Diskusije : Avijacija

 Komentar
Slabljenje avijacije zapadne alijanse
NVuk
14. april 2015. u 17.11
Veoma interesantan članak na BBCu.

Iznenađujući podaci:

Prosečna starost američkih lovaca je 24 godine.
Bombardera čak 38 godina.

Prošle godine je američka vojska uvela najmanji broj novih aviona još od 1915te (još dok su leteli dvokrilci!)

Prošla godina je bila prva ikad u kojoj je veći broj aviona u svoju avijaciju uvela Rusija (nego Amerika)

Katastrofalna politika investiranja u mali broj ultra skupih stealth aviona, u kombinaciji sa smanjivanjem vojnog budžeta pod Obamom se poražavajuće odražava na trenutnu brojnost i kvalitet u avijaciji.

Kompletan BBCev članak o trendovima u naoružavanju u svetu možete pročitati ovde:
http://www.bbc.com/news/world-europe-32290224
Bezier
(inzenjer)
01. maj 2015. u 15.53
pa kako su krenuli neće moći vise ni da se izivljavju na nekim malim
i jadnim nacijama kao sto su ranije mogli a zamisli tek da pomisle
da naude Iranu , Kini a tek caru Vladimiru .
Pojedose menadzeri pare ( bonusi , basnolsovne plate , putovanja ,
provodi , ruckovi po besnim hotelima , od te ukupne sume ako ode 2%
na projekt biće super ) .
Nego skoro sam gledao neke crteze za neku hidrauiku za F18 avion koje
radi jedna firma ovde u Wheeling (Ilinois) i zaprepastio sam se
koliko je to sve preoptereceno glupostima koji nisu bitni za funkciju
dela , ali izradu istog ( ako se sve na crtezu ispostuje u vezi
GDT to znaju ovi u USA šta je ) mogu da strahovito poskupe .
A to se masovno desava . Zato svi projekti redom probijaju budzete a
uglavnom ako im uspe 1% na konju su . rade sve totalno naopako .
Rusima ako tako nastave ne moze bolje da bude .
Ruski projekti kostaju jedno 50-tak puta manje a nije ruski vojni
budzet 50 puta manji od US već nekoliko . Prema tome pametnom vise
nego dovoljno .
Ostace kaubojima da pokazuju silu zemljama kao Sijera Leone, Burndi
Istocni Timor , možda Andora ( to je ona država između Spanije i
Francuske u Pirinejima koju dobar biciklista može da preleti za manje
od pola sata ) , Lihtenstajn , možda Tasmanija i tako .
A šta će im drugo ostati .
CCCC
10. maj 2015. u 22.53


Najsavremeniji 'nevidljivi' borbeni lovac, avion toliko tehnološki napredan da bi američkoj vojsci trebao osigurati vazdusnu nadmoć u bilo kojem budućem sukobu, na putu je da postane jedan od najvećih promašaja u istoriji. Riječ je o razvikanom mlaznjaku F-35, koji nikako da uđe u upotrebu, iako ga već godinama pompezno najavljuju kao novi američki vojni ponos.

VIŠE GA SE BOJE PILOTI NEGO ISLAMISTI

Letilicu proizvodi ugledna kompanija Lockheed Martin, a trebala bi zamjeniti starije generacije vojnih aviona poput Harrier Jump Jeta. Američka vojska planira naručiti više od 2.500 primjeraka, dok je britanska 2012. godine spominjala narudžbu od 150 aviona, ali tri godine posle, F-35 je daleko od borbene spremnosti, a cijena jedne letilice skočila je s 51 na 134 miliona američkih dolara. Britanci su do sada naručili tek osam ovih aviona, ali niko ne zna kada bi oni mogli biti isporučeni.

Dosad je proizveden 131 primjerak, no nijedan nije spreman za borbene operacije. Kako u nedjelju otkriva The Independent , pitanje je kada će i hoće li ikad biti spremni, s obzirom da je upravo naređeno uklanjanje motora sa svih dosad proizvedenih primjeraka kako bi se izvršili određeni popravci. Cilj je spriječiti potencijalno fatalne nesreće nakon što je prilikom jednog peobnog leta avionski motor zbog varnicenja planuo pa je čitava flota prizemljena.

Ovo je samo jedan u nizu problema koji su poremetili proizvodni program i time dodatno povećali cijenu. Britanci, koji su svoje Harriere već penzionisali, insistiraju da će do 2018. svoj vazdusni prostor čuvati s kompletiranom ratnom avijacijom, ali bivši državni sekretar za oružane snage Sir Nick Harvey u takvu tvrdnju ministarstva obrane ne vjeruje i za Independent kaže da za takvo nešto nema nikakve šanse. 'Ne sjećam se da sam čuo ikoga da govori kako bi ovi avioni mogli biti borbeno spremni prije 2020. godine. Već sada možemo reći da je ovo jedna od najpromašenijih investicija u istoriji', dodaje Harvey.

Nekadašnji zapovjednik britanskog ratnog zrakoplovstva Sir Michael Graydon, za čijeg je mandata tokom 90-ih godina prošlog stoljeća prvi put razgovaralo o proizvodnji aviona poput F-35, kaže da je trenutna borbena spremnost Britanaca nikakva, a tamošnje ministarstvo odbrane optužuje da je u zabludi kada govori o Britaniji kao ozbiljnoj vazdusnoj sili.

Nakon što već ostarjele letilice tipa Tornado odu izvan službe za tri godine, Ujedinjeno Kraljevstvo će ostati na 60 borbenih aviona. 'Saudijci su poslali 100 aviona da napadnu Jemen, a mi ne bismo toliko mogli dici da spasimo vlastite živote', kaže Graydon i dodaje da je i cijena F-35 skočila toliko da ih Britanija više teško može kupiti.

'Ova letilica je enormno skupa, puna je tehničkih i operativnih nedostataka i malo je vjerovatno da će u punu upotrebu ući prije nego prođe još nekoliko godina', izjavio je John Marshall iz think tanka za pitanja obrane Synergia.

Prema posljednjim podacima, ukupna cijena programa razvoja i proizvodnje aviona F-35 skočila je s 233 milijarde 2001. godine na čak 391 milijardu američkih dolara prošle godine. Nije stoga ni čudo da je ovaj program prozvan 'najskupljim i najambicioznijim' u Pentagonu ikada.

Osim već spomenutih problema s varnicenjem u motoru, u toku su i popravci softvera, zbog čega kasni testiranje sistema naoružanja koje neće završiti prije kraja 2017. godine, pod uslovom da ne iskoči kakav novi problem.

Kako vrijeme odmiče, tako ovaj program sve više podsjeća na preskupi projekt aviona F-22, kojega su od početka pratili problemi. Ovog je borbenog lovca takođe proizvodio Lockheed Martin, ali proizvodnja je zaustavljena nakon samo 187 isporučenih primjeraka jer se računalo na znatno jeftiniji i svestraniji F-35.

 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Earrings?
.