Diskusije : Roditelji

 Komentar
Braco i Sestre pomozimo ovoj devojcici
mrtaaaaa
(1111111)
05. avgust 2012. u 11.56
ntervju nedelje: Šime Adamić očajan jer nema novca da spase ćerkin život
Deca se mole da im sestra ne umre!

Nedelja - 05.08.2012 Alo

Srce jednoipogodišnje Ljubice Adamić iz Zasavice kod Sremske Mitrovice sve teže kuca jer radi sa samo 20 odsto kapaciteta. Nedugo po rođenju primećeno je da beba pati od kardiomiopatije, teške srčane bolesti, a jedina šansa je transplantacija u Beču, koja košta 120.000 evra.

Šime Adamić, otac devojčice, kaže za „‘Alo!”’ da oni nemaju taj novac, pa su prinuđeni da na ovaj način zatraže pomoć dobrih ljudi kako srce male Ljubice ne bi zauvek stalo.

Kada ste primetili da ona nije dobro?
- Oko mesec i po nakon rođenja smo videli kako Ljubica ne diše dobro. Stalno je bila nekako slaba. Odmah sam krenuo, vodio sam je kod svih mogućih lekara na preglede. Na kraju, šta ću, odveo sam je kod privatnika, kod doktorke Lukić, tu u Mitrovici, koja je sada u penziji. Ona je odmah posumnjala na srce i dala nam uput. Ogorčen sam na ostale, neki su mi čak rekli da je u pitanju samo obična prehlada, upala grla, a onda ovamo dobijemo uput za pregled srca! A u Novom Sadu smo za dan sve saznali! Čim je ustanovljena dijagnoza, otkriveno je da je transplantacija srca jedino rešenje.
Ko vas je uputio u Beč?

- Bili smo u Institutu za majku i dete u Beogradu kod doktora Vukmanovića. Što se transplantacije tiče, rečeno nam je da to može da se obavi samo van Srbije i postojale su tri opcije: Berlin, London i Beč. Beč nam je najbliži, a znao sam da ćemo morati da putujemo i tako sam se odlučio. U AKH klinici su nam lepo izašli u susret, ima i naših lekara, razumeli smo se.
Kako izgledaju pregledi tamo?
- Znate kako, prvo, mi tamo idemo našim automobilom i putujemo skoro ceo dan, što Ljubici teško pada. Jednom smo išli autobusom i vozač je, svestan njenog stanja, stajao do Beča čini mi se nekih 15 puta, na čemu smo mu veoma zahvalni jer ona stvarno ne može da podnese takav napor. Prvi put kad smo bili tamo, dete je bilo smešteno u bolnicu sa majkom na nekih sedam dana, dok su trajali svi ti pregledi i analize.
Sad, na primer, kad god odemo da se snimi srce, oni se prvo igraju s njom, donesu svakakve igračke pa se igraju malo zajedno da se ona opusti i da se ne plaši, pa je tek onda pregledaju. Pregled ponekad potraje i više sati, ali sam veoma zadovoljan kako rade.
Kakve su prognoze lekara?
- Rekli su nam da transplantacija neće biti moguća dok dete ne napuni dve i po, najviše tri godine, i dok ne dostigne težinu od deset kilograma. Ljubica sad ima osam kilograma, ima baš slab apetit. Ali govori, zove mamu, tatu, babu... Pokušava da se uspravi, da hoda, ali brzo se zamara - priča zabrinuto otac devojčice i pokazuje brojnu lekarsku dokumentaciju na srpskom i nemačkom jeziku o bolesti svoje mezimice.
Da bi takva operacija uopšte bila moguća, malenu Ljubicu uskoro čeka ozbiljna intervencija ugradnje elektroda koja će sprečiti dalja oštećenja srca i povećati šanse da uopšte preživi transplantaciju. Za septembar se planira postavljanje tih elektroda. Srce joj radi samo 20 odsto i ima neravnomerne otkucaje, kuca nalevo, što dovodi do toga da joj se leva strana tanji. Zato treba da joj postave elektrode, da bi kasnije transplantacija dobro prošla.

Drži nas nada

Za ovu tranplantaciju porodica Adamić će morati da izdvoji čak 120.000 evra. Iako njen otac svaki dinar odvaja samo za operaciju, do sada je prikupljeno manje od 3.000 evra!
- Mnogo nam je teško. Nebrojeno puta smo bdeli po celu noć, kad joj je loše mi svi ustanemo u pomoć, i ja i moja žena i deca, pa joj dajemo kiseonik, sve što treba. Žena samo što ne poludi, ali imamo neku nadu, to nas drži. Kod kuće imamo još četvoro starije dece, koja se mole da mala Ljubica ne umre - jada se Šime Adamić.

Za uplate iz Srbije

Šime Adamić
355 000 3200 104 78634
Vojvođanska banka
Za uplate iz inostranstva
Šime Adamić
VBUBRS22
Iban
RS35355000320016646282

Milica Gudžulić

http://www.srbijanet.in.rs/drustvo/deca-se-mole-da-im-sestra-ne-umre
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Mantra Bracelets?
.