Diskusije : Avijacija

 Komentar
'rvacko zrakomlatstvo
TROFAZNI-3
(Penzioner)
14. avgust 2014. u 23.47


Hrvatska ukida ratno vazduhoplovstvo i prepušta nebo avionima NATO

August 10, 2014
Hrvatska ukida ratno vazduhoplovstvo i prepušta nebo avionima NATO

I ministar odbrane je, posle pada MIG-21 5. avgusta, upozorio da Zagreb mora da odluči da li da ugasi ratno vazduhoplovstvo.

Hrvatska vlada smatra da treba da ukine ratno vazduhoplovstvo, da zadrži samo helikoptere, a nadzor nad svojim nebom da prepusti avionima nekog od NATO saveznika, što je jeftinija varijanta, piše Novi list pozivajući se na izvore u vrhu vlasti u Zagrebu.

Ministar odbrane Ante Kotromanović je posle pada MiG-21 5. avgusta upozorio je da Hrvatska mora do 2016. da donese odluku da li da ugasi ratno vazduhoplovstvo. Novi list navodi da je Zagreb na korak od te odluke. „Sve ostalo bilo bi krajnje neodgovorno prema državi.

Mi jednostavno nemamo novac za kupovinu novih borbenih aviona, niti ćemo ga skoro imati. Tu se radi o ogromnim ciframa, stotinama miliona dolara, i nemamo pravo da donesemo odluku koja bi imala teške finansijske posledice za zemlju. Pozitivno je što HDZ sada prihvata odgovornost u vezi s ovim pitanjem, ali činjenica je da su njihove vlade niz godina odgađale bilo kakvu odluku, premda su i oni bili svesni da su novi avioni preskupa opcija za Hrvatsku.

Valjda su se bojali da kažu to građanima”, objašnjava za Novi list „visoki državni zvaničnik”. On takođe kaže da Hrvatska može sebi da priušti sebi samo helikoptere. „Nas okružuju s jedne strane članice NATO, a graničimo i s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom. Realno, od tri bivše jugoslavenske republike ne moramo da strahujemo.

One su u puno goroj ekonomskoj situaciji nego Hrvatska, a osim toga teže i pristupanju Evropskoj uniji. Jedna Srbija ne predstavlja opasnost za Hrvatsku, pokazuje se da su oni spremni gotovo sve da podrede nacionalnom cilju – ulasku u EU”, nabraja on.

Predsednička kandidatkinja HDZ-a i pomoćnica glavnog sekretara NATO Kolinda Grabar Kitarović prethodno je izjavila da je zabrinuta „onim što se u poslednjih nekoliko godina dogodilo s Hrvatskim ratnim vazduhoplovstvom, koje je bilo ponos Hrvatske u Domovinskom ratu, a danas je to hrpa gvožđa opasna i za ljude u vazduhu i za ljude na zemlji”.

Ona je dodala da smatra da pad MiG-21 mora da predstavlja poziv za buđenje i da treba raspraviti i odlučiti na koji način će se dalje ulagati u ratno vazduhoplovstvo, zaključuje Novi List.
Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF
tekst od Rep-srpska blog.spot u 10.8.14
Povezane vesti EX YU
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Unicorn Gifts?
.