Diskusije : Film

 Komentar
Alien: Covenant (2017)
vudu5-lenjin5
(Nil desperandum)
16. maj 2017. u 09.04



http://www.imdb.com/title/tt2316204/
https://en.wikipedia.org/wiki/Alien:_Covenant

O, vi koji odete u bioskop jednom godišnje a tupite o nekim levim filmovima koje ste skinuli (ukrali) sa torenta! Da vas obavestim: običaj odlaženja u bionju još nije izumro!

Danas u popodnevnm satima: Alien: Covenant. Sala 1: prazna. Ni 25 ljudi. Namestio sam se komforno na samu sredinu i po x i y osi i krenuo da dok traju reklame dovršavam kafu koju sam doneo iz Meka, ali da ne bude sve savršeno, jer i ne može da bude, pobrinula su se dva maloletna geeka iza mene. Jedan se trudio da onog drugoga uputi u radnju svih prethodnih Alien filmova. A kad je sala praktično prazna, i šapat se dobro čuje. Geekovi su svugde isti, zaista, i u Beogradu i u Adelaidi, na svim meridijanima i svim jezicima, jednako iritantni.

No, kažem uvek, to i jeste draž odlaženja u bioskop. Na kraju krajeva, posredi je javno mesto sa živim ljudima. Neka interakcija mora da postoji. Neko glasno priča, neko krcka kokice, neko prdi, ne može da bude kao kod kuće.

Apropo filma... Pa, prvi iz serije o Elijenu, tj. Osmom putniku, kako su ga kod nas prvobitno (i pokazalo, se, promašeno) nazvali distributeri, davao se još 1979. - kad sam imao 8 godina. Sad imam 45 i opet gledam Elijen film. Čini mi se da ceo život gledam jedan te isti film. Što, pazite, nije daleko od istine. Zar ne znamo unapred da ćemo imati nekog elijena, i neku žensku, astronautkinju, i da će svi uglavnom izginuti osim nje, i da se do samog kraja neće znati jesmo li se tog elijena rešili ili ne. Taman mislimo da smo ga za vjek i vjekov katapultirali u otvoreni svemir, a on opet odnekle iskoči i nastavi da kasapi ljude. I tako u krug. Elijen franšiza mi liči na voz na šinama, u tom smislu da je voz veliki, impresivan, nema zbora, ali pošto ide kuda idu i šine, zna se unapred kuda će se kretati i gde će završiti. Iznenađenja nema. Jedino što Ridli Skot dodatno upumpava su krv i groza od rasporenih trbuha i eksplodiranih grudi. Toga sad ima više nego ikad. Ah, da, Skot u ovom nastavku još ozbiljnije igra na kartu M. Fasbindera, koji se odlično pokazao u Prometheusu. Pošto je Alien: Covenant nezvanični nastavak Prometheusa, imamo ponovo Fasbindera, čak u duplikatu. Fasbinder ako ćemo pravo i drži ceo film da se ne razleti na sve strane poput elijena upucanog iz sačmare. Katherine Waterston je takođe dosta dobra. Ostali likovi manje-više, uglavnom umiru pre nego što stignemo da se zainteresujemo za njih.

Covenant bih stavio ispred Prometheusa, ali ne i ispred 4 klasična Aliena. Gledajući film možemo dosta saznati o istraživanju svemira u budućnosti, na primer stvari kao:

- Astronauti, bistri ljudi, spuštaju se na nepoznatu planetu ne mareći da je prvo ispitaju bespilotnim sondama, dronovima, roverima i sl. što se u stvarnosti praktikuje već pola veka. Ne brinu ih patogene klice, divlje zveri i ostalo što ih možda čeka. Imaju na brodu robota ali umesto da njega prvo pošalju da malo izvidi, ide odmah njih 10, uključujući i kapetana.

- Propuštaju da uoče da postoji ceo jedan grad na samo nekoliko kilometara od mesta na koje su se prizemljili.

- Niko od posade ne primećuje da se pogrešan robot vratio na matični brod. Ni brodski kompjuter ne vidi razliku.

- Robotima raste kosa (!) Moraju da sebe podšišaju s vremena na vreme.

- Dva robota, istog ili vrlo sličnog tipa, međusobno razmenjuju informacije normalnim ljudskim govorom. Ja kao programer zamišljam da bi mogli da uspostave neku WiFi vezu i u sekundi razmene gigabajte podataka, ali onda ne bi bilo filma, je li tako? Mora da se priča da bi gledaoci razumeli šta se dešava.

- Dva sporedna lika, članovi posade, pri kraju filma se seksaju pod tušem, umesto, kao što bi se očekivalo, da žele da čuju od preživelih sve o planeti i stvarima koje su im se tamo desile. I za to odsustvo interesovanja bivaju i kažnjeni - prikrade im se Xenomorph i onda imate krvavu kabinu za tuširanje, omaž Psihu.

Da završim u pozitivnijem tonu. Dobro kod ovog najnovijeg Elijena je što je tehnologija spec-efekata zaista neverovatno napredovala u odnosu na 1979. tako da sada Xenomorpha vidite lepo u detalje, celog, iz svih uglova, bez žurbe. Oni gumeni modeli u ranijim filmovima bili su uvek prikazivani iseckani, na trenutak, u polumraku, nikad celi, itd. Ako su prvi filmovi bili više kao švedska meka pornjava, ovaj novi je definitivno hard-core, ništa se ne krije, sve se vidi, i molim lepo.
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
16. maj 2017. u 09.20
Nisu te otpustili kao previse matorog za programiranje?
vudu5-lenjin5
(Nil desperandum)
16. maj 2017. u 09.27
A ti me ne bi pustio da dalje radim?
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
16. maj 2017. u 09.43
Pa nezdravo, prolupao si, pricas o odlasku na druge planete kao da znaš nešto o tome i kao da to radimo. Too much movies.
vudu5-lenjin5
(Nil desperandum)
16. maj 2017. u 09.48
Filmovi ovakvog tipa su bazirani na trenutnim naučnim saznanjima, ono, astronomija, astronautika, biologija itd. Nekome je to zanimljivo, dok neko, opet, treba da se drži iransko-turskih koprodukcija.
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
16. maj 2017. u 10.10
To ti mislis sa svoje malo skole da su bazirani na tome.
vudu5-lenjin5
(Nil desperandum)
16. maj 2017. u 10.14
Tvrdnja je da su bazirani. Mi sa malo škole vidimo da i nisu baš. Šta tu ima loše?
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
16. maj 2017. u 12.11
Danas je srpska novinska agencija NjuzNet objavila da je umrla kornjaca koja je drzala svet na svojim ledjima. Ocekujemo dalja saopštanja nadleznih hoće li Vudu zameniti kornjacu posto
se već nalazi tamo dole.

Vudu dospeo si na prve stranice.
dadayaya
(mind over matter)
16. maj 2017. u 14.08
a umro eto prekjuče ovaj Powers Boothe, jel on možda bio kornjaca?
dadayaya
(mind over matter)
16. maj 2017. u 15.13
vest o kornjaci nije sa zapada (mada su strane sveta danas globalno malo vise izmesane, pa je i 'gutanje' malo dislocirano), niti recimo onaj kineski film Paths of the Soul, koji je pomenuo na derkseninom topicu

A ne mislim da je markiz ljubomoran na nekog od nas, barem ne na mene...
U vezi komunizma, ja ne vidim levicu i socijalizam politicki uopste kao nešto loše. naprotiv.

u vezi odlaska na druge planete, nije da branim vudua, ali ni to nije problem. sajfaj je odavno prakticno mainstream, i zašto o tome ne bi pricali kao o nečemu u šta se 'razumemo' (na osnovu silnog dosadasnjeg sajfaja)
tralala
16. maj 2017. u 15.29
pa naravno da ne vidis ništa loše u komunizmu, jer verovatno nisi Srbin, nego su se tvoji dovukli u Srbiju sa shestom lickom, kao i Chmarkizovi.

komunizam je najgora stvar koja se ikada desila Srbiji i Srbima, i još uvek je se nismo resili. i dan danas komunjare i njihove potomci sede na vlasti u Srbiji...
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
16. maj 2017. u 15.39
Cuder baljo lete tanjiri.
dadayaya
(mind over matter)
16. maj 2017. u 16.17
desila se balkanska varijanta socijalizma (sa recimo nekim greškama koje su se ovako ili onako odrazile), koje kao ideja nije bila ništa loše. Jer komunizam u praksi nigde nije ni zaziveo, a danas polako snovi o komunizmu bivaju zamenjeni snovima o singularity-ju, kao nekom buducem drustvu materijalnog (i informacionog) blagostanja, spajanju sa (nekim 'dobrocudnim') A.I. tako da niko nije zapostavljen niti ugrozen na bilo koji način... Neko bucude new-age StarTrek drustvo...

A ja sam rođen u Bg (od srpskog oca), tj nisam 'dovucen', ali ne vidim zašto je to nekom bitno...
dadayaya
(mind over matter)
16. maj 2017. u 16.29
tj i otac (i deda i pradeda..) su mi iz srbije, nisu 'dovuceni'...
tralala
16. maj 2017. u 16.33
malo je cudno onda sto branis tekovine NOB-a...
Fan
16. maj 2017. u 17.05
Alo, imbecilni punoglavcu, nećeš valjda tvoje bljuvke i o politici da prosipaš, nalupao si se vala o Polanskom, da li misliš da si zanimljiv?😬
dadayaya
(mind over matter)
16. maj 2017. u 17.07
sve je u ovoj komplikovano-kompleknoj simulaciji od sveta 'čudno'. cudan je i sam uzrok zašto sam/smo (programski) 'tu'... nekom ('ljudskom biću') je ova simulacija raj, a nekom pakao... gde je tu metafizicka pravda (?)... plus se mesaju tu i razni gadni demoni (bilo da su evoked/invoked od nekih 'ljudskih bica', ili 'samoinicijativno')
tralala
17. maj 2017. u 12.36
Fan,

„da li misliš da si zanimljiv?😬”

tebi ocigldno jesam, čim me tako verno pratis u stopu.

ali detektujem i izvesnu dozu ljubomore na moj intelekt. :)
Fan
17. maj 2017. u 12.40
Da, zadivljen sam količinom tvoje imbecilnosti. Redak si fenomen i stvarno slučaj za posmatranje.
tralala
17. maj 2017. u 12.43
pa kapiram ja da mi se divis, do imbecilnost... i osecas inferiorno u odnosu na grandioznost mog intelekta, jer za razliku od tebe imam uvek nešto pametno da kažem na bilo koju temu. a ti nikad ni na jednu. :)

ali ne očajavaj i ne krivi sebe za svoja urođena ogranicenja. nisi ti kriv. zali se mami i tati. verovatno si plod incesta u nekom zabacenom seocetu na jugu Srbije. :)
Fan
17. maj 2017. u 12.47
Ajd piši još malo😆
tralala
17. maj 2017. u 12.49
koliko je bilo stanovnika u selu tvoga oca i majke? i da li svi imaju isto prezime?

:)))
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
19. maj 2017. u 03.44
Proleće u punoj snazi, a ja živim u Zemunu, ne moram da se guram preko reke, mogu samo da mi zavide pacenici kao Tralalajko sto bacim pogled u nezne dekoltee studenkinja Poljoprivrede i Vise Medicinske. Ulepsao si mi dan hvala ti.
Derksen
19. maj 2017. u 04.11
Sidzi do reke
dadayaya
(mind over matter)
19. maj 2017. u 05.14
https://www.youtube.com/watch?v=8GhLOjGDlWs U Skripcu - Sidji do Reke, sa 'O Je', iz 1983...
jedna od najlepsih stvari i 80ih

(na zalost Delcic je umro od raka 2011...)
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
19. maj 2017. u 07.40
Tezak kenjator nisam ga podnosio ni njegov TV. Sve to urbano i u trendu sto rece baba.
dadayaya
(mind over matter)
19. maj 2017. u 09.37
imao je kvalitetan i prepoznatljiv glas, a ova numera kao i neke druge od U Skripcu (bio je tu samo pevac, ne i kompozitor) su zaista prava ex-yu vrednost...
vudu5-lenjin5
(Nil desperandum)
19. maj 2017. u 10.40
Šta beše tema ovde?
dadayaya
(mind over matter)
19. maj 2017. u 11.22
tema je razmenjivanje informacija između (ne-insektoidnih) robota... 3d-isprintani do nivoa (pseudo-ogranskih) molekula... wi-fi im po defaultu disabled, i nije bas lako osposobiti ga... neki (misle da) su sopstveni programeri, a neki (da su) tudji programeri... nekima (programski) raste/opada kosa, nekima ne... . neki imaju algoritamski kontrolisan bioritam, a neki nemaju... neki su (heuristicki) naucili nove stvari, a neki nisu i nikad neće... neki su bladerunneri, a vecina nisu... nekima je (programski) lepo, a neki su u skripcu...
horatius
(konj)
22. maj 2017. u 08.20
Ukratko, film je teško smeće, Prometej prema ovm sranju izgleda ko remek-djelo
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
22. maj 2017. u 08.49
Gde si? Pisao sam nešto o Sibeniku.
vudu5-lenjin5
(Nil desperandum)
22. maj 2017. u 19.57
Oba su „smeće” mada ja mislim da je Covenant malo bolji od Prometheusa. Koherentniji, izglađeniji.

Ipak..

Način razmene informacija unutar jedne visoko razvijene civilizacije je.. sviranje u frulicu?

A roboti isto imaju sposobnost sviruckanja.. znači mogu da udisu i izdišu vazduh... imaju pluća?

U prologu Covenanta vidimo Weylanda kao čoveka od svojih 45 godina, recimo, i Dejvida, robota. Ono što se posle dešava u Covenantu hronološki dolazi POSLE Prometheusa, u kojem smo Weylanda videli kao umirućeg stogodišnjaka. Izlazi da Dejvid ima bar 50 godina. Stari model robota dakle. Nisu imali neki noviji da pošalju na tako važnu misiju.

I tome slično.

Ljudi se po netu zabavljaju nalazeći sve ove logičke greške. Imaju pravo, platili su kartu. Svaki film ima svojim logičkih problema, ali kad neki jednom padne u nemilost onda krene lavina i naslađivanje nad manjkavostima filma.
horatius
(konj)
23. maj 2017. u 11.35
Herre, di si pisao o Šibeniku?
I nemoj da prođeš ovuda ovo ljeto a da se ne javiš
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
23. maj 2017. u 13.33
Ne gledaj mi u pijat odličan film. Hana Jusic ne zna za soru i shegu.
U rangu je Emira Velikog. Nisu još svesni kako dobru reziserku imaju.

Oracije toliko sam video kucnog nasilja da suti moj djecace plavi. Ala
se lemate tamo po Sibeniku. Toliko iz bioskopa.

Slabo posecujem ustašiju poslednji put sam u Dalmaciji bio u prosloj deceniji na Korculi, presao preko teritorije koju vam je poklonio car Dusan. Ako me vidi česta bratstva jedinstva do Francije to bi bilo to. Sad ako zoves razmislicu. Slabo vise idem na ta slane vode možda ove godine skoknem do Grcke sredinom septembra.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Mantra Bracelets?
.