Diskusije : Film

 Komentar
Kineoteka birala najbolje srpske filmove
niger
28. decembar 2016. u 17.21
Комедија „Ко то тамо пева”, према сценарију Душана Ковачевића и у режији Слободана Шијана, поново је изабран за најбољи српски филм. Избор 100 најбољих филмова од 1911, када је снимљен први српски играни филм „Карађорђе”, до 1999. организовала је Југословенска кинотека у оквиру својих редовних активности током ове године. Овај филм Кинотека је изабрала и за најбољи 1996. године, поводом обележавања првог века покретних слика.
Југословенска кинотека је у складу са својим овлашћењима, а према Закону о културним добрима, јуче прогласила 100 најбољих филмова за културно добро од великог значаја.
Избор 100 најбољих филмова, сачињен је према оценама домаћих теоретичара филма, професора и критичара, а међу првих десет су: „Скупљачи перја” (на другом месту, са само три гласа мање у односу на првопласирани), „Три”, „Кад будем мртав и бео”, „WR – Мистерија организма”, „Буђење пацова”, „Маратонци трче почасни круг”, „Љубавни случај или трагедија службенице ПТТ”, „Марш на Дрину” и „Подземље” на десетом месту.
Међу првих 20 су и дела: „Јутро”, „Заседа”, „Отац на службеном путу”, „Вариола вера”, „Лепа села лепо горе”, „Рани радови”, „Празник”, „Национална класа”, „Петријин венац” и „Суботом увече”, а међу 100 најбољих су и „Балкански шпијун”, „Млад и здрав као ружа”, „Карађорђе”, „Невиност без заштите”, „Давитељ против давитеља”, „Варљиво лето '68”, „Дечко који обећава”, „Ране”, „Ми нисмо анђели”, „Битка на Неретви”, „Буре барута”...
_______________________________________________

OK je da su filmovi nacionalno blago i da neke (i filmove i autore i scenariste i glumce) treba izdvajati i zastititi. Ali cemu ta glupost da se bira „najbolji film”? Ne postoji tako nešto. Ne možeš birati najbolju knjigu, sliku, ženu...glupost. To je stvar subjektievne percepcije i protoka vremena. Nabrojani su gore, manje vise vredni filmovi. Nije mi samo jasno zašto nema najboljeg filma E. Kurturice „Dom za vesanje”? Pa to je remek delo. Markesovski film! Reziser domaći, scenarista domaći, najveca uloga Bore Todorovica.. Šta će tu „Otac na sluzbenom putu”. To je dobar film, ali je nije sasvim „sprski”, a i finansiran je najvecim delo iz BiH. . Valjda je nekim cistuncima smetalo da stave dva filma na ciganskom jeziku u izbor. Jadno. Dobro je da su se se setili Jovanovica i Rakonjca. „Davitelj protiv davitelja” nema šta da trazi ovde (uz svo postovanje Taska Nacica). Za mene, „Rane” ispred „Lepih sela”. Gde je „Poseban tretman” najbolji Paskaljevicev film? Ima tu još nelogucnosti, ali ajde.Nek se cuva blago.niger
Derksen
28. decembar 2016. u 18.43
Hebiga niger na ovo sam morala da se javim. Uvatila wifi u busi izmedje velike I male Plane, dok je sofer na pauzi.Daklem Ko to tamo peva jeste najbolji srpski film svih vremena jer je bukvalno svaka recenica, scena zazivjela, utjelotovjena u jeziku I srpskom nacionalnom biću. Drugima ne mjerim vrednocu.Za film o Jasenovcu si potpuno u pravu, to je nasa sramota, ali ja vjerujem da će se snimiti jednog dana, ali ne neuko I nisko, nego sa postovanje. Sve vas puno pozdravljam I sve najbolje u 2017. I vozi Misko ...
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
29. decembar 2016. u 02.08
Lažeš ne postoji wifi u busevima u Srbiji.
niger
29. decembar 2016. u 03.17
Tvoeje SUBJEKTIVNO vidjenje je da je „Ko to tamo peva” maltene pojam srpskog bica. Taj film jeste remek-delo, ali zar je „Tri” Ace Patrovica manje dobar. On se bavi i nekim drugim „uronjavanjima”. Iams savsene politicke i drustvene metafore poput „Andergraunda”, „Posebnog tretmana”, koje su isto tako ukorenjene u neko nacionalno biće itd... Veoma je „bibavo” govoriti u ketegorijama „nacionalnog”. Sto uopste to mora biti odlucujuci kvalitet? Zašto stavljati redne brojeve? Meni svaki dan na pamet padne drugi film...Doduse ja nisam (napuseni) Srbin, pa možda lakse gledam sa strane.
Fan
29. decembar 2016. u 04.54
Seljoberu lagao si nas ovde o wifi-ju pre 5 godina, za 5 vam stave možda i ekrane u sedistima.
vudu5-lenjin5
(Nil desperandum)
29. decembar 2016. u 06.25
Gde je „Još ovaj put”?

Prikazao socijalizam kad je bio na vrhuncu, a iznutra već truo. Jednostavno nezaobilazan film.

Tajvanska kanasta?

Sabirni centar?

Crna macka?

Hebes ti tu listu.
niger
29. decembar 2016. u 07.13
„Crna macka” - još jedan (doduse sjajan) film na ciganskom jeziku. Pa neki vrli kriticari nisu mogli da prevale preko jezika dva romska filma među srpskim kulturnim blagom, a da ubace i treci?! Mada je zanimljivo da tebi bazdimo samo mi crnci, a ne i nasa braca?

„Tajvanska kanasta” i Sabirni centar nisu kvalitet za vrh. To je srednja kategoririja. Ali bi, recimo, „Jagode u grlu” Karanoviceve mogle da budu tu.
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
29. decembar 2016. u 08.51
Vi crnci bazdite gore od gancija šta tu ima novo? Ti bas zaudaras, veruj mi živeo sam iznad crnja i ponekad isao tamo na kraj Pete avenije.

Ma u buseve za Nis će i vestacke vdzajne da stave Fane.
vudu5-lenjin5
(Nil desperandum)
29. decembar 2016. u 10.15
Stvarno, šta to fali Sabirnom centru? Još jedna izvrsna studija naših mentaliteta. I još jedan Kovačevićev scenario, ovog puta u rukama Gorana Markovića. Film je sjajan na više nivoa.

Tajvanska kanasta je isto Markovićev film, ah, očigledno ne voliš Gorana Markovića.. tvoj problem.
niger
29. decembar 2016. u 10.54
Nema šta da ne volim G. Markovica. Ne poznajem ga lično. Hvala bogu. Od filmova izdvajam dva: Varolu veru i Majstori Majstori. Nacionalna klasa, Specijalno vaspitanje, 69, sve je tok OK, ali nije vrh. Politika? Boli me crni... (kako ono kaže vas vojvoda?).

Ako je D. Kovacevic uradio scenario ne znači da mora sve da bude cudo nevidjeno. Uradio je scenario i za „Svetog Georgija” pa ni sam Dragojevic još ne zna na šta mu lici taj film.

Crnje bazde belcima, kao sto vi bazdite crnjama. (Sem belkinja koje koriste crnake afrodizjake).

Pocinjem da sumnjam u pravi pol Vudua.
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
29. decembar 2016. u 11.24
Sveti Georgije je najbolji Srdjanov film. Gledao ga sa Ulisom. Ja lično mislim da mu je bilo bolje da je nastavio da piše poeziju, ali posto ga niste citali dzaba mi da vam pricam.

Crni beli ne bazde crnjama nauci to. Ma Vudu je u dusi ckapi ko i drugar mu DJV.
niger
29. decembar 2016. u 12.18
„Sveti Georgije je najbolji Srdjanov film.”
___________________________________

Samo ti njega pali...
dadayaya
(mind over matter)
29. decembar 2016. u 13.26
nije 69 nego varljivo leto 68, i nije markovic nego paskaljevic...
: )
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
29. decembar 2016. u 13.27
Evo ti ga pa njemu sve to potanko ispricaj

https://www.facebook.com/srdjan.dragojevic.5
car_dusan_silni
(srednjovekovni roler ruler)
29. decembar 2016. u 17.59
Ulis je mitsko biće.
niger
30. decembar 2016. u 05.06
Paskaljevic ili Markovic - već dugo je svejedno. Goran je najbolje snimio u prvoj trecini karijere, kao i drugi.

Šta da kažem Dragojevicu? „Rane” su mu odlične, jer šmira kojom pretrpava svoje filmove tu ne smeta , pošto je priča, pre svega, beogradska. Crna kao najrnji mrak i direktna.

„Lepa sela” su mogla biti remke delo, potpuno izbalansirana između autorskog i bioskoposkog, da nij hteo da pravi holivudski uradak,a da ostanes regionalno, a i nacionalno, korektan.

Da je taj film samo malo više ZAPRLJAO... Jer rat je kuga od crnila. I niko ne gine tako što prvo napravi monolog i šou pa onda umre. Niko u ratu tako ne gine. A film je - ratni.

Ima tu sam jedna (pardon dve) ljudske smrti: četnik na „odlasku kući” i ona novinarka koja gine u trenu nenadano i glupo. A to i jeste ratna smrt.

Previse umiven frilm da bi bio vrh, ali je dobar.

Ostalo što je radio Dragojevioć jeste : šega, šala i pošalica. Sem „Georgija”..Taj film je zaostao u razvoju.
Semion
11. januar 2017. u 08.22
Nije mi samo jasno zašto nema najboljeg filma E. Kurturice „Dom za vesanje”? Pa to je remek delo.

************

Ne slazem se. Pre par godina sam ga nabavio na DVD, i moram reći da film nije dobro ostareo. Nije jedini, ima ih dosta koji su u svoje vreme bili dobri, da bi se kasnije covek zapitao, zašto ih je nekada obozavao. Slično će biti i sa većinom filmova Q. Tarantina.
vudu5-lenjin5
(Nil desperandum)
11. januar 2017. u 16.16
To sumnjam.
Derksen
12. januar 2017. u 04.02
kako sad lažem, pozvala se na tebe... Kaže gospoja, onda može, ne palimo mi wifi često, ode nam dizel
niger
12. januar 2017. u 07.42
„Ne slazem se. Pre par godina sam ga nabavio na DVD, i moram reći da film nije dobro ostareo. Nije jedini, ima ih dosta koji su u svoje vreme bili dobri, da bi se kasnije covek zapitao, zašto ih je nekada obozavao. Slično će biti i sa većinom filmova Q. Tarantina.”
________________________________________

Najbolji film E. Kusturice. Jedan od pet najboljih eks jugoslovenskih filmova. Strahota od metafora. Vizuelno njegov najjAči film. Odglumljen ne za deset već za 11. Bora na vrhuncu moći. Najbolji kasting koji je Kusturica ikada napravio (a kod njega su naTurscici uvek vrh). Emocionalno - film drzi gledaoca u predinfarktom stanju sve vreme. Amin.

Ne postoji mogućnost poredjenja Tarantina i Kusturice. Kusturica je sve ono sto Tarantino nije - potpuno obrazovan, nagledan i iznad svega sposoban da stvori filmski svet. Tarantino je ubo dva zanimljiva filma o nasilju. I to je to.
car_dusan_silni
(srednjovekovni roler ruler)
13. januar 2017. u 13.51
I ja se slazem da je Dom za Vesanje genijalan i vanvremenski. Možda bih ga opet trebao pogledati (zadnji put sam ga gledao pre desetak godina) cisto da vidim da li mi se mišljenje promenilo.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.