Diskusije : Navijači

 Komentar
Трговина децом
Odesa
(надежда, вера и л)
10. oktobar 2019. u 04.54
Управа секте је дошла на идеју да је трговина децом заправо врло уносна и у фудбалском спорту, па пошто им је успело с једним клинцем сад ће да покушају с још једним:

Još jedan sedamnaestogodišnjak debitovao za Partizan

U trijumfu Partizana nad Vodojažom (6:0) u šesnaestini finala Kupa Srbije, za crno-bele je debitovalo još jedno dete. Trener Savo Milošević je rešio da pruži šansu 17-godišnjem Slobodanu Stanojloviću, koji igra na poziciji levog krila.

Kvota u MaxBetu na trijumf Omana protiv Afganistana je 1.05.

Stanojloviću je to bio prvi takmičarski meč u seniorskoj konkurenciji, a do sada je igrao za omladinsku ekipu Partizana. Kod Miloševića je ove sezone nekoliko tinejdžera dobilo priliku, poput Filipa Stevanovića i Strahinje Jovanovića.

– Danas sam ostvario svoj san, jer sam debitovao u zvaničnoj utakmici za moj voljeni Partizan. To je klub u kome sam već osam godina i klub koji ima posebno mesto u mom srcu. Drago mi je pre svega da smo uspeli da pobedimo rezultatom 6:0 i prođemo u osminu finala Kupa Srbije. Mnogo sam srećan zbog Đorđa Ivanovića, koji je danas postigao pet golova. Čestitam mu i želim mu da nastavi u ovom ritmu. Želeo bih da se zahvalim treneru Savi Miloševiću na ukazanom poverenju, celom stručnom štabu i igračima koji su od prvog dana uz mene i pružaju mi veliku podršku – kazao je Stanojlović, koji je u igru ušao u 63. minutu umesto Slobodana Uroševića.

Klub je objavio i nekoliko interesantnih fotografija svog debitantna, starih nekoliko godina. Na njima se vidi znatno mlađi Stanojlović, koji se slikao sa svojim sadašnjim saigračima Vladimirom Stojkovićem i Lazarom Markovićem, ali i trenerom Miloševićem. Stanojlović je rođen 28. decembra 2001. godine.
AngryMishko
(Cupavac)
10. oktobar 2019. u 06.21
Mada se slazem sa poentom,i mada je to praksa u celoj zemlji (Luka Jovic i slično)Zar nije vest oko Stevanovica demantovana?

AngryMishko
(Cupavac)
10. oktobar 2019. u 06.25
Inače i treba razvijati klince.Pazi i Ajax nije imao izbora nego da proda svoja dva najjača klinca.
Ali ipak ne sa 16.. već sa 20 godina, nakon par veoma uspesnih sezona.
Dok je gro tima ostao i opet delju.

Lično mislim da bi i vama i nama Ajax skola i pristup svemu tome trebala biti smernica.
AngryMishko
(Cupavac)
10. oktobar 2019. u 06.32
I još nešto...nisu samo klubovi tu krivi.
Nego i roditelji.Koji čim im neki zahavi ili ramadani kaže evo vam 200 000..odmah.

Evo i gde je sada recimo Zivkovic?

Koliko je Zvezda dobila za transfer Jovica? Koliko Ramadani?

Tuzna tema.

Zvezda ako ima volje i naravno para može lagano da promeni tu praksu.
Partizan je već par puta imao tu sansu i sve su shbali, razlicite uprave.

Stari-vuk
10. oktobar 2019. u 08.23
dok sezonske karte budu kostale 1000 dinara nema samnse da klubovi zadrže igrace...Karte jeftine,sponzori dirigovani od države,pare od tv mizerne tako da su klubovi u situaciji da moraju da prodaju igrace.Mali Stevanovic je u prvom timu već druga sezona i bilo bi lepo da ostane bar još jednu ali...Partizan godinama unazad forsira po dva tri igrača iz omladinske skole ali problem je sto dobijeni novac ne ulaze u dovodjenje adekvatnih pojacanja.Srećom skola Partizana radi punom parom i svi su zadovoljni...Naročito ljudi iz uprave...Srbija bre
srbo001
(FUDBALER)
10. oktobar 2019. u 09.21
Da mladi Stevanovic, ojaca, stekne iskustvo i proda se za 50 miliona , umesto 20, i to kad napuni 20 godina.
I da klub pravi prodaju, a ne naki menadzeri ?
Zar nije bolje?
TC-64
10. oktobar 2019. u 09.53
Da bi mogao igrac da se proda odavde za velike pare prvo moras da imaš reprezentativne uspehe. Tek tada može da prodas golmna za 3-4 miliona evra kao sto je Hajduk prodao nekog zvrljavog golmana Brizu pre par godina za 3 miliona evra. Ej golmana za te pare! Znaci mora i reprezentacija da ti igra na skoro svakom svetskom i evropskom prvenstvu pa će ti onda i igrači iz zemlje otici ne za milion ili dva neko za 10-20 miliona. I uvek me to nervira kako su mogle ustaše da budu drigi na svetu a mi ne možemo ni iz grupe da izadjemo?
BGMangupuNYC
(derem Franjevce)
10. oktobar 2019. u 10.34
ma kakav bre Stevanovic taj nije ni za kukuruz ligu...
toronto1
(samo posteno)
10. oktobar 2019. u 11.05
Pisao bih o ovoj temi, ali ako samo pomislim koliko dece su u zadnjih par godina prodali Zvezda i Partizan, muka mi je i sto neko napisa pre mene, da je klub dobio veliku sumu novca, ok, nego su ga uzeli Ramadaniji, Zahaviji i ostali menadzeri. Krenimo od Zvezde i Jovica, Joveljica, Racica, ove brace Ilic, pa niko nije imao 20 godina. Prodajes momke koji bi mogli da nose klub u sledećih 5,6 godina, a dovodis strance sumnjivih kvaliteta.
D-Man
(Analyst)
10. oktobar 2019. u 11.17
''I da klub pravi prodaju, a ne naki menadzeri ?
Zar nije bolje?„

Наравно да јесте али фактички немогуће јер наши клубови нису ништа ни бољи ни поштенији од свих тих менаџера који стално мешетара. Играче заступају менаџери и у преговорима са клубом за који играју јер се ту не ради о љубави већ о бизнису.

Нису ни родитељи луди да им клинац са 14 или 15 година потпише уговор на 6 или 8 година са Звездом или Партизаном, за то добију 20 хиљада евра када са друге стране имају менаџера који им каже да ће им он дати 10 пута више да заступа интересе њиховог детета те да сваки идући уговор иде 50:50 или чак 70:30 у корист менаџера.

Па, пре 15ак година (сада већ изгледа као далека прошлост а за оне који су то преживел изгледа као да је било јуче) наши клубови нису давали ни тих 20 хиљада евра већ су тражили паре од родитеља да њиховој деци дају шансу да играју!? Хеј, мораш да платиш да ти талентовано дете игра!!!
CTEBA
(penzioner)
10. oktobar 2019. u 12.10
Људи, ајде нека ми неко објасни како клуб може да забрани неком клинцу, који је малолетан, да оде?
Ово је изван могућности клуба, и клубови суочени са тим, покушавају да узму шта могу.
Ето Стевановић је 17 година, није пунолетан и како партизан може да га задржи?
Не знам дал се неко сећа када је један тим из Грчке зграбио два звездина клинца, браћу, који су били испод 15 година.
Супер таленти.
Звезда је рекла не, али по правилима ФИФА и УЕФА, клинци могу да оду, а да се клубу плати чини ми се 300,000 евра за трошкове.
Кад је звезда дигла галаму, Грци су једноставно испословали ћалету радну визу у Грчкој, и фамијлија се сели да буде са оцем.
Дувај, пувај, или шта већ хоћеш ал они одоше.
Самим тим ово би морала да контролише ФИФА и УЕФА а не клубови.
D-Man
(Analyst)
10. oktobar 2019. u 12.48
„Самим тим ово би морала да контролише ФИФА и УЕФА а не клубови.”

Стева, не могу чак ни ФИФА ни УЕФА јер постоје закони о слободном протокку радне снаге, људским правима и неки други закони које се примењују у Европи.
Некад смо ми ограничавали играчима право да иду вани до 28е година али је то ограничење забрањено још пре, чини ми се, 30ак година.

Због тога су Грци и могли да узму она два клинца јер се средили ''папире'' и посао и родитељима. Једноставно, не може се спречити због разноразних закона у Европи.

srbo001
(FUDBALER)
10. oktobar 2019. u 14.23
Može se srediti.
Jednostavno, da FSS donese zakon da mladi igrači mogu da napuste klub, samo kad napune 21 godinu .
Da mladi igrači ne mogu imati ugovore sa menadzerima dok imaju ugovor sa maticnim klubom dok ne napune 21 godinu.
U nekim zemljama , punoletan si samo ako napunis 21 godinu.
Po nekim zakonima , iako si punoletna sa 18 , ne možeš da pijes alkohol dok ne napunis 21 godinu.
Nek menadzeri salecu igrace , ali ne smeju im davati pare ili ugovore .
To nek bude zakon koji donosI FSS.
Sve legalno, niko te ne može pipnuti , čak ni FIFA ili UEFA.
TC-64
10. oktobar 2019. u 14.40
Ne može jer postoji Bosmanovo pravilo da igrac može da ide kad hoće. Procitaj o Bosmanu.
D-Man
(Analyst)
10. oktobar 2019. u 14.54
Срба,

Знам за сигурно да се никаква ограничења што се тиче година не могу доносити јер би званично била нелегална.
Да можемо забранити неком да иде пре 21е године онда би још на снази био онај закон да се не може ни пре 28е. То ограничење је укинуто одлуком једног суда у Лозани или Цириху пре много година (ради се о неком суду рада; нема никакве везе са ФИФА или УЕФА).
Када је донешен тај закон онда је почела и лагана пропаст источноевропских клубова. Док тај закон није био на снази било је много клубова из источне Европе који су били успешни на европској сцени.
Након тог закона, чини ми се, само су Звезда и Стеауа из Букурешта успеле нешто на евро сцени.

Нисам правник али не верујем да ФСС може да донесе закон по којем играчи не могу да имају менаџере или нешто такво слично. То би значило да ти играчи морају да представљају сами себе у преговорима са клубом а та времена ''љубави према вољеном клубу'' су одавно нестала.

Можда неки правник може да помогне (иако бих могао да прогуглам нешто и на интернету; ако нађем времена покушаћу).

На крају, и за ФИФА и за УЕФА једино што се рачуна је лова. Те организације фаворизују велике и богате јер ти исти донесе велика новац од маркетинга и ТВ права. Све што се чини, чини се да се богатим омогући да имају што више.

Зар не мислиш да је могуће да УЕФА рецимо донесе одлуку да један клуб не може да има више од 25 регистрованих играча!? Наравно, то је могуће али они то неће. Зато је и могуће да су друге екипе богатих клубова боље од шампиона бар три четвртине европских лига.
Дакле, ту би УЕФА и ФИФА могле помоћи али неће јер им се не исплати. Њих не занима што ће један дечко од 15 година вероватно пропасти у неком великокм клубу јер неће добити шансу.

Доношењем тог закона о максимуму од 25 регистрованих играча велики клубови би морали да се реше огромног вишка играча од којих би се многи вратили и у Србију, наша лига би била јача па самим тим и конкурентнија у Европи али богати клубови то не дозвољавају. У питању су милијарде које они згрћу делимично и због штете коју и директно и индиректно наносе лигама из делова Европе који се не рачунају под богате.
CTEBA
(penzioner)
10. oktobar 2019. u 15.47
Ако ништа друго бар смо се сложили да нико не може ништа.
Сад владају људска права, и нико не сме ни да зуцне.
Кад погледаш све се своди на неког клинца и родитеље, а воле бих да видим родитеље који једва састављају крај са крајем, и неко им понуди неколико милона евра да им син оде код њих, а они кажу, не.

Србо леба ти колико година имаш?
Постављаш нешто што би само неки клинац поставио.
Како то мислиш ФСС треба да забрани одлазак?
Да можда ФСС неће забранити Реал Мадриду да узме неког петнајстогодишњег клинца из Србије?
Хајде објасни ми како би ти то спровео?
srbo001
(FUDBALER)
10. oktobar 2019. u 17.03
CTEBO: Za dobro srpskog fudbala , doneti zakon , ne 18 , već 21 , jer je to legalna granica u nekim zemljama .
Kad mi u nasoj ligi skrojim zakon koji vredi nama, amaterima, ( a imamo bolja pravila nego FSS ) zašto ne i FSS.
Sve je legalno i EU ne može ni da te pipne. Klubovi neće ne misle o tome , jer žele brze para.
Ništa nema to ilegalno, to je sve legalno. Svaka zemlja ima svoj zakon i to se mora postovati .
E sad ako iams klinca koji nastupa za A tim i spreman je za Real itd, onda mu dati dozvolu.
Nije 21 godina i 28 isto. Ti si utuvio u glavu da je to ilegalno, ali nije. Mi u nasem savezu imamo zakon za momk eispod 18 i za momke ispod 21 .
CTEBA
(penzioner)
10. oktobar 2019. u 17.42
Србо, ФСС је у саставу УЕФА и ФИФА.
Ако хоћеш да останеш, или мораш да прихватиш њихова правила или не.
Ту нема у мом интересу или било шта.
У САД, никог ни не интересује дал су правила у склопу интернационалних група или не.
Фудбалски савез САД подржава иста правила, али ниже лиге раде шта хоће неке чак нису ни у саставу савеза.
Остали спортови, да и не говорим, безбол, мењају правила кад хоће како хоће и никог не питају а дал се то свиђа другим земљама где се исто игра, баш их брига.
Нико не каже да Србија не може да донесе закон, да мораш да будеш, ајд 24, и шта.
ФИФА каже напоље, а играч оде јер ФСС није члан и шта онда?
Ни у професијалној северноамеричкој лиги не одступају од правила ФИФА без одобрења ФИФА-а.
Све ово што би ти хтео је лепо, али као и кад би клинац хтео велику чоколаду, а нема пара.
Можеш да причаш дал је исправно или не, колко хоћеш, али нико не слуша.
Ето какве су фудбалске школе, Челсија, Ситија, Јунајтеда, Реала, Барсе итд?
Сад их више ни немају, јетиније је купити клинца од звезде, партизана, из Јужне Америке или Африке, него уложити милионе и тренирати неког клинца од 5 година до 20, док не постане тражен.

Из звезде и партизана сваке године оде пар клинаца, зараде мало пара, али до сада нико није рекао колико клинаца није упело, и колико кошта сваки клинац који је успео.

Погледај шта се десило са тенисом, можеш бити таленат али ако ћале и кева немају пара да плате развој никад нећеш постати тенисер.
Нажалост фудбал краће истим путем.
srbo001
(FUDBALER)
11. oktobar 2019. u 11.44
Ctebo: Kad si ispod 21 ti si sito minor, maloletan.
Naprimer: U USA po zakonu ne mses piti alkohol dok ne napinis 21 godinu.
U državi Georgia , ne možeš da vozis kola sam , dok ne napunis 21 godinu. Možeš da vozis ako imaš jednog roditelja sa tobom u kolima.
Kod nas isto FSS može da uvede zakon, za dobro srpskog fudbala i maloletne dece , da im ne daju dozvolu da idu vani dok ne napune 21 godinu. Cast izuzecima ,kojih će uvek biti. To je pravican zakon
Kod nas u ligi ,klinac ispod 18 ne može da potpise ako mu jedan od roditelja nije sa njim i isto potpise.
Klinci od 21 godinu i ispod , ne mogu da dobiju dozvolu da promene sredinu ako nemaju dozvolu kluba.
Ako si preko 21 , možeš sam doći u office i traziti ispisnicu .
Sve cisto ko suza.
Znaci ima izlaz da se ova trgovina decom zaustavi .
Ali , kao sto sam rekao ranije , komunjare i kriminalci, oce pare i to oce pare odma . Bas ih briga za decu.
CTEBA
(penzioner)
11. oktobar 2019. u 12.03
Ако немаш ништа против објасни ми како ФСС може да донесе закон, који би био легалан у држави Србији?
И какве везе закон о томе дал можеш да пијеш испод 21 има са фудбалом?
У Канади си пунолетан са 18, и овде у Нијагари, има колко хоћеш Америчких клинаца испод 21 који дођу да се напију.
И шта сад?
srbo001
(FUDBALER)
11. oktobar 2019. u 12.21
Si maloletan ako si ispod 21 . To to je glavna osnova tog zakona . Niko ti ništa ne može. Ni FIFA ni uefa ni EU. Zakon je na strani dece koju treba zastiti.
Narvano ako je talenat izuzetan, i ima nastupe za Reprezentaciju, ima pravo da ide.
Razgovarao sam advokatom koji radi u nasem savezu, u vezu ove teme, i on kaže, da se to može veoma lako izvesti, Sve legalno, samo podneti zahtev sa dokazima svim organizacijama i to je to,,,
Nisam ja to izmislio, ljudi ciji je posao su mi rekla i da je izvodljivo .
Kad sam mu naveo imena igrača koji su maloletni napustili Part. i Zve, on nije mogao da veruje da ih tako lako pustaju.
D-Man
(Analyst)
11. oktobar 2019. u 13.58
srbo,

Старосна граница за одлазак је индиректно регулисана да буде са 18 година старости статутом ФИФА.

Ево ти детаљи из званичног ФИФА статута (испод)

Regulations on the Status and Transfer of Players

Аrticle 1
International Transfer Certificate

Paragraph 1
Players registered at one association may only be registered at a new association once the latter has received an International Transfer
Certifi cate (hereinafter: ITC) from the former association. The ITC shall be issued free of charge without any conditions or time limit. Any
provisions to the contrary shall be null and void.

Paragraph 2
An ITC is not required for a player under the age of 12 years.

Дакле, када истекне уговор једног играчу са клубом у Србији, ФСС мора да изда трансфер том играчу за одлазак вани бесплатно и без икаквих условљавање.

Article 18
Special provisions relating to contracts between professionals and clubs

Paragraph 2
Players under the age of 18 may not sign a professional contract for a term longer than three years.

Дакле, играч млађи од 18 година не може да потпише дужи уговор од 3 године. То значи да неки млади играч (рецимо са 16 година) може да потпише и уговор од једне године и са 17 година он је слободан (или чак ако је млађи) и може да иде где хоће ако испуњава и неке друге услове (види испод следећи члан тог статута).

Article 19
Protection of Minors

Paragraph 1. International transfers of players are only permitted if the player is over the age of 18.
Paragraph 2. The following three exceptions to this rule apply:

a) The player’s parents move to the country in which the new club is
located for reasons not linked to football;

Због овог члана 19 параграф 2.а) су она два млада Звездина клинца отишли у Грчку без проблем јер су Грци средили родитељима документе.

b) The transfer takes place within the territory of the European Union (EU) or European Economic Area (EEA) and the player is aged between 16 and 18. In this case, the new club must fulfi l
the following minimum obligations:
i) It shall provide the player with an adequate football education and/or training in line with the highest national standards.
ii) It shall guarantee the player an academic and/or school and/or vocational education and/or training, in addition to his football education and/or training, which will allow the player to pursue a career other than football should he cease playing professional football.
iii) It shall make all necessary arrangements to ensure that the player is looked after in the best possible way (optimum living standards with a host family or in club accommodation, appointment of a mentor at the club, etc.).
iv) It shall, on registration of such a player, provide the relevant association with proof that it is complying with the aforementioned obligations;

c) The player lives no further than 50km from a national border and the club with which the player wishes to be registered in the neighbouring association is also within 50km of that border. The maximum distance between the player’s domicile and the club’s headquarters shall be 100km. In such cases, the player must continue to live at home and the two associations concerned must give their explicit consent.

Има још у том Статуту али ми је проблем све то копирати а сајт за скраћивање линкова данас не функционише па не могу да оставим скраћени линк за цели ФИФА статут.
D-Man
(Analyst)
11. oktobar 2019. u 14.06
Укратко, једино што може задржати младог играча у Србији је да му клуб да велику лову.

Наши клубови немају ту лову да понуде неком клинцу као што могу понудити богати клубови из Европе.

Иначе, фудбалски савези не могу да доносе неке своје прописе који би били у супротности са ФИФА статутом а ФИФА статут је регулисао да чак и млађи од 18 година могу да напусте државе ако се испуњавају услови које сан навео изнад.

Дакле, нити ФСС може шта ограничити што се тиче старости нити може шта условљавати.
Једино што важи је уговор а млађима од 18 се не може нудити уговор дужи од три године. Може неко и да се прави блесав и понуди и да се потпише али тај уговор је након три године не важећи.

Србо, ја бих волео да то што ти желиш може и да се спроведе у дело али не може као што видиш. Забранила ФИФА статутом који све чланице морају да поштују.
CTEBA
(penzioner)
11. oktobar 2019. u 15.00
Нормално да би свако од нас желео да види да се обустави осипање младих, али не може.
Ова са Стевановићем је отишло још корак даље.
Њега не купује клуб, већ улагач, бизнисмен.
Ово је као што сам већ навео постало нормално у Јужној Америци, Африци а сад и код нас.
Једноставно улагачи, специјално Хеџ Фондс, улажу паре где год стигну ако виде да могу да направе профит.
Играч има уговор са улагачем а не са неким тимом, тако да то ФИФА-ино правило од 3 године не важи, улагач нама ништа са ФИФА-ом.
Улагач онда позајми играча неком клубу на годину, две или колико већ, и он игра а улагач узима паре.
Улагач је обавезан да играчу исплати ону суму новца која соји у уговору са играчем, без разлике колико улагач добија од тима.
ФИФА, а и УЕФА су ово покушали да забране али су изгубили, и сад не могу ништа.
Велики клубови су још и против овог, јер, нису власници играча, па ако се покаже супер таленат, улагач ће га продато за велике паре.
Мањим клубовима ово одговара, јер могу да изнајме на годину две неког супер играча кога неди могли ни да сањају да купе.

Значи неком добро неком не.
Ако добије добре пар добро за клинца, ако га израде, његов проблем.
srbo001
(FUDBALER)
11. oktobar 2019. u 18.31
Secate li se onog rvata , iz Australije, igrao za Dinamo , pa one presao u English Premiership, i tu je igrap dugo, pa se vratio nazad u Australiju i zavrsio karijeru.Bio je centarfor .
On nije dozvolio nikome da ga potpise, čak ni Dinamo, već im je rekao, ja sam kovac moje sreće, ja odlucujem o svemu. Procitas ugovor i promenis kako ti želiš , i oslobodis se menagera . Mr.Manadaric nam je pricao o njemu , i htio ga je potpisati, ali je bio skup . Taj decko je uradio pravu stvar. Zašto neki nasi mladi igrači urade isto kao ovaj decko. Uzmes advokata , pomogne ti oko ugovora u sam si svoj shef.
Neymar zar mu nije otac i menager i tata i mata. Uzeo covek advokata koji mu pomogne oko ugovora, plati ga , i sve pare ostanu u familiji.
Prosto i izvodljivo.
Predsednik naše Asocijacije , mi je kazao, pitaj te ih da li iko pokusao da provuce taj zakon i zastiti klub ili decu od propasti, Naravno, da nije niko ni pokusao.
CTEBA
(penzioner)
11. oktobar 2019. u 19.00
Није свако способан за то.
Имаш примера колко хоћеш, супер играчи, имају пара да не знају шта ће, и кад заврше каријеру, немају ни за леба.
Не само у фудбалу, већ у свим спортовима.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Necklaces?
.