Diskusije : Navijači

 Komentar
Srećan Jovanjdan braci Srbima
Pavle_Djurisic
20. januar 2017. u 00.50


Prema predanju, mnogi su mislili da je Jovan obećani mesija, ali je on, prepoznavši Isusa kada je slušao njegove prve javne propovedi, rekao: „To je jagnje Božije koje uze na sebe grehe sveta”.

U Crkvi je svetitelj poznat i kao Jovan Preteča, a njegov praznik svrstava se u red najvećih proročkih praznika, jer se za Svetog Jovana, najbližeg sledbenika i bliskog rođaka Isusa Hrista, vezuje početak misije Spasitelja i početak hrišćanske propovedi.

Običaj bratimljenja

Sveti Jovan je uzor poštenja i karaktera, pa se i u srpskom pravoslavlju poštuje i običaj bratimljenja i okumljavanja na Jovandan.

Ovaj praznik se slavi dan poslije Bogojavljenja, kao sećanje na Krštenje Isusovo i ulogu svetitelja koji je pripremao narod za novu vjeru.

„Ja vas krstim vodom, ali onaj što ide za mnom jači je od mene... On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem”, reči su Svetog Jovana koji je krstio narod u reci Jordan i pozivao na pokajanje.

Na pravoslavnim ikonama Sveti Jovan je najčešće predstavljen sa krstastim štapom u levoj ruci i natpisom - „Pokajte se, jer je blizu Carstvo nebesko”.
profiter
20. januar 2017. u 08.02
Bem ti mal ne reko, kad Polutan spominje srpske praznike.
Ubodem_pa_odem
(Trpaj delije - živi veselije)
20. januar 2017. u 15.10
Polutan :-)
Mislis pola komunjara, pola četnik?
toronto1
(medicina)
20. januar 2017. u 16.21
Sretna slava svima koji danas slave, a Vas dvojica imajte makar toliko razuma da se na danasnji dan suzdržite.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Keychain ?
.