Diskusije : Psihologija

 Komentar
Reputacija
labudica
(EKV)
07. novembar 2015. u 10.55
Ako neko nekog nije bas najbolje upoznao, ali dok su drugi kroz pricu govorili o toj osobi kako je ljubomoran ili kako je tracara, a musko...

Ma hajde da ja to malo bolje probam da preformulisem o cemu hoću da pišem (konkretnijim primjerom). Nisam dugo pisala velike postove pa ne znam kako da pocnem s ovom temom a da budem sto kraca i jasnija. Ne znam kako da se uzivim u pisanje kao nekada sto sam i znala i uzivala u tome.

Bilo je jednom davno, davno, jednog toplog ljeta na plazi (prije čak nekih desetak godina): Jednom se decku svidjala neka lijepa cura, i u jednom momentu, dok je sjedila na peskiru ili dekici (ko će se sjecat bas svakog detalja) ona je komentarisala nečijeg decka kako je on dobra dusa, pazljiv i sve ostale super osobine, ali ovaj udvarac je samo udarao kontru toj djevojci govoreci joj kako on nije to i to. Jer on je bio ljubomoran na te njene fine komentare o tom nekom poznaniku.

Od tog dana radi te djevojke i njenih komentara i odbojnosti prema tom decku, ja sam uvjek imala losiju sliku o njemu ( ona je njega tako gnjusno opisivala da sam ja stvorila sliku da je on neka zesca budala). Ali tek poslije, iz vidjenja i s vremenom sam uvidjavala da ta osoba ima i dosta pozitivnih strana i stvari s kojima se može ponositi.

E sad, tema nije on kao on, jer je nebitno to. Prica o njemu je samo sluzila kao dobra podloga za temelj ove teme i glavno pitanje ove teme je:

„Da li covjek može u zivotu sebi da još dodatno ojaca reputaciju, s vremenom, trudom, radom itd”?

Ne zbog svog EGA nego da li može da popravi i loše stvari o sebi? Ja sam uvjek mislila da je reputacija jedna od vaznih stvari u zivotu, i da se može i poboljsati. Ali ne zbog toga da se digne EGO,i da se falis o sebi nego zbog svog nekog spokoja i zbog bolje prijateljske, ili drustvene ili bilo koje vrste veze s osobama generalno.
barabarela
12. novembar 2015. u 22.59
ne volim peskire za koje treba vjecnost da se osuse
može se popraviti ali je obično kasno
Qlex
(!)
17. novembar 2015. u 05.30
Join the community of Internet...

Make account on Linkedin, Twitter and Facebook

Be a better person

Publish only good stuff

Enjoy in getting better reputation

Everything is a big mirror

What we give that we get

Best,

Qlex
SnezanaStojanov
18. novembar 2015. u 04.45
Ako dozvolis mogla bi prevesti tvoje pitanje na „Da li je moguća promena karaktera kod odrasle/zrele osobe???”

S'Bogom sve je moguće, s'ljudima ne.

Fundament je jako bitan. Kuca može da se gradi, rusi i ciklusno opet gradi/rusi. Ako se fundament rusi, logicno je da se automatski i kuca rusi (da ne pricam o krovu koji padne na glavu).

Znaci, ako je temelj u losem stanju, može se lepa kuca izgraditi ali vremenom pukotine se pojavljuju i mala oluja jednog dana može sve da srusi. S'druge strane, ako je temelj jak/zdrav, može se grozna kuca graditi i vremenom mogu lepe rekonstrukcije da se vrse i da izgleda na primer Palata Pravde (samo mali primer).

Kako ono bese, elem, ljudska psiha je vrlo otporna na promene s'tim da je temelj cvrst inače nebi bilo toliko 'normalni' ljudi.

Nadam se da sam ti bila bar malo od pomoći, ovako mi doslo s'vrh glave (ne spava mi se).
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.