako rođena deca onda nisu replikanti nego ljudska bića sa autentičnim sečanjima. Veliki game-changer!

Harison Ford nije ni jaka ni slaba strana filma, nego nekako u sredini. Radi se o možda najvećoj filmskoj zvezdi svih vremena. Kao glumac, Ford ipak nema neki repertoar. Uglavnom se njegovi šarmerski pogledi mimo kamere, grimase i uzdasi ponavljaju u svim njegovim poznatim filmovima. Tako i ovde, gledamo 'ostarelog istrebljivača' Rika Dekarta, ali isto nam dođe i da gledamo ostarelog Indijanu ili ostarelog Hana Soloa. I Ford i Gosling pola svog vremena u filmu provode previjajući se na tlu posle strašnih udaraca i eksplozija. Gosling pri kraju primi i veliko-kalibarski hitac pravo u stomak, od čega bi mu u stvarnosti na drugu stranu izleteli parčići jetre, bubrega i kičme, ali bez obzira na to on nastavlja da vitla još desetak minuta, da bi se konačno primirio na nekom stepeništu dok po njemu polako pada sneg. Romantično.

Rekao bih u zaključku da '2049' stoji prema originalnom Blejd Raneru slično kao što i onaj novi Mad Max stoji u odnosu na originalne Maxove sa Gibsonom, ili kao što novi Indijana stoji u odnosu na stare, ili kako Prometeusi stoje u odnosu na originalne Aliene. Analogno vs. digitalno. Neki se i danas kunu u gramofone sa staklenim cevima, neki u Marshall pojačala. A neki u filmove iz 80-ih koji nisu imali današnje efekte ali su znali da stvore atmosferu i ispričaju priču. To što ih Holivud danas revnosno reciklira i došminkava nešto govori ne samo o onom vremenu nego i o ovom sadašnjem.
Fan
08. oktobar 2017. u 08.29
Znači nije zaslužio 8.7 na imdb-u prema 8.2 koji ima original?
Sutra idem da gledam, karte sam već kupio, u Šveckoj karta 15.5 evrica plus 3 evrica za VIP sedište, plus 1.5 evric za 3D naočale, sve se posebno placa ko u low budget avio kompaniji, suma sumarum 20 evrica karta, to jest ocr kod koji ti posalju sms-om. Kokice su još najmanje toliko.
vudu5-lenjin5
(Nil desperandum)
08. oktobar 2017. u 08.38
Tih 8.7 će da se 'normalizuje' na nekih 7.5 koliko mu objektivno i pripada. Pare bolje uloži u Blu-Ray.
Fan
08. oktobar 2017. u 09.06
Blu ray kao disk? Godinama već ne posedujem nikakve playere, diskove i ostale (fizicke) STVARI. Ni bioskopske karte vise nisu papirnate nego elektronske, ti me teras da cuvam neke skalamerije.
dadayaya
(mind over matter)
08. oktobar 2017. u 15.24
ovde su ta neka bitna pitanja lepo objašnjena i odgovorena
PAGE 1: WHO IS RACHAEL... WHAT HAPPENED TO RACHAEL?
PAGE 2: WHAT HAPPENED TO DECKARD... WHO IS THE FIRST REPLICANT CHILD
http://screenrant.com/blade-runner-2049-rachael-deckard-daughter-backstory-explained/
„However, if Replicants can conceive children as humans do, it would be a revolutionary step towards Replicants being recognized as having HUMAN RIGHTS. It begs the question of whether Replicants born and not made would have a soul as humans beings believe they do”

a kao popuna dogadjaja između prvog/originalnog Blade runnera (koji se odigrava u 2019), i ovog novog (koji se odigrava u 2049), na youtube-u su dali (uz Villeneuve-u saglasnost) 3 kratka 'prequel-a', koji se ticu navodnih dogadjaja u 2022, 2036 i 2048
http://www.openculture.com/2017/10/three-new-short-prequels-get-you-ready-to-watch-blade-runner-2049-which-... his-week.html
dadayaya
(mind over matter)
08. oktobar 2017. u 15.26
ovaj link o prequelima sto je pukao:
http://tinyurl.com/y7o5b85j
vudu5-lenjin5
(Nil desperandum)
08. oktobar 2017. u 18.57
Očekujemo izveštaj iz Švedske... ladno ali standard..!

Moj konačni utisak o '2049' je da je najviše pofalio u editovanju. Da su makaze drugačije radile, utisak bi bio znatno bolji. Kraći, dinamičniji cut, sa manje objašnjavanja i više mesta ostavljenim gledaocu da ih sam dokuči, približio bi nastavak na svega koji centimetar do originala. Ovako, ne znam.. ali i original su sekli uzduž i popreko pa će možda i ovog, dajmo mu šansu.
Derksen
10. oktobar 2017. u 01.32
Nema sanse za sansu. Svijetovi već vidjeni, prljava zamlja, apokalipticna, neonska svijetla, enterijeri. Valjda kod takvih filmova osim price potrebni su I drugi svijetovi. Sve već vidjeno. Prica, ništa se ne desava.Blizu 3 sata. Nevidjeno sam se dosadjivala I prestajem da idem na ovakve „spektakle”
vudu5-lenjin5
(Nil desperandum)
10. oktobar 2017. u 01.58
Uvek tako govorimo... do sledećeg „spektakla”.
Derksen
10. oktobar 2017. u 04.21
takvi spektakli privlace veci procenat ljudi koji pored mene jedu zvacu, piju, suskaju, onda odvratni dolby, odvratni 3d, još odvratnije naocale one size. Vrhunac je kad je upalila ta sto je sjedila mobilni iz torbe, bogtemazo. Moram ovo zapamtiti, da me opet dijavo ne bi odnio medj narod :-)To je za vas omladince u duhu
Fan
10. oktobar 2017. u 07.55
Evo Kameron obecava da ćeš sledeći Avatar gledati u 3D-ju bez naocara. Mnogi od danasnjih filmova se ne snimaju u 3D nego normalno pa ih posle konvertiraju u 3D i onda se u tom procesu izgubi na svetlu i film bude mracniji. To mi deluje i da je ovde slučaj a sve naravno zbog para da bi se cena bioskopske kart povecala.

Inače slazem se za kritiku u mnogo cemu što se tiče vizuelnog dozivljaja. Jer meni je prvi Blade Runner bio prvenstveno pa da kažem senzacionalni vizuelni dozivljaj. Film nisam gledao u bioskopu ali sam trejler za film gledao u bioskopu i u trejleru su bas bili naglaseni holografi i uopste taj neki novi, nevidjeni svet buducnosti koji je u filmu izgledao tako stvaran da to do tada nisam video. Ne da je bilo cool nego je bilo super cool i u tom vizuelnom dozivljaju i lezi veliki uspeh prvog filma. Prica manje vise.
i onda sam naravno ocekivao da će i ovaj novi da me tako odusevi mada sam znao da tako najverovatnije neće biti sto i nije. Mada, moram priznati da su se barem potrudili.
Prvo, reziser mi je bio sumnjiv, Sicario mi se svideo ali Arrival nije ni malo a to je bila naucna fantastika ko i BL pa sam odmah bio skeptican. Arrival je isto tako isprican, usporeno, ono sto može da se kaže u pola sata razduzili su na 2 sata i to me obično nervira. To me nervira i u Ruskim filmovima samo što se to ta usporenost tamo naziva umetnoscu a u Americkim pravim imenom. Alo bre, nemam vremena da se mlatim, kaži šta imaš da kažeš pa da idemo dalje, zar ne misli svako tako u svakodnevnom zivotu pa zašto bi to bilo drugacije i na filmu?
Drugo, tačno, taj trend prasine koji hoće da nam predstavi apokalipticnu atmosferu sa braonkasto-graorkastim ispranim bojama. Pre je fotograf morao da upotrebljava filtere za film i filteri su bili zaebani za upotrebu pa si morao da budes majstor svog zanata, danas se to zove digital coloring, samo kliknes i ceo film dobije tonalitet po izboru a na kraju je rezultat obično buljaski, bolje fotke imaš da vidis na instagramu ako ti je bas do toga stalo.
Znaci, slazem se, ništa novo, niti revolucionarno nema da se vidi u novom Blade Runneru. Bez obzira na to meni se film dopao i nije mi zao sto me je sa kokicama, sokicima i parkingom celopkupni dozivljaj izlaska u bioskop kostao €70.
Film je dobar nastavak prvog, prepoznajemo „pejsaze” da tako kažem, prica je ok, glumci su ok, ja Rajka bas gotivim i njegov odabir filmova, na primer Only God Forgives je troduplo sporiji pa mi se ipak svideo sto zbog Rajka, sto zbog Yayaying. Harison je klasican i kao takav je na svom mestu.
Svidja mi se i kako je film stilizovan, bas nekako dizajnerski minimalizam u mnogim momentima a ipak nije Ikeja tako da je meni bio lep za oko tako da sve u svemu ja bih ipak preporucio gledanje u bioskopu.
Inače kraj price u filmu otvara za još, cenim, bar 5-6 nastavaka Blade Runnera, nešto u stilu Aliena. Garantovano!


vudu5-lenjin5
(Nil desperandum)
10. oktobar 2017. u 16.59
I kako si ti to shvatio, ko je autor K.-ovih (uzgred, aluzija na Kafku?) secanja?
Fan
10. oktobar 2017. u 21.05
Ne znam a i to mi i nije tako važan detalj ko je. Neko reče ćerka ali meni je to malo nelogično osim ako mu to secanje nije ugradjeno mnogo kasnije.
Mislim, nevažno mi je jer ja to shvatam kao deo konspiracije replikant pobunjenika. Kad su mogli da sakriju ćerku što nisu mogli i njemu da ugrade secanje, to je tehnikalija.
Ono što baš nisam mogo da obuhvatim je šta je Joi i koja je njena uloga? Avancovana virtuelna „lutka za sex” koja ti pri tom priča ono sto želiš da cujes ili ipak nešto više od toga?
vudu5-lenjin5
(Nil desperandum)
10. oktobar 2017. u 22.24
Ta hologramka je uzela suviše vremena u filmu. Ona je neki generički proizvod Wallace korporacije koji zna da se prilagođava korisniku. K-a nazove „Joe”. Ali on kasnije shvata da ona svakoga tako zove. K. je u očajničkoj potrazi za identitetom. To sa njegovim sećanjima meni deluje kao neka greška u scenariju jer devojka je negde njegovih godina i nije mogla da dizajnira K.-ova sećanja... Ili možda jeste? Možda je K. replikant star svega 3-4 godine, „rodio” se kao odrasla osoba.
Fan
10. oktobar 2017. u 22.34
Pa to bi moglo da bude objašnjenje ali ko je onda i gde je „brat blizanac”? U filmu sve govori da je to on.
vudu5-lenjin5
(Nil desperandum)
10. oktobar 2017. u 23.58
E pa to cuvaju za sledeći nastavak :)
Derksen
11. oktobar 2017. u 01.08
Ljudi moraju da odrastu, tako da je cerka prošla kroz sirotiste i sva sjecanja su njena.Replikanti se radjaju kao odrasli, otud ona nepotrebna scena radjanja onoga novoga modela u sluzi. Mislim nepotrebna u smislu da je onaj raspara za zabavu, da pokaze da je zloco.
vudu5-lenjin5
(Nil desperandum)
11. oktobar 2017. u 03.33
Valjda ju je rasparao da pokaze da replikanti nemaju matericu.. uh, grozno..
Fan
11. oktobar 2017. u 06.54
Pa to mi je i nelogično, ako je on samo par godina star onda se otvara pitanje da on verovatno i nije jedini u potrazi za Deckardom, kao i da on nije jedini kome je to secanje ugradjeno. I onda ako ona ugradjuje to njeno secanje kao na pokretnoj traci odakle onda taj izliv osecanja i suze kad in dodje kod nje i kad ona vidi to svoje secanje? Samo glumi bolesnog majmuna pred njim? Ne znam, malo mi nema logike a ne verujem u ovakvim jednom filmu koji još obecava mnogo nastavaka da su mogli da se zaebu u skripti.
Derksen
11. oktobar 2017. u 08.59
Zato sto je to bilo Pravo sjecanje, njeno.Ostala izmišlja, kreativna kao ja 😊.E sad kako nema maternice, ako je njena majka fake, tj njena majka je na neki volseban način prirodno rodila djete, valjda je to čitava poenta filma, to Cudo,
Derksen
11. oktobar 2017. u 11.37
Glupo sam se izrazila, kako mislis da replikanti nemaju maternice, kad ju je majka replikant dobila prirodnim putem
dadayaya
(mind over matter)
11. oktobar 2017. u 16.34
iz onih objašnjenja gore (na engleskom), da se zakljuciti da se ne radi o 'bioloskom dokazivanju' (tj nekoj 'prirodnosti' ovog ili onog), nego o pravnim pitanjima (ostvarivanju istih prava kao ljudi). A to na osnovu dokazivost/verodostojnosti stecenog zivotnog iskustva (akumuliranih autenticnih memorija individue), a ne na osnovu 100% vernoj bioloskoj simulaciji ljudi (u smislu funkcionalnosti nekih reproduktivnih organa i doslednosti procesa reprodukcije). Jer potomci replikanata (svejedno na njihovu 'biologiju', koja sigurno isto nije 100% 'ljudska' po 'prirodi') imaju sopstvene memorije, za razliku od roditeljskih replikanata (koji imaju istu tu 'biologiju' kao i ti potomci, ali memorije su im ipak 'diskutabilne', jer nisu sve autenticne, tj originalno njihove)...
Derksen
11. oktobar 2017. u 16.42
Kako se tebi svidio film?
dadayaya
(mind over matter)
11. oktobar 2017. u 17.05
nisam ni rekao da sam ga video.
vudu5-lenjin5
(Nil desperandum)
11. oktobar 2017. u 17.06
Dojaje samo gleda serije.
Derksen
11. oktobar 2017. u 17.08
Aha, sorry meni nije palo na pamet da I to može, komentarisati film bez gledanja. Glupost, a što ne bi moglo
dadayaya
(mind over matter)
11. oktobar 2017. u 17.27
Eto ti Westworld ako volis ovu tematiku, meni je vredelo videti tih 10 epizoda (prvu sezonu), kao i 16 epizoda britanske Humans (2 sezone dosad).

Naravno da gledam i filmove, ali zašto bih bacao pare na bioskop. em je preskupo, em to ne smatram uopste provodom. Film uvek gledam pazljivo, često vratim neku scenu, neku i po par puta, i gledam obavezno uz (engleski) subtitl, hoću svaku izgovorenu reč da mogu i da procitam, i hoću da mogu da pauziram kad god hoću.
Sve to ne mogu u bioskopu. A to što ću videti sa 2-3 ili vise meseci zakasnjenja mi ne smeta uopste. Uvek ima puno drugih stvari za gledanje.
Evo veceras kreće i Mr Robot nova sezona...
Derksen
11. oktobar 2017. u 17.37
Ma,sve je to ok, samo sam pomislila da si gledao film, jer diskutujes, meni je to prirodan tok stvari. Pogotovo ne bih citala ovakve komentare ako ga mislim nekad pogledati. Možda ako imaš probleme sa gledanjem filma, to vracanje scena, to što slabije kontas, možda ipak se trebaš pripremiti I unapred gledati trailer I citati review. Ok, mislim da,razumjem pomalo tvoj slučaj
dadayaya
(mind over matter)
11. oktobar 2017. u 17.55
pa sto da ne komentarisem, kad je sve fake, i to pocevsi od mater(n)ice, fejk jajnih celija, fejk osecanja, fejk prasnjavih pejzaza... niš nije ko sto izgleda... čak je i milk-šejk fejk...
Derksen
11. oktobar 2017. u 18.04
Tačno. Ti si npr.toliki fake, posto si se toliko puta multiplicirao, isfejkirao postao si orginal. Znaci ima nade, čak i za fejk milk sejk
Fan
11. oktobar 2017. u 20.27
Pitaj gazdu da ti otvori diskusiju Serije da se sit ispričaš sa samim sobom. Ovde ti mi samo smetamo.
dadayaya
(mind over matter)
11. oktobar 2017. u 20.35
ima nade čak i za nadu multireplikanta... makar bila i fejk izliv
vudu5-lenjin5
(Nil desperandum)
12. oktobar 2017. u 03.46
Napravice oni još 3-4 nastavka a onda i TV seriju Blejd Raner, pa ćeš i ti da gledaš..
dadayaya
(mind over matter)
12. oktobar 2017. u 05.04
a ti nećeš, jer si a-priori protiv serija.
a ok, vidim ima već neka cam verzija preko torenta, sa spanskim subtitlom i navodno pristojan kvalitet, pa ću da skinem kad me već terate da sto pre pogledam (ako je gledljivo). Blade runner je ipak bitan kultni film, i zapravo sam prilicni fan originalnog iz 1982, kao i (sci-fi gnostika) PKDick-a, pa ajde da pozurim ovom specijalnom prilikom...
btw, minority report serija je otkazana posle prve sezone (10 epizoda pre 2 god), a meni nije bila tako losa... total recall 2070 (isto po PKDick-u, ta je isla još 1999) je ipak imao ukupno 22 epizode... a eto The Man in the High Castle je obnovljena za 3. i prilično uspesna.
vudu5-lenjin5
(Nil desperandum)
15. oktobar 2017. u 07.16
Tako je, biće 9 sezona Blejd Ranera a svaka sa po 22 epizode pa ćemo u poslednjoj epizodi konačno saznati da li je Dekart bio replikant ili nije.
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
15. oktobar 2017. u 12.51
Još kad bi hteo da uzmes knjigu i da procitas.
dadayaya
(mind over matter)
16. oktobar 2017. u 08.06
deluje usporeno, ali je jasno da je cilj bio prventstveno 'umetnicki dojam' i to na način koji bi bio sto bolji kontinuitet i nadovezivanje na originalan BR. I jesu se potrudili da postignu visok estetski efekat (čak scene sa deponijom otpada deluju na neki način 'poeticno') uz tu neku hipnotisucu atmosferu, i glumci mislim da su dobro izabrani. Rajan je pristojno odglumio svoje, a posebno mi je leglo sto je Mackenzie Davis bila ukljucena, sa svojim prelepim sirom otvorenim ocima u par scena, kao jedan od bitnih undercover buntovnih replikanata...

Film jeste vredan dozivljaj, kao sequel sajfaj kultnog klasika sa izuzetnom filozofsko-metafizickom dubinom o smislu postojanja (uz vecito pitanje 'zašto'), nastavlja pricu na relativno visokom nivou, stavljajuci akcenat na patnju i socijalne nepravde, indirektno), i enigmi 'realno vs iluzija' (tj 'prirodno' i 'vestacko' (programibilno)) i kako se uzajamno preplicu...

I znaci K/Joe ipak nije Dekardov sin, niti brat ove sto dizajnira (vestacke) uspomene, već samo anonimni replikant koji se (herojski) žrtvuje za visi cilj..

„For Blade Runner 2049, discovering humanity is not a matter of destiny or even parentage, which is good. If K had turned out to be Deckard’s kid, it not only would have been a little contrived and pat, but it also would have undermined the film’s thematic thrust that humanity is defined by action, not origins. If K had been special simply by virtue of his birth, his story would be far less interesting since he didn’t control being born and he would still be a small part of a much larger narrative involving humans and replicants. The script wisely embraces K’s insignificance on a macro level—he is, at the end of the day, just another replicant albeit one who has the memories of the world’s first hybrid. What makes him significant comes from his choices, and ultimately, he chooses to sacrifice his life to save Deckard and reunite him with Ana.”
http://collider.com/blade-runner-2049-k-explained/
vudu5-lenjin5
(Nil desperandum)
16. oktobar 2017. u 17.33
Ma jesi li ti gledao film ili nisi? Nemoj da nam ovde prodajes kvake.
dadayaya
(mind over matter)
16. oktobar 2017. u 23.34
Pogledao ovu dosta losu cam verziju, jedinu koja dosad ima. zvuk bas i nije najbolji i fali bar 20 min filma. Ali dovoljno za neki generalni utisak.
dadayaya
(mind over matter)
17. oktobar 2017. u 18.01
ma ne zna ovaj šta hoće, preteruje. naravno da mogu da se nadju zamerke, ako se kreće s tog aspekta s kog on posmatra, trazeci nešto negde gde mu ni nije mesto.

A za one sirocice nije tačno da su robovi ko sto ovaj kaže, jer onaj crnac za koga rade jasno kaže da ako neće da rade, ne trebaju mu i da mogu da odu, dakle rade iz nekog svog interesa (bolje im je tu nego negde drugde) a ne ropske prinude, sto opet ne znači da je taj sistem iole fer i human, jer je neka nakaradno- kapitalisticka distopija

evo mackenzie davis od pre neki dan
http://abcnews.go.com/GMA/video/mackenzie-davis-dishes-blade-runner-2049-50452679

btw „vaya a conocer a su hija” su poslednje reci u filmu, iz spanskog subtitla...
: )
dadayaya
(mind over matter)
18. oktobar 2017. u 03.53
2 clanka iz Time magazine-a:
ima ovde pdf ceo broj
http://emagazinepdf.com/2017/10/time-usa-october-16-2017/
Do-Androids-Dream-Of-Electric-Sequels
MORE THAN anything, Blade Runner is a story about the end of empire, capitalism at its grim logical conclusion. That is the case for both the 1982 classic directed by Ridley Scott and the long-awaited sequel, Blade Runner 2049, starring Harrison Ford and Ryan Gosling. The profit motive has destroyed the environment; the wealthy have fled to interplanetary colonies; and those who remain on Earth humans and androids alike—live in dense squalor congested by pollution and garish advertisements. And yet, in the hands of director Denis Villeneuve (Arrival), it’s also beautiful. He spoke to TIME about making the film.
This is a sequel to one of the most celebrated sci-fi films of all time. What did you want to preserve? In the first movie, you were seeing layers of time. In most sci-fi, the world is purely a vision of the future. But in Blade Runner, you felt the dirt that was coming out of the ages. I wanted to make sure that we were as specifically true to film noir as the first movie was. And I wanted the atmosphere to carry the beautiful melancholy that was so powerful in the first movie.
How do you update a vision of the future from 35 years ago? Ridley took the main currents of the ’70s—the fashion, the aesthetics—and brought them into the future. Me, I had to struggle with a movie that was made in 1982 that talked about 2019. As we all know, there’s a difference between the future world of Blade Runner and today’s reality. I came to the conclusion that I needed to deal with an alternate universe—to start with the world of the first Blade Runner and extend it. So I went back to all the cultural references of the first movie and imagined how they would evolve.
One major continuity is the pervasiveness of advertising in this
world. I didn’t want to come back to the fantastic image of the blimp [in the original]. I felt that belonged to the first movie. I decided to use different technology, like drones that can project 3-D images into the smog, because the smog is so thick. The ads themselves express the blend of cultures: in this universe, the ocean has risen, most of Eastern Asia has been flooded, and there are many refugees from everywhere in the world who’ve come to Los Angeles.
The environment is a major them in both films. I wanted to show how
human beings are disconnected more and more from nature. There is a lack of humility: we are trying to control nature when nature is stronger than us by far. At the end of the day I don’t know anyone who will outlast nature.
And that influenced the costumes too? Winter was the strongest influence here. The clothes were designed to withstand a very harsh, cold environment that shifts from rain to snow to icy rain very quickly. Winter has an impact on people’s behavior: you don’t walk the same way, you don’t talk the same way, you don’t think the same way.
How did you deal with the improvements in special-effects technology? It’s important to underline the fact that Ridley Scott and Douglas
Trumbull’s special effects in the original movie are a work of genius. I didn’t have to struggle with the same technological challenges as they did. This movie is a blend of very old passionate approach and high-end technology. We built all the sets first, constructed all the vehicles, did all the rain and the snow and the fog with practical effects. All the streets, all the exteriors—we constructed everything.
There’s a scene where you see a car inside a penthouse—that was real. There was a real vehicle that came inside the room. I feel that CGI is very strong when it’s helping reality, helping real shots. But to start just from CGI is not something I wanted to do.
These movies envision a future of decay. But their visual majesty
conveys a certain optimism. Is this an optimistic film? I think so. For me, one of my goals was to create a bleak world with strong sparks of beauty coming out of it. That’s why the first sequence, where Officer K (Gosling) is flying toward Los Angeles, is a gray, overcast, dark, austere landscape with winter light. Suddenly you have sparks
of light coming out of the landscape’s technology, and that creates beauty. The humanity of the characters creates beauty. It’s a movie that I feel has, in a strange way, an optimistic ending. And I’m glad about that, because I need to have that kind of optimism in the world
today.—NASH JENKINS

2049 is a love letter to Blade Runner
SO MANY MOVIES TODAY HAVE A million near-endings, each promising,
„But wait, there’s more!” There are a million near-endings in Blade Runner 2049, Denis Villeneuve’s sequel to Ridley Scott’s 1982 future-noir Blade Runner, and some are O.K. Shot by cinematographer Roger Deakins, this is also a handsome picture: it echoes the first movie’s somber, rain-misted L.A., only with additional strata of despair and wistfulness.
But there’s enough story here for three sequels, and not even the
capable shoulders of its star, Ryan Gosling—as K, a future-world LAPD officer charged with seeking and destroying androids, or replicants—
can carry all of it. Early on, K endures a bone-crushing encounter with one of his targets (Dave Bautista, who maximizes just a few slender minutes of screen time); reports back to his no-nonsense, no-makeupwearing boss (Robin Wright, groovy in her sternness); and goes home to his hologram girlfriend (Margaret Keane–eyed Ana de Armas), a
charmer programmed to genuinely care about what kind of day he’s had. She’s prepared a meal of makebelieve steak frites tantalizingly
superimposed over his real dinner, a bachelor’s bowl of drab brown
noodles. Later Harrison Ford reprises the role of Rick Deckard, though he too eventually gets lost in endlessly breaking waves of plot.
That’s not to say there aren’t some inspired touches. The best of them
is a retro-modern jukebox that looks like one of those old Victorian glass bells with a mini hologram of one of the great singers of the 20th century inside. His crooning is like the signal from a ghostship calling through the years. Old movies send out those types of signals too. Our job, when watching a sequel, is to sort of remember and sort of forget what came before. 2049 doesn’t make us sort of forget enough.
frangipani
(><)
19. oktobar 2017. u 20.03
Odgledala prvog dana prikazivanja. Sto bi rekli, pomesana osecanja ali, drago mi je da sam odgledala jer me film emotivno veze za prvi deo. Malo mi zao Harisona, stigle ga godine. U jednoj sceni se vidi i pojas koji nosi ispod majice... Nisam ljubitelj Goslinga ali ajde, ok. Volim Dzareda (i 30sec2M), muzika je strava, prica onako. Doceka Ridli drugi deo a nešto ne verujem da će biti dalje.

Bio par u istom redu. Doneli da zdernjaju punu kesu. Oborili sediste, digli noge, izjedose sve i posle oko 20 minuta filma pobegose. Cenim da nisu imali pojma šta su dosli da gledaju.
vudu5-lenjin5
(Nil desperandum)
19. oktobar 2017. u 20.51
'Blade Runner 2049' Flopped In America, And Overseas Box Office May Not Save It
https://www.forbes.com/sites/scottmendelson/2017/10/09/box-office-why-china-alone-cant-make-blade-runner-2049-into-a -hit/#27d746877bda

Svi javljaju da je film flopnuo na blagajnama, i za to postoji više razloga.

Prvo i osnovno, gledaoci su ustanovili da nije toliko dobar koliko se pisalo u prvom trenutku. Sve, sve, ali dobar film je dobar film. Dobar film će uvek imati publiku i vratiti uloženu lovu. A ovaj jednostavno nije dovoljno dobar.

Drugo, to nije film na koji će čovek da povede celu porodicu. Krv, guze i psovke nisu za decu koja idu u bioskop da vide nindža kornjače.

Treće, ni original nije bio mejnstrim pa nije ni nastavak. Hardcore/dystopian SF ne vole svi. Ni original nije zaradio neke pare.

I četvrto, ljudi se nisu upecali na još jedan film sa Harisonom Fordom jer su ga već videli u nizu sličnih skorašnjih uloga, ostarelog i ofucanog, poušavajući da i dalje bude akciona zvezda. Ima vreme za svakog kad treba da okači kopačke o klin. I to svako shvati, na kraju, na više ili manje bolan način.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Unicorn Gifts?
.