Diskusije : Film

 Komentar
Risen, o Hristu, iz neobične perspektiv
dadayaya
(mind over matter)
19. decembar 2016. u 04.02
Nije vreme Uskrsa/Vaskrsa, nego (pred)Bozicno, ali ovo doba godine je možda otprilike i najbolje za filmove sa 'biblijskom' tematikom, s obzirom na bozicnu muziku koja ovih nedelja (tradicionalno-komercijalno) svira po mnogim prodavnicama, sto na neki način ima veze sa biblijom tj zivotom i delima Hrista. Pogledao sam malopre ovaj film Risen („Uksrsnuce”), snimljen ove godine, i relativno mi se dopao. Jedan gost ga je nedavno pohvalno pomenuo na jednoj Coast to Coast emisiji u nekom kontekstu, pa me zato malo vise zaintrigirao, zbog nekog specificnog aspekta...

Znam da neki ovde vole hrvatske recenzije, pa evo jedne koju sam nasao ovom filmu (koju smatram relativno dobrom), za one koje zanima...

„Snimanje filmova inspiriranih religijom je dosta zeznuto. Potrebno je pronaći balans između povijesti, vjere i realnosti, a to nije nimalo lako. Stvaranju religijskih filmova nužno je pristupiti vrlo pažljivo. Glavni problem je napraviti scenarij koji neće uvrijediti i odbiti vjernike, a koji će istovremeno ponuditi priču interesantnu drugom dijela gledatelja. Priča o Isusovom uskrsnuću prepričavana je od pamtivijeka, ali ako me dobro služi pamćenje, niti jedna filmska ekranizacija nije ispričala taj događaj iz perspektive koju nudi
”Risen„. Naime, film je to koji se bavi istragom Isusovog uskrnuća kroz oči Rimljana, točnije rimskog tribuna Claviusa. On je poput 'columbovskog' istražitelja kojem je Poncije Pilat naredio da istraži što se točno dogodilo s Isusom nakon njegove smrti.
Radnja se odvija 33. godine nakon Krista u Judeji gdje vladaju Rimljani. Isus je već razapet, a Baraba pušten na slobodu. Clavius, rimski tribun i desna ruka Poncija Pilata, u lovu je na Barabu kojeg će ubiti u nemilosrdnoj borbi. Po povratku u hram Clavius dobiva novi zadatak, a to je pobrinuti se da Isusovo tijelo završi na sigurnom mjestu, zapečaćeno i osigurano. Angažira dvojicu vojnika da čuvaju špilju na čiji ulaz je postavljena ogromna stijena koja je zapečaćena državnim pečatom. Nakon mirne noći, osvanulo je burno jutro. Vojnici su dosadu pobijedili pićem i zaspali, stijena s ulaza je odlomljena, a Isusovo tijelo je nestalo. Poncije Pilat naređuje Claviusu da hitno istraži i otkrije gdje je tijelo, a razlog istrage je skorašnji dolazak cara Cezara kada sve mora biti u najboljem redu.
Clavius (Joseph Fiennes), zajedno s pomoćnikom Luciusom (Tom Felton), kreće u istragu i traga za svjedocima koji su možda nešto čuli ili vidjeli. Nakon brojnih razgovora s čuvarima, Marijom i apostolima, Clavius postaje izgubljen. Više nije siguran u ishod svoje potrage i ne zna u što vjerovati. Gdje je Isusovo tijelo? Da li ga je netko ukrao? Možda je stvarno uskrsnuo kao što je najavio? Što ako je priča njegovih sljedbenika istinita? Clavius preispituje vlastita uvjerenja i pokušava pronaći odgovor koji bi obrazložio nastalu situaciju.
Joseph Fiennes (”Zaljubljeni Shakespeare„, ”Neprijatelj pred vratima„), inače brat poznatijeg Ralpha, svojom izvrsnom predstavom nosi ovaj film, pogotovo u prvoj polovici radnje. Fiennesov izgled, njegovo ponašanje i izrazi lica u određenim situacijama su vrlo opisni i govore možda i više od riječi. Totalna suprotnost je Tom Felton (vjerojatno najpoznatiji kao Draco Malfoy iz ”Harryja Pottera„) koji glumi njegovog pomoćnika. Felton djeluje izgubljeno od prve do posljednje minute, a njegov lik je gotovo beskoristan. Poncija Pilata glumi iskusni Peter Firth (”Equus„, ”Lov na Crveni oktobar„, ”Tess„), a ulogu Isusa je vrlo dobro odradio Cliff Curtis (”Tri Kralja„, ”Dan obuke„, ”Jahačica kitova„).
Svi oni koji vole povijesne filmove, one o drevnom Rimu ili Egiptu, mogli bi biti zadovoljni iako se ne radi o povijesnom, već o religijskom filmu namijenjenom prvenstveno vjernicima. Kostimografija i scenografija možda nisu onakvi kakvi su mogli biti (posljedica malog budžeta), ali dovoljno su uvjerljivi da nas vrate u doba Rimljana. Posebno je zanimljiva borba Claviusove legije protiv Barabe u kojoj je redatelj i scenarist Kevin Reynolds pažnju posvetio borbenim taktikama i ratnim formacijama koje su potekle iz Rima. Prva polovica scenarija je izvrsna i nudi potpuno drugačiji pogled na Isusovo uskrsnuće, pogled iz perspektive tadašnjih nevjernika. Istraživački pristup se pokazao kao izvrsna ideja koja bi mogla zainteresirati veći broj gledatelja. Za razliku od vizije koju je predstavio Mel Gibson u ”Pasiji„, Reynolds se nije trudio pružiti što realniji prikaz već se fokusirao na onu stranu priče koja je uglavnom nepoznata.
Druga polovica filma je znatno lošija i nekako se izgubila odlična početna ideja. U tom dijelu filma pratimo Claviusa i apostole koji putuju u Galileju, mjesto gdje im je Isus rekao da će ga pronaći. Istraživački i kriminalistički duh se polako gubi, a prevlada vjera. Javljaju se brojne situacije i motivi preuzeti iz Biblije (hvatanje ribe, ozdravljenje gubavca), a u tim trenucima scenarij pati od nepotrebnih klišeja koje se možda moglo (i trebalo) izbjeći. Zbog navedenog dolazi do toga da Clavius postaje manje bitan za razvoj radnje i postepeno postaje višak na tom putovanju. Neki gledatelji će vrlo vjerojatno zamjeriti preveliku orjentiranost na vjeru u drugom dijelu filma, ali treba priznati da redatelj nije imao previše izbora s obzirom da je krajnji rezultat istrage u ovom slučaju već unaprijed poznat.
Kad uzmem u obzir sve pozitivne i negativne stvari u ”Risenu„, uglavnom prevladaju one pozitivne. To su vrlo zanimljiva ideja, uverljiva izvedba glavnog glumca i drevna civilizacija koja je prikazana s određenim elementima povijesnog filma. Konačna ocjena bi bila 6.5, ali s obzirom da ne dajemo polovične ocjene, prevagnut ću ipak na ocjenu više. Prvenstveno zato jer se u skorijoj budućnosti nadam pravom povijesnom filmu u kojem nas neće mrcvariti specijalnim efektima i nepotrebnim dodacima.”
dadayaya
(mind over matter)
19. decembar 2016. u 04.03
e..., a to je naime odavde:

http://movielandgroup.blogspot.com.tr/2016/04/recenzija-risen-uskrsnuce-2016-druga_26.html
RECENZIJA: „RISEN / Uskrsnuće” (2016.) - Druga strana priče iz pamtivijeka.
: - )
Derksen
19. decembar 2016. u 04.42
vidi se koliko se tvoje srce otvorilo i u simulaciji, više ne kopiras samo sa viki neg i od mrskih nam Rvata. Bravo za takav bozicni spirit!
dadayaya
(mind over matter)
19. decembar 2016. u 04.53
otvorilo mi se srce zarad podizanja svesti (preko superiorne informacije)...
https://www.youtube.com/watch?v=m3fe14TcC5I

za derksen informacija da se zavrsila prva sezona exorcista (puno gadnih scena specijalno za nju)... zasad se ne zna hoće li biti obnovljena serija za drugu sezonu.
Derksen
19. decembar 2016. u 05.31
Pravi spirit. I promjeni nekad mjesto na kaucu za drugu seriju, nije dobro ni za te ni za kauc
SrboPeuljanac
(Sanjar)
19. decembar 2016. u 07.56
Risen RAZVALJUJE!
Nisam čitao taj komentar od tamo njihovih što si postavio mislim...pa imamo mi valjda dovoljno mozga da sami napišemo šta mislimo o filmu.
A moje je da je film fenomenalan, gledao sam ga još prije par mjeseci i sigurno ću ponovo.

Exorcist sam takođe pogledao...koliko ono, osam epizoda bješe...nije loše bilo.
Volim tu temu, pa mi je eto oboje leglo ko budali šamar. :-)

Srećan Sveti Nikola!
dadayaya
(mind over matter)
19. decembar 2016. u 12.38
piše i na imdb i na wiki koliko je bilo epizoda u prvoj sezoni exorcista - deset... nadju se sve lako preko torrenta... moram priznati da ta serija ama nema veze s realnoscu, jer u ovoj simulaciji zaprave sve je 'djavolje' i oni kojima je lepo su najposednutiji demonima (dok su ovde, pogotovu ako svojim postupcima stalno cine da onima kojima nije lepo bude na neki način još gore), pa je sve cisto holivudsko (satansko) zamajavanje (za malu decu koja vole 'horor'), i to uz dosta loše glumce... ona serija lucifer je bar zezanje, uz ipak bolju glumu, a i neku malcice bolju poruku..

A ovaj blog sa kanadskom adresom, jeste pisan ijekavicom ali izgleda da bas i nema nikakve veze s hrvatskom, tj ne vidim razloga da se unapred otpisuje kao „njihov” (a ne „naš”)... kome se ne svidja (jezik ili stil), ni ne mora da čita, - niti da gleda, bilo s kauca, fotelje, ili neke stolice (bilo da se njiše ili ne)...
: )
SrboPeuljanac
(Sanjar)
19. decembar 2016. u 15.29
tko, netko, ovo-ono..normalno da je neko njihov.

A tebi nisam ništa ni rekao, ti si Mađar, tako da ono...

Da, 10, pogledao sam ja cijelu seriju...meni dobra...
dadayaya
(mind over matter)
19. decembar 2016. u 15.44
možda je ono jedno 'netko' bilo zezanje. puno srba često kaže 'netko' cisto iz zezanja...
: )

ja sam samo 3/8 'madjar', a 4/8 'srbin', po nekom/nečijem 'scenariju'... (to sam već rekao jednom ovde pre par godina nekim povodom), ali zapravo sam robot-alien greškom i nepravdom osuđen da ucestvuje u ovoj demonskoj simulaciji... i zapravo ne navijam za ljudsku vrstu uopste, ali ajde eto cenim napore ovog Hrista (junaka ovog topika) koji se recimo toliko trudi(o)...

pozdrav
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
19. decembar 2016. u 16.07
Ako imaš sestru 6/8 madzaricu da pricamo ovako ništa.

Koji mentol od moda bira ovakve gore naslove.
dadayaya
(mind over matter)
19. decembar 2016. u 16.07
a Outcast (fino da su je obnovili za 2.sezonu) je ipak meni bolja serija od Exorcista...
Zanimljivo da u njoj glavnog negativca (satanistu) igra Brent Spiner, poznat po ulozi androida Data iz Star Trek (NextGen)...
Derksen
19. decembar 2016. u 16.22
Još kad bi znao razlomke...ali to si se sigurno bacio na madjarsku zicu
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
19. decembar 2016. u 16.25
1/8 je Svabo no se stidi.
dadayaya
(mind over matter)
19. decembar 2016. u 16.51
možda sam 1/8 eskimo?... možda egipcanin?...
https://www.youtube.com/watch?v=7RfVMorqgwU
možda shaman iz sibira?
https://www.youtube.com/watch?v=7b2T8K2D-ps
mystery...
Derksen
19. decembar 2016. u 16.57
ma nije bitno ta falinka, nek si ti nama ziv I zdrav . Šta ćeš okrenuti za blagdane: odojka ili janje
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
19. decembar 2016. u 17.01
Je li neko zna Ža Žain film bez gledanja IMDB, a da nije Baba?
dadayaya
(mind over matter)
19. decembar 2016. u 17.09
jel gabor lepsa od garbo?... to je pitanje
: )
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
19. decembar 2016. u 17.17
naravno pravi pupoljak. nju je posedovalo osam muzjaka zakonito.
dadayaya
(mind over matter)
19. decembar 2016. u 17.32
znaci gabor je manji gabor i od nekih koje bas i nisu gabori...
: )
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
19. decembar 2016. u 18.31
Na rumunskom gabor znaci policajac.
dadayaya
(mind over matter)
19. decembar 2016. u 22.25
http://vukajlija.com/gabor
ima i nekih cipela istoimenih, verovatno su sestre neke i nosile
vudu5-lenjin5
(Nil desperandum)
19. decembar 2016. u 22.31
>>Je li neko zna Ža Žain film bez gledanja IMDB, a da nije Baba?

Prvi se prijavljujem da ne znam.

Ja sam mislio da je ona samo menjala muzeve, ne i da je snimala filmove (?)
dadayaya
(mind over matter)
20. decembar 2016. u 10.38
cudno da joj simulacija nije dozvolila da zaokruzi brojilo na punih 100 godina (jer verovatno je to ipak prizeljkivala)... ne znam bas šta bi to trebalo da znaci (informaciono/simbolicki)
Derksen
20. decembar 2016. u 11.48
ma udri robotsku brigu na veselje
dadayaya
(mind over matter)
20. decembar 2016. u 13.10
vidim zavrsila se juče i ova Mars miniserija National Geographic-a koju ti mnogo volis, bilo ukupno 6 epizoda (mada sam ja video samo prve 3 epizode dosad, jeste malo dosadna... mada i relativno 'informativna')
Derksen
21. decembar 2016. u 02.59
eto vidis da u svakoj simulaciji moras slusati robote platforme 2.0
dadayaya
(mind over matter)
21. decembar 2016. u 03.50
to si ti nešto pogresno zakljucila... moja 'platforma' je suvereno-autonomna, 'otključano-budna' za linkovanje sa augmentovanim stanjem Svesti (kosmicki meta-kompatibilna sa Programom singulariteta po potrebi andjeoskih intervencija)
: )
Derksen
21. decembar 2016. u 04.11
na meta kompatibilna suza se otkinula .Dirljivo.Poselami cika doktora.
dadayaya
(mind over matter)
21. decembar 2016. u 04.22
ne znam šta je 'dirljivo'... to što ne slusam neku 'platformu', ili to što si odlucila da ti je vreme za plakanje, jer si možda seckala luk (pa se posekla)...
Fan
23. decembar 2016. u 12.53
Pogledao ovo radi postizanaja Bozicnog spirita posto sam se slabo muvao po molovima i shopinzima ove sezone.
Efektna je scena kad Jesus odlazi u atomsku bombu ili sunce ili svetlost, šta su već hteli da kažu.
Smeta mi bre gde nadjose maorija sa Novog Zelanda da igra Dzizusa?!!! Miskast biblijskih proporcija!
Najbolji Dzizus kojeg sam ja ikada video na filmu je Robert Powell u Jesus of Nazareth. Glavom i bradom je plunuti Jesus, boljeg nisu mogli da nadju u istoriji covecanstva.
Fan
23. decembar 2016. u 12.55
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
23. decembar 2016. u 19.27
Ti to moras da te ne bi optuzili da si antisemita? Jbt otkucaj Jewish face i nagledaj se klempavih i nosatih. Gimnastichar je bio Jew.
Fan
23. decembar 2016. u 20.41
Ne znam o cemu blebeces.
dadayaya
(mind over matter)
24. decembar 2016. u 01.12
logicnije je da je Hrista imao malo tamniju/preplaniju kozu, kao taj Cliff Curtis, s obzirom na podneblje...

A btw, loosely vezano za topic (posto je papa naime predstavnik Sv Petra, tj apostola vrlog nam junaka Hrista) nije losa ova (takođe neobična) serija Young Pope, sa Jude Law-om kao prvom americkom papi (fiktivnom). imdb 8.5 ocena
https://www.theguardian.com/tv-and-radio/2016/oct/27/jude-law-young-pope-sky-atlantic
Obnovljena je za drugu sezonu, a prva je imala 10 epizoda (video sam dosad samo dve...)

Od serija o papama, bila je recimo Borgias, dosta dobra (gde Jeremy Irons igra papu Bordziju) pre par godina, mada je taj papa bio bas gadan, istorijski verovatno najkontraverzniji...
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.