Diskusije : Roditelji

 Komentar
Da li je Bebac glupaca
sada
(zanimamanje)
18. novembar 2012. u 13.56
Ova Bebac je izgleda paglu a možda čak i zlonamjerna glupaca

Četiri koraka da naučite dete da uči
nebojsa - 18. novembar 2012. u 05.04

Nekima je knjiga najbolji drug, dok pojedinim školarcima učenje predstavlja teret. Poklanjamo vam priručnik sa proverenim tehnikama čitanja, razumevanja i pamćenja, uz koje ćete vi ili vaše dete učiti lako, brzo i bez muke.

UTVRDITE PRVO ŠTA VAM JE CILJ
Naš um je napravljen tako da 24 sata dnevno radi na tome da dobijemo upravo ono o čemu razmišljamo.
Zbog toga je važno da umemo da precizno definišemo ciljeve, jer oni su uputstvo našem mozgu koji funkcioniše kao GPS u kolima. Što su koordinate mesta na koje želimo da dođemo preciznije, to će nas on lakše dovesti tamo kuda hoćemo da stignemo.
Cuj utvrdite cilj, pa nisu generali to su djeca - cuj dijete i GPS -bitno je da se dijete nauci da uziva u ucenju, makar nekog predmeta jer ne mogu svi da vole sve. Obično nekom vise leze 'prirodne' nekom 'drustvene' nauke. Jedno od osnovnih pravila metodike je da ucenici koji koriste iste metode ((verbalno) izlaganje-prof/slusanje-ucenici, pitanja i odgovore, demonstracija(eksperiment)prof-posmatranje i ista nastavna sredstva (tabla itd) postizu RAZLICITE rezultate zbog razlicite npr motivacije, inteligencije, predznanja itd...

SAVLADAJTE BRZO ČITANJE
Čitanje predstavlja više od 50 odsto procesa učenja, a tokom čitanja većina ljudi skoro petinu vremena potroši na vraćanje unazad i druge regresivne pokrete.
Hajde molim te, pa to je neki savjet za penzionere kojima je ostalo malo vremena za citanje - djeca trebaju da čitaju onom brzinom koja im odgovara i da razumiju ono sto procitaju i da svojim rijecima mogu da prepricaju ono sto su procitala. Brzo citanje je samo i iskljucivo za penzionere i eventualno za djecu koja su dokazani genijalci a takvih je malo. Djeca kroz citanje uce i vrlo je važno da čitaju temeljito i obracaju paznju na ono sto čitaju

UČITE OD OPŠTEG KA POSEBNOM
Deca imaju problem sa tim što uče induktivnim putem, od posebnog ka opštem. Memorišu pasus po pasus, činjenicu po činjenicu. Istraživanja su pokazala da naš mozak na ovakav način može da primi od pet do devet informacija, a da nakon toga odbija poslušnost i gubi pažnju. Dakle, ako tako učite, vi zapravo radite po receptu za gubljenje pažnje.
Ne mogu da zamislim dijete koje će nauciti prvo cijelu 'algebru' pa tek onda tablicu mnozenja; neke osobe su vise služe analizom a neke sintezom; sinteza dolazi s godinama (kad postenemo sto rekli Engl starije i tuzniji): prvo tablica mnozenja i pojedinacne rijeci i pasus po pasus pa onda opste.

KORISTITE ALATE ZA POZIVANJE UPAMĆENOG
Iako svako svakoga dana može da upamti milijardu različitih informacija, većini je teško da nauči onih nekoliko desetina iz udžbenika. (Bebac)
Nego šta neko teško: ne kaže se dzabe Navika je dvije muke a odvika dvije: nema alata za pozivanje upamcenog, ODNOSNO postoje metodi da se nauci bolje i gradivo izlozi na sto pristupacniji, zanimljiviji način: bitno je da GRADIVO bude strukturisano i organizovano tako da se od lakseg savladava teze, da se ponavljanjem osvjezi staro gradivo prije prelaska na novo, i da se (stara) lekcija nauci. Čak šta vise, POKAZALO se da su moNderne metode gdje se od djeteta ocekivalo da savlada prvo recenicu pa onda riječ pogresne i stetne i nisu donosile dobre rezultate. Najbolji su rezultati kad se npr djetetu (koje uci da prica) pokaze slika jabuke i kaže Jabuka - tako bolje pamti i nauci da govori pa i kasnije da cita nego da mu se kaže 'Ovo je jabuka zelene boje koja raste na drvetu i visi na peteljci'
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Earrings?
.