Diskusije : Književnost

 Komentar
Marfi i ja.
Biljana
20. avgust 2016. u 17.47
MARFI I JA NA GROBLJU

Sanjala sam moju baku, i resim da s posla odem pravo na groblje.
Kupim u gradu cvece, svece, još ponesto i krenem.Idem na glavnu kapiju kao i uvek, a tuga me već grabi za gusu. Ttesim da ću je bar videti na slici na spomeniku, poljubicu „je”, ispricacu joj to i to (ako ne bude nikog u blizini, nije zgodno)...

Za kvaku od kapije- ništa!

Nemoguće da je zakljucana?
Nikad nije bila, ili bar ja ne znam.Pokusavam ponovo.
Ništa!
Da se vratim skroz okolo, da pokusam s malim kapijama, ali ako je ova velika zakljucana, zakljucane su sve.

Opet cimam bravu, ništa!

Šta sad da radim?!

E, nećeš majcin sine, uci ću , makar preko kapije. Ali, kapija povisoka (od kovanog gvozdja pa još sa siljcima) neće moći...

Pogledam onaj zid, od opeke je, nije bas previsok, čim mogu da vidim spomenike, i u trenutku odlucim. Obazrem se okolo, nigde nikoga, prođe neki auto, sacekam i navalim. Na ogradu (gore je ravna povrsina) prvo stavim cvece, svece, kesu „s ponudama” propnem se na prste, dohvatim se rukama za vrh vidim da bi islo lakse da mi ne smetaju cipele. Klizaju. Dobro, nije to problem. Otklizam ih s nogu, ideeeeeemo

Penjem se i Boze oprosti, psujem . Nekako se uspentram, čujem iza mene ulicom, neki auto prođe, malo uspori i nastavi, ali, jedan stade.

Boze, spasavaj

Aplauz:„ BRAAAVO”

U momentu sedam na vrh zida okrenuta ulici i pogled mi pade prvo na cipele, (ni Nadal ih onako ne bi upario) i dva momka tapsu i smeju se.
Šta ću sad, majko (i bako), da se „vratim” po cipele i da im pruzim još jednu sansu za smeh, neće da može!

Zapovednickim glasom (šta mi bismo) kažem: Budite ljubazni i dodajte mi cipele, smesta(a oni cipele nisu ni videli)

Izadjose iz auta, ja sedim na vrhu ograde, cekam, šta bhi drugo. Zaustavi se jedan auto. Žena za volanom u cudu posmatra ocigledno spremna da priskoci u pomoć, misleci (valjda) da su me ona dvojica spopala i da sam pobegla na grobljansku ogradu(nema mnogo smisla, ali, nema mnogo smisla ni u sceni koju posmatra).

Pokusavaju (naročito onaj plavac) da se prave pametni: Te- bio je to lep prizor, mogla bih da ponovim, te...Onaj drugi crngalija (mora da mu je i dusa crna) kaže: „Sad ćemo da pokupimo cipele, pa ti osta bosa” (leleeeeeeeeeee, gde mi je bila pamet kad sam ih sklizala)!

O, majko (i bako) moja

Kažem „stalozeno”, da ovo nije mesto za zavitlavanje, nije mesto za segacenje, ovo je groblje, i ja sam posla na groblje (sto je vrlo ocigledno) a neka kretencina je zakljucala kapiju, i...

Žena priblizava auto ogradi, kad se ona dve nekrstene duse smilovase (zbog nje), crni sa crnom dusom podize cipele, bukvalno oteh: Hvala(procedih kroz zube), mahnuh ženi, napravih salto mortale preko ograde: Na sve četiri!!!

„Ti to pade, mala”?!

Jok, ti si, brzo se podigoh ( nešto mi se sve četiri krive) skidoh svoje stvari sa ograde ali ne mogoh da otrpim: Sram vas bilo, ovo je groblje (nije valjda, opet smeh), ugrizoh se za jezik, obuh cipele na dve od „četiri” posto sam toliko i imala (cipela) i konacno krenuh tamo gde sam i posla. Putem kojim se redje ide, ali, sve je dobro što se dobro svrsi. Bar sam tako mislila, zaboravivsi na mister Marfija
---------------
NIgde nikoga , sedim podno groba, upalila svece, stavila cvece u važu,poljubila sliku, i pricam tako kao navijena, placem, lakse mi...
Vreme kao da je stalo, tuzno..

.Posmatram okolo, i nešto me strecnu.

Gledajuci s puta, mogli su se videti spomenici (gornji delovi) ali, nisam znala da je s puta i vece uzvisenje, s ove strane, nema sanse. Ne mogi mogu ni dohvatiti vrh.

Boze, šta ću sad?
Da pozovem koga mobilnim, ostao u autu u torbi...

Pa, u najgorem slučaju, sedecu kod bake na grobu, pojescu sve sto sam njoj donela, i cekacu, mora neko proći doći, naici, doleteti, šta god..

Poce kisica...Ne vredi, moram napolje!

Ogledam se okolko ne bih li videla kakvu klupicu, sve zabetonirano, sunjam se između grobova, (prastajte meni gresnoj) pazim da bas ne stanem na nečiji nadjoh nešto sto bi moglo da posluzi. S tugom mahnuh ka bakinom grobu, prislonih ono nešto uz ogradu (cipele sam već natakarila na vrh, koga su guje ujedale...).. Istog momenta se otvori kapija i dve starije žene ulaze a cegerima, kako me ugledas, vrisnuse.

Vrisnuh i ja!!!

Jedva im ziva objasnih da se nisam povampirila, da sam ja posla na groblje (opet), kapija BILA zakljucana, i...

O, jadnice nasa (obe uglas) malopre je otkljucao cuvar, kaže da je ukraden jedan spomenik, bila i policija...

I, nastavljaju (dok ja vracam „klupicu”): Mogla si pasti i slomiti vrat, dete drago!

E, tako necem DOBROM, danas nisam mogla da se nadam

(Biljana)
Biljana
20. avgust 2016. u 18.11
MARFI, POLICAJAC I JA- NA KIŠI

Kisa je pljustala kao iz kabla. Kosava je raznosila u sitnim kapima, a opet je bilo dovoljno da natapa.
Ona je zurila, presecala ulice, usla u jednosmernu pa dalje,.. U jednom momentu se setila da je zaboravila da kupi cigarete i novine (sad za novine, manje-vise) i nameracila se na mali kiosk.

Jedva da ima prolaznika. Caskom će ona, jeste da je tu parikiranje zabranjeno, ali, desetak sekundi, šta je to. Vrata nije ni zatvarala. Kamioni dodushe tutnje sa Savskog mosta, auto mogu pokupiti dok si rekao piksla. Verovatnoca da se to desi bila je mnogo manja od one da se kraj njega desi policajac. S neba li je pao, iz zemlje li je iznikao, ne zna, ali da se kraj auta desio- desio se!

--Dobar dan.
-Dobar dan (ako je ovo dobar, ona ne zna kako izgleda los)
--Znate li da je ovde zabranjeno parkirnaje?!
-Znam!
-- Pa, sto ste se onda parkirali?
-Trknula sam po cigatete...i...
-- A to je zdravo?!
-Znam da nije...(mnogo zdravije nego videti vas tu) - Nego, koliko sam duzna, zurim, vreme je...
-- Polako...polako...ja ne zurim nigde!
-Onda, da uzmem kisobran iz auta (koji inače nosi samo kad omase vemensku prognozu, i tad ga redvono negde zaboravi)! Kako ga raširi, hop, odnese vetar, razvali,samo joj tri zice shtrce vish glave. Primecuje da ga zabavlja, baca ostatak kisobrana nazad, zauzima dostojanstven stav (koliko se to može u ovakvoj prilici)!

--Uvek treba nositi kabanicu, naročito ako ste nepazljiv vozac a kisa pada...
-Zato ćete Vi mene osloboditi svoje paznje, da platim, pa da idem..
-- Paznja će biti onolika koliko ste zasluzili. I, ja Vam cinim uslugu!
- (Učinili biste mi najvecu uslugu kad bi s mesta odleteli u nepoznatom pravcu)!
-- Ko li Vam je dao vozacku , da mi je znati?!

- Kako ko ?! Polozila...doduse iz treceg pokusaja i to samo voznju, testove iz prve...ali, . vreme, vidite li da će me pokupiti kakav kamion?
--Na to ste trebali milsiti ranije!
-A da se Vi malo pomerite da se ja makar malo pomerim, vidite li...?
--Znate li da je I ovde zabranjeno parkiranje? Dajte mi ličnu kartu, vozacku..
Odahnu! Konacno! Pruza mu, skoro da joj postade mio.

Zagleda sa svih strana, okrece(njoj se učini i naopacke) malo zuri u ličnu kartu,vozacku, malo u nju, a ona se pita da li nije ponela nečije tudje...?!
--Aha...značajno je gleda..
-???
Jedan kamion protutnja tik uz nju, oseca ono poznato kljucanje u zelucu, i pokusava da broji u sebi...
---------------------
--Znate li vi...?
-Aman, covece, šta Vi hocete od mene?
--Ženu neću- imam. Svalerku neću- imam!
A sestru ( poslednji pokusaj)?!
--TRI...

Ona se osvrce unaokolo, sam da ugleda tu skrivenu kameru, ma poljubice je, kakvi da se ljuti...
-Vodite vi mene u zatvor(ko pita za kakvo dostojanstvo), u bolnicu, u ludnicu, gde god Vam volja, samo me oslobadjajte bede!
--Ko je pomenuo zatvor...bolnicu, ludnicu, zašto provocirate?!!

Vise joj je svejedno šta je pita. Kako bi se izrazili oni veseli pravnici- branice se cutanjem.
Zapallenje pluca joj ne gine, što se tiče mozga, tu je već zgariste.
Sede na sediste, samo joj kolena vire u potpuno mokrim farmerkama, noge valjda u nekoj lokvi, za cipele nije sigurna da li ih uopste i ima, jer, sve je danas moguće.
Posmatra ga kako nešto svrljka po onom blokcetu, prevrce, vraca, svrlja...

-Pišete roman- ne odoli?
--Umesto da ste manji od makova zrna, vi provocirate?!
-Pa, dobro, jesam li ja jedini vozac na kugli zemaljskoj (i sire) da se ponekad i ponegde parkirao...i...
Presece je u pola recenice „ Danas ste jedini kojeg sam JA video”
Pade joj na pamet- da je ona sud i zakon, ona bi svakoga ko ubije u afektu oslobodila optuzbe, Ma,ne bi ga ni pozivala! I ovo uopste ne bi bio afekt, ovo je cista samoodbrana, spas golog zivota.
Grabi onu kutiju cigareta, guzva je, lomi (sve zamišljajuci da je on ta kutija) i baci pod sediste.
Je li videla osmeh, ili joj se uciilo?!
-------------
Kuci se vratila par kilograma teza od mokre odece.
Pitaju je da li auto prokisnjava?!
Strelja ih pogledom dok s nje curi kao da je slavina pa josh pokvarena.Otrča u kupatilo, zbaci mokru odeću, ogrnu bademantil.. Pristavlja sebi kafu...
Masi se za torbu..
Nema cigareta..

(Biljana)
Biljana
20. avgust 2016. u 18.13
-MARFI I JA, NOCU PUTUJEMO U PETKOVICU

Nije važan ni povod ni uzrok, ali, šta mislite kako biste se osecali da jednog jutra u pola pet (4,30) na Uskrs, krenete autom u manastir Petkovicu jer ste obecali divnoj ženi da ćete doći...itd.itd..
Da ne opisujem kud prodjoh, nije to daleko od Sapca, vozim, stizem tamo gde put kreće uzbrdo ka manastiru (svuda mrak, mestani spavaju snom pravednika), i pomislim: Dobro, ja se mraka ne bojim, znam put, ali nije bas prijatno...

Samo sto sam se uspela ni 200. m. nema čini mi se, vidim da se jedan auto odvojio od glavne (i u tom mestu jedina dugačka čini se do u beskraj- ulice) i krenuo za mnom. Majko mila, Hriste sveti, ko je ovo, je li ovo moj kraj ili šta?

Ubrzam, ubrza i auto, usporim spremna da ne stradam bez borbe, uspori i taj neko ali ne prilazi...Opet ubrzam, ubrza, pokusam malo da skrenem da mu dam prostora da prođe, noc je, ako se strmeknem niz, teško da će me u roku od dva dana pokupiti...

Ništa, ne zaobilazi, dodam gas koliko se može i kažem sebi: Pa, da vidimo, bez borbe se neću predati, doda gas!
Leleeeeeeeeee!
I tako se cerasmo nocu po Ceru do samog manastira, jedva uvezoh auto, noge i ruke ne osecam, srce preskace , vodeeeeeee, dajte mi vodeeeeeee...

Kad, atuo koji me pratio ulazi u dvoriste parkira kraj mene zamukle.

.IZALZI SVEŠTENIK!!!

Osmehnu se i kaže; Hristos Vaskrese

Pokusavam da makar mrndeknem prigodan otopzdrav, a onda pukoh:
Pa, Vi mene zamalo da ubijete na putu, pa ja ziva nisam, pa (majka Igumanija izlazi pomalo zapanjena), pa, pa...Valjda se pretvorih u patku, osim pa, pa, ne mogu ništa drugo ni da proslovim.

PA (ahaha) kaže on, ja sam isao za Vama, vidim da ste zensko, pa da Vam se nađem noc je, put nezgodan, nisam imao nameru da Vas preplasim, i ja sam dosao istim povodom, bez mene ne bi moglo, pa

Pa, pa, pa...more, oce, dzaba Vam bilo, pa vi, pa, pa, pa, pa.
Uplaših se da više nikad neću moći da progovorim išta drugo osim, pa, pa, pa...

(Biljana)
Biljana
20. avgust 2016. u 18.16
-MARFI I JA U ZALEDJENOM BEOGRADU

Ne smedoh autom a moram stici na vreme, autobus Bog mu dao pravo prevozno sredstvo Sabac-Beograd, a poledica, što se kaže- dumres..

S autobusom nema problema, stigoh, uzela bih taxi ali moram nešto da kupim, krenem tako, vidim padaju, krive se, drže se jedni drugih, kukaju, ja nekako „vozim” kao da poledica ne postoji. Kažem sebi: Ma, šta oni znaju, ja ovako predjem Savu kad je zaledjena (doduse jednom i tad sam dobila batina od tate, a on je pao, ja nisam::...

Bogami, postaje naporno, pokupovah sto htedoh, zazstavih taxi ponosna kao paun, stade, ja za bravu, noge iskliznuse, slozis se kraj auta kao vreca! Pokusavam sva zapanjena da prionem i dignem se da se ponovo uhvatim za taxi, ne vredi. Kad, covek neki progovori: Gospodjice (hehe), šta to bi?

To sto bi, a vidite i sami. Covek me podize, kupi torbu, i ostalo, i pomaze mi da udjem: Boze, ja sam pomislio da sam poludeo, da mi se pricinilo. Covek u vecem shoku od mene same. Vozio je najmanje pet minuta dok se setio da me pita GDE da me odveze, ja sam potpuno iskreno rekla:POJMA NEMAM...

Onda je on stao, okrenuo se da proveri (valjda) da li on stvarno nekoga vozi...Naravno, na kraju se sve sredilo, stavise, dosao je po mene kad se poseta zavrsila...Oboje smo bili belji od snega (oboje iz različiha opet sličnih ili istih razloga)- mislim da me još uvek pamti, nesrecnik. Dao mi je vizit-kartu, možda ga angazujem u proleće, leto, jesen, zima povezana sa mnom, sigurna sam de ne dolazi u obzir!

(Biljana)
Biljana
20. avgust 2016. u 18.21
MARFI I JA BEREMO KUKURUZE U NEPOZNATOM SELU

Krenem put Loznice ali se odvajam na ulazu u Stitar - desno, a put razrovan, radovi u punom jeku, masine, pa nas saobracajac usmerava na sporedne puteve, ja jedva da znam i glavni kako treba. Vozim a jesen puna zlata, to kukuruzi kao dukati, voce... orasi kraj puta, kako divan prizor, ali,nemam vremena da se divim bogatoj Macvi, te nastavljam. Vozim i vozim, skrenuh desno na neki kolski put, sve mi se čini da moram ići desno. Ama,gde sam ja ovo?

Naidje neki covek (neka mi Bog oprosti) kao da je strasio vrane u kukruzu, ali, šta to mene briga, pitam ga kako da stignem tu i tu?

- Idite levo , a pokazje DESNOM rukom

Probam ponovo: Izvinite nisam Vas razumela?

Levo, levo i opet pokazuje DESNOM rukom

Vidim da od njega (a ni mena hleba nema) produžim PRAVO...Vozim, vozim, odavno sam trebala biti gde sam posla, ali ja ne znam ni gde sam u tom trenutku, ne znam

I, tako...

Prodjoh pored nekog dedice, trese ohahe, bebica u kolicima malo podalje (cuva deka unucicu) i samo okrznu pogledom auto (posle sam shvatila zašto) te nastavi da trese.

Nepunih 300. m. ja pred nekim kukurizistem, puklo polje u nedogled, a iza CER

Aaaaaaaaa, šta je ovo, Bogo moj?!!

Uzeh mobilni da se javim tati (nekako me i danas vuce da se njemu javim kad sam u skripcu) - tako i tako, kažem, kad: Dobro, sine, jesi li ti posla gde si posla, ILI DA BERES KUKURUZ POD CEROM

Znam da se sali da me ohrabri, kaže, pitaj tog dedu sto trese orahe i javi se...

Tako i uradim:
-Pa znate li vi gde ste?

Nemojte mi reci, samo mi recite KAKO DA STIGNEM TU I TU, a suze već pocinju da kipte.

-Nemojte plakati, okrenite i idite pravo ima s desne strane policijska stanica (a), udjite, oni će vam pomoći, ja bih, ali cuvam unuku!
I, ubaci dzacic oraha u auto, ma neću deko, hvala Vam do neba na pomoći!
Neka, neka,od njih se može svasta, kolaci, strudla SrećNO (zar)?

Ne mogu da opisijem kako sam zapanjila tri dzina koji su sedeli pol.ispostavi, dvojica igraju sah, jedan kuva kafu, dok sam ih objašnjavala onako unezvereno i nesuvislo,prođe pola sata, mada me jedan pitao je li mene ko napao? Što bi mene ko napao zapanjih, se, a što ne bi, zapanji se i on... More, vi mene sprovedite, stavite mi lisice, ukljucite sirene, radite šta hocete, ama šta god (smeh sam se pravila da ne čujem)

Kažem onom sto je seo na moje mesto i preuzeo volan (a peva: Gde si posla sa cvetom u kosi) Nije cvet, ovo je list od oraha, hocete li koji?

Ne,hvala, MENI TO JOS NIJE POTREBNO...Pa dobro, nego, pomislih šta bi bilo da sam okrivila Marfija, pitali bi (možda, malo da se našalim -njima hvala) - Kako je izgledao, koliko je visok, plav, crn, debeo:)))

(Biljana)
Biljana
20. avgust 2016. u 18.26
KAD SMESTE I MARFI I PRIJATELJ

(Prevarih se pa na jednom forumu napisah sledeće (tačno))

-Pravo da vam kažem, ne znam koliko sam miheva promenila. Pa, ja imam čitavu zbirku raznoraznih, ali, svaki crkne kad u dodir s racunarom dodje. Doduse, ne odmah, ali, muci se veselnik, muci, kunja i boluje i crkne.
Uzimala sam ja, braco i sestre i alat da popravim. Malo srafcigerom, malo klestima, i uvek se na kraju zavrsavalo cekicem. Cekic u glavu da se ne mcui(m) vise.
Pre mesec dana sam imala neki laser mouse, imao četiri strelice, svetleo i nocu i danju u svim duginim bojama (i sire) ali, poceo da kunja. Popravim, tri strelice se izgube, jedna se slepila s ekranom kao da je s njim rođena. Dobro, idemo dalje...

.Nema dalje.

Sad idem u prodavnicu, i kazacu onome tamo sto prodaje, aman covece ako Boga znaš daj mi zdravog misha, nekog sa dobrim imunim sistemom, ili me zvizni cekicem u glavu, šta god ti volja, ali, spasavaj!

E, rekose mi da kupim onaj bezicni, kažu da je „imun” u Bozju mater, a ja mislim nešto, pa imun je tu kod vas, čim kod mene stigne, imunitet mu (o)padne.. do gubitka svesti, kasnije i zivota.
Tako, ako me nema danas, ili je mene neko cekicem, ili sam ja nekoga.
Ovo je nečija kletva, ovo je na mene bacena anatema, ja ne znam zbog čega, ja ne znam zbog koga, ja ne znam ni od koga, ali...

Stiže odgovor mog i našeg prijatelja Alekasadra:

Драга Биљо.
потпуно разумем твој проблем са мишевима и имам савет за тебе.
Можда би било добро а престанеш са куповином мишева у зоо-шоповима и пробаш да набавиш неког у радњи за компјутере.
тако ти се више неће дешавати да почну да циче када им угураш реп у УСБ порт и да се благо тресу кад крене да их дрма блага волтажа. Да не говоримо о уштеди на храни. Наиме, ове обичне мишеве морш да храниш и појиш а ове из радње за компјутере не, чак шта више, нит једу нит` `леба ишту!
напредак!
Знам, да ови пластични мишеви нису никакви, нису мазни и и не изводе трикове, али зато ови компјутерски мишеви много боље терају курсор по екрану од ових обичних, из зоо-шопа.
А и мачке више неће да ри опседају рачунар, видећеш прави напредак!

Извини сестро, али морао сам:))))

I NISI, BAŠ:(

(Biljana)
Anakonda
(doktori vas ubijaju)
20. avgust 2016. u 18.50
e jesi mi i ti od hrabrijeh najhrabriji

bolje da pijuckam koka kolu u ostavshtini

ne izvinjavam se za afekat

jer se niko ni meni izvinuo nije za seranje po meni

ni za ruckove ni vecere ni neverstva ni izdajstva ni laži ni bodenja...

nema se meni šta oprostiti...nema se toga za šta ću vam klecati

auf...

hebe mi se za sankcije odistinski

na kraju će ipak ...
sanak
20. avgust 2016. u 19.15
Biljana,

dooobro!
sanak
20. avgust 2016. u 23.13
Pridruzicu se čim stignem. :)
sanak
21. avgust 2016. u 05.22
PLAZA

Plaza je već od ranog jutra postajala pozornica. Gurajuci se da zauzmu sto bolja mesta, jurisale su ka njoj kolone ljudi. Vukli su sa sobom gomile potrebnih i nepotrebnih stvari, i sve je izgledalo kao neka od seoba iz istorijskih citanki.Posebnu paznju privlacila je porodica sa puno dece. Njih borba za mesto nije umarala. Kao da su tu prste umesali Sterija ili Nusic, predstava je tek zapocinjala.Odmah po otvaranju suncobrana, majka, prilično popunjena žena srednjih godina, zagnjurila bi u nebrojene torbe oko sebe, vadeci hranu dovoljnu za cetu vojnika. Zatim bi, glasom od kojeg je sve podrhtavalo, pozivala svoje malisane i, sa ozbiljnim izrazom lica, ubeđivala ih kako moraju pojesti i pitu i meso i...Uzalud su protestvovali. Uz majcin ispruzeni kaziprst i skupljene obrve, popustali su. Za to vreme otac je iznosio opremu za radosti u vodi. Sa punim stomacima, deca su bucno odbijala da udju u more. Otac im je stavljao maske za ronjenje na lica i govorio „Ronkajte, ronkajte, nismo zadjabe kupili ove surlice”. I opet bi, siroti, popustali.Majka je, ocito, bila ubeđena da se do bronzane boje može doći samo preko crvenila i opekotina, pa je, namazana slojem ulja, kao kecer, izranjala ispod suncobrana i prepustala se Suncu. Satima.Suncobran je stitio samo onu hranu koju je trebalo pojesti koji sat kasnije i još koji sat kasnije...Ostajali bi tako dok Sunce sasvim ne zadje.Po istom scenariju i sa istom podelom uloga, predstava se reprizirala iz dana u dan.

(O.M.)
Biljana
21. avgust 2016. u 05.38
Čekam, sanče:)

Taman ja lepo pozdravih Anakondu na drugoj temi, kad ono- tras!!!

„ Često poželim nekim ljudima da tresnem šamarčinu!
Ali ne mogu,
NEMAJU OBRAZA”

IZ TOG RAZLOGA, LJUBIM TE U ČELO, ANAKONDA:) I priznajem, u pravu si, iz tvog i svačijeg ugla gledanja, ali imam ja pravo na svoj, osim toga- ako vidim da ne postoji šansa da izadjem na izlaz, ja ću na ulaz, pa sad - kom opanci kom obojci:)
Biljana
21. avgust 2016. u 05.54
Ma, BRAVO SANAK, pored tvog, sve moje bledi:) Pazi, znam o čemu pričaš, jer ja imam nešto slično tvojoj majci a otac je sušta suprotnost, to je sestru i mene spasvalo da ne izginegmo. Posle onoga na groblju, ispričah šta se desilo, majka me pogleda ja pomislih, sad će reći mogla si nogu slomiti, ruku...(ali to se leči, je li tako) a dobila sam sledeće: BOŽE DETE, PA MOGLE SU TE GOSPODJE POMISLITI DA TI DANJU OBILAZIŠ I MERKAŠ SPOMENIKE A NEKO NOĆU KRADE, IMA SVAKAKVIH...!!!!! Vilicu sam sklopila rukama, tata je rekao: Vo imja oca i sina...a onda sam se setila da je potukla Marfija do nogu, bar nešto i sklopila vilicu bez pomaganja ruku.

Super, hvala ti, tako si lepo to opisao da nema dalje, i većina se ovde može pronaći:)

Anakonda
(doktori vas ubijaju)
21. avgust 2016. u 06.08
znam ja da ti oponasas starije i razumnije a ja se poistovecujem sa detinjarijom

dodje nam svasta na pameti za pometi
naročito ako ne znamo sa cime se fatamo u kostac
vrlo dobro znamo svoje prepreke i to nam je neka vrsta zastite i šta bi bilo da se vrtlamo bez proracunate zastite...strah nas je da bacamo kalkulator

volela bih ti oci na trenutak
tog celnog poljupca...
da vidim gde vrazam u moru palavom
sanak
21. avgust 2016. u 12.12
Š A L T E R

 Od kako je ostala bez posla, ima nekoliko godina, slala je prijave na sve konkurse za radna mesta na koje je naišla. I nikada ništa. Sve do toga dana kada je stiglo pismo kojim je pozivaju na razgovor. Zakazan je baš na dan prispeća pisma. Pogledavši žig na kovertu shvatila je da je pismo, unutar istog mesta, putovalo neoprostivih sedam dana. Na razgovor je trebalo neizostavno poneti potvrdu tu-i-tu
.* * *
Pred šalterom se tiskalo mnoštvo nervoznih ljudi. Nije bilo jasnih naznaka gde bi se mogla dobiti potrebna potvrda. Kroz gužvu se probila do šaltera koji joj se učinio onim pravim.- Molim vas, treba mi potvrda ta-i-ta; da li to mogu obaviti na ovom šalteru? - ljubazno se obratila sredovečnoj ženi sa one strane stakla.- Sačekajte, zar ne vidite da radim? -  procedi službenica i nastavi da diktira u slušalicu recept za kolač od maka.Red pred šalterom se uvećavao, ljudi su negodovali, službenica je diktirala, a ona je strpljivo čekala kraj recepta. Kada je, konačno, spustila slušalicu, službenica mrzovoljno reče:- Morate prvo uzeti broj  pa čekati red.- Znam, samo sam htela da proverim...- Jeste li gluvi? Broj, pa u red! - uzviknu ljutito, žmirkajući sitnim očima.Uzela je broj i čekala, nestrpljivo pogledajući na sat. Kada je napokon stigla na red, službenica je pred njom zalupila okno na šalteru i ledenim glasom objavila: - Pauza!...Toliko je želela posao, a pred sobom je gledala osobu kojoj je on, očito, teret, ali koja je uživala u svojoj moći male šalterske službenice.Vreme pauze je prošlo. Na poziv je prišla šalteru.- Potvrdu tu-i-tu možete dobiti na šalteru do mene. Uzmite novi broj i čekajte tamo - likovala je mala moćnica i pozvala sledećeg.Svaki komentar bio je izlišan. Osetila  se poniženom. Uzela je novi broj i stala u red pred susednim šalterom.Od nadirućeg besa branila se razmišljanjem o mogućem zaposlenju. Vreme je neumoljivo oticalo...Trgla ju je rasprava koja se odvijala pred šalterom. Službenica je, namrštena, upirala prstom u istaknut natpis sa radnim vremenom.- Radno vreme je gotovo, dodjite sutra! - saopštila je okupljenima kratko, kao sudija koji izriče kaznu, okrenula se i zamakla iza jednih od vrata u dnu sale...
                   * * *
Gužvajući broj u ruci, promucala je:- Za mene je sutra kasno! -  i izašla lagano, boreći se sa suzama...

(O.M.)
sanak
21. avgust 2016. u 12.18
„ Često poželim nekim ljudima da tresnem šamarčinu! Ali ne mogu, NEMAJU OBRAZA” 
-------------
Obraz sluzi I da se na njega spusti poljubac, ali...
sanak
21. avgust 2016. u 12.35
Obrazi su I da se između njih utisne osmeh...
sanak
21. avgust 2016. u 12.37
Majke su (po)nekad tako cudne...
sanak
21. avgust 2016. u 12.40
opisao
------------
Nemoj me u rodove I brojeve!...šta ću ja tamo?...Sanak je, sanak je...sanak...
Anakonda
(doktori vas ubijaju)
21. avgust 2016. u 12.53
čini mi se da tebi smeta cekanje
i redovi
tvoji
zatim njeni
pa njezini
njojzini...
i tako redom

možda ustuknes na meki miris
pa tvrda srca sednes na stolicu pored
i to ti smeta

ah proklete da su
sve cekaonice sveta

barem njena nije ta
izvanvoljna
tamo sam možda
prvi
na salteru za stranke
a neću da budem stranka
o proklete da su cekaonice
i stranke

pa zna li ona zaboga
da bih ja zapalio
sve cekaonice sveta

a ovu njenu ne mogu
ne mogu ni da smislim

a ovu svoju prezirem
i neću da je mislim

i?
ima li ko shibice?
Biljana
22. avgust 2016. u 19.17
Sanak, moja majka je dupla Devica u horoskopu, ko se razume u taj horoskop zna o čemu pričam:)
P.S. Tata Strelac, a imaju nas dve, nešto tu ne štima, a?
:)
sanak
22. avgust 2016. u 19.28
Biljka,
nazalost (ili ne ?!), ne razumem se u horoskop, pa ni ovo sto kažeš ne razumem.
Tanjuska-c
(na)
23. avgust 2016. u 16.39
Biljo, bas sime nasmejala svojim pricama. I pohvala za sanak i njene kratke krokije. Dokaz da su žene ipak upornije i kada tad zalistaju u punom sjaju. Divnoje citati Vas ( obadve )

Tanjuska-c
(na)
23. avgust 2016. u 16.44
Kao sto vidite i mene mish na laptopu zeza :)
sanak
23. avgust 2016. u 18.46
Hvala.
sanak
29. avgust 2016. u 18.51
Biljana,

evo gde se može naći „materijal” za još neku pricu:

http://www.blic.rs/vesti/beograd/zašto-je-ponekad-nemoguće-zakazati-pregled-dodite-popodne-ma-dodite-u-poned eljak/qppzt2v
Biljana
31. avgust 2016. u 06.44
Hvala, Tanjuška, sanak, svima, hvala za izdvojenu temu (zaista nije trebalo) bila sam odsutna od kuće nekoliko dana, sad sam tu i biće:) Sve vas ljubim, sve:)
Biljana
31. avgust 2016. u 06.52
Dok se ne uključim punom parom (i vidim ko se još javo da ga pozdravim) nekih, ne mogu da korigujem, nek ide kako ide, ni Marfi često ne koriguje sebe, moje korigovanje njega uvek iznova razveseli i inspiriše:)
Biljana
31. avgust 2016. u 07.23
Pokupljene zbrd-zdola...

MARFI I JA KREČIMO GARAŽU

Dosta mi je majstora
To moras da molis, da mitis, podmicujes, da ga svaki cas pitas da li mu nešto treba, da li mu smeta,hoće li ovo, neće li ono, da titras oko njega k'o da je, oprosti Boze-Sveta Petka!

Može da se naljuti pa da ode, može da isfuseri da posle toga samo sanjas konopac, može da zapocne pa ode nekim poslom „na pet minuta” a prođe pet sati (nekad se i ne vrati celog dana) za koje vreme pocnes da sedis i opet kad dodje - docekas ga kao sunce jarko sa istoka..
O tome kako jedno „ladno”, drugo „ladno, treće...a onda zaboravi i šta treba da kreci, ne zna ni kad je poceo ( još manje kad će zavrsiti)

E, ima i onih drugih, finih, oni su retkost. Njih treba za pelcer izdvojiti...

Elem, mene jedan za garazu lagao nekako s proleca...
Hoće covek neki veci posao, ne racuna sto je kod mene imao posla da može da živi mesec dana na visokoj nozi, ali, osta ta nesrecna garaza, a njega ni od korova. Sutra, prekosutra, posle Trojica, posle podne, posle punog meseca, posle...

E, pa neće da može!
Kad može on, što ne bih mogla ja?
Pa, nije to nešto što se ne može nauciti, naročito kad je garaza u pitanju, tu možeš malo da ga das po ”senkama„, i kad neko pita šta je ovo, bre, samo kažeš da si ti (ja) hteo ”oseneceno„, da!

Dodjem s posla, a željno gledam u garazu,ipak (sinoć obecao, zakleo se u nečiji grob, oprosti Boze, ali nije precizirao ciji), dakle, ja virnem puna nade-corak Čak i merdevine (doduse neke male) ostavio kao ”zalog„, kanta polikolora!

Trknem cas'om po toner, nisam pravila pitanje da li je roze, crni, zuti, daj šta das, i dadose mi LUMUN boju

Sto da ne, delovace vrlo ”egzoticno„

Obujem patike, farmerke, napravim kapu od novina (videla sam kako to onaj veselnik sto laže radi) i krenem. Smuljam toner sa polikolorom, uzmem merdevine (one na ”dva reda„) a zatvorim garazu da me neko ne bi sprečio, ili ne daj Boze silom skinuo s njih) Cetku u ruke, popnem se i pocenem prvo plafon (odvojeni deo gde nema tonera)

Ali, popnem se i opkoracim (da prostite) prečku (onu najvisu) i malo krecim, pa sidjem, pa opet, a sve mislim, kako oni ono rade: Leva noga ustranu, desnu privuku, opet leva pa privucena desna, idu brze nego ja ”peske„.

Nema veze izdrzacu, nije to nešto mnogo veliko, a sve pokusam i ja: Leva -privucena desna, leva-privucena desna (može i obrnuto) i mic po mic, krenu mi. Ne da mi krenu, poleteh. U euforiji koju izazva leva privucena desna, oteza mi glava, ”kapa„ hoće s glave od neke tezine, curi mi za vrat

Pogledam, na plafonu ništa, sve sto bese, na meni je!
Dobro, mlatnuh glavom levo-desno i malo skidoh pritisk s nje, trknem po cetku s drskom, i da vidite kako krenu, ma leti leva pa desna, leti cetka, ali, neka mi muka, nemam vazduha

Zatvorena vrata na plus 33.

Otovrim vrata, nek bude sto biti mora, ali mene samo mrtvu mogu da maknu s merdevina!

Ma, okrecih ja moju garazu. Puna tri sata mi je trebalo, ali, ne da je okreceno, boli glava. Samo ne znam sto - čim je pogledam- pocnem (i ne samo ja da pevam ”..gde cveta limun zut„?!!

Trebalo mi je dobrih pola sata da skinem limun boju sa sebe, ali, vredelo je.

P.S. Malo me brinulo što počeh dobijati ponude za krecenje, a nisam bas pri slobodnom vremenu, ali, resila sam da ih prihvatim, samo da ”malo sacekaju„ , ”za koji dan„, evo me ”sutra' čim...strpljenja molim, svi ćete doći na red

P.S. Pitao me neko, šta ako sutra na zidu (aludirajući na svetloželeli limun neko napise: Dzaba si krecila?!

Naravno, nisam ništa naplatila!!!
Biljana
31. avgust 2016. u 07.36
Mislim da je ovo bilo, nadam se da ne smeta? :)

MARFI I JA NA OKOBARSKOM SAJMU LIKOVNE UMETNOSTI U ŠAPCU

Ovako je pocelo...

Lep jesenji dan, previse topao i suncan za kraj oktobra...
Volim slike, volim da ih gledam, da im se divim, valjda zato što ne umem ni da crtam ni da bojim...
Galerija je već tri dana otvorena za posetioce, vrvi od sveta, prosto da ne poveruješ...

Slike po zidovima, lepo rasporedjene, svaka pod odredjenim uglom i svetlom koje joj odgovara, istice je..

Setam od slike do slike, pred svakom zastanem, odgledam ,saberem utiske i onda sledeća...

Izlazu akademci, samouki, naivci...

Zastajem pred jednom (pred kojoj se tiska poveca gomila) i dah mi zastaje.
Predivno, oci ne mogu da poveruju!
Seoski motiv, negde iz nekog macvanskog sela, vidi se i po nosnji i svemu sto karakterise Macvu, ali ono na slici, ono nije slika, ono je prica.

Dvoje starih ljudi, sede zbijeni jedno uz drugo, malo uplasenih izraza lica (verovatno su prvi i poslednji put pozirali u zivotu) a bliskih jako, vidi se. Lica staracka, potamnela,svaka im bora godina, i svaka prica za sebe.

Ruke sklupcane u krilu...ruke tamne, navikle na tezacki zivot. Odeca iznosena, a opet se primecuje da je praznicna. Pricu pricaju to dvoje ljudi, pricu svog zivota koju je svaki zamah kicice otkrivao detalj po dealj.

Klupa na kojoj sede tako mili i isprepadani, ociju pitomih kao njihova Macva -drvena i bez boje,malo kriva...Iza njih zid stare seoske kuce, mali prozor, starinski,i na prozoru lonče za vodu...Svo obijeno, vidi se da je dugo, dugo zahvatalo vodu iz kofe, boja mu se jedva razaznaje .Kraj njega cvece u nekim malim loncima i oni obijeni, polupolupani, samo muskatla odvažno isturila svoje boje.

I, tako zagledana, ne mogu da se odvojim, slika GOVORI...samo što ne čujem glasove tih staraca, i skripu djerma, i zahvatanje vode iz kofe...poj petlova...mukanje krava... a na licima iako starackim, tragovi negdasnje lepote, a u svemu u njima i oko njih ima nečeg andjeoskog.

Jedva se nekako otkripih od slike i idem dalje...Zaista, da coveku omili i slikarstvo i čitav zivot bih mogla da provedem kraj tih slika, čini mi se. Nailazim na još dve-tri koje obradjuju neke druge motive, ali, na sličan način na koji sam opisala prvu sliku, ali, osecam da je ona jedinsvetna.

Vracam se poslednjeg dana da vidim koje su slike nagradjene, i s puno nade idem ka Slici koja govori (tako sam je nazvala čim sam je ugledala). Gotovo sam sigurna da je odnela bar jednu nagradu, ako ne i prvu. Ništa, ni prva ni druga ni treca...Ne mogu da verujem!!! Krecem dalje... Svi moji favoriti prosto zaboravljeni, osim što se svet i dalje tiska oko njih, a meni neka knedla u grlu.

Krenuh u potragu za nagradjenim slikama.

Sve tri, akademskih slikara (kasnije sam saznala)! Treca i druga i tako i tako (za moj ukus) ali ona koja je dobila prvu nagradu, engima za mene! Ja ne znam šta je na toj slici...Zaboravila sam da ponesem katalog koji sam dobila prvog dana, makar da vidim šta je na slci pod brojem tim i tim, kojoj je pripalo prvo mesto. Ne secam se da sam je uopste i primetila ranije.

Petoro-sestoro ljudi posmatra, pa se onda malo izmaknu, pa gledaju...hajd' da i ja probam. Izmaknem se malo- nishta..., malo levo...malo desno...nemam pojma kad mi je manje razumljiva. Prilaze tri poprilično zadrigla gospodina i jedna lepa dama (posle sam čula da je bila u ziriju) i hvale sliku:...„ pogledaj boje...linije...taj presek...te senke...”

Zapanjeno slusam, i osecam se kao da su mi dali neku knjigu a ja ne znam ni jedno slovo. Razaznajem konture nečega okruglastog, pa malo je u senci i usamljeno je...pa ima nekh krugova po tom „okruglastom”...iza neke nabacane tamne boje, lice pomalo na neke oblake (valjda) ima tu još ponesto...ali šta je centralna figura, pojma nemam.

Stojim tako, ko zna koliko dugo, vidim da ostah sama i jedan mladic stoji pored slike, verovatno neki posetilac...

Prilazim mu spontano i čujem sebe kako poverljivo govorim da ne mogu da shvatim, zar je ovo nagradjeno, pa ne znam ni šta je...pored onoliko predivnih slika...i verglam dalje...da ja razumem da je to slikao akademski slikar, skolovan, da ima verovatno veliku umetnicku vrednost, ali „ ja bih svakog naterala da ispod slike napise šta je slikao...”

Ne primecujem da mi momak koji stoji ne odgovara. Podigoh oci, zacudjena...a onda...Dva crna oka gledaju me strogo, a opet u magnovenju naslucejem neki osmeh, pomalo seretski.Tek tad spazih da momak ima i bradicu, i kunem svoj zivot i prokleti katalog koji zaboravih...i želim da se zemlja otvori da nestanem i da me vise nema...

Osecam da mi lice gori, a ni reč ne mogu da izustim.
Stid me obara s nogu, ali, nekim cudom me još drže.a ona slika se pomera levo-desno, biće da se meni malo manta?

Onda čujem glas slikara: Ništa, gospodjice ili gospodjo, nije sramota, možda ja ne bih neke druge stvari razumeo, a vidite, mi slikari to vidimo na svoj način..Ovo je panj jedan običan panj na proplanku...suma...vidite...

Ja ne vidim nikakav panj, ja znam kako izgleda panj kad se drvo posece, ama mogu ga i ja čak nacrtati i obojiti, čak i ja...i zar su one cudne senke bilo kakvo drvo?

Momak se sad smesi s razumevanjem, a ja bih nekako da pobegnem, ne znam kako, ni da li će me noge izneti, ni na koja se vrata izlazi. Kako je krenulo da ne odem u neki podrum, u vrazju mater - kud god,samo da negde nestanem.

Vidim svoju pruzenu ruku (valjda je moja, prepoznajem dzemer) i osecam cvrst stisak ruke nagradjenog slikara, gledam mimo njega, ipak onaj osmeh seretski i zagonetan naslucujem, a zamišljam kako mene „skicira” onako unezverenu, i na šta bi to tek liclilo...Ipak, taj mi osmeh pomaze da ozivim, da hodam kako-tako i da pronadjem izlaz koji ne vodi u podrum...
Sledeće dve godine, nisam ni privirila u Galeriju...(Nije ni Marfi, ne sa mnom)!!!
Biljana
31. avgust 2016. u 07.43
MARFI ISKLJUČIO STRUJU I NAGOVORIO DETE DA IGRAMO ŠAF IAKO REDOVNO GUBIM

Veceras je bogami bilo gusto, mišljadoh, utepace nas grad, ali prodjosmo s olujnim vetrom, nosenjem čega zaboravljenog u dvoristu...i grmljavinom. Moja ćera i ja taman rešile da odigramo jednu partiju šaha (dzba, potuce me samo tako) a vidim i da gubim i da se nešto sprema, pocinje oluja, samo sto nije...
Nas dve smo zakljucale sve, pustile oba psa, uzivamo, i još me „sreća htede”, pogledam - mala se presla, samo jedan potez i šah-mat!
Zaletim se (ne pruza mi se često takva prilika) i raspalim: Šah i MAT
- Aha, MOJIM LOVCEM

I, pocinje napolju, kreće, zagrmi obe se sručismo zajedno a kraljem i kraljicom i lovcima i lovokradicama, tap- nesta i struje
Krecem po čirak (ovog leta kojeg nije ni bilo, to je bio nacesce trazeni artikl u mojoj kuci.
- Pa ima struje, svi imaju, vidi, gore i ulične svetiljke, samo mi nemamo, maaaaamaaaaaa!!!

Aha, znam šta je, ali jednom nisam znala, odnosno...pa, kao veceras ono s lovcem

Ovako je to bilo
Ažurirano 23.08.2014. u 11:24, autor: *BILJA*
*BILJA* (avatar)
*BILJA* - 23.08.2014. 11:15
Prijavi komentar | Uredi komentar Uredi komentar | Odgovorite Odgovorite
Grmelo je kao da je smak sveta, ja s posla (primetila sam da se meni sve loše desava na potezu posao-kuca) i nekako uletim u kucu...nigde nikoga.
Puca, seva, da umrem od straha.

Pistavim sebi kafu (glava mi pucala kao dinja cerovaca) i poce da se zagreva vode, ja sedim u fotelji, kad raspali negde blizu, ja samo utonuh!

Nema, gotovo je

Cekam kafu, ona nešto stala..

Pritisnem prekidac, sijalica ne sveti, nema struje. Boze, ili uzimaj ili pustaj, ovo se ne mere izdrzati...

Nekako ja zakuvam tu neprovrelu vodu, kad raspali, meni se čini pravo u kucu. Ispade mi i solja.ma da ne pricam

I, nema struje pa nema.
Ništa, malo se skuturim i zaspim. Šta ''s - ziva dusa...

Dodjem sebi, cuejm da neko nešto vari, znaci, dosla struja. Pogledam, sijalica ne svetli!

Izadjem napolje, vari komsija nešto, ima struje...

Dokopam telefon da isprozivam komsije, telefon ne radi. Ukljucim onaj drugi: SVI imaju struju, stavise, nije ni nestajala

Pozovem dispecera, izlozim svoj problem: TRI sata nemam struju, onaj vari, oni imaju, a pucalo je, mislila sam grom, ja ne znam...

Dobro, dobro, kaže, u kucu nije udario, je li?

Salite se

Naravno, smeje se, ali da iskljucim sve mogućnosti, pa da posaljem nekoga...
Nego, pita, imate li vi Fidovu sklopku?!

Naravno (glasom kao da imam svemirski brod)

Odlično, pogledajte da nije iskljucena!

Kako iskljucena, pa ja sam SAMA ovde, bilo je, ja Fidovu sklopku nisam videla od prošlog Petrovdana, ja...

Ipak pogledajte...

Dobro, pogledacu

Kad tamo - jeste!

Ono sto treba da je gore („pipak” neki) palo dole, ja to vratim, vidim da ima struje, i objavim da je pobedio, ali se ne predajem tako lako: Nemam pojma kako, osim ako NIJE..

JESTE, upravo jeste, kaže!
Kad je najviše zagrmelo, ona je reagovala. Budte srećni sto je imate...

Jesam, srećna sam, umrecu od sreće!

-------------------
Ispricah svom zlatu (aha), pazljivo slusa : Zanimljivo, sto si menjala telefone, imala si MOBILNI!!!

A? Božeee!

Idi dete, spavaj!!!
- U 20.nula, nula?!

Ali, da ćutis, vazi?!

Vazi, hoćemo još jednu partiju šaha?

BOŽE, DAJ DA NESTANE STRUJE!!!
Biljana
31. avgust 2016. u 07.55
MARFI NIJE MOGAO DA PREVARI DEDu, PA NIJE MU SVAKI DAN...BILJANA TU:)

Vrbas voda nosila jabalana, i još ponesto...

Prica mi deda tako šta je i kako je nekad bilo, kako je on bio dobar lovac (i sad je iako je preturio 80-tu preko glave )kako su ga svud zvali i postovali, i tako se nekako domogosmo Bosne, i poce prica šta i kako je nekad bilo, i tuzno konstatova: Nekad je to bilo drugacije, eh... Muslimanske i sprske kuce- jedna do druge, ljudi se druzili, postovali, pomagali i tako...a sad

Elem, moj deda (tada mlad covek) je imao u Bratuncu kucnog prijatelja Muslimana, u Srebrenici vise njih, ali ovaj iz Bratunca zaista je bio nešto posebno. Ja imam sliku gde smo sestra i ja male, on s nama u sredini- cucnuo, zagrlio nas, i osmeh od uha do uha, kako on tako ii nas dve...

Mama ga je znala bolje(naravno, i kasnije kao devojka, udata žena)- uvek kad je deda odlazio kod njega kao gost, vodio je nju, posto je i on imao kcerku njenih godina (7-8)...i Srbin čika Veljko...

Pozvan deda od (daću mu drugo ime) Mehe da dodje u nedelju u lov, imaju jednog gosta koji će dedu oduseviti, da povede malu, a da oboje dodju u subotu, da orni krenu put brda i suma...

I, tako...

Gost:Safet Isovic!

Upozna dedin prijatelj dedu i njega: A, ti si taj cuveni Čivijas, je li?

Taj sam, kaže deda, ali nisam cuven, ali ti jesi (lovci to odmah predju na ti) ...

Nadju se oni u nekoj lovackoj kafani (ili tako nešto) uvece da se malo upoznaju, puno lovaca, Safet se ne odvaja od dede niti ovaj od njega, malo price malo pesme: Bogo mili kad zapeva i bez mikrofona, to se ori Bosna, to je cudo od glasa, pa onu „Vrbas voda nosila jablana”, izmesani, bilo je i Muslimana i Srba...

Razidju se, svako svome konacistu i da se zorom nadju ispred, pa da krenu na divlje svinje..

Dosao deda i cika Meha, skupili se lovci, pukla zora, vidici pucaju, snezni, zovu...
-Ti, Sajo i ja bićemo zajedno kao „trojka” (u lov se tad a i sad ide utroje, tri lovca u svakoj grupi), samo da vidim gde je Sajo, ne vidim ga?!

Nema ga nigde! Ode cika Meho u kafanu da se raspita, ne bi zadugo, izlazi sav zabezeknut i kaže: Sajo nije ni isao da spava, mrtav pijan, sedi i klati se za stolom!!!

U, sunce ti zareno, šta ćemo sad? Pa zar on pije, u cudu će deda?!
Ne, voli ponekad dobru kapljicu, ali ne pije, ne znam šta mu bi

Udje deda u kafanu - sedi Sajo („lep k'o lutka, omanji, ali kao lutka”) i kad ugleda dedu, onako pijano mahnu: Zdravo Civijas, hoćemo li?

Gde, bre? Covece ako Boga znaš, pa neću te ja nositi na ledjima,nije da ne bih mogao, ali...

Prilazi jedan konobar i kaže dedi: Dodjite da vidite nešto, pa ga odvuce da vidi to nešto, a tamo srche do kolena: Sajo porazbijao!

O, šta me snadje, i deda se sav i jadan i besan okrece ka Safetu... Stolica prazna
Šta je ovo, ljudi moji?

-Hej, Civijas, evo mene kraj auta, kreni, i smeje se! Na njemu lovacko odelo (kaže deda, zbacio „anteriju” dok sam ja gledao „srchu”)ni traga pijanstvu, ma kakvi, k'o jelen mladi, a dedi mrkne svest, ali ocuta. Zna i zašto, ali, neka krene samo, sve mu prasta Civijas...
------
Idu tako razvijeni u trojke, ali Sajo stalno iza dede. Malo levo pa desno, pa iza, nekad deda iza njega, ali, uglavnom deda je vodio.

Okolo brdasca, sume, penju se., s...i već kako to u lovu biva, kad izbise na neku cistinu, sama bujad (paprat) viri ispod snega, pukla cistina(kako se penju sneg pocinje da biva deblji, a deda dreknu: Koja ovo bre marva postavi ovde zicu, Bog te video, o, Boze, šta je ovde pregradjivao?!

Kako dreknu tako preskoci!

Iza njega - na istom mesto poskoci i preskoci i Safet!

-Vidis, čivijas i ja od prve,hehe!

Šta to, pita deda?

Pa, Žicu!

GDE TI VIDIS ŽICU?

-----------------------------

Te veceri pevao je samo za dedu, koji se od meraka i derta nacisto opio. Samo bi s vremena na vreme pitao: Gde mi je dete, ja sam dosao s detetom?!

Spava, Čovece, uzivaj!
Aaaaaa, daj onda opet onu Vrabas voda nosila jablaaaanaaaa,,,

(BILJANA)
Biljana
31. avgust 2016. u 08.01
BAKU JE USPEO DA PREVARi, OPET JA NISAM BILA TU-

MARFI BAKA I RADIO

Taj radio joj je kupio muž, za petu godisnjicu braka.
Obradovala se kao retko cemu...
Nije ga skoro nikad iskljucivala, samo ponekad utisavala, po potrebi.

Godine prolazile, stizale nove stvari u kucu,dobila snahe, zeta, unucad, i uvek se veselila uz radio, ponekad i plakala, kako kad...

Nudili joj nov, nudili joj kasetofon, samo da ga se ratosilja, ziv blam jeo ukucane.
Zahvaljivala ali radio nije dala. Poceo već i da se kvari, redjali su se tu majstori i majstori, i uvek zapanjena lica ali se ona nije dala omesti.

Onda je poceo da „prekida” neće pa ga ubij, ona lupi po njemu, on proradi, i tako, nekoliko bubotaka dnevno i naucio se pameti.

Stavi ga na naslon svoje fotelje, tu sedi, slusa, hekla, drema...
Koliko je puta prepadao narod, komsinica Jela srucila sebi kafu u krilo, kad je iza nje dreknuo neki pevac, koliko puta su neki tražili vode i secera posle iznenadne invazije na njih u vidu kakvog baritona, ili soprana...
--------------------

Jesenje vece, već je i noć,ostala sama sa troje unucadi , deca najmladjeg sina i snahe. Otisli na svadbu nadaleko. Dva decaka i dvojcicu smetila kod sebe u sobu, prizmelje, lakse joj nekgo da trci po spratu. Proverila sva vrata, svud mir i tisina, deca već pospala, legne kraj unuke i zaspi snom pravednika.

U neko doba noći probudise je nek glasovi, muski, tu blizu, čini joj se ipsred vrata sobe...Od lupanja srca u prvi mah nije razabrala tačno, a onda oslusne...Dva muskarca nešto razgovaraju, sad su malo utisali, ali ih cuje, u dnevnoj sobi su..
.
Premre!

Kako su mogli uci? Sve je zakljucala, a deca tu, pobice ih sve...Sigurno su saznali da je ona sama s decmo, obili vrata i usli, sad će da krenu... Brzo i na jedvite jade probudi decu, rece im da otce na sprat i zakljucaju vrata...Pssssst. Bunovna deca poslusale, kad ću kljuc u vratima, krenu... „Mene će prvo da ubiju ali, dotle će deca uspeti da pozovu koga u pomoć, gore je telefon...

Odvažno otvori vrata dnevne sobe...”Dragi slusaoci, bili su ovo mali noćnirazogovori...

Noge otkazuju, kao pokosena sruci se na pod...Sedi tako, srce udara, gleda u radio kraj kojeg spokojno spava macak...Pokusava da ustane, da vidi šta je s decom...ali, niti može da hoda niti da zove... Taman joj uspelo, kad, prasak stakla na spratu. Ponovo klonu na pod...Šta je sad ovo?

Osluskuje...ništa se ne cuje...tisina...„Možda sam ja nocas poludela” i kao oduzeta gleda u vrata koja još se cine daleko k'o Sibir.

Vidi, neko polako otvara vrata, pomalja se dvocevka... i ništa. A onda, „odvazni” pomalo piskavi glasu njastarijeg unuka„ ”Ruke uvis„!!!

Unuk kroci u sobu zverajuci levo i desno, i ugleda baku na podu kako se smeje. place...smeje...a radio svira i svira dok macask spokojno spava

Unuk i baka se pogledase, i bez recei razumedose. Skoci na noge kao u mladim danima. Uzese radio između sebe i ponese...

Na vratima lupa, zvonjava, prepoznaje glasove starijeg sina i snahe...auto neki naglo zakoci...cerkin glas...

Pred zapanjenim ”spasiocima„ cudan prizor: Baka i unuk nešto nose između sebe...smeju se kao ludi...oooooruk-tras!!!

Kroz otvorena vrata nadire narod...ne bi imao gde sesti da se u neko doba neko ne seti da otrci na sprat gde je devojcica neumorno vrtela brojeve a mali brat drzao imenik.

(Biljana)”
Biljana
31. avgust 2016. u 08.09
MARFI, BAZA PODATAKA I JA

Radih jednom nešto za sebe na kompu skoro do 3. ujutru (potpuna sama, svi su otputovali u selo...) petli poje, krenuh da popijem casu soka, ozedneh, na glad nisam smela ni da mislim, potrajala bi ta rabota, jedva da na oci vidim. skro da padnem. Kad se vratim da iskljucim komp pa u horizontalu!

Neka mi muzika svirala (u srce me dirala, u srce me dirala...) i zavrsilo se...

Nisam odmakla tri-četiri koraka (koliko mi treba do vrata) kad neki muškarac progovori iza mene, u sobi, u kući gde nikoga osim mene nema već rekoh!

Ukopah se u mestu, ukocih, gotova da padnem ali ne padam!

„... BAZA VIRUSA JE OSVEZENA”!!!

Proklet bio, pa kud nadje sad da je osevzavas pa me još glasno obavestis, prokleta i baza virusa, i MARFI i ja, crko dabogda!!!

Ne mrdam, ne mogu! Paraliza nema druge.

Boze, pa ljudi kad se paralisu leze ili sede, ja kao spomenik, ni napred ni nazad, ni levo ni desno.

Otkud mi par minuta kasnije flaša soka u ruci a ja na podu sedim ne znam? Marfi se smilovao pošto je situacija bila kritična? Ne nadajte se, nisam ni ja:(

Pa, kako onda?

MARFI JE BIO DEŽURNI U BAZI VIRUSA!!!
Biljana
31. avgust 2016. u 08.14


Pozalim se majci (a zna i sama) da često sanjam mrtve (moguće i što se priblizavale Zadušnice), ali, uglavnom od toga neretko patim!

ODE ona, kupi mi brojanicu s krsticem u crkvi!

Stavljaj to uveče, naredi mi...

Stavih to SINOĆ, odmah...

Jutros -

Mama: Šta si sanjala nocas?

Ja: Pa, kako je neki rat, meni nešto razbijena glava, krv, pa mi uvili u zavoje i...

Mama: ODLIČNO, znaci pomaze!

(???)
Biljana
31. avgust 2016. u 08.22
DAN KAD JE BILO BOLJE DA JE SA MNOM BIO MARFI A NE SUDBINA (tek da vidimo svi razliku, MARFIJU SE SMEJEMO ČESTO, SUDBINI _ PA JOŠ ZLOJ, NIKADA!

TO BAŠ I NIJE LAKO ZAMISLITI

Ko beše rekao da je strah motivacija za uspeh?
Mene je paralisao, u neku ruku osakatio.

Sve je počelo tako bezazleno...
Ona iza, ja ispred šaltera.
Šta želite?!!
Taj i taj dokument...
Ne može, preseče me i rečima i pogledom! Morate to i to, to i to!
Kako, gde?
Doviđenja!
Molim?
Doviđenja!

*
Sledeći susret:

Opet nemate sve, procedi.
Ne verujem, ovo je ruzan san! Pokušavam ponovo...
Već sam vam rekla, otrese se!
Znači, novi susreti sa damom Salto Morale?
Što reče onaj nesrećni profesor u onom nesrećnom filmu: Ovo nije očaj, očaj bi se mogao podneti, ovo je beznađe!
Ključam i nisam jedina! Ko god da ima kontakt s njom, ili proključa ili se zaledi.
„Strah čoveku kalja obraz često”, ako ustreba, svoj ću ukaljati, njen ću zaparati!

*
Konačno! Imam sve!
Ipak cvokoćem? Fobija? Autofobija?
Boze, pomozi, neka je dobila kijavicu, grip, neka je uganula nogu, malo posekla prst, ništa strašno, ali, neka je danas nema tu.
Oćutah čudno stanje teskobe, neopisivo, neobjašnijivo? Bolesni strah i strah me tog straha!
Nerazuman strah - govori mi razum! Valjda je on ono što nas izdvaja među svim živim oblicima postojanja, ili ja ne postojim više?

Na samom ulazu - čitulja!

„... Jedinoj, voljenoj, najdražoj i najboljoj...”

Skljokah se na prvu klupu.

Stid, kajanje, strah? Sve zajedno?

Doslo mi da vičem: Ja OVO nisam poželela, smrt ne!

Koja je razlika između stida i kajanja?
Od stida se u zemlju propada.
Kajanje je najčešće olakšavajuća okolnost, ali nema snagu da išta promeni.

Ne skidam dlanove s lica. Danas nisu suvi.

Nije vam dobro?
U redu je. Ta žena... otkud...?

Eto, iznenada.. Ako ste pošli kod nje, ima zamena!
Za „Jedinu, voljenu, najdrazu... ” postoji ZAMENA?

„Stideti se”, ima povratni oblik, ni pesnica ne bi jače vratila..

Sa „zamenom” i dokumentima je sve u redu, sa mnom - ništa!

*
Lica na ulici se rasplinjuju. Cvilim u sebi: Bog mi je svedok da tako nešto ne bih poželela ni guji pod kamenom, kamoli ljudskom biću!
Samozaštita se uključuje u proces: Iracionalna paranoja, postaješ sujeverna, prihvati stid ako misliš da treba, on ti je nametnut kao oblik iskupljenja!
Šta mi drugo preostaje? Da je bar cankarevski, ovog ili onog, ovaj je kafkijanski!

*
U čemu je moj greh?

„U mržnji je strah”! Nisam je mrzela, bojala sam je se!
„Želja je uzrok ljudske patnje”!
Zar? Onda bi ceo svet patio i niko ništa ne bi želeo?

Podsvest: Ne takve misli, svaka može biti uzrok!

Svest: Nije svaki događaj posledica misli! Smrt bi došla po nju i da je nikad u životu nisi videla.

Podsvest: Ne trebaju ti želje, ni molitve, ništa ti ne treba, sve što dobiješ - biće premija.

Svest: Nikad ne stavljaj tačku na odričnu rečenicu, nikad.

(BILJANA)
sanak
01. septembar 2016. u 13.05
Biljana,

Izuzetno mi prijaju tvoje price...
Biljana
01. septembar 2016. u 13.47
Hvala puno, sanak:) Vidiš da sam nešto samo prenosila gde sam ostavljala, nešto tek napisala, nisam imala vremena, praštaj(te) i neka, nebitno za bilo šta osim malo nekulture i nečeg što će moderator nadam se istolerisati, pozdravče
Biljana
01. septembar 2016. u 13.49
KOLEGINICA MARFI I JA NA HIPODROMU

Navalila koleginica da idemo na „konjske” trke, kažem KONJICKE, bre,upamti više!

Pitam je lepo da li mogu da obucem farmerke i patike (ona je toliko „uštirkana” da mi ponekad dodje da je odalamim), i još kažem da me bole noge, ćera i ja smo prvi put ove godine rolušulale, ne osecam listove...

Ne,ne, znaš kako se ide tamo, imaš li šesir?

Pa, imam onaj sto lici na sesir pofoesora Vujica, drugi koji sam imala odneo mi vetar na hipodromu još pre dve godine.

Dobro, uparadim se kako znam i umem, izvezem onaj moj nazovi auto, pa krenem prvo po nju, a brinem gde ćemo se parkirati, valjda ćemo negde moći...

Ona, tip-top, zahvalih joj na casti da udje u moj nazovi auto, pa hajd..

Nekako se mi i parkirasmo, a guzva mili Boze, ne znam da li imamo mesta i za „stajanje”, na ulaznoj kapiji nam izdelise uksrsnja jaja, veselo, sareno ima bogami i lepih sesira, i tako...Neka muška „gospoda” su nam nudila...ovaj... jaja, a od toga je bilo gore samo njeno: Ju, cujes li? Ju, pa čujem, zar moras uzeti, njima je to posao i tačka.

Muvamo se tamo-amo, kad neko iza nas: Ks, ks, ks...
Šta kaže ovaj, pita me?

Pa, ks, ks, ks, valjda je to neki znak „raspoznavanja” muzjaka, šta nas briga, tek će ona:

Da nije rekao KAS, KAS, KAS

Jeste da me je bilo sramota, ali u precniku od 100 metara nije bilo nikoga ko se nije okrenuo da cuje ko se tako kikoce, kad uhvatih malo vazduda, pitam je - sto KAS; KAS, KAS, pa ne licimo mi na konje, nećemo mi trcati

Sto, pa ti (ja) mogla bi da budes dzokej, samo skupi kosu pod sesir ionako ti je VELIKI (a je li, a)!!!

Koga da jasem, pitam je smrtno ozbiljna?

Neko iza mene se ponudi da bude konj, ošacujem što se kaže i„kulturno” mu uzvratim: Sto KAO a osmehnem se tako nevino kao upravo probudjena princeza, ali ubrzamo malo, sto je sigurno - sigurno...

Bilo je muzike, dece, dama, mladezi, „starezi”, stalezi, moj favorait je podbacio (sto li se nisam zacudila pojma nemam).

Na izlazu i djene-djene, ali gde je nazovi auto?

Nasao se u klinču između dva bez nazovi dzipa! Opa bato, kažem joj, vidis li šta ovi voze, treba da se pobijemo, ma trebalo je da se prijavim za dzokeja pa neka me konjče drmne o ledinu, a ti gledaj sad (bocnem je) ima li šta za tebe, kad ona:
„Novokomponovane bogatase ne fermam” (opa)!

Stize jedan, zapravo njih trojica nabildovani i tako to, zavapih: Aman, momci, pomerite se, ne mogu da izvucem svoju LIMUZINU!

Smeju se, vlasnik ljubazno kaže: Polako DEVOJKE kud zurite i znacjano se osmehne, tek će ona: JA sam devoja, ona je udata (inače ne bih znala, majke mi moje).

Ne pravimo pitanje, kažu- joj, pa kakve to veze ima...(pa, što, nema to veze, ma kakvi)!

Vidim da bi ona malo duže da „očijukava” sa „novokomponovanim bogatasima koje ne ferma”i to čini, a meni na mobilni stalo stizu poruke: Kad ćeš doći, onda mi puče, pozovem i dreknem - NIKAD!!! Taman na vreme da direktor sazna da u u ponedeljak „neću” doći na posao (?)...

Odvezla sam je kuci, malo joj pokarabasila sesir kao slučajno: Sad i nikad vise, u četvrtak te ne poznajem a dotle nemoj da se javis, osim ako nisi u dzipu, a ona: Koji ono broj bese poslednji, 5 ili 6, nisam upamtila?!

OSAM (slagah) osam, ***em ti osam i konja i dzokeja i dzipova i „novokomponavanih..) mene sad ima da izbace iz kuce, direktor će me prijativi u policiju, izlaziiiii, šta se gnezdis,nećeš da proneses, a?

JAJA?

Pa sve u svemu, možda ja predjem u dzokeje, pa kad ona stigne dzipom, da joj bacim šešir u znak pozdrava, stvar je kao i uvek u šeširu!

Ili jajima?

Ne mogu da se setim, izludeli su me i jaja i šeširi!”
sanak
01. septembar 2016. u 14.47
malo nekulture i nečeg što će moderator nadam se istolerisati
---------
Ne razumem.
Pozdravcic I tebi I samo kaci, staro, novo...ugodno je citati.
Ja, kao sto rekoh na temi nize, trenutno nisam (samo trenutno) u (ovoj vrsti) „stvaralackom zanosu”, ali uvek nešto stvaram...nešto...kao I svi...
Biljana
01. septembar 2016. u 17.18
Ako bolje pogledaš, sanak, kako sam prenosilia nisam sekla neke podatke, kad, gde, piše čak i „avatar” (nešto je i sa mog Bloga), nešto novo... Svaka diskusija je za sebe, znači, to je u pitanju, ali je moje a to sve menja, budi svoj gde god... Sad piskaram nešto novo, biće. P.S. Drago mi je, samo ti nastavi, tu sam ja:)
Biljana
05. septembar 2016. u 05.30
OVDE SE NE ZNA KO JE MARFI A KO...

Mama: Halo, sine, jeste li dobro (ooommm), utopljavajte se , nigde bez kape (ooommm) i ove kiše, vodite računa i pazi na.. (ooommm) i šal ako treba (nema šanse da dodjem do reči ), nego je li kod tebe moj EGOIST?

Ako je tata egoist (kad već ugrabih pauzu) ja ne znam...i nije dolazo- on uglavnom dodje s tobom osim ako...

- Koji tata, pa nije ti Dzordz Meredit tata a on ne bi mogao ni mojoj mami biti tata. valjda

Bogo moj!!!

Pa, tu knjigu sam čitala ima tome (ima, ima, plovi kroz slušalicu) strogo si naredila da vratim, aaaa, paaaa...

Šta ovo moje dete maše rukama neće valjda da poleti- tako da ja nisam taj idiot koji ne vraća knjige!

Jesi - šapnu Potencijalni Leteći Objekat!

Mama, izvini rekoh, neko zvoni na vratima, nazvaču te (PLO, stižem)!

Ponovi, naredih joj!!!

Pa, kad si me ono NATERALA da brišem prašinu s knjiga a nije je ni bilo MNOGO ,sećam se da sam videla neku debelu knjižurinu s tim naslovom, i pitala se ko to uopšte čita („i kakvo je to IME”)- osim tebe..
Ja ću reći baki da sam je greškom sklonila, pa..

Učiš da lažeš, a?!

PLO: KO je maločas bio na vratima kad NIKO nije zvonio?!

OMMMMM:(

Biljana
05. septembar 2016. u 05.51
NEJASNA PODELA ULOGA POSLE ODMORA

Mene danas ko nije video - taj me nije ni napao, a onda se kod mene pojavio sindrom prenesene agresije, pa koga ja nisam videla- tog nisam ni napala.

Idemo redom...

Prvi napad je usledio od rođene majke, pa kaže: „Da se ”saberes„ ubuduce, ako je moguće (nisam znala da sam nesabrana)...i kad saljes paket nekome - salji kako treba ili ne salji nikako. A ne da se vrati, pa ja (ona) moram da ga vraćam nazad, jer, kaže, ”može covek da promasi ulicu i broj„ ali, ti (ja) si promasila ceo jedan grad ”!

Diple sam dobila dok sam objasnila da nisam JA, nego ona pacenica u poshti permutovala ulicu sa gradom, pa je zato prepakivala i slala ponovo.

Tati je pukao chir na zelucu za koji uopste nije znao da ima (ne cudi me, s obzirom na mamu-DUPLU Devicu) i tu se bash nasekirah Ali, sad je dobro, hvala Bogu.

Onaj- tj.taj, ukljucio moju kosilicu i zaboravio da je iskljuci, sve dok se sama nije iskljucila pusheci uokolo vise nego 2O pushaca zajedno u maloj sobi tri sa tri...Vinklovanje sledi.

Telefonom javila baba-tetka sva ustreptala, kaže okozila kozica dvoje jarica (ovo se više ne zna red) jedno poklanja mojoj ceri!

Dobro da nije okozila 9. jarica, ovako ću s jednim nekao na kraj- Uzecu neku uzicu pa pored Save , sve dok se neki jarac ne zaleti u obe!

I, kad sam videla da je krenulo po zlu, nije trebalo da zovem telefonom ujake i ujne i ostalu svojtu ali Marfi, a deda je deda...

Javio se ujko, kaže- ne pominji mi njih ČETVORICU!!!!
Pobogu, mekecem (jare mi ne silazi s pameti) o kome pričaš?

„Pa tri kera i njega (jadni ujko, uopste se ne kontrolise od jada)! ”Ti znaš da je uskoro sezona lova,moram da provodam kerove, zbog kondicije i da malo smrasaju..ali, neće sa mnom pa neće. Hoće s tatom (dedom)a on uganuo nogu pa šepa.„

A, kaže ujko, mamio sam ih i mamio, pa uzeo sam odrezak sa svog i ujninog tanjira ( klece ga dok je ziv) ali, neće pa neće..

”Ubacim ih u auto,uzmem onu stolicicu (to su vam one „lovacke” pobodene na tri kocica pa onda preko njih zategnuta koza od neke zivotinje, sklapaju se i rasklapaju. Bili dali i meni jednu, i mogu vam reći da je funkcionalna sve dok jednom nisam pukla o zemlju, otad više ne isprobavam funkcionalnost)...pa u sumu,oko sume i tu uokolo..

I tako, namesti veseli ujko dedu na stolicu, psi trce i po sumi i oko nje ali, malo-malo, pa kod dede. Onda je ujko premeshtao dedu i stoličicu po livadama, poljanama i šumama -(bez gora) - pukla to ravnica u bozju mater) i samo malo zamakao („sporadi sebe”) kad se vratio, stolica oborena, dedi sve „četiri” u visu, „ona trojica ga lizu”, čovek zanemogao od šoka!

Možda su zaista bili MNOGO gladni je l te, ništa nije isključeno... Kad tamo, oni od silne miloshte, dedu oborili sa stolice. Ujko ih vrati nazad i ne govori više „ni sa jednim”( Auh, jarence moje, dodji, dodji, makar ja PASLA s tobom pokraj Save)...

Pravo da vam kažem, još nije ni zanocilo, ko zna šta me ceka, ali, uglavnom se pokazala dobra ideja da negujem zube i pushtam nokte.

Pa, mogu li ja da negde mrdnem, da se sve ne raspadne, popucaju cirevi za koje se nije ni znalo da postoje...itd..itd?!

Pa, meni se obradovale samo sestra (sto je normalno) i svekrva sto nije normalno na ovim našim balkanskim prostorima pa ni u svetskim razmerama!

Sad, trenutno ne prilazim telefonu, zvono na vratima ignorisem sve dok je u mojoj mogućnosti i zauzimam odbrambeni stav, za svaki slučaj...
Biljana
05. septembar 2016. u 06.42
MARFI, ALEKASANADAR (NAŠ) i JA

Ima ovome, ali se uvek smejem, i čuvam:)

Kako je tekao „razgovor” na četu (gmail) u pisanoj formi, greške sam izbacila(bar sam pokušala)- to bi tek bilo „dumres”

Ja- Sale, šta je ono tamo, kako posaljem komentar, vrati se, a piše nekih stotinu engleskih reci, znam da prevedem, no ne znam šta će mi?!

Sale - I kod mene isto...

Ja - Pa, kako drugi mogu, ti i ja ne možemo?

Sale: Pa, vidis li ti otkad stoje oni komentari tamo, ima nekoliko sati

Ja- Nisam primetila!

Sale: Ne čudim se.

Ja- Sram te bilo1

Sale- Pa, pukao server, već drugi dan...

Ja- Aaaaaaaaaa(pukla im glava)

Ja - Kad god pokusam moram iznova da registrujem novi nick:shock:

Sale - Jesi li ukucala da te zapamti?!

Ja - Jesam...

Sale - Koji nick, stari ili novi?!

Ja- Stari je izbrisan...

Sale - Ne može da bude izbrisan...

Ja - 'Leb ti se ne ogadio, pa kažem ti da jeste...

Sale - Cekaj, koji nick sad trazis?!

Ja - Pa onaj...

Sale - Koji onaj...

Ja - Pobogu Sale, pa lepo ti kažem..

Sale - Cekaj, znaš li lozinku...

Ja - Za koji nick, stari ili novi?!

Sale - Objasni koji trazis?!

Ja - ???

Sale - Na dobrom smo putu(:shock) hajmo sad ispočetka, jesi li tražila da ti posalju...

Ja - Za koji nick?

Sale - Pa koji hoćeš?!

Ja - Pa onaj

Sale: Koji onaj, bre!!!

Sale - Vidi, ako si poslala onu adresu...

Ja - Koju?!

Sale - Jesi li bila Bilja plava na onoj adresi?

Ja - Jok ja, nikad...

Sale - Odlično(?)- na dobrom smo putu, hajmo iznova...

...

Sale - Sad sam ukopcao gde je „kvar” i zašto ti posalju drugi pasvord za nick koji nisi nikad koristila..

Ja - ?!!

Sale - Hej, upisi stari nick i ukucaj ovaj broj...

Ja - Cekaj malo, nisam ja masina, koj nick?!

Sale- Jeeeeeeeee, radiiiiiiiiiii, jeeeeeeeeeeeeeee

Ja - Cek' da vidim...

Ja - NECEEEEEEEE

Ja (opet) - Koji nick, bre?!

Sale - Stani... kud si navrla?!!

(Dramska pauza gde sanjam neki ogroman čekić i Salovu glavu, malo samo, malčice...)

Sale - Radiiiiiiiiiiiiii

Ja - Cek' malo, biće da si pogresio i ne znaš koji nick...

Sale - Pa koliko ih imaš, oduvek si bila BILJA, Biljana, samo cas plava a cas nisi?!

Pauza (čekić, čekić Bilji dajte)!

Petljam (ipak)- Jeeeeeeeeee, radiiiiiii...Bolji si od svih njihovih programera, haha

Sale - Heh, ZNAŠ ME („skromnost” odzvanja celom sobomi) :)

------------

Biljana
15. septembar 2016. u 09.06
A leto je bas obecavalo

Danima smo pricali samo o maturi. Ko će šta obuci, kako se ocesljati, s kim će ko, šta kupiti razrednom...a srce ionako puno. Napolju kasno proleće.
Pred leto koje obecava, između ostalog i Njega i mene...
Poslednjih nekoliko dana pred maturu, stvari su konacno sele na svoje mesto, sve je pripremljeno, bar sam mislila tako dok nisam jednog nasmejanog dana usetala kod fotografa. Odneh mu film da mi uradi neke slike,a gledam na stolu već slaze neke, neko će doći po svoje. Zaista je najbolji fotograf u gradu...

Učini mi se da videh nešto na jednoj slici, nekoga, kolena mi klecnuse...hoću li smeti...?!
-Molim Vas, dozvoljavate li da vidim ovu sliku...Nešto mi gadno kvrcnu u glavi, neko me nevidljiv raspali po njoj da nagonski podigoh ruklu..
-Izvolite..
ON je, vrlo vidljiv.. Kraj njega nasmejana crnka...dalje ne videh. Smracilo se u sred podneva.
Zahvalih i vratih sliku. Ostavih film i izadjoh.
Za ovo nisam bila pripremljena...
Nikad je dotad nisam videla, nikad nisam bila toliko povredjena. Suze su potocima lile.
Umrecu!
Ali, ako treba da umrem, umrecu dostojanstveno, odlucih u momentu!

Sutradan, na velikom odmoru, vidim ga gde ide ka meni, nasmejan...
Zgrabih druga za ruku, na šta se momak ukopa. Munuh ga laktom: Kreci ili te nema!!!
Aaaaaaaaa,razumede s mesta, ali zasista: Ja moram da budem majmun, je li?
To bar ne moras da glumis- ljubazna sam.

Prodjosmo pored njega zapanjeneg (registrovah to sa zadovoljstvom) mahnuh rukom, onako, nonsalantno-Hej, zdravo,zurimo, nadam se da si dobro?!
Da li me boli?
I previse...

-Koliko dugo ću morati biti ono sto sad jesam-majmun, pita me drug, a osmehuje se osmehom na kojem bi mu pravi Drakula pozavideo.
-Dok ne prođe matura, i ako zucnes, skocicu sa sprata, ucenih ga...
-Šta je skrivio, veselnik (ne popusta)?
O, pa kriv je sto je ziv, i sto je ruzan, i sto ga volim, i sto me vara, i sto on nasao drugu, on onakav mene ovakvu...jesi li je ranije vidjao s njim, pitam?
-Koga bre?! Pokusava da izvuce ruku osvrcuci se na njega, ali ga sutnuh vrhom patike, neprimetno ali ostro! Upali.

Propustam nekoliko telefonskih poziva, kažem sestri da kaže šta hoće, da sam u gradu s nekim, da me boli glava, da vozim poniku, da sam pala sa rolsula, da sam umrla, šta god...
Besna sam, a kad popusti bes, neka mi je Bog u pomoć. Zasad se dobro držim. Dobro sam.Stvarno jesam. Na tren mi se učini da ću se slomiti, ali, ne dam se. Tu satisfakciju ne bi dobio.

Od njega ni traga ni glasa. Ne vidjam ga na odmorima, ne smem da pitam. Da li mi fali? O da. I premnogo!
Ali, niposto ne želim cuti ono „Ja imam drugu”.
Pa, znam, ne treba mi i tvoja potvrda...

Koliko dugo traje povredjenost, i kako je to biti gubitnik za nekog za koga nisam ni gubitak, pitam sebe neprestano?!

Matursko vece je u punom jeku. Meni sve pomrlo, ali, djipam kao luda, ponekad i zapevam, a moj pratilac pogledom grabi po sali (odeljenja su spojena) ne bi li ugledao predmet zvani mrznja. Naredjenje izvrsava po propisu.
-Dobro izgledas veceras, zaista, zviznu!
I mama i sestra su mi to rekle, one po sluzbenoj duznosti, a ti ne moras, toliko daleko nisi zaduzen.
-Ali, jesi, muca...
Marsh-ponovo sam ljubazna.

-Enooo gaaaaaaaa!!!
Poskocih!
S kim je, je li crnka?
-Hebiga, ono mi lici na muskarce...a je li ona musko?!
Pribijam se uz njega, plesem...
-Hej, kaže, nije ovo loše, nije...nego, sviraju rok...mislim..
Ti nemas šta da mislis, nije ti to u zadatku, kažem i prepustam se „tihoj” muzici, klizim, a srce lupa din -din (a srce lupa dam-dam)...

...
Šta se desava, nadjacavam muziku?!
Nema ga, urla i obavestajac, negde je izasao...
Aha, sigurno otisao po nju, ne vratio se dabogda!!!
Gde ste prosvercovali ono zestoko pice, pitam?
...

Ukocila sam se, ne smem da gledam ni na jednu stranu, u strahu da ne ugledam onog sto mrzim, a možda bi mi se i ona prividila, ko zna...Hik..
Lepo, kaže moj obavestajac, sve lepse od lepseg..hik

...
Neko me kucka po ramenu, osecam i mada sam obnevidela i otupela, ne prividja mi se.
Što ne zvoni, smejem se...hik
Neko me i gazi po cipelama?!
Obavestajac!
Koluta ocima, pokazuje na nešto ili nekoga iza mene...

Njih dvoje i ja, licem u lice.
Tražim moj oslonac po sluzbenoj duznosti, ali se izgubio negde u sali! Pade mi na pamet da nije cudo sto ljudi ubiju u afektu. Doduse, trenutno ne znam na koga pre da mislim, ali, onako uopsteno, ja sam pristalica afekta, ponavljam i ponavljaću

-Da vas upoznam...
Boze, ne ostavljaj me sad, a posle, uzimaj, bila bih Ti zahvalna.
-Moja sestra..pricao sam ti o njoj...iz Sidneja...trenutno je ovde...pa, nisi bila dostupna ovih dana - kaže, smrtno ozbiljan meni samrtno bledoj
Prepoznah je...još je lepsa nego na slici...
Jedva da sam joj dotakla ruku, osmeh sam uhvatila u letu, naglo jy je povukao i nestali su u dnu sale...

Toliko me slučajnosti dosad nistilo.
Ali, ne secam se da sam ikad toliko plakala...
Mene, majstora za baksuzluke kojoj su oni prosto rutina. Kad ponekad mi se desi nešto lepo, pomislim-neko je pogresio...
Vise ih nema, postoji sam zid. Cvrst, visok zid. Da li je to dobro? Ne bih rekla.
Ali, sve dok pomaze, ne može ni biti loše.
P.S.
Ne brini, samo sanjarim.
Vise nemam razloga za suzu na spomen tvoga imena.
(Biljana)
sanak
15. septembar 2016. u 19.47
Mene, majstora za baksuzluke kojoj su oni prosto rutina. Kad ponekad mi se desi nešto lepo, pomislim-neko je pogresio... Vise ih nema, postoji sam zid. Cvrst, visok zid. Da li je to dobro? Ne bih rekla. Ali, sve dok pomaze, ne može ni biti loše. 
--------------
Mislim da baksuzluci najcesce „hoće”one koji nisu proracunati, kalkulanti...Pod normalnim okolnostima, to bi ti bio (ne samo od mene) kompliment, ali...pa, znaš...
Sklapam (ne namerno) kockice o tebi, tvojoj licnosti I (ako se ne varam I ako sve to nešto nekada ne demantuje) postajes treca osoba na SC koja mi je bas onako. : )
Mislim da treba da se odreknes zida...

P.S. Ne brini, samo sanjarim. Vise nemam razloga za suzu na spomen tvoga imena. 
---------------
Na trenutak ću „pozajmiti” ovo citirano zbog nečega čega se setih.A ja ću tebi (ako ti treba :) ) na trenutak (al' da vratis!) „pozajmiti”svoju recenicu :„Zao mi je koliko će ti biti zao”(O.M.)
sanak
21. septembar 2016. u 17.57
Biljana,
nadam se da si dobro I da te zbog obaveza nema ovde.
Pozdrav.
Biljana
(Quod rarum carum....)
05. decembar 2016. u 04.44
Sanak, hvala, biće ovde:)

Pozajmljeno...

SVEGA I SVAČEGA NA OVOM SVETU

„”Jednom je jedna engleska porodica provela svoj letnji odmor u Nemačkoj. Za vreme čestih izleta u okolinu, članovi porodice primetili su kućicu koja im se činila pogodnom za provodjenje letnjeg odmora.Kada su se raspitali za vlasnika, saznali su da je vlasnik protestantski pastor i pitali su ga da im pokaze kućicu. S obzirom da im se kućica svidela, tražili su od pastora da im je iznajmi za sledeću sezonu.Kada su se vratili u Englesku, kod pregleda plana i rasporeda prostorija, gospodja se setila da nije videla WC u toj kućici i odlučili su da odmah napišu pismo vlasniku radi objašnjenja.
„Poštovani gospodine Pastore, naša porodica je posetila vašu kućicu pre nekoliko dana i sklopili smo ugovor o najamnini. Međutim, zaboravili smo da vas pitamo za jedan sitan detalj. Molimo vas da nam javite gde se u kućici nalazi WC.”
Pastor nije shvatio tačno značenje skraćenice WC i smatrajući da se klijenti raspituju za crkvu anglikanske sekte „Wladez Chapel” odgovorio je sledeće:

„Poštovana gospodo, cenim vaše interesovanje i drago mi je obavestiti vas da mesto o kome govorite nalazi se 12 km daleko od kućice. Naravno, ovo je malo nezgodno, pogotovo ako imate običaj da ga češće posećujete. U tom slučaju najbolje je da ponesete sa sobom suvu hranu i tamo ostanete ceo dan. Neki idu pešice, a ostali biciklom. Mesta za sedenje ima 400 plus 100 mesta za stajanje. Prostorije imaju er-kondišn radi prijatnije atmosfere i obezbedjenja svežeg vazduha. Sedišta su tapacirana velurom. Preporučuje se da se dodje što ranije radi rezervisanja mesta za sedenje. Odrasli i deca sede zajedno i pevaju u horu pesme za spasenje duše i tela. Na ulazu svako dobija po jedan list koji se na izlazu mora vratiti, kako bi se mogao upotrebljavati ceo mesec. Lokalni fotografi slikaju svakog posetioca za gradske novine, tako da svako može videti ljude na vršenju svete i uzvišene dužnosti.”

-----------

:)
Biljana
(Quod rarum carum....)
05. decembar 2016. u 04.56
Setih se...ima tome, ali, poučno:)

Sedim na terasi (sprat) lepo vreme, čitam, saksije sa cvećem,mir, tišina.. pitam se da li sam u raju ili mi pripala čast da naslutim kako bi mogao izgledati...Ne zadugo...

Čujem kako se otvara kapija koja vodi na ulicu, zatvara i...Skačem, knjigu otvorenu tamo gde sam stala stavljam između dve saksije, i pogledah. Moja ćera, krenula negde doduše uz samu ogradu, ali...

Je li, gde si pošla, pitam?

Hmmm, pa LOVCI se ne pitaju gde idu- odgovara!

???

JA ne pitam LOVCA, pitam tebe?!

Pošla sam da ULOVIM dedu da mi kupi sladoled!

Toliko sam zinula da sam rukama morala da sklopim vilicu ...i ulovila je ona (kasnije sam videla)..ali.

Sedam da dodjem k sebi, onda uzimam knjigu da nastavim, kad - vrapčić neki se olakšao nasred otvorene knjige na obe stranice!!!

Ne pokušavam da rukama zatvorim vilicu nemo molim Boga da me uzme, ali toliko svesrdno da u jednom momentu pomislih, možda se odazove na ovako predan poziv, odustajem, što je sigurno- sigurno a sve mi se čini da u životu više neću pojesti sladoled a vrapca (i uopšte neku pticu) ko pomene u mojoj kući odleteće bez povratne karte!
Biljana
(Quod rarum carum....)
05. decembar 2016. u 05.58
Doduše, nije to bilo prvi put, drugi...Jednom sam sedela napolju i čitala- kad ono-bap!!!

Dok sam bogoradila i čistila rekoše mi (i oni kojima sam kasnije pričala)- da je to dobro, ako mi se desi i treći put „imaću veeeeliki dobitak”!

AHa, pa neka se to vama desi tri puta pa vi uzmite taj „veeeeeliki dobitak”, ja odsad čitam u kući, doduše nikako ispod lustera, šta znam. Jeste da ga je onaj veseli „elktričar” nameštao tri sata (brže su ga u fabrici napravili) ali, to me ne teši, naprotiv! Što je sigurno- sigurno!

 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Mantra Bracelets?
.