Diskusije : Filosofija

 Komentar
O drugim forumima
Impuls_
29. april 2013. u 13.58
Zanimljivo je da je na krstarici preko 90% moderatora žene. Tamo se diskutuje o svemu, samo ne o filozofiji. Može se sasvim legalno dogovarati kupovina teskih droga na temi o alhemiji (šta ovo ima sa filozofijom?) i onda ako se pozalis na forumu „nepravda” da je pdf filozofija zabasao u kriminal i prostituciju, onda dobijes 5 dana bana od supermoderatorke koja se ocigledno bavi „elitnom” prostitucijom i koja tvrdi ko nju nije imao pored sebe taj nema ukusa. Otprilike kao kadija te tuzi, kadija ti sudi.

Kako bi se ovakvi protivprirodni postupci trebali kaznjavati sem smrtnom kaznom, jer je tu na sceni najnamjernija, najpromišljenija, najbezobriznija, najpokvarenija aktovnost protiv zdravog razuma? Ista supermoderatorka smatra da ljudi treba da umiru, jer je „previse ljudi”, sto znači da daje sve od sebe da doprinese koliko god može na svoj način. Sve je to opet kriminalno, a ne boji se, sto znači da su u sve to upletene vlasti...
Dovlaa
29. april 2013. u 15.33
Uvek je bolje na drugom mestu.
Ne znam koliko je tamo žena redara,ali taj sajt je generalno poseceniji i uredjeniji od ovoga.Diskusije su kvalitetnije a bolje je sajt opremljen.Teme su lepo poredjane i ko je zadnji nešto napisao ta je tema na vrhu.Takođe se može izmeniti tekst svog posta.
I sto je važno ne može neko da ima deset nickova kao ovde.
Filozofija na Krstarici je takođe kvalitetnija nego ovde,ali ne pišem tamo jer tamo je oziman a neću sa njim da se danima svadjam.
Pisao sam na Knjizevnosti,i tu jeste žena urednik,izvesna Rada iz Nisa.Jednom mi je brisala neke postove jer sam po njoj nedisciplinovan,pa sam napustio forum.Pa me ona zvala da se vratim,ja se vratio,pa ona me opet brisala,i onda sam konacno napustio od prošle godine.
Nekako ne mogu da mi žena komanduje,takav ću i umreti.
A te lične stvari,privatnost,ko šta umišlja,ko radi drogu i sl,to je bezvezno.Sto bih se ja time bavio i istrazivao tudje zivote.
Tako da ja nisam ništa na Krstarici napisao bar zadnjih sest meseci.
Wakan
(Doors)
29. april 2013. u 17.09
Pa ja sam ubeđen da su i ovde 99% žena moderatori. dovoljno je da se pogledaju izdvojene teme. Ubedljivo je najviše sa „brak i porodica” zatim slede „trudnice i mamaice” i jedna „film”. Po izdvojenim temama covek bi pomislio da se tamo piše najpametnije. Samo pomislio. Dovoljno je da zaviri, pa da se razuveri veoma brzo. Ali za mene je ovo ipak njabolji forum, u odnosu na druge, jer moderator ne gusi diskusiju svojim mesanjem, kao sto to rade na drugim forumima. Moderator kome je filosofija nepoznat pojam, da određuje pravila diskusije, je nelogicno. Možda nasem moderatoru filosofija nije bliska ali covek barem ne smara svojim mesanjem. Vreme provodi u kuhinju, tapkajuci pljeskavice i puneci paprike, ostavljajuci nas da u miru vodimo diskusiju. Ponekad, doduse, zbog slabog posla i nemogućnosti ili nekvalitetnog seksualnog praznjenja, covek ima los dan pa se iskali na nas, ali boze moj, to se svima desava. Važno je videti stvar u celini. Niko nije savrsen pa ni nas moderator, ali gledano u celini nije los. zato je ovo i jedini forum na kome pišem. Na Krstarici ne pišem niti bi pisao jer su moderatori nevaspitani. Ponasaju se sa diskutantima kao sa dvogodisnjom decom; sve nešto opominju, prete i slične gluposti. Ponasaju se licemerno. Sve što se ne uklapa u njihov model moralnog ponasanja je za osudu. I po cemu je to tamo Dovlaa, kvalitetnija Filosofija? Tamo je sajt bolje uredjen, ali kakve to veze ima i sa kvalitetom diskusije. Bitno je šta se piše a ne u šta je to umotano.
Wakan
(Doors)
29. april 2013. u 18.24
Ne razzumem zašto reklamiras taj sajt ovde. meni lično se ne svidja. možda je bolje, kao sto sam već rekao, uredjeniji ali kvalitet diskusije nije veci. zato je ovo i jedini sajt na koji sam pisao i na koji pišem. Na krstarici su filosofske diskusije smesne i svode se na prepricavanju procitanog. Podsecaju me na studente, kojima vrlo lako možeš da odredis u koju su godinu i mesec na osnovu knjige ili tema o kojima prica. I drugo. Dovlaa ti se svadjas, ja se ne svadjam već diskutujem. Svadja se covek kome je argumentovano vodjenje diskusije nemoguće. Nemoguće jer neku temu ne poznaje njbolje. To nepoznavanje teme stvara osecaj nemoci i netrpeljivosti jer se ego oseca ugrozeno. misli da je glupo, pa zatim reaguje svadjanjem. Zato je coveku i najteze da kaže: ne znam. Strahuje da ne ispadne glup. I u tom strahu pocinje da se svadja i pravi još veću budalu od sebe. Zato se kod neke osobe primecuje opustenost i lakoca u vodenju diskusije a kod druge nervoza, napetost i osecaj inferiornosti. Jer sto je znanje neke materije vece to je osecaj opustenosti, sa kojim se vodi diskusija, veci. jer znamo o cemu pricamo tako da nam argumenti ne nedostaju. To možeš i sam, u svom svakodnevnom zivotu vrlo lako da vidis. Dovoljno je da u razgovoru iznenada upitas nekog: Jel znaš, pa da ti ogromna vecina ispali odgovor u stilu Dok Holideja: znam, bez ikakvog predhodnog razmišljanja.
Impuls_
29. april 2013. u 19.10
Tamo brate čim napises nešto pametno, odmah te neka djeca prozivaju da si zagorio, da ne znaš sa ženama, a moderatorka te vrijedja da si neizivljen i da ti je potreban ovaj ciber-zivot, pa se ona eto smilovala, i pustila te da gmizes po fprumu. Uopste, tetot moderatorki je nevidjen, jer imaju profilcine koji služe za reklamu, pa im se castoljublje i hvalisavost raspalila do krajnjih granica! Nepodnosljivo! Sve se svodi na pricu o seksu i samo-reklamu zenturaca!
Impuls_
30. april 2013. u 20.42
Tema se ne posvecuje samo kvantitetu, nego i kvalitetu, tj. njegovom odsustvu. Ako je za 8 godina 2500 poruka previse, onda si u pravu.

Bitno je u jednoj recenici reci ono sto drugi kažu u čitavoj knjizi. I bitno je imati šta reci.
hakermaher
(Master Yoda)
02. maj 2013. u 07.56
Kako ste se samo lepo sakupili. Sve omrazeni zenomrsci i balkanski turbo folk filozofi.

Dovlaa,

Drago mi je da ti se svidja ono šta i kako diskutujem na Krstarici. Možeš ti mnogo bolje samo kad se potrudis.

Neka vas ovde, tu i treba da budete.
Derksen
02. maj 2013. u 09.04
Ej nemoj ništa reci onim tetama sa krstarice, jer ako saznaju gdje su se sakrili ima da dodju i razbucaju i njih i paprike.
Dovlaa
02. maj 2013. u 13.06
Haker,
meni zaista da se svidja ta Krstarica ja bih tamo već pisao.Na njihov forum Filozofija odem možda 3-4 puta godisnje da nešto procitam.Tamo samo znam za ozimana,ako i ti tamo pišes onda eto još jednog razloga da ja ne pišem.
Krstarica ima samo bolje diskutante i to je sve.I tamo preovladjuju smaraci koji vrlo malo znaju,a nije teško imati bolje diskusije od ovih ovde.
Nisam operisan od objetivnosti kao ti i Wakan pa da ne primetim razlike,odnose i vrednosti.
Realan zivot je prepun egoista,neznalica i neobjektivnih,pa sto mi treba da takve tražim i po forumima.
Coveka od znanja,karaktera,da je uspeo da suzbije svoj egoizam,takve je zaista teško sresti bilo gde.
Wakan
(Doors)
03. maj 2013. u 17.39
Vi ste nesposobni da ocenite kvalitet neke diskusije a pogotovo kvalitet nekog teksta. Nesposobni ste jer vam je znanje povrsno. A plutajuci po povrsini ne mozete videti dubinu. Da biste mogli da vidite kvalitet, vasa dusa mora biti jedno sa dusom sveta koja prozima čitav svemir. Dusa u svom kretanju prema sebi, odnosno istinskoj samospoznaji, ne samo osvescuje svoje sopstveno ishodiste, već ona postaje duhom. Uzdizuci se, dusa ne tezi postati nešto sto već nije, razlicito od sebe; nego radije se vraca sama sebi. Onda kada biva sama u sebi, a ne u nizem biću, prisutna je u Jednom. Cesto se to dogadjalo, dolazio sam sebi osecajuci kako istupam iz tela. Iako odvojen od drugih stvari, usredsređen na sebe vidim lepotu koja je velicanstvena. A onda sam, vise nego ikad, postajao svestan svoga jedinstva s uzvisenim poretkom; moja aktivnost je najviši stupanj zivota, ja postajem jedno s bozanskim; ustaljujem se u njemu time što sam dostigao tu aktivnost ... Pa ipak, dolazi trenutak spustanja ... i posle ovoga boravka u bozanstvu ja se pitam kako se to dogodilo da sam se sad spustio, i kako je duša uopšte mogla da udje u moje telo. Ali ona je tu bila od uvek samo sam trebao da je osvestim kroz samospoznaju. da postane svesna sebe i svog jedinstva sa apsolutom.
Dovlaa
03. maj 2013. u 18.15
Verovatno ti se te halucinacije desavaju kad prejako povuces smotanu neku travu.
Taj vestacki trenutak koji je dize do boga,posle moras platiti time da ne vidis tako jednu banalnu istinu da se kvalitetnije diskutuje na Krstarici nego ovde.
Kad sam bio dete,voleo sam macki za rep vezati konzervu,u koju bi prvo stavio neko kamenje.I kad pustim macku ona od straha pocne da juri svuda,kako vise juri ona konzerva sve jače zvekece a macku sve veca panika hvata.I jedino se spase ako ima sreće da se tako uplete u neki zbun ili neko drvo.
Ili ako imam manje vremena ja joj ne bih vezao konzervu već bi je onako svu najezenu od straha,bacio pred prvog kera,da se malo jure:)
Ta tvoja filozofija me podseca na tu macku iz mog detinjstva koja sto vise bezi sve vise je juri ta konzerva.
toplap
(Neumorni)
04. maj 2013. u 02.28
Bilo je to, valjda, pre pet godina kada mi je ponudjena registracija nA „krstarica.com.”... Javila se neko zensko (kako kaže Dovlaa sisasto stvorenje). Nisam se odazvao jer je potpuno nelogicno zabavljati se sa zenom iz Beograda kad njih ima i ovde...

Kako, po obicaju, skacete sa teme na drugu temu (nisam izuzetak) - sada raspravljate o dusi!

Moje mišljenje:

- Dusa je „prozvod” mozga. Sve verbalne diskusije da dusom (spoznajom, ili na bilo koji drugi način) da kontaktiramo sa univerzumom ili Boga su manipulacije osoba koji su nešto naculi, to nisu priverili (istražili) i sada raspredaju njovo ubeđenje o nekakvoj istini...

Pošto dusa nije stvar (pojam) koji se egzaktno može proveriti i formulisati, ne prostaje nam ništa drugo do da „dusu” smatramo nekakvim ličnim „dokazom”...

Srećni „Uskrsnji praznici”!
Dovlaa
04. maj 2013. u 17.17
Neumorni,opet iste stare price.Opet tvoj materijalizam.Ako verujes samo u nauku,ne verujes u ono što se ne može naučno dokazati,kako to onda da su mnogi naucnici ne samo religiozni već su i pobornici filozofije?Kako to da kroz vekove su naucnici često napustali nauku i bavili se filozofijom ,a nije bilo filozofa koji su napustili filozofiju da bi se bavili naukom?
Ti i prema nauci imaš predrasude,ne samo prema filozofiji.
Ja nešto ne pratim ali koliko znam i naucnici su sve vise na putu da tvrde da dusa postoji,da našim umiranjem ne nestajemo potpuno.
Slozices se da su lekari ipak pre naucnici nego nešto drugo.U vezi toga su mnogi lekari,posebno psihijatri zabelezili mnogo mnogo primera šta se desava ljudima u toku klinicke smrti.
I sami akteri su opisivali šta im se u to vreme desavalo.
Kao sto znaš klinicka smrt znaci prestanak funkcije svih organa,pa i mozga.Pa ipak u to vreme ti ljudi su svasta „videli” i doziveli.
Uglavnom su taj trenutak opisivali kao prolazak kroz neki tunel i svetlost.
Ima u ovom muzickom videu taj tunel

http://www.youtube.com/watch?v=C6eFcCL-Ync

No ovaj spot nije bitan.Bitna su svedocenja ljudi koji su preziveli klinicku smrt.Sto pobija tvoju tvrdnju da je dusa samo proizvod mozga,jer kad mozak stane odakle onda ti dozivljaji u toku klinicke smrti?
Dosta je bilo svedoka,lekara koji su belezili iskaze pacijenata,dosta knjiga napisano na tu temu.
Znaš i sam da klinicka smrt često nastupa usled saobrajnog udesa.I često su takvi ljudi posle pricali da su u toku te k.smrti videli kad je dosla policija,ko je sve dosao,čak i kako je ko bio odeven.
U drugim neki slučajevima k.smrti neki koji su bili slepi od rođenja,posle ozivljavanja opisali bi boju jakne koju je nosio rodjak koji je recimo prisao prvi da mu pomogne.Kako slep covek od rođenja može znati šta je plavo,crveno,crno?
Ima takvih dosta primera koje ja kasnije mogu opisati.
Ne verujem da su sve to laži,ali ljudi uglavnom posle prezivljene k.smrti vise nisu isti.Vise se ne boje smrti.Čak su mnogi vracajuci se u ovaj svet u tom trenutki zalili što se vracaju.
Wakan
(Doors)
04. maj 2013. u 18.48
Dovlaa, opet povrsno. Šta je to što, u „mojoj” filozofiji zvuci kao zveckanje kamenja u praznoj konzervi? Šta je to? Šta to hvali ovom tekstu da bi po tebi bio kvalitetan? Ti, i onaj nesrecni haker, neumete da prepoznate kvalitet, iz prostog razloga sto ga u vama nema.
Wakan
(Doors)
04. maj 2013. u 19.01
„- Dusa je ”prozvod„ mozga.”

Nije samo dusa proizvod mozga, već je um početak svega, jer u njemu sve nastaje i od njega sve pocinje.
toplap
(Neumorni)
04. maj 2013. u 22.29
Wakan - u mnogome su u pravu...

Dovlaa - ti sa tvojim ubeđenjem pomalo mi licis na kopiju ortodoksnog Jevreja koji je, zbog interesa religije, napisao (procitao) „Zivot posle zivota” i sličnih knjiga na tu temu... Nisiu se čak ni potrudio da saznaš nešto o autoru (autor sa timom)...

Naucnik istrazuje.
Filosof komentarise ta istrazivanja.

Dovlaa priprema papazjaniju i divi se mirisom bez da proba (zna) šta posluzuje gostima.
Ne sto so nadri kuvar - već si nadri filosof sa VELIKOM primesom teoloskog ubeđenja.

Naucnici koji su presli u filosofe su hteli da budu naucnici posto su shvatili da to ne mogu i zatim su se latili lakseg posla...
Dovlaa
05. maj 2013. u 02.46
Neumorni,hteo sam na laksi način da ti ukazem da si u zabludi,pa da pokusas drugacije misliti.Ranije sam ti pisao vise filozofski o nemoci nauke.Pokusao sam ovako tebi blize ali vidim da nema nade za tebe.Nećeš nikad progledati.
Umreces u sirovom vulgarnom materijalizmu.Sasvim je onda i logicno da nemas duse jer kad u nju ne verujes onda je i nemas.
toplap
(Neumorni)
05. maj 2013. u 04.54
Ti se ne sekiraj za moju dusu...

Zabrini se kad ti mnogi kažu isto, a TI kao Islamist uporno se držiš Kur'an-a i uporno kažeš da je sve u njoj zapisano...

COVECE, ups, izvini, teolosko-filosofske doktrine su tvoj interfes...
Drzi se njih - tvoja stvar...

Bil Gejts nimalo nije teist... Izmislio-omogućio je ovaj način komunikacije...

Zbog čega nije Adanu i Evi dao barem po jedan laptop, auto izradjen od marihuane (koji je 10. puta jači od celika: sasiju, gume, karoserije, stakla - vidi kako je to Ford uradio još daleke 1941. godine pred novinarima i biznis-eleti toga doba), zatim stampariju i svega drugo...

Zbog čega nije dao najusavrsenije stvari koje Covecanstvo ocekuje u buducnowsti - zašto nas Bog gnjavi pojedincima poput Dovlaa i Neumornog?
Dovlaa
06. maj 2013. u 16.46
Haker
eno vidim na Krstarici tvoj intimus oziman se raspisao o metafizici polne ljubavi.Smesno mi da su ga i tamo procitali da je plagijator.
Jedan hvali njegov tekst ali ga pita jel to on napisao ili je kopirao od nekoga,hehe.
To je kao u skoli kad neznalica iz matematike prepise sve zadatke od najboljeg matematicara u razredu.
A naravno oziman je o polnoj ljubavi prepisao od Sopenhauera a Sopenhauer od Hegela.
catcher
(student)
06. maj 2013. u 18.28
„Uvek je bolje na drugom mestu.
Ne znam koliko je tamo žena redara,ali taj sajt je generalno poseceniji i uredjeniji od ovoga.”

Ništa novo na filozofiji. Najprominentniji clanovi još nisu naucili pravopis. „...redara,ali..”
hakermaher
(Master Yoda)
06. maj 2013. u 19.07
Dovlaa,

Ne cudi me uopste ako mu ljudi ne veruju da je on autor teksta. Takav je nas svet, misle ako oni ne mogu kako to da neko drugi može. Nas svet se još nije oslobodio „sarene laže”. Vole kad im se onako lepo upakuje i ukrasi. Znaš onu izreku: „Pojeo bi i gofno samo ako je dobro upakovano”

Mada realno gledajuci takav je sav svet danas i oduvek i bio. Neki manje a neki vise, to je jedina razlika. Mnogi vole Sopenhauera jer je lepo pisao, svdja im se njegov stil. Dok mnogi kude Kanta sto je bio kao komplikovan i imao „tezak stil pisanja”. Pa zato mnogi hvale Sopenhauera i kako da nije bilo njega Kantova filozofija bi ostala nerazjasnjena.

Ni ti sam nisi verovao da sam ja „mournblade” pa si čak isao toliko daleko da možda i jesam ali ne taj iz početka. Samo zato što ti se svidjao stil pisanja. Ali nije to uopste ni važno.

Postavlja se jednostavno pitanje: Zašto mi uopste dolazimo na ove ili bilo koje druge diskusije?
Dovlaa
10. maj 2013. u 16.09
Kad se Gagarin vratio iz svemira,neki kažu da je rekao da tamo nije video boga.Ko god da je to rekao,rekao je veliku glupost.
Da na boga ne treba tako gledati imamo naznake i u Starom Zavetu Biblije.Kada Mojsije na Sinaju ima susret sa bogom,i posle toga kada se i fizicki izmenio.Jer sto rekose ne možeš boga videti i ostati ziv.
Što se tiče duse isto je.Neki glupaci nauke su jednom rekli da vrseci obdukcije leseva nigde u telima nisu nasli dusu.
A šta da su je nasli? Sreća je da je nisu nasli,jer da su nasli dusu,to bi i te kako odgovaralo naučnim licemirima.Jer pronalazenje duse u telu bi bio cist materijalizam,cist profit za nauku i ako ne deluje tako na prvi pogled.
Coveka jedino duh može da oslobadja a nauka tj materijalizam coveka to ne mogu već ga samo sputavaju i zarobljavaju.
Ko je ljubitelj nauke uglavnom je ljubitelj i masina.One njime gospodare.
Tako da si ti neumorni neka polumasina.
Ja ne volim masine,da sam neka vlast prvo bih zabranio privatno posedovanje automobila,može samo gome zaista treba poslovno.I mnoge druge masine(uredjaje) bih zabranio.
Pošto nisam pristalica masina,ja pevam:)))

http://www.youtube.com/watch?v=6xNmKF9KA4s
hakermaher
(Master Yoda)
10. maj 2013. u 21.22
Dovlaa,

Ti još uvek nisi rascistio sam sa sobom. Da bi covek mogao diskutovati s drugima to je preduslov. Osloboditi se svojih ubeđenja koja dolaze prevashodno od JA pa JA, egoizam a koji je u stvari jedna vrsta najgoreg materijalizma.
toplap
(Neumorni)
11. maj 2013. u 04.53
Dovlaa - prozvao si me...
Tvoje pravo...

Pitanje:

Posedujes ili si posedovao nekad knjigu „Enuma Alis” - Sumersko-akadski zapis, najstariji uvod u petoknizju Mojsija?

Ako nisi - procitaj.

A jesi li procitao „Septuagintu”?

Ako nisi - procitaj.

Jesi li znao da je sesta (6.) kniga od Mojsije namerno zklonenja (nije uvrscena) u Bibliji?

Ako nisi - procitaj.

Kad sve to procitas, dohvati se „Ep o Gilgamesu”.

Ne moras je procitati. Skokni do 11. glave (ploce) i procitaj - naročito prva pet stiha.

E, kad to uicinis. shvatices u kakvoj si zabludi...

Ti prodajes knjige... Odlično... One su rezultat masine!

Ako prodajes kamene ploce isklesane slovima koje razume narod Srbije i ja - onda si izuzetak.

Ako imaš „dusu” potrudi se da procitas masinom ispisane stranice...

Da bi ti se „dusa” prosvetlila - u pomoć moras posegmuti za doprinos masina...

Ziv bio i dugo živio - nisi samo ti izuzetak.
Wakan
(Doors)
11. maj 2013. u 18.24
„Osloboditi se svojih ubeđenja koja dolaze prevashodno od JA”

kakav apsurdan sklop reci. Kada kažeš:„Osloboditi se svojih ubeđenja” ko je taj koji se želi osloboditi svojih ubeđenja? Zar nije opet to JA? JA koje ne želi vise da bude sirovo i koje želi da bude mudro? Ali to je samo igra tog JA na jednom suptilnom nivou. Ono je isto samo je zamenilo svoje ciljeve. Nije vise materijalno sad hoće da bude malo duhovno, pametno, mudro. Ono se ne može osloboditi svojih ubeđenja jer je sastavljeno od ubeddjenja. Ne „prevashodno” već sva ubeđenja su JA i ono se toga ne može osloboditi. Ono može samo da potiskuje ta svoja ubeđenja da bi bilo mudro ali je u tom obliku mnogo opasnije od svoj predhodni sirovi oblik jer je ubeđeno da je mudro i da zna, samim tim da je bolje od drugih, pa onda pocne da osuđuje, kritikuje, mrzi itd. To je još jedna u nizu zabluda u koje upada JA.

Do oslobadjanja od ubeđenja koja dolaze od JA se dolazi upoznavanjem tog JA ili ti sebe. A upoznavanjem JA se oslobadja inteligencija, biće, od dominacije JA i njegovih ubeđenja. Ono je i dalje tu samo je razlika u tome sto smo njega postali svesni. Um oslobodjen JA je cist um u kojem primarna inteligencija dolazi do izrazaja koja je do tada bila potisnuta od strane empirijskog JA. Znaci, od empirijskog ja i njegovih ubeđenja, jedino može inteligibilno ja da se oslobodi.

Dovlaa
11. maj 2013. u 18.55
Neumorni,jado ti si bas prolupao.Odavno ja znam da mudrost ne dodje svima sa godinama.Ti se tako prosipas,tako proseravas,da ne znam jel to što si ostareo ili si uvek takav bio.
Kao prvo,knjige se mogu pisati i umnozavati bez masina.Kao nekada na papirusu a i hijeroglifi u kamenu ili malteru su neko pisanje.
Kao drugo,covek može biti mudar i bez knjiga.Mudrih ljudi je bilo i pre vise hiljada godina kada knjige nisu pisane ni na kozama,ni na papirusima ili već na nečemu.
I u početku Biblije piše „ u početku bese reč” .Ne piše „ u početku bese knjiga”.
Sad ti meni seres da ja procitam delove Biblije kao da je meni 15 godina.Pa ja sam to procitao vise puta nego ti i bolje shvatio od tebe.
Ti toliko lupaš gluposti da se ja pitam dal si ti covek ili neki kompjuter,neki kako se ono kaže...valjda trol.Ne znam,imaju Ameri neki izraz za te viruse,podmetacine,drotove...Ti tako lupetas kao neki loše napravljeni program koji neko pusta povremeno da bi minirao ove diskusije.
Jer ja ne mogu da verujem da neko ko bi da slovi za nekog obrazovanoga tako bulazni.
U početku sam te trpeo postujuci tvoje godine,ali pored sveg truda teško je otrpeti toliku gomilu baljezgarija.
Ti nemas veze sa zivotom.
Idi bre radi nešto sto ti prilici,setaj parkom,igraj shah,sadi cvece.
Moj otac pred smrt je poboleo,nije godinama vodio racuna o zdravlju,pio,pusio.I imao je neko zacepljenje arterija mozga sto izaziva onda neku demenciju.Pa bi ponekad znao da prica o nekim dogadjajima koji se nisu ni desili.Nije da je lagao već prosto je bio pobrljavio.Od toga je i umro jer je jedne noćiskinuo obucu pored reke,legao u reku onako na ledja kao u krevet,stavio ruke pod glavu i zaspao misleci da je to krevet.I udavio se u vodi dubokoj 15cm.
Ne kažem da si ti taj slučaj i ne teram te odavde,ali nešto nije sa tobom sve ok.
hakermaher
(Master Yoda)
11. maj 2013. u 22.18
Wakan,

„kakav apsurdan sklop reci”

Da bas tako, procitaj šta si napisao u svom zadnjem postu.
hakermaher
(Master Yoda)
11. maj 2013. u 22.25
Blagoja,

Ti jesi izgleda neumoran kad pokusavas Dovli nešto dokazati :)
Kad Dovlaa kaže:

„Sad ti meni seres da ja procitam delove Biblije kao da je meni 15 godina.Pa ja sam to procitao vise puta nego ti i bolje shvatio od tebe.”

*

To ne treba da te cudi. Postoji 41 000 hrišćanskih denominacija! Dovlaa je na putu da osnuje $1 001-vu :)

Svako „razumeva” kako mu je volja.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Christian_denominations
hakermaher
(Master Yoda)
11. maj 2013. u 22.27
Treba da piše:

Dovlaa je na putu da osnuje 41 001-vu :)

Hebes forum kad nema opciju za editovanje :(
toplap
(Neumorni)
12. maj 2013. u 00.10
Dovlaa - procitaj ovaj savet:

Odvoji vremena za
čitanje ove poruke

Bio jedan mali dječak koji je imao je lošu narav. Otac mu je dao vreću punu čavala
i rekao mu da svaki put kad pobjesni i izgubi kontrolu nad sobom, ukuca jedan u ogradu.

Prvoga je dana dječak ukucao 37 čavala. Tijekom sljedećih nekoliko mjeseci on je
naučio kontrolirati svoj bijes i broj zakucanih čavala se smanjivao.
Otkrio je da je lakše kontrolirati svoju narav, nego zakucavati čavle u ogradu.

Napokon je osvanuo dan u kojem dječak nije nijedan čavao zakucao u ogradu.
Otišao je ocu i rekao mu kako toga dana nije pobjesnio.

Otac mu je tada rekao:
Svakoga dana kada uspiješ kontrolirati svoje ponašanje, iz ograde iščupaj po jedan čavao.

Dani su prolazili i jednoga je dana dječak bio u stanju kazati svom ocu da je izvadio sve čavle.

Otac je uzeo sina za ruku i odveo ga do ograde.

Tada mu je rekao:

Dobro si to uradio, sine moj, ali pogledaj sve te rupe u ogradi.
Ograda više nikad neće biti ista.
Kada u bijesu kažeš neke stvari, one ostavljaju ožiljak, kao što su ove rupe u ogradi.

Možeš čovjeka ubosti nozem i izvući nož i poslije toga nije važno koliko puta kažeš da ti je
žao, rane ostaju.
Verbalna rana je isto toliko bolna kao i fizička.
Prijatelji su zaista vrlo rijedak dragulj, oni čine da se smiješiš, ohrabruju te da uspiješ u
nečemu, oni su spremni da te saslušaju, da podijele tvoju bol, imaju lijepe riječi za tebe i
uvek im je srce otvoreno za tebe.

Pokažite svojim prijateljima koliko Vam je stalo do njih.

Posaljite ovu pričicu svakome koga smatrate prijateljem,
čak i da je pošaljete nazad onome od koga ste je dobili.

Ako Vam se poruke vrate, znat ćete da imate krug prijatelja.

TI SI MOJ PRIJATELJ I JA SAM TIME POČAŠĆEN.

Molim te, oprosti mi ako sam ikada napravio rupu na tvojoj ogradi.

Za kraj: „Jedna lijepa stvar u prijateljstvu je spoznaja kome možeš povjeriti tajnu.”

(Alessandro Manzoni)
Wakan
(Doors)
13. maj 2013. u 17.53
„Da bas tako, procitaj šta si napisao u svom zadnjem postu.”

Evo procitao sam; i znaš šta, vidim opet onu istu sliku koju sam gledao dok sam pisao tekst. Da li ti možeš da je vidis? U tome je sva razlika. Da li možeš videti, sto neko pimeno ili verbalno, opisuje ili ti reci i pojmovi, poput nekog zida onemogućavaju da vidis to što opisuju. Reci i pojmovi su samo opis a ne opisano. Opisano treba svako sam za sebe da vidi. Videti sliku koju je neko imao u svom umu, dok je pisao knjigu, ideju oko koje je napisana knjiga je bitno a ne reci i pojmovi kojima se sluzio da bi tu sliku opisao, verbalno ili pismeno. Jer ta slika je pravo znanje, sustina i dovoljno je da je projektujemo u svom umu, kad god nam zatreba, pa da je svojim rečima opisemo. A ne da se uci napamet opis te slike, pa da to zatim predstavljamo kao nešto mnogo umno, intelektualno i kao nas veliki uspeh, a da pritom, sto je mnogo vaznije, sami ne vidimo tu sliku. Jer mi onda ne zanmo o cemu pricamo, jer to što pricamo je samo prepricavanje opisa slike, koju smo mi usvojili od drugog, a koju nikada zaista nismo videli. Pa kako onda možemo znati o cemu pricamo?
Dovlaa
13. maj 2013. u 19.12
Evo i naucnici kažu da dusa postoji

http://www.kurir-info.rs/otkrice-veka-dusa-postoji-clanak-488035

Samo odvratni su mi svi dokazi nauke pa i ovaj i ako ide u prilog mojoj tvrdnji da dusha postoji.
hakermaher
(Master Yoda)
13. maj 2013. u 19.13
Wakan,

„Evo procitao sam; i znaš šta, vidim opet onu istu sliku koju sam gledao dok sam pisao tekst. Da li ti možeš da je vidis?”

*

Sve sto ja vidim je isto ono sto sam ja napisao a tebi izgedalo kao nejasan sklop reci pa si pomislio kako bi ti to bolje objasnio.

*

„Svet je moja predstava” Sopenhauer, i „volja” koja je „stvar po sebi”

*

Kako ti objašnjavas drugima šta vidis u toj predstavi ne znači da ćeš uspeti „preslikati” da i drugi vide isto. Naveo sam primer gore kako hrišćanstvo ima preko 41 000 denominacija. Zašto? Kako je moguće da svet cita jednu te istu knjigu i stvara 41 000 razlicitih predstava?

Reci nikad neće moći docarati ono sto mi vidimo u nasoj predstavi. Neki to rade bolje a neki ne. Koliko puta sam upoznao ljude od vrsnog znanja u nekom polju zanimanja. Oni bi resavali najkomplikovanije zadatke a kad bi ih upitali da nam obrazloze postupak na koji su to uradili oni to nisu umeli.

Već sad postoje nacini da se „vidi” šta drugi vide u svojoj predstavi. Jednog će dana verovatno to biti način komuniciranja, zasigurno bolji nego ovaj koji sad koristimo.
Wakan
(Doors)
13. maj 2013. u 21.51
„Sve sto ja vidim je isto ono sto sam ja napisao a tebi izgedalo kao nejasan sklop reci pa si pomislio kako bi ti to bolje objasnio.”

Prvo, Za mene je to bio apsurdan sklop reci, a ne nejasan. Taj apsurdan sklop reci mi je na apsolutno jasan način pokazao koliko nejasno, još uvek, vidis to što si zeleo da kažeš. jer svako ko nešto vidi jasno će uvek naći prave reci kojima će to opisati. To se može najbolje videti u knjigama velikih umova. Jer taj slikovit način, kojim su iznosili svoje misli na papir, nije samo odraz njihove obrazovanosti i stilisticke darovitosti, već je posledica jasnog vidjenja. Kao sto ni ti nemas problema da opises kengura (a nemas jer si ga video; a da ga nisi video i da si sliku kengura stvorio na osnovu opisa nekog tvog rodjaka, onda je sigurno da bi prilikom njegovog opisa upadao u problem sa rečima. koristio bi pogresne izraze i reci.) tako ni oni nisu imali problema da opisu slike iz svojih umova.

„osloboditi se svojih ubeđenja koja prevashodno dolaze od JA”

i kažeš da je ovo isto sa onim što sam ti u odgovoru napisao. Znaš, podsecas me na jednog leskovcanina (sa kojim sam se slučajno nasao za istim stolom kod jednog mog dobrog prijatelja na veceri. Spremio nam spagete, inače kuvar je fenomenalan i to mu je glavna zanimacija i hobi) koji je da bi udelio kompliment za super spremljene spagete, rekao domaćinu - Mnogo ti dobre ove makarone- na šta ga je prijatelj pogledao i rekao mu - seljaku, nisu to makarone, to su spagete- da bi dobio odgovor, onako opusteno - zemce, toj si je bre sve isto-

Zašto nam onda, ovu tvoju recenicu, ne razradis na jednom dubljem nivou a ne da visi ovako kao neka parola na plitickom skupu.

Ja ću uspeti da preslikam svoje misli a da li će drugi moći da ih vide, to zavisi od njihove fantazije, vizuelizacije itd. Jer mi ovde ne pišemo o poeziji, slikarstvu i osecanjima koja su nadahnuta nekom trenutnom inspiracijom stvorila neka dela, već o jasnim stvarima koje mogu da se vide. Ja mogu da ti opisem slikovito kako izgleda kada skocis iz avion ali ti nikada nećeš moći da znaš kako to zaista izgleda. Ali to je nešto sasvim drugo od ovoga sto trenutno pišemo ovde. Kada ti kažeš da „prevashodno” sva ubeđenja dolaze od JA za mene je to pogresno, jer koja su to ubeđenja koja ne dolaze od JA? Ti još uvek nisi jasno razdvojio inteligibilno, duhovno ja od empirijskog ja. Kada to budes uradio i kada budes jasno video seb kao empirijsko ja videces i apsurdnost u onoj tvojoj recenici. A te hiljade frakcija koje mi navodis nisu posledica razlicitog vidjenja, već zelje za novcem. Njihova vidjenja su manje vise ista i u sustini se slazu. Ali su pohlepniji i ambiciozniji u ideji da sebe predstave kao prave Hristove sledbenike videli mogućnost dobre zarade.
hakermaher
(Master Yoda)
14. maj 2013. u 03.32
E moj Wakane. Dobro je tebe Dovlaa opisao. Bas lepo kad ti je tako sve jasno i sve znaš. Sad mi je sasvim jasno zašto ne ides na druge forume. Samo se ti drzi ovog foruma, sampion si SC! Nije ti ni Dovlaa ravan!
Dovlaa
14. maj 2013. u 11.45
Gays!!
Wakan
(Doors)
14. maj 2013. u 18.18
„Osloboditi se svojih ubeđenja koja dolaze prevashodno od JA”

Hakeru, nesreco, ovo je tvoja recenica. Za početak nam objasni koja to ubeđenja „prevashodno” dolaze od JA, a koja ne; koja su to ubeđenja, koja „prevashodno” ne dolaze od JA i odakle ona dolaze?
hakermaher
(Master Yoda)
14. maj 2013. u 18.50
Wakane,

Znaš koliko je naporno diskutovati s nekim ko nema osnovnog znanja i kome se sve mora iseckati na sitno? Ne znaš naravno inače ne bi postavljao ovakva banalna pitanja.

Da bih ti sve to pojednostavio trebalo bi mi dosta vremena i tipkanja. Nego da ne ispadne kako se povlacim bez argumenta ajde da pokusamo ovako:

Da li ti smatras da osim ubeđenja koja prevashodno dolaze od Ja nema drugih?

Wakan
(Doors)
14. maj 2013. u 20.27
„Znaš koliko je naporno diskutovati s nekim ko nema osnovnog znanja i kome se sve mora iseckati na sitno? Ne znaš naravno inače ne bi postavljao ovakva banalna pitanja.”

Znam hakeru, znam. Evo upravo sad diskutujem s nekim ko nema osnovnog znanja i kome se sve mora iseckati na sitno. Ti ne da nemas osnovnog znanja već ni sopstvenu recenicu ne umes da objasnis. Ti ni sam ne znaš šta si rekao, pa zato nisu ni u stanju da to ni objasnis, a ne zato što ti je problem u tipkanju, jer ti tipkas gluposti godinama unazad, pa ti to nije predstavljalo problem. Nije ti problem bio ni da tipkas kao psiholog ni šta su drugi diskutanti, koji godinama ovde ne pišu, pisali niti ti je problem da istipkas ova zadja dva izuzetno glupa teksta, ali ti je problem da istipkas objašnjenje svoje recenice. Pa da ne bi ispalo da izlazis iz diskusije bez argumenta?????? ti mi postavljas pitanje na koje sam dao odgovor još u mom prvom tekstu, kada sam opisivao zašto je apsurdan sklop reci. I kakav je ovo pitanje, koje si mi ovde postavio, argument nesreco jedna? Da li ti znaš uopste, znacenje reci „argument” ili znacenje reci „prevashodno”? Da li znaš njihovo znacenje? Jer ako ne znaš onda prvo nauci njihovo znacenje pa ih onda koristi, ovako unosis zabunu, jer ih umeces gde im nije mesto. Razumes? Kao kad bi kenguru stavio magarece usi i magareci rep. Zar to kod drugoga ne bi stvorilo nerazumevanje i zabunu; zar se ne bi zapitao: o cemu ovaj prica, o magarcu ili kenguru? Zato nauci znacenje reci „argument” i „prevashodno” procitaj opet mesta gde si ih upotrebio i vidi da li si to zaista mislio pa će nastaviomo sutra. Vazi?
hakermaher
(Master Yoda)
15. maj 2013. u 04.54
Ne wakane, ne vazi! Neće moći tako bas kao sto nije moglo ni s Dovlom kad si to probao iz istog razloga.

Tvoja kvazi turbo folk youtube „filozofija” može samo oduseviti siparice kao sto je bila ona jedna ovde od pre.

A ti blago nama uradi ovako:

Prvo nadji „Ogledi o ljudskom razumu od John Locke”, pa onda „Kritika cistog uma” od Imanuel Kanta. Pa kad to savladas i bude ti jasno onda se javi da diskutujemo.

Sve dok ne budes to uradio bićeš ignorisan.

OK
Wakan
(Doors)
15. maj 2013. u 18.20
Ma, vazi hakeru. samo, ovde nije tema ni john locke ni Immanuel Kant niti je tema siparice od pre, a ni moja filozofija, već tvoja recenica.

„Osloboditi se od ubeđenja koja prevashodno dolaze od JA”

Sad, buduci da sam ti postavio neka pitanja, u vezi te recenice, mislim, da bi bilo kulturno ( znam da mnogo tražim) da na njih i odgovoris. Na taj bi način i ovde, kao i na Krstarici, podigao nivo diskusije, pa Dovlaa ne bi morao da ide tamo 2-3 puta godisnje da uci niti bi imao potrebe da ovde postavlja teme stare po par godina. Zašto da sav svoj kvalitet, iskljucivo, ostavljas na Krstarici, a ovde ništa? Može neko, daleko bilo, da pomisli kako to radis planirano a sve u cilju sabotaze ovog foruma. Mislim, nedaj boze, ali vrlo moguće, jer ako tamo projektujes kvalitetne misli, a ovde ništa, onda coveku lako padne svasta na pamet. Razumes? Zato je ovo dobra prilika da svojim odgovorima stvoris jednu kvalitetnu diskusiju i razuveris zlonamernike, a ne da pripremas teren da pobegnes iz diskusije, kao mlada sa vencanja koja se, zbog toga sto nije bas sigurna šta je htela da kaže, nasla u jednoj situaciji bez odgovora, pa joj je bezanje jedino rešenje.
Wakan
(Doors)
15. maj 2013. u 18.26
Ja se zaista izvinjavam na propustu u svom predhodnom tekstu. Ovo je recenica u originalu

„Osloboditi se svojih ubeđenja koja dolaze prevashodno od JA”
Wakan
(Doors)
15. maj 2013. u 18.33
Nego, gde je gazda na kafanu, hteo bi da ga pitam, zašto svaki put, kad se sa pisanja teksta vratim na diskusije da iskopiram nešto u originalu, pri povratku ceo tekst nestane. ovaj problem traje već 2-3 dana.
Dovlaa
16. maj 2013. u 15.29
Hakeru, kad odrastes bićeš oziman.
Ovde imamo zanimljivu papazjaniju,jednu liniju,lanac u kom je prvi Sopenhauer a zadnji haker.
Sopenhauer je u filozofiji bio ono sto je islam u religijama.Islam je od starijih religija uzeo svasta nešto,od svih pomalo i prikazao kao svoje.
To je Sopenhauer uradio u filozofiji.Uzeo je malo od budizma,pa nešto od grcke filozofije,od Kanta.Čak ga nije mrzelo da plagira i neke knjizevnike.A posebna je prica da je prepisivao i od filozofa koje je otrcavao kao sto su Hegel,Fihte,Seling.
Već cuvena Sopenhauerova metafizika polne ljubavi je cist plagijat koji je pokupio iz Hegelove knjige Fenomenologija duha.Samo sto je Hegel tu maestralno objasnio to pitanje služeci se filozofskim recnikom,dok je Sopenhauer sve to preveo na govedarski jezik.
Sopenhauer je dobar za nas obične ljude koji nismo veliki filozofi jer najbolja definicija Sopenhauera je da je on istoricar filozofije posto je u svoje glavno delo sabio sustinu filozofije velikih filozofa.
I danas imamo coveka koji ga slepo kopira,ozimana,a imamo i ovde prisutnog hakera koji je kopija kopije.
hakermaher
(Master Yoda)
16. maj 2013. u 19.20
Hvala Dovlaa! Još nikad nisam dobio ovako lep kompliment!

Ono sto ti nazivas „kopiranje drugih” je u stvari prakticna upotreba svega vrednog i verifikovanog u dosadasnjoj filozofiji.

Svaki značajan filozof stoji na ramenima svojih predhodnika.

Dovlaa
17. maj 2013. u 05.15
Bolje je svasta jesti nego svasta pricati(pisati).
ma4ak
(Предем свилен ко)
25. maj 2013. u 21.15

Da li ti smatras da osim ubeđenja koja prevashodno dolaze od Ja nema drugih?
-------------

нема!
Јер постоји само једно ЈА. А то ЈА је оно што нам даје свест. аДАкле постојање...те ЈА је СВЕ за индивидуу. Очитавање података из спољњег света као и обрада тих податак је урађена тим ЈА. Или ЈА или Нико! хехе...
hakermaher
(Master Yoda)
27. maj 2013. u 09.21
„нема!
Јер постоји само једно ЈА. А то ЈА је оно што нам даје свест. аДАкле постојање...те ЈА је СВЕ за индивидуу. Очитавање података из спољњег света као и обрада тих податак је урађена тим ЈА. Или ЈА или Нико! хехе...”

*

„ЈА је СВЕ за индивидуу.”

*

Za tebe je to sve.
Kako ti uopste ukazati na nešto za koje ne znaš ni da ga ima?
To je slično onome kad neki kažu: „Drvo koje je palo u Sibiru, uopste i nije palo zato što ja to nisam vidio niti čuo!”

Pozabavi se malo Kantovom filozofijom. „Nismo mi andjeoske glave” kako kaže Sopenhauer.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.