Diskusije : Banja Luka

 Komentar
Zašto?
BL
(Dr.)
09. mart 2020. u 21.15
Zašto je teže voljeti a lakše mrziti?
Zašto je teže graditi a lakše uništavati?
Zašto je teže poštovati a lakše ponižavati?
Zašto je teže govoriti istinu a lakše lagati?
Zašto se u crkvama molimo a napolju koljemo?
Zašto drugome želimo loše a ne do Bog isto to nama?
Zašto se u ratove ide sa bajracima na kojima se viore krstovi i sveci a pod barjakom se čine klanje i silovanja?
Teško je sve ovo razumjeti , posebno kada se radi o shvatanima današnjih mlađih ljudi.
anonima
(Stranac)
11. mart 2020. u 14.58
Zato!

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
11. mart 2020. u 18.14
Bas zato.
BL
(Dr.)
12. mart 2020. u 14.44
Ovo mi zvuci kao:„Pobij sve i vrati se sam”. :)
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
12. mart 2020. u 20.24
Puno pitanja.
Nisi organizovao po brojevima.
;)
zlatiborac
12. mart 2020. u 20.46
„Teško je sve ovo razumjeti , posebno kada se radi o shvatanima današnjih mlađih ljudi.”

Sve odgovore i rjesenja možeš naći u Kur`anu.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
13. mart 2020. u 04.06
RadojicaB
(Bosanac)
13. mart 2020. u 17.51
Ова ми питања изгледају мало уопштена и неискрена с обзиром да долазе од Хећима па да био би ред да их мало поправим.

Зашто је теже волити изворне босанске вриједности тј Крсну славу а лакше мрзити?
Зашто је теже градити а лакше уништавати?
Зашто је теже поштовати изворни босански идентитет Радојице и Вукашина а лакше га понижавати?
Зашто је теже говорити истину да су Босну створили људи имена као што су Радојица и Вукашин који су његовали традицију Крсне славе него лагати о измишљеним богумилима који су због своје сличности са исламом сви постали муслимани?
Зашто се у џамијама молимо а напоњу кољемо?
Зашто другоме желимо лоше а не до Алах то исто нама?
Зашто се у џихад иде са црним барјацима на којима се виоре натписи са арапским словима а под барјаком се чине клања и силовања?
Тешко је све ово разумјети, посебно када се ради о схватањима млађих а и старијих који се сматрају аутохтоним босанским етносом а не знају навести нити једнуи једину изворну и оригиналну босанску етничцку особину тог свог етноса.

Е сад је све на мјесту и како треба ако се погледа из угла једног хећима.

Радојица ;-)
anonima
(Stranac)
14. mart 2020. u 10.14
Lakse je rusiti zato što za to ne treba nikakvo znanje. Rusitelji su praznoglavci puni energije koju trose onako kako znaju.
A opet, ima i rusitelja koji imaju znanja gradnje koja iskoristavaju za efikasnije rusenje. E, ti i takvi su najzanimljiviji i meni lično najmanje razumljivi.

PS: Na crnim zastavama piše „За слободу и част Отаџбине” a rezultat je ropstvo i sramota. Na drugim crnim zastavama opet piše „lā ilāha illallāh” (nema Boga osim Allaha) a rezultat im je da su ubili boga u covjeku.
Nije tako davno bilo da su sirom naše zemlje bile raznobojne zastave na kojima je pisalo „Zivjelo bratstvo i jedinstvo” a rezultat smo mi, bez bratstva i bez jedinstva sa ovim infantilnim pitanjima i kretenskim odgovorima na ista.

@nonima

RadojicaB
(Bosanac)
15. mart 2020. u 12.20
И ништа не може зауставити фрустрацију и срамоту пред самим собом док сам себи не објасниш не зашто више не припадаш народу Радојице и Вукашина који славе Крсну славу, који су твоји преци и који су ову земљу основали него зашто ти те људе толико мрзиш да те та мржња води у самодеструкцију. Сам свој крвник што би реко писац врли.

Jednom mi je pokazao bogalјa Džemaila, koga su djeca vukla u kolicima, a izbatrgavao se u svoju terzijsku radnju na dva štapa, vukući sakate osušene noge. Dok je sjedio, iznenađivao je svakoga lјepotom i snagom, muškim licem, srdačnošću osmijeha, širokim
ramenima, jakim rukama, stasom kao u pehlivana. Ali čim bi ustao, sva bi se ta lјepota porušila, a prema kolicima se batrgao bogalј koga je bilo nemoguće gledati bez žalјenja. Obogalјio se sam. U piću je oštrim nožem udarao u svoja stegna, dok nije isjekao sve žile i mišice, pa je i sad, pijući, zabadao nož u sasušene patrlјke ne dozvolјavajući nikome da mu priđe, niti je ko mogao da ga savlada, tolika mu je još snaga ostala u rukama. — Džemail je naša prava slika, bosanska — rekao je Hasan. — Snaga na patrlјcima. Sam svoj krvnik.
Obilјe, bez pravca i smisla. (Одломак из Дервиш и смрт од Меше Селимовића)

Радојица ;-)
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
16. mart 2020. u 20.07
Drug Vukasin me neki dan upita:
- Jutros sam mnogo stucao, da nije Radojica opet pisao na forumu?
;)

BL,
Nije bas tako loše kao sto si pisao.
Problem nezaposlenosti postoji, ali vecina mladih se trudi.
Kao sto su nasi roditelji brinuli za nas, pa smo ispali prilično dobri, tako će i novi klinci ispasti.
RadojicaB
(Bosanac)
19. mart 2020. u 13.52
— Šta smo to onda mi? Lude? Nesrećnici?
— Najzamršeniji lјudi na svijetu. Ni s kim istorija nije napravila takvu šalu kao s nama. Do juče smo bili ono što danas želimo da zaboravimo. Ali nismo postali ni nešto drugo. Stali smo na pola puta, zabezeknuti. Ne možemo više nikud. Otrgnuti smo, a nismo prihvaćeni. Kao rukavac što ga je bujica odvojila od majke rijeke, i nema više toka ni ušća, suviše malen da bude jezero, suviše velik da ga zemlјa upije. S nejasnim osjećanjem stida zbog porijekla, i krivice zbog otpadništva, nećemo da gledamo unazad, a nemamo kud da gledamo unaprijed, zato zadržavamo vrijeme, u strahu od ma kakvog rješenja. Preziru nas i braća i došlјaci, a mi se branimo ponosom i mržnjom. Htjeli smo da se sačuvamo, a tako smo se izgubili, da više ne znamo ni šta smo. Nesreća je što smo zavolјeli ovu svoju mrtvaju i nećemo iz nje. A sve se plaća, pa i ova lјubav. Zar smo mi slučajno ovako pretjerano mekani i pretjerano surovi, raznježeni i tvrdi, veseli i tužni, spremni uvijek da iznenadimo svakoga, pa i sebe? Zar se slučajno zaklanjamo za lјubav, jedinu izvjesnost u ovoj neodređenosti? Zar bez razloga puštamo da život prelazi preko nas, zar se bez razloga uništavamo, drukčije nego Džemail, ali isto tako sigurno? A zašto to činimo? Zato što nam nije svejedno. A kad nam nije svejedno, znači da smo pošteni. A kad smo pošteni, svaka čast našoj ludosti!

(Одломак из романа Дервиш и смрт од Меше Селимовића - наставак на претходни одломак)

Радојица ;-)
anonima
(Stranac)
20. mart 2020. u 18.48
„Ime mi je Ahmed Nurudin, dali su mi ga i uzeo sam ponuđeno, s ponosom, a sad mislim o njemu, poslije dugog niza godina što su prirasle uza me kao koža, s čuđenjem i ponekad s podsmijehom, jer svjetlo vjere to je oholost koju nisam ni osjećao, a sad je se pomalo i stidim. Kakvo sam ja svjetlo? Čime sam prosvijetljen? Znanjem?. Višom poukom? Čistim srcem? Pravim putem? Nesumnjanjem? Sve je došlo u pitanje, i sada sam samo Ahmed, ni šejh ni Nurudin. Sve spada s mene, kao haljina, kao oklop, i ostaje ono što je bilo prije svega, gola koža i go čovjek.”

Po meni najbolji citat Selimovica.

@nonima
RadojicaB
(Bosanac)
21. mart 2020. u 05.48
Potičem iz muslimanske porodice iz Bosne, a po nacionalnoj pripadnosti sam Srbin. Pripadam srpskoj literaturi, dok književno stvaralaštvo u Bosni i Hercegovini, kome takođe pripadam, smatram samo zavičajnim književnim centrom, a ne posebnom književnošću srpskohrvatskog jezika. Jednako poštujem svoje porijeklo i svoje opredeljenje, jer sam vezan za sve ono što je odredilo moju ličnost i moj rad. Svaki pokušaj da se to razdvaja, u bilo kakve svrhe, smatrao bih zloupotrebom svog osnovnog prava zagarantovanog Ustavom. Pripadam, dakle, naciji i književnosti Vuka, Matavulja, Stevana Sremca, Borisava Stankovića, Petra Kočića, Ive Andrića, a svoje najdublje srodstvo sa njima nemam potrebe da dokazujem. Znali su to, uostalom, oni članovi Uređivačkog odbora edicije „Srpska književnost u sto knjiga”, koji su takođe članovi Srpske akademije nauka i umetnosti i sa mnom su zajedno u Odeljenju jezika i književnosti: Mladen Leskovac, Dušan Matić, Vojislav Đurić, Boško Petrović.

Nije, zato, slučajno što ovo pismo upućujem Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, sa izričitim zahtjevom da se ono smatra punovažnim autobiografskim podatkom.

S poštovanjem i zahvalnošću, Meša Selimović.

Но цомент

Радојица ;-)
RadojicaB
(Bosanac)
21. mart 2020. u 06.31
… Ето тако (да се вратим на поријекло породице), негдје ваљда почетком 17. вијека мој далеки предак Вујовић из Врањске окупио је око себе синове, девет их је било, па су се договорили да двојица приме непријатељску вјеру, да бране осталу браћу и родбину. Ко зна да ли су их жртвовали, одликовали или бирали одока. Изгледа да моји часни преци нису били сувише крути што се тиче религије, а ни сувише искрени: више их је интересовала могућа корист, или мања штета, него вјера. За нас, за своје непознате потомке, нису много марили. И можда су ту равнодушност према свакој вјери пренијели до мене у крви моји доцнији рођаци, а можда су своју превјеру плаћали већом ревношћу у новој вјери.

И десило се оно што је предачки савјет замислио, па су два брата, један Селимовић, један Овчина, бранили браћу и рођаке, генерацијама памтећи да су род. Кад су рођаштво почели да занемарују, па да заборављају, па да презиру, и кад се сасвим затрла родбинска веза, тешко је рећи: то је дио наше тешке и неиспитане историје. Некадашња жеља да се помогне рођацима полако се претварала у црну мржњу. Можда су Селимовићи побјели из Црне Горе у Билећу да се спасу од истраге потурица, можда су се закрвљени рођаци тукли и затирали што су могли жешће, и није прошло ни двјеста година, а Селимовићи и Вујовићи нису више ни знали да су исте крви, а можда су настојали да то што прије забораве и сакрију (…).

http://bit.do/fEdXd

Кустурица је од Бабића такође из Херцеговине. Једини његов гријех је то што се сјећа свог поријекла слично као и Селимовић.

Радојица ;-)

ПС Е баш сам националшовиниста, зар не?
anonima
(Stranac)
21. mart 2020. u 14.01
Ti si prije svega i iznad svega samo jedna jadna budala koja nije u stanju shvatiti suštinu Selimoviceg ili bilo čijeg djela. Nije bitna nacionalna pripadnost ili jezik na kojem neko nešto piše, nego je bitna poruka, ono sto piše. Znaš ono, kad ti vjera i nacionalnost spadnu sa tebe i ostane samo go čovjek. A ti starac si !@#$ od čovjeka kako god da okreneš i zato ti lakše udje metar u guzicu nego centimetar u glavu.

@nonima
RadojicaB
(Bosanac)
22. mart 2020. u 13.39
Хахахахахаха ти ће ми објаснит Селимовића. Па теби не вриједи ни оно што је Селимовић сам написао и у својим романима а ни оно што је написао у својој аутобиографској оставштини. Селимовић својим дјелима говори да је поносан што је муслиман и што је Србин зато што конвертирање на ислам неких његових предака их није учинило нечим другим него што су били сви његови преци Срби Вујевићи. Конташ старац хахахахаха ;-) (ова ти је право добра хахахаха)

То ти је то кад нешто читаш што је јасно ко дан али филтер магије те чува од стварности тако да до коре мозга не стиже порука коју ти је писац послао него девијантна стварност магије која ју искривљује. Немој само рећи да не конташ?

Али судећи по реакцији конташ ти и те како. Ево послужићу се Селимовићевим стилом да ти покажем како конташ.

Зашто си тако етнички самодеструктиван и фрустиран? Зато што ти није свеједно. А кад ти већ није свеједно онда значи да си поштен. А кад си већ поштен онда свака част твојој лудости.

А ево да поновимо лекцију коју сам не мали број пута овде поновио али неће ми бити тешко да је опет поновим тј због чега си ти анонима етнички самодеструктиван. То је због тога што припадаш бошњачком етносу који за себе тврди да је аутохтони босански етнос а не знаш навести нити једну једину изворну и оригиналну босанску етничку особину тог свог етноса. Ако мислиш да је то нормално осртавићу магију да се брани у том твом ставу само ниво фрустрације ми говори да ти је и поред све твоје приче све јасно ко дан као што је било јасно и Селимовићу или данас Кустурици.

Радојица ;-)

anonima
(Stranac)
22. mart 2020. u 17.06
Ispravka: lakše metar u guzicu nego milimetar u glavu.

@nonima

PS: Opet mi je nekako lakše sto sam autodestruktivan nego sto bi mi bilo da sam samo destruktivan.
RadojicaB
(Bosanac)
23. mart 2020. u 12.44
Кад неко пкушаваетикетирањем да неког омаловажи користећи ниподаштавајуће ријечи то много говори о аутору таквих ријечи него о ономе коме је те ријечи упутио.

Дакле анонима дао си нам диван аутопортрет.

Јер да ти може бар милиметар стати у ту твоју главу навео би нам бар једну изворну и оригиналну босанску етничку особину код свог народа или, што би било још паметније, признао би самом себи да тако нешто не постоји. Ја за оволике године дискусије са тобом нисам још чуо ни једну једину осим љубави према валовима и облуцима Врбаса. То ја зовем мрак националне свијести. И то је твоја самодеструкција а гледано цјелокупно на твој народ је и деструкција и вас и нас (у ствари више вас него нас јер се ми можемо ишчупати али ви нажалост не из те своје мртваје јер сте је превише завољели - што би реко писац врли).

Радојица ;-)
anonima
(Stranac)
24. mart 2020. u 08.56
Sad bih ti odgovorio, al’ ne mogu od kašlja ... pardon, smijeha.

@nonima
RadojicaB
(Bosanac)
24. mart 2020. u 12.58
Ниси ваљда хаман пуко?

Радојица ;-)
C_A_B_O
24. mart 2020. u 13.45
https://www.youtube.com/watch?v=rNPFackwPqY

OVO islamskim crnim,crvenim i zelenim UstašSAMA koji gotovo unistise SRBE Muhamedove vjere
anonima
(Stranac)
24. mart 2020. u 14.46
Nemam kad puci moj Radoje, izvanredna situacija, haman pa rat kako mi rece predsjednik, radim od 8h00 do 19h00 na tome da država funkcionise, da plate lezu na racune, da se porez uzima i raspoređuje ... kontinuitet javnih usluga „über alles”. Tek ovako from time to time naletim da se uvjerim da Savuljanu i tebi nikakva pandemija ne može mozak u funkciju staviti ... jer vase stanje je stanje zaraze koje traje od devedesetih, a za to nit' je lijeka nit' je vakcine na ovom dunjaluku.

@nonima
anonima
(Stranac)
24. mart 2020. u 14.51
PS: Dobra ti ova Savo, bas me dirnu u herciku. I ja sam ti odje u Francuskoj neka vrsta janicara. Nije sramota biti placenik ako si dobro placen ;-)

@nonima
RadojicaB
(Bosanac)
24. mart 2020. u 17.56
Имаш право анонима мени траје ово од дведесетих. Ал је ђаво, али су мађије, али нешто теже од обоје само ја не могу да наведем нити једну једину изворну и оригиналну босанску етничку особину код освједоченог аутохтоног босанског етноса који се од 1993 године прозвао Бошњаци. А ти као елитни примјерак тог бошњачког етноса нећеш да ми помогнеш па да ми даш ту информацију која би за мене била лијек, излијечење од ове заразе или лудила.

Нек си ти жив и здрав јер да није таквих као ти овај свијет би био сиромашнији и досаднији.

Радојица ;-)
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
24. mart 2020. u 21.15
Bas smo zaglavili u kuci.

Ne znam je li to dobro ili nije, ali bilo kako bilo obradova me da su neki od metuzalema svratili u BL separe ove „kafane”.

@,
Imaš minus zbog „budala” i onoga sa hijeroglifima sto mislim da znam šta je. Ništa lično, udaram minuse kad neko predje liniju.

Nego brine me sto stvarno izgleda da te Radojica nervira. Kao da se ne poznajete, pa te sad iznenadio novim komentarom. :P

CABO pusta na dzubox stare stvari. Evo i jedna od mene.
https://youtu.be/88uv7S9Bz9U
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
24. mart 2020. u 21.18
I jedna za Bosanca
https://youtu.be/cO3MCA3EKhs
C_A_B_O
25. mart 2020. u 12.16
PERO,nebrate...ostavise drUUUzenje s onijem...oćeš li MUUUJU za zeta?

ONOM ustašsi crvenom:j.e.b.i krepalu mater
anonima
(Stranac)
25. mart 2020. u 13.38
Savuljane, kako si kren’o zastranjivati još će ti Pero udariti minus.

@nonima
RadojicaB
(Bosanac)
25. mart 2020. u 15.17
Радојица ОБОЖАВА Босну (а и Херцеговину). Само ја под Босном подразумјевам нешто друго а не оно што се покушало још у Ауструграској тј да се Босни да муслиманско лице како би се отклонила опасност (опасност из угла Аустроугара) на српске аспирације. Међутим босанска факта су неумољива и лако доказива и она недвосмислно показују шта је то босански идентитет а шта је страни турско/отомански утицај.

Босански идентитет је (небило ми мрско да поновим)

1. Изворна босанска имена као Радојица и Вукашин
2. Традиција Крсног имена/славе од којих је један од најпопуларнији Ђурђевдан

Људи који су одбацили босански идентитет и надомјестили га исламско-арапским (јер ислам је арапски продукт и Арапи су у ислам уградили своју културу и обичаје) немају право да уче неког шта је то Босна и босански идентитет јер су га се одрекли. Конкретно један представник таквих њуди које сам управо споменуо је анонима. Он би јако желио да се представи као Босансац ни мање ни више него аутохтони у етничком смислу али има само један мали проблем а тај је што не зна навести ни једну једину изворну и оригиналну босанску етничку особину тог свог босанског аутохтоног етноса. (провјерено више пута)

Дакле Радојица ОБОЖВА БОСНУ.

Само Радојица не жели да се мијешају бабе и жабе. Рецимо Кина и кинеска култура немају благе везе за Босном. Па да нас Кинези окупирају и владају нама десет хиљада година кинеска култура и идентитет опет неће постати босанска. И сад ја ове нисам наговјестио ни милиметар мржње према кинеској култури него сам само навео голе чињенице са којима се сви слажу. Али када овако нешто слично наведем за арапску кулуту етикетирају ме као мрзитеља ислама, муслимана и Босне што нема везе с мозгом.

Радојица обожава Босну.

Конташ?

Радојица ;-)

Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
25. mart 2020. u 20.22
Radojice,

„небило ми мрско да поновим” Nasmija me ovo. Nadam se da radis copy paste. A što se nas na BL tiče možeš slobodno napisati:

Ne bi da se ponavljam, već znate. ;)

Znam da volis Bosnu. I kako. Pjesma nije bila ironija ni podbadanje.

CABO,

Ruznan ti je komentar. Savjet je OK, ne znam kakve ću zetove dobiti. Ako bude po onome „ne pada iver..” nadam se da će biti dobri bar koliko sam ja bio dobar (ili los) puncu.
Ali ono o majci ... nije u redu. Ma kolika muka pritiskala covjeka ne bi trebalo udarati na majke. Mislim da si bolji covjek nego sto rijeci govore. Ziv bio. A bratiti se možemo kad bude vrijeme i razlog za bracenje.

Princip je princip. Riječ, makar data i samom sebi se postuje. Minus.

C_A_B_O
26. mart 2020. u 10.35
nARAVNO da je rUzan...kako si i asluz'Jo i ti i crveni ustašsa. TI se neBRATE osvijesti... A onooo sto ostavlja crvenog ustašsu OVDE... da mu TO bude PRIJATELJ!
anonima
(Stranac)
26. mart 2020. u 10.38
Eh, zetovi. Moja starija se udala za momka iz Venezuele. Ova mladja se zabavlja sa Amerikancem kojem je otac iz Hondurasa a mati Amerikanka mu je pola života provela kao misionarka statjaznam koje crkve ... porodični biznis izgleda jer joj je dido širio božju poruku po Africi početkom prošlog stoljeća. Možeš misliti kako će se tek one udaljiti od tradicionalnih imena i slave. Hehehehe ...

@nonima
anonima
(Stranac)
26. mart 2020. u 13.25
Evo mi suze potekose čitajući kako Pero bratski kori Savuljana ... i na kraju ponesen antifašističkim zanosom mu i minus udari. E, hebalo mater šta nećeš ovdje doživjeti. Naravno da nije lijepo mrtvu mater psovati, ali je brate lako kad znaš da te crveni ustaša neće nikad pronaći i junačke ti kosti polomiti. Zato, neka bar Pero kori i minusima kažnjava smrdljivog Savuljana kad mu ja nemerem u trag ući i laganini mu se nahebati zvaljavih usta cipelicom broja ceterspet’ i po.

@nonima
RadojicaB
(Bosanac)
26. mart 2020. u 14.09
Е сад кад би ти зет рекао да говори венецуалским језиком или момак од ове млађе ћерке америчким а отац му хондурашким ти би га косо погледао и помислио да са тим људима нешто није у реду. Е тако би и тебе косо погледао босански бан Стефан кад би могао да устане из гроба и кад би му ти рекао да говориш босански јер човјек јасно написа у својој повељи запечаћену зтатним печати да сви виде и вјерујет истину да је повеља написана на СЕРПСЦИЕ.

Радојица ;-)
anonima
(Stranac)
26. mart 2020. u 14.35
A još kad bi mi zet rekao da je Italijan zato što je katolik ...

@nonima
RadojicaB
(Bosanac)
26. mart 2020. u 16.23
А замисли кад би ти њему рекао да си Босанац зато што си муслиман...

Онда би он теби рекао - Добар фазон хахахаха ... али стварно ако си већ Босанац које су то твоје босанске етничке особине ... хахахахахаха ово се ја смијем хахахахаха

Радојица ;-)
anonima
(Stranac)
26. mart 2020. u 18.35
Isto bi se smijao kad bi čuo da je neko ko živi u Bosni Srbin i govori srpski zato što je pravoslavni hrišćanin.

@nonima
anonima
(Stranac)
26. mart 2020. u 18.40
A ja sam musliman vjerovatno zato što nikad u životu nisam molio Boga u džamiji, zato što jedem svinjetinu i pijem alkohol, zato što ne obavljam pet vakat namaza i sto mi na pamet ne pada da idem na hadž u Meku. Hajde budi pametan. Ja sam po tebi musliman jer su mi dali ime Azem, sto je odprilike jednako logično kao kad bi zaključio da mi je stričevic jevrej jer su mu dali ime Ervin a cerka mi je vjerovatno katolikinja jer sam je nazvao Sandra.

@nonima
RadojicaB
(Bosanac)
26. mart 2020. u 18.48
Нема тога који говори српски само зато што је православни хришћанин јер да је тако онда би по тој логици српским говорили и Руси и Бугари и Грци. Али српским језиком говоре Црби без обзира на вјерску или неку другу идеолошку орјентацију. Меша није православни хришћанин па је говорио српски. Иво Андрић није православни хришћанин па је говорио српски. Само то је залуд теби причати не зато што ти то не можеш да схватиш него зато што нећеш да схватиш.

Иста ствар је и са етничким особинама. Бошњаци су етнос који се одродио од својих босанских етничких особина и ти то не да не можеш да прихватиш него нећеш да прихватиш.

Радојица ;-)
RadojicaB
(Bosanac)
27. mart 2020. u 03.32
... и ти то не да не можеш да схватиш него нећеш да прихватиш.

Радојица ;-)
anonima
(Stranac)
27. mart 2020. u 14.17
Mani se ti Rusa, Bugara, Rumuna i Grka. Oni se ne razumiju bez prevodioca. Oni ne žive vijekovima u istoj zemlji. Oni ne nose ista prezimena.

Samo u Bosni i Hercegovini automatski je svaki katolik Hrvat koji govori hrvatskim a svaki pravoslavni je Srbin koji govori srpskim jezikom. I pritom odlično razumiju muslimana koji je automatski Bosnjak i govori bosanskim jezikom. I nije to radi nazovi kulturnih naslijedja, jer je teško u tako malenoj zemlji i zamisliti da vijekovima opstaju hermeticki odvojena tri razlicita svijeta. To ti je sinko tek rezultat dva velikodržavna projekta, koji su zainteresovani prije svega za bosanskohercegovacku teritoriju, pa tek usput i za budale koje su uspjeli ubijediti da im brat nije brat i da im domovina nije domovina.

Sva sreća, pa u toj Bosni i Hercogovini ipak ima podosta i nas koje je nemoguće ugurati u te skucene okvire religije, nacije, jezika, ... Dok je svijeta i vijeka ćemo se naduravati sa vama i nećemo vam dopustiti da nas zaglupite do vaseg nivoa. Religija ne određuje covjeka, ime ne određuje covjeka, boja koze ne određuje covjeka ... Simplistickim metodama je moguće opisati samo duduke, „jednostavne” ljude, da ne kažem glupake.

@nonima
RadojicaB
(Bosanac)
27. mart 2020. u 18.19
Хајде да поновимо лекцију!

Шта је идентитет изворног босанског становништва, оног становништва које је Босну основало? То није уопште тешко закључити на основу оне физичке заоставштине коју су наши преци оставили иза себе. Дакле када се сагледају сви писани трагови наших предака уочићемо да преовладавају словенска имена са једним извјесним процентом хришћанских хебрејско-грчких. Међутим у словенским именима се огледа босански идентитет јер та имена носе кодекс нашег језика ма како га неко звао. То су рецимо имена као Радојица и Вукашин. Да ли некоме ова имена звуче познато од некуда? хахаха

Крсна слава је такодје документована традиција изворног босанског становништва документована у тестаменту свештеника Цркве Босанске госта Радина, у повељи код браће Санковић, на камену код госпође Гоисаве и у босанским јеванђељима. Дакле овај босански факат је неоспоран.

А шта је Крсна слава? Ово није религијска тј православна традиција јер овакву традиција није позната ни у једном православној цркви осим српској. Крсна слава је поштивање култа предака гдје су духови предака чувари и заштитници огњишта и укућана око тог огњишта.

Свако онај ко се одрекао Крсне славе одрекао се и својих предака, сасјекао је грану породичног стабла тј своје везе са својим прецима. Са овим се одрекао и свог идентитета, имена својих предака и писма.

Муслимани у Босни по правилу су сасјекли породичне гране и прихватили дијелове идентитета који је донио турски окупатор. Оно мало муслимана који се и даље сјећа свог предмуслиманског поријекла су најгори издајници.

Да ли је могуће да људи који су одбацили босански идентитет и прихватили окупаторски те период отоманске окупације глорификују као најбоље доба у историји Босне, доба благостања, просперитета и мира?

Па нису џаба Босанци познати као најтврдоглавији људи на свијету и тврдоглаво су се кроз цијели период турске окупације држали својих имена, своје традиције, свог писма и свог идентитета.

Нема ништа лоше у томе ако неко конвертира на ислам и прихвати исламска имена и традицију јер ислам је само једна од равноправних религија на овом свијету. Али кад неко негира некоме идентитет, некоме ко је задржао традицију и идентитет својих предака е то је злочин културоцида у нашем случају културоцида Босне.

Радојица ;-)



anonima
(Stranac)
28. mart 2020. u 04.09
Zaista, hajde da ponovimo ono sto je očigledno :

Samo u Bosni i Hercegovini automatski je svaki katolik Hrvat koji govori hrvatskim a svaki pravoslavni je Srbin koji govori srpskim jezikom. I pritom odlično razumiju muslimana koji je automatski Bosnjak i govori bosanskim jezikom. I nije to radi nazovi kulturnih naslijedja, jer je teško u tako malenoj zemlji i zamisliti da vijekovima opstaju hermeticki odvojena tri razlicita svijeta. To ti je sinko tek rezultat dva velikodržavna projekta, koji su zainteresovani prije svega za bosanskohercegovacku teritoriju, pa tek usput i za budale koje su uspjeli ubijediti da im brat nije brat i da im domovina nije domovina.

@nonima
RadojicaB
(Bosanac)
28. mart 2020. u 11.20
Када људи који су одбацили своју босанску традицију а пригрлили отоманско окупаторску и кад још дан данас причају о отоманским злочинима над Босном и Босанцима, у којим су њихови преци учествовали и предњачили, као златном добу Босне и када се такви људи представљају као заштитници Босне и босанске патриоте е онда је шејтан однио шалу и логика таквог размишљања рекла алах иманет здравом разуму.

Радојица ;-)

anonima
(Stranac)
28. mart 2020. u 12.17
Interesantno je da se u svom ludilu pozivas i na Crkvu Bosansku a u isto vrijeme tvrdis kako je pravoslavlje bosanska originalna religija. Pa upravo su srpska pravoslavna crkva i Stefan Nemanja po Srbiji proganjali, ubijali, palili na lomacama, oduzimali imanja bogumilima i protjerivali ih u Bosnu. I ti odjednom nekakvu precicu od crkve Bosanske do pravoslavlja napravi.
I kažeš kako jedino pravoslavlje bastini slavenske obicaje postovanja predaka kroz praktikovanje krsne slave. Ma idi bre bolan, znači da je u Srba polovina potekla od Nikole a preostala polovina od Georgija. Hajde de, ima tu i nekih mrvica za ostale svece al' u sustini, slavi se kad ima suhovine, mlade rakije i vremena jer nema posla na njivi.

Onda pricas o islamu kao arapskom naslijedju kao da uistinu vjerujes da je Isus, ako je postojao, imao svedsku facu, bijelu put i dugu ravnu svijetku kosu. Nije jarane, bio je garo ko Muhhamed AS i moj zet Venecuelanac. Vidi cuda, sve vodece svjetske monoteisticke religije su nastale na istom prostoru velikom k'o kafanski stolnjak, al' je samo islam arapski. Pa jarane, kupi si globus, bolan nabij'o. Novi zavjet se kalemi na Stari Zavjet, Kur'an se kalemi na Novi i Stari Zavjet. Devedeset devet posto hrišćanskih praznika se vezuju za astronomske pojave koje su slavili i stari Egipcani ... al' jok, samo je pravoslavlje, Radovan i Djurdjevdan slavensko-bosanska alfa i omega. Odes milimetar lijevo ili desno i nema te.

Pa da mi opet ponovimo šta je sustina naših podjela, naših problema i koji je korijen tvoga visegodisnjeg bulaznjenja ovdje :

Samo u Bosni i Hercegovini automatski je svaki katolik Hrvat koji govori hrvatskim a svaki pravoslavni je Srbin koji govori srpskim jezikom. I pritom odlično razumiju muslimana koji je automatski Bosnjak i govori bosanskim jezikom. I nije to radi nazovi kulturnih naslijedja, jer je teško u tako malenoj zemlji i zamisliti da vijekovima opstaju hermeticki odvojena tri razlicita svijeta. To ti je sinko tek rezultat dva velikodržavna projekta, koji su zainteresovani prije svega za bosanskohercegovacku teritoriju, pa tek usput i za budale koje su uspjeli ubijediti da im brat nije brat i da im domovina nije domovina.

@nonima
RadojicaB
(Bosanac)
28. mart 2020. u 14.59
Незнам коме да дам пријекор. Да ли себи јер нисам успио да те едукујем у основним стварима или теби што и поред свог мог напора ниси сконто ништа. Ја бих прије реко да је тај твој филтер магије који спријечава фактима да доспију до твојих вијуга.

Хајде да пробам поново пратећи слијед твог посљедњег лаичког поста али пошто је тема обимна покушаћу да скратим а и скраћена верзија ће бити дугачка. Овај пут само о Цркви Босанској.

Црква Босанска (ЦБ) је користила исте вјерске књиге тј јеванђеља као Српска Православна Црква (СПЦ). У тим јеванђељима ЦБ постоје издвојени одломци који се читају у литургијама по јединственом српском црквеном календару или што би неки рекли Крсним славама. У Копитаревом босанском јеванђељу на крају књиге стоји списак Крсних слава а између осталих стоји и да се дотични одломак јеванђеља чита на дан првог српског архиепископа светог Саве а један други одломак јеванђеља се чита на дан мироточца светог Симеона (отац светог Саве). Ово босанско јевађеље је приступачно и у електронском облику на интернету. Хрватски историчари који су прегледали ова босанска јеванђеља твдили су некад да су ова јеванђеља кориштена у српским манастирима и да због тога имају издијељене пасусе по календару СПЦ само да не би признали да су та јеванђеља кориштена и у ЦБ. Међутим у Хваловом рукопису које је такође једно од сачуваних босанских јеванђеља које је такође издјељено по календару СПЦ стоји да је оно писано „в дни епискупства деда Радомира” тј за ЦБ. Дакле босанска јевађеља су се могла користити само од стране српских хришћанских вјерника тј вјерника ЦБ или СПЦ.

Свештеник ЦБ гост Радин у свом тестаменту навео благдане на које треба сиротињи дијелити милостињу а сви благдани су до једног српски православни плус навео је да се милостиња дијели на дан његове личне Крсне славе светог Георгија тј Ђорђа.

Пошто су посљедња два краља Босне почели да прогањају ЦБ за љубав католичког Папе мислећи да ће им Папа помоћи у случају опасности од надолазећих Турака комплетна врхушка ЦБ бјежи у Херцеговину код Стјепана Вукчића Косаче тј херцега од светог Саве. Ту је Деда епископ по имену Ратко схватио сву бесмисленост подјеле цркава код Срба и ујединио се са СПЦ па је чак на то наговорио и херцега од светог Саве хахахахаха наговорио је херцега од светог Саве да се уједини са црквом чији је свети Сава светац и први архиепископ. Када се упореде године првог појављивања титуле херцега од светог Саве код Стјепана Вукчића Косаче у његовим повељама са годином када се уједињује са СПЦ закључак је да је ту титулу имао још и као члан ЦБ што није ни чудно јер и у босанским јевађељима стоји да је свети Сава званични светац ЦБ.

Треба ли да напоменем да је Хум тј Херцеговина од 1119 године па до 1326 године када Хум заузима босански бан Стјепан-Стефан, у ствари једна од епископија СПЦ и познато је првих девет Хумских епископа док су били дио СПЦ. Хум прво дио СПЦ па ЦБ па опет СПЦ а нису мијењали ни јеванђеља ни традицију Крсне славе.

По чеми су још ЦБ и СПЦ истовјетне? По томе што користе наш народни језик у литургијама. А језик је прва и основна етничка особина и неизоставни дио идентитета неког народа. Дакле СПЦ је кроз сву турску окупацију чувала и сачувала наше писмо. И сад са словенским тј српским писмом и језиком је све даље повезано. Чувајући наше писмо сачували смо и наша српска имена. Традиција Крсне славе је тек у хришћанству добила то име али је њена суштина остала иста тј српски култ предака који су заштитници огњишта и његових укућана. Овај култ предака, заштитника огњишта се може, вјеровао ти мени или не, пратити све од Лепенског Вира само што то за неупућене звучи као сциенце фицтион. Свети Георгије је именом у хришћанству само замјенио старословенског Јарила, наговјеститеља лијепог времена а магијски обичаји које Срби његују за Ђурђевдан (нпр плетење вијенаца, уранак) нису хришћанског поријекла него старословенског.

Не знам одакле ти то да Срби воде поријекло од светог Николе и од светог Георгија јер то само показује лаичко, да не кажем махалско, знање онога ко такве ствари изговори. Да би се лакше одржала предхришћанска традиција култа предака дато јој је хрићанско име (маска) неког хришћамнског свеца да не би испало богохуљење.

Закључак је да и ЦБ и СПЦ чувају словенско писмо, словенске обичаје, словенска имена и словенски идентитет и кад ово кажем не мислим на хришћанску догму тј вјеровање (да је бог само један, да је Исус син божији, да га је родила двевица Марија итд) него мислим на традицију ове двије цркве.

Ово ти је укратко о ЦБ и СПЦ. За сваки навод који сам овде споменуо постоје физички провјерени докази а не лаичка нагађања и измишљања.

Што се тиче богумила цијела прича око њих је измишљена као рецимо прича о Земљи као равној плочи. И у стара времена нико није смио да постави питање о вјеродостојности богумила баш као што није смио да постави питање о Земљи као равној плочи и тако се та прича увукла у главе људи а да нико није смио да се јавно упита да ли то баш тако. Не постоји нити један једини запис или доказ о постојању богумила као босанских вјерника. Један повјесничар врли је богумиле најбоље описао у двије ријечи као „литерарни конструкт”. И ту се прича о богумилима завршава. Богумили још само служе неуким и неначитаним у покушају да накалеме ислам као нешто што је слично богумилизму како би оправдали конвертирање на ислам својих предака.

Радојица ;-)

RadojicaB
(Bosanac)
29. mart 2020. u 06.53
Само мала исправка због грешке и брзини писања. Хум тј Херцеговина је био епископија СПЦ-а од 1219 до 1326 године када Хум преузима босански бан Срефан (то је онај бан који наводи у својој повељи да пише на СЕРПСЦИЕ).

Радојица ;-)
anonima
(Stranac)
29. mart 2020. u 14.08
Jeste teško biti laik i mahalas a poskusati shvatiti Radojevo vidjenje stvari. Pokusavam shvatiti al' me neće. Recimo onu o koristenju istih liturgijskih tekstova. Jel' to o Svetom Pismu pricamo? Niko nije rekao da je CB koristila prevod Kur'ana Besima Korkuta. Manje vise, men' se čini da je i u katolika i u pravoslavaca Biblija osnovni materijal. Pa onda ono preglasno presucivanje progona (genocida) nad bogumilima u srednjovjekovnoj Srbiji. Pa reci jarane šta su im Sveti Sava i babo mu u njega radili.

Kad se zna da je CB bila utociste hereticima koje su proganjala katolicka i pravoslavna crkva u regionu, malo mi cudno da su CB i SPC jedno te isto. Malo mi cudno da kad ukucas „Crkva Bosanska”na Googlu nadjes mnostvo strucnih napisa koji o toj crkvi govore kao o sizmatickoj, dualistickoj, heretickoj itd. crkvi, znaci potpuno zasebnoj u odnosu na tada postojece zapadne i istocne hrišćanske „zvanicne” crkve ... a kad čitaš Radojicu onda vidis da ti je CB i SPC isti klinac drugo pakovanje. E pa jarane, to negiranje osobnosti CB je damo dio onoga sto ti ovdje propovjedas - velikosrpskog nacionalistickog projekta kome je u osnovi negiranje svake zasebnosti Bosne, njenog identiteta i njenog istorijskog i kulturnog naslijedja.

Zato da ponovimo :

Samo u Bosni i Hercegovini automatski je svaki katolik Hrvat koji govori hrvatskim a svaki pravoslavni je Srbin koji govori srpskim jezikom. I pritom odlično razumiju muslimana koji je automatski Bosnjak i govori bosanskim jezikom. I nije to radi nazovi kulturnih naslijedja, jer je teško u tako malenoj zemlji i zamisliti da vijekovima opstaju hermeticki odvojena tri razlicita svijeta. To ti je sinko tek rezultat dva velikodržavna projekta, koji su zainteresovani prije svega za bosanskohercegovacku teritoriju, pa tek usput i za budale koje su uspjeli ubijediti da im brat nije brat i da im domovina nije domovina.

@anonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
29. mart 2020. u 14.10
Radojice,
Bas dobro je da si ispravio. ;)

Ja sam iz istorije bio slab, samo nekoliko godina i datuma iz tog perioda zapamtih.
Bitka na Marici 1371.
https://sh.wikipedia.org/wiki/Bitka_na_Marici
Bitka na Kosovu, 28 Jun 1389
https://sh.wikipedia.org/wiki/Bitka_na_Kosovu
Pad Smedereva 1459

Provjeravajuci ovu zadnju godinu (zapamtio sam samo da je trebalo od Kosova do Smedereva 80-tak godina), naidjoh na ovo.

8. novembra 1805. godine vožd Karađorđe, vođa Prvog srpskog ustanka, u prisustvu srpskih starešina i ustanika primio ključeve Smederevske tvrđave od turskog zapovednika grada, dizdara Muharema Guše. Predaja ključeva je izvršena na svečan način, jer su Turci ostavili Srbima mnogo topova i municije, a Karađorđe im je dozvolio da izađu iz Smedereva sa vojnim častima i sitnim oružjem i da lađama odu niz Dunav u Vidin, u Bugarsku.

RadojicaB
(Bosanac)
30. mart 2020. u 13.37
Јеси лаик јер тако и звучиш али нема везе ту сам ја да ти објасни нешто што би и ти требао знати ако си Босанац јер ово је босанско културно наслијеђе али то више није и твоје наслијеђе јер си се ти тога одрекао. Јеванђшеља код католика и православаца Срба нису иста. Јеванђеља код Срба су писана ћитилицом (мада ни то није адекватан назив за то писмо али нећу да давим нашироко). Спецификум јеванђеља код Срба да су она издјељена по шеми крсних слава или Крсних имена (што су синоними) тако да се тачно зна који пасус из јевађеља се чита за коју Крсну славу или ти Крсно име. Дакле када се погледа неко јеванђеље писано ћирилицом и ако је издјељено по шеми Крсних имена онда нема грешке него да су то српска јеванђеља јер ни један други народ нема таква јевађеља. Конташ? Таква јеванђеља су уникатна код Срба. Многа босанска јевађеља су баш таква дакле издијељена по шеми српског календара Крсних слава (нека нису издјељена јер у њима стоји само ћирилични текст јеванђеља). У Хваловом рукопису који је босанско јеванђеље и које је такође издјељено по шеми српских Крсних имена-слава на крају стоји да је написан „в дни епискупства деда Радомира” да се зна да је написан за Цркву Босансу. Када се томе дода да је високи свештеник Цркве Босанске гост Радин навео и своје лично крсно име светог Георгија ти сам закључи шта то значи. Ове ствари су уникатне само за српски народ.

Ево текста у коме високи свештеник Цркве Босанске гост Радин наводи благдане на које се треба дијелити милостиња сиротињи:

„... на велике благе дни и у Свету Недјељу и у Свету Петку и навлашно на дан Светога Рож(д)аства Христова и на Свето Благовјештеније, Свето В(а)зкрсење Господње и на дан Светога Георгија мога крснога имена. И на дан Светога В(а)знесенија Госпогја и на дан Светога Петра и на дан Светога Павла и на дан Светога Стјепана Првомученика и на дан Светога Михаља Архангела, на дан Свете Недјеље, Дјеве Марије, на д(а)н Свијех Светијех...”

Ко прочита ово и да му не кажеш ко је написао из прве ће ти рећи да су ово не само хришћански или само православни него српски благдани. Ни један хришћанин који није Србин не слави ове благдане у цјелости гледано тако да грешке нема.

Што се тиче богумила са њима је слична ситуација као и са изворним и оригиналним босанским етничким особинама Бошњака, дакле не постоје и нико чак није ни споменуо босанске вјернике као богумиле све до друге половине деветнаестог вијека када су и измишљени. А онда су одједном сви од деветнаестог вијека почели причати о неким богумилима а када их приупиташ има ли неки запис или неки њихов физички траг који говори о њима као дуалистима јеретицима онда је маца појела језик. Дакле НЕЈМА.

Постоје оптужбе католичких инквизитора који су нашли јеретика дуалиста у Босни исто колико и вјештица. А сви директни извори од Цркве Босанске те инквизиторске опужбе демантују и нико до дана данашњег није нашао ништа ни јеретичког ни дуалистичког у њима. Дакле они су „литерарни конструкт” ко што рече један повјесничар врли.

Постоје и анатеме (проклињање) СПЦ у којима су забиљежени неки чланови Цркве Босанске између којих је баш и гост Радин чији дио тестамента сам ти цитирао. У српским анатемама проклињу се они; који се ругају часном крсту и светим иконама ... укључијући и госта херцеговог Радина који нека је проклет. Ако погледаш тестамент госта Радина он почиње са крстом а из светаца које наводи види се да их поштује. И босанска јеванђеља су пуна и крстова и слика светаца. Скини сад филтер магије са главе па размисли да ли је логично да КРСТјани презиру крст хахахахаха? А израз крстјани је користио и свети Сава лично за своје вјернике (Гундулић у својој пјесми „Осман” Пољаке католике назива крстјанима). Дакле анатема је писана из неког другог (свјетовног) разлога а не идеолошког. Ја претпостављам да су госта Радина анатемисали из СПЦ зато што је побјегао са огромним парама у Дубровник а није се ујединио као и остала врхушка Цркве Босанске са СПЦ (читај није оставио то богатство СПЦ).

Радојица ;-)
RadojicaB
(Bosanac)
01. april 2020. u 14.28
Пошто у својој изјави иамш малих неправилности дао сам себи за право да их исправим.

Зато да поновимо.

Само у Босни и Херцеговини је сваки муслиман Бошњак (и то онај без изворних и оригиналних босанских етничких особина) који говори босанским а сваки католик Хрват који говори хрватским језиком. И није то ради назови културних наслијеђа, јер је тешко у толико малој земљи и замислити да вијековима опстају херметички одвојена три зазличита свијета (ово си погодио у центар јер ми се повраћа од оне лажне мулти-култу приче). То ти је синко тек резултат два удружена злочиначка подухвата који су заинтересовани прије свега за босанскохерцеговачку територију (док њену културу и традицију покушавају да искоријене), па тек успут и за будале које су успјели убједити да им брат није брат него се братиме са Арапима и да им домовина Крсне славе није њихова домовим+на него Муслиманија којој хоће да дају Боснино име.

Е сај ова изјава има смисла за оне који су Босанци и који не негирају босанску културу и традицију.

Радојица ;-)
anonima
(Stranac)
03. april 2020. u 10.02
RadojicaB
(Bosanac)
04. april 2020. u 13.49
Давно смо констатовали да анонима не ћита (мехко Ћ) књиге него сурфа по интернету гдје има свега и свачег. Могао нам је постирати и неко доказ о томе да је земља равна плоча а тих доказа на интернету има на тоне.

Али хајде да хипотетички пођемо од тода да су постијали богумили и да су из Србије пред прогоном Немањића побјегли у Босну гдје су нашли погодно тло за свој наук. Богумили свакако нису посебан народ а поготово не Бошњаци јер долазе из Србије али су потребни Бошњацима муслиманима да би накеалемили ислам на неку религију/догму као нит своје посебности која се ко фол проширила у Босни. Није онда ни чудо што данашњи Бошњаци своју самобитност у односу на сусједне народе граде искључиво, једино и само на религији тј исламу јер доказали смо на примјеру једног истакнутог бошњачког интелектуалца анониме да изворне и оригиналне босанске етничке особине код Бошњака не постоје.

https://tinyurl.com/vqf8xug

Ко хоће да чита о религијским околностима у времену Немањића може неке интересантне ствари наћи у овој књизи. Овде се налази и детаљан опис фреске из цркве светог Ахилија у Ариљу о коме лаици махалске логике појма немају а ако ће мо право то не знају ни многи Срби.

Радојица ;-)



anonima
(Stranac)
05. april 2020. u 02.27
Ama, cita @nonima knjige, ali ocigledno ne čitamo iste knjige. Ili, ako nam se greškom i desi da procitamo istu knjigu opet nas dvojica ih ne shvatamo na isti način. Nije dakle do knjiga nego do citlaca.

@nonima
RadojicaB
(Bosanac)
05. april 2020. u 08.56
Freska iz crkve Sv. Ahilija u Arilju prikazuje Nemanjin sabor opisan u „Žitiju Svetog Simeona” od Stefana Prvovjenčanog. I šta vidimo? Vidimo dvije grupe arhijereja ondašnje Crkve u različitim odeždama. Lijevo i oko Nemanje, sa oreolima svetosti oko glava, jesu ondašnji arhijereji Crkve koji su već bili prihvatili vizantijsku (romejsku) verziju hrišćanstva i već su u odeždama vizantijskog stila. Nemanja je prikazan kako sjedi između dva arhijereja obučena u odežde vizantijskog stila sa svetačkim oreolima oko glava. Njihove glave okrenute su Nemanji kao svjedočanstvo njihove poslušnosti Nemanji, ali i njihovog uticaja na Nemanju i njihovih savjeta Nemanji.

Na priloženoj fotografiji (Sl.3.) prikazana je grupa krstjanskih vladika. Oko njihovih glavanema oreola, a iznad njih još stoji čitljiv natpis na kojem ćirilicom piše „poluvernie”. Poznato je da bogumili nisu bili dio pravoslavne Crkve, nego su djelovali izvan pravoslavlja, te kao takve Nemanja ih ne bi ni zvao na Sabor, niti bi se oni takvom pozivu odazvali. Isto je tako poznato da bogumilski sveštenici svojim službenim odijevanjem (odeždama) nisu imitirali sveštenstvo pravoslavne Crkve, već su hodali u crnim mantijama sa kapuljačama na glavama.

...

Sve to govori da bogumila u Nemanjinoj državi nije bilo, a ovi poluvjerci su pravoslavci koji su u svoje hrišćanstvo unijeli pravoslavne običaje svoje prehrišćanske vjere: badnjak, Mali Božić, za Ivanjdan su palili vatre, za Đurđevdan odvrtali trube, kitili kuće vijencima cvijeća, izlazili na đurđevdanski uranak, slavili slave, davali daće, obilježavali Vidovdan, održavali kraljičke i koledarske svečanosti, uz dodolske pjesme izlazili na njive uz sušna vremena, saljevali strave, čitali iz pleća kao sto je opisano u Njegoševom „Gorskom vijencu”, dakle su čnili sve ovo što i mi još po nešto od toga činimo.
---------------------

Ово ми се однекле чини познатим. Да ли то нису исти они крстјани о којима ја труним овдје годинама и о чему има физичких доказа? И све се опет своди на оног Радојицу и Вукашина који славе своју Крсну славу од којих је једна од најпопуларнијих Ђурђевдан. Дакле ово су етничке вриједнсости изворног становништва Босне и то су непорецива БОСАНСКА ФАКТА. И онај који сад чита ова факта и дрма га фрустрација мада ни сам себи не би то желио да призна е то је онај одрођени који се за љубав окупатору одрекао свог идентитета и као такав ми не може трунити шта је то босанство и љубав према Босни.

Радојица ;-)
anonima
(Stranac)
05. april 2020. u 15.25
Idi, salijevanje strave. Pa koji narod u Bosni to i danas praktikuje? Ono da odgoni more (Mora, Morana). Koji narod ima dovista po brdima, pecinama , izvorima rijeka (Ajvatovica, vrelo Bune), koji narod kumuje djeci sisanjem kose, koji narod ima kult kucnog praga, ...

Kako rekoh, kultura nije nešto nepromjenjivo, nego je protkana uticajima mijesanja kroz vijekove i milenije. A negacija kulturnog identiteta, falsifikovanje kulturnih i istorijskih fakata, su u punoj sprezi sa velikosrpskim hegemonistickim i ekspanzionistickim projektom koga srećom vode glupi ljudi a slijede još gluplji. Zato on neće uspijeti ma koliko se upinjali.

@nonima
RadojicaB
(Bosanac)
06. april 2020. u 13.19
Ајватовице ... аутохтона босанска традиција ... ХАХАХАХАХАХА.

Не смијем се Ајватовици као традицији него људима који тврде да је то аутохтона босанска традиција. Да не буде да ја измишљам копираћу нешто о Ајватовици са муслиманских интернет страница:

„Ajvatovica je najveća tradicionalna vjersko-kulturna manifestacija Bošnjaka. Danas se početak Dana Ajvatovice obilježava organizovanjem različitih naučnih i kulturno-sportskih sadržaja. Tradicionalni ceremonijalni dio Ajvatovice počinje paradom konjanika i pješadije. Obično travnički muftija biva u vrhu kolone zajedno sa okićenim jahačima. Bajraci, konji, tekbiri, ilahije su sastavni dio duha Ajvatovice. Povorka se približava šehidskim mezarjima iz doba sultana Fatiha i uči fatihu. Na Čardak-han povorka izbija u vrijeme sabah-namaza. Nakon klanjanja sabaha uči se i Ja'sin prusačkim šehidima i svim šehidima Bosne i Hercegovine.Zatim se nakon vrućeg čaja ili kahve vrši prozivka bajraka i formiranje ajvatovačke povorke. Na čelu je, kao i uvijek, bajrak Ajvaz-dedin, a iza njega ostali bajraktari, pješaci i konjanici. Uče se ilahije i tekbiri cijelim putem sve do Ajvaz-dedine stijene na kraju koje se povorka zaustavlja. Tu se uči sura Feth i dova. Po završetku ovog dijela puta povorka izbija na ajvatovičku livadu na vrhu koje se nalazi pripremljena bina sa koje opet prigodni program izvode horovi ilahija i kasida. Ova posebna prilika se koristi za obraćanje uglednih vjerskih ličnosti. Podne namaz predvodi Reisu-l-ulema nakon čega je završen ovaj tradicionalni dio Ajvatovice.”

Ово је из Wikipedie:

„Ajvatovica je specifičnost bosanskih muslimana, jer ima autohtoni karakter, prerastao iz tradicija Crkve bosanske odnosno krstjanskih/bogumiliskih molitvi za kišu, plodnost i zaštitu ljetnih usjeva. Tradicija Ajvatovice se veže za staru tradiciju Bosne, na način da početak Ajvatovice pada sedmoga ponedjeljka po Jurjevu, umjesto određivanja početka po hidžretskom kalendaru.

Ne zna se pouzdano kada je prvi pohod Ajvatovici održan, ali se zna da je Ajvatovica dobila ime po Ajvaz-dedi, islamskom učenjaku i dervišu koji je živio u 15. vijeku. Ajvaz-dedo je došao u Bosnu sa sultanom Fatihom II 1463. godine i dobio zadatak da u Skoplju[1] širi Islam.”

Ево једног најискренијег описа Ајватовице:

„Historija i tradicija ”Ajvatovice„, najveće islamske kulturno – vjerske manifestacije u Evropi, ove godine bi trebala biti po prvi put ovjekovječena filmskim projektom. Dokumentarno-igrani film ”San o Ajvatovici„ će putem dokumentarnih prikaza, ali i igranih scena prikazati legendu o Ajvaz-dedi, njegovu dovu Bogu, te njegovo zalaganje za dobrobit naroda tog kraja, saopćeno je iz agencije Mark-In.”

Дакле традицију Ајватовице је започео Ајваз Дедо (Турчин Анадолац) и то је исламска традиција босанских муслимана. А доказ да су Ајватовице аутхони босански обичај је то да се почетак Ајватовице не рачуна по муслиманском мјерењу времена тј по хиџри него у односу на прастари босански обичај Јурјево тј Ђурђево (седми понедељак по Ђурђеву). И како сад да се овдје не насмијем хахахахахаха.

Они који славе традицију окупатора Ајваз Деде Турчина су аутохтони Босансци а они који славе аутохтони босанску традицију ЂурЂева су мрски агресори залуђени срспком хегемонијом, хахахахахахаха.

Е магијо магијо у главама неких људи ниси ти џаба тако магична кад можеш у овакве ствари да их убједиш хахахаха.

Радојица ;-)
anonima
(Stranac)
07. april 2020. u 06.46
Drago mi je da sam te nasmijao u ova teska vremena pandemije. Naravno, ne mislim na zarazu srpskim nacionalizmom, koja je bogu hvala lokalizovana i izolovana od ostatka zdravog svijeta, nego mislim na pandemiju Covida.

Elem, poslije ovoga ćeš opet ocekivati da pokusavam diskutovati sa tobom kao sa normalnom osobom mada ti obecavam da je ovo zadnji put da pokusavam kisnoj glisti da objasnim teoriju relativiteta. Elem, kad Srbi obiljezavaju predhrišćanski praznik koji se smatra za granicu između zime i ljeta, praznik vezan za zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih iz kuće, plodnost stoke i dobre usjeve tako što slave mucenicku smrt rimskog vojnika u gardi cara Dioklecijana, rođenog u Kapadokiji u Maloj Aziji i odraslog u Palestini … e hebi ga to su znaci zadrzanog slavenskog kulturnog identiteta. Kad bosanski muslimani prave teferice za Jurjevo, peku jaja, cure im se umivaju rosom … e to je islamska magija jer se cure zovu Ajsa i Fatima, a momci Ibro i Mustafa rođeni doduse ne u Kapadokiji nego u brdima iznad Visegrada ili Zepca al’ ...

Isto tako i Ajvatovica mora biti dio islamske magije a ne dio predhrišćanskih obicaja jer, hebo ga ti, Ajvaz Dedo, Anadolac, je molio Allaha da pukne stijena i potece voda. Pri tome, naravno, nema nikakve sumnje da je taj Ajvaz Dedo zaista postojao i da je Allah er-Rahmani Rahim, uistinu vodu pustio iz stijene.

Ukratko, jedina magija koja se ovdje osjeca je ona koja je sve pravoslavne Bosne i Hercegovine ubijedila da su Srbi, da je pravoslavlje identicno srpstvu. Srećno ti bilo Radoje, daleko ti lijepa kuca, od sada nastavi fino bez mene jer su mene ucili da se sa pijanim covjekom i sa budalom ne treba raspravljati.

@nonima
RadojicaB
(Bosanac)
07. april 2020. u 15.55
Остаци словенске културе код муслимана се виде као рудимнети. Некад раније је тога било више али данас све је мање и мање. Ко још данас од муслимана слави Ђурђевдан? У томе велику улогу игра карактер религије. Неке религије више бришу изворне етничке вриједности а неке мање. Хришћанство је такође било бескомпромисно као и свака друга религија и настојало је да прочисти своје редове од других религија мада у новија времена постоје и секуларизоване земље или оне хришћанске са мало толерантнјим ставовима.

Срби су примањем хришћанства настојали да задрже своје обичаје и на крају су се изборили (ово је права ријеч изборили) за своју аутокефалну цркву у коју су уградили и своје писмо што је веома битно и што је велики показатељ каква је то црква јер писмо је етнички феномен и дио је језика који је основна етничка особина. Е сад уз писмо ту иде и словенска ношња и словенски обичаји и словенски менталитет.

Босански муслимани у својој новиприхваћеној религији нису сачували писмо. Нису ни народну ношњу сачували а од словенских обичаја су остали само рудимнетирани остаци као што горе наведох. И све је ово што ја причам јасно о дан и уочљиво и на први поглед.

Ислам није убједио муслимане да су муслимани остали аутохтони етнички Босанци зато што су конвертирали на ислам а да је ислам због сличноси са њиховом пријашњом вјером сачувао њихове изворне етничке вриједности. Ово и само кад се овако напише звучи бескрајно неинтелигентно. Форсирање муслимана као носилаца босанског идентитета се десило прво у Аустроугарској усљед тадашње политике Аустроугарске која је настојала да Босну одвоји од српског националног корпуса и да јој да (измисли) неки сопствени изворни идентитет. Сва ова идеологија и стратегија о богумилима, босанчици и стећцима настала је у 19-том вијеку уз велику помоћ Аустроугарске која је ове поменуте појмове у Босни измислила како би на неки начин створила ту босанску специфичност. Нико у Босни није чуо ни за богумиле ни за босанчицу ни за стећке до средине 19-тог вијека када су ови термини и измишљени.

Босна има своја факта и она се не дају избрисати. Не било ми мрско да ихопет поновим.

Идентитет изворног становништва Босне је;

1. Имена као Радојица и Вукашин (што је уједно и језик)
2. Традиција Крсног имена-славе од којих је једна од најпопуларнијих Ђурђевдан (што је низ старосрпских обичаја које су Срби сачували и у хришћанству и до дан данас)

Ја јесам националиста јер сам се дрзнуо да примјетим да босански муслимани не знају навести нити једну једину изворну и оригиналну босанску етничку особину код свог народа. А јесам и глуп јер и поред тога што сви знају да су Бошњаци аухтони босански етнос ја не знам због којих то етничких особина.

Хајд у здравље анонима и ниси фер што нећеш да ме просвијетлиш у мојој глупости и незнању.

Радојица ;-)

ПС Хајд признај да си и ово прочитао хахахахаха а онда кад си прочитао неизоставно се јавља и фрустрација зато што нису глуп.
RadojicaB
(Bosanac)
08. april 2020. u 17.03
Ево једног муслимана који није подлегао пропаганди хибридних нација створених на негацији свог поријекла. Кажем хибридних нација у множини јер их има више.

https://tinyurl.com/v6vosdp

Радојица ;-)
RadojicaB
(Bosanac)
30. april 2020. u 14.13



HIMNA

Srba Muslimana

Haj, nek jekne pjesma laka,
Čedo našeg srca, žarka,
Nek napuni sv'jet!
Mis'o naša sveta čista,
Kô proljetno sunce blista,
Kô aprilski cv'jet.

Nek odjekne, nek se ori,
Naša nam je duša zbori,
Pojmo složio oj!
Sveta vjera nam ne krati
Imenom se svojim zvati,
Ljubit' narod svoj!

Pojmo pjesmu, braćo mila,
Pravda j' uvjek pobjedila,
Pravdu voli Bog.
U pomoć će Allah biti,
Svetu svoju milost sliti
Vrhu pravednog.

Pojmo pjesmu, nek se vije,
Neka bratsku ljubav sije
Kroz naš zavičaj!
Srpska vila eno hiti,
Da nam lovor-vjence kiti,
Pojmo složno haj!

Pisac: Osman Đikić 1879-1912

Ево још једног примјера муслимана који није заборавио да је Србин. Осман је дјеловао у периоду владавине Аустроугарске дакле у периоду тешке антисрпске пропаганде и припреме за рат против Србије. Несхавтљиво је да забрањено бити Србин муслиман на Балкану. Ово нема никакве везе са исламом него са политичким циљевима великих сила које су показивале аспирације на ове наше просторе и које су од Турака па наовамо увијек биле антисрпске.

Радојица ;-)
RadojicaB
(Bosanac)
03. maj 2020. u 11.17
Ukratko, jedina magija koja se ovdje osjeca je ona koja je sve pravoslavne Bosne i Hercegovine ubijedila da su Srbi, da je pravoslavlje identicno srpstvu. Srećno ti bilo Radoje, daleko ti lijepa kuca, od sada nastavi fino bez mene jer su mene ucili da se sa pijanim covjekom i sa budalom ne treba raspravljati.

@nonima
-----------------------------------------
Да ли треба расправљати са неким ко негира постојање твог народа у Босни и ко тврди да припада аутохтоном босанском етносу а да при томе не зна и због чега? Ја мислим да треба јер и поред импозантног нивоа магије коју посједује у глави фрустрација коју испољава говори набоље о националној свијести дотичног и патолошкој мржњи према својим одбаченим етничким корјенима.

Радојица ;-)

 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.