Diskusije : Roditelji

 Komentar
Da li i koliko ucite s detetom
svetlana72
(.)
04. mart 2012. u 03.31
Cao, imam jedno kratko pitanje a to je koliko ste ukljuceni i na koji način u decije ucenje. Pitanje je prvenstveno namenjeno roditeljima dece po svetu. Moje dete napunilo je 7 godina i u trecoj godini je osnovne skole u Australiji. U razredu ih ima 27. Uciteljica uci od svega po malo - citanje, spelovanje, prepricavanje, crtanje, eksperimenti (tipa priroda i drustvo) a iz matematike smo stigli i do mnozenja i sabiranja i oduzimanja i sve je to pomesano...Zadace su svaki dan i ima tu poprilično da se doradjuje kod kuce..Nekad se tom brzinom preleti preko odredjenih lekcija, da kuci donesemo prazan radni list...jer nismo čak stigli ni da shvatimo o cemu se radi...kako je to sve kod vas...
Tesla_kod
04. mart 2012. u 14.52
Kazete 7 godina a već treci razred?Kad se kreće u Au u skolu,sa 5 god?..Kakva su vasa iskustva sobzirom da vam je dete sa 5 god krenulo u skolu?Mislite li da bi bilo bolje da je kasnije?Pitam zbog svog deteta koje ima 5,5 god i još ide u vrtic.
svetlana72
(.)
05. mart 2012. u 04.32
Jeste, ovde se polazi u Kindergarten - a to je prva godina skole sa 5 godina..a šta da ti kažem, mislim da bi bila srećnija da smo dete upisali sa 6 godina ali šta je - tu je...inače, islo je u jaslice i obdaniste do 5 godina..puno se uci za tako mala bica..od treće sedmice skole su za domaći dobijali da pišu recenice..muka ziva..a ono jadno umorno od skole, ne može ni da sedi na mestu 10 minuta..
BREBRE
06. mart 2012. u 22.54
U UK je vrtic 3 sata sa 3 godine, predskolsko od 9-3 (manje-vise) sa 4 a prvi razred sa 5. Da su umorni, jesu. Dugo im je ceo dan u skoli, al nemaju preterano obaveza kod kuce. Skoro ništa. Sve to oni odrade u skoli, a ako dete 'kaska' za generacijom, obezbedi mu se dodantna pomoć u saradnji sa roditeljima. Kad bih morala da biram Engleska ili Srbija po pitanju obrazovanja svog deteta, ipak bih izabrala Englesku. U početku imaš utisak da ti dete ne uci ništa u toj skoli, jer je preumorno da ti prica šta su radili a uciteljica je uvek u zurbi da bi je ti sad davio sa pitanjima. Ali sistem rada je mnogo opusteniji, kroz igru i međusobnu saradnju, a ne strogog klupa-tabla-pisi-cuti-suaj sistema. Sa pet godina moje dete cita knjige dva nivoa iznad svoje generacije, broji do 100 i vise, uspesno uci oduzimanje i sabiranje, zna sve o planetama suncevog sistema. U svemu tome, moj doprinos je sto jednom nedeljno procitam knjizicu koju donese iz skole i zapisem svoja zapazanja o njenom napredovanju u vezi sa citanjem. Ne nosi torbu od 20 kg već u njoj ima samo knjizicu i svescicu. Oprema za fizicko stoji u skoli, s vremena na vreme doneses kuci da promenih i operes. Osamostaljuju se za zivot od ranih dana i razvijaju svest za drustvo oko sebe. Ne znam, al moje iskustvo je takvo.
LeaDiKaprio
(shumska)
07. mart 2012. u 12.11
Kindergarden je nešto kao zabaviste. Ta godina sluzi da se deca naviknu na skolu (mnogi od njih - suptrotno verovanjima našeg neobavestenog sveta - nisu isli u predskolske ustanove jer su bili kod kuce sa mamama ili sa babama i dedama). Mnogi budu uznemireni, ne znaju da se ponasaju u razredu, često se desava da se deca upiske od uzbudjenja ili sto nisu pitala da idu u WC na vreme. Izgube se na putu do WCa... Čak i za decu koja su isla u predskolsko velika je razlika u tome kako se radi. U predskolskom su imali igranje i samo igranje, a ovde pocinje da se radi i drugacije je dan organizovan (vise rada mnogo manje igranja, nema spavanja).
U kindiju je cilj nauciti sva slova, citanje i pisanje jednostavnih reci (cat, hat, mum, dad).

Mi nismo radili nikakve dodatne zadatke kod kuce. Sad vidim da sam napravila ispravnu odluku jer nije bilo ni potrebe. Meni je bilo zao da se deca ne igraju. Kad će se igrati ako neće u tim godinama?

Australijski skolski sistem je fenomenalan jer prati u stopu razvoj deteta. Ozbiljni domaći zadaci dolaze tek negde oko 3 razreda čini mi se, do tada je bilo sve zezanje.

Sistem ocenjivanja je drugaciji i to značajno nego onaj koji mi pamtimo.

Znam za naše ljude koji dovlace zbirke zadataka iz Srbije i rade ih tokom godine, paralelno sa ostalim detetovim obavezama. Sa moje tacke gledista to je preterano. Može se biti str8 A student i bez dodatnog rada kod kuce (mimo skolskih domaćih zadtaka). Kao neko ko je svojevremeno radio matematiku preko leta mogu s ponosom i olaksanjem da kažem da je strpljenje i razumevanje vaznije od nabubane zbirke zadataka.
polako_bolan
17. mart 2012. u 00.39

godinu do tri, uchis dijete kako se uchi, posle samo povremeno

možda dijete ima gene na oca, onda je to problem, kao u mom sluchaju:))
Milica-76
(Moze biti i gore...)
22. mart 2012. u 03.27
Da pitam gospodju „BREBRE” jel se radi o privatnoj il državnoj skoli. Meni je lično zao dece od 3 godine koja imaju „domaći zadatak” a tek su izasli iz pelena. Mi smo mogli da biramo dal ćemo da pocnemo prvi razred u 6 il 7 godina, a danas neka deca već u skoli s 4 godine.
Milica-76
(Moze biti i gore...)
22. mart 2012. u 03.34
Ovo pitam zato što ste napisali ovo:

Sve to oni odrade u skoli, a ako dete 'kaska' za generacijom, obezbedi mu se dodantna pomoć u saradnji sa roditeljima.
...

Nešto mi teško da verujem da je ovo moguće u državnoj skoli na „zapadu”. Moja deca idu u privatnu, pa bas nisam videla da nešto „odrade” u skoli, već ima podosta da se „odradi” i kod kuce. U potredjenju kolko smo mi imali ko deca za domaće zadatke, oni imaju mnogo vise i mnogo vise nekih „projekata” koji moraju da se rade kod kuce.
jolanda
23. mart 2012. u 16.13
Sa djecom ucim samo ako vidim da su nešto propustili u skoli. Uglavnom im pogledam šta su uradili iz domaćeg, ili prepricam na moj način ako je u pitanju neka interesantna tema. A ako vodim da ne znaju da urade domaći, što se desi otprilike jednom ili dva puta godisnje, onda ih davim po nekoliko dana i radim sa njima dok to sasvim ne savladaju tako da mogu dalje sami.
Moj stariji sin je isao u prvi razred po tom sistemu koji pominjes. Bilo je naporno jer on je preskocio prve dvije godine i posao u prvi razred sto je ustvari treca godina skolovanja, a za njega je bila prva. Bilo je zestoko, jer je morao da sustigne druge. Radili smo zajedno po sat vremena svaki dan, sto je po mom mišljenju previse za taj uzrast. Srećom, preselismo se u drugu zemlju i drugi sistem. On sad ide u državnu skolu koja ima sistem sličan Montesori skolama. Ovaj sistem je bolje prilagodjen kompletnom razvoju djeteta, ne forsira konkurenciju već razvoj kompletne licnosti i korisne jedinke u drustvu.No, vidjecemo šta će biti kad pocnu ocjene, u sedmom razredu.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.