Diskusije : Novi Sad

 Komentar
Dnevnik
jojaj
(chater)
05. mart 2011. u 03.24
„Водоводу” кредит, јавна гаража испод Трга републике
Пет, 03/04/2011 - 21:15
чланак | хронике | новосадска
Претходних седмица Град је у интензивним преговорима са страним банкама, највише са Европском инвестиционом банком (ЕИБ) и Европском банком за развој (ЕБРД),

и како каже за „Дневник” градоначелник Игор Павличић, резултат тога јесте да ће за десетак дана бити потписан уговор за кредит ЕИБ-а од 15 милиона евра за потребе „Водовода и канализације”. У исто време, ЕБРД је исказао спремност да бесплатно обави консултантски посао припреме тендера за увођење приватног партнера за изградњу јавне гараже испод Трга републике.
- Новац који ћемо обезбедити из кредита ЕИБ-а, већ је урачунат приликом пројектовања задужења града у овогодишњем буџету. Такође, сви учесници у поступку увођења приватног партнера у „Водовод” слажу се да је добро да подигнемо овај кредит, који ће предузеће касније отплаћивати – рекао је Павличић.
Што се тиче понуде ЕБРД-а, Павличић је назначио да је идеја града да се приватнику понуди изградња подземне гараже на Тргу Републике, с тим да ће обавеза приватника бити да уреди надземни део трга, у складу с конкурсним решењем које већ постоји. Након одређеног времена, гаража би била враћена граду, односно „Паркинг сервису”. Процењено је да би овај посао коштао између пет и седам милиона евра, а да би могао да буде завршен за најмање девет месеци од расписивања тендера.
По речима члана Градског већа за финансије Живка Макарића ЕБРД може да се укључи у посао и припреми документацију и тендер за уређење трга и изградњу подземне гараже за месец до два, те да град намерава да врло брзо након тога распише тендер. Како наводи Макарић, то би значило да би Трг републике могао да буде уређен крајем ове, или у прва три месеца наредне године.
Кредит ЕИБ-а од 15 милион евра, пак, биће употребљен за изградњу нове фабрике воде на Петроварадинској ади и проширење фабрике воде са линијама за озонизацију и филтерима са активним угљем, као и резервораом од 10.000 кубика. Такође, уложиће се и у изградњу канализационог колектора кроз Улицу Косте Шокице.
После скоро дводеценијске приче о протеби за новом фабриком воде, сада се дошло на корак од тога да Нови Сад добије постројење које би прерађивало додатних 200 литара сирове воде у секунди, што је око 15 одсто садашњег капацитета прераде. Уградњом озонизатора и ГАУ филтера у постојећу фабрику воде, побољшао би се квалитет пијаће воде у граду, али и обезбедила сигурност у случају загађења. Процењено је да би нова фабрика могла да кошта око 4,3 милиона евра, за фабрику воде на Штранду предвиђено је око 8,3 милиона, док би за колектор у Улици Косте Шокице било употребљено око 3,5 милиона евра.

С. Крстић



jojaj
(chater)
05. mart 2011. u 03.31
Праг, кеш и љубавна поезија
Пет, 03/04/2011 - 21:14
чланак | хронике | новосадска
Иако је криза ударила на сва врата, за новосадска јавно-комунална предузећа нема „зиме”, јер ће се већина великодушно испрсити за 8. март Међународни празник жена.

Да се још увек поштује овај празник говори и податак да је већина синдиката у јавним предузећима решила да обрадује своје колегиница. Најбоље ће проћи припаднице лепшег пола запослене у предузећу „Водовод и канализација”. Како сазнајемо, оне су на поклон добиле дводневни пут у Праг, те је на пут још синоћ кренуло око 150 жена, потврђено у овом предузећу. - Овај викенд аранжман стаје 70 евра по особи, а трудили смо се да нађемо најјефтиније решење. Оне жене које не буду ишле у Праг у понедељак имају право на слодобан дан - истичу у самосталниим синдикату овог предузећа и додају да сви трошкови падају на терет синдиката.
У предузећу „Паркинг сервис” решили су да својих 50 колегиница изненаде вечером у ресторану „Травица”, а на вечеру ће их водити директор. И у овом случају све плаћа синдикат.
За разлику од њих, у „Топлани” ће жене добити по пет хиљада динара у кешу, тако да ће саме одлучивати на чега ће новац потрошити. Исту суму новца добиће и запослене у „Лисју”. Ове кризне године добро ће проћи и припаднице лепшег пола у „Чистоћи”. Оне ће добити, када се све сабере, 6.000 динара, од тог новца три хиљаде их части пословодство и синдикат, две хиљаде ће добити вредност бонова у „Универекспорту”, а по хиљаду динара ће добити колегинице које су учлањене у Удружење возача и аутомеханичара. У „Информатици” ће жене добити новац, али много мање од колегиница из „Топлане”. За ову прилику синдикат је решио да части даме са по 1.500 динара. У Градском саобраћајном предузећу, част је шаролика, а она зависи искључио од тога у којем се синдикату жене налазе. Даме које су учлањене у Независни синдикат добиће по 5.000 динара, оне које су у синдикату „1911” добиће 4.000 динара, а за раднице учлањене у Самостални синдикат част је кожни новчаник и у њему по две хиљаде динара. И у предузећу „Стан” које је на доста климавим ногама, жене неће остати кратких рикава. Њима ће колеге из синдиката припремити закуску, а свака ће у коверти добити 4.000 динара. Има и оних романтичних директора, а један од њих је и Борислав Самарџић из „Радосног детињства”, који је решио своје колегинице да обрадује с књигом љубавне поезије, јер сматра да љубав покреће свет.
А за неке даме – ништа

Има и жена које у својим предузећима, односно синдикатима неће добити ништа. У тој категорији су Завод за изградњу града, Спенс и „Градско зеленило”, које чека исплату другог дела јануарске плате. Међутим, можда ће даме у „Зеленилу” и добити цветић као мали знак пажње од својих колега, који ће, највероватније, скупљати новац из својих новчаника.
З. Делић - Љ. Натошевић

jojaj
(chater)
14. mart 2011. u 03.08
Нов возни парк испашће бесплатан

Пет, 03/11/2011 - 21:14
чланак | хронике | новосадска
„Водовод и канализација” једина је јавна фирма која је преполовила возни парк, тиме што је стари, предимензионисани од 108 путничких и доставних возила,

заменила са 45 „фолксвагенових” аутомобила, рекао је директор предузећа Бранко Бјелајац на јучерашњој конференцији за новинаре. Бјелајац је искористио овај догађај да реагује на написе појединих медија како „Водовод” нерационално троши новац у време кризе, те је набавку нових аутомобила окарактерисао као начин да се уштеди 40 милиона динара у наредне две године.
- Прва моја одлука била је забрана коришћења аутомобила после три сата. До тада је било нормално да се возила користе као приватна, за годишње одморе, а радници су трошили паре „Водовода” за гориво. Од када сам то забранио смањили смо трошкове за гориво за 20 процената. Годишње смо трошили за непотребни возни парк 50 милиона динара, и закључили смо да треба да га преполовимо да бисмо преполовили трошкове. Старе аутомобиле смо продали за нешто више од 10 милиона динара, а преко лизинга смо узели нова возила, за која су рате мање од новца који смо месечно трошили на одржавање старог возног парка. У наредне две године нећемо имати трошкове одржавања, јер све иде преко осигурања и за то време добићемо цео возни парк бесплатно. Увели смо такси службу унутар фирме, која вози запослене по захтеву – навео је Бјелајац. По његовим речима, у претходном сазиву власти „Водовод” је купио 47 аутомобила, и до сада су имали девет возила више класе, док сада имају само два: „пасат” и „астру”.
Стара „Заставина” возила продата су на лицитацији радницима „Водовода”, и од тога новца уплаћено је учешће од 20 процената за лизинг на три године. Вредност посла износи 550.000 евра, који су обезбеђени из новца предузећа. Купљено је 40 возила фирме „Фолксваген”: 10 „кедија”, 18 „поло сити вен”, четири „полоа” за такси службу предузећа, пет „полоа” иду руководиоцима сектора, један интерној контроли и један техничком директору, док је за
генералног директора пасат цц.
jojaj
(chater)
17. mart 2011. u 04.08
Манган у води за пиће, нитрат у бунарима
Сре, 03/16/2011 - 21:15

чланак | хронике | новосадска
Физичко - хемијска исправност воде за пиће из „Водовода” опада из године у годину све више, резултати су анализа које сваког месеца обавља Институт за јавно здравље Војводине.

Повећано присуство мангана, укупног гвожђа и резидуалног хлора су главни узрочници неисправности воде за пиће, указала је др Сања Бијеловић на јучерашњој редовној конференцији за новинаре, у организацији поменуте установе. Према њеним речима, они нису штетни за здравље, али последично мењају сензорне особине воде, па самим тим није пријатна за пиће.
- Додатни проблем представља чињеница да су градови пренасељени, па тако број становника у Новом Саду бележи раст од 21 одсто. Такође, ствара се и отпадна вода што је исто узрок загађења воде за пиће - упозорила је Бијеловић.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.