Diskusije : Istorija

 Komentar
J. V. Staljin
Semion
24. januar 2018. u 08.46
Za neke genij i vizionar, za neke autenticni radikalni ljevicar, za neke crveni car, za neke masovni ubica..

Kakvo mišljenje imate o Staljinu?
Vjechnost
07. februar 2018. u 11.05
Akoje ikad bog salazio na zemlju toje onda bio STALIN!!!

prekodrinski
(Å¡loser)
18. februar 2018. u 01.23
Ma sve . I ubica i spasilac i pobjednik I vizionar I zločinac I diktator ...
Spasio je tadašnju državu od anarhije I raspada, ali uveo diktaturu.

Negđe sam pročita da je Staljin reka da ga je strah I samog sebe I uloge koju mora da igra.
A drugačije nije ni išlo, vremena je falilo, neprijatelji sve okolo...

Sada isplivavaju I druga strana njegovih zločina, pa ga možemo donekle I
razumjeti.
Napr. Gladomor ili Holodomor po ukrajinski je bio I zato što su zapadne sile uslovljavale
prodavanje tehnologije plaćanjem u žitu.
Da nije bilo toga, možda bi Hitler pobjedio.
Ili Finski rat, osvajanje Baltika, dijela Poljske... ko zna kako bi prošli da nije napravio tu
međuzonu...

Danas vidimo opet nešto slično u Ukrajini, Gruziji...
Semion
19. februar 2018. u 16.23
Ali kakav je to komunizam, kada je najopasnije biti komunista?

Da je Lenjin doziveo kasne tridesete, vjerovatno bi i njega strijeljali kao stranog spijuna.
prekodrinski
(Å¡loser)
20. februar 2018. u 13.05
Lud sistem.Ekstemizam I ne može bolje, a I to im uvalile švabe.
Bazorilo
04. maj 2018. u 16.31
Decenijama su krojaci tudje sudbine spremali scenario razbijanja Ruske carevine i podmetanja virusa koji se zove komunizam.Ali ostaje zauvek pitanje,šta je za to vreme radila RPC i tajna sluzba carevine?Neko je tu debelo podbacio.Ka djedan organizam bude napadnut bolescu,to se nije dogodilo na precac,dugo vremena su se stvarali uslovi za to.Isto tako se desilo i u Srbiji,dolazak proleterske burzoazije,polako ali sigurno,stvorile su se pogodnosti da deluju neradnici i spekulanti koji su onda preko noćipostali bogatasi na tudjoj imovini.
Jocko4
(observer)
28. maj 2018. u 13.53
Сваки друштвено-економски систем од самог свог настанка носи у себи и клицу антагонизма владајуће и експлоатисане класе. Развојем система развијају се и његове унутрашње друштвене противуречности и антагонизам поларизованих класа, тако да се само питање времена кад ће да наступи постепена промена, или коначан друштвени обрачун.
Комунистичке, боље речено, социјалистичке револуције нису изузетак.

У оквиру ове групе дискусија, као и у групи #Политика, стално се говори о револуцији у Русији, а превиђа да то није била прва ни последња комунистичка (социјалистичка) револуција у свету.
Занемарује се Париска Комуна и развој и утицај социјалистичких и социјал-демократских идеја у Немачкој почетком ХХ Века, пре Првог Светског Рата, не говори се о социјалистичкој (комунистичкој) револуцији у Кини итд.

marisav
(Besposlicar)
02. oktobar 2018. u 02.11
Nisam video ovo tvoje pitanje pre...mogu da ti kažem da smatram NAJOZBILJNIJE da je to covek koji je najzasluzniji za najviše godina relativnog mira u Evropi. Mislim na period od 1945 do 1990-ih kada je sem manjih nemira i pucnjava na Kipru, Grckoj, Ceskoj, Madjarskoj gde su glave dizali ostrasceni sovinisti uglavnom vladao mir.
Lično sam u tom miru uzivao u detinjstvu i decastvu. A čim su dosli REVIZIONISTI NA VLAST u dobrom delu Evrope koji hoće da polako ili naglo izmene rezultate Drugog svetskog rata pocele su strasne stvari, od etnickih ciscenja do ponovo formiranja logora za nepocudne narode i ideologije.

Dakle, da li je državni i licni autokratizam Staljina potamnio njegovu ulogu kao vodeceg lidera u slamanju nemackog nacizma i brojnih rodjaka ove teske bolesti germanskih naroda...mislim da NE!!! Bilo bi bollje da je još milion ljudi nešto probranijom metodoom Staljin dao pobiti nakon 1945 a da bismo potom recimo uzivali u evropskom miru do 2100.

Stoprocentno sam uveren da bi nam generacije koje bi živele za 50 ili vise godine bile saglasne a velikom brki od Osetije do zivota zahvalne.

Ovako, kako je sada veoma je neizvesno hoće li Evropa doziveti 2100. godinu...sanse za to se smanjuju...delom na zalost sto i Staljin na vrhuncu svoje moći nije ISKORENIO korove koji će nam porasti toliko da ni sunca vise neće biti na evropskom kontinentu.
Ja sam pobornik teorije da nema pitome biljke koja bez posebnog gajenja može da prezivi prirodno korovljenje ekosistema...A EUROEKOSISTEM JE SVAKIM DANOM SVE ZAGADJENIJI RAZNORAZNIM REAKCIONARNIM IDEJAMA, POKRETIMA I DržavAMA...na koncu to po GERMANIZOVNOJ SVESTI I PAMETI EVROPLJANA MORA ZAVRSITI U STRASNOM KRVOPROLICU.
Strecan sam što se nadam da taj dan neću docekati...ja sam živeo u srećnije vreme,,,vreme kada je na ISTOKU postojala mocna zemlja zvana SOVJETSKI SAVEZ...tada istocno od Beca i BErlina nisu kruzile nikakve hijene u ljudskim oblicnjima jer su Staljinovi naslednici neko vreme to brinuli...onda je ubacena LIJA od GERMANLIJA I U LIKU OBELEZENOG DOVELA DO RASTURANJA NAJVECE ZEMLJE SVETA...SVE OSTALO JE NEDAVNA PROSLOST I NASA SVE TUZNIJA SADASNJOST...BUDUCNOSTI U TUNELU JOS SE NE VIDI...
Bazorilo
07. mart 2020. u 18.56
Ma evo gde stigosmo vodjeni tim komunizmom.

Sto bi Njegos rekao;Jedna slamka među vihorove,kud pogodi da nas time davi,sve sa ciljem,Andju da izbavi.Francuskoga da nebi brijega,Aravijsko more sve potopi.Tako nekad,al evo ti sada,kucuk Av-e sanka je usnio,da je jadan EU nadmudrio.Skoci bolan na noge lagane,pa on zove pustu nedodjiju,da im Srpsku zemlju preda u prciju.Dodj´te braco,nedodjijo mlada,ovde Vucko svekoliko vlada,svitu svoju okupio celu,Brnabicku stavio na celu,za njom ide dicna ti Zorana,Mali Sinan,sve duboko dise,dok Djordjevic sofer nešto zvrlja-piše.Narod kaže,ne može se vise,daj zbacimo braco gnjide i gadove,predadose naše,sela i gradove.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Keychain ?
.