Diskusije : Sarajevo

 Komentar
Penzija iz BiH
dany
23. novembar 2013. u 01.51
Ove sedmice sam dobio rjesenje/odbijenicu iz PIO BiH. Ne daju mi nikakavu penziju „jer imam19 g 06 mjeseci i 27 dana radnog staza a za penziju treba najmanje dvadeset godina rada na prostorima Juge” prema PIO u BiH. Za dvije godine rada u srbiji PIO u Beogradu treba da mi isplacuje nešto oko 20 eura po rjesenju koje sam dobio. Ukupno imam blizu 40 godina radnog staza od koji je preko 20 ostvareno u Canadi gdje još radi. Imam 65 godina. Šta mogu reci u zalbi PIO BiH i kome se mogu zaliti van PIO BiH.
Ako neko od vas ili vasih je imao sličnih iskustava sa penzijom iz BiH molim vas da se javite. Hvala na svakom iskustvu i savjetu.
Seih
(Pekar)
28. novembar 2013. u 17.19
penzije more bit bidne,al penzije neće bit

penzije nema jer nema para, nećeš je dobiti nikad.
Penzioner2012
08. decembar 2013. u 20.30
Nema potrebe da se zalis bilo kome jer nemas osnova za zalbu. Zakon je jasan - moras imati najmanje 20 godina (uvezanog) staza da bi ostvario penziju u federaciji. Na zalost staz se ne uvezuje iz Kanade, Amerike i ... Da si imao staz u Njemackoj ili negdje u Evropi mislim da bi se uvezao, ali sa Kanadom i Amerikom nemaju ugovor. Što se tiče zemalja u regionu tu se staz uvezuje, to znam sigurno. Tebi fakticki fali 5 mjeseci i 4 dana staza. Nije to ništa, lako ćeš to rijesiti. Evo šta sam ja uradio kad sam 2010. godine bio u sličnoj situaciji. Doduse ja sam sređivao invalidsku penziju ali je isto što se tiče radnog staza. Meni je tada falilo negdje oko 2 godine staza (napominjem da sam sređivao penziju u federaciji). Prvo sam htio da nađemnekoga ko bi me fiktivno vodio da sam zaposlen kod njega i ko bi placao doprinose za mene, a ja bih mu naravno unaprijed dao pare za sve te troskove. Nije to nemoguće naći, mislim izvodljivo je ali mi je drug iz Sarajeva rekao da nemam potrebe za takvim necim jer postoji jednostavnija varijanta a to je da direktno u Socijalnom uplacujem za sebe doprinose kao „nezaposlen”. To mi je naravno najviše odgovaralo i dogovorio sam se sa njim da mi on to uplacuje. Mjesecno sam uplacivao oko 130 KM (koliko se mogu sjetiti). Kad sam ispunio uslov godina staza, otisao sam dole (živim u Americi), predao sam za invalidsku penziju i dobio je (bilo je to 2012 godine).
Znaci sve sto treba da uradis je da nadjes nekoga dole kod nas ko će ti uplacivati taj staz. Napominjem da ne možeš uplatiti staz retroaktivno (da uplatis sad odjednom za svih 5 mjeseci koji ti fale) nego mjesec za mjesec a ako malo i zakasnis nema veze, bitno je da uplatis sve pare za staz koji ti fali.
Sretno.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Unicorn Gifts?
.