Diskusije : Istorija

 Komentar
Gigas Librorum
Tabanac
(DR.voseca)
20. jul 2012. u 17.52
Otvaram temu o jednoj knjizi ili knjigetini...koja je oko 75 kg teska,velika 92 cm,siroka 50cm i debela 22 cm...potice iz XIII(1229?) veka.To je najveca rukopisna knjiga na svetu...
Tu bi odgovore na svoja pitanja „Goran” nasao uvezi,cirilice i glagoljice...„Mandalina”zbog carolija i etimologije...a „slavisa” o istoriji „slavenskih plemena”u „Hronici Boemije”...
Unapred napominjem da ova knjiga nema nikakve veze sa „crnom magijom” samo joj je tako dato ime jer ima i prikaz djavola na jednoj strani,sto je bilo i ostalo neubicajeno do dan-danas,da se slika „necastivog”nadje između strana „Svetog Pisma”...u nadi da ćete uzivati u istrazivanju...pozdrav!
StevaCar
20. jul 2012. u 18.05
Pozdrav,Tabanac, dobro li si ?

Nadjoh je iz prve. Iz zemlje Češke?A„čuvaju ” je u Štokholmu jer su je Svedjani ukrali od Rudolfa Drugog.
IMa oko 624 strane, zaista 75 kg,..Inače su strane skoro metar na pola metra...posle polumetarskog crteža D.Evila..skedi KOZMINA hronika

Zato si nam je dao, zar ne?
http://www.nkp.cz/files/codex_gigas_en.pdf
Tabanac
(DR.voseca)
20. jul 2012. u 18.57
Biću iskreniji...za „slavisu” i „Chronica Bohemorum”...
...Kao sto sam pre par minuta napomenuo na postu „Goranu”,slučajno sam naisao na ovaj podatak iz nekih potpuno nepoznatih spisa,koji su već od 1918 godine,„izgubljeni” od Milosa S Milojevica...Biću iskren,nisam ni ja znao za njeno postojanje...sam Milojevic se zalio da je „knjiga zagubljena”...ja spremao nešto „starog papira”za ponedeljak...za reciklazu.
„Stevo”...internet je cudo,ako znaš šta trazis...
Pozdrav!

PS
DA li bi ti pao sa stolice sa „Goranom”,kao sto sam ja pao,kada sam zbog njega trazeci o Madjarima,nasao prepis u originalu da na madjarskoj kruni ali i Tekstualnom vezenoj u zlatu,piše cirilicom...srpskog jezika...i to prvom madjarskom kralju Svetom Stefanu (Istvanu) čak i gde se cuva taj natpis...
Eto isto u toj preostaloj gomili papira...
Nisam kriv!!!Imam kucnu pomoćnicu,babetina kojoj već godinama govorim...NE SREDJIVATI RADNU SOBU!!!Čim je ona sredi...niko više ništa ne može da nadje!
Tekst je na prevodu iz pred prvog svetskog rata(par meseci),na nemackom,stampan...cudna mi cuda u tada Austr.-Ugar.,mestu Agram,danasnji Zagreb.
Pozdrav!
mandalina
(vila)
20. jul 2012. u 19.07
Knjiga Gige Moravca))
Znam da na latinskom znači Godža-knjiga
http://kalligrafie-veertje.be/Info/Codex%20Gigas/Tekst%201.htm
Prevod Kozmine hronike na nemački iz 1923, može da se čita (ko zna nemački) od strane do strane, preko crvenih strelica idu komande:

... tekst hronike (na latinskom) počinje odavde
http://daten.digitale-sammlungen.de/~db/bsb00000683/images/index.html?id=00000683&fip=193.174.98.30&no=&sei...
http://tinyurl.com/837jd96

A ovde imate sve, samo ioak ne može da se čita
http://www.kb.se/codex-gigas/cze/
Cirilica na kraju Gigine knjige))
http://www.kb.se/codex-gigas/eng/Long/texter/alphabets/
http://www.croatianhistory.net/gif/gl/gigas_cyr.jpg

Glagoljica
http://www.croatianhistory.net/gif/gl/gigas_gl.jpg

O kalendaru ima 10 stranica, ali ne mogu da pronadjem jasne slike

The Calendar in the Codex Gigas is unusual for its date in that every day has entries. It is also unusual for including the names of local figures. The system of numberng the days is peculiar for modern readers, but it is easy to understand here as the first line corresponds to the first day of the month, and the last line the last day.

Za svaki dan su ubačene imena lokalnih figura (hrišćanskih ili ne???), to me interesuje.

mandalina
(vila)
20. jul 2012. u 19.23
Kruna sa krivim krstom
Ima slika, jel to to????????
Engraving of the Hungarian Holy Crown in a book by Sámuel Decsy („History of the Hungarian Holy Crown and the Objects Related to It”, Vienna, 1792)

http://tinyurl.com/cnysaf8
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/93/Szent_Korona_Decsy.jpg
P.S.Pron adji bolju „Gotušu” ili„Zusku” , isprati tu babetinu))

Tabanac
(DR.voseca)
20. jul 2012. u 20.20
Da jedan deo je rešen i vidi se cija slova su na kruni...ali ja sam trenutno u prevodilackom stresu...nemam tu reč ni na srpskom ni na nemackom samo latinski...da objasnim...kruna se donosila u jednoj vrsti „torbe”koja je bila izvezena zlatom i ona je bila deo odece,stavljala se na glavu,kao kapuljaca i kao zastita od tezine same krune na glavu...ali i kao znak,blagosti je kralj davao srebrnjake,narodu iz nje...tako da je jedan deo vezenog teksta delimicno izbledeo i ostecen (sa jedne strane)...tekst je na starosrpskom...da je original potvrdjuje i bula pape Urbana VII(1378-1389) i da Car Mathijas i Carica Anna daju na cuvanje(poklon) „sanostanu” Kapucinera u Becu (Tu su sahranjeni svi Habsburgovci)...po predanju Sv.Stefan I Madjarski kralj je uvek nosio pri sebi i davao novac...glavni i sluzbeni jezik ( i crkveni)
bio je vas,slavenski i uredjenje je bilo po vasem obicaju...smatra se da su bili pred samim korakom kao Bugari...da primanjem hrišćanstva(pravoslavnog)prime i jezik vas i verovatno sacuvaju samo ime...
Nastavljam sa citanjem idu i reci na vasem jeziku ali dajte vreme,prevodjenju ovako ne mogu...bude gospode milost tvoja na nas i njih u veku veka...u pitanju su skracenice...
Pozdrav!
slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
20. jul 2012. u 20.44
Sjajno Ljudovi!
To Sto Tabanac trazis me podsetilo na ono sto oni frikovi iz haskog tribunala nose na ramenima, preko mantila, a bele je boje kao benkica za bebe...slomih mozak, ali jedino da prosurfujes, možda prepoznas na engleskom...na srpskom ne nadjoh...nešto kao ovaj link, ako je od pomoći

http://www.middle-ages.org.uk/medieval-kings-clothing.htm

slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
20. jul 2012. u 20.47
slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
20. jul 2012. u 20.52
Izvinjavam se: http://books.google.rs/books?id=ZG7igBN41oUC&pg=PA3&lpg=PA3&dq=the+chronicle+of+the+czechs&source=bl&ots=te... hZtnyEJI1oWzBJh6aKJdga3o0-4&hl=sr&sa=X&ei=9vsJUPnxOMTG0QWt4qnFCg&ved=0CE8Q6AEwAg#v=onepage&q=the%20chronicle%20of%20the% 20czechs&f=false
slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
20. jul 2012. u 21.05
mandalina
(vila)
21. jul 2012. u 10.25
1.Za tu „potkapu”..kukuljicu sa džepovima pretražiću neki izraz iz narodne nošnje ili viteške opreme..ne znam, ali razumem kako je moglo da izgleda. Ne razumem Tabanca da le je tekst na starosrpskom bio na toj „potkapi” o kome priča, ili je aktuelan ovaj tekst na slici što sam pronašla..bar se jasno vidi Vasileus..ali uvećaću je i razmotriću šta mogu...
U svakom slučaju, jeste za „padanje sa stolice” i ova slika, a kamoli dodatni vezheni tekst na toj „potkapi”

2.Proveriću šta mogu o buli pape Urbana VII i kapucinerskom bečkom baburskom samostanu.Već sam videla na netu sinoć kako su se otimali o tu krunu..kako su je i krali i sakrivali.. i koliko su je „Baburi” voleli. (Habsburge su srpski guslari zvali Baburi, nije moj izraz, iz pesama je)

3.Povodom ćiriličnih i glagoljaških slova u GODZHA knjizi, pomogao mi prijatelj da lepo skinem JPG..to je sve na jednoj starni, zajedno sa drugim azbukama, čisto kao primer:
http://images.kb.se/erez4/cache/images_urn-nbn-se-kb-digark-48461_tif_2f6c0a123a0d1733.jpg
http://tinyurl.com/ ca8o8w3

4.Povodom kalendara iz Češke iz 11.veka.. u ovoj knjizi, skinula sam 12 meseci kao JPG i na prvi pogled nema starovernih naslova (to što rekoše „sveci lokalnog karaktera”) ali ostaje mi da uporedim datume sa srpskim narodnom kalendarom..npr, krajem jula sam uočila sv.MAriju Magdalenu.. t je neko vreme kad je kod nas (zbog razlike u greg/jul) Ognjena Marija..ali o tom potom, i meni treba vremena da to proučim.

5-Naravno, Tabanac, da imaš vremena koliko ti volja..ne bacaj te papire ..Šalji skenirano na [email protected] SVE papire pre nego resis da ih pobacaš))
Ali pogledaj prvo isečak iz madjarske knjige gde je preveden natpis sa krune (ne sa „potkape”), dato je lično ime + „princ vernik” + da je „kralj turske”..ništa mi nije jasno.

Knjigu je napisao
Sámuel Decsy
zove se
A' magyar Szent koronának és az ahoz tartozó tárgyaknak historiája:
tražite str 40 i 41
http://books.google.rs/books?id=q0cQAAAAYAAJ&printsec=frontcover#v=onepage&q&f=false

http://tinyurl.com/cr29xye
slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
21. jul 2012. u 10.35
i ja lepo kažem da će se pokajati kad se ohladi u vezi bacanja tih dokumenata..makar da sacuva o sorbima, da ne bude posle strane „podmetacine”, kao u slučaju virzburske episkopije (741.godina), koja pravi distinkciju između venda, salvena i sorba... (In Privilegiis enim Wirceburgensibus aliquibus mentio fit Winidorum, Slavorum, Serborum, Mainwindorurum ac Radenwindorum, qui Parochi atque Bargilti voncatur quod Parochis sive Sacerdotibus censu obnoxii essent...).
mandalina
(vila)
21. jul 2012. u 11.18
Povodom krune (i „moje slike”)-ZABORAVITE!!!!!
Uvećala sam i slova su (na dva medaljona) sličnija grčkim nego našim (posebno Delta a ne Dobro)..a naknadno sam našla sve natpise i vide se jasno...Najbliže srpskim slovima je crno-bela ilustracija Bude „Buda nagykirályok”
http://users.atw.hu/magtar/cikkek/szkorona/zomanckepek.htm
http://users.atw.hu/magtar/cikkek/szkorona /zomanckepek_elemei/image004.jpg

Prema jednoj teoriji, kruna se sastoji od dva dijela: donjeg koji predstavlja bizantsku krunu i gornjeg u obliku križaste kape. Niža, „Bizantska kruna” (lat. Corona Graeca) možda potječe iz 1070-ih. Njezini medaljoni upućuju na to da bi mogla biti dar bizantskog cara Mihajla VII. Parapinaka bizantskoj princezi Sinadeni, ženi mađarskog kralja Gejze I. (1074.-1075.). Jedan medaljon upravo prikazuje toga kralja, a natpis na grčkom kaže: „Gejza, odani kralj Turske”. Valja znati da su bizantinci u to doba redovito Mađarsku nazivali „Turskom”.

Dakle, ovi medaljoni što su sa natpisima su kasnije dodati na krunu kojom je krunisan Stefan I ugarski.
I najbolje da zaboravimo na taj deo (ja sam kriva što nisam prvo sve i svja proverila pre nego sam stavila sliku) da ne bi izmešali sa onim slovima o kojima Tabanac priča.
slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
21. jul 2012. u 11.25
zanimljivo... apropo kozmine oznake sorba na mestu bivše pokrajne daleminaca i milicana, jeste postojanje ovog dokumenta, Annales Gerlaci Milovicensis iz 1198...

sirim dobro raspoloženje :) http://www.youtube.com/watch?v=O0IRY_eWuIw
slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
21. jul 2012. u 11.40
mandalina
(vila)
21. jul 2012. u 12.38
Car Mathijas i Carica Anna daju na cuvanje(poklon) „sanostanu” Kapucinera u Becu
...

Ana i Matija su bili u incestnom braku..njihovi očevi Ferdinand i Maksimilijan(koji je takođe oženio rodjaku sa kojom je napravio Matiju).. su rođena braća sa velikom razlikom u godinama ...I Matija je bio stariji od sestre- žene skoro 30 godina...
Kad su se venčali (1611) on je imao 54, a ona 26 godina.Naredne godine, kad mu je umro bolešljivi brat,Matija je postao vladar Sv.Rimskog Carstva..Nijedno dete im nije preživelo.Vladao je do 1618 (6 godina celom teritorijom), a do 1619. onim što je današnja Austrija.
Brat i sestra su osnivači su kapucinerskog manastira u Beču početkom 17.veka.Ona je volela kapucinere jer ih je poznavala u detinjstvu u Insbruku...Umrli su u razmaku od 3 meseca, prvo ona, pa on.

Na ovom linku pominje se kruna (prisutna na venčanjima), ali i nešto „Zuletzt wurde jedoch Bocskay gezwungen, mit Matthias zu unterhandeln und ließ sich nicht mit der türkischen Krone krönen. Bis heute ist diese türkische ”heidische„ Krone, mit einem kleinen Kreuz, als kostbarer historischer Beleg in der Wiener Kaiserschatzkammer bewahrt.”, gder gugl „heidishe”-„HAJDUČKI” sa madjarsko- nemačkog prevodi kao PAGANSKI))

Na začiatku 17. storočia sa objavila ešte jedna „ uhorská ” kráľovská koruna. Dostal ju Štefan Bocskay od tureckého sultána Ahmeda I. v roku 1605, aby sa ňou dal korunovať za nezávislého uhorského kráľa. Nakoniec bol ale Bocskay prinútený dohodnúť sa s Matejom a nedal sa korunovať tureckou korunou. Dodnes je táto turecká „ pohanská ” koruna, doplnená len malým krížikom, uložená ako vzácny historický doklad vo viedenskej cisárskej pokladnici.

http://www.bratislava-info.sk/index.php?cl=podkategoria&iid=5&tname=[multi]&lng=de&pr=de

Kapucinerska crkva (zvanično crkva Sv,Marije) završena je kasnije, 1632.g.
U vreme njihove smrti i života, glavni je bio kardinal Melchior Klesel..Khlesl...otac mu je bio pekar i protestant ,a on dogurao do katoličkog kardinala..poznatog po proganjanju protestanata
Kladim se da se on setio sakrivanja originalne Stefanove krune i naravno, te i takve i „podkape” u tmine arhiva..

http://www.teufelsbibel.de/pageID_4770267.html
U ovoj knjizi (iz arhiva austrijske istorije.. Akademie der Wissenschaften, Vienna. Historische Kommission..vol. 57) pominje se i prepiska Melkiorova,od str 173 nadalje do 203... sigurno nešto tu ima.
Može da se čita onlajn.

Archiv für österreichische Geschichte
http://archive.org/stream/archivfrster57akaduoft#page/n7/mode/2up
http://tinyurl.com/ca5rdp5

Pauza.
mandalina
(vila)
21. jul 2012. u 13.29
Treba da bude ovo:
http://mek.oszk.hu/00800/00893/html/img/nagy/17cd.jpg
http://tinyurl.com/cdmhvx2

Szent-István állitólagos erszénye a kapuczinusok bécsi templomában.
Görög jellegü glagolit betüs felirata a zsoltárokból vett idézeteket tartalmaz...

Tbnh, Napisi odmah kad dodjes,DA ili NE?
mandalina
(vila)
21. jul 2012. u 13.59
Mislim da sam pogodila.
Prevod je nešto kao novčanik (na engleskom „purse”), možda bi mi rekla Novčarka jer je kesa, torbica za novac, novčarica..treba da bude ženski rod, ane novčanik u muškom rodu.

Još jedna slika, gde se vidi i prednja i zadnja strana
http://mek.niif.hu/00900/00941/html/img/nagy/451b.jpg
http://tinyurl.com/buzngcj
Tabanac
(DR.voseca)
21. jul 2012. u 18.42
DA!
Nestrpoljiviji stvor u zenskom formatu,ne verujem da postoji...
Obavezno ovo fotokopirati na papiru...i pravac u jurnjavu za bulu pape Urbana u kojoj se iskazuje zahvalnost na daru...(to je potvrda o originalnosti nazovimo „Istvanove kapuljace”...)i to fotokopirati,na papiru.Iza obavezno naznaciti,izvor(int.adresu-sajt)datum...!
„slavisa” ne juri...ne trci!Ni ti ni ja ne možemo se pribliziti „Mandolini” jer je zensko...One su genetickim ustrojstvom ispred nas...njima je priroda,podarila,način apstraknog mišljenja...to je ta „zenska intuicija” (Samo kod „Dragona”možeš videti na delu „zensku intuiciju)...
Čitaj moj post od juče...
”Nastavljam sa citanjem idu i reci na vasem jeziku ALI DAJTE VREMENA,prevodjenju ovako ne mogu ***...u pitanju su skracenice.„
Shvatas me!
*** bude gospode milost tvoja na nas i njih u veke veka...
Biću iskren...imao sam i imam probleme procitati taj tekst,zbog skracenica...Ali kakav sam bio!
Poceo sam sa radom...nemam tako slobodnijeg vremena a vrlo često i subotom...
”Mandalina„danas sam imao posetu,radnu,uz obilni rucak i veceru i samo 15-16 stepeni i jesenju kisu u sred jula,nisam bas imao volju i zelju za ”SC„...
Ovi iz Triera,usavrsavaju i doteruju film,koji se ”vrti„ u muzeju...Da,film na ekranu koji je 360 stepeni,znaci pred tvojim ocima,iza glave i obe strane glave...znam ga ovaj ”stari„od prošle godine...osecaj je jezivi,čak i ime filma ”U carstvu Senka„kad u tami muzeja pocinju da se javljaju senke-duhovi,iz starih,originalnih grobova Rimljana i opisuju vizuelno,put u onostrano po rimskoj mitologiji...ma vidi na www.im-reich-der-schatten.de
A za Istvanovu-kesu-kapuljacu...Cestitam!Ti nisi svesna šta si pronasla...i Pjanoviceva bi ti čestitala a za Deretica verujem da bi isto postupio...
Ne verujem da ovu i ovakvu informaciju neko nudi!
(Vidim,Adminu,opet rastu usi od ponosa)...
Sledi pitanje...zašto je pisano na taj ”srpski„ jednom Madjaru...!
Pozdrav!
...i čestitke tebi ”slavisi„...
Tabanac
(DR.voseca)
21. jul 2012. u 18.45
...i ne mesajte vise tema u jednoj...dolazim u Srbiji specijalno da vam kose rascupam...jasno!
mandalina
(vila)
21. jul 2012. u 19.13
Hvala tebi što si znao ovo!

*** bude gospode milost tvoja na nas i njih u veke veka...
Budi Gospodi, milost tvoja na nas i njinja(?) u vjek vjekov
(Pravilno je „na nas i njih” nego su čudna slova na tom mestu, desni rom)

A dole ima mnogo više slova))))))))))
Cekaćemo te.
Prevodila sam sa madjarskog, ima opis tkanine (crvena je), vez je zlatni...ne pamtim sada sve, imam zabeleženo u „Favoritima”.

Taj papa Urban me namučio danas, Shesti je nije Sedmi Urban i prvi šizmatički..Nisam našla bullu, a tražila sam.
Niti sam našla tačan podataka„da Ana I Matija dozvoljavaju prenos..ali zasad je dobro da nadjosmo sliku, tekst i da nam mađarski sajtovi priznaju da je to TA ”novčarka„.
I o Arpadovcima sam čitala, pokušala da pronađem da li je Stefan bio Steva, a ne Ištvan.Mutna je ta geneologija, ali ništa nisam uspela da pročakčam.

Nemoj sada da dolazis ovde, velike su vrucine, jedva se diše..”
slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
22. jul 2012. u 00.12
kad dosao, DOBRODOSAO!

(još kad bih se setio u kojoj knjizi sam to procitao...)Zato sto nije bio Madjar :)

Film je, ali, Vrh!!! Cenim da je uz malo kanabisa, ugodjaj u muzeju, dozivljaj bez premca, sem ako se ne bih isparonoisao :D

a i ja dodam humoristicnu zanimljivost, ne znam da li ste čuli, ali: http://www.bosnianroyalfamily.org/

Pozdrav!!!

kos
(geom.)
22. jul 2012. u 09.31
Za Mandalinu !

Record ID: DENO-896813
Object type: bulla
Broad period: MEDIEVAL
County: NOTTINGHAMSHIRE
Workflow stage: Awaiting validation
Medieval seal; cast lead papal bulla of Pope Urban VI, dating to 1378-1389. The bulla is large and sub-circular. The obverse reads ‘URB / ANUS / P.P. VI’ within a border of pellets. There are crowns above each letter of the ‘P.P’ and there is a row of tiny figures at the very bottom, possibly representing a court scene. The reverse has the portraits of Saint Paul and Saint Peter within borders of pellets, although Saint Peter is very worn. They are identified above with the letters ‘SPA SP[E]’. The whole has a thick, grey-white patina over its surface. Diameter 38.8mm, t…

http://finds.org.uk/database/artefacts/record/id/244697

Pozdrav
slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
22. jul 2012. u 16.20
da se dopunim, dr. tabanac (po secanju), ti si pravio asocijaciju ka goranovom pisanju, na dogovor sa papom silvesterom drugim, i dekretom kojim je stefan prvi, zabranio koriscenje paganskog nacina pisanja s' desna na levo (ili, gresim!?) koji su koristili ljudi i „svestenstvo” a zamenio ga latinskim (koji se nekada mogao pisati u oba smera, staro-latinski)...
slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
22. jul 2012. u 16.29
i sa ovim „pismom” vracamo se opet, na ugre *sto je inače, ime koje rusi na mapama koriste kao drugo za pleme u rusiji, a ciji si ti potomak.

Pozdrav !!!
Tabanac
(DR.voseca)
22. jul 2012. u 18.42
„Drogan”...šta ću,opet tamo...toliko puta sam te gledao na stocnoj,obrovackoj pijaci!Zube nemas...možeš samo da lizes...!
Tabanac
(DR.voseca)
22. jul 2012. u 18.50
„slavisa”imaš ovde diskutanta,da ti sve to objasni ,pitaj coveka...može da ti objasni...!
Tabanac
(DR.voseca)
22. jul 2012. u 19.23
A o meni...pisao sam o mom poreklu,pre dve godine,pre četiri godine,pre sest godina,pre devet godina i pokoji put usput...Prevodio najredje dokumente sa latinskog,dao najneponzatija bozanstva...naveo izvore i obicaje koje su bile,najnepoznatije...sto mi je krivo,čak i na temi koji je zapoceo „Dragona”...i imam još nešto više od polovine.ALI NIKAD VISE NI JEDNA REC I SLOVO O NJIMA,tj. MOJIMA!
Molim te,postuj to! Nisu zasluzili da ih pojedini „Avari”nipostuju i brisu (nazovi)noge...iako su doziveli 74 „Oluja” i isto toliko operacija „Bljesak” i vise od 1000 godina govorili „svojim”jezikom na svom tlu u blizini Hamburga!!!
Zaboravio je „Svoju”istoriju,pa mu se ponovilo...pljuje i naziva „bolesnicima”...ponovice mu se!
TACKA!
kos
(geom.)
23. jul 2012. u 12.00
DagonForPresident
(Svetski Vladar)

Kada ćeš ti Dragonu da prestanes da ...es sojke.
Ostavi covjeka na miru i ne dolazi ako imaš namjeru da provociras.
goran-pavlovic
24. jul 2012. u 04.59
jeli drustvo da li izraz rovariti i rovaske rune imaju nešto zajednicko?
mandalina
(vila)
24. jul 2012. u 09.15
Kos, lepa je bila sličica „bule”, ali treba da nađemotekst kojim se papa Urban zahvaljuje Ani i Mateju na daru..
Paralelno bi trebalo tražiti i neki pisani trag od onog bečkog kardinala iz njihovog vremena, logičnije mi je da je i on nešto zapisao.

Mene nervira ova lično prepucavanje na temi pa sam malo izgubila volju...i okrenula sam se drugom poslu, ali to treba naći, bitno je.

Gorane, ROV je koren obe reči (rovovska borba, u rovu..)odatle „rovariti” (raditi prikriveno, iz zasede, iz zemljanog rova) ..pa je svako tračarenje i neke magijske radnje „rovarenje”

Mislim da je u pitanju kalendarska motka, toljaga..palica koja je služila kao kalendar..pretpostavljam Az,Buki, Vjedi (to zapadnjaci zovu „runama”) je određivalo redosled dana.. pevanja pri obredu itd.. ( tally stick,Kerbholz, Kerbstock)..mi kažemo RABOSH, to znači primitivni kalendar..
http://palindromija.blogspot.com/2011/12/blog-post_696.html

Rováš je bila preklana palica z vrezi na obeh polovicah. Uporabljali so jo za obračunavanje dnin, dolgov, storitev, glasov pri volitvah,...

http://retrozabavnik.blogspot.com/2011/02/uskoro-prvi-broj.html
Vidim istu vezu između „rovariti (praviti zaveru, tračariti, klevetati) i ”rovaša„...kao i kod reči ”torokanje„ (ogovaranje, rovarenje iza ledja,bajanje?) i Tarok/Torok/Tarot karte.

Tabanac
(DR.voseca)
24. jul 2012. u 18.31
...„Mandalina”...vrati se ,kapuljaci kod kapucinera...molim te!
Ako volis istoriju,naravno!
Na ovoj temi imaš dve prave naučne „bombe” za istoricare
Ne prianjaj se na treću o „runama”...imam bar četiri natpisa runama na vasim jezicima i to vrlo lepim prevodom...
Znam...da mi ne verujes,ovog puta...zavrsite o kapuljacu!
Pozdravljam te!
mandalina
(vila)
25. jul 2012. u 11.36
gugl prevodilac>

Првом апостолском краљ приписује се реликт- породична капа Светог Стефана.

Веома светле трешње у боји свилене тканине, која у средњевековној пурпурну нијансу боје. .. Дугачке су комади ушивени заједно. Богата златовезом ... видимо птицу извезен златним нитима. Историјски подаци показују да је овај артефакт ИИ. Краља Матије супруга, краљица Анне дао капуцзинусок манастир Бечу, где сам и данас чува у побожности.

ДАЛА ГА ЈЕ БЕЧУ, свом манастиру, да тражимо бечког кардинала, а не Папу Урбана?

Сасвим другачије природе торбицу је друга половина (слика 80), који је такође црвено обојена свила. Јуице златни вез оквири и Хасел од крос-форма поља на овој равној шавовима и светле жуто-зелене боје видимо испуњена. Натпис у старом словенском следећој слици гласи: 'благослов бити са нама сада и заувек „

На ивици торбицу је подељен у две линије 66. Псалам читамо ове речи: ”Бог смиловати на нас и благослови нас, истражи лице нас и помилуј нас„.

Нема сумње да је ова торба је првобитно већи и другачији облик. 4

Све ове промене у упркос торбицу је извезен са цифрама мајстора платно-покривени Светог Стефана старост религије и тако не би било оправдано - барем делимично - за аутентичност овог реликвија темељ сумње. Старословенски означен ткиво, међутим, барем век касније порекло.

ВИДИТЕ? МИСЛЕ ДА ЈЕ ВЕЖЕНО ПОСЛЕ (Ц;Ц;Ц;) А ОНДА Је он носио САМО ТКАНИНУ?! Смешно!

...
NAS JE JEZIK TEZAK; PREVISE PADEZA ZA GUGL PREVODILAC; EVO NA ENGLESKOM:

The first apostolic king attributed to relic-worthy objects of our exhibition attracted attention to fabric, from which tradition says that once formed part of St. Stephen's family cap.

PORODIČNA KAPA; LIČNA KAPA!!!!!!!!!!
... which appears as the holder of this tissue. The four slender legs, legs like a bear sole dodecagonal cut crystal bowl, flip-top round medaillonban the ”Annunciation„ is engraved. This vessel, the XV. century, in the custody of the tissue, however, it is much older.

The very bright cherry-colored silk fabric, which in medieval purple shade of color. Shape in terms of two rectangular 0th 21-0. 22 m. Long pieces are sewn together. Rich gold embroidery and rich lombozatokat four karélyokat represented, in addition to either side we see a bird embroidered with golden thread. The gold-stitched outside, even in the middle of each of the four karélyok levélornamentek fill a blue colored silk used by the artist.

Historical data show that this artifact II.
King Matthias's wife, Queen Anne gave the kapuczinusok monastery of Vienna, where I still kept in reverence. The tissues, especially the fine could say it in hand embroidery declaring the XI. bears the character of the century, so that there is no reason to doubt it, embroidered fabric originally that this was St. Stephen and his family could constitute the cap detail.

The treasury of the monastery of Vienna kapuczinusok another, no less interesting objects were exhibited ereklyeszerű, also II. King Matthias's wife, Queen Anne gave to them. To do this, the tradition is linked to the purse was the first apostolic king. St. Stephen's Hungarian chronicles the life of a writer and often remember the Duke alamizsnálkodásáról generous and that gold purse full of money practicing charity.

U HRONIKAMA JE OSTALO ZAPISANO DA JE STEFAN BOGATO DARIVAO IZ OVE NOVČARKE ZLATOM::::::::::
...If such historical data, the board presented a faithful copy of a purse, then it is only one half of us left, the other much later origin.

http://mek.niif.hu/00900/00941/html/doc/c200763.htm
The two-part, wider above, below, truncated cone purse running older, XI. century fabric (Figure 79) as red silk ground is covered with gold threads of her employees under that red color seen in a few places. The golden silk thread around the screw threads are used in school, so the vestments of Székesfehérvár (H coronation robe) from pure metal fibers stand out.

The different-shaped boxes in the center of the image represents the Redeemer, who sits on a low throne, blessing with the right hand, left in the last roll of writing. The flat shape of this masterpiece of embroidery, a red, green, black and white with color effect of polychrom surprising. The head is next to the name in Greek letters abbreviated way the artist used. In the framework of equal-armed Greek cross sections of tissue from the very basic colors of red is forming. Today, however, is that, like other similar color image frame is covered with pearls.

The Saviour above and below a six-winged Cherub blurred image we see remnants of the names of letters, while the right hand of Christ, the prophet Isaiah, and St. Nicholas figure can be left in a dark colored embroidered silk fibers similar manner. The latter two pieces of good envelope shape is cut off, when the purse megmodernizálták.

The fields are now described spaces left between the four kneeling angels decorate the image of the artist, the four evangelists with them, indicating at least these seem to refer to the open book paper roll and similar objects, which are held in their hand upwards. All figures nymbusát beads covered today, and now described in a framework linking the small fields to be violated with pearls and stones decorated. The angels and saints in addition neveikből found some letters from which angels Gabriel and Raphael and the main föntebb named saints to establish.

A very different nature of the purse is the other half (Figure 80), which is also red-colored silk. Juice golden embroidery frames and Hassel of the cross-form fields on this flat stitching and bright yellow-green color we see filled. The inscription in Old Slavonic following picture reads: 'blessings be with us now and forever ”.
On the edge of the purse is divided into two lines 66 Psalm we read these words: „God have pity on us and bless us; investigate face us and have mercy on us”.

No doubt that this bag was originally larger and a different shape. Went through multiple changes, today's the time to rear XII. Modified winner-century fabric so that the delicate embroidered XI. century figure of a portion of tissue is cut, bead rows and covered with stones, gold and silver at the mouth of slot used, by the end of a clumsy smoke topaz-sized balls were on Estonia. In front of him and tapped it all engird paszománt gold's recent aranyrojt. 4

All these changes in spite of the purse is embroidered with figures masters of fabric-covered St. Stephen age of religion and thus would not be justified - at least in part - for the authenticity of this relic Underpinning doubts.

The Old Slavic labeled tissue, however, at least a century later origin.(Ušao je mali mrav u bečki kapucinerski samostan i izvezao u zolu noći staroslovenski))

It is described in skull cap, as the fabric of this purse is a home-azar have seen good memories of praise, because both the Romanesque church suits and embroidered pattern is also ereklyeszámba you go, because it concerns our holy King Stephen.
mandalina
(vila)
25. jul 2012. u 12.58
slika na kojoj se vidi odnos Kacige (nije stefanova nego vencelova)i kapuljače sa staroslovenskim natpisom (potkape).. slikana je zadnja strana koja nema natpis.Odgovara veličina.

http://mek.oszk.hu/01900/01992/html/index278.html

VOJK (nije vojnik Vojkan) je bilo ime prvog krunisanog (od pape) vladara koji nam je danas poznat kao Stefan Ugarski Prvi, ili sv.Ištvan

slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
25. jul 2012. u 14.32
još sam se zaludeo i sa the doors - ima...moram priznati da mi zvuce dobro, na neki neobičan način, za tako mator bend...
biberstruc
25. jul 2012. u 15.44
Madjarski: Kralj=Kiraly,Kruna=Korona. :)
Tabanac
(DR.voseca)
25. jul 2012. u 16.45
„Mandalina”zato ti i kažem vratimo se kapuljaci a prvenstveno Buli Papa Urbana,Bula spominje i zahvalnost urucenja „kapuljace”Pape(taj cin je bio simboličan,kao priznavanje,vrhovne papske vlasti od strane Madjara,tj.receno savremenim jezikom,polaganje zastave i priznavanje svoje vernosti,papskoj stolici)...Za vas Srbe je važna ta bula da ukazuje na autenticnost,kapuljace i slavenskog(srpskog)teksta-jezika,koje odgovara srpskoj recenziji i redakciji uporedjivanjem sa vasim Miroslavljevim jevandjeljem...Vidis do koje,niskosti se ide,da čak se utvrdjuje orginalnost „kapuljace”ali ne i slova,koja su naknadno izvezena...Madjari bi hteli da ukazu „da su imali kralja”pre Srba i samim tim i „autohtonost”na tim prostorima...ALI...ono ali,devojci sreću kvari...natpis.Na kruni je „romejski”-grcki,od tada JEDINOG hrišćanskog centra na svetu,oko 50 godina KASNIJE će se jedna sekta,iz Rima u Vatikanu izdvojiti i postati samostalna crkva,(Isto kao što se iz Srpske Pravoslavne Crkve izdvojile Makedonska i Crnogorska i pitajte ih gde su njihovi „patrijarsi”zavrsili bogoslovije i na kom jeziku i kojoj crkvi su bili,pitajte ih)...I vase srpske krune su bile pisane na grckom (do autokefalnosti)...
Madjari,hoće da sakriju da je čitav taj prostor bio pod juridikcijom,SPS tj.pod Peckom Patrijarsijom...čak do XVI.I GRAD BUDIM JE BIO POD SPS,navodno zahvaljujuci,rodjaku Mehmed-pase Sokolovica!!!NE...!Ona je bila samo razdvojena zbog Turaka,politickim granicama.Kao sto je sada i razdvojena od 1917,prizrensko-raska epikopija...tacnije je prizrensko-raska-skenderijska(tu je i Skadar i Kuks...Drac...Tirana)...
Zašto bas Mehmed-pasa Sokolovic...nije on kao dete odveden u janicare!!!LAZ...on je bio pevac u manastiru Milisevi,a ko je bio „sahranjen” u Milisevi...šta mu je bio rodjak...nije sam odveden,već sa grupom iz manastira...Pevac ili pojac...šta to znaci...pevac narodne muzike ili koji je morao znati,citati i pojati...koje mu je zvanje bilo preodređeno...mora nova tema!!!
Madjari bi hteli ukazati,najradije,da je to neko „ZA INAT”izvezao možda u tom XV ili XVI veku...Hvala,Bogu u XXI veku smo i postoji i C-14 čak se može i izotopima utvrditi(ukoliko to vlasnik relikvije,dozvoli) a zašto je vrseno na slavenskom(srpskom)jeziku.normalno...vladajuci stalez nije cinio ni 5% od broja stanovnistva,kao i Bugara...Sluzbene knjige,su izvrsile i na uticaj ne samo u civilizacijskom već i kulturoloskom...Zašto je ruski toliko sličan srpskom...ne samo zato što su to bliski narodi...već se uticaj izvrsio i „uvozom” ,bogosluzbenim knjigama od juzne sabrace...!
Zašto bas od vas...vi ste imali,sreću i nesrecu da živite u susedstvu,NAJRAZVIJENIJE CIVILIZACIJE TADASNJE EVROPE (umalo i sveta)!!!koja će takva i biti skoro do 12 veka.Kostantinopolj je bio New York...a Rim,nekad prvi milionski grad u istoriji,već skoro 6 vekova je imao,samo 18 hiljada stanovnika (po nekim 24.000)...u rusevinama koje niko nije obnavljao,puteve urusene i najbitnije...VODOVODA...
I najbitnije...Konstantinopolj je pao od „krstasa” i „Droganov”Zadar,od istih...Turci su samo,pospesili pad!!!
Bulu sam imao samo na latinskom,mislim Bulu pape Urbana i to do maja meseca ove godine...bacio sam je zbog,poznatog slučaja.A sad nikako da je pronadjem na internetu...pozdrav!
Tabanac
(DR.voseca)
25. jul 2012. u 16.54
„slavisa”šta ti se najviše svidja od The Doors-a...
Meni lično prvi(The Doors) i poslednji (L.A.Women) a za posebne trenutke posmrtno izdan„ Americka Molitva”sa poeziom koju on govori...a naslovna tema iz „Apokalipsa Sada” sa pesmom „Kraj”...dobri kadrovi(samo početak)...
slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
25. jul 2012. u 19.01
Ah, „Dr. Tabanac”, konacno raumem šta si hteo da kažeš u vezi daljeg istrazivanja - sa kapuljacom!

L.A. Women mi je od tih komercijalnih ok. Ali, me najviše opusta, i rekao bih da mi je najbolji The Soft Parade (Touch me, mi je omiljena). Vanredno dobar zvuk, pa cisto sumnjam da su ga pravili strejt :)

NO, sad ću ponovo predjem albume, da vidim da li mi se promenio ukus sa godinama...

Pozdrav!!!
slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
26. jul 2012. u 04.05
Dr. Tabanac, posto si mi dao kljuceve za rad o Avarima i Srbima, tvoji su..muci me moralna dilema. Još jednom, ako želiš da preuzmes zasluge, bilo kada, biću uvek tu. I kad zavrsim rad, pitacu te ponovo. Kontakt znaš, [email protected], (osecam da će mi neki Avar opet posalje trojanca...), uz malo poverenja...

Pošto su samo retki sposobni da se rukovode Akasom (monah Tadej na primer), gde pocivaju sve informacije, uvek nas ceka ovaj tezi način, možda ne toliko opsiran...ne brini za beleske, sve sto si jednom procitao i saznao, ako ti ikad bitno ponovo zatreba, možeš izvuci hipnozom; kao i znanja iz prethodnih zivota-regresoterapijom..ništa se nikad ne gubi :) Cudna stvar, posto je Ian pisao na temu-klinicke smrti, uvek su dobijali, između ostalih, uputstva da se skoluju i sto vise uce..a i citajuci K. G. Junga, sumnjam da se možda i sam podvrgao regresoterapiji sa ishodom da se seca svih znanja iz prethodnih zivota, kad se osvestio iz nje...

Opet, stvarno mi je zao zbog ponasanja pojedinaca prema tebi i govorim i u ime dugih sa SC koji to isto misle, znaj da cenimo i veoma postujemo sve sto cinis. Hvala ti!!!

Pozdrav iz Kragujevca!!!
biberstruc
26. jul 2012. u 05.01
стоји јсдна чиљеница, на коју Мађари иај-
више указују и која иа првн поглед тако изгледа, као да од-
говара истини: то је, да су Мађари један еминентно политич-
ки и државнички народ. И ако мањина, они се нису прето-
пили у народе, које су подјармнли, као што је био случај са
њнховим рођацима Бугарима. И ако сразмерно мали народ
настањен па всликој тсриторији, успели су, да сачувају своју
државну самосталност » да тој државној формацнји обсзбс-
дс и.ме земаља Круне Светог Стевана.
Та чињепица, да су Мађарн обезбедили себи име земље
Круне Светог Стевана, највише им је доириисло, да очувају
своју државну фор.мацнју н ако више пута само формалио.
Рнмски напа је дао Мађарима свсту круну 1001. године у до-
ба када су се многи народи, a нарочито Словеии почели
одвајати од римокатоличке цркпе. Ма1)арски владар Вајк сс
је први круиисао свстом круном и добио име Сгеван. Он је
покатолнчио Мађаре, због чега га јс папа прогласио свецем.
По њему је добила мађарска круна име круне Светог Стсва-
на. Римски nana јс у то доба имао иајвећу политичку и др-
жавну власт у Европи. Сви владари, који су примкли од н>е-
га круну постали су му потчињени. Народн, који су прими-
ли паиску круну, могли су имати само таковог владара, који
јс био крунисан његоиом круном. Мађарски крал> је дакле
могао бити само онај, који је крунисан круном Светог Сте-
вана и то по првом мађарском надбискупу: ерцегпримашу.
Maijapu су послс националне династије (1301. год.) има-
ли сталнотаковс владаре, који су служили интерссима римо-
католицизма и од којих ни једам не потиче од ма!)арске кр-
ви. Мађарски владари су бнли дужни управљати цржавом no
интенцијама римокатолнчке цркве. Фракиои кажс: „Папа
бира и имснује црквеие достојаиственике по потреби цркве,
a није дужан тражити одобрење од краљева” (дело, стр. 86.)
Краљ Матија пише папн: „Сасвим нрспоручујем себе светој
римској столици и Вашој Светости. То, што ми налажу Г>ог
и његов земаљски представннк, било ма колико тешко, илн
опасно, извршићу као корисну и свсту задаћу, нарочито он-
ца, када сс ради о одбрани наше вере и о угрожаиању верског
живота. Ваша Светост ће иаћи Матију и његову државу увек
спре.миог, ако га трсбате било против Чеха, било против Ту-
рака” (дело Фракнои, стр. 138.) Из овога се јасно види да је
Мађарска била потпуно у служби римокатоличке цркве.
Римски папа је дао Мађарској наслов: regnum Marianum
(Маријина Држава) a краљевима тнтулу апостолскмх краље-
ва за услуге учињеие римокатолицизму.
Уколико јс Мађарска била у служби римотолицизма, у
толико је овај водио о њој рачуна. Када су после Мохачке
битке 1526. год. готово све ма!)арске тсриторијс дошлс под
власт Тфака, стварна мађарска државна формација је про-
пала. Римски nana нпје укинуо континуитет крунс Свстог
Стскана, тако, да су се Хабсбургоици стално крунисали њо-
ме. Римокатолицдаам се дакле није одрекао овог символа
својс зсмаљске власти, чиме је формално одржан континун-
тет мађарске крунске државс.
Хабсбурговци нису дали Мађарској државноиравни по-
ложај све до 1867. год., али су се као највећа римокатоличка
династија стално крунисали мађарском круном и то само за-
то, да би се спасло формално право свете крунс.

Драгутин Келети академик, професор универзитета:
„Наша ошаџбшт ti њсн народ у нацпоналноекономском п дру-
шшвеио-сшашисшичкозл uoLiegy”. (Будимпешта, 1873. год.)

Павле Балог, етнографско-статистички стр^ш.ак:
»Нпросјне расе у Мађарскај„. (Издаље Мађарског Министар-
ства Вера и Просвете. Будимпешта, 1902. год.).”
goran-pavlovic
26. jul 2012. u 09.20
http://www.zskf.hu/uploaded_bookshelf/5b5251c2f48aa475.pdf

nadji

Hungarian Glances to Hagiography and the Cult of Saints in Scandinavia and in England1

pominju se varjazi kao pogranicne jedinize u juznoj madjarskoj.

za vreme stefana prvog

slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
26. jul 2012. u 13.45
Znaš li da je ovo često ponavljan stav „Dr. Tabanac”, However the papal bull of Sylvester II, dated 27 March 1000, whereby the pope grants St. Stephen the crown and title of King, returns to him the kingdom he had offered to the Holy See and confers on him the right to have the cross carried before him, with an administrative authority over bishoprics and churches, affords no basis for the granting of this particular title. Moreover, the bull, as clearly proven by later research, is a forgery later than 1574.

http://mek.oszk.hu/00800/00893/html/doc/c400149.htm
klik na fotku da se uvelica...druge nema na netu...

Tabanac
(DR.voseca)
26. jul 2012. u 19.13
Naslov:
„Diplomata,Bullae,Privilegia,Libertates,Immunitates,Constitutiones,Et Statuto Celeberrimae,Et Antiquissimae Universitatis Vindobonensis” Ab Anno MCCCLXV ,Prima Sue,
Institutionis,Ad Annum MCCCLXXXIX Quo Studio Theologico Aucto.
Et Completa Florebat

( Viennae 1791) ID knjige je VD18 VD18 1063276x)

na strani br.60

BULLA

„Urbani VI Pontificus de dato 12 Feb.1384, qua Alberto III Studium q uoque theologicum concendit ”

Pozdrav!
Tabanac
(DR.voseca)
26. jul 2012. u 19.31
Nije u temi ali možda zanimljivo za one koje vole „Glasanje”...U vreme pape Urbana je zamalo doslo do „raskola”u Katolickoj Crkvi...shizma..
Ipak,pišem po secanju...oni kardinali koji nisu glasali za njega tj.Urbana VI...jedni su bili raskomadani(valjda je dobro znao posao,otac mu je bio mesar po zanimanju) i sa vrecama baceni u more...drugi živi spaljeni posle besomucnog mucenja,jedan je imao sreće,bio je udavljen jer nije mogao hodati...drugog je tako mucio,da je njegovo ridanje mogao slusati čak u parku,dok je setao a poslednje dvoje je zakacio na kuke iznad vatre i žive...susio...ostatci su smrvljeni da bi bile u vreci iz koje se prosipao prah tih kardinala,kada bi isao,da bi po tom prahu gazio...uuuuuh...

...ovako se slavile izborne pobede!!!
mandalina
(vila)
26. jul 2012. u 19.36
Hvala)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
ima je na netu, samo još da nađemkako da je „otvorim”
http://tinyurl.com/bm67mkp

Svaka pomoć je dobrodošla))
mandalina
(vila)
26. jul 2012. u 20.49
Ispada da je svaki papa papak...sad je pretposlednji a izgleda doživećemo i poslednjeg...ali ni ovaj Albert drugi (nešto kao vladar, vojvoda oblasti što će postati 400-500 godina kasnije Austrija) nije dika- u njegovo vreme ONI su dobili izlaz na Jadran tako što su Istru uzeli..a on je slao trupe da ubijaju litvanske staroverce.
Sa prvom ženpom nije imao dece (verovatno su nekoliko godina pokušavali), kad, ona umre - u svojoj 15 godini. Pa u koliko se udala????

Osam dana posle bule Urbanove o kapuljači, pisao je papa još jednu- povodom odobrenja teološkog ogranka na novoustanovljenom bečkom univerzitetu..(imitirali su Čehe))

About 1380 his successor, Albert III, called teachers from Paris and obtained permission from Urban VI, 20 Feb., 1384, for the establishment of a theological faculty
http://www.catholicity.com/encyclopedia/v/vienna,university_of.html

I svi su nešto mnogo vezani (i sahranjivani) u katedrali Sv Schtefana, na Schtefanplacu..
To meni nije jasno, otkuda to obožavanje nekog i bilo kog Stefana kod katolika. Imali su jednog „papu” u 3.veku i to im je sada Sv.Stefan, slave ga na Ilindan, 2.avgusta. Imali su Red Sv.Stefana u Toskani..poslednji Mediči je osnovao. Kunu se u tu krunu Štefana prvog i „zemlje krune Sv.Štefana”...Štefanplac, svuda Stefani i Štefani.

Naš Car Dušan podigao crkvu Sv Stefanu (pravoslavni Stefan se proslavlja 9.januara, na treći dan Božića..inače je ime po Jevrejinu koga je Savle mčio) na Jadranu.. pominje se i neki viteški red srpski po Stefanu. Još svako krunisano srpsko lice ima u titulu da je Stefan.
(Stefan Milutin,Stefan Uros, Stefan Dragutin itd..)

Još usput moram da pitam Tabanca ( dok mi proviđenje ne posalje rešenje kako da skinem knjigu sa 60om stranom)..napiši mi kako Sorbi a kako Nemci pišu LOMČINA, ono mesto gde je na Labi, početkom 10.veka izginula sva sorbska pešadija, pa pamte to mesto kao mi Kosovski boj.
Želim da vidim slike tog mesta.

I još mi napiši fonetski kako se čita Cottbus sorbski, gledala sam gornjosorbski i dolnosorbski i cheski i polski naziv i sve je to između
HOćU (neću) i BUZ;BUZH;Bud
kao da je „hoćeš-neceš bud(biti)”..ali opet nikako da ga „čujem” ispravno.

Na kraju krajeva, ti i Slavisa ste caskali o Doorsima dok sam ja czpala kose -gde je ta bulla?...sad mogu da razmišljam i o Hocjubudu (kad si ti citirao sve, čak i I broj))

kos
(geom.)
27. jul 2012. u 00.01
Ako prihvatate pomoć rekoh prije neki dan ,tu sam.

http://tinyurl.com/d58c2x9

Za uzvrat malo će te pojasniti siroj publici zašto je to važno i istorijske dogadjaje vezane za to doba.
Znaci na kraju malo uokvirite temu za malo siri krug citalaca .

Postovanje i pozdrav za sve Vas .
kos
(geom.)
27. jul 2012. u 00.20


Evo bulla od Pape Urbana VI od 20 .febr.1384 vezano za

http://tinyurl.com/crjpsek

Treba li još šta da vidimo može li „KOS” iskopati ?
P.S.
Herr.Tabanac ,molim Vas ne bacajte biljeske, vidite koliko se namucismo za ovo gore ili recite gdje će te baciti da to neko pokupi ili najbolje posto ste ulozili dosta rada i truda hajde ponudite možda neko to otkupi,recimo Slavisa a ja ću biti prvi koji će mu pomoći u tome
Postovanje i pozdrav
kos
(geom.)
27. jul 2012. u 00.40
Dobro jutro Slavisa i ostali !!!!!

slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
26. jul 2012. u 13.45

Znaš li da je ovo često ponavljan stav „Dr. Tabanac”, However the papal bull of Sylvester II, dated 27 March 1000, whereby the pope grants St. Stephen the crown and title of King, returns to him the kingdom he had offered to the Holy See and confers on him the right to have the cross carried before him, with an administrative authority over bishoprics and churches, affords no basis for the granting of this particular title. Moreover, the bull, as clearly proven by later research, is a forgery later than 1574.

http://mek.oszk.hu/00800/00893/html/doc/c400149.htm
klik na fotku da se uvelica...druge nema na netu...

Ima ,ima Slavisa !

http://tinyurl.com/cktsdud

Pozdrav i Postovanje

.
slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
27. jul 2012. u 06.20
Dobar dan „Kos”, Ima, Ima, i još, samo kad bih znao nemacki jezik :)
„Dr. Tabanac”, bas sam spartao te pape, u vezi njihovih privatnih zivota; od zenskog pape pa do ostalih sodomita. cenim, premda da je period arijanstva najzanimljivi za izucavanje, što se tiče Zapada...tu su se ovi nasi Goti, samo zato što su postovali reč, silno iscimali sa Mavrikijem i ostalima...eto, vidim da sada nešto opet, kuvaju sa torinskim pokrovom (za sve su krivi „Grci” koji ga traže nazad!)...
Pozdrav!!!
mandalina
(vila)
27. jul 2012. u 06.48
Eto proviđenja!!!!! Dobar dan, Kos)))
Svaka ti čast.

Prelistala sam, čitala tri puta sve strane, listala celu knjigu..upoređivala velika slova..tražila neki prepoznatljiv pojam i , ništa ne vidim ...kao da samo o Univerzitetu priča..valjda će Tabanac da sad pojasni do kraja, gde je taj deo teksta u kome se pominje Stefan ugarski.Treba nam dokaz, zar ne?

Celu priču, Kos, ja ne umem da sastavim..trebalo bi spojiti ono što je Biberstruc napisao ovde, sa onim što je Goran dao na početku teme „Stefani i Uroši”..kako je ugarski Vojk bio od pravoslavne majke, bele kneginje iz Zašumja (Transilvanije)..a deda po majci,Djula, pokršten je u Carigradu, po istočnom obredu.

http://www1.serbiancafe.com/lat/diskusije/mesg/21/16213891/stefani-i-urosi.html?35

Ako se tako postavi stvar, da su mu roditelji bili kršteni po istočnom i zapadnom obredu, onda ima logike što je i kruna sastavljena od dva dela, poklon iz Rima i iz Carigrada pa sliven zajedno..valjda simbolično da će vladari teritorije između Rima i Carigrada (zemlje Sv.Stefana) potčiniti i na istok i na zapad stanovništvo i pokrstiti ih i uzimati im porez i globiti, globiti, globiti..
Ako je kapuljača sa staroslovenskim srpskim slovima vežena bila deo porodice (kao što kažu oni madjarski sajtovi gde su bile fotografije kapuljače)onda je njegov porodica pripadala tom stanovništu, dakle srpsko-slovenskom.I tu nema veze ko je gde kršten, dal na ćupriji, dal ispod ćuprije..Srbin je brat mio, ma koje vere bio.

Meni ovo liči na p'lan koji prepoznajemo i kasnije: uzmi jednog naivnog (Vojka napr), napiši da je on spojio i istok i zapad u slavu Hrista..tako objedinjuješ da široke mase i zapadnog i istočnog obreda i starovernog imaju poverenja u njega..i skockaj Imperiju.
Unutra zbuvaj sve šarene narodnosti (plemena) i ubedi ih propagandom i kaznama da koriste svoje novo ime.
(Plan se ponovio na sličan sablon tokom pravljenja Rumunije, Bugarske, Grčke i Albanije tokom 19.veka i početkom 20 veka)
kos
(geom.)
27. jul 2012. u 12.08
Ukoliko ima zainteresovanih nadam se da će rad

Association for Slavic, East European, and Eurasian Studies is collaborating with JSTOR to digitize, preserve
and extend access to American Slavic and East European Review.

THE ROLE OF THE BYZANTINE CHURCH IN
MEDIEVAL HUNGARY

http://ftoub.ro/dmdocuments/1.19%20G.%20Moravcsik.pdf

pomoći da se stvori malo siri istorijski vidik o dobu o kojem ovdje diskutujemo a vezano za St Stefana,njegovu krunu,i borbu Vizantije i Rima za dominaciju na prostoru danasnje Madjarske.
Ko procita ovaj rad mnoge će mu stvari postati jasnije(govorim sa stanovista ljudi kojima istorija nije struka već hobi ,jer mislim da to oni već znaju).
Zašto je ovaj rad važan je i to što u sebi ima i fakte i naznake koje će Vam dati ideju za dalja istrazivanja u istorijskom smislu.
Postovanje i pozdrav
slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
28. jul 2012. u 12.16
Uvek „Kos”! Hvala!

„Tabanac”, mantah se danas, sa svim imenima plemena Wenda u Germaniji, koliki posao...auh!

Pozdrav!!!
Tabanac
(DR.voseca)
29. jul 2012. u 18.53
„Mandalina” za prvi post o imenu mesta Cottbus,na dolnoserbsskom se piše Chosebuz a izgovara se Hoshebuss i postoji sigurno oko 130 vrsta imena ovog mesta,kroz istoriju...vidim da hoćeš,prevesti ili shvatiti,ali i sami starosedeoci,prepostavljaju da potice od od slozenice kop´sebuz i kop je reč koja znazi kao kod vas KOD a druga je SEBUSS i znaci,deo reke koji se može preci,ne plovilom,ne skelom niti camcem već nogama ili konjima i zapregom.Znaci slozenica koja znaci „kod prevoda”...a sama reč se „sebuss” se izgovara i kao reč,sebusha ili sebuzha...negde i s`buzha...sebuzh...ili vas Spuzha.Čak je bio i „zanat” pojedinaca,koji su „znali”cudi neke reke i tačno određivali prelaze...to su Sebuzhani...Spuzhani,Spushe.Imate i neka prezimena kog vas...Puzhici,Buzhici ili Bora Spuzhic Kvaka...
Tabanac
(DR.voseca)
29. jul 2012. u 19.30
„Mandalina”...Lomach se piše najcesce i najtacnije na nemackom...LOMMATZSCH...i u izgovoru mi deluje kao vase Lomatzh ili Lomatdj.Postoje mnoge beleske o pisanoj formi ovog mesta čak i vrlo,vrlo diskutabilne od kojih bi Hrvati,dobili napade besnila,sa vrgicama po licu i cupanje kosa a u nosu bi im se dlacice,kovrdjale od ljutine a od muke sekli vene i to sekirom...
Najpre odi na sajt www.lommatzsch.net bićeš zbunjena,kada vidis da su se bavili zemljoradnjom pre 7500 godina! Neću pisati kako su oni zvali sebe...neću...zbog Hrvata,već ću pisati kako su njih zvali i pisali niko drugi već Nemci,tj.treca strana!
Tu oblast su zvali...Doleminzen,Talemence,Dolemince,Deleminci,Dalminca i...i...Dalmantia i DALMATIA...!!!
Vidi...Hoffmann`sche Chronik...ima na netu!
Sva mesta koja ima u danasnjoj Dalmaciji u Hrvatskoj ima i ovde,kod S(o)rba...to ne piše „Tabanac” već Nemci i nemacki istoricari.
Clum,citati Hlum...Hum; Ottoziz,citati Otocic,sada Ottoschatz...Rackowitza-Ragewitz...pa Zerniza,Mocriscic...ma daj imaš sve tu napisano...obrati paznju na okolinu Oschatz..

Inače najpoznatije sveteliste je bilo na sada isusenom jezeru Palchko Jezero (Paltzschen)nije ovo Palichko u Lomachu i za kraj malo sale...Secate se filmova Bad Spensera,onog debelog i onog plavog Terenc Hila...Taj Terenc Hil je po majci iz Lomach i celo detinjstvo je proveo u Lomach...po ocu Italijan po majci Sorbin...ha,ha,ha!!!
slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
30. jul 2012. u 00.53
Svaka cast!!! Ja bih ovo nazvao mrtvackim kovcegom za susjede Avare :)

Pošto se „Tabanac” krenuo ljuti kad zapitujem bilo šta sem sorbske istorije, (još postah i provokator...a stvarno pored namestenih internet clanaka me zanima uzivo da čujem šta se realno desava u nekim aspektima u Nemackoj), ili što se rasplinjem... Izvinjavam mu se zbog ove digresije: Ostrava, Aster, poreklo reci Ostrvo, a opet kaže i Ostar>>?

-Nasao sam odmah na 2. strani i vezu sa Forseti jem, sto sam pitao... Sad kapiram kako se kroz generacije razvijalo obozavanje, valjda...Friga, žena wOdina, je majka Baldr a (Bel-dora, reko bih) čiji je sin Forseti. A wOdin, pored Tora (gromovnika) ima posle smrti Bel-dora, a sa Rudr om, na istoku, i treceg sina Vali...za trenutak kao da sam se nasao na Bliskom Istoku i jenoj plocici koju sam video... u metafori kada Bel ubija Zmaja, a ovde je obrnuto sa imelom, strelom...ili sa britanskim Keltima i narodom sa mora... Fomori i Balorom koga je ubio Lug...ili lupam...

Ali...sad sam potpuno zbunjen...jeste da je ovo tumacenje pisca da su Dalmatinci dosli iz Ilirije (koristim prevodilac, tako sam se možda i zeznuo...) iz doba nekoliko vekova pre Hrista...ako ne bi bilo kruzenje NAZAD srodnog plemena Scordisci (da se tako izrazim), stvarno bi moglo da izgleda da Wendi dodjose tada u Germaniju...a sve mi se sad pomesalo, zbog Z. Andrejica i R. Novakovic o njihovom pisanju prisustva „Aster” i nasem Dunavu + me zbunjuju Kelti sa podrucja Galije, Germanije...

Pozdrav Tabanac i pozdrav Vilo (pogledaj email!)!!!
goran-pavlovic
30. jul 2012. u 04.39
za bolje razumevanje veze kapucinera, habsburga i ugara.

kapucineri osnovani 1520 od strane franjevaca. u prvo vreme su bili proganjani od strane rima i nasli su zastitu kod reda comaldolese koji su nosili kapuljace. kapucineri zbog njih nose kapuljace i zovu se kapucineri. znaci postoji direktna veza između ova dva reda.

camaldolese red je nastao pod uticajem klunskog reda.

klunski red je osnovao viliam od akvitanije 910. godine. glavni cilj ovog reda je bio da se vlast nad manastirima prenese sa vladara na cijoj se teritoriji nalazio manastir na papu. ovaj red je najviše doprineo osnazivanju polozaja pape i konacnom raskolu u crkvi. takođe su prvi koji su poceli promovisanje hododcasca u svetu zemlju. ovim su direktno doprineli pokretanju krstaskih ratova, jer je zastita hododsnika bio izgovor za prvi krstaski rat.
najveci pobornici ovog reda su bili Pope Urban II,[6] Lambert of Hersfeld, and Richard of Verdun.

templari ???

od 950 - 1130 godine klunaicka reforma (davanje sve vlasti papi) je bio najjači religijski pokret u zapadnoj evropi.

sloveni centralne evrope su preko madjara (a ja mislim i nemanjica) iskorisceni kao pogranicna vojska koja je cuvala granice buduceg papskog domena dok je ova reforma trajala. zato je kruna svetog stefana toliko važna. bez raznih stefana, stephana i stepana ko zna da li bi bilo katolicke crkve.

kapuciners

The Order arose in 1520 when Matteo da Bascio, an Observant Franciscan friar native to the Italian region of the Marches, said he had been inspired by God with the idea that the manner of life led by the friars of his day was not the one which their founder, St. Francis of Assisi, had envisaged. He sought to return to the primitive way of life of solitude and penance as practiced by the founder of their Order.

His religious superiors tried to suppress these innovations, and Friar Matteo and his first companions were forced into hiding from Church authorities, who sought to arrest them for having abandoned their religious duties. They were given refuge by the Camaldolese monks, in gratitude for which they later adopted the hood (or cappuccio) worn by that Order - which was the mark of a hermit in that region of Italy - and the practice of wearing a beard. The popular name of their Order originates from this feature of their religious habit.

In 1528, Friar Matteo obtained the approval of Pope Clement VII and was given permission to live as a hermit and to go about everywhere preaching to the poor. These permissions were not only for himself, but for all such as might join him in the attempt to restore the most literal observance possible of the Rule of St. Francis. Matteo and the original band were soon joined by others. Matteo and his companions were formed into a separate province, called the Hermit Friars Minor, as a branch of the Conventual Franciscans, but with a Vicar Provincial of their own, subject to the jurisdiction of the Minister General of the Conventuals. The Observants, the other branch of the Franciscan Order at that time, continued to oppose the movement.

camaldolese

A thousand years ago, Saint Romuald founded the Sacred Hermitage of Camaldoli. There are Camaldolese hermitages and monasteries throughout Italy. The most ancient is the urban monastery originally established by Saint Gregory the Great in the heart of Rome in the sixth century.

The Camaldolese were established through the efforts of the Italian monk Saint Romuald (ca. 950– ca. 1025/27) at the start of the second Christian millennium. His reform sought to renew and integrate the eremetical tradition of monastic life with that of the cenobium.

In his youth Romuald became acquainted with the three major schools of western monastic tradition. The monastery where he entered the Order, Sant' Apollinare in Classe was a traditional Benedictine community under the influence of the Cluniac reforms. Romuald chose to be under a spiritual master, Marinus, who followed a much harsher ascetic and solitary lifestyle that was originally of Irish eremitical origins. Some years later, Marinus and Romuald settled near the Abbey of Sant Miguel de Cuxa, where Abbot Guarinus was also beginning reforms but was building mainly upon the Iberian Christian tradition. Later drawing on his various early experiences, Romuald was able to establish his own monastic pattern, though he himself never thought of it as a separate unit, seeing it as a full part of the Benedictine tradition.

clunic

William of Aquitaine formed the first Clun monastery in 910 with the novel stipulation that the monastery would report directly to the pope rather than to a local lord. This meant the monastery would be essentially independent, since the pope's authority was largely theoretical at any significant distance. Further, the Abbot of Cluny retained authority over the daughter houses his order founded. By the twelfth century the Congregation of Cluny included more than a thousand monasteries.[5]

Among the most notable supporters of the Cluniac reforms were Pope Urban II,[6] Lambert of Hersfeld, and Richard of Verdun. The reforms encouraged the Church in the West to be more attentive to business and gave wish to papacy to attempt to assert control over the Eastern Church.[7]

During its height (c. 950–c.1130), the Cluniac movement was one of the largest religious forces in Europe.[8] At least as significantly as their political consequences, the reforms demanded greater religious devotion. The Cluniacs supported the Peace of God, and promoted pilgrimages to the Holy Lands.[4] An increasingly rich liturgy stimulated demand for altar vessels of gold, fine tapestries and fabrics, stained glass, and polyphonic choral music to fill the Romanesque churches.[5]

In 1098 Robert of Molesme led a band of 21 Cluniac monks from their abbey at Molesme to establish a new monastery. The group hoped to cultivate a monastic community in which monks could live in stricter observance of the Rule of Saint Benedict. The monks acquired a plot of marsh land just south of Dijon called Cîteaux (Latin: „Cistercium”), and so founded the Cistercian order.[9]

Tabanac
(DR.voseca)
30. jul 2012. u 19.08
Vreme je reci i ponoviti zašto sam toliko insistirao na Bulli pape Urbana VI...posetiocima ove teme,kojima je istorija,samo zabava,nema velike ili senzacionalne vrednosti ova bulla...ali istrazivacima i piscima naučnih radova je bitnija od same „kapuljace-kese novaca”!Iz pojedinih delova vatikanskih krugova i okruzenja „postovalaca”Habsburske istorije,se siri nonsalatno da se radi o falcifikatu ali strikno vremenski određeno od 1912 a iz ranijih perioda,nema takvih naznaka.Zacudjujce je i da same fotografije koje sam posedovao,bile su crno-bele i jedino iz perioda,daleko, pre I sv,rata...na fotografiju u koloru nikad nisam naisao ili podatak da je javno izlagana!Ne treba reći da je kapucinersko mesto,grobno mesto Habsburgovaca,kome pripada i muzej i da je to magnetni turisticki pravac u Becu!
U Bulli Urbana VI stoji iz ruke samog pape „o zahvalnosti i o prijemu relikvije ” svete novcane kese„sv.Ishtvana-Stefana”...kojom se potvrdjuje i njena autenticnost.Potpisom i pecatom (bulla bi trebalo nešto tako znaciti-pecat sa prstena sv.oca)...
Istrazivaci i pravi istoricari se nebi trebalo bojiti,daljeg istrazivanja i ukazivanja na istorijske cinjenice...
Bitno je da ova „kapuljaca-kesa novaca”,ukazuje i potvrdjuje,da su prvi madjarski kraljevi,bili već skoro duboko „slavizirani”kako kulturom tako i rodbinskim srpskih plemica.Državno ustrojstvo je pocivalo na (vizantijskom)pravoslavnom nasledju(otud,kruna na grckom) ali SRPSKE tradicije!Uvodjenjem u hrišćanstvo je samo potvrdilo „jezikom razumljivim narodu od brace Cirila i Metodija”otud kapuljaca na vasem jeziku...
Ovde je najbolji prikaz,borbe između dve crkvi...istocne i zapadne i najbolji primer iz tog perioda,germanizacije i slavizacije...u ovom slučaju je zapadna i kasnije germanska dobila bitku...idirektno će pravoslavna,direktno ruska,dopreti čak i do Aljaske...
Pozdrav!
PS
Ova tema je vrlo bitna,pogotovu u ovim trenutcima,gde madjarski desnicari čitaj f.zahtevaju ono sto zahtevaju od Srbije u Vojvodini...na vama je Srbima,da ih upozorite,ko je na cijoj teritoriji,pa mogu doći,sto da ne...nek se vrate svom prvom hrišćanstvu,nek uce svoju prvu azbuku,stave svoju prvu krunu i prvu kapuljacu a ostalo...zna se...imaju jedan IZUZETNO visoki stepen slavenske ne samo krvi već i genetike sa genetskim markerom u krvi,da im i „susjedi”pozavide.Ništa posebno,mogu i sami to uraditi DNA-analiza je svakim danom jeftinija i krace traje.Pa nek odluce...šta je pre bilo Aleksandar ili Sandor...Stefan ili Istvan...Lazlo ili Lazar...
Toliko!
slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
30. jul 2012. u 22.50
Uh, ja bih se nadovezao „Tabanac”, pošto dodjoh sad iz grada...a skoro je 05.00... video sam danas neki casopis Mozaik koji se distribuira u Vojvodini, na njemu piše za mesto izdavanja Juzna Madjarska
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=483603125002219&set=a.111150828914119.12360.100000576086435&type=1&t...
... ...uh...pa, svasta bih im nešto rekao...ali, ti si u pravu...neka ostane na tome...

Pozdrav!!!
kos
(geom.)
31. jul 2012. u 14.21
Dragonu !

Tabanca znam od prvog dana kada se pojavio na S.C.u
Kada budes shvatio da je njegov doprinos u pravom smislu rijeci „nasoj stvari” da tako kažem
nemjerljivo mnogo veci nego svih zajedno koji tu i tamo u svoje slobodno vrijeme prosaramo po Istoriji ili politici.
On je covjece institucija ,akademija,koja uz lijep upit donese i pred Tebe i mene i druge ,neprocitano,neitrazeno ,neznano.
Neko kao ja i ti ili neko treci samo treba pomno da prati(malo da sam istrazi) i sve to lijepo sroci i slozi i eto ti materijala zaistorijski rad ili dio knjigice i to sa temama koje nisu svakodnevne i već vidjene.
Ja ne znam zašto si ti uopste toliko zakeralo da tako kažem.
Covjek je razocaran nama i u nekim segmentima u pravu.
Sami sebe i pored toliko protivnika u svijetu potplicemo noge(znaš koliko je puta spomenuo Jankovica i njemu slične)
Sve sam ja to procitao kao i ti ,ali kada sam duboko razmislio imao je za pravo.
Mi sami sebe ...mo uzduz i poprijeko pa na kvadrat.
Koliko znam ti živis u zemlji u kojoj je racionalnost vrlina i prijeko potrtebna za svakodnevni zivot ali sa prevelikom dozom osjetljivosti i uvredljivosti koje si ponio sa sobom .
Kada stvari ozbiljno sagledam sa ove vremenske distance od napustanje zemlje pa naovamo i sa ovim znanjem o proslosti dodje mi da povratim na neke naše kraljeve,politicare,pisce ,a kada vidim politicare u proteklih nekoliko godina stid me je da kažem da su od moga roda.
I šta tu ima da se doda.Ja ću se razocarati vise ili manje od Tebe zavisno koliko znam ,koliko sam emotivno vezan za svoju rodnu grudu,koliko sam patriotski raspoložen ili zadojen.
I da li bi Ti recimo mene trebao da mrzis zato što ja imam razlicito mišljenje o Vuku i njegovom rijecniku.
Ja recimo smatram da je on nacinio zlo za nas,Uveo nam latinicu na mala vrata pod jedan i sada ti trebaju prevodioci za staro sl(a)ovenski jezik a ja sam to mogao lijepo da čitam danas kao sto čitam tvoj komentar i na tom jeziku.
Da ne duljim mnogo ako ti se ne svidja brate otkaci se i ostavi nas koji će mo progutati knedlu uz kritiku samo za malo vise znanja i saznanja.
Na kraju krajeva Tvoj post o Arkoni on je obogatio i učinio ga onako posjecenim ,a ja sam zahvaljujuci i Tebi i Njemu kupio knjigu isti dan i za 24 satra je presla Baru i procitana je još od pedesak ljudi .

Drugarski pozdrav bez namjere da se naljutis i to iskreno.
Spostovanjem

slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
31. jul 2012. u 14.35
Dagone, ti si prvi poceo sa pesmom, a onda niste ostali, duzni-jedan drugom...Svi znamo kako će ovo da se zavrsi, a ja bih voleo da ne bude srpski klise ...1. tako što ćemo gubiti vreme na pojasnjavanje...2. neko će biti banovan...ili, da batalimo.
KretenOdRethre
(Pijan kao Smuk)
01. avgust 2012. u 15.30
Dagonu je pesma bila reakcija na Tabancove uvrede na politici i njegov manjak literalnih nekopententnosti(neume da cita), a to što gospodin Tabanac nerazume Srpsko sprdanje na racun njegove anafalbetosti nije problem Dagona već problem Tabanca.
KretenOdRethre
(Pijan kao Smuk)
01. avgust 2012. u 15.35
kos, potpuno se slazem sa tobom, moj problem sa Tabancem je sto je krenuo korak dalje sa pogresnom osobom i optuzivao je za nešto sto nije, još ima hrabrosti da se prema osobi koju ne pojmi ponasa bahato, i pljuje i identitet i rod.

Nikad nećeš naći nijedan jedini moj komentar gde bilo kakva pitanja za znanje gospodina Tabanca postavljam(pre ćeš naći pohvale), sem što se nasao u situaciji da se sa politicke perspektive Srbije pokazao malo naivan, i još usudio da namece osobi nešto sto toj osobi ne pripada, pored svojeg pametovanja o politickoj situaciji u Srbiji, o kojoj iskreno nema pojma.

Inače Kos, dok svi vi begate, ja sam se vratio.
KretenOdRethre
(Pijan kao Smuk)
01. avgust 2012. u 15.43
e da Slavisa, Rambova pesma Prijatelju je pod inspiracijom jedne scene iz realnog zivota dva Balkanska estradna umetnika naše Bivše YU.

Prepucavanja po Sarajevu između Ramba Amadeusa i Milića Vukašinovića.

mandalina
(vila)
01. avgust 2012. u 20.16
Da me izvine prisutne dame i ostali finijeg sluha , ali, Dagone „od Rhetre” ,zar moraš svaku temu da usereš???????? Srao si po svojoj sopstvenoj, onda po ljudima koji su ti doprineli temi da se uopšte primeti, dalje po ljudima koju si ti kupili knjigu..i sad..i pored svih nagoveštaja i direktnih reči da progoneći Tabanca ružiš sve i svačije delo... ne možeš da se uzdržiš. Žao mi je što ću ovo da napišem javno, ali muka mi je više od tvojih zapljuckivanje svake teme uvredama koje najviše govore o tebi i tvojoj nesposobnosti da progutaš činjenicu da jedna knjiga, sa širokim i ipak nezaokruženim analitičkim uvodom i nekoliko prevoda, ne znači da si Boga uhvatio za m... niti da si mu prišao ni ispod piše, nego je samo tvoj početak..Bio je dobar, dok ga nisi zasrao do daske. Sad svaki iole pametniji čitalac na netu koji vidi tvoj naslov o Arkoni, videće, uz malo vremena, i količinu niskosti tvoje ljubomorne i kompleksirane duše.

Ego je zdrava osobina, ali kad je bolestan kao tvoj, onda kandiše previše..Toliko je ružno to što radiš, a ti radiš mesecima, kao da si umno poremetio iz nekog bezveznog razloga koji samo tzi vidiš kao opravdan.

Naravno da uvek mora da bude neistomišljenika, ali ti ga pretera.
Smučio si mi i svoju knjigu i onu temu , a sad se širiš kao fleka po svim mogućim temama, opsednut svojim povredjenim tanačkim „ponosom” jer ne klanja ti se vaseljena zato što ti je ime na jednoj naslovnoj strani.

Toliko od mene, podneo ti to ili ne.

mandalina
(vila)
01. avgust 2012. u 20.41
Hvala Tabancu za Hoschebuss (oc...ud, nec...ud), i Lomčinu (čitala sam cele noći o Dalmincima i Glamočanima, gledala mape.. i opet ću... i sve o zemljoradnji sam našla) nego još nisam našla slike Lomčinskog, Lomachinskog polja.. NApisano „na nemecki” ima kobni prizvuk kao i Kosovo (kosu nosi Kosač smrti, donji Bog)..Lomacha ..Freudenfeuer...
Zamišljala sam to polje slično Kosovskom , ravno i veliko..
Kad stigneš, Tabanac, pogledaj one dolje redove na kapuljači Stevana Vojka))

No usput, konačno shvatih (a bilo je lako samo treba da odmoris um ) kako je Stevan postao Ischtvan...Od srpskog imena je potekao ISTEVAN,
I STEVAN... i vojk i stevan...čak i Sveti Stevan je samo blago izmenjen u Svet Istevan (Svet Ischtvan) odatle (zbog latinskog Sanct ili onog našeg južnog dijalekta koji dodaje N)...
... SZent i Stvan ...
(samo jedno e je progutano..kao kad umesto cvonjak kažeš cvonjk..a značenje isto!)

Vidite i ovaj novac Stefana II, ima srpski heraldički znak
http://dusankovacev.wordpress.com/2009/12/12/%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD-ii/#more-1101

http://tinyurl. com/cc9rbse

StevaCar
02. avgust 2012. u 11.40
Mađari su znali da je Haustrija ustvari HUNIJA, zemlja Huna.

We know from historical notations that the Vienna plains (Marchfeld today) and the mountain region south of the Vienna plains, was called Hunnia in the time of Charlemagne. The Huns, Avars, Magyars, Besenyõs, Kuns, and even the Finns, and Estonians were referred to as Hun.

Adorján Magyar - The ancient 'magyar rovás'
http://www.kincseslada.hu/magyarsag/content.php?article.334
Tabanac
(DR.voseca)
02. avgust 2012. u 17.07
„Care”u pravu si..!Ako imaš vremena,nekad,potrazi da „Haustrija” je ipak bila „Havarija”(H-Avarija)samo par generacija,pre tvog spominjanja „Haustrije”sto znaci latinizirano „juzna oblast”...ili na nemackom...Osterajh-Istocno Carstvo.A gde je bilo „Zapadno”,možda će ti se posreciti da nadjes da je vas najveci vitez,brat Olivere bio u „zapadnom carstvu kod Bregenca na Bodenskom jezeru...imam jedno pitanje i još jednu tvrdnju...
Da li je vasem vitezu,trebao prevodilac !?
Verujem da je i Austrija,vestacka tvorevina...
Pozdrav!
Ne boj se u istrazivanju...nećeš doziveti H-Avariju...
(Havarija...otkud ta reč...!?)”
Tabanac
(DR.voseca)
02. avgust 2012. u 18.07
„Mandalina”prvo,dobices natpis i to drugi deo uz zahtev da mi vi korigujete moj prevod na savremeni srpski,mislim svi posetioci ovog posta...
* je znak za slovo glas koji je u ruskom još...shch...nije sh a nije ni meko ch,nešto između...

stoji u prvom redu
„Bou*edriniiblagoslovinii”
drugi red
„prosvetilicesvoienaniiomilui.dh.
(poslednje slovo necitko i kako kažu ovevidci i rasparano jer je bilo kao i sva ostala slova,izvezeno,istim stilom i tradicijom,kojom se mozete podiciti pred svetom za sva vremena ”Slovo Ljubve„-znate od koga i kome pisano-vezeno,zar ne!?)
Čitam ovako
Bo(zhe) ushchedri ni i blagoslovi ni i
Prosveti lice svoje na ni i omiluj (ni).dh. (?)

prevodim
uz pomoć već prastarog recnika iz 1900...

Uschedri- ushtedi,sacuvati ili spasiti,možda
prosveti-osvetliti,ukazati,možda
ni- njih...ih
omiluj-uzeti u ruke,zagrliti...obuhvatiti,
” Bozhe,sacuvaj ih i blagoslovi ih i
obasjaj lice svoje na njih i zagrli ih (svojim duhom!?...mislim za ovu poslednju reč)...

Tipicna molitva ili blagoslov prilikom „rođenja”a „krstenje”je to i u duhovnom smislu reci...
Toliko bar zasad.

Kljucnu recenicu iz bulle ne mogu vise naći...prepis i prevod je nazalost,bacen (znate zbog koga i čega) ali nisam ni verovao da će ovo biti zakljucano...hmmmm.

Najstariji pisani dokumenat na „madjarskom”je jedan fragmenat iz XIV veka (u Wiener Hofbibliothek)se nalazi ili pripada (Becka Dvorska Biblioteka) ali posto se bavi naučnim raspravama,moralnim(ha,ha,ha) i metafizikom...reci su najviše na slavenskom pa latinskom i nemackom,tek nešto na madjarskom...jer madjarski nije imao te i takve izraze!? Bio je još u povoju!
Isti slučaj je i sa jednim,kažu još starijim iz XII veka,u Pesti...latinski,nemacki i Srpski (slavenskim)...da tražim ili ne!?
I za kraj...
Uz napomenu...ne padajte sa stolice!
Madjarska literatura na madjarskom ne postoji pre Stephana Franz I (1745-1765) Cara Svetog Rimskog Carstva (čitaj-Austrije)...on uvodi kao sluzbeni madjarski čak i skolama (izuzev teologije i medecine)!?

Tada nastaje,madjarizacija...pišem po secanju...u mestu Kolovar ili slično,ako bi neko rekao javno jednu „racku”tj srpsku reč,morao je platiti 15 forinti ako nije imao onda 15 udaraca stapom...da li da tražim taj fragmenat ili ćete vi naći...Verujte mi u minusu sam sa beleskama i to me osporava...!
Pozdrav svima i molim vas...ispravljajte moj prevod a moguće i procitao sam i prepisao pogresno!
Bitno je,koliko znam VI STE PRVI,KOJI SU SE ZAUZELI ZA OVO I ...i šta još...čestitam vam!

„Kos”pre par godina sam prorekao da ćeš me sustignuti i zeznuo sam se...preshishao si me...!
Pozdrav!
Zurwan
02. avgust 2012. u 18.24
To je deo teksta iz liturgičkog bdenija „Uščedri ” je SMILUJ SE

...Onda čtec traži blagoslov sveštenika govoreći: „Imenem Gospodnjim blagoslovi, otče” („Imenom Gospodnjim blagoslovi, oče”), na šta sveštenik proiznosi vozglas: „Bože, uščedri ni i blagoslovi ni...” („Bože, smiluj se na nas i blagoslovi nas...”)

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Bogosluzbeni/Liturgika/Lat_Liturgika_15.htm
http://www.rastko.rs/bo goslovlje/odgovaranje.html

OMILUJ je verovatno POMILUJ
Zurwan
02. avgust 2012. u 18.34
Званични језик на подручју Угарске био је латински, све до 1844. године. Мађарски језик постаје званичан између 1844. и 1849. и после од 1867. године.

Становништво средњовековне Угарске било је етнички мешовито...

У касном средњем веку латински термини лат. Natio Hungarica и лат. Hungarus су се односили на све племиће краљевства. Појам Хунгарус (Hungarus), лојалност и патриотизам изнад етничког порекла је постојао међу становницима угарске краљевине.

Према Иштвану Вербецију (мађ. István Werbőczy), писцу Трипартитума, назив Нације хунгарика су носили само племићи, независно од националности, који су били поданици Свете Круне.

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%99%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0_%D0%A3%D0%B3%D0%B0%D1%8 0%D1%81%D0%BA%D0%B0_(1000%E2%80%941918)

mandalina
(vila)
02. avgust 2012. u 19.22
Hvala Tabanac..))
Nadji te spise o rukopisima 12.veka.
Zurwan je nasao liturgički tekst!))
Ono dh (Duh) ne vidim na kapuljači?
I nadji nam to o zabrani rackog jezika i batinjanju i 15 forinti.

U 11. veku u Bačkoj se pominje Srbin Radovan, koji se istakao u toku dinastičkih borbi u ugarskoj vladarskoj porodici Arpad. Prvi poznati župan Bačke županije, zabeležen 1074. godine, imao je slovensko ime Vid. U dvanaestom veku, u toku borbi između Kolomana i Almoša pominju se srpski velikaši Uroš, Vukan i Pavle, koji su bili uz Almoša. Uticaj Srba u ugarskoj bio je velik i za vreme ugarskog kralja Gejze II (1141-1161). Pre Gejzinog punoletstva, ugarskom kraljevinom je stvarno upravljao kraljev ujak Beloš, sin srpskog velikog župana Uroša I i brat Jelene, kraljeve majke. Beloš je osnovao u Sremu i jedan manastir kod današnjeg Banoštora. O značaju srpskog stanovništva sa ovih prostora govori i činjenica da je drugi arhiepiskop samostalne srpske crkve, posle Svetog Save, bio Arsenije I Sremac, rođen u selu Dabar u Sremu, pored grada Slankamena.

http://www.vojvodinacafe.rs/forum/istorija/vojvodina-kroz-istoriju-873/

I cela ta priča sa veštačkom nacijom (a većinski je srpski sastav) ista je od pada Otomanskog carstva i u novonastalim Ugarskama,Hrvatskama, Bugarskama, Rumunijama, Albanijama..politčki interes+podela po religijama+ zabrana maternjeg jezika i običaja+ protok vremena...To će biti i sa tom Haustrijom.

U pravu je onaj MIlojević koji je znao, mnogo pre nas, da su se Srbi prostirali između četiri mora .
Tabanac
(DR.voseca)
02. avgust 2012. u 19.32
„Mandalina”pod 1,kradem nocas još par sati od spavanja,ba bi ti odgovorio,sutra radim...pod 2,nisam znao da te interesuju Lomachi-Sorbi,pod 3,molim te ili otvori novu temu ili ovo nastavi kod Izdvojene teme o „Srbima u Dalmaciji”...pola Glamochana već cita tvoje(vase) postove...
Pokusavam da odgovorim na tvoja pitanja...
Najpre,ništa nisam dodao ni oduzeo o recimo „severnim” Dalmatincima-
rekao sam i ponavljam,uzimao sam samo od svapskih izvora i pomalo katolickih svestenika ali Svaba!Niti sam izmišljao!
Zašto si pala u depreciju zbog naziva Kosova i Lomach!? Ime Kosova je kažu od ptice kos ne kose (mislim,orudja)...a Lomach nije od lomache...ne...ne...moja greška,nisam ti objasnio.Nemci ga pišu onako kako ga izgovaraju i pišu Cesi i Poljaci i najuzniji S(o)rbi...Hlomach ili na vas dole u Srbiji Glomach...Ovde se za reč glava,reci hlava...za reč,grad,reci hrad a i za Glomachi,reci Hlomachi.Oni su izgleda sacuvali ono staro arijevsko.sanskritsko meko slovo GH (NISAM LINGVSTA!!!)pored tvrdog G...Vi ga Srbi isto izgovarate ali ne pišete...meko G ili Gh je verujem u vasim rečima...gladan,glavni,glupost,gost...itd a tvrdo u rečima,govoriti,guverner,gavran čak ima jacinu glasa K...
Verujem da sam pokusao da objasnim (i oprosti na greške ako bude)...
Glas H je reci Hlomach,skoro ili potpuno necujno...otud i Lomach...a da li ima veze sa lomachom...nisam istrazivao!!!!Ako jeste,ne treba biti tuzan...S(o)rbi su bili presretni ako bi bili „spaljeni”jer su već bili istog dana u redovima Perunove vojske i setali po poljima Volosa sa bracom i sestrama i predcima,umesto da ih „crvi jedu”i još gore,dusa trune u rupi „donjem svetu”nizih bozanstva...Napisala si na nemackom reč FREUDENFEUER...to je slozenica od dve reci,Svabe mnogo „vole”da spajaju reci vi ne,(vasa je najduza Prestolonaslednikovica a da tek vidis naše...ahhhhhhaaaa!) Da razdvojimo ovu nemacku reč...Freudenfeuer...frojdenfojer...Frojden i fojer...prevod znaci,prva reč-drago,milo,zadovoljstvo a druga reč znaci-vatra...a sad ti sama daj znacenje te reci za lomachu...A ti Germani i S(o)rbi su samo dva razlicita lista na jednoj grani a malo nize u proslosti i jeziku jedna grana...Toliko bih o ovome!
Ne mogu ni ja naći celu sliku Lomachkog Polja (Gau),kao ni Kosova Polja,mislim na mesto boja...samo u delovima!Jedino iz vazduha,ne mogu ti tu pomoći...ni tebi ni sebi! Sama reč „Gau” je i vasa reč to je „Gaj” posumljena udolina ili često receno...Goj...otud i ta otkacena imena kod njih...Gojimir,Gojislav ili Gojko a ti sama znaš koliko su Germani i Slaveni i Kelti bili ludi za gajevima...pa ih ima čak nebrojeno...„svetih gajeva” i koliko ima i sličnih i dan-danas kod vas Srba,rekoh sličnih...od Gorana pa do Planinka čak sam jednom čuo i ime (srpsko)Shumenko...!?Neposumljena ili obradjena ili samo travom je polje...Možda neko može da me dopuni.
Kako je od Stefana postalo Ishtvan...ne bih znao reci,madjarski ne znam a i u albanskom Shani-Shtani (Stefani) i srpsko Steva i Stiv...ili svapski Shtefan(Shtif)...ne bih ulazio u tu raspravu,verujem da je dato u duhu narodnog izgovora ili lakseg izgovora...koliko znam i verujem u sebi...to je grcka reč i ima veze sa vencem i krunom i znacilo bi nešto kao „ovencani” jer se i srpskim kraljevima kaže...„ovencan krunom”...to mi je tek sada doslo u glavu,ono sto sam još „delimicno”radio na fakultetu sa starogrckim(biću iskren...bezao sam sa predavanja starogrckog i sada se kajem) ...toliko a sada da ugrabim par sati spavanja!
Pozdrav!
goran-pavlovic
03. avgust 2012. u 06.45
mandalina, tabanac, kos, slavisa i ostali

izgleda da su nas stefani i urosi i rovaske rune dovele do potpuno suprotnog zakljucka od onog kojeg sam ja ponudio kao hipotezu na početku te diskusije. naravno meni je jako drago da smo otkrili sve ovo o slovenskom poreklu madjara.
mene i dalje kopkaju 3 stvari:

1. kakva je veza između nemanjica i arpadovaca. ja sam sad još vise ubeđen da ona mora da postoji, ako su i arpadovci bili srbi. ta veza se nije prekinula do 16. veka.
2. ko su jevreji koji se pominju u ugarskoj vojsci u 12. veku ako nisu bili hazari.
3. ako transilvanske djule i njihovi sekelji nisu bili hazari, ko su onda oni bili?

stefanova majka koja se zvala sarolt a njeni slovenski podanici su je zvali bela kneginja, je bila cerka djule od transilvanije. taj djula je krsten u konstantinopolju od strane imperatora Konstantina sedmog lično i dobio je krsteno ime STEFAN. saroltina cerka sarolta, koja je bila sestra stefana prvog, je bila žena samuela abe, za koga se tvrdi da je bio lider hazara u ugarskoj. kaže se da su samel aba i sarolta bili rodjaci. to onda znači da je i sarolta bila ili cist hazar ili polu hazar. ili ni jedno ni drugo nisu bili hazari već nešto drugo. aba je nasledio stefana ali je uskoro zbacen sa prestola i ubijen A NJEGOVOJ ZENI, STEFANOVOJ SESTRI, I NJIHOVIM SINOVIMA SE GUBI SVAKI TRAG U PISANOJ ISTORIJI. meni je ovo jako cudno i sumnjivo.

što se tiče toga da su hungari bili vladajuca elita koja je bila nacionalno raznorodna, pogledajte samo crnu legiju. da ne ponavljam ovde pogledajte na temi stefani i urosi. interesantno je da se jedan od slavnih kapetana preziva madjar.
goran-pavlovic
03. avgust 2012. u 06.59
izgleda da sam ja sanjao da sam pisao o crnoj legiji. evo ovde link

http://en.wikipedia.org/wiki/Black_Army_of_Hungary

sastav: sloveni (razni) i još po neko. interesantno kako im slemovi lice na pruske...
Tabanac
(DR.voseca)
03. avgust 2012. u 08.36
Na pauzi sam...mislim i pitam vas...ima li nekog hrabrog,među vama koji bi bar jednu stranu ili post objavio kod vas o „kapuljaci” i da ništa ne utvrdjuje i potvrdjuje...bar među Vojvodjanima...a tek o kruni na grckom..
slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
03. avgust 2012. u 12.36
„DR. Tabanac”, navedi šta želiš, i pod kojim uslovima. Ja mogu i imam uslove na raznim mestima...

Pozdrav!!!

Zurwan
03. avgust 2012. u 12.57
Dovoljno je da svako od nas (a obično učestvujemo još negde, na nekom forumu ili fejsbuk grupi) objavimo sliku i prevod i kratak opis, bez ulaženja u to da li je Ištvan Vojk madjar ili ne.
TRenutno je bitno d se raširi slika, još neko će nešto znati..a iako unište kapucineri originalnu kapuljaču, bar će slike da ostanu i znaće još neko.
Ovo se krilo 1000 godina, možda malo manje..vreme je da se zna.
slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
03. avgust 2012. u 15.45
Cekaj, „Dr. Tabanac”, jel ti i dalje fali da vidis poslednju recenicu na kapuljaci? Ako imaš link ka mestu koje je kako rece, zakljucano... ili adresu ustanove ili lokaciju gde se cuva, možda mogu nešto da uradim...

Pozdrav!!!
slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
03. avgust 2012. u 16.28
Oprez „Dr. Tabanac”!!! Smatram da treba da ostavis izvorniji tekst bez prilagodjavanja na savremeni srpski, to je najispravnije; posle je lako prevesti...

Ovako si pisao: Budi Gospodi, milost tvoja na nas i njih u vjek vjekov.

1. recenica: Budi Gospodi, milost tvoja (treba li drugi deo ovako da glasi: ...vo vjeki i vo vjeka veka)

2. recenica: Bože, uščedri ni i blagoslovi ni, prosvjeti lice tvoje na ni i pomiluj ni.

(Bože, smiluj se na nas i blagoslovi nas)!

P.S. Sa poslednjom recenicom, ću se moći i konsultovati na Bogosloviji, o izvornim uzorima teksta...

Pozdrav još jednom!!!

slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
03. avgust 2012. u 16.49
E, znaci...moram ja po tri puta uvek da se vracam...jedno je kad ne znam, ali, kad izgresim to zna da smeta...uglavnom,
Bože, smiluj (SE NA *CU DA MIMOIDJEM JER JE UBACENO) nas i blagoslovi nas...ONO STO FALI...DH. sutra ću znati sigurno DA LI SME, ali si u pravu... duha, ili duhom!

ALI, celina je: Bože, uščedri ni i blagoslovi ni, prosvjeti lice tvoje na ni i pomiluj ni

Bože, smiluj *se *na nas i blagoslovi nas, i prosveti lice tvoje na nama i pomiluj nas.

TRECI POZDRAV!!!

P.S.
od muke predjoh na post-rock...
http://www.youtube.com/watch?v=YiBi-hPv8bo
StevaCar
03. avgust 2012. u 18.29
Zemlja je HRvataska, a bez Hrvata u njoj
Zemlja je Madjarska, a bez Madjara u njoj

Као номадским племенима, којима је, поред пљачкашких похода, лов био једино занимање, Мађарима је требало дуго времена да се привикну на земљорадњу и остале привредне позиве, који означују виши ступањ културе. Обрађивање земље они су примили од староседеоца Славена који су се не само, дакле, налазили на вишем културном ступњу него су према Мађарима чинили и већину становништва у земљама у којима су се настанили. То, улепшвајући, признаје и Балог (нав. дело стр. 31-32.)

Како је мало Мађара било још и у XV. веку доказује Хунфалви, који пише (дело стр. 412.) „У прашком, чешком музеју има веома много чешких докумената Краља Матије. На немачком језику издато је још више, али не познајемо ни један његов документ на мађарском језику. То карактерише доба Краља Матије у погледу народности.
Чешки и Немачки документи су требали: Краљ Матија је дакле издавао такве; мађарски документи нису требали: ”Краљ Матија није дакле ни издавао такве (тј. мађарске). Балог каже (дело стр. 3.) „У средњевековној Мађарској место народног језика заузимао је латински језик”; (дело стр. 32.) „Као да ова држава није шестотина година ни била отаџбина Мађара”; (дело стр. 32). „Није нам остала ни једна мађарска реч са уста наших народних краљева (Арпадоваца)”. Др. Дезидер Чанки каже, да је број мађарских градова и села у XV. веку био незнатан према осталим народностима.

Иван Нађ је написао дело: „Породице Мађарске са грбовима и генеолошким таблицама” у тринаест књига и на 6553 страна. .. У овом делу има око 12.000 породичних имена, од којих је југословенских око 2.000, чехословачких, пољских и руских око 4.000, немачких око 2.000, румунских око 3.000, а једва хиљаду износе такова имена, о којима се зна, или се барем да слутити, да су мађарска.

Породица Хуњади (V. књига, 186. стр.) потиче од витеза Серба из Србије, чији брат је био Радул. Синови Серба су били Мадош, Вук (Voyk) и Радул. Вук је добио од мађарског краља град и жупанију Хуњад (Сибињ). Отуда потиче мађарско име породице.

Породица Бранковић (II. књига 230. стр.) Ђурађ Бранковић био је деспот Србије од 1427. до 1456. г. Добио је од мађарског краља готово све мађарске области између Тисе и ердељских планина од доњег Дунава до Карпата за заслуге, које је стекао у борби против Турака.

Породица Ујлаки (XI. књига, 391. стр.) је из Илока у Сремској области

Породица Мартиновић (VII. књига, 346. стр.) потиче из српских крајева. Дала је неколико јаких јавних радника. Опат Игњат Мартиновић је 1796. год. погубљен у Будиму, јер је организовао заверу против Хабзбуршке династије. Он је био први, који је унео социјалне идеје у Мађарску.

Породица Драшковић (III. књига, 389. стр.) (грофовска) је из Босне. Играла је улогу у Мађарској историји од почетка XIII. века. Дала је више краљевих намесника, банова, ђенерала, бискупа и осталих достојанственика. Највише се истакао гроф Јанко Драшковић, који је био изабран за мађарског палатина 1646. год.

Породица Дуговић (III. књига, 412. стр.) је пореклом из Србије. Титус Дуговић је 1456. год. приликом одбране Београда срушио турског заставника са куле београдског града.

Породица Јакшић (баронска). Дошла је из Србије у XV. веку.

Породица Фејервари (IV. књига, 138. стр.) потиче из Београда од српске крви. (Мађари су у средњем веку звали Београд: Нандор-Фејервар). Дала је више ђенерала и других високих државних функционера. Највише се је истакао бивши мађарски министар - председник барон Геза Ферејвари.

Породица Поповић (IX. књига, 454-55. стр.) је српска. Александар је био последњи гувернер Аустроугарске Државне Банке, а сада је гувернер Мађарске Народне Банке.

Породица Јуришић (V. књига, 370. стр.) је из Далмације. Никола је 1532. год. успешном одбраном града Кисига од Турака спасио Беч, јер им је нанео такове губитке, да нису могли оперисати даље и вратили се.
Породица Вранчић (XII. књига, 273. стр.) је из Босне. Дала је више политичких и осталих јавних функционера. Нарочито се је истакао Антун Веранчић (Вранчић), који је био краљевски намесник и бискуп.

Породица Шелеки (грофовска) потиче из Босне. Дала је жупана, канцелара, ђенерала, врховних судија, књижевника, академика, министара и других јавних радника.

Породица Мироти потиче из Македоније. Дала је више банова и других великана.
Породица Сава је из Србије (баронска). Дала је жупана, државних комесара и других јавних функционера.

Породица Палфи (IX. књига, 34. стр.) је немачког порекла. Добила је грофовство и књижевство. Дала је више чувених војсковођа против Турака, ђенерала, палатина, жупана и осталих достојанственика.

Породица Палавичини (IX. књига, 86. стр.) је пореклом из Италије. Дала је виђе ђенерала и осталих функционера. Добила је грофовство.
Породица Другет (III. књига, 398. стр.) пореклом је талијанска

...
Хунфалви каже (дело стр. 414.) „Адам Колар је писао 1763. год. да је најмањи онај део Мађарске, где станују они, који говоре само мађарски и заиста се може бојати, да ће мађарски језик нестати...”

азар Стипић
МАЂАРСКА РАСА И МАЂАРСКИ НАРОД

Део из публикације ''Истина о Маџарима (по маџарским подацима)''
http://www.svevlad.org.rs/knjige_files/stipic_madjarskarasa.html
slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
04. avgust 2012. u 15.16
D
uring the 11th century an (ethnic) component of the Hungarian border-soldiers was called in documents as kulpingoi (i.e. Scandinavian kylving/ar, which is comparable with Old Russian kolbyag). Place names, as Kilbing in Lower Austria, Kolbin (today Kubin in West Upper Slovakia), Kölpény in Transylvania and in the Banat, fortress Kölpény (today Kulpinovo) at river Danube in Serbo-Croatia – i.e. just at the borders of the early Hungarian kingdom – support the assumption that they have served the Hungarian rulers as special border-guarding troops. In a document by 958, the Hungarian prince Botond’s father was called as „kölpény”. (I have to tell that Hungarian linguists, dealing with actual (!) place names in Hungary, suggest other onomastic etymology – from a Turkish person’s name – of Kölpény in Hungary, but do not speak about the similar medieval place names, around the then Hungarian borders.)
A
nother place name in Hungary, Várong, in documents from 1138 on (see varyag/vareg/ varang in Old Russian and Byzantine sources), refers to a different population of Scandinavian origin in medieval Hungary. They were most probably warriors in Hungarian service too, perhaps not specialized only in border control duties. Prince Imre, King Stephen’s only son was (according to the Hildesheim annals about 1030) dux Ruizorum ’the leader of the Russians’, i.e. the head of the royal soldiers (exercitus regis). Orosz- (’Russian’, in the Kievan/Byzantine meaning of the word) is common place name along the borderlines of early Hungary. So, there wereat least three different Hungarian labels – kölpény, várong and orosz – for groups of originally Scandinavian soldiers. It is important to notice, that within a century (from 950 to 1050) several generations of „Varangian” soldiers were present in Hungary. We do not know about neither their actual language, nor about their ethnic/religious traditions. But a „Viking by origin” presence in the early years of the Hungarian kingdom is beyond doubt. See, in a summarizing form the references in György Györffy’s magistral work on King Stephen.10 In some later medieval Hungarian diploms the curious phrase terra Brittannorum occurs. Its proper meaning was often discussed, and the majority of contemporary historians consider it either as a fake (dated back to 1235), or a corrupt spelling, and, hence, not as a valid document of any English (British) settlement in early medieval Hungary. Furthermore, it has been published five documents from 1315 to about 1385 already by 19th century historians, which mention a „possessio Brythonia” or „Brittonia/Britonya” in the vicinity of Hátszeg/Haţeg, County Hunyad, Transylvania. In any case, those references are from a hundred years later time, and there is no evidence of living „English” persons there. The recent, magnificent summary of historical geography of medieval Hungary11 is dating six documents from 1315 until 1417, where the place name occurs in forms of Brethonia, Brythonia, Britonya, Brittonia, Brytonia. The later texts add the then new name „Várhely” ’place of fortress’ too, which is a good correspondence to the actual Roumanian name Grădişte, originally a Slavic word. According to Györffy the original form of the place name was „Bertonia”, from an old Slavic word bъrten ’bee-keeper’, and the settlement was a Hungarian (and not a Roumanian) village in the middle age. Also we can not find Englishmen there.
slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
04. avgust 2012. u 16.03
The Anglo-Saxon Chronicle (started to compile before 890) about the year 1057 writes on Edward (http://en.wikipedia.org/wiki/Edward_the_Exile) and his family: „Her com Eadward Atheling to Englelende. Se waes Eadwerdes brothor sunu Kynges. Eadmund cing Irensid waes geclypod. For his snellscipe. Thisne aetheling Cnut haefde forsend on Ungerland to beswicane. Ac he thaer getheh to godan man swa him God udhe & him well gebyrede, swa he begeat thaes caseres maga to wife &e bi thaere faegerne bearnteam gestrynde. Se waes Agathas gehaten…” (Anglo-Saxon Chronicle. Text D, which was closed in 1079 = Tiberius. B. IV.)17 The original paper of Fest, The Sons of Eadmund Ironside Anglo-Saxon King at the Court of St. Stephen. St. Margaret of Scotland was written in 1938. Thus Fest was not able to use the new or revised translations of the Anglo-Saxon Chronicle by G. N. Garmonsway (1953) or by Dorothy Whitelock (1962). (Fest’s rendering of the Old English text is simplyfied too.) Two phrases are important in the text: they were sent to „Ungerland”, where Edward grew up („he thaer getheh to godan man”) and Agatha was „caseres maga”, i.e. from the Emperor’s kin/family/relation.

Varuna
(novinar)
05. avgust 2012. u 16.54
Kapuljača od vezenog platna crvene boje, na to teška kruna...srpska slova..tako je kod Ištvana

Kod našeg Stefana Prvog (venčanog, odn.prvokrunisanog) gledam...kao da je isti štos, ili je ova kruna preko kapuljače ili je od platna veženog napravljena:

Круна Стефана Дечанског.
Данас се чува у ризници Цетињског манастира.

http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/317589_269959663041589_1757024020_n.jpg

http:// tinyurl.com/d3m5suc

Varuna
(novinar)
05. avgust 2012. u 17.20
Greška u kucanju, sve vreme govorim o kruni Stefana Dečanskog..Ne znam kako je izgledala kruna Stefana Prvovenčanog
mandalina
(vila)
06. avgust 2012. u 19.28
Tabanac, kad dodješ, razmotri ovo pažljivo:

1. Na drugoj fotki sto sam dala i što ima obe strane „novčarke” bolje se vidi tekst na dnu i ne piše „Prosveti” nego „Rasveti” a i kraj rečenice (psalma?) je drugačiji.

http://mek.niif.hu/00900/00941/html/img/nagy/451b.jpg

2.Kakav mi dokaz imamo da je u pitanju kapuljača i da se nosila ispod kape..Oblik odgovara. ali u jedinom linku (ovaj madjraski, to je deo knjige o Madj.istorijskim dokumentima s kraja 19 veka)što imamo piše da je novčarka (a na to ne liči ili bar nije bila namenjena tome, ne bi nijedna Srpkinja vezla slova naopako, da sa neba gledaš)...ali da li je to zaista tako?

3. Ova slika (gde su obe strane) je montirana...delovi nisu iste veličine, bordura je različite širine..kao da su dve stvari sličnog oblika...nešto nije u redu

I, ajde , pojavi se.
I Kos je nestao.

Mnogo nas je malo ovde, na „braniku otadžbine”))))))))))))))))))9
kos
(geom.)
07. avgust 2012. u 12.52
Kos je ovdje i zorno cita i uci od Vas.Nekada me stavite u muke tragajuci za necim danima ,no kako rece Vila tu sam, na braniku ako se može tako reci.
Tabanac
(DR.voseca)
07. avgust 2012. u 18.22
Tu sam i ja,trenutno,navratim,jer imam i obaveznost za druge sajtove,„Mandalina”...ti me precenjujes,hvala na komplimentu,ja sebe ponistavam na kvalitetu,zahtevas brzinu i preciznost u mom ocenjivanju...Napomenuo sam da sam oskudan u znanju o Ugrima i Madjarima i bio iskren da prevod koji si zahtevala od mene,dao sam u par sati(a to nikad ne cinim,ponekad jednu reč,lovim godinama...)i zahtevao i unapred rekao „da se oslanjam na vasu pomoć”!Ja sam kao postovalac vase istorije,dao „kapuljacu-novcanik”kao redak podatak ili skoro nepoznata informacija vama...vi ste prvi koji to cinite,da je razradjujete.
Kažeš,da razmotrim...šta!?Poslednje slovo ili „prosveti” ili „rasvetli”...od jedne grane ne vidimo celu sumu...BITNO JE DA JE 99,99% na staro-srpskom ili ako hocete,staroslovenskom...!!!Ja sam upoređivao sa staroslovenskog na nemacki i onda sa vas savremeni,srpski.Knjiga je skoro 112 godina stara i to je staroslavenski-nemacki i obratno!
moguće da je kraj recenice drugaciji...na mojoj fotografiji je ovakav (iz 1912) i na slici je „nataknuta”na postolju...U ORIGINALU JE NISAM NIKAD VIDEO ...I...U BOJI!Osecam da je potpuno,postala nedostupna za siru javnost posle I sv,rata!
Mislim da bi mogao da doprem do nje...i obraditi je za svoju dusu,ali će mi trebati bar godinu dana i dosta novaca!
Pitanje je zašto to postojanje precutkuje SPC...da li su ti „prinosioci”bili možda...takozvani „dvoverci”kao sto ne znamo ništa o onim koji su to isto uradili i sa Bugarima!?Vasi,Srbi!!!
Otkud ja znam da je to „kapuljaca”!? Koji dokaz da ponudim!?NIKAKAV I NEMAM!? Ja samo prepisujem,kako oni,tj.istoricari iz Beca,kapucineri nju nazivaju.To je njihova greška,koju oni sada pokusavaju da je prikriju vremenom!Ti si pod tim imenom nasla u googlu...nije „Tabanac”pisao i proizvoljno nazivao...ONI TVRDE!!!Oni se prave vazni.Imam osecaj da me osuđuješ,da sam falcifikator!Oni je nazivaju,novcanikom,kesom za novac ali i „paradna kapuljaca”koja se nosila ispod krune...i Kraljica Elizabeta i sada ima problema da nosi krunu,celi dan ili na sve prijeme...tezina je 5 funti (mislim,da je oko 2,5 kila)ali ima dijademu ili prikladni pokrivac.Ona nosi krunu koju je dao „BOG”,jer je ona i prvosvestenica svoje crkve (papa,Benedikt,JOK)...Istvan je isto dobio od „BOGA” ali mu je to urucio SHERIF iz KOnstantinopolja.Zašto na vasem jeziku...valjda zato što je vecina razumela vas jezik...a već skoro 200 godina,su Cirilo i Metodije,dobili podrsku da sire,bozju reč,narodima na jeziku koji razumeju!!!
Kapuljaca se nosila ne ispod kape,već krune ali i bez nje...kapuljaca i kapucineri,zar ti na nešto ne mirise...i danas na albanskom se kapuljaca kaže kapuca...
A da li je slika montaza...ne znam!Imam dva primeraka tvoj i moj...ostale dve jasne i jedna mutna su bacene,pre par meseci.Nemam vremena da ulazim u to...ali se nekad.proturaju i takve informacije...moja zelja je bila da tu informaciju,podelite sa drugim,srpskim istoricrarima...Toliko!

Ne bih u detalje ali,posedujem još vece istorijske cinjenice...čak i slova pre cirilice...pa slike originalnog tvog „Radogasta”...
Pozdrav!
Znam da mi ne verujes,ponekad mi treba jedan sat samo za jedan ovakav post!
Tabanac
(DR.voseca)
07. avgust 2012. u 18.25
„Stevo,care”,majstore,...plus je od mene!
slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
07. avgust 2012. u 19.17
I meni treba do pola sata za post...Sjajno Stevoooo!

http://search.4shared.com/postDownload/RuaWZW6e/lazar_stipic_-_istina_o_madzar.html

Pozdrav!
mandalina
(vila)
07. avgust 2012. u 19.30
Ne, ne, ne..ni slučajno ,Tabanac, ne stavljam nijednu zamerku u tvom smeru, zao mi je ako si tako razumeo.
Baš naprotiv, meni si dragoceniji nego svi podaci na ovom maltene svemogućem netu.

Razlog je druge vrste:
Treba da sliku te novčarice Ištvanove prosledimo malo po netu, pa će to isto pitati nas koji stavimo sliku što sam ja tebe pitala.
Počela sam da spremam tekst za uz sliku, pa je to iskočilo samo od sebe.

Znam da nam ovde daješ od duše podatke, i da uzimaš od svog sna ne bi li nam pokazao još nešto novo, ništa tu nije sporno.
Na drugoj mojoj slici (gde su prednja i zadnja strana) zaista se bolje vide slova i ako da nema ono d.h. (Duh sveti) koji nam se pričinio kad smo samo prvu sliku gledali.
to je ovo
http://mek.niif.hu/00900/00941/html/img/nagy/451b.jpg

A ti menei oprosti što brzam i guram, takva mi je priroda, teško se to sputava.
slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
08. avgust 2012. u 15.09
„Tabanac”, već me sramota, sto moram stalno da pitam...ali, rekao si da ako mi nešto treba da ćeš pomoći.

1. Reč Ongura vodi iz slavenskog govornog podrucja, citat potvrde nigde da nađem..

2. Sme li se za naše saplemenike reći da su ih u nazovi-buducoj Rusiji nazivali Jugra, i znaci li to onda, da su ovi Obodricani bili tamo i pre poziva ka navodnim „Varjazima”?

3. Jesu li oni, kod „bavarskog”, ti, Uulgarii (12)?

Hvala i Pozdrav!
Tabanac
(DR.voseca)
08. avgust 2012. u 17.47
Pod prvo...
„The Name of Hungarian People ”hungar„in the Mirror of Geograpfycal Names”
Szegledi,Katalin

Jurnal of Eurasia Studies,January-March 2010;Volume II, Issuse 1

...ima prepuno podataka na turskom...turski sam govorio,trenutno skripi...
Nudim ti na engleskom,jedan rad koji je vrlo zahvalan...
slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
08. avgust 2012. u 17.54
Falaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa „Tabaaaanac”!!!
Aj, pa da ne ostanemo duzni madjarskom manifestovanju ovih dana :)

Inače, u vezi onih runa koje si pominjao, vidim na fejsu na Karikama, opet neko tumacenje od Rusa. MOzda će te zanimati:

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=477637065583647&set=oa.10151043206563343&type=1&theater

ovu drugu, sa ovim rečima nešto i ne kontam...

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=477636578917029&set=oa.10151043206563343&type=1&theater

Pozdrav i Hvala još jednom, bas si me obradovao!!!
slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
08. avgust 2012. u 18.57
Ih, nešto sam se bio prebacio, pogresno sam skontao jednu tvoju davnasnju recenicu; otuda, zabuna za druga dva pitanja. Progutah bubu, sad sam razumeo :)

Pozdrav iz prijatnog Kragujevca !!!
sedava
(hostesa)
08. avgust 2012. u 20.15
Šta sam mogla i umela i razumela, uradila sam

http://serbdom.webs.com/apps/forums/topics/show/7973530-na-teritoriji-sto-će-postati-madjarska-jednog-dana?page= last

http://tinyurl.com/8rvl7jw

Usput sam pročitala (legendu) da je Kruna Sv.Stefana navodno kruna Šarla Velikog..Navodno je bila obećana poljskom vladaru, ali nije se pokazao, pa su Vatikanci iskopali krunu i dali je Vojku, da postane Ištvan.
slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
09. avgust 2012. u 01.25
Tema Arkona :(

Svi smo izgubili!

slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
09. avgust 2012. u 03.48
Zalim, katastrofalno sklepano.
slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
09. avgust 2012. u 14.37
Nadam se da ću krajem ove godine, ili početkom sledeće, moći da posetim Arkonu, dok još postoji nešto od nje...i još par mesta...ko zna možda upoznam i neku finu S(o)rbkinju :)

„Tabanac”, za ona dva muzeja sam se obavestio, a gde se nalazi onaj spomenik wendskom knezu koga si spominjao, voleo bih da se poklonim njihovim senima...?...

P.S.
I, ne nadjoh nigde onaj pomen o 12. plemena, čak me i jedna Madjarica iz tvoje struke izmazala kad sam je pitao za njih i dokumenta. Indikativno je da je Geza slao 12. nekih velmoza, na pregovore, ali, sem toga nema ništa...

Pozdrav!
slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
09. avgust 2012. u 15.50
Preporucujem ostalim clanovima SC, da posvete duznu paznju pisanju kralja Alfreda Velikog, posebno o Glomacanima,, ali da ne upadnu u pogresna tumacenja Rackog o tzv. Hrvatima...

Pozdrav!
Tabanac
(DR.voseca)
09. avgust 2012. u 19.53
„Sedava”...čestitam!Vise si ti rekla o madjarskoj istoriji u tih par postova nego svi srpski istoricari za poslednjih 100 godina...!
Nikog nisi uvredila,citirala izvore,korektno i direktno...ovo je samar svim srpskim istoricarima (izuzev,malog broja,tolikog da ih ima koliko,prsta na jednoj ruci)...
Postoje dva dokumenta,koje smatraju najstarijim ugarskim rukopisima(ne madjarskim...to je velika razlika)...vidi ...„Halotti Beszed”...koji znaci kao „Zhalotni besed” valjda nešto kao,pogrebna prica nad pokojnikom...bićeš,zapanjena kao sto sam i ja da je do 25% reci na ugarskom a ostalo latinski,nemacki i slavenske(srpske)reci...
Nikako ne mogu da udjem u arhivu Pannonhalma Benedichne Archabbey i tražim „Die Stiftungsurkunde der Benediktinerabtei von Tichany” iz 1055...nude mi samo prepise skoro vek i po mladje.(valda bi bio prevod kao „Hrisovulja Benenediktanskog opshtezhicha iz Tihana.Sama reč i ime Manastira i opstezica Tihany je vasa reč i znaci ..tiho...od staroslovenske reci Tichyo-citati”tihjo„...Ne treba pricati kolika je vaznost za madjarsku istoriju ovaj manastir u cije temelje su usadili i svestenici...Ascrick iz Brenova,Rasia pa i Vladislav Bialy von Kujawien...zamisli arhivu od skoro 200 metara duzine pocevsi od 1055...brrrrrrr.
Pozdravljam te!”
sedava
(hostesa)
09. avgust 2012. u 22.02
Hvala ti na lepim rečima za moj trud.
Našla sam „Posmrtni govor i molitva”, ali preteško je za mene.

Látjátuk feleim szümtükhel,
mik vogymuk: isá, por ës homou (vlaški:za čoveka)
vogymuk. Mënyi milosztben (Mnogo milošte?)

Halotti beszéd és könyörgés (1192–1195 között)
http://ehumana.hu/arpad/szoveg/me23.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Funeral_Sermon_and_Prayer
http://1mome nt.hu/halotti_beszed.pdf

A lingvista koji je tumačio ovaj spis (kažu „uralski ”) zove se
János Sajnovics , Janoš Šajnović jezuita.
sedava
(hostesa)
09. avgust 2012. u 22.14
Manastir „Tihana” e blizu jezera BLATO (Balaton) , ispod Stolnog Beograda. Probaj, Tabanac, odavde da pretražiš

http://www.mom-ca.uni-koeln.de/mom/HU-PBFL/TihanyOSB/fond
http://www.mom-ca.uni-koeln.de/mom/fonds
http ://www.mom-ca.uni-koeln.de/mom/HU/country?_lang=deu
StevaCar
09. avgust 2012. u 22.41
Ako sam pogodio, očekujem pivo!
Preko Sedavinog linka, iz arhiva manastira, najstarije što imaju (ne daju sliku or od ukupno 53 dokumenta

http://www.mom-ca.uni-koeln.de/mom/HU-PBFL/TihanyOSB/1055.1/charter?q=1055
http://tinyurl.com/93x22fz

a li je prevedeno na latinski (pismo Nikole, visokog sveštenika Andriji Prvom, osnivaču manastira) :

In nomine et Sancti Individual Trinitatis. Andreas, annuente clemencia Pannoniorum Dei rex invictus. Quo (niam) nonnulli mortalium plerumque hebetati de ignaviam sive per, per neglegencie culpa seu, sepissime eciam per secularis Cura Rei, non multi-post perituram tempore, et que viderant audierant, oblivionis levitatibus inscii inmemoresque crediderunt: doctores, philosophi patresque nostro quamplurimi consilio, prudence suaque invenerunt industria, ut quicquid Humane Filian propaginis (!) Fléron decernerent, per manus scriptorum iugi studio litterarum memory (!) commendarent, not per cariosam vetustatem posse deleri apud successores evi poster. ...
mandalina
(vila)
10. avgust 2012. u 09.59
Jedna Sedavina opaska (pametan potez ,Sedava ,da sve zabeležiš na drugom mestu) u tekstu je fantastična:
pošto je mađarski veliki autoritet za istoriju Pal ??? siguran da je kruna Sv.Stefana koju su Habsburgovci voleli da šetaju na glavama ustvari sklepana od dva dela tek u 12.veku..onda ostaje prosto i genijalno Sedavino pitanje: šta su stavili na Vojkovu/Ištvanovu glavu 200ak godina ranije?

Možda je kapuljača bila više od kapuljače,osila se samo ona bez krune?????????????? s obzirom da je tako pažljivo čuvaju i kriju.

Naš Prvokrunisani Stefan imao je nešto od platna na glavi, sudeći po freskama:
http://desmond.imageshack.us/Himg28/scaled.php?server=28&filename=krunastefanaprvovencano.png&res=landing

I svi imaju neki sličan oblik
http://www.slavorum.com/index.php?topic=2021.0

Aleksander
10. avgust 2012. u 10.28
Slavisa možda ti mogu pomoći nasi ljudi u Madjarskoj za ta dokumenta o slovenskim plemenima.
slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
10. avgust 2012. u 16.01
Hvala, već pokusao, nije najbolje vreme zbog njihovih nacista...
Opa, ovo je zanimjiv putokaz!http://en.wikipedia.org/wiki/Black_Magyars

i ovo, Annales Altahenses maiores, the second part of which was written in c. 1075, which mentions 12 chief men from the Hungarians going to the emperor.

a ovde mi mirisu wagri, samo tako...Thietmar of Merseburg mentions Stephen as Waic [Vajk], which is usually understood as Stephen's name prior to baptism. Based on this, some scholars think that if he was known outside Hungary by his pagan name, he could not have been baptized as a child.

...Stephen might have been baptized as a child together with his father, but maybe he was born after his father's baptism, in which case we have no reliable information about who baptized him and when. There is a later legend according to which it was St Adalbert who baptized Stephen...
slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
10. avgust 2012. u 16.08
da, i rekose mi da ga uvazavaju na nivou kulta našeg svetog save, bas bas...http://mek.oszk.hu/06800/06838/06838.pdf

The Codex Pray, moj stari znalac...sad ću još nešto da vidim da iskopam...odma se vratim :)
slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
10. avgust 2012. u 16.15
http://en.wikipedia.org/wiki/Esztergom
Várhegy (?), opa, pa ovo zahteva i poznavanje arheoloskih ostataka...
slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
10. avgust 2012. u 16.52
trazeci crne, nailazim na bele, a mislim na goranove hazare!

Black Magyars (Latin: Ungri Nigri) were a (semi-)independent group of the Magyars before and after the Hungarian conquest of the Carpathian Basin at the end of the 9th century. The nomadic tribes sign the four cardinal points by colors: The North is „black”, West is „white”, South is „red”, and East is „blue”.
Black Magyars are mentioned in just a few contemporary sources (sometimes in opposition to White Magyars); none of the sources expands upon the exact nature of the relationship between the Black Magyars and the „mainstream” Hungarian population, nor is the origin and meaning of their name clear.[1]
It is known that they participated in some military campaign in Kiev; after the conquest, they resisted the Christian mission even after the coronation of King Stephen I of Hungary in 1000 or 1001. In 1003, Bruno of Querfurt tried to convert the Black Magyars, then Azzo, the legate of the pope led the missionary work among them, but they insisted on their faith; therefore some of them were blinded[2].
Around 1008, King Stephen I made a campaign against them and conquered their territories („Black Hungary”)[3]. He probably set up the Diocese of Pécs on the conquered region in 1009.

hm, prepravljana nestorova hronika cuti...
Based on these color symbols, the White Magyars (or White Ugurs) represented the Western branch of their race. According to ancient Russian chronicles, the White Magyars appeared in the Carpathian Basin as early as 670-680 A.D., first with the Bulgars, and later with the Avars. The second branch of Magyar tribes-called Black Magyars in ancient Russian chronicles-took a different route. The directions of that route are still debated by Finno-Ugrian and orientalist theorists, but the end result was that the Black Magyars became connected with peoples belonging to the Ural-Altaic groups. These included a range of peoples from Manchuria to Turkey.

Among these groups the Finno-Ugrian/Magyars drew closest to the Turks, who were warriors with a talent for statecraft. This association with the Turks created a new blend of Magyar: Finno-Ugrian in language but Ural-Altaic in culture. This was the strain of Magyars that in 895 A.D. would ride into the Carpathian Basin under Árpád-following the footsteps of the White Magyars who appeared in the Carpathian Basin in the 670s A.D. Árpád's Magyars has been termed by some modern historians as the second wave in a two-phased conquest of the Hungarian homeland. Whether this theory is correct or not, it seems fairly certain that the Szeklers (székelyek) had been long-time inhabitants of Transylvania before the Magyars arrived.

pamtimo ovo According to Ibn Rust and Gardizi , Hungarians, two co-operated co-ruler, among which is located higher on the seniority called Kende , or kyundyu , he was the nominal ruler, and located below - Jula - had real power. It is assumed that this system came the Hungarians under the influence of the Khazar Khanate , where Hagan formally had full power, but had no staff to enforce its decisions, and all real power was concentrated in the hands of Melek . All that is known about the Jula from Muslim sources - so it is only that he was responsible for military matters concerning the federation of tribes, while the nominal leader of all Hungarians are not engaged in military affairs.

Once in 896 Hungarians fled to the Middle-plain , about Jula mentioned the Byzantine emperor Constantine VII Porphyrogenitus , in his treatise „ On the control of the empire ” . The emperor confirmed that the 950 Jula was one of two assistants nadfeyedelema (leader of all Hungarians), and that each of the Hungarian tribe had its own leader.
The Byzantine author John Skylitzes in the second half of XI century, wrote, based on the more ancient records, the fact of baptism in Constantinople in the middle of the X century leader of the Hungarian Gyula (or Hungarian Gyula ). According to John, Gyula remained faithful to its chosen path, and took with him a bishop for missionary work.
Written almost at the same time, the chronicle «Annales Hildesheimenses» say that in 1003 „Hungarian King Stephen led an army against his maternal uncle, King Gyula.”

The anonymous author of «Gesta Hungarorum» («Acts of the Hungarians„) was the first Hungarian chronicler, who compiled a list of the seven Hungarian chiefs, conquered the Danubian lands. In seventh place is worth it Tetenov (Tehetem), father of Horki, among the sons of Horki mentioned Gyula and Zombor (Zubor) said that his father was a junior Zombor Gyula. It is also narrated that Tetenov won Transylvania from Wallachia ruler of Gela.
slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
10. avgust 2012. u 17.18
It was Vajk, renamed István, that became a fanatic servant of the Roman church and openly violated the blood covenant of his ancestors. He married a German princess and aimed at making of Hungarians a Germanic people. His reign began with his first bloody action, murdering the legitimate heir to the throne according to the law established by the Vérszerződés, by which it was the eldest male within the ruling house the one having the right to succeed the sovereign. We cannot know with certainty who Koppány was, apparently he was not Géza's brother, maybe he was Taksony's grandson through another line (namely, Géza's nephew and Vajk's cousin). In any case, as the accounts were written by Vajk's chroniclers, they contain purposely falsified information and genealogies, omissions and distortions in order to legalize István as the king of Hungary. Many documents were destroyed, as the rovás runic writing was banned and replaced by Latin characters (which are not suitable for Hungarian language; many diacritics and composed letters had to be added in order to represent the phonemes, while rovás had one character for each sound). Even the Bibles already written in rovás were burnt! King István („the saint”) had done away with Hungarian culture and history in the name of Germanization, and for this bravery he has been sanctified by Rome. He devoted himself to obliterate the ancient Hungarian religion in the same way as the „fathers of the church” erased any trace of Judaism from the original Christian belief. We cannot know even if Koppány was a supporter of the old religion or if he opposed Christianity, as Vajk did not only fight against him, but also moved war against Catholic princes: Ajtony of Marosvár and Gyula of Transylvania, his uncle. However, István claimed his wars to be in defence of Christianity, and he soon learnt to apply the methods of annihilation of any religious idea different from the Roman church that were practised in Catholic Europe. His rule does not seem to have been peaceful: by the end of his reign, Vászoly, who was another of his relatives, rebelled against him. Vajk the murderer (István „the saint”) made him to be blinded and tortured, and then executed. There is no record of atrocities similar to those committed by István „the saint” in the previous history of Hungarians ‒ surely not by Attila „the Scourge”. István had not any living son to succeed him to the throne of Hungary, as they died before him. After a brief period of disputed succession, the house of Árpád was restored when András, the elder son of Vászoly that was exiled in the Kievan Rus', became the king of Hungary. Nevertheless, since that time onwards the ancient cultural heritage had been undergoing an irreversible process of Germanization and the secret of the origins had been perhaps lost forever with the destruction of the documents written in rovás alphabet.
Tabanac
(DR.voseca)
10. avgust 2012. u 17.38
MOLIM ZA PAZNJU...!
Bitna informacija je da u prilozenom spisu „Halloti Beszed”je na delu,bitna informacija za istoricare...Spis je prilagodjen jeziku,koji je tada bio u opticaju...a nije latinski (romanski),niti nemacki (germanski) a ni staro srpski(slavenski) a najmanje madjarski(najviše ugarskog)...(setite se Purpurne Biblije na „gotskom”)...ali je slovenizirana sustina i gramaticnost,sto ukazuje na njeno „genetsko poreklo” a to je najviše sličnosti...„crkvenoslavenskom”,jeziku koji je konzervisan,Cirilom i Metodijem...
Taj sistem i posebnost govora koja je u shali receno...„srpskog jezika a turskog gramatika” je u istoriji vrlo poznata,radjanjem novih jezika i taj proces se vrsi i dan danas ali ga istrazuje lingvistika i poznata je pod imenom „CODE SWITCHING”...u procesu je na nemackom,engleskom i „balkanskom”podrucju...Ukazuje da stari jezik,na tom podrucju,iz razlicitog razloga,pridoslih ,poprima,reci i izraze iz starog i to je raskrsce,gde će taj hibrid,biti novi kao jezik,utopljen u stari ili navladace stari...
U sali ali zbilji...vi ne mozete shvatiti,kako Turci već u trecoj i četvrtoj generaciji rođenih u Nemackoj pricaju...MeđuSOBNO!Niti ih Turci iz Turske razumeju a još manje Nemci...uz pokoju i rusku...arapsku a još vise „americkih”reci...
To je na delu u „Beszed”-i...i nijedan,istoricar to ne želi priznati...
Za kraj jedan dogadjaj iz mog zivota...sa KiM-a...bilo je puno,onih koji su se izjasnjavali za Albance a još nisu naucili albanski a još nisu zaboravili srpski...sredinom osamdesetih,bilo je zbog situacije,čestih policijskih kontrola na putevima ali i autobusima...
Unapred da kažem,samo skolovani na albanskom su znali,prave albanske reci...Ljeternjoftim je licna karta a Fushe Kosove je Kosovo Polje a karta se kaže Biljeta..)
Zaustavlja,policajac autobus i ulazi i kaže...„Ljeternjoftimi edhe biljetat ne kontroll,te ljutem...”(Molim,lične karte,autobuske karte na pregled) Svi vade i pokazuju.
Dolazi do jednog starca i gleda autobusku kartu i pita ga...„A poshkoni ne Fushe Kosova ?” (idete li za Kosovo Polje?) Gleda ga starac i vidi se ne razume i odgovori...„Jo,vala,poshkojm ne Kosova Polje” (Ne,bogami,idem za Kosovo Polje!)...Policajac ga pogleda i rece mu...„Bjerre,ljeternjoftim!”(Daj,ličnu kartu!.Starac se uzvrpolji na sedistu.Vidi,policajac da ne razume pa mu rece...„Bjerre,be LJICNA KARTA!!!”(Daj,breee,ličnu kartu!!!)...Kad starac ću „Ljichna karta” ozari se na tu reč i rece mu,radosno...„Ashtu,be,folj ship!!”(Tako bre,govori siptarski...ili ...sto lepo ne kažeš na shiptarski-albanski „Ljicna karta”šta lupetas na stranim jezicima...Ljeternjoftim...
Da...to je taj „Code Swiching” na delu...
Pozdrav!
PS.
Ai ka marre,vala,ka ich,probljem ljicna karta te presedniku e opshtines ...On je dobio,bogami bez nikakvih problema,ličnu kartu od predsednika opstine...U ovoj recenici imate,srpske,arapsku,tursku,albansku reč...
Sada je na snazi...gramatiziranje,savremenog...Ai ka mare,pasa zoti,pa probljem,ljeternjoftim,prej kruetari e komunes...

slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
10. avgust 2012. u 18.16
hm, stize mi još jedan e/mail iz madjarske, kod njih bre buja neki zesci nacionalizam ili su ovi nasi u nekoj preteranoj opreznosti, ma kao zastrasenosti...ko da sam dirnuo u osinje gnjezdo sa pomenom istvana...
pre skoro dve godine sam boravio oko mesec dana u v.hoci i posvracao po enklavama...tada behu i 4. srbina još u prizrenu...uglavnom, saznao sam da se ovi iz siptari kidaju sa pridoslicama iz albanije, sto zbog ne kultivisanosti, sto zbog remecenja teritorije, a i da se teško razumeju jezicki (!)

„tabanac, još ću se malo raspisem, al neću se zagubim :)

The different use of the
names was already noticed by chronicler Anony-
mus, the unnamed notary of King Bela, at the
end of the X llth century. He said clearly that
the Magyars perydiom a alienigenarum Hungarii,
et in sua lingua propria Mogerii vocantur.
kako bi ovo preveo, ako smem da pitam :)”
Tabanac
(DR.voseca)
10. avgust 2012. u 18.45
...u samom spisu koje čitam,mislim „Beszed” nisam ni prepostavljao da pojedine,nemacke reci su germanizovane slavenske reci,zapadne varijante a pojedine su reci,slavenske juzne varijantr,ugarizovane...hmmmmmmmm! Nepoznat teren!
Istorija priznaje da su se još od ranije poznavali Ougri i Slaveni još dok su bili u svojoj staroj domovini...tamo kod i iza Crnog Mora...normalno da je bar kulturni uticaj okrznuo oba naroda,izgleda u korist,brojnijeg u ovom slučaju,Slavena...
Ali mi prostruji kroz glavu,još ono sto smo radili na faksu...Istocni Goti!Delimicno germanizovana grupa razlicitih etnosa a najviše samih Slavena,uspela je da opstane do XVI veka na Crnom Moru na Krimu...!?
Koja li je ta koincidencija,sto sam spomenuo „Purpurnu Bibliju”na gotskom...jezik koji je Vatikan,nazvao narodom i jezikom i (pokusao)pokatoliciti...Gotski jezik koji je u svom jeziku imao,reci svih poznatih jezika tog vremena...i svih naroda i plemena!Koji je takoreci i nestao...jer je jedini osecaj jedinstva imao za PLJACKOM,bog koji se zvao Zlato i to što vise...Isti porivi i Ogura...a kasnije Madjara.Izgleda da su samo ovi poslednji,imali sreće...poljubili su ruku,pravom coveku i u pravom trenutku...izgleda da je oduvek bilo...izdajstvo je najbolji placeni posao!
Da sam znao...ne bih spominjao kapuljacu i sv.Istvana...nikad!
slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
10. avgust 2012. u 20.05
oni sto su zaostali tamo iz nekog razloga, posle poraza gota od slavena starijeg, opisanog u velesovoj knjizi i njihovog povratka u evropu. nikad mi nije bilo jasno sto je deo tamo ostao i sto su ih istolerisali...čak sam i mislio da ako je među ovim gotima bilo varjaga, pa oni bili izbaceni od slavena starijeg, sto su ponovo dolazili od pomorja kad ih je bilo oko crnog mora...a, sad su nam jasne i nazovi-madjarske rune!

umro samo danas od citanja, laku noć!!

p.s. zamisli, još jedan jungov sinhronicitet sam danas tvoj procitao, pricao si o tome na onom starom, knezevskom mestu, o cerno bogu, bila je njegova noc kada si se o njemu raspitivao...pa bre, 5. dimenzija na delu, dimenzija svesti kao značajan signal od simbola (!), uvid u nešto bitno, i potencijalna mogućnost da značajno menjas buducnost. sad, u kom pravcu, i šta, i ciju, to je na tebi da spoznas!
slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
10. avgust 2012. u 20.17
možda, kljuc... za neki drugi problem...
goran-pavlovic
11. avgust 2012. u 17.16
kada se stari jezik zamenjuje novim jezikom, iz starog se uzima gramatika a iz novog reci. u engleskom koji se govori u irskoj ima toliko toga da se izucava kao poseban dijalikat „hiberno english”. jako puno izraza, pogotovu u slengu, su gramaticki potpuno kopirani iz irskog jezika, samo su reci zamenjene engleskim rečima.

znaci bitno je da gramatika dolazi iz starijeg a reci iz novijeg jezika. ja to vidim puno kod naših ljudi ovde u irskoj. recenica je gramaticki srpska ali se pola reci engleskih ali posrbljenih sledeći srpsku gramatiku.

sedava
(hostesa)
12. avgust 2012. u 18.26
Povelje na latinskom vezane za ugarske vladare od 13.veka ,Varaždinski arhiv

http://arhinet.arhiv.hr/_Pages/DigitalniArhiv.aspx
http://dav.arhivpro.hr/?sitetext=21
http://dav.arhivpro.hr /?sitetext=80
http://dav.arhivpro.hr/?sitetext=84

Najstarijem tipu grbovnica pripada grbovnica kojom nadvojvoda Karlo 1583.g. potvrđuje grb i plemstvo Radoju i Vukanu Vlatković, unucima zahumskog kneza Ivaniša Vlatkovića, zbog njihovih zasluga u ratu s Turcima

http://dav.arhivpro.hr/?sitetext=73
http://dav.arhivpro.hr/?sitetext=89

Isprave iz vremena Matije Korvina (Srbina), opet na latinskom
http://dav.arhivpro.hr/?sitetext=87
slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
13. avgust 2012. u 05.54
„tabanac”, ispratih ovu pesmu, i pray codex ne nadjoh na engleskom, uopste im tekstova nema na netu... ili na madjarskom;

nadjoh ugare u nestorovoj;

a za drugi pomen imam da tražim još od aventinusa u originalu; regino of lotharingia, isto; annals of salzburg, ili annales alamannici...widekunda do anala fulda...kozme...

p.s. ću li ista o nekoj crkvici u madjarskoj, u cijem podrumu, a na zidu, se nalazi nekakav stari prikaz andjela (iz milesevskog vremena, pitam se, ili stariji?), i nekakva geografska mapa sa narodima!??!

pozdrav!!!

slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
14. avgust 2012. u 10.26
Pošto nadjoh kod Ademara...sorry za wagri, ali i to što se interesujem stalno za njih, govori nešto; koliko ljudi sem tebe i mene ih uopste trazi...Kad si bio u Kg-u, koje godine!?

Pozdrav!!!
slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
14. avgust 2012. u 12.20
Anonymus, our best informer on the IXth
century events, records in his Gesta Hungarorum
(c. 1200), th at the Arpadians, upon entering the
Carpathian basin, had found a large population
there whom he calls Sclaui, Rameni and Blachi.
slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
14. avgust 2012. u 14.05
„Tabanac”, dao si nam onaj ruski klip sa mapama, da se izbroji pre mnogo suncanih dana na prstima ruku; danas ga obrisah, dosta sam ga vala gledao svaki dan, a trazeci izvorne nemce...zadovoljicu se sa frisijom!

Pozdrav!!!
slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
14. avgust 2012. u 19.44
In 948 a Magyar embassy went to Constantinople and talked to the litterary Emperor Constantine Porphyrogenetus, who then incorporated some information into his book [54]. Now Chapter 38 writes that just before the Conquest Magyars lived in Atelkuzu (Ατελκουζου).
The usual Magyar interpretation is „the territory between 2 (big) rivers”, and then rivers are selected according to theory, but clearly the area is adjacent with the Carpathians, on the East, because the Conquest starts with crossing the Eastern Carpathians in any Magyar and Hungarian tradition. However „between 2 rivers” is improbable.
The usual interpretation starts with reading the Porphyrogenetus in Magyar: Atelkuzu ≈ Etelköz ≈ (a 2) Etel között = between the 2 Etels, „Etel” is of course „Etil” which is Volga, but maybe it may mean Don too, or Dnieper; and „között”=„between”. In 948, one century before the Tihany Foundation Chart, of course words end in high vowels, so we could expect not „köz”, but „közü” or „küzü”. QED.
But this reading is impossible. Then the Porphyrogenetus would not have written „κουζου”. In Greek „u” is written with the digraph „ου”, while „ü” is a single letter „υ”. Had the Emperor heard front vowels „küzü”, he simply would have written „ κυζυ”. In the text once he writes even „Atel & Kuzu”. So Kuzu is a river. It is not clear, which one; but clearly the Dnieper-Bug-Dniester-Prut-Seret area is meant. Indeed when the Emperor goes into details, he names exactly five rivers, and some of them are recognisable. And near to Dniester 2 graves were found with quite (if not fully) Magyar-like weapons & ornaments [55].
The Porphyrogenetus recorded the previous Magyar lands too, called Lebedüa. According to him, the river of this land is the Khingilos/Khidmas. Now, various Hungarian historians suggested emendations for both names. According to them, Khidmas would be a right-hand tributary of River Bug, the Kodïma, while the Khingilos is a left-side tributary, the Ingul; the two confluences are near to each other.
Consequently in the IXth century Magyars moved from East to West. Of course, earlier they might have moved in any direction; we simply do not yet know.
By the way, the Porphyrogenetus tells that sometimes earlier the Magyars forked; one part went to the borders of Persia, and they were then called σαβαρτοι ασφαλοι. Nobody exactly knows what name is this; the usual interpretation is „unmovable Sabirs” or something such (but you may even read here a misunderstood Iranian „asva”=„horse”, so perhaps „horserider Sabirs”.
Czeglédy tried with a Central Eastern viewpoint, centered in Kazakistan/Eastern Turkestan [56]. In his narration the Daghestan Huns are first remainders of Balambér’s & Attila’s Huns. Then Saragurs arrive from the West, but in 466; and in 506 Sabirs (σαβαρτοι?) from the East, and Balangars (Belendjers?) are Sabirs. There is then Khazarian overlordship from 557, however with a transient Bulgarian independence in the first half of VIIth century. Indeed, lots of details are uncertain about Caucasian Huns. I personally would expect a Bulgarian or r-Turk language, but the traditions might be Western, Eastern or mixed as well.
Rano li je ovo pokretanje!?
goran-pavlovic
18. avgust 2012. u 15.05
The Other Europe in the Middle Ages. Avars, Bulgars, Khazars and Cumans (East Central and Eastern Europe in the Middle Ages, 450-1450)

http://www.scribd.com/doc/63507662/The-Other-Europe-in-the-Middle-Ages-Avars-Bulgars-Khazars-and-Cumans-Eas t-Central-and-Eastern-Europe-in-the-Middle-Ages-450-1450
goran-pavlovic
18. avgust 2012. u 15.48
pogledajte deo o madjarskim krivim macevima. i inda pogledajte naše srednjvekovne freske sa svetim ratnicima i nihovim krivim sabljama.

takođe jako interesantan deo o vlahiji koja je u srednjem veku bila sinonim za kumanske teritorije od vlaske preko tesalije to bugarske.
slavisa777
(Eadem mutata resurgo!)
18. avgust 2012. u 17.30
Sjajna je knjiga; a ima i još jedna, koju nisam stigo da izbacim na scribd;
mandalina
(vila)
27. oktobar 2012. u 19.52
Kos, hvala što si se setio ove teme i predložio da se izdvoji.Pala bi u zaborav, a vredna je.
StevaCar
07. novembar 2012. u 14.11
Ova veza naš rukopis i slova + nečiji kralj koji se prvi put kruniše,,, podseti me da je u Francuskoj jedna SVETA KNJIGA pola ćirilična,pola glagoljična, iz 13/14 veka, nad kojom su francuski kraljevi polagali zakletvu prilikom krunisanja.
Znate nešto o tome?
Tabanac?

Podatke je dao Bjelajac
http://kocic.net/bjelajac/srbi_i_rukopisno_sveto_pismo.htm

Pretpostavljam Branko Bjelajac
SVETO PISMO U SRBA, Branko Bjelajac. Beograd, 1997.

SVETA KNJIGA ima 32 stranice na ćirilici i 62 na glagoljici

Texte du Sacre which means „coronation text”; also referred to in some Czech sources as the Sázava Gospel or Remešský kodex) is a richly illustrated manuscript of ancient Slavic origin which became part of the Reims Cathedral treasury. Henry III of France and several of his successors including Louis XIV took their oath on it.
http://en.wikipedia.org/wiki/Reims_Gospel

Da vidite šta je najveća svetinja bila u Francuskoj, kad se novi kralj zakune na ovakvim slovima
http://alfa.kachi-snimka.info/images/rgh1337419452m.jpg

mandalina
(vila)
08. novembar 2012. u 17.52
Sg če Tabanac da se prišunja i kaže nam)))

Ispade da ništa na svetu belom ne može da prođe ako nije na osnovu srbičnih slova))
mandalina
(vila)
16. novembar 2012. u 20.45
Neće pa neće Tabanac da se oglasi.

Mora da je razočaran što ova tema, posebno srpska slova na glavi prvog mađarskog kralja, kao i srpska slova na zakletvi francuskih srednjevekovnih kraljeva, nisu još osvanuli kao glavna vest u Kuriru, ili makar, sa ilustracijama G.Gorskog, u Politikinom zabavniku.
goran-pavlovic
27. februar 2013. u 09.15
And how about this? A script in Slavic language can be found in Swedish Royal library and University in Uppsale. It comes from the 17th century. It is a Tribute to the King Carl XI. officially uttered in Stockholm November the 24 1697. A part of it :

Placzewnaja recz na pogrebenie togho prez segho welemozneiszago i wysokorozdennagho knjazja i ghossudarja Karolusa odinatsetogho swidskich, gothskich i wandalskich (i proczaja) korola, slavnagho, blaghogowennagho i milostiwagho naszego ghossudaja (!), nynjeze u bogha spasennagho. Kogda jegho korolewskogo weliczestwa ot duszi ostawlennoe tjelo, s podobajuszczjusae korolewskoju scestju, i serserdecznym wsich poddannych rydaniem byst pogrebenno w Stokolnje (!) dwatset-scetwertago nowemrja ljeta ot woploszczenia bogha slowa 1697…

na ruskom jeziku i latinskoj azbuci. evo na ruskoj azbuci

Плачевная речь на погребение того преж сего вельможнейшаго и высокорожденнаго князя и государя Каролуса одиннадцатого шведских, готских и вандальских (и прочая) короля, славнаго, благословеннаго и милостиваго нашего государя, ныне же у бога спасеннаго. Когда его королевскаго величества от души оставленное тело, с подобающей королевской честью, и сердечным всех подданных рыданием бысть погребено в СТЕКОЛЬНЕ (так, оказывается, именовали Стокгольм в XVII веке; вероятно, там в это время было развито СТЕКОЛЬНОЕ производство – Авт.) двадцать четвертого ноября лета от воплощения бога слова 1697
tulkas
09. mart 2013. u 16.08
http://www.youtube.com/watch?v=7oqABkyNQL0
Svasta, zašto bi se zvao pisac Herman...
KRCUN001
13. april 2014. u 08.35
СРБСКИ ЈЕЗИК ЈЕ ЈЕЗИК *МАЈКА*!
KRCUN001
14. april 2014. u 01.16
Бесомучно ноћима већ читам сву Вашу дискусију на *СЕРБИАН КАФЕ*,везану за Пад Арконе,и много, много тога још занимљивог што је написано,,,!
Видех случајно Вашу адресу упућену *Табанац* ,,(ДР.восеча) који је морам признати један изузетно интелегентан ,начитан и наочит човек, и уз Вас као мандалина(вила) чините један танмдем који јако добро функционише,помислио сам,али молим Вас не замерите ми,да бих јако волео упознати Вас обоје ,како год,макар то било и преко *СЕРБИАН КАФЕА*,,,!
КРЦУН001,,,!
С поштовањем ,Крцун,,!
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.