Diskusije : Istorija

 Komentar
Ljubljenje
goran-pavlovic
08. jun 2015. u 10.22
Zašto i kako su ljudi prvi put počeli da se ljube? Da li je ljubljenje urođena ili naučena radnja? Većina antropologa se slaže da je ljubljenje naučena radnja nastala iz radnji vezanih za probanje i jedenje hrane. Da li je razvoj ljubljenja kao ljudske radnje sačuvan u razvoju reči za ljubljenje i poljubac? Da li razvoj Engleska reč „kiss” - poljubac sacuvao u sebi opis razvoja ljubljenja kao radnje. Da li je moguće da reč „kiss” - poljubac ima koren u prastarom R1a jeziku koji je najbolje sačuvan u Slovenskim jezicima? Da li je moguće da ova reč potiče od danas Slovenskog korena „kus” koji pokriva sve radnje vezane za probanje hrane, jedenje hrane, testiranje u opšte i ljubljenje?

Text na Engleskom možete naći ovde:

http://oldeuropeanculture.blogspot.com/2015/06/kiss.html
matina
(argos)
16. jun 2015. u 05.45
Mene prikane interesuje zašto koristimu reč„podrum”.I sam znaš znacenje Engleske reci „room” koja znaci soba,a sve zvuci nešto kao pod soblje???!!!

Pa onda imena koja sadrže reč „man”. Radoman,German,Tudjman...
arije
(sozidatelj stolpa serpskjago)
03. jul 2015. u 04.01
u svakom slučaju kod ostalih primata ne postoji „ obicaj ” ljubljenja . dakle poljubac je karakteristican za hominidnu vrstu homo sapiens sapiens . po svoj prilici poljubac ili bar prvobitni poljubci nastali su iz socjalnih motiva I svakako da su vezani za ceremoniju uzimanja hrane a kasnije su prerasli u socijalnu sferu vezanu za seks . najvjerovatnije da se ne radi o instiktivnoj podlozi a socijalnoj , naucenoj normi ,sablonu koji se predaje s pokoljenja na pokoljenje kroz kulturnu matricu . u prilog tome govori ide fakt da kod svih zajednica ne postoji „ institucija” poljubca , tj bar ne u toj formi koja je kod naroda sa indoevropskim nasledjem I zajednica koji su se naucile od ie poljubcu ( majmun radi sto majmun vidi ) . mnogi mali sjeverni narodi ne poznaju poljubac osim ako se poljubcem može nazvati trljanjem noseva . mislim na aleute ,eskime , jakute itd ...
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.