Diskusije : Novi Sad

 Komentar
Tužna vest
jojaj
(chater)
10. mart 2011. u 03.57
Власница азила страдала у пожару
Сре, 03/09/2011 - 21:16
чланак | хронике | суд/црна
У пожару који је избио у Бачкој Тополи, у кући у оквиру које је био и азил за напуштене и злостављане животиње, угушила се власница азила Етела Мерк.

Етелини пријатељи сумњају да је узрок пожара била преврнута свећа, с обзиром на то да је протеклих неколико недеља на салашу била искључена струја због дуга од 45.000 динара.
Пеђа Јовановић, који је годинама помагао у обезбеђивању хране за напуштене животиње, каже да је Етела спавала у кући када је пожар избио и да су ватрогасци дошли када је готов цела кућа изгорела. На салашу је остало око 500 паса и више од 100 мачака о којима је Етела свакодневно бринула.
Председник општине Бачка Топола Атила Баби рекао је за„Дневник” да ће ЈКП „Комград” збринути животиње, а да ће се касније донети одлуку о томе шта ће се с њима учинити.
У тренутку пожара петогодишњи син Етеле Мерк није боравио на салашу.
Етела је последњих година успевала да обезбеди храну за око 600 животиња, али је имала проблем с новцем за режије и друге потребе који је све теже прибављала. Гомилали су се рачуни за струју, није успевала ни да измири рату за теренско возило које је узела на лизинг.
– Струју су јој искључивали сигурно петнаест пута до сада, али никада није била без струје овако дуго као ове зиме. Свака зима за њу је била веома тешка. Пут до салаша често је био непроходан, због чега је била приморана на то да купи теренско возило. Колима је сваког дана ишла у град. Оставила би сина у вртићу и обилазила град у потрази за напуштеним животињама – прича њен пријатељ Пеђа.
Када су јој искључили струју и одузели возило, сина је прихватила породица из Бачке Тополе да би могао наставити да похађа вртић. Општини се стално обраћала за помоћ, али праве подршке, каже Пеђа, ипак није било.
– Добила је два пута нешто више од 20.000 динара и возило на коришћење када су јој одузели њено. Ипак, трошкови одржавања толиког броја животиња били су знатно већи и с те стране гледано, општина није учинила готово ништа – каже Пеђа.
Пеђа Јовановић прича да је Етела била велики ентузијаста, и подсећа на то да је она у Бачку Тополу пренела око три стотине паса луталица из затвореног београдског азила. Продала је сву своју имовину да би напуштеним псима и мачкама обезбедила дом. Међутим, управо чињеница да је са собом повела животиње из друге општине била је аргумент локалних власти да јој ретко изађу у сусрет. И у јучерашњем разговору за „Дневник” председник општине није био другачијег мишљења.
– Ти пси никада нису били збринути на одговарајући начин. Кинолог сам и знам каква је нега потребна животињама. Она је довела у нашу општину животиње које нису могли збринути у далеко развијенијој средини и сада нас прозивају у медијима јер наводно ништа не чинимо. Хајде да ја сад све те животиње пренесем у Суботицу, да видимо хоће ли се њихови челници сложити с тим – каже Баби.
С друге стране, Етелин пријатељ и љубитељ животиња Пеђа Јовановић каже да је салаш био права оаза за животиње, за коју постоји уредна дозвола из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Управе за ветерину Републике Србије.
– Окружен с неколико јутара земље, салаш је био пространо, мирно и удобно место за све напуштене животиње. Ту су лети долазили да раде и помажу волонтери из Француске, а она је успела да око стотину животиња удоми у иностранству – каже болом скрхани Јовановић.
Л. Никовић

Животиње прече од сликарства
Етела Мерк је била магистар сликарства, а пре отварања азила за напуштене животиње радила је као професорка на Академији лепих уметности у Београду. Жеља јој је била да настави да слика, али би то, како је изјавила пре само неколико месеци, био егоизам када је толико много оних којима је потребна помоћ.
Она је у септембру упутила јавни апел за помоћ у којем је навела да је последњу годину потрошила много енергије, обилазећи разне надлежне институције, где су сви хвалили..
tocilo
12. mart 2011. u 17.12
Bolje da se brinula vise o svom detetu. Pod kakvim uslovima je to dete od 5 godina živelo? Sa tolikim velikim brojem kerova i macaka kako i koliko je vremena imala za svoje dete?
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Unicorn Gifts?
.