Diskusije : Banja Luka

 Komentar
Šta dalje?
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
12. januar 2017. u 06.29
Razmišljam šta bi se moglo poboljsati u ekonomiji regiona.
Ivanic je razmišljao da pozove predsjednike vlada ili država Srbije i Hrvatske da poboljsaju odnose.

Produktivnije bi bilo da obnove neke od većih starih uspjesnih sistema i zajednickim ulaganjem ubrzaju datum proizvodnje.

Koji proizvod? Nešto sto treba na domaćem trzistu ili u europi, a ne proizvodi se u Kini, ili je skupo da se transportuje, sa većim udjelom ljudskog rada (ne visoko automatizovna proizvodnja koja trazi visoku investiciju i kreira malo radnih mjesta). Namjestaj, cigla/crijep, drvo, firma za obnovu niskonaponske mreze, remont automobila...
Kako? Svaka država preuzme vodjstvo na jednom projektu. Javno vlasnistvo, Priblizno isti broj zaposlenih, podjela profita ulagaca.

Bilo bi interesantno javno pratiti ko je napravio najuspjesniji projekat. :)

yoland
(surfer)
12. januar 2017. u 07.28
Dobar prijedlog, nema šta! Ide ko kec na desetku bas sada u ovakvoj pogodnoj klimi na podrucju Balkanike. Hem je upek´o minus hem istovremeno zagrijano do usijanja.
Vidim Krizxa da si shaljiv ljud pa da i ja nastavim tim pravcem sa prijedlozima za ozivljavanje ekonomije u podrucju navedenom, zasnovanim iz vlastitih iskustava;

Naime, najmiliji hobi koji mi je i istovremenoi poslovni projekat te uzgajanje kucnih ljubimaca. Imam jedan limeni jezharnik u kojem sam uzgajao jezheve za ubadanje i proizvodnju jeze koja se koristila u horor filmovima koji nisu bili strasno strasni. Jezhevi su se prodavali u kinima uz kokice i ostale grickalice. Pokazali su se kao veoma rentabilni jer od jednog jezha se možeš najezhiti i po nekoliko puta.
Odmah do jezharnika, u maloj posudici sam organizirao bakterijarnik. Malu farmu za uzgoj stapicastih bakterija od kojih sam, cupajuci im k, proizvodio baterije poput one duracel zeca.
Otvoriti vise takvih pogona u cijelom regionu sa minimalnom investicijom dovelo bi do ogromnog obrta kapitala gdje bi vascijelo pucanstvo bilo dobro najezeno i upalno- bolesno bez da je citalo svakodnevno vijesti iz regiona.
Pošto u biti sam kvantno-teoretski fizicar i kao takav sam dugo proucavao fenomen crnih materija i rupa u univerzumu, dosao sam na ideju kako da svoje znanje unovcim da ne moram stalno održavati predavanja na sveucilistima;
Te vam sada mogu ponuditi i vama ovu ideju koja bi se mogla serijskom proizvodnjom u sredisnjoj Bosni(kaže se da svaka galaksija u svom centru ima crnu rupu) te otvaranjem pogona stvorili uslovi za dalji i povecani priljev kapitala i obrt istog te zadovoljili zensku populaciju..
Citat iz reklamnog spota objavljenom u Sluzbenom glasniku NSRS-a. 12/6 2009 :
-Ukoliko ste nezadovoljne Vasim partnerom nudimo Vam rjesenje:
Crna rupa
Nakon dvije godine istrazivanja, nasi su strucnjaci dosli do formule koja će muskarce ostaviti bez daha, ali ne samo bez daha nego i bez njih samih!
Nakon primjene naših dražeja, javili su nam se neki od konzumenata:
M.H. 46, Velika kladusa:
- U poèetku sam se osjecala usamljeno bez muza, međutim već nakon nekoliko dana smisao zivota sam pronasla u trpanju drugih stvari: kredenaca, djece koja mi galame ispod prozora, kamiona...
D.L. 32, Siroki brijeg:
- Kao mlada i poduzetna žena sam odmah prepoznala svoju sansu u ovoj terapiji. Nakon što sam usisala supruga, svoje usluge sam ponudila Natronu iz Maglaja koji sada sve svoje otpadne vode usmjerava u mene. Lijepo se osjecam a i zaradi se nešto. Cekam da mi cerkice poodrastu da bi mogli proširiti posao.
G.N. 42, Banjaluka:
- Muza sam usisala prvi dan terapije a već sutradan i sina narkomana. Svakome bih preporucila dražeje jer ovih dana su ucestale delozacije pa ko vas delozacijom, vi njega usasavanjem.
Ovo je samo dio naših potrosaca a pisama i mailova je toliko da smo pretrpani, ali na sreću tu je nas proizvod pa ćemo tu problematiku lako rjesiti.
Imamo nužnu potrebu da proširimo poslovanje te trazimo investitore iz cijelog regiona.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
12. januar 2017. u 20.36
Uzgajanje kucnih ljubimaca? Možda. Ne razumijem se u to trziste.
Baterije? Ne vjerujem da im možemo praviti. Osim ako ne nađemolitijum u nekoj od država. Mislim da zagadjuje. Razmišljao sam o mogućnosti reciklaze baterija, ali odbacih zbog rizika zagadjenja.

Sa ovoliko nezaposlenih mogli bi se okupirati sadjenjem sadnica i proširenju sumskog zemljista.

Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
13. januar 2017. u 06.05
Kad već ovi sto exploatisu sumu prave gubitke, bar da to bude od posumnjavanja. ;)
D-Man
(Analyst)
13. januar 2017. u 11.06
Економија региона се не може побољшати све док је ове глобализације која меље све мале државе пред собом и ствара економске робове.

yoland
(surfer)
13. januar 2017. u 14.20
Jelde? Zato treba ove regionalne male dr§xavice „ujediniti” u Veliku Srbiju jer kao takva velika neće biti unistavana globalizacijom. Samo sto bi kao takva napravila nacionalne robove od nesrba a izbjegla da bude ekonomski rob globalizacije. Jesam de dobro skontao analiticaru? Jel ´i tebi kratica_„bolje rob nego glob”
Mjenjaj zanimanje-hobi u utopista.
POLARIS
(доктор)
13. januar 2017. u 15.47
Оооо, почели смо и у ватру падати.

ХАХАХАХАХАХАХАХААААХАХАХАХАХАХАХА
yoland
(surfer)
13. januar 2017. u 16.04
Ma jok nisam sada pao već sam jednom i zadnji put pao u vatru kada sam bjezao iz romske cerge i zapleo se za Nailov nos. Bili me uhvatili i zatvorili te drzali 4 dana a po noćimi pelcere iz nosa vadili da bi napravili carku protiv druge cerge. A kod mene nos mashala pa se imalo šta i naći. E tada sam upao u vatru i nikad vise. Sada se sushim na suncu jer dokazujem teoremu iz biblijske price:
Znaš ti da kada Bog oblikova covjeka, ostavi ga na suncu da se susi i ode po zivot. Iblis iskoristi prliku i iz zavisti nagrdi ovo djelo, napravivisi na njemu cetrdeset i jednu rupu.

„o Boze”, pozali se covjek, „zar je moja svrha da budem teren za golf?!”

Bog tada uze od trava i zacepi cetrdeset rupa, a zatim izvrnu covjeka naopako, tako da rane ostase unutra.

tad opet pridje Iblis: „kad god ovo biće osjeti bolove iznutra, ono će se sjetiti tebe Boze”

„Boze, zašto si ostavio ovu jednu rupu?”, upita ga covjek.

„kroz nju će ti isticati zivot”, odgovori mu Bog.

***

„ustaj, ustaj, ja ti mrem na sve strane”, budjase hava adema.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
14. januar 2017. u 09.54
Blago Ademu kresao je naljepsu ženu na svijetu. Ono jes' bila i najruznija, al' se bar nije mucio da bira. Dakle šta ti je, tu ti je. Nije brinuo o globalizaciji i vidi koliko nas je napravio.
Ima li gdje na internetu Havina slika?

Uslov uspjeha je ideja, plan, izvedba, održavanje. Za to treba uloziti vrijeme. Sad kad smo ostvarili veliku pobjedu, valjda će se clan predsjednistva, predsjednik i vlada fokusirati na bitne stvari do naredne parade.

Pa da iduce godine u paradi ucestvuju domaći elektricni traktor, dostavno vozilo bazirani na motoru iz Severa, bateriji iz Brckog, gumama iz Save ili Trajala plastici iz Jugoplastike ili kako se već zove sada i elektronici iz Cajevca. Il' ono bi Cajaveca?

anonima
(Stranac)
14. januar 2017. u 09.58
Pero, možda iduce godine na paradi bude 5. Korpus ABiH ?! Nego, dobro ti pitanje „Kako dalje” kad smo ga dogurali „do duvara”.

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
14. januar 2017. u 10.04
D-man,
Globalizacija je pozitivna. Primorava te da budes konkurentan. Ne mogu Amerikanci ili Nijemci zatvoriti fabriku koja je uspjecna. Mogu podmititi politicare i kupiti fabriku. Ili dovesti i podržavati politicare poput Bakira i Dodiga koji će od države napraviti farmu ljudi. Pa kad strancima trebaju vozaci autobusa, medicinske sestere i slično malo otvore vrata i prime koju hiljadu.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
14. januar 2017. u 23.24
„Pero, možda iduce godine na paradi bude 5. Korpus ABiH ?”

Ako bude po Polarisu (a neće...) možda im trebadnu pasosi za dolazak.
Možda iduce godine i peti i drugi korpus budu zauzeti u tudjem ratu po naredbi nekoga ko ne govori nas jezik.
Možda budu i rasformirani jer iz gornje recenice se postavlja pitanje njihovog postojanja.

Pjer je za ovo zadnje. ;)

anonima
(Stranac)
15. januar 2017. u 05.47
Moj Pero, ti pasosi će biti formata 7.62 i vise milimetara. Nego, daj ti meni reci jesi li ti stvarno budala ili se samo pravis?
Namjerno nisam ništa ovdje pisao povodom te proslave i parade, povodom Kustinog govora koji je „pomjerio granice” zdravog razuma i dobrog ukusa, o Dodikovim izjavama o „RS u kojoj se najbolje živi”, o SDS-u koji tragikomicno glumi glas razuma i brine se radi Dodikovih zazivanja vraga, o patrijahrovim izjavama po kojima je „RS bozije djelo”. Ukrato, zar ne osjetis miris sumpora moj Pero, miris koji nam dolazi direktno iz dzehennema koji nam ponovo otvara vrata i želi dobrodoslicu za novu turu bezdusnih pokolja? Ako ne osjetis, onda si brate budala pa možeš komotno opaliti po tim tvojim elektricnim auticima i zajednickim privrednim pothvatima „bratskih republika”. Ako ti pak taj sumpor ipak malo nadrazuje nosnice, budi posten pa barem zasuti u znak postovanja prema buducim žrtvama.

@nonima
POLARIS
(доктор)
15. januar 2017. u 12.23
***
„Moj Pero, ti pasosi će biti formata 7.62 i vise milimetara. Nego, daj ti meni reci jesi li ti stvarno budala ili se samo pravis? ,...”
***

Ево мудоња халанимни иде са пасошем формата 7,62. Овамо глуми миротворца, а спрема пасош формата 7,62. Само је заборавио да му је Туристичка агенција изгубила спонзоре, а путовање са том врстом пасоша на ове дестинације није нимало јефтино, без спонзора је чак прескупо.

Него Перу шукну ти га јаран халанимни до балчака.
anonima
(Stranac)
15. januar 2017. u 13.32
Kao i obično doTure, ciljas bar desetak metara od mete. Sve vise sam siguran da si u Gimnaziji svako ljeto spremao popravne. Bilo je i takvih, iz „zasluznih” familija, gdje se babo doTur nasadi na glavu da mi si sincina maloumna postane doTur ... pa ko hebe pacijente. Vrijednija je sincinina bijela bluza sa crvenim heklanim „dr” ispred imena (zmijanjski vez, ljubi ga majska) od sve kolateralne stete.

@nonima
anonima
(Stranac)
15. januar 2017. u 13.35
Kao i obično doTure, ciljas bar desetak metara od mete. Sve vise sam siguran da si u Gimnaziji svako ljeto spremao popravne. Bilo je i takvih, iz „zasluznih” familija, gdje se babo doTur nasadi na glavu da mu si sincina maloumna postane doTur ... pa ko hebe pacijente. Vrijednija je sincinina bijela bluza sa crvenim heklanim „dr” ispred imena (zmijanjski vez, ljubi ga majka) od sve kolateralne stete.

Dvadeset prvi vijek je, bilo bi vrijeme da se omogući reeditovanje poruke na ovom forumu.

@nonima
anonima
(Stranac)
15. januar 2017. u 13.37
... da mu i sincina ...

E, hebi ga, bas bi valjalo da se može popraviti već napisano.

@nonima
Nazif_Gljiva
(travar)
15. januar 2017. u 14.46
Mislim anonimni da ti kao glasac HSP BiH(da te nije prevarilo ovo BiH?) nebi trebao drugima soliti pamet o tome sto je ispravno a što ne... kako je ono bilo za Dodika..
... a još manje se deklarisem socijaldemoktratom koji poziva narod da glas nacionalsocijalisti..
=======
Ne... ti bi se trebao deklarisati socijaldemokratom koji daje svoj glas nacionalsocijalistima..
... cccc...
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
15. januar 2017. u 16.58
„Nego, daj ti meni reci jesi li ti stvarno budala ili se samo pravis? ”

Pošto se nikad ne „pravim”, nego „sto na umu to i na drumu”, biće da sam budala.

Drug Tito je rekao „Radite kao da će sto godina biti mir, a spremajte se kao da će sutra biti rat”. Pošto ti je prvi dio promakao, prepostam ti ovaj drugi resor. A kalibar ako ga bude (a neće) je 5.56 :P

vacuum
15. januar 2017. u 17.44
Njemu kalibar nikakav neće trebati to je 110&.
Covjek nagulio u Pariz prvi put, s prvim metkom, a sad da se vraca i brani Bosnu... Aaa malo morgen...

Što se tiče parade, to je Bakir izveo maestralno.
Pored toliko ekonomskih i svih mogućih problema i u Federaciji BiH i u „državi” BiH, njemu bas zapelo da „rijesava” tamo neki dan.

Ono kao, sve smo bitno smo rijesili:
- nezaposlenost na 4,5% - prihvatljivo
- borci zbrinuti - nema vise demonstracija
- bezbjedonosna situacija u Sarajevu - kako treba (gradjani više ne izlaze na ulice zbog pucnjava ili bahatih tatinih sinova, jer toga nema jel' tako)
- korupcija - ko u Svedskoj
...
... da vidimo šta je još ostalo da se pocisti... „Aaa slave Srbi neki datum... daj ovamo da vidimo i to”?!

Sve ostalo je istorija a INAT JE CUDO!
anonima
(Stranac)
16. januar 2017. u 14.49
To Pero, hebes Srbina ako ne zna i naše i NATO standarde i kalibre. Ljubi te majka, k'o da si u Crvenoj Zastavi penziju stekao.

Eto, ja mislio da samo Polaris nema sive mase za shvatanje @nonimnih stavova kad ono ... pa da me bas niko ne razumije, hebiga.

Nije prijetnja bolan, strahovanje je u pitanju. Onaj strah kad picis trocifrenom brzinom a kocnice ti k'o na polovnom Ponu biciklu. Meni je kako rekoh nekih par stotina puta, sva familija u RS. Meni ne pada na pamet da mrdnem iz Francuske da tu dajem doprinosa međusobnom istrebljivanju. Meni se ne gleda da mi petorica sestrica daju zivot za nečije države. Meni se ne prezivljavaju sve one frustracije i strahovi, sto za sebe to za one koje volim, zato što Bakir ne da a Mile postrojava mazoretkinje i ruske bajkere između ostalih.

Htio sam ti samo reci moj Pero da je sa tvojom pamecu porazno da serendas o nekakvim eletricnim autima u situaciji kad postaje ocigledno da se sprema veliko sranje i da se ne vidi šta bi ga moglo sprijeciti. Evo ti danas potvrde iz usta Dudakovica. Nema tu mirnog razlaza, nema ni inata bez mrtvih glava. A još manje ima elektricnih auta.

@nonima
BL
(Dr.)
16. januar 2017. u 15.44
Ne daj se Ines
Ne daj se godinama, moja Ines
drukcijim pokretima i navikama
jer još ti je soba topla
prijatan raspored i rijetki predmeti
imala si vise ukusa od mene
tvoja soba divota
gazdarica ti je u bolnici
uvijek si se razlikovala
po boji papira svojih pisama,
po poklonima
pratila me sljedeceg jutra
oko devet do stanice
i rusi se zeleni autobus
tjeran jesenjim vjetrom
kao list niz jednu beogradsku padinu
u vecernjem sam odijelu
i opkoljen pogledima

Ne daj se mladosti moja,
ne daj se Ines

Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
16. januar 2017. u 21.06
@,

Ja trnutno vise volim da serendam o tome gdje vrijedi ulagati vrijeme.

A tvog „ociglednog” rata će biti kolik i Polarisovog otcjepljenja.

vacuum
17. januar 2017. u 00.45
Dakle ako bi nedaj boze doslo do najgoreg da li bi Bakir bio kriv tj. PROCITAJ DOLE

--------------
Pored toliko ekonomskih i svih mogućih problema i u Federaciji BiH i u „državi” BiH, njemu bas zapelo da „rijesava” tamo neki dan.

Ono kao, sve smo bitno smo rijesili:
- nezaposlenost na 4,5% - prihvatljivo
- borci zbrinuti - nema vise demonstracija
- bezbjedonosna situacija u Sarajevu - kako treba (gradjani više ne izlaze na ulice zbog pucnjava ili bahatih tatinih sinova, jer toga nema jel' tako)
- korupcija - ko u Svedskoj
...
... da vidimo šta je još ostalo da se pocisti... „Aaa slave Srbi neki datum... daj ovamo da vidimo i to”?!
--------------
vacuum
17. januar 2017. u 05.44
Ja i rekoh da se nećeš vracati odozgo ali ćeš zato preko te tastaure biti huskas broj jedan. Najlakse i najbezbjednije...

Volim, volim, volim Bosnu... Naprijed braco na Prijedor, Banjaluku, Bijeljinu pa otpijes gutljaj piva preko cipsa na stolicu.

Odavno ti prizeljkujes ekspolizje u Banjaluci, samo još da im se prikljuce ovi s pasosom, pardon Kalasom.
anonima
(Stranac)
17. januar 2017. u 15.34
Dobro Pero.

@nonima
POLARIS
(доктор)
17. januar 2017. u 16.17
Вакуме то се он нахајцо на дудаковом перформансу. Гарант је у првом реду сједио са поЋасним гостима.
BL
(Dr.)
17. januar 2017. u 18.05
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
17. januar 2017. u 21.19
Taman pomislih sa'će vlada da radi na ekonomiji, kad vidi vraga.
Nova tema. Može struja da poskupi, da se narod klize po zavejanim putevima, da nema ovoga ili onoga, ali narod samo o Kormakovoj.
Hoće li prezivjeti u novoj administraciji?
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
17. januar 2017. u 21.23
Poen vise za anonimin i ovih „dogodine” scenario.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
18. januar 2017. u 04.05
Nije dobro anonima,

Pitao si se jesam li budala, moje razmišljanje nazvao serendanjem.
Argument: rat samo sto nije, a Pjer o tome šta proizvoditi.

I sa balkanskim socnim jezikom malo je puno.

Narodu rat ne treba, najmanje zbog toga koji praznik i svetac neko slavi. Stvari koje ja pominjem mu trebaju. Usmjeriti energiju na njih je najbolji metod koji ja imam protiv rata. Ako imaš bolji metod daj ga pa da analiziramo.

Mijenjanja imena sagovornika u nešto pogrdno, vezano sa necim negativnim je neprimjerno. Zarazno je, nisam ni ja imun (xxx sam zvao 2x4 sto bi se preveo u fosna, stafla). Pošto u svakom trenutfu sve vise napredujemo bio bi red da to ne radimo. Ako neko nastavi i vidi minus-od mene je. :)

BL,
Istorija je pokazala da je princip da se hrvatskim teroristima bave Hrvati bolji od toga da se njima bave Srbi ili Bosnjaci. Vazi za sve kombinacije. U tom smislu ako mislis da sam ispravno kritican prema srpskim politicarima, prava podrska bi bilo kriticno mišljenje o bosnjackim. ;)
anonima
(Stranac)
18. januar 2017. u 05.58
Moj Pero, to dobro je i bilo da se ne nastavlja, al' kad me već trazis ...
Prvo, to Pero nije negativno. Negativno je doTur, Pero ti je nešto ko tepanje. To sto sam rekao da pricas budalestine? Da smo u kafani, pa da mi pocnes tu pricu rako bih ti : „Pa jesil' ti blentav, djes to pricat'”

Cudi me da ne vidis ili nećeš da vidis da ne da klizemo nego srljamo u propast. Evo, za danas procitaj šta piše podrepna muha Vlajki u Nezavisnim Novinama. Takav rijecnik teško možeš naći i u ratnim izdanjima Glasa. Pogledaj kad je Mile zadnji put upotri...io naziv Bosnjak umjesto musliman. Saslusaj govore Dodika, Kusturice sa ovih komemoracija. Procitaj zadnjih pet sest izjava Dodika.

Sad, ovo stavljanje Dodika na crnu listu ... zadrzala ga ili skinula nova americka administracija sa te liste, nijedan ishod nije dobar. Svaki novi dan donosi paket loših vijesti a ti pricas o nekoj ekonomiji, privrednim pothvatima ... Procitaj recimo na BNTV podatke o nepismenima, fakultetski obrazovanim osobama, o osobama sa nepunom osnovnom skolom. Ko će ti tu razvijati elektricne automobile? Eventualno da siju alfa uniforme za Dudakove Luksemburzane, to nam je krajnji domet.

@nonima
anonima
(Stranac)
18. januar 2017. u 10.04
I da dodamo drugu podguznu muhu, Galijasevica, koji u Blicu piše kako „Izetbegović PRIPREMA RAT u BiH na proleće” ... velika slova su iz naslova. Pa zemljace, kako ide prozivodnja elektricnih auta?

@nonima
POLARIS
(доктор)
18. januar 2017. u 10.55
Кад си таква миротворна паметница Халанимни, како то да не видиш шта муслимани поручују и како хушкају на рат. како Бакир провоцира, како ТВ Сарајево хушка,... Не спомињеш дудука и његове перформансе гдје позива младе муслимане да купују униформе, а смета ти Галијашевић који је за тебе интелектуална, културна и људска громада и који располаже информацијама које ти не можеш ни да схватиш. Смета ти Емир који је разголитио политику муслимана, смета ти Влајки који нуди некеква рјешења, а не смета ти Бакир који каже имамо више цјеви и људства од Срба.

Свака реакција из Републике Српске је само одговор на акцију из Сарајева.
BL
(Dr.)
18. januar 2017. u 14.27
gosp. POLARIS Ti se trebaš bojat shiptara ne boj se nas.
BL
(Dr.)
18. januar 2017. u 14.28
gosp.Pjer,poslijet TITA ja nemam vise idola.
POLARIS
(доктор)
18. januar 2017. u 16.35
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
18. januar 2017. u 21.18
Ko će ti tu razvijati elektricne automobile?

Znanja u regionu za razvoj ima (Rimac, fakulteti). Možda smo tanki sa znanjem o masovnoj proizvodnji. Ali hiljade sposobnih inzinjera je vani i mnogi razmišljaju o penziji. Moglo bi se naći dvadesetak dobrih koliko treba za sve sisteme u manjem dostavnom vozilu.

Ko će u smislu da nema zelje da se ista poboljsa jeste problem. Tu i jeste moja primjedba na Komrakovu koja je 'pismom inform biroa, pardon sankcijama„ podigla rejting Mili. Sto je vise kleveta i laži..

Rekoh imaš li ti šta pametnije?”
anonima
(Stranac)
19. januar 2017. u 14.21
Jasta da imam. Umjesto da dodjem tu da provedem penzionerske dane najvjerovatnije ću si kupiti kakvu kucicu u Centralnom masivu u Francuskoj. Priroda jako lici onoj u Bosni i Hercegovini, nasao sam gradic u brdima kroz koji protice prelijepa zelena rijeka. A sa druge strane tu ti nema ni Srba ni Hrvata ni Bosnjaka. Raj na zemlji.

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
19. januar 2017. u 20.49
BL,

Nije dobro imati idole. Uzore da.

@,

Pogledah TVBN sajt. Majko mila, koliko god Glas voli Dodika (ili par koje dobija iz budzeta), ovi ga još više ne vole (ili vole pare od sponzora). Od 18 slicica na početku prve strane, 16 je bilo o Dodiku.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
20. januar 2017. u 05.56
@,

Tvoj zadnji post je indicirao nešto sto je u „Šta dalje?” važno:
Mali broj ljudi koje smo „izvezli” 90-tih planira da se vrati.

Prošlo iskustvo kaže da je to pravilo (emigranti is 2 svj. rata i 60-tih). Koliko god je neko patriota, vazniji su mu on i porodica od rodnog grada. ALi kao sto rekoh, ne treba mnogo ljudi. Zaintrigirati sposobne da promijene karijeru, uloze vrijeme i novac, osnuju SVOJU firmu, ili udju u vladin projekat je moguće. I poboljsalo bi vjerovatnocu uspjeha tih projekata.

Da, poboljsanje politicke klime je kljucno. Ali to se neće poboljsati tako što novine 30% sadrzaja posvete jedoj vijesti: USA blokirale Dodikovu imovinu. Ili time sto BL „uci” Srbe ovdje da im je dobar odnos sa Albancima kljucan ako žele da Kosovo ostane dio Srbije. To treba doći iznutra: http://tinyurl.com/htqqpl7

Nisam vidio Radoicicev? plan razvoja grada, ali nekoliko ideja:
1. Prostor kasarne Kozara pretvoriti u Tehnoloski centar, IZNAJMITI na recimo 20 godina infrastrukturu i objekte firmama poput „Call center”, razvoj softvera, održavane komjutera i mreza...
2. Van grada obezbjediti Industrijski centar za proizvodne firme. Isti princip:grad daje zemljiste, puteve i parking uz mali najam. Revitalizacija napustenih objekata i zgrada poput Incela je jeftinija od gradnje novih.
3. Obavezati svaku novu zgradu da ima 2 parkinga po stanu, jedan rezervisan za stanara i jedan sa naplatom, za goste. Ovaj princip gdje je grad ukrao od stanara parkinge ispred zgrada i sad im ga prodaje (za 150KM godisnje pravo da se guraju sa onima koji placaju na automatima) promijeniti u rezervisane parkinge za stanare.

anonima
(Stranac)
20. januar 2017. u 14.31
Ono šta treba za ulaganje je stabilna politicka situacija. Tacka. U ovo danas mogu samo veliki kockari da ulazu. Oni koji racunaju na brz povrat ulozenog, oni koji ne gledaju na duge staze. Pricao sam već ovdje da sam početkom 2001-e već bio jednom nogom u Banjaluci, sa firmom koja je trebala startovati sa petnaestak informaticara, garantovim poslovima za francuske klijente, platama od tadasnjih ogromnih 1500 do 2000 KM (rodjak moje žene je tada u BL radio kao informaticar za 750 KM). Materijalno ulaganje skoro pa nikakvo, samo sam prostorije trebao obezbijediti, racunare i servere je davala firma u kojoj sam tada radio, ... Sjedi i programiraj, naplacuj pamet. I šta bi? Polaganje kamena temeljca za Ferhadiju, slike koje su obisle svijet i dosle i do moga generalnog direktora. Kaže mi cova na rucku samo kratko : „Nije to još zrelo.” I tako ti ja dodjoh do te kucice u Centralnom masivu. No future, moj Pero.

@nonima
anonima
(Stranac)
21. januar 2017. u 05.54
„Obavezati svaku novu zgradu da ima 2 parkinga po stanu, ” ovo sam tek sad vidio. Jeste, kod Vidovica imaš tri stana po parkingu u najbolju ruku. Hehehe, jesi li ikad isao u posjetu nekome ko stanuje u jednoj od mnogobrojnih novih zgrada pored Borcevog stadiona. Zenina tetka je tu kupila petosoban stan i mene srklet uhvati svaki put kad se spremamo da ih posjetimo. Tu ti nema po meni ni jedan cijeli parking po stanu. Ali se zato sva raspoloživa parking mjesta naplacuju. Ako ima koje raspoloživo mjesto. Čak i za osobu koja se već četvrt vijeka handri sa parkingom u Parizu to je bas onako da iskocis iz koze. I kad pomislis da je to naselje nekakvo „elitno” ... takve elite imaš koliko ti dusa želi u ovim francuskim „getima” po kojima me doTur smijesta. Moja zgrada je gradjena još sedamdesetih godina i pored toga svaki stan ima minimalno jedan vanjski ili unutarnji parking ili boks ili garazu a ispred zgrade imamo nekih cetrdesetak mjesta rezervisanih za posjetioce (naravno besplatnih).

Ne znam šta će Radojcic napraviti, ali cisto sumnjam da će ukinuti divlju urbanizaciju Banjaluke koja je na odlicnom putu da od zelene ljepotice nacini staklenobetonsku grdobu kojoj se mogu diviti samo papci kojima se dize milokliz na pogled po asfaltu. Još kad pomislis da se sve to radi u situaciji gdje Banjaluka ima manje stanovnika nego sto ih je imala prije četvrt vijeka. Fakat, kome to grade?

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
21. januar 2017. u 09.34
@,

Moja firma je u zadnjuh 10 godina otvorila 2 nove fabrike u Europi.
Prva je u Ukrajini.
Kažem drugu iz upravnog odbora, što ne u BL?
On kaže nestabilna politicka situacija.

Puce rat u Ukrajini pa daj otvaraj rezervnu fabriku. Ovaj put u Makedoniji.

Kažem mu sto sad tamo? Nudili najbolje uslove.
Rekoh mu da tamo nije bilo rata i da je veca vjerovatnoca da se zakuva (ne daj Boze) nego u BL.

Ovo o cemu ja pricam ne zavisi od stranaca. Ispred moje male zgrade je parking. I jeste, lopovi naplacuju. Ali ima mjesta za proširenje za još četiri mjesta. Dakle Radojicic posalje urbaniste da nadju slične lokacije. I za njima desetak radnika sa bagerom, nešto pijeska i onim kockama se rupom da trava može da opstane i za mjesec dana se može dobiti 100 novih mjesta. Istina na racun zelene povrsine, ali sa kompenzaciju se posadi drvece.
Jedno mjesto manje nego sto treba pravi 10 stanara ljutim. O gostima da i ne govorim.
Panciceva_omorika
(Ubica Zmajeva)
21. januar 2017. u 09.35
Pozdrav Pero,
Po mom mišljenju dalje se može samo ako se uspostavi vladavina prava tj. ako se dođe do doga da svaka akcija bude propraćena odgovarajućom reakcijom, odnosno ako neko napravi neku akciju koja je društveno korisna bude nagrađen, a ako napravi neku društveno štetnu akciju da bude adekvatno sankcionisan. Tada ćemo se početi sviđati investitorima. Iz kvantiteta ideja će doći do kvaliteta, ubrzano ćemo proći kroz „prvobitnu akumulaciju kapitala (poštenu koliko je to moguće)” i vrlo brzo ćemo početi da razvijamo poslove, da zarađujemo na njima, poslove o kojima sada možda i ne sanjamo.
U sadašnjoj situaciji koja podrazumjeva razna podmazivanja, namještanja, rekete od strane lokalnih i inih vlastodržaca vjerovatnoća da se pogodi koji bi posao prošao se granici sa vjerovatnoćom „ispaljivanja minobacačke granate sa srpskih položaja i pogađanja Markala”.
U slučaju vladavine prava investitori bi trebalo da riješe jednačinu ulaganja koja bi imala ograničen, i ne tako velik broj nepoznatih ... u današnjoj situaciji čak bi se i Nostradamus pregrijao i to samo u definisanju nepoznatih parametara, a izračun da i ne spominjemo.
Evo ti konkretan primjer:
Zima u RS jaka, potrebe za peletom exponencijalno rastu, cijena skočila duplo (bila 250KM/t, a sada je 450KM/t i nema ga), po svemu sudeći isplativo … Hmmm, trenutno kruži sljedeća priča: u Šipovu bila fabrika peleta koju je držao neki Italijan. Pelet extra kvaliteta, proizvodnja cvjeta, povelik dio se izvozi za Italiju (i tamo zima i velika potražnja peleta), u Šipovu ima neki lokalni baja koji ima kamione i kamioni leže … priča ide dalje … fabrika peleta se zapalila, nema više proizvodnje peleta, sva sječka ide u Prijedor u toplanu … naravno prevoze je kamioni lokalnog baje tj. rade punom parom ... i sada ide zagonetka za prvačiće: pronađite SUMLJIVCA!?
Da je pravednog, ažurnog suda vrlo brzo bi sva negativna reklama bila zaustavljena, a ovako možda muva naraste na veličinu međeda i onda se pitamo: Pa što nema Italijanski/inih investitora?
Kada bi imali pravedno, ažurno I tome slično sudstvo bili bi doživljeni kao ozbiljni partneri na koje se može računati ... bilo što se tiče posla ili … pazi sada … NEZAVISNOSTI???
A to što @jatolah priča o nekom ratu u slučaju raspada mutanta klona, pa samo se treba prisjetiti početka rata. Sve bilo dogovoreno onaj „kočoperni, inatni, prkosni junak, ogledalo svog naroda, nekad znan ko Alija” sve bio potpisao ... i onda mu Ameri dunuše u leđa.
Da nije bilo Američkog/međunarodnog duvanja u leđa, odnosno ako ne bi bilo duvanja u leđa????? ... zašto bi danas situVacija bila drugačija?
Zamisli da im još i zabrane vojno/ratno djelovanje ... zar ti veruješ da bi pripadnici te skupine (koja hoće da se predstavi kako narod), koja se ne klanja sjenima svojih predaka koje nekada davno pobiše i na kolac nabiše okupatori već se klanjaju zavještanju tih okupatora, imaju toliko inata, samopoštovanja i tome slično da kažu svijetu „ma ko vas ...”, mi se borimo i ginemo za viši cilj ... pa njima je viši cilj da veličaju zavještanje svojih okupatora ...
„Ko ne nauči istoriju ona mu se ponavlja” ... paralela ove krilatice u sadašnjosti je sljedeća ... neki osvajač napadne @jatolaha stane mu čizmom na vrat, porazi ga, nabije na kolac i onda njegovi potomci umjesto da odu na grob @jatolahu i poklone se njegovoj žrtvi za odbranu vrijednosti u koje je vjerovao (da se radi o pripadniku druge skupine ja bih rekao kroz vjekove ali ...) oni odnesu cvijeće na grob onoga koji je @jatolaha nabio na kolac i umorio, a sahranjen je na istoj livadi samo zato što se zeznuo kada je, pijan od krvničke požude, @jatolahom krvlju umazanu kamu, neoprezno oblizivao.
Rezime vezano za rat: Ako neko „kaže marš u svoju kućicu” nema veze da li će se mutant klon razbiti na 2, 3 ili 10 dijelova ... čak šta više to će se desiti uz pjesmu te „inatne, prkosom pune skupine”, aplauze i cvijeće, te uz TROSTRUKO ura za ideje dijametralno suprotne sadašnjim stavovima

Ajdemo svi zajedno da vježbamo ... URA, URA, URA ...
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
21. januar 2017. u 09.41
Vrijeme je dokazalo da ti je sef pogrijesio. Softwer firma je 95% ljudi, 5% materijal. Ako se pogorsa (a neće) ljudi predju u Hrvatsku ili Srbiju i idemo dalje. Ljudi su zeljni da se bave linijama koda a ne blokadom Dodikovih para u USA. Dakle produktivnost bi bila dobra.

Pokazi mu kako je Ferhadija obnovljena, kako se problemi rjesavaju demokratski putem referenduma, praznici obiljezavaju svecano, i pomeni nerede na ulicama Pariza. Možda promijeni mišljenje. ;)
Zaposljavanje 10 ljudi bi bilo korisnije za tvoje i mog sestrica 100 puta od palamudanja.
yoland
(surfer)
21. januar 2017. u 10.03
Bijo je kri§xa interesantno posmatrati tvoju preobrazbu o 99´do danas. Od realiste->nacinaliste sa pedigreom->utopiste do totalno nerealiste...krug zatvoren sa inercijom. To ti je isto ko kad materiju u obliku gliste ubrzas do velike brzine u LCH-Cernu i naglo ga zaustavis. E od te inercije glista biva izvrnuta ko carapa i početak bude kraj a kraj početak , samo inverivno unutarnje.

Omoriko,
Tako je endemicna biljko iz Aque izrasla. Oslobodi sve neistomišljenike od pameti i peleta. Zapali nas i grij nas dok nam se pamet ne rastopi. Oslobodi ove krajeve od nepravde krijuci se iza pravde pa mo§xes da usjajis vranca svoga i u sapima mu se ogledas, misic ima da mu skoci, takvog je pogleda tvoga. I kad krenes da je oslobadjas, zemljo tvoja neslobodna, na svakom ćeš joj brijegu kaplju vrelog znoja kanuti, svaku ćeš joj cuku dahom taci. Kad krenes da je oslobadjas. Kad naculis srce, sorit ćeš joj kazamate gdje ti strasti came, da joj se uzdasi ore, da vristi, jeci i zaziva majku milu, na istoku. Kad joj kroz zitna polja ruku provuces, zrnevlje će te proći I kad joj se niz poljine sjuris seizmolozi će da zastrepe, nad izvorima će stijene puci, oblit će je voda hladna. Nećeš zaliti truda, samo da cujes kako sloboda pjeva, kao Maria Callas.

-bi l' mog'o još jednom?
anonima
(Stranac)
21. januar 2017. u 10.22
Eto ga Cemerko ti sve objasni. U nezavisnosti RS je kvaka. Jer, šta može jadan Mile danas da učini za ekonomiju kad covjek ima svega 99,99999% vlasti u RS. A da ima 100% vlasti, pa to bi Svicarska + Norveska + Svedska bila.

Cemerko jadan još konta da nije zavrsena prvobitna akumulacija kapitala. Imaš ljude koji tu imaju na racunima stotine miliona eura, al' se još uvijek akumulira. Kod nas ti je 90% ukupnog bogatstva u rukama desetak do dvadeset porodica, al' se to još akumulira. Samo narodu još zrak nisu uzeli al' se akumulira bolan. Pa, šta ćeš ti sa ovakvim balvanima da radis? To bi uspjelo nakovanj razvaliti da mu ga das u ruke, a ti bi sa njima u biznis.

Svaka budala može praviti parkinge. Nema ti toga sto nije u stanju napraviti zgradu, još ako uzmes da je pravis bez anti-sizmickih normi na jednom od najtrusnijih podrucja u Evropi, gdje tu problem. Kupis teren budzasta zahvaljujuci stelama i poznanstvima, zaposlis radnike za kesu kikirikija, uzmes pare unaprijed od kupaca zeljnih cistog gradskog vazduha i kvalitetnog asfalta i eto ti biznisa. I to ti nema kraja dok ima jedna jedina livada i zelena travka u Banjaluci.

Nego Pero, znaš li ti koliko danas ima informatickih firmi u Banjaluci? Prije tri godine sam pricao sa komsijom ciji je sin vlasnik agencije sa jedno desetak programera. Pricali smo o poslu pa sam mu rekao da sada ne mogu ništa da mu nađemjer u fransuskoj administraciji radimo iskljucivo preko javnih ponuda na koje mogu odgovoriti samo preduzeca registrovana u Francuskoj. Kaže cova da je situacija takva da ako nisi politicki podoban od posla ni P ne možeš vidjeti. Moj drugi komsija, inače jedan od najpoznatijih Banjaluckih hirurga je takodjer sprzio krila i ukinuo sebi sve mogocnosti napredovanja tako što je bio prije koju godinu na listi PDP-a.

Hajde da kažem da iz ugla moga tadasnjeg poslodavca možda je odluka bila i pogresna. Ali, iz moga licnog ugla mislim da sam nenamjerno donijeo odluku moga zivota ostajuci u Francuskoj. Jedna cerka mi upravo zavrsava magistarski, druga studira na Sorboni, ja imam odlično radno mjesto u francuskoj administraciji. Zivjeti i raditi u rodnom gradu bi bilo seksi, ali sve to ne vrijedi sudbine dva djeteta koju bih vjerovatno unistio dovodeci ih među doTure i Cemerke. Hvala najljepsa, al' ako me neko već treba mrziti zbog moga imena ili porijekla, bolje da to bude neki domaći Cemerko u Francuskoj. Kako god, ovdje barem još uvijek nisu vecina.

@nonima

Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
21. januar 2017. u 21.23
Naglo zaustavljena glista se ne izvrati nego sva nestane u anusu ako je ubrzana sa glavom naprijed. Ubrzana u rikverc pojede sama sebe.
Vratih se nazad u 1999 i jedina razlika koju vidim je visak kilograma i manjak kose. Provjerih i carape, nisu izvracene. Istine radi prije koji dan sam imao gornji dio pidzame naopako. Biće da je do toga. ;)
yoland
(surfer)
22. januar 2017. u 02.29
U vezi tvoje slike gliste mogu se samo apsolutno neslo§xiti. Zamisli presjek gliste (dobije se krug) I zamisli kretanje gliste velikom brzinom(ispod brzine svjetlosti) koja dovodi do grupisanja osnovnih čestica zbog centrifugalne sile na rubovima kruga. Naglo zaustavljanje(ne sudar) dovodi do toga da negrupisane čestice sredisnjice presjeka nastavljaju kretanje naprijed(rubovne čestice miruju) I zbog inercije negrupisane čestice dospijevaju u efekat potiskivanja unazad(kao pasta za zube) jer nemaju kud naprijed, dok rubovne čestice miruju. Na taj način glista dobija izgled izvrnute carape jer se materija sredisnjice presjeka potisnula unazad a rubovi zadržavaju polo§xaj. Kada bi se glista kretala brzinom svjetlosti I sudarila sa Higgsovim bosonom onda bi se stvorio singularitet materije gdje bi glista nestala u samoj sebi zbog efekta crne rupe ili dogadjaja horizontal.

A za tvoju dialektiku zatvorenog kruga mogu samo reći da bi bilo bolje da posmatras siru sliku. Ako već hoćeš da ti objašnjenje nepisem na kvantnom nivou(osnovni partikli gore napisanon) već u relativnom(u mjerilima univerzuma) mogu ti isto tako napisati da u univerzumu ništa ne nastaje niti nestaje, već se samo kroz logiku kruga prozima iz jednoga u drugo stanje. Logiku kruga, koja negira postojanje početka, možemo shvatiti i kao istinu koja se podrazumjeva sama po sebi, koja kaže da iz ništa ne može nastati nešto. Odnosno, da nešto uvijek nastaje iz nešto. Iz ove Istine slijede zakljuchci da ovoga svijeta uopste i nema jer nije mogao nastati iz ništa; ili da ga od uvijek ima (znamo da ima), takođe iz razloga jer nije mogao nastati iz ništa.



A ako neko misli da je logicno da iz ništa može nastati nešto, tada treba da zna da je logicno i to da ništa iz kojeg nastaje nešto i to nešto koje nastaje iz ništa, su isti. Oni su jedno. To nešto koje je nastalo iz ništa, samo je preobrazeno stanje tog ništa, pa ako za to njegovo preobrazeno stanje možemo tvrditi da je nešto, tada moramo i za njegovo ranije, nepreobrazeno, nistavno stanje, takođe, tvrditi da je nešto, tako da krajnji zakljucak glasi da nešto uvek nastaje iz nešto i da početka nema. Krug uzrocno-posljedicnih veza između psihickih i fizickih procesa, koji u prakticnom zivotu i stvarnosti možemo provjeriti na bezbroj primjera, omogućuje nam da razumijemo da su svijest kao ništa i materija kao nešto, koji nastaju jedno iz drugog, jedna i ista pojava i cjelina i da su to ništa i nešto dva nužna, suprotna, prirodna stanja te pojava kroz koja se ona putem samopreobrazavanja stalno pretace s ciljem da se odrzi.

Kad se desio veliki prasak, svemir je poceo da se siri i sirenje traje i danas i trajace ako Bog da sutra u subotu. Zajedno sa prostorom, siri se i vrijeme. U istom pravcu. Eh, pitam ja vas, šta će se desiti kad sirenje dodje do kraja? Sve će, zbog inercije, krenuti nazad, svi dogadjaji će se ponovo zbiti samo naopako. Prvo ćete ciniti djela a onda će vam doći namjere za ista. Bit ćete u velikim problemima vi koji nanosite nepravdu. Vasa volja je već odradjena u jednom pravcu, tako da ste sami predodredili drugi pravac na koji necete imati nikakva uticaja. Sjecat ćete se ovog zivota i mojih rijeci, ali tad će biti kasno za ispravke učinjenog. Gledat ćete kako umrli prije vas, u ovom zivotu, ustaju u onom i zajedno s vama idu ka jednom neminovnom cilju, prolazu kroz koji ste usli. Sva vasa djela sami ste zapisali, tako da će obrat biti samo citanje učinjenog. Zato dobro promislite šta cinite jer će i vase misli biti iste samo „etsi”. U početku ćete imati mali problem zbog pricanja unatrag, ali to će na vasu sreću ili nesrecu brzo biti prevazidjeno. Vodu koju ste popili, prvo ćete vratiti iz zdrijela u casu a onda je spustiti pod cesmu da se tecnost vrati u slavinu. Gledat ćete kako vam djeca odlaze u žene vase i kako mjesecima nestaju pred vasim ocima. kod ulaska djece bit ćete neopisivo sretni ali ako vam sad nije jasan razlog vase sreće, neće biti ni tada.

Zato neka vam namjere budu ciste i ispravne jer će vam biti lakse podnijeti djela koja će ići ispred njih. Uci ćete u utrobe vasih majki i zauvjek se vratiti Onome koji vas je stvorio. Tamo ćete dobiti uputstvo za novi nivo.

Samo će arapi i jevreji pisati ispravno!

MTFBWY


Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
22. januar 2017. u 10.24
Nisam saglasan sa Vasim neslaganjem. Glista ubrzana u akceleraroru ne rotira. Centrifugalna sila u odnosu na centar glistinog tijela ne postoji.
Specificna masa glistinog crijevnog sadrzaja (koji ne bi trebalo zvati gOvNa), je oko 2. dok je tijelo gliste oko 1.1. Dakle najveca sila tokom usporenja će biti na crijevnom sadrzaju koji će povuci glistino tijelo unutra.
Za to što vi mislite da će se desiti je potreban drugi ciklus usporenja kada će se izvracena glista vratiti u normalno stanje.

Što se evolucije tiče, mnogo je zanimljiva evolucija Pikasa. Mogu vam reći da mi vasi tekstovi lice na njegove slike iz zadnjeg perioda.

Što se tiče kosmickog ciklusa, on je trenutno u regionu limitiran na mjesec dana - do plate. Kod nekih na nekoliko sati - do narednog obroka.
yoland
(surfer)
22. januar 2017. u 10.52
To sto pišes je u domenu opstih uslova objašnjenim u klasicnoj fizici. U Ajnstajnovoj spec. teoremi gdje se objašnjava poimanje kretanja u brzinama bliskoj (malo ispod C ) brzini svjetlosti va§xe druga pravila. Dalji razvoj, odnosno upotreba teorije relativnosti(makro kosmos) je poceo Stiven H. , gdje sistemi i njihova ponasnja iz makro svodi na mikro(teorija kvanta) kosmos. Glista ne rotira ali dostizanjem brzine bliskoj , ali nešto manjoj, od brzine C primjenjije te postulate gdje se elementarne čestice poput kvarkova ponasaju sukladno(i slično) kao pri obrtaju tijela , gdje se stvara centrifugalna sila, jer kvark, koji je dio protona i ostali elementari partikli poput W+, W- i Z se ne ponasaju kao i u makro kosmosu(o kojima ti pišes).
Dalje u teoriji struna se fino ka§xe da gravitoni, kao elem-čestice gravitacije, balasiraju i dr§xe ostale elementarne čestice u domenu opsteg opisa makro kosmosa, sve dok se brzina kretanja kreće u opsegu opsteg poimanja. Kada se čestice pocnu kretati u opsegu brzina jako blizu C, onda funkcija gravitova slabi jer se i vrijeme zakrivljuje a kao takva posljedica ostale sile pokusavaju da uspostave kakav-takav red u materiji te se grupisu kod najslabije karike tj slabijih sila(centri-petalna i fugalna) a ne uspijevaju kod nuklaarnih jakih sila sa osnovnim partiklaima. Glista je materija, a tijela sa masom materije kada dostignu blisko C dobivaju enormnu masu sa u§xasno velikom gravitacijom gdje sila gravitomna gubi smisao i jede samu sebe……

Vise volim Salvadora Dalija

§x
anonima
(Stranac)
22. januar 2017. u 13.27
E, shebaste temu ;)

@nonima

PS: Ja mislim da bi se ta glista zapalila od trenja pri tolikoj brzini.
yoland
(surfer)
22. januar 2017. u 13.51
Za tu teroremu o trenju se obrati onom preznovazdusnom zracnom prostoru:) sa ovih diskusija.
Bolan nAbio anonimni hostapleru, ovdje pricamo o LHC u Cernu koji je „ispunjen” vakuumom. NeJa tu trenja jer je kroz kvantnu teoriju polja ovaj vakuum ispunjen kvantnim fluktuacijama. Čuo sam sinoć da je u Gornjem Seheru pronadjena tipka za iskljucenje gravitacije...znaš li ti šta vise o tome?

Zis

POLARIS
(доктор)
22. januar 2017. u 17.29
Хвала вам дијаспоро, „особита” захвала јоланди, имао сам опстипацију ових дана, али послије вашиш постова, а посебно јоландиних тако сам се добро испразнио да немам ријечи.

Количина гована коју сам посрао управно је сразмјерна квалитети ваших текстова, а да би се та квалитета изједначила са количино посраних гована, морао сам увести јоландине текстове као константу.

Тако добијемо формулу:

Срање (С) је једнако Јоландини текстови (Ј) помножени са текстовима Пере и Халанимног (ПХ)

или

С=ЈхПХ



Panciceva_omorika
(Ubica Zmajeva)
22. januar 2017. u 18.56
Samo budala (čitaj @jatolah) misli da akumulacija kapitala staje kada oni kojima se može na bazi svog moralnog koda kažu dosta. Ona traje sve dok im se može jer oni nemaju moralnog koda.
Sljedeći u nizu izbori su 2018. godine … po sistemu „Ovi kao hoće da se otcjepljuju, a mi kao ne damo” … već se spominje novi referendum 2018. godine, a Bakir, hrabri inatni, prkosom puni kopun kao ne da …
Po 100.000 put ponavljam: E za to bi ja htio da sa vama nemam ništa … niti me briga kako živite, niti da li ćete uopšte da živite, šta će te da raditi, da li ćete uopšte da radite etc. … jer bi tada mogli da se posvetimo privođenju kraju „prvobitne akumulacije kapitala”, a ne da gledam kada će izbori, referendumi i sl.

A ovaj zoolander (pardon, ebi ga … yolander … tastatura kvantna … znaš fontovi pa me inercija nanese) … ali kada razmislim primjerenije je Zoolander odnosno po Vuku Zulender i to kvantnog look-a. Jel’ tebi ime Drek ili …?
By the way … Zulender me najviše podsjeća na seljake s kraja II sv. rata koji su od komesara čuli dvije nepoznate, moderne, stranjske riječi, eventualno tri, pa ih onda kao poštapalice koristili kada god bi se seoska mjesna zajednica okupila glumeći samoupravljanje.
Tako i on, čuo da je sada kvantna fizika moderna, pa krenuo: Glista ovako, bozon kroz glistu, glista kroz torus, pa sve zajedno kroz crvotočinu koju je probušila glista u kompostu usljed inercije.
Veliki mozgovi postavljali teorije godinama a ZoLender ih dokaza u jednom postu na Serbian Cafeu … klap, klap, klap … jel’ to bilo pomoću „kvantnog pogleda sa tragovima inercije”?
Šta ćeš, budalu inercija ponijela pa „naučnjak kvantnog pogleda” nije ni skontao („Samo će arapi i jevreji pisati ispravno!”) da Jevreji ALI I ARAPI (molim te lijepo balija koji se skriva iz Jevreja) neće, na našem „road to hell”, odnosno u p.m, pisati jedini ispravno već će SAMO BRISATI VEĆ NAPISANO S LIJEVA NA DESNO … što nije isto kao i pisanje ispravno ali… kada neko objašnjava takve stvari prvačićima kaže: Nemoj mješati babe i žabe … ili da se kvantno izrazim babe i gliste pod uticajem inercije.
Ali ako pogledam šta će njima biti najveća muka onda ispada da je to što će kame, koje su pobacali, doletjeti u njihove ruke i pri tome se osloboditi rđe, te će tim istim kamama Srbe dizati iz mrtvih (obrnut proces od onoga što su im dide radile). Zatim će se penjati na tavane i spuštati se sa istih sa kandilom u rukama i na kraju postati Srbi )))))) … i ispovraćati silnu prasetinu … Da li je za vas pakao što će te postati Srbi ili što će te povraćati prasetinu? (a inercija ne da )))

Za razliku od vas ja danas težim da nemam ništa sa vama, da živim bez vas, da ne mislim o vama, da me BOLI QR@C ZA VAMA … tako da bi prilikom kvantnog hoda unatrag nemao ništa sa vama, živio bez vas, ne mislio o vama te da me AMAV AZ C@RQ ILOB.
P.S.
I da vam kažem još nešto, mutant klon će se smanjiti i bez sažimanja kosmosa ))))) … a vrlo lako je moguće da pređe u ništa ili bar u vrlo malo … naravno po inerciji … kvantnoj
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
22. januar 2017. u 22.41
Pokvarismo temu? :P

Za ovo o cemu sam htio da pišem ne treba kvantna fizika. Klasicna je sasvim dovoljna.
I nešto matematike, uglavnom sabiranje I oduzimanje.
Ne bi bilo na odmet znati razliku između proporcionalnog I obrnuto proporcionalnog.

I za ove u inostranstvu treba osjecaj pripadnosti gradu, ulici. Nešto malo ludila nije na odmet.

Yoland,
Gledam danas prilog na TV BGD o Mileni koja se iz Francuske vratila da penziju provede u rodnom selu iznad Petrovca na moru.
Žena gaji koze. I pravi sir. Obnovila kucu, stalu, svaki dan nešto planira. Kaže kad prestanes da planiras, gotov si.
I u vezi nadrealizma ili utopizma (zaboravih gdje si me stavio) kaže:
„Nebitno je sto neki misle da sam luda. Bitno je sto ja mislim o sebi.”

Zovem da otkazem telefonsku kompaniju (americka kompanija za „long distance” ili zvanje u Bosnu) I operater iz Indije me prebaci na ženu koja rece,
Ako vam odgovara možemo na nasem. Nakon nekog vremena zaintrigira me akcenat. Nisam mogao prepoznati pa upitah. Ispostavilo se da je Makedonka I da je u Makedoniji.
Sigurno je plata mizerna (znam kako te poslove placaju u Kanadi I Holandiji), ali posao nije tezak I bolje je I to nego visiti na penziji roditelja.

Ziv bio I kvarkovao bozone sve u sesnaes'.
yoland
(surfer)
23. januar 2017. u 06.59
P:
Rekao sam ja ranije; samo govno o govnima prica

PO:
Razbu, va§xno je da ti čitaš detaljno! Da te libu gracica na tebe kao drvetu cisto sumnjam-nebi tako rezonovao. Ono sto reflektras; ves vidjeno ništa novo.

PK: Ludilo poma§xe da budes normalan! Pici samo neralnu ekonomiju ako te trenutno čini sretnim.

A: Ka§xem ja fino da se pronasla tipka za iskljucivanje zemljine gravitacije jer citajuci P I PO vidi se da gube tlo pod nogama.

§x
anonima
(Stranac)
23. januar 2017. u 15.09
A šta kažeš, vacuum je u Svici?! A ja se bas cudio što se ne javlja.

@nonima
POLARIS
(доктор)
23. januar 2017. u 18.15
Нулта гравитација, бестежинско стање, је стање у којем сила количине глупости, изговорена на овом форуму од стране ликова попут јоланде, нема никаквог утицаја, или чије се дејство не осећа осим што мало тукне на лој. Иако је опсег дејства јоландине жеље да се прикаже паметним у принципу бесконачан, његова такозвана памет у бестежинском стању, а и у стању под утицајем гравитације, практично не постоји (приближава се нули), или је њен утицај минималан (најчешће на нивоу микрогравитација) па се практично и не манифестује.
yoland
(surfer)
24. januar 2017. u 01.44
Ma jasta radi da nema efekta na takve licinke poput vas dvojice koji paradoksalno trvrdi da se nema nikakvog uticaja, da vas boli neka stvar itd, a sve se napre§xete do iznemoglosti ne bi li nešto napisali sto spusta neistomišljenike dok vam se di§xe neka stvar u euforiji mr§xnje i iziritiranoscu. Samo se ponavljate i dublje tonete. Napadate mi intelekt, mozak i kao da ja nisam svjestan da mi je ovaj mozak ustvari samo mlijecni . A nije daleko ni dan kada ću ga, ovakvog klimavog, koncem zavezati za vrata i sacekati da ih neko otvori. U glavi će ostati samo ranica, humka za sjeme stalnog mozga. Mlijecni ću baciti na krov neka ga nadje vila cerebralusa( zubic vila). Sutradan ću se probuditi s dukatom u glavi.

Ne postoji nikakva zapreka mišljenju da će dukat imati sposobnost mišljenja, jer je njegova sustina satkana od istih atoma od kojih je stvoren mlijecni mozak. I nema nikakva opravdana razloga vjerovati da su atomi jednoga misleci, dok ovog drugoga to nisu. moguće je da će doći do sitnih poremecaja u mojim culima, kao sto je daltonizam, ali to će i dalje biti samo subjektivno poimanje boje i materije same o cijoj će opstojnosti svjedociti samo niz elektrosignala u dukatu, dok će njena sustina i dalje biti samo dunjalucka obmana i tek sjena stvarnosti. Postojanje materijalne protuvrijednosti opazanja koja ću percipirati u dukatu i dalje neću moći dokazati. obzirom da je sada dukat taj u kojem će se stvarati slike obmane nazvane dunjaluk, on bi trebao biti izvan njega, ali nije...

§x
vacuum
24. januar 2017. u 05.30
Pjer vrijeme komunizma je prošlo, država vise neće da gradi fabrike, pokrece proizvodnju i te stvari...

Ti ako imaš ustedjevine dodji pa pokreni nešto ili proizvodnju ili pogramiranje ili... i nek ti je sa srećom.

Ni jedan Enzo Ferari ni Feruco Lambordzini nisu imali pomoć od države, nego su krenuli sa svjim snom iz svojih garaza sa zeljom i nadom da će jednog dana „nešto napraviti”.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
24. januar 2017. u 06.29
Vacuum,

Ovako to funkcionise u „kapitalizmu”: Iz Japana se uvoze dobri auti. Država Dzordija kaže Toyoti: Trziste definitivno postoji, mi ćemo izgraditi čestu, dovesti struju, I dati poreske olaksice. A vi napravite fabriku.
I Dzordija kao i Ceska postadose najveci proizvodjaci automobila.
Sad Tramp kaže uvesce carinu na aute iz Meksika. Kapitalizam?

Njemacka oslobadja od poreza material ulozen u ciste energije: grijanje vode solarnim panelima I slično.

Radojicic bi trebao otici u Indjiju da vidi kako onaj gradonacelnik tamo radi.

Selo propada, a u gradu nema posla. Nisam ja za to da država direktno ulaze pare u to, jer tu ima mucke. Ali može se poboljsati stanje.
vacuum
24. januar 2017. u 12.07
Da,jasno je da država može i treba dati podsticaj, sa zemljom, porezom na jedno vrijeme mada tu se svasta desava (ali to je neka druga tema).
Međutim ovi politicari imaju druga posla, ukidati neke datume, poslije 20 godina, mijenjati grbove recimo jer „nisu za sve”, ili sto je najstrasnije „otvoreno mrziti pola države, i nazivati ga ”genocidan„...
I. Šta sad hajmo između toga (tih zakoma, instalacija, tribina) pozvati neku Toyotu da dodje i ulozi pare. Bogami neće da može.”
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
25. januar 2017. u 06.01
Istina,
Vidim SNDS će da trazi ispitivanje ustavnosti 25 Novembra. Kažu:
„Шеф клуба СНСД-а у парламенту БиХ Сташа Кошарац рекао је да ”дан државности„ БиХ прославља само један дио БиХ, те да не види разлог зашто се не би поднијела апелација када је ријеч о том датуму.”
Sto da ne? ;)

Dobro nam ide pronalazenje razloga da se ništa ne radi.
vacuum
25. januar 2017. u 06.31
Eto tako i tako u krug zadnji 21 godinu (od kraja rata).
Međutim moras priznati da se Srbi većinom „brane” tj kad ovi nešto izmislmznamo vratiti ali uvijek jemnaravno važno „ko jempoceo”... I tako se Bosna vrti dokle će ne znamo... Nit' dobro jednima nit' drugima ani niti trećima...
Sad će juli pa će opet biti o cemu pisati do jeseni?!
anonima
(Stranac)
25. januar 2017. u 14.21
Šta ćeš, smeta covjeku dan ZAVNOBiH-a ... vrijedja taj datum najtananije fasisticke i nacionalisticke osjecaje svakog četnika, ustaše i balije koji drzi do sebe.

@nonima
vacuum
25. januar 2017. u 16.40
Vidis Pjer to je jedan izvrtac cinjenica i konstantni napadac od kojih se Srbi moraju braniti. Koji nikada ovako nešto nije napisao u vezi Bakirovog POKRETANJA datuma ali naravno Srpski odgovor je „fasisticki”.
I sad mi kao trebamo dalje zajedno u bolju buducnost,

A ti anonimni mislim da vrlo dobro znaš zašto je taj Kosarac pokrenuo pitanje istog i da se nigdje ne spominju fasisti, antifasisti, komunisti nego da slavite tj KRADETE DATUM kao dan državnosti.
Inače nema vece bezobrastine nego kad se vi pozivate na SFRJ, a razbili je, otcijepili se iz nje, te tamnice naroda, na celu sa piscem „Islamske Deklaracije”.
To ti je isto kao kad se jedan Stipe Mesic u Hrvatskoj zadnjih godina predstavlja kao veliki antifasista te komentarise sve i svasta i „grozi” se poricanja fasistickih zločina.
anonima
(Stranac)
25. januar 2017. u 17.09
Aka ga „mi” krademo, hajde nas zahebite „vi” pa ga proglasite za dan RS-a.

@nonima
vacuum
26. januar 2017. u 06.37
Zašto bi to radili kada Republika Srpska IMA SVOJ DAN.

25. Novembra 1943 je ustanovcljena Socijalisticka Republika Bosna i Heregovina. Ona nema veze sa Alijinom bosnom.

Ukrali ste jezik, ljiljane, eto i taj „dan državnosti” (koji open nisu ni usvajali sami bosnjaci) itd...
Zastava bi bila ocita da ste otisli na crveno, plavo, bijelo pa su vam ovi iz Evrope IZMISLILI NOVU NOVCIJAU, neku zutu za zvijedzama koja je naravno u bojama sponzora Evropske Zajednice (plava sa zutim zvijezdama). Vidjese to je opste prihvaceno pa zacas izmislise jednu i navodnoj državi Kosovo... jadno... kad vam OKUPAOR moda davati 'državu„ i izmišljati neka obiljezja.”
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
26. januar 2017. u 06.55
Sa Buke.

Bitni izvoznici uvoze materijal, a izvoze proizvod sa dodatnom vrijednoscu. Jedan od nacina da se poboljsa je proširenje već postojeceg.
Gospodine Dodik, pozovi direktore ovih 10 i upitaj ih kako da im pomognes. :)

TOP 10 IZVOZNIKA:

1. ArcelorMittal Zenica d.o.o./Zenica
2. Društvo za dizajn, razvoj, proizvodnju i promet u automotivima PREVENT BH d.o.o. Visoko/Visoko
3. ALUMINIJ d.d./Mostar
4. SISECAM SODA LUKAVAC d.o.o. društvo za proizvodnju lake i teške (guste) sode i drugih proizvoda na bazi sode/Lukavac
5. ALUMINA d.o.o. za proizvodnju, promet i usluge/Zvornik
6.GLOBAL ISPAT KOKSNA INDUSTRIJA d.o.o. za proizvodnju koksa, hemijskih proizvoda i energije/Lukavac
7. BIMAL d.d. za proizvodnju ulja/Brčko Distrikt BiH
8. CIMOS TMD Automobilska industrija d.o.o. Gradačac/Gradačac
9. BORAC EXPORT- IMPORT d.d./Travnik
10. OPTIMA GRUPA d.о.о. Banja Luka/Banja Luka

Uvoznici
1. OPTIMA GRUPA d.о.о. Banja Luka/Banja Luka
2. HOLDINA d.o.o Sarajevo/Sarajevo
3. ISPAT KOKSNA INDUSTRIJA d.o.o. za proizvodnju koksa, hemijskih proizvoda i energije/Lukavac
4. Društvo za dizajn, razvoj, proizvodnju i promet u automotivima PREVENT BH d.o.o. Visoko/Visoko
5. ArcelorMittal Zenica d.o.o./Zenica
6. PETROL BH OIL COMPANY d.o.o. Sarajevo/Sarajevo
7. BIMAL d.d. za proizvodnju ulja/Brčko Distrikt BiH
8. Porsche BH d.o.o. Sarajevo/Vogošća/Sarajevo
9. ALUMINIJ d.d./Mostar
10. CIMOS TMD Automobilska industrija d.o.o. Gradačac/Gradačac

Vacuum,
Princip je princip. Ako mislis da nije u redu što se Bakir tuzkao, onda zavrnes usi ovome dupeliscu koji to isto radi.

@,
Šta bi sa 29. novembrom?
vacuum
26. januar 2017. u 07.04
Pjer jel' to ono „on tebe kamenom...”

Ma nije problem zavrnuti usi ali ovima preko niko ne zavrce još od 1991 i zato napretka NEMA, a tvoje pitanje „šta dalje?” ostaje samo sanjarija.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
27. januar 2017. u 07.12
Da to je to. Samo sa ignorisanjem, bez dijela sa hljebom. Jer ga nema za bacanje. I onda otvoriti kamenorezacku radnju, ili uzidati kamen u zid između „placeva”.

Vracajuci kamen ništa korisno se ne desava.
POLARIS
(доктор)
27. januar 2017. u 14.08
Бука је као неки релевантни извор информација, а Перо је стручњак до јаја.

Ово стручно пресеравање на овој теми од стране дијаспоре лијепо је обрадио Бранислав Нушић у Госпођи министарки. Ова три млатомуда или како се код нас каже „опапучена опанка” мисле да су посркали сву памет на западу, па ће сад овде да појасне како би се то требало пословати и радити. А на том свом западу су само десеторазредни упосленици које неки деветоразредни шефчић јебе па растура, ал' што им уши заврће.

Па тамо исфрустрирани на овом форуму лијече своје комплексе.

anonima
(Stranac)
27. januar 2017. u 14.56
Zato si ti ostao u RS da budes trecerazredni doTur?!

@nonima
POLARIS
(доктор)
27. januar 2017. u 15.37
Јесте халанимни, знам некад гостовати на УКЦ Републике СРПСКЕ и осјећам се као код куће. И својим присуством помажем млађим колегама да се оспособе за поједине хирушке захвате и то радим без надокнаде и не паламудим никоме како треба да ради и шта треба да ради..
anonima
(Stranac)
27. januar 2017. u 16.19
DoTure, jel' istina da si mesarski zanat naucio od Fadila Bojica?

@nonima
yoland
(surfer)
27. januar 2017. u 17.05
Dijasporo!
Vi neznate šta je prava hrana, samo mi domaći izuceni strucnjaci imamo ukus i znamo šta valja. Jedemo najbolju hranu , dok vi dijate sporo govna iza nas. Mi velikasi domilicini sa ukusom bo§xijim gurmaniziramo ko Ruski Germani iz Poljske. Ništa vi spora dijalizo iz inostransva ne znate…mi smo baza, mi smo template da nas templari ne ostranise. Smisao svega smo mi domilicini, a Milice nigdje samo ini. Jedite fino kao sto mi radimo, ne palamudite…jedite govna dijasporo , dok mi Doktori , hirurzi otvaramo vrata spoznaje da nam Bodjer ne kosi travui I zlo cvijece jer smo olicenje dobra. Mi dajemo recepte za boljitak ljudstva, mi nikada ne mislimo zlo. MI doktori i drveca smo spoznaja svega…vi spora dijalizo ste ništa.
Recept stoljeca;
Supa od telece koljenice (un ano de amor) a la Dr. Mengele
sastojci:
-plodno zemljiste
-rudar 1 is sela Pancicevih
-rudar 2 iz Sarajevskog bezvazdusnog prostora
-livac
-kokos
-pijetao
-bik
-krava
-vodenica

Rudara 1 odvedite u Vares i recite: kopaj zeljeznu rudu, o rudaru mrki. Kad je ruda iskopana, zajedno s livcem idite u Zenicu. sad recite: izlij livce jaki lanac; kad izlije lanac: izlij livce pet sipki; dok se sipke hlade: izlij livce lonac; kad je lonac gotov: izlij livce dvije kuke; čim je kuka izlivena: izlij livce noz; dok se noz ostri: izlij livce plug.
Sad uzmite plug, idite na plodnu zemlju i orite je. Kad je zemlja uzorana, posadite mrkvu, persin, psenicu i konoplju.
Dok sjeme nice, ubacite kokos i pijetla u kokosinjac, oni će već znati šta da rade. Čim kokos zakokodace, odvedite bika i kravu u stalu, i oni će već znati šta da rade.
Sad rudara 2 odvedite u Tuzlu: kopaj sol, o rudaru bijeli. Kad je sol iskopana, vratite se na njivu; povrce berite, zitarice zanjite. Psenica nek se u ambaru susi, a konoplja na suncu. Dok se zitarice suse, idite u kokosinjac i ispod koke uzmite jaje. Sad idite u stalu i nahranite tele. Čim je tele sito, uzmite one sipke, lanac, kuke i napravite cekrk. Kad je cekrk gotov, uzmite psenicu i nosite u vodenicu. Dok se psenica melje, u lonac zahvatite vodu. Sad idite na polje, skupite konoplju i pletite, a šta ćete nego konopac. Kad je konopac gotov, uzmite malo brasna, vode, jaje i sol; zamijesite tijesto, galtko. razvijete ga u jufku, pa jufku narezite u rezance. Dok se rezanci suse, idite u stalu. Sad vas ceka najtezi dio, gdje treba glavna faca hirurg Dr. Mengele sa klinike da odradi svoje;
ubojstvo teleta
Izvedite tele kao da ga vodite na ispasu. Uzmite konopac, pa teletu zavezite noge. Kad su noge zavezane, okrenite se prema jugoistoku i povucite konopac, naglo. Čim je tele palo, Mengele uzima skalper. Neki vele da se tele prvo zvekne maljem u glavu, ali Vi, niti imate malja, niti se §Xelite lisiti strasti; ta niste valjda nekrofil. Ako ste već ranije ubijali ljude, ne nadajte se da ste na svome, ovo je sasvim drukcije iskustvo. Ljude ste ubijali ili radi vlastite psihopatije, ili zbog neprijateljstva. Tele ubijate jer vam se jede supa.
Povucite mu glavu unazad, nek se koza na vratu zategne. Izgovorite Bozije ime i prevucite nozem preko vrata. Dok ga ubijate, sjetite se svega sto ste naucili još od Dr. Markovica vremena na Banjalickol poliklinici, dobro je gledati ga u oci, vrebajuci trenutak kad će se u njima otvoriti mali portal za prolazak u drugi svijet. A posto niste skloni dobrini, ovaj će vas trenutak oplemeniti. Ako ne vjerujete u postojanje drugog svijeta, sad ćete ga vidjeti: kad tele prođe kroz portal, a vama ostavi meso.
Sad dignite tele na cekrk i oderite ga, odozgo prema dole, nako fini istancano , kao sto ste specijalizirali na Krinu i istocnoj Ukrajini,. kad je oderano, re§Xite meso, odozdo prema gore, sve dok na kuki ne ostana teleca koljenica. Koljenicu stavite u vrelu vodu u koju ste već ubacili sol, mrkvu i persin. Nakon dva sata kuhanja na umjerenoj vatri, ubacite rezance i kuhajte još deset minuta. posluzujte vruce.

A mozete jednostavno otici u restoran u inostranstvu. U opustenoj atmosferi jesti i u§xivati. Ramišljati racionalno i misliti dobro. Ali znajte da će u takvoj supi uzivati samo vas jezik.

Cijena je 100 eura za pola sata jedenja.
Panciceva_omorika
(Ubica Zmajeva)
27. januar 2017. u 17.40
Zulender (Yoland-er surfer)
13. januar 2017. u 03.40 … pročitati sav post, izdvajam: … prdež, WC šolja, govno, govance, kanalizacionih cijevi, molekuli govneta, jedu i govno, govneci atomi … lim 1/X pri cemu x teži ka 0 … za potrebe dalje/kompletne analize pročitati sve postove dotičnog sa teme „Говор који је помјерио границе” …

A onda SPEKTAKL:
Zulender (Yoland-er surfer) 23. januar 2017. u 06.59, tema „Šta dalje” by Pjer „ … Rekao sam ja ranije; samo govno o govnima prica …”

Šte reći? Kome posluku porati? … ne prođe ni 10 dana skoči sam sebi u stomak …. Možda u pokušaju pravljenja kvantnog torusa po inerciji

Čovjek se ubi pričajući o kvantnoj fizici da bi mi, kada budemo povlačili paralelu po metodologiji posta od 23. januar 2017. u 06.59, rekli on je kvantni fizičar, mora da radi u CERNU … ali kada se malo bolje to sagleda, kada se uđe u meritum teme „Говор који је помјерио границе” jasno se da zaključiti koji je njegov meritum.

P.S.
E baš ti pristaje ime „Zulender” …

i zašto je bitno šta je po nacionalnosti kada je otkrio svoj meritum
:=)))))))
yoland
(surfer)
27. januar 2017. u 17.53
Prijatno!
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
28. januar 2017. u 06.12
Polaris,

Zahvaljujem na osvrtu na moje razmišljanje o tome šta bi moglo poboljsati ekonomiju regiona. Tačno je da nisam strucnjak.
Kao i na kriticki osvrt o uvoznicima i izvoznicima koji sam prenio iz buke.

Iskoristio bih ovu priliku da ti ukazem na propust gdje nepotrebno dodavanje rijeci mijenja znacenje posta:
Dodajuci „svojim prisustvom”, znacenje se promijenilo u to da si bio PRISUTAN dok su se kolege osposobljavale. I da nisi kolegama ukazivao kako ni šta treba da rade. I da čak nisi ni naplatio svoje prisustvo. To otvara zlonamjernim prostor da te izjednace sa Sterijinom Femom.

Pjer je tvoj odgovor anonimnom procitao kao

Јесте anonimi, ostao sam u RS, ne radim u velelepnoj zgradi i radim u malom gradu. Jesam li trecerazredni doktor mogu da ocijene mladje kolege sa UKC gdje po nekad gostujem i pomazem im da се оспособе за neke хирушке захвате. Tо радим без надокнаде и mislim da tako direktno doprinosim boljitku RS.

Za svaku pohvalu.

Kao i ovo:
http://tinyurl.com/hchno4m

Ne znam koliki je limit u RS za pomoć u oplodnji. Ako je ispod 40, kao doktor mogao bi pomoći da se limit podigne. Mislim da su djeca nešto najvrijednije. Neko ko ima djecu će u starosti gledati polja uzorana, pomagati oko unuka... Dovoljno da covjek bude sreta i ako ekonmja nije najbolja i korupcija veca nego sto je neizbjezno.
Ziv bio
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
28. januar 2017. u 06.41
Omorika,

Yolandu je uzor Dali. Koristiti standarde realisticnog slikarstva na Dalijeve slike nije preporucljivo. čar nadrealizma jeste upravo u tome sto posmatrac interpretira sliku. moguće je da čak ni slikar nije imao specificno znacenje dok je slikao. Kritikovati slikara na osnovu naše interpretacije je prakticno kritika nas samih. Možeš da promijenis ugao gledanja i da uzivas. Ili da jednostavno ne volis i ignorises nadrealizam.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
28. januar 2017. u 06.49
anonima
(Stranac)
28. januar 2017. u 12.03
http://www.economie.gouv.fr/files/files/directions_services/dgfip/organigramme/20170120_organigramme_econom...

E vo bas bacih pogled na organigram direkcije i vidjeh da je doTur malo pretjerao sa onim „desetorazrednim uposlenikom”. Naime, po organigramu mi je direktan sef cetvtorazredni uposlenik, a prvorazrednom je direktan sef ministar ekonomije. Teze je moj doTure doći u podozje Mt Everesta nego na vrh Banj brda (da ne kažem Sehitluka).

@nonima
Panciceva_omorika
(Ubica Zmajeva)
30. januar 2017. u 04.02
Pozdrav Pjer,
Nije mi jasno zašto se stavljas u poziciju advokada Zolender-a … ali ‘ajde … valjda ti znaš.

Sudeci na osnovu tvog posta (28. januar 2017. u 06.41) ispada ovako:
Svaki politicar ili budala (kao sto je Zolender) ovog svijeta može da s€r€nda kako hoće I koliko hoće I jedino šta treba da uradi, da bi bio nedodirljiv, je da se proglasi nadrealistom … kome je uzor Dali.
Pri tome, mi ostali, ne da ne smijemo njega kritikovati nego se moramo nategnuti kroz 7-am paralelnih univerzuma dok ne pronadjemo pogled koji bi nam rekao da to njegovo sr*nje ne samo da ne smrdi nego I mirise te onda možemo nastaviti da uzivamo u tom novo-otkrivenom mirisu.

Postavlja se pitanje: Imade li na ovome bijelome svijetu kriticara nadrealizma I ko su ti ljudi, odnosno nadljudi?
De ako ti nije problem prosvijetli me … da vidim kako oni to kritikuju nadrealizam. Ne bih rekao da njihove kritike zvuce tipa: a što sam ja dobar čovjek, ma ja sam super čova I sl.

P.S.
Jedina veza koju Zolender ima sa Dalijem je to što se ne zna: Dali je on budala, odnosno Dali je on prava budala.
yoland
(surfer)
30. januar 2017. u 05.10
Jeste ovaj drveni lutak Pinokio rEcit ko rEka planinska. Vidi se da je evoluirao iz Aque. Ništa cudno za rijecitovanje jer mu je pismenost jača strana. Opismenjavanje konja inače datira iz vremena kad su konji poceli shvatati da je konjugacija izvucena iz korijena rijetke biljke Ginkgo biloba, a sto prevedeno na konjski znaci: imam zuba koliko i godina. Nekako je uz taj dogadjaj krenula i emancipacija kobila koje su vadile zube ne bi li se podmladile.
Prvi od pismenih konja bio je izvjesni Pegaz koji je ujedno i prvi konj koji je pokrenuo vlastitu avio kompaniju.
Usljed nekontrolisane emancipacije neki konji su se htjeli pribliziti ljudskoj slici i prilici pa su tako postali kentauri sto je u konacnici, zbog raznih vrsta igara rijecima u kojima su konji uzivali, rezultiralo omasovljavanjem kantautora u konja. Kantautorstvo je opet dovelo do planetarne slave pojedinih konja koji to teško breme nisu mogli nositi bez upotrebe tezih droga. Jedna od najtezih je heroin koji je u zargonu dobio ime po konju - hors.
Jedan drugi white hors slavu je stekao noseci marsala, masala, Tita. Taj je bio toliko pismen da je čak i psa Luksa naucio pisati. Poznata je prica u kojoj Luks skace na marsala i tako ga spasava od njemacke granate, no, istina je sasvim drugacija. Luks se ubio jer nije mogao podnijeti da Tito voli i Jovanku o cemu svjedoci i pismo koje je Luks napisao svojesapno a koje se i danas cuva u kumrovackoj kuci.
Ali vratimo se na pismenost u konja.
Najpoznatiji konj s ovih naših prostora bio je bosanski brdski konj Redaj. On je jedno vrijeme predavao medicinu na Sorboni a najpoznatiji njegov uradak je svakako otkrice bolesti crvenila ociju koja je po njemu i dobila ime - konjuktivitis.
Mnoge su pripovijesti o pismenosti u konja, a na drugu stranu, mnogi primjeri nemogućnosti opismenjavanja pojedinih konja u svakojakom obliku ali ja vise nemam vremena sa daljnja nabrajanja, da mu ne oduzimam dragocjeno vrijeme, neko mora i orati..

§x
BL
(Dr.)
30. januar 2017. u 16.07
Da razbijemo malo ovu negativnu energiju ovdje. ;)

http://tinyurl.com/zxcuxz9
Panciceva_omorika
(Ubica Zmajeva)
30. januar 2017. u 17.12
Ovoliko pisanije samo da bi budala dokazala da ga ne bi trebalo zvati Zolender već Incitat.

Nema potrebe druže ... svi mi već znamo da si ti jedan jedinstveni serator.
yoland
(surfer)
31. januar 2017. u 01.40
PO,
Mogu ja i biti senator-serator ali sam ti ipak zavidan jer si opjevan u sevdalinkama a isto tako impresioniran sam dokazima da ti kao predstavnik Pansrbizma Nebeskog naroda si prvi bio na mjesecu.(op.a. Onaj Mujo je bio android, koji je radio za tebe);

iz dnevnika Neila Armstronga:
„…stajali smo na rubu kratera kad mi je prisao Edwin: ”Neile, mislim da sam poludio, upravo sam vidio skelet konja prikovan za tlo.„…

BL,
Kada gledaš indiskog asketu, vidis izmo§xdeno i atrofirano tijelo a u njemu hipertrofiran duh.

Kad ugledas prosjecnog G-osmashku (G-8) licinku, vidis hipertrofirano tijelo i sicusan duh koji se u njemu gusi ako uopste postoji.

Kad pogledas sebe u ogledalu ne znaš šta da mislis. Razmišljas o harmoniji duha i tijela koja je izgleda(kontas) vrlo va§xna. Pa sad malo lijevo, pa malo desno, pa dva koraka naprijed, pa jedan nazad, kao na zategnutoj zici iznad provalije koju presavsi nastavljas put do ciljne planine.

§x”
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
31. januar 2017. u 06.35
@,
E bas „raširismo” temu. :) :)

Uzgoj konja? Tradicionalna uloga konja kao vucne zivotinje se dolaskom Vucica na vlast izgubila. Kako je Nikoletina prorekao, njive oremo „karakterom”. Zahvaljujuci entuzijastima nekoliko konjskih oaza ima sansu da opstanje. Izvlacenje trupaca iz sume konjima kao i turisticki obilazak grada kocijom funkcionisu u Becu. U eri eBay-a firma koja radi opremu za konje, dijelove za kocije, ili čitave kocije ima trziste.

Investiciona banka RS odobrila aerodromu BL kredit od 7 miliona KM.
Avionska veza sa Europom je bitna za razvoj. Teretni saobracaj takođe. Ono sto me brine je redosljed ulaganja. Oko 5 letova dnevno gdje je otprilike 1 putnicki se moglo kontrolisati sa starim kontrolnim tornjem. Lijepo je vidjeti novi, ali bi ljepse bilo vidjeti prvo teretni terminal sa hladnjacama. Za uspjeh avioni treba da su puni u oba pravca. Šta izvoziti? Svjezim paprikama iz lijevca bi se mogao napuniti jedan ili dva aviona u povratku.
BL
(Dr.)
31. januar 2017. u 13.44
gosp. yoland Ovo je staro 5 god. ako se sjecas?

Ko je „u pravu”?
Indus, G-osmash ili §xongler na zici?
Ja kontam da smo svi pred ambisom, ja, ti, G-osmash i indus. Svi se snebivamo jer ne smijemo preko provalije. G-osmash §xdere hamburgere/pizze/paste/meso.., indus u lotos polo§xaju ponavlja svoju mantru, ja treniram(za prelazak-šta god da znacilo) a šta ti radis ne znam. I kad kucne cas da se krene G-osmash ka§xe: ja ne smijem, puci će sajla jer sam prete§xak. Indus: oduvace me vjetar jer sam lak. A ja koji sam se cijelo vreme pripremao za prelaz nemam izbora, moram da krenem. pa kud puklo da puklo.

A planina bez vrha nas ceka!

PS
Aman`zaman Ti si meni mrak :)
yoland
(surfer)
31. januar 2017. u 14.07
I dalje je aktuelno.
Vidim da pratis moja predavanja:)
§x
yoland
(surfer)
31. januar 2017. u 14.08
..A šta si ti odgovorio?
Podsjeti me

§x
yoland
(surfer)
31. januar 2017. u 14.28
Bio je jedan nick na mojim predavanjima u zadnjoj klupi sto je prelistavao Start i Playboy i ponekad dobacivao. Mislim da se zvao zeleni zub a ponekad xxx.

Ti si meni dan
vacuum
01. februar 2017. u 19.25
I Pjer.. šta je zakljucak poslije teme... STA DALJE?

Ima li ista?
anonima
(Stranac)
02. februar 2017. u 12.13
Zakljucak je da nemamo mi tu šta da palamudimo jer doTur i njegovi sve drže pod kontrolom. Nešto u stilu: „Mujo na'rani kerove i ne diraj dugmice.”

@nonima
POLARIS
(доктор)
02. februar 2017. u 14.38
Дуг је пут од гузице до главе, али халанимни свака част коначно си сконтао.
Већ си почео да ме бринеш, али имао сам повјерења у тебе да ћеш сконтати.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
02. februar 2017. u 20.16
Zakljucak:
Kad ustanes ujutro namjesti krevet.
Pogled na namjesten krevet pomaze da ti čitav dan bude bolji.
Ocisti snijeg ispred kuce. Jer ako padnes I slomis nogu već loše zdravstvo ćeš opteretiti.
Da ne kažem da nećeš moći na posao I da će drugi morati raditi za tebe.
Vozeci na posao vozi ekonomicno. Svaki litar koji ustedis ostaje tvojo djeci.

Ako živis u G-8:
Posalji koji dolar ostarjeloj tetki u BL. Da plati struju,
a ako joj ne treba za struju, nek ode „na frizuru”.
Kupi Smoki, Kiki, Vitaminkin ajvar. Može I makedonski Bas Ajvar.
Nije mnogo, ali od tvoje kupovine možda neko okrpi rupu na putu.
Pa te neće cekati kad odes u BL naredni put. Ili ako odlucis da posjetis Ohrid.

BL
(Dr.)
03. februar 2017. u 14.10
Pjer ne preporucujem ujutro odmah da se pospremi krevet.
Ja obično sklonim prekrivac kad ustanem i spustim ga sastrane kreveta.

Naime, ako odmah prekrijete krevet, sve mnogobrojne grinje hranit će se sitnim ostacima odumrle kože koja se ljušti s tijela, a dodate li tome ljudski znoj, krevet i nije tako čisto mjesto. Stoga znanstvenici kažu kako je pametnije krevet ostaviti otvorenim budući da će sunčeva svjetlost i prozračnost suzbiti grinje.

Znaci, poslije tusiranja i dorucka vratis se nazad i pospremis krevet.
Vjeru to je ziva istina ja se ne sjecam kad sam bio prehladjen ili imao visoku temparaturu.
yoland
(surfer)
03. februar 2017. u 15.30
To zeleni ka§xe ova Direktorica laboratorija za čišćenje Good Housekeeping Institute Carolyn Forte.
Ja ka§xem da na krevet ujutro treba ostaviti hobotnicu. Ona se raširi i prekrije cijelo povrsinu madraca, jer se ritmicno pokrece. Tada je preporucljivo da pustite album The Legend od Bob Marleya jer se pocinje kretatiu ritmu regea a glava joj već ima rasu. Svojim pipcima vakumizira grinje koje kasnije mjesa sa sluzi i pravi male kuglice koje mo§xete kasnije upotrebiti u aran§xiranju ikebane u prozirnim teglama sa malim kaktusima. Jako lijepo izglea. Kasnije poslije posla pokupite hobotnicu i odnesete je ispred kuce gdje su vam parkirana kola. Zave§xite joj dva kraka oko prednjeg tocka i na ostalig tri para zave§xite po jeno vase i komsijsko dijete. ubacite u brzinu i dajte gas. Djeca će jako biti sretna jer imaju vlastiti ringispil.
Sve u svemu necete ni misliti na vas krevet jer će vas glava boliti zbog drugih stvari.

§x
yoland
(surfer)
03. februar 2017. u 16.30
Upravo sam dobio vise e-mailova od iziritiranih roditelja gdje iskazuju svoje nezaovoljstvo u vezi moga prijedloga za djeciji ringispil. Ka§xu a bi im se djeca mogla povrediti na taj način. Ovim ukazom §xelim obrazlo§xiti i objasniti da je metoa sasvim bezopasna ako bi se kola okrenula na bok i tada djeca nebi imala bliski susret sa asfaltom ili nekom drugom podlogom na tlu. Mislio sam da se to podrazumjeva u mome prijedlogu, te se ovim putem(asfaltiranim) ispricavno izvinjavam na maloj zabuni.
Samo malo dopunu bi prilo§xio u svezi iskoristene hobotnice poslije ringispila;
Onako osamucena i malaksala se mo§xe staviti na zeca tako da joj se prva dva kraka pricvrte na zekine usi a druga dva oko zekina stomaka. Zamolite komsiju da pocne zvi§xdukati ko mrkva i da primami zeca u trku. Ovo nema nikakvu upotrebnu vrijednost ali je interesantno
Molim da prestavnici za zastitu §xivotinja me ne obasipaju gomilom e-malova sa §xalbama već da se koncentrisu na grinje u njihovim krevetima sto je metamorfoziralo u lijepu dekoraciju.

§x.
Panciceva_omorika
(Ubica Zmajeva)
03. februar 2017. u 18.39
Hej ZoLender look ... samo nemoj onim svojim, jel bi magnum, mogao bi nas žæk, žæk

Na televiziji alternativnoj pustise I cenzurisanu/izbacenu scenu gdje Neile rece Edwin-u: Pa da li ti I dalje vjerujes svojim očima ili Radoznaloj lutalici?… Hakala, šta je ovo je8em ti terma u čka3.14 … SANA nije više što je nekada bila … do sada samo ona nije vodila u Rim … bila je rezervisana za uvoz.
Hakala ga zaposli u FabrikuSnova … posao, kako I prilici … iz snova. Pregalacki lješkareci zavaljen, klateć’ nogu u koljenu u doba bonace spazio je nadolazeceg Muju. Pomisli: Samo budale I konji mogu sa osmjehom na licu gledati Muju koji je nosio mlade potkovice. Ubrzo je doslo do eklipse svijesti jer se guzica isprsila da nešto isprdi … u toj pomrcini je bilo lako konje presukati da će ih sreća non-stop pratiti ako im zakucaju potkove. Uz obrazlozenje da im je kicma odvec povijena te da bi im dobro dosao ortopedski ulozak, Mujo ispod potkova podbaci I jelkice … kako su potkove prikucane I ne mogu se skinuti od toga dana im tragovi smrde necovjestvom.
yoland
(surfer)
03. februar 2017. u 19.00
Ti i ja bi mogli i pivkana jednom odraditi ako tako nastavis. Malo sam umoran pa sam morao ovo na latinski da prevedem da uhavizam. A sada je leglo u svo kontekstu.
„Sed valefaciens et lectus in medium television / Thomas-in campos scene ubi Thomas dixit: Adhuc et vos credatis in oculis tuis et curiositate erravit? ... Hakala, quid est hoc, quod iam non est, SANA ... Pitagora futatti in his balneis usus est non solum quantum ad ... ... Romae importat reservata.
Hakala FabrikuSnova scriptos ab ... opera ... probabiliter ita visum. Pregalacki lazing recubans sub pedibus eius pendet in genu in tempore tranquilla Muju ventura videbant. Cogitare tantum potest equisque risus stulti Muju gerens vultum juvenis Incitat. Postquam autem venerunt ad eclipsim conscientia quia quod est naruos tunit... by Accede ad defectum facile et equos presukatis quod si invenerit non cessat pulsare Incitat monitored. Propterea quod illi fuerunt, et redundant dorsum flectitur, ut veniant bona insole, Incitat Mujo infra minus ... et in Christi cruce confixus, ut SOLEA, et non capiam odorem vestigia ”

Vinum bonum, pax in domum te amo cevap i somun
§x
anonima
(Stranac)
04. februar 2017. u 05.08
حدوة حصان لا يجب أن يكون، ولكن يجب أن يكون من وقت لآخر لإزالة.

@nonima
yoland
(surfer)
04. februar 2017. u 07.09
Poslije druge strofe kad Hari razvali k´o Gillan i kad ja i Aqua ispraznimo onu ljucu vatrenu aqvu, pocinje delirium u kafani kod Gojka u Jablanici,poslije jagnjetine. Case se lome bez krvi jer je politka nestala u nasoj diskusiji već ostalo samo ludilo.

§x
yoland
(surfer)
04. februar 2017. u 07.11
Prilog za Gojkinu atmosferu koja ispunjava i bezatmosfersko stanje na mjesecu:
https://www.youtube.com/watch?v=g625vU3UNBQ
§x
vacuum
07. februar 2017. u 17.41
...I tako Bakir, on zna šta će dalje...

-----
Izetbegović: BiH pokreće reviziju tužbe protiv Srbije

SARAJEVO - Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, najavio je večeras da će BiH predati zahtjev Haškom sudu za reviziju tužbe protiv Srbije
-----

Selo gori a baba(Bakir) se ceslja.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
08. februar 2017. u 06.26
Jesu li to opet neki izbori?
anonima
(Stranac)
08. februar 2017. u 14.21
Kako kaže narodna poslovica : „Napad je najbolji napad”.

@nonima
BL
(Dr.)
08. februar 2017. u 17.43
gosp. vacuum Vi opet gledate turske serije. ;)
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.