Diskusije : Film

 Komentar
Hacksaw Ridge
pata
(milijarder)
15. februar 2017. u 16.29
gledala pata iz dva (ili 3 možda) dana.

Rezija Mel Gibson. Glavna muska Endru Garfild.

To je film o mladom Ameru koji bi da ide u rat, ali ne bi da ubija i da nosi oruzje. Dakle postavka ljiga, tema ljiga, obuka mladog pitomca, ljiga-liga, as expected, uz puno maltretiranja. Uloge jednodimenzionalne i ocekivane.

Međutim...

Ima u filmu i 45 minuta klanja koji su uradjeni do detalja. Mel je, as always, sadista, lozi se na krv i na klanje u velikim kolicinama. Ovde je prevazisao sebe. Uber Mel. Apocalipto je mala maca za ovu klanicu. Sve ostalo sto je snimio kad se stavi na gomilu nije ovom klanju ni do clanaka. Nisam skoro gledala gadniji ratni (da li sam uopste?). Ko voli zanr, ima da se nauziva. Ostatak filma odradjen zanatski, ali tih 45 minuta klanja i smrti uradjeno do detalja. Da li smem da kažem jako dobro? Da li smem da kažem savrseno? I tu se vidi trud i razmišljanje. Skidam kapu, naradio se (ovo bez ironije).

Glavna muska odlicna, ruzni Jesa je napredovao, jako je dobar, i njemu kapa dole.

Vins Von odlično ukastovan, Sem Vortington isto, on je inače super los glumac, ovde se ne vidi koliko je slab.

Scenograf i kostimograf se nisu mnogo naradili, osim da ih uvaljaju u krv i blato.

Ocena 5, moje preporuke, osim u slučaju da ste gadjivi na Mela, onda zaobidjite.

vudu5-lenjin5
(Nil desperandum)
15. februar 2017. u 17.29
Videla si sve suprotno od mene...

http://www.serbiancafe.com/lat/diskusije/mesg/45/17138566/hacksaw-ridge-2016.html?17

_____Hacksaw Ridge (2016)

http://www.imdb.com/title/tt2119532/
https://en.wikipedia.org/wiki/Hacksaw_Ridge

Čuju se mišljenja da je ovo do sada Gibsonov najbolji režiserski poduhvat, i mogao bih da se složim. Siguran sam da ga poneki Oskar neće zaobići, možda ni onaj glavni, za film godine. Pod uslovom da su glavonje u Holivudu oprostili Gibsonu ranije grehe i više ga ne drže u nemilosti.

Mladi Desmond Doss prijavljuje se da ratuje protiv Japanaca - ali bez namere da nosi oružje. Doss je pripadnik Adventisticke crkve, iliti po srpski, subotara, koji zabranjuju da se puca i ubija. Ovaj problem, naravno, iskrsava odmah na početku obuke. Oficiri ne znaju šta da rade s mršavim momkom a i drugim vojnicima u jedinici se to ništa ne dopada. Doss trpi ismevanja i batine i pošto nikako ne popušta da primi pušku u ruke završava na vojnom sudu. Stvari se tu ipak nekako sređuju i Doss dobija odobrenje da služi kao bolničar iako nije prošao obuku sa oružjem. Idemo dalje. Okinawa, maj 1945. Ameri naviru dok se Japanci očajnicki brane. Gadno mesto. Ako bismo mesta na kojima ne biste želeli da se nađete ocenjivali od 1 do 10, ovo bi dobilo min. 11. Celo ostvro je već više puta preorano granatama - raskomadani leševi leže na sve strane. Borbe se vode u rovovima i u tunelima ispod zemlje, brodovi artiljerijom tuku s mora, a Doss jedva stiže da svoje saborce spase da ne iskrvare i nekako ih izvuče sa borbene linije, tj. spusti konopcima sa „zupčastog grebena” (= hacksaw ridge). Spasio je 75 svojih drugova i primio orden časti lično od Trumana.

Ovo sve bi bila neubedljiva priča za film, da se nije zaista desila. Ali jeste - Desmond Doss je postojao, prošao sve gore opisano, preživeo rat i umro spokojno pre deset godina, u 87. godini.

https://en.wikipedia.org/wiki/Desmond_Doss

Elem, kažem ženi, koja je bila sa mnom u bionji, Hacksaw Ridge je zamalo pa australijski film. Režiser Australijanac nije štedeo na australijskim glumcima. Kad se izuzme Andrew Garfield, koji je Amerikanac, skoro svi sa liste su Australijanci: Sam Worthington, Hugo Weaving, Rachel Griffiths... glavnu žensku ulogu tumači Teresa Palmer, koja je upravo iz ove moje Adelaide.

Pojavljuje se i Mel Gibsonov sin Milo. Isti tata.

U zaključku: odavno je rečeno da dobar ratni film mora neizbežno biti antiratni film, a Hacksaw Ridge se u ovo u potpunosti uklapa. Ko je imao nerve da gleda Galipolje, Saving Private Ryan i slične ratne masakre sa otkinutim udovima i prosutim crevima, voleće i ovaj film. Pomenuo bih samo dve zamerke. Prvo, američki brodovi koji tuku s mora urađeni su sa CGI i nisu ispali bas 100% kao pravi, što malo kvari uverljivost radnje u njenim ključnim momentima. Drugo, Vince Vaughn! Čovek je faca, dobar je glumac, nema rasprave. Ali nije za druge stvari sem komedije. Tako ga publika doživljava. Ne kažem da nije sposoban da igra ozbiljne uloge, ne, ali radi se o imidžu koji je stekao i koji ga prati, tako da čim se pojavi u filmu ovakvog tipa gledalac se trgne i upita kuda sad to vodi? Nepotrebna distrakcija, jednostavno takav kasting ne čini uslugu filmu kao celini.
Fan
16. februar 2017. u 08.29
Ima neki promotion, jeftine karte za Okinawu iz Bangkoka, €170 povratna. Bas se nešto razmišljam.
SrboPeuljanac
(Sanjar)
18. februar 2017. u 23.05
Prva liga film.
Izbacio bih Vaughna, nisam navikao da ga gledam u ozbiljnim ulogama i ovdje je dokazao da to I ne zna raditi...
Garfield razvalio, gluma 5+, ali Oscar ide ili Gosslingu ili Afflecku, iz nepoznatih razloga, slabiji su dosta od Garfilda.

Scene nasilja...pa ono, ovo je 20 godina poslije, ali Saving Private Ryan I Letters from Iwo Jima su isto ludilo po tom pitanju...

Sve u svmeu, da, I ja dajem peticu film.

I usput je true story.
pata
(milijarder)
19. februar 2017. u 08.14
meni Von nije los, zato što je krupan, a Endru bu trebalo da je sitan i zilav.
Tako da mi je kontrast bio super, krupni vodnik koji pod.ebava i sitan vojak koji ima stav.

Garfildu možda neće dati jer je mlad, ima još da guli. A možda će mu i dati jer se ima lobi iza.
Dilema je velika :)

SrboPeuljanac
(Sanjar)
19. februar 2017. u 15.53
Pa ono, ako je htio krupnog i velikog, mogao je umjesto Vinsa da odabere Liama Niesena.
Ali dobro, to je samo mala stavka koja ne smeta filmu u cjelini.

Da, I ja mislim da je Endrju još mlad, ali da je pravde, to ne bi trebalo igrati ulogu.
Vidjećemo.
Poz...
vudu5-lenjin5
(Nil desperandum)
19. februar 2017. u 18.50
Garfild je dobro odglumio - u biti seljačkog sina, naivnog i zanesenog idealima (religija, patriotizam). Skoro pa hrišćanski film, od onih koji se prikazuju po evangelistickim crkvama. Razloga zašto ipak neće biti prikazivan u takvim crkvama ima dva, prvo, propagira neku drugu veru, drugo, lete udovi i crevca na sve strane, tj. ne ide baš da se prikazuje porodicama sa malom decom u mirno nedeljno popodne.

Pre bi mogao neki Tarantinov filmić, ima manje krvi i nasilja..
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
20. februar 2017. u 03.21
Slazem se Vase knjige za manijake treba zabraniti za mladje od 18 godina. Ako nema barem milion zrtava tamo u orgijanju Boga i Jesovana nema nijedan.
vudu5-lenjin5
(Nil desperandum)
20. februar 2017. u 05.32
Ja bih tebe zabranio za sve mladje od 90.
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
20. februar 2017. u 09.07
Ti znaci nisi citao Stari zavet. Jak vernik.
SrboPeuljanac
(Sanjar)
20. februar 2017. u 12.50
Kad smo već kod ratnih filmova, da ne otvaram novi topic...Allied sa Bredom i Marion takođe odličan.
Normlano, nema ovakvog klanja i priča je skroz drugačija, ratna romansa, a priča odlična, sjajna gluma od oboje, mada mi se čini da je Bred čak bio bolji od Marion, dobra montaža, kostimi...ma sve.
Tačno čudno da je dobio samo jednu jednu nominaciju, za kostime...
Svakako vrijedno gledanja.
vudu5-lenjin5
(Nil desperandum)
20. februar 2017. u 17.36
„Allied” boluje od amerikanitisa, znaci svaki Jenki u 2. sv. ratu je Supermen ili Kapetan Amerika ili tako neki super dasa koji slisti jednim rafalom 20 Švaba. Da je scenario bio odrađen pažljivije i ozbiljnije (kao npr. „Atonement”) mogao je da ispadne strava film, ovako - fioka zaborav.
SrboPeuljanac
(Sanjar)
20. februar 2017. u 18.33
A Valter ih kao nije rokao po jedno 60 u 7 sekundi, kao ni Prle , Tihi i kompanija. :-)
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
20. februar 2017. u 19.06
Takvih se kao Vudu da uloviti 20 za jedan dan.
vudu5-lenjin5
(Nil desperandum)
20. februar 2017. u 22.47
Vidi gnojavog sto je postao duhovit!
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
21. februar 2017. u 03.23
Nisi citao Stari zavet a prdis da si vernik Tildica bi ti barme izrecitovala neke stihove. Prdis o ratu a nikada ga nisi ni prismrdeo ko će još da bombarduje MML. Gledaš samo olivudske hitove sa zakasnjenjem a imaš i TV kao i Expi. Programer si, a smrdis u Adelaidu. Dosta za danas i ceo mesec.

Gledao sam u prethodnih sedam dana film o americkim scenaristima koji su osuđeni u doba makartnijeve ere u Olivudu TRAMBO. Sve izgleda cakum pakum i kada se muce i kada pišu u kadi, ali mi je najjača žena koja organizuje njihov progon. Trambo je inače pisac jedne izuzetne knjige Dzoni je krenuo u rat. Prvi je od Amerikanaca napisao da je USA pretnja Rusiji a ne obrnuto. Sve u svemu film je bezveze iako je o značajnoj licnosti. Ukoliko je Praznik u Rimu značajan film. He he. Sto bi rekao jedan hronicar srpske scene ko zna zašto sam vam ovo napisao ne može da smeta znači da je ok.
Expander
(blood, sweat & tears)
25. februar 2017. u 03.27
Oklen meni televizor?

Ali ko god ima Pink Film - siguran sam da je gori pacijent i od ovih diskusija! Zar mi imamo samo 76 filmova???
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
25. februar 2017. u 04.03
nekih 900 filmova u SFRJotu. Odgledao većinu na art kanalu. Najbolji period pred crni talas njime su zasrali kinematografiju. Lazar i Gotovac kao krajnji izraz svega sto će doći 20 godina kasnije.
Expander
(blood, sweat & tears)
27. februar 2017. u 03.30
Ne može crnje, nevidjena depresija je taj tzv talas.
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
04. mart 2017. u 11.15
Danas je umro Lazar drago mi je sto sam ga opleo za zivota da !@#$vi Fan ne može da ostri qrc kako serem mrtvacima. Toliko.
Fan
04. mart 2017. u 11.29
Koji bre Lazar? I šta ti znači ono „!@#$vi Fan”, čisto da znam kako ti to starom drugu?
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
04. mart 2017. u 12.21
pa !@#$% kako bi da nije stari. Ma kako ne znaš Laza jadnicak koga su i Broz i Kandicka progonili.
Fan
05. mart 2017. u 07.32
Pogledao sam film - vrlo dobar 4.
Da prokomentarisem komentare, borbene scene su uradjene dobro ali nije nešto sto bode oči, slična klanja, možda malo kraca, smo već gledali na filmu tako da ovo nije ništa novo. Mel to dobro radi još iz onog filma borbe amera protiv crvenih mundira, kako se zvaše, pa je bilo za očekivati. A i s obzirom da je film o spasavanju ljudi sa bojnog polja nije moglo bez krvi i sakatih, da bi se prikazalo realno.
Šta Vince radi u bilo kom filmu nikada mi nije bilo jasno pa ni sada. Dje ga nadje Mel, to jest princess čijij direktivi je morao da ga ubaci u film. Vince je miscast u svakom filmu. Ona scena kad ga Garfild vuče a Vince puca na japance je čak i komična i i možda bi malo bila i uverljiva da nije Vinceta.
Ostalom nemam zamerke, odličan ratni film.
dadayaya
(mind over matter)
21. mart 2017. u 17.27
dosta dobro odradjen film, slazem se. na momente malo nerealistican, ali ne previse... A mislim da i Vince nije bio tako los izbor, zasluzuje i on da se oproba u nekom ratnom filmu, i ipak se pokazao relativno solidan... nego verujem da japancima je ovaj film prava nocna mora, prikazuje ih u prilično losem svetlu, a tu zapravo brane sopstvenu teritoriju Okinawu.
fontisa
22. mart 2017. u 14.33
gledala preksinoć. u kasne sate.

odlično odradjen film. čak mi ni glavni glumac nije bio antipatican, ali je definitivno mogao nekog drugog umesto njega.

sam worthington ima facu svakog glumca, on je jednakost svih lepsih plavusa u filmskoj industriji.

a vince je odličan. neko rece da ne može da ga zamisli u ozbiljnim ulogama, pa možda kada bi odgledao film the return to paradise, video bi manje komicnog vinca. odličan je glumac.

sve u svemu lepo ispricana prica, dotaknuta i dobrota i ljudskog, možda ima malo veću minutazu samo ratovanje, ali to je mr. gibson :)

i posebno me je povukla muzika, odličan kompozitor!

prelepa i glumica koja glumi ženu, i hugo weaving (mr. smith iz matrixa) koji je sjajno docarao oca koji se bori sa svojim demonima. ovaj film je vise muski napisan i odradjen nego njegovi prethodni...u smislu da su se emocije prikrivale. verovatno da bi se docarao period u kom se desava.

 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.