Diskusije : Novi Sad

 Komentar
KRUŽNI tok saobraćaja
jojaj
(chater)
06. februar 2011. u 12.23
za razonodu i nauk :)
Koliko znamo o kružnim tokovima?

Novi Sad će napokon dobiti raskrsnice sa kružnim tokovima na Bulevaru Evrope, međutim, sugrađani se do sada nisu susretali sa ovim vidom raskrsnica, a kružni tok nisu imali ni na poligonu za obuku. Kako za 021 kaže gradonačelnik Novog Sada, Igor Pavličić, kružni tokovi su novina za naš grad, ali ne i za ostatak sveta.
„Počeli smo da rešavamo problematične raskrsnice kružnim tokovima, što je novina za grad, ali potpuno normalna i prihvatljiva stvar u svetu”, kaže Pavličić.

Pogledajmo stvari iz ugla Novosađana. Vozite se kolima Bulevarom Evrope. Želite da skrenete prema ulici Kornelija Stankovića, kad ono, tamo nema semafora. Vozila se, umesto nikako ili sporo, kreću uokolo i izlaze iz tog začaranog kruga tamo gde im treba, i to vrlo lako. Ako ćete se naći u rebusu, niste jedini. Evo kako znanje Novosađana o kružnim tokovima ocenjuje instruktor vožnje, Dragan Jokić:

„Znanje sugrađana je jako slabo. Mi nemamo kružni tok na poligonu za obuku, tako da ljudi mogu da znaju iz teorije i knjiga, ali se u praksi nisu susretali sa njima”, naglašava vlasnik autoskole Jokić.
Činjenica da naš grad do sada nije imao ovakve tipove raskrsnica, kao i nedostatak kružnog toka na poligonu za obuku, ostavili su traga na znanje sugrađana. Novosađani sa kojima smo razgovarali priznaju da je njihovo znanje o kružnim tokovima slabo.

„Dosta slabo, moram priznati. Iako sam radio kao profesionalni vozač, slabo sam se susretao sa kružnim tokovima”, kaže jedan stariji sugrađanin.

Ako vam nedostaje teorije, instruktor Jokić poručuje Novosađanima kako se treba ponašati u kružnom toku.

„Kružni tok može biti označen saobraćajnim znacima ili ne. U slučaju da nema znakova, poštuje se pravilo desne strane”, jasan je Jokić.

Ovo će biti prve kružne raskrsnice u Novom Sadu, a kružni tokovi će biti naknadno sagrađeni i na ukrštanju Somborskog bulevara, ulice Cara Dušana i Bulevara cara Lazara.
14:06 • 28.01.2011. projektant - kruzni tok
Dragi Novosadjani, dva pravila su najvaznija:
- prednost UVEK ima onaj ko je u kruznom toku
- u kruzni tok se uvek ulazi skretanjem na desno
Sledeće, za nijansu manje važno:
- ako su u kruznom toku dve trake, unutrasnjom idete ako obilazite dve trecine kruga ili puni krug, a spoljasnjom ako prolazite trećinu ili polovinu kruga
Procitala sam izjave naših funkcionera , na zalost, niko se nije potrudio da obezbedi edukaciju za vozace kojima su ove raskrsnice novina.
17:52 • 25.12.2010. bojan - uzas
živim sa pogledom na krzni tok, i evo još nije skroz otvoren a već dva auta su prošla pravo kroz ostrvo i tamo se zaglavili, ovo je smesno smesno smesno
19:50 • 21.12.2010. Bogdan - Pravilo
Ako prilikom ukljucenja se skrece na sledeće iskljucenje vozi se spoljnom trakom, u ostalim slučajevima se ulazi u unutrasnji prsten i pred iskljucenje i izlazak iz kruznog toka se prebacuje na spoljni prsten. Ako niste u mogućnosti da se iskljucite, vozi se još jedan krug. To je sustina kruznog toka. Ne sme biti zaustavljanja u njemu. Bilo je čak i slučajeva ( Kod Italijana) da krenu da voze u suprotnom smeru. Uvek se ukljucuje na desnu stranu.
15:57 • 14.12.2010. Jel zna neko - Šta je kad kruzni tok ima vise traka
Ajde da vas vidim poznavaoci ;)
Kojom se trakom kretati, kad menjati trake?

08:29 • 22.11.2010. gastarbajter
Dr, ne znam u kom vi to inostranstvu živite, ali pravilo desne strane u kruznim tokovima je, u danasnje vreme, retkost. U ogromnoj vecini slučajeva vazi prvenstvo onih koji se već nalaze u kruznom toku, jer se na taj način izbegavaju guzve koje pravi pravilo desne strane
16:53 • 19.11.2010. Marijana - prvenstvo prolaza
Dragi moji vozaci,

Da se pojedini ne bi zbunjivali i predstavljali opasnost po opstu bezbednost u gradu, evo hijerarhije prvestva prolaza koja vazi za svaku raskrsnicu(pa i kruzni tok):
policajac
semafor
vozila pod pratnjom
vozila sa prvenstvom prolaza (pod rotacijom)
znak
sinsko vozilo
pravilo desne strane

14:42 • 19.11.2010. OKI
Vidim ja kako se svi razumeju u kruzni tok , da će policija morati da napravi jednu policijsku trafiku pored kruznog toka pa da ne izlaze svaki cas na uvidjaje za udese.
14:30 • 19.11.2010. Frizzle - istina o kružnom toku
Mnogo netačnih tumačenja ima ovde, a istina je samo jedna... :)

Kružni tok se tretira kao (veoma iskrivljena, jednosmerna, kružna) ulica. Dakle, ta ulica ima nekoliko raskrsnica sa ulicama koje ulaze u kružni tok. Na svakoj od tih raskrsnica važe sva pravila raskrsnice koja važe u normalnom saobraćaju... I tačka.

Pozdrav svima, i srećno!
12:49 • 19.11.2010. Lala1 - Jedno isto
Raskrsnica sa kruznim tokom saobracaja je veoma jednostavna. Kada naidjete na takvu raskrsnicu, ponasajte se isto kao da ste na svakoj drugoj normalnoj raskrsnici uz postovanje vazecis saobracajnih propisa.
12:37 • 19.11.2010. IceMen - ...
Čitam i ne verujem. Pa šta prvite od muve slona, jaka stvar kruzna raskrsnica... Ova zemlja nokad nije bila u evropskoj uniji pa šta sad treba da je obilazimo zato što nikad nismo bili deo nje? Kruzni tok je dobro rešenje i steta sto nije napraljen još na nekim mestima na primer raskrsnici sentandrejskog puta i primorske ulice a bio je u planu kad se radila rekonstrukcija...
00:03 • 19.11.2010. Dr
Ka da sam procitao ovu vest,prvo sto sam pomislio o ne i malo me strah uhvatio.Iz ovih komentara vidim da sam bio u pravu.
Ja ću ako budem mogao jednostavno izbegavati ove kruzne tokove kada se naprave ,jer neću da rizikujem da se sudarim sa „vozacima” koji imaju pravila leve strane i prednost ako su u kruznom toku.

Živim u inostranstvu,proputovao sam Evropu i na sreću svuda važe ista pravila.A to je pravilo desne strane,znaci ako raskrnica ili kruzni tok nisu drugacije oznaceni,prednost uvek i ponavljam uvek ima onaj koji dolazi sa desne strane.
Vecina kruznih tokova je oznacena da ko je u njemu ima prednost,ali ako nema znaka prvenstva prolaza na ulasku u kruzni tok(trougao naopacke okrenut),onda onaj koji ulazi u kruzni tok ima prednost.Ovakvih sa prednoscu pri ulasku u kruzni tok jako puno ima u Holandiji.
Što se tiče zmigavca on se po pravilu daje kada se napusta kruzni tok.
23:33 • 18.11.2010. The ring of fire - Jedva cekam
Ja ću doći prvi dan nakon što se kruzni tok otvori i snimacu saobracaj da kasnije imam cemu da se nasmejem :))
22:25 • 18.11.2010. „SAOBRAĆAJAC” - @@Anonimuse , Jokiću
Nema ovde pravila DESNE , LEVE strane. Postoje samo jednostavna PRAVILA VOŽNJE U KRUŽNOM TOKU:
1. Vozilo koje vozi u kružnom toku je u prednosti u odnosu na vozilo koje se uključuje u isti.
2. Vozilo koje izlazi iz kružnog toka oglašava to denim žmigavcem.
I to je cela mamudija !
22:24 • 18.11.2010. Vozač - Katastrofalan instruktor Jokić nek promijeni zanim
Pravilo desne strane ne važi u kružnom toku poštovani inspektore. Po toj logici bi došlo do kolapsa saobraćaja u kružnom toku.
Vozila u kružnom toku imaju prednost , tj. ona koja dolaze sa lijeve strane.
vozač koji se uključuje propušta vozila koja naizaze u kružnom toku pa se uključe.
Prilikom isključenja iz kružnmog toka obavezno se koristi žmigavac za isključenje.
U proteklom periodu sam u Banjaluci bio svijedok komičnih situacija , gdje gomila vozila stoji i blokira kružni tok poštujući pravilo desne strane.
IOzgleda da im je Jokić bio instruktor!
markovski
(kellner)
06. februar 2011. u 17.06
U Bosni postavili znak u kruznom toku
i na njemu piše
dozvoljeno samo 5 krugova
možda će se novosadjani ugledati na njih
i postaviti isti znak
DrSrbivoje
(piroman)
12. februar 2011. u 21.20
Možda, možda, da bi se silni bosancherosi osecali svoji na svome ;)
PojkiPojk
18. februar 2011. u 04.38
odlichan je kruzni tok i na dobrom mestu postavljen meni odgovara nema svakodnevnog chekanja na glupi semafor tako da shto se mene tiche mogu da nastave sa akcijom postavljanja kruznih tokova u gradu plus kruzni tok uchi toleranciji u voznji
jojaj
(chater)
05. jul 2011. u 17.07
Malo cugnula pa „regulisala” kružni tok
desk - 05. jul 2011. u 08.08
Tokom proteklog vikenda saobraćajna policija je zadržala na trežnjenju 22-godišnju devojku „saobraćajca” na kružnom toku kod Niške Banje.

Zamenik načelnika saobraćajne policije PU Niš Dragan Pešič rekao je da se devojka svojim automobilom dovezla do raskrsnice, izašla iz vozila i neko vreme pokušavala da „uspostavi red” na kružnom toku.

Posle toga ponovo je sela u svoj automobil i krenula putem ka gradu, ali je policija presrela i zaustavila i proverom utvrdila da je upravljala vozilom sa 1,40 promila alkohila u krvi, dodao je Pešić.

On je rekao da je samo tokom ovog vikenda za volanom pod dejstvom nedozvoljene količine alkohola zatečeno ukupno 16 vozača, od kojih je 11 zadržano na trežnjenju. (Tanjug)

:)
CH
09. april 2012. u 13.27
NAJVAZNIJE JE DA SE ZNA: KAD UDJETE U KRUZNI TOK NE TREBA UKLJUCIVATI ZMOGAVAC.

TEK ONDA KAD IZLAZITE IZ KRUZNOG TOKA OBAVEZA JE DA UKLJUCITE DESNI ZMIGAVAC.

E TO MNOGI U SRBIJI NEZNAJU, GLADAM VOZACE VOZE KRUZNIM TOKOM I IMAJU UKLJUCEN LEVI ZMIGAVAC A KAD TREBA DA IZADJU IZ KRUZNOG NEMA ZMIGAVCA..
U KRUZNOM SE NE SME PRETICATI... CIM VAM NEKO DOLAZI SA LEVE STRANE U KRUZNOM TOKU, NE SMETE ULAZITI U NJEGA, SVE DOK VIDITE DA NEMA VOZILA ONDA SE ULAZI U KRUZNI..

TAKO JE TO NA ZAPADUJ...
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Keychain ?
.