Diskusije : Automoto

 Komentar
Skripe mi zadnje kocnice naročito posle kise
Straza
(trazitelj)
03. septembar 2011. u 14.53
Čuo sam da pakne treba možda kalo razmaknuti.Kako da razmicem,ima kao jedna rupa gde je nešto kao zupcanik ili šta već te se to okrece,i kao tad se popuske kocnice.Sad na koju stranu okretati i koliko to je pitanje??
Ako je ovo tačno molim pomoć,ako ne opet šta je pravi odgovor na ovo?

Da na drugim kolima kad volan ide udesno skripi prednji disksa leve strane.Moram ovo rešiti pre zime,zato je njabolje sad odraditi sve nepravilnosti.
Molim pomoć !
veljo50
(majstor 01)
03. septembar 2011. u 16.33
Koja marka kola je u pitanju.
SRT-4
(a.k.a 05SRT-4)
03. septembar 2011. u 22.13
To je normalna pojava na dobos kocincama nazad. Jednostavno se vlaga zadržava unutra i zato skripi. Taj zupcanik ti dozvoljava da pakne vratis nazad unutar bubnja da bi mogao da razmonitras kocnice. U suprotno smjeru su samopodesavajuce tako da ako ti to vratis nazad, čim stisnes kocnicu par puta one legnu nazad na svoje mjesto i opet skripi.
Straza
(trazitelj)
03. septembar 2011. u 22.44
Buick je u pitanju.
Nije bas normalno da moje toliko skripe a u drugih kola koje imam i koje sam imao ta pojava skoro da nije ni bila primetna :)
Hvala za podatak vezan za zupcanik,mislio sam da ima veze međutim kako kažeš da pritiskom na kocnicu sve se vrati nazad,značaj dakle nepostoji.
Ipak bi mi znacilo da mi neko pomogne oko ovog zvuk je nepodnosljiv za vreme kisnih i vlaznih dana..

Šta je sa ovom diskom koji skripi pri okretu volana u desno??
veljo50
(majstor 01)
04. septembar 2011. u 00.01
To sto ti skripi posle kise samo ima prljavstinja unutra i ona se skupi.Prvo podledaj kolke su ti pakne dali su do kraja ili nisu onda izmi pomoću vazduha jakog pritiska izduvaj to iznutra ako ne može onda skini tocak i operi to unutra,kada budes skinuo videces sve taje i kako je ocisti dobro i uzmi smirgle te to lepo osmirglaj i vrati.Onaj zupcanik ti sluzi da primacinjes i odmacinjes pakne od dobosa a to je da nastelujes kocnice .Ako neznas kako ide pitaj.Ne razumem za disk kada savijes volan skripi ili kada savijes volan i kocis. Koje je od ovo dvoje.
Straza
(trazitelj)
04. septembar 2011. u 00.08
Kad savijem volan i kocim,da onda se bas cuje ciuuuu,manje kad okrenem samo volan,tad čujem prigusen zvuk,ali se ipak cuje.
Što se tiče ovog dobosa i ciscenja šta da ocistim od prljavstine posto neshvatam bas o kojoj se prljavstini radi gde se nakupi i postoji li kakav sprej ili nešto da to ukloni ili..
Straza
(trazitelj)
04. septembar 2011. u 00.11
To za stelanje kocnica pomoću malog zupcanika,mislim možda su malo primaknute pa da odmaknem joji milimetar,al neko mi ovde rece da to nema veze jer ako odmaknem da će se prilikom pritiska na kocnicu sve vratiti kako je i bilo pre..
Ipak ako je ovo tvoje tačno,onda molim te da mi kažeš na koju stranu da vrtim taj zupcanik pomoću čega i kako :)
pravda_i_istina
04. septembar 2011. u 02.10
meni skripe i zglobovi na rukama i nogama posle kise, pa šta?
dosao kolega na posao, bio neki bocni vetar sa kisom i zardjali mu samo levi diskovi... na parkingu nov chevy tahoe isto se vidi rdja koja se čak spira, odvratno...

ako ti ne zanosi kad naglo ukocis, samo vozi do 100k milja, a ujutro posle kise dobro zakoci u rikverc, nemoj po malo da cvili i razbudi sve komsije:)
pravda_i_istina
04. septembar 2011. u 02.15
a nasteluj sve tako što ćeš na parkingu da krenes, ne moras mnogo da se zaleces, pa zgazi onu malu papucicu, prvu s leva, i tako par puta, napred i nazad da se ukopas u mestu
veljo50
(majstor 01)
04. septembar 2011. u 03.52
Prvo podigni tocak i probaj kako se okrece ako ide lagano da ne zapinje dobro je ili hoćeš da nastelujes ima pozadi jena rupa i kroz nj protnes safciger i okreces zupcanik polako u smeru zavijanja srafa apolako okreci tocak ako pocne da zapinje na dobrom si pravcu idi dok ne zablokira kad zablokira vrati polako nazad dok ne pocne da se okrece lagano to je to a za sprej u ovde znam koji ali u americi ne znam stvarno ovde se zove bremsreningung.A kod prednjeg probaj da savijas volan na licu mesta vidi dali skripi, bez voznje,jer kocnice ako skripe one skripe i na pravcu i u krivini .a taj automatik sto kažu da sam stelije to je kod modela gde je cilindar izveden za rucnu kod paknova nije steluje se rucno.Idi polako uradi to.
Straza
(trazitelj)
04. septembar 2011. u 10.35
Dakle za ove zadnje da taj tockic okrecem safcigerom u smeru zavrtanja stafa kad dodje do kraja da vracam nazad i stanem kad tockic pocne ići da se okrece veoma lagano OK

Ovo za prednje ako okrecem u mestu volan i ako skripi posto kazete da i tad kocnice skripe šta da uradim u tom slučaju?

Još za taj sprej,ako ste imali iskustva,da li je posle prskanja pouzdan,da li otkloni rdju ili šta već i koccnice oslobodi onoh neugodnog zvuka.

Pravda,ti si me nice nasmejao nego dao konkretan predlog,ali i to vredi,danas neki tmuran dan,ti mi ga malo razvredri komentarima :)
veljo50
(majstor 01)
04. septembar 2011. u 12.21
Razumes bre srpski, taj mali zupcanik okreces safcigerom u smeru zavijanja sve ili odvijanja videces kada pocne da se okrece lako zavijaj u drugu stranu sve dok ne zablokira a kada to uradi okreci u drugu stranu sve dok ne pocne da se okrece lagano ili normalno a za sprej to je profi sprej koji se koristi u servisima za pranje masnoca prljavstina i ostalih stvari, ataj prednji ako skripi samo kada okreces upravljac u mestu pogleda kako su ti gumice na amortizerima u gornjem delu i uzmi neki sprej pa naprskaj slobodno a ako skripi kada vozis savijen upravljac onda ti nešto zakacinje podigni auto i skini gumu pa pogledaj kako izgleda videces šta je u pitanju.
pravda_i_istina
04. septembar 2011. u 12.36
ubi ova vlaga, ne moz' da iskljucis klimu
a to za stelovanje preko rucne/nozne kocnice, to sam video kako jedan amer radi
a skripa/cviljenje kocnica valjda stane kad malo vozis, tj. čim izadjes sa parkinga posle prvog kocenja u nazad (kad probudis komsije)
Straza
(trazitelj)
04. septembar 2011. u 13.36
E pravda kod tebe sve na smesnoj strani.Jest istina kad malo ubrzas pa naglo na kocnicu nekoliko puta sve to prestaje,ali to je kratkog daha treba nešto dugorocno :)

Majstore uredu,uredu nema bribes sve ću po tvojoj preporuci:

„zupcanik okreces safcigerom u smeru zavijanja sve ili odvijanja videces kada pocne da se okrece lako zavijaj u drugu stranu sve dok ne zablokira a kada to uradi okreci u drugu stranu sve dok ne pocne da se okrece lagano ili normalno”

Samo budi dobar de mi objasni smisao ovog odvrni zavrni,cisto da to sve neuradim,a kad me neko pita dobro cemu sve to,a ja odgovorim nemam pojma :)
diagnostika
(operator)
04. septembar 2011. u 16.21
uh bre prijo ovde sve moj do mojega,jesi čuo za brake cleaner spray,e kupiš to skineš točkove i doboše te upotri...iš taj spray,to je prašina od pakni nataložena tokom dugogodišnje upotrebe istih,ako ne pomogne onda promijeni i pakne i doboše bez obzira što su pakne još u dobrom stanju,doboše možeš i obraditi mašinski ako imaš gdje ako ne onda kupiš nove i nema da škripi,još nešto,nemoj da kupuješ najjeftinije pakne i doboše što možeš jer kvalitet i cijena idu zajedno,ajd sa srećom
veljo50
(majstor 01)
04. septembar 2011. u 16.44
To kako ti kažeš odvrni zavrni je sistem kada zvrnes i tocak zablokira unutra ima sistem koji podjednako nasteluje paknove do dobosa a kada odvijes oni se vrte podjednako tako kada kiocis oni koce oba podjednako.Jeli ti sada jasno ako nema pozadi ripa odvi jedan brezon i okreci polako i gledaj unutra i videces mali zupcanik .evo covek ti rece šta da kupis pa operi to i biće bolje.
Straza
(trazitelj)
05. septembar 2011. u 01.00
Sve mi je jasno ko dan,ode da kupit taj sprej,pa ću tockover da skinem sve to da posprejam,ako ne pomogne onda odvrni-zavrni sistem ako i to ne funkcionise,tad lepo nove pakne,dobose,diskove i sve će ko svajcarac da radi.
Bar mislim ;)
Pozdrav i hvala na pomoći,mnogima će ovo biti od koristi ;)

A ove prve disk skriputavce,jel ovo isto sa sprejom može da se poklusa rešiti??
krele
(neradnik)
05. septembar 2011. u 11.25
Pa ako skripe kocnice kad skreces levo ili desno ,stigle su plocice do metala,da skripe zadnje mogu i od rdje na diskovima,ali opet proveri da i zadnje plocice nisu stigle do kraja zivota.
veljo50
(majstor 01)
05. septembar 2011. u 14.21
Može ako je prljavstina ja ti reko da probaš šta skripi lolan ili kocnice ,idi negde u krug smotaj pun upravljac i vozi ako se necuje ništa pritisni kocnicu malo a vozi dalje videces šta se desav.
Straza
(trazitelj)
06. septembar 2011. u 18.55
Skripe kocnice ne volan...
Juče mi majstor dade ovo :http://www.amazon.com/CRC-Brakleen-Brake-Parts-Cleaner/

Poprskao sam ovo prednju i mogu reci nakon spric-spric zvuk se skoro potpuno izgubio.

Sad samo da uhvatim vikend pa skidan zadnjetockove na drugim kolima i na spricanje,biće dodro nadam se :)
misalu
(driver)
07. septembar 2011. u 09.20
Materijal od koga su ti paknovi ima u sebi malo vise metala,imao sam isti problem.Promeni paknove,ocisti dobose jer ćeš ih upropastiti.
turbo
(ex-TL)
15. septembar 2011. u 10.12
Ma to je lako popraviti...pozoves najblizi junk yard i zamolis ih lepo da se smiluju i dodju da oteraju tu shklopociju na otpad da se pridruzi onih 10 hiljada drugih buick-a na otpadu. Onda lepo kupi ko covek normalan auto pa neće da skripi i da te nervira a i komsije neće vise da te mrze.
Majakovski
(sve što mrziš i čemu se rug)
26. septembar 2011. u 12.02
Poslušaj ti mene - nemoj voziti poslije kiše - samo po kiši.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.