Diskusije : 30+

 Komentar
Probanje jastuka
struktura
(Bene Gesserit)
28. april 2015. u 07.53
U nekim radnjama sa krevetima covek može da uzme jastuk i proba ga. Ponesete jastucnicu, navucete na jastuk koji je u kesi i vidite tj. Osetite da li vam odgovara. Problem su radnje bez kreveta. Ali,i tu sam pronasla rešenje. Ponesete onu urolanu prostirku za jogu pa je lepo odmotate između rafova a onda jastuke na redaljku. Kada se suzi izbor sve postaje lakse. Dakle, prostirku i jastucnicu pa po novi jastuk.
Leon01
(ekonomista)
28. april 2015. u 08.16
dobra ideja i ja probam jastuk, al treba bar jedno 10-15 min da lezis da ustanovis, ja sam probao a kuci mi opet nije odgovoarao :)
dulebg
(posmatrach)
28. april 2015. u 14.46
протестујем против помињања речи редаљка, чуди ме како модератор то може да толерише

јер може због те једне речи неко опет да завезе наше дискусије тамо куд ионако увек стигну, нећемо сад да их иментујемо
Pandora69
(mi´´)
29. april 2015. u 02.40
dobra ideja i ja probam jastuk, al treba bar jedno 10-15 min da
lezis da ustanovis, ja sam probao a kuci mi opet nije odgovoarao :)
--------------------------------------------------------------------

Sledeći put kad biras jastuk, nije dovoljno samo da ga probaš ispod
glave, već moras i pravu pozu da upotrebis:)..znaci nije isti jastuk ako
spavas na stomaku, sa strane ili na ledja..
kojekud
(citam sa usana)
29. april 2015. u 05.23
Taj 'standard' mi nećemo skoro dostici.
ohh well... masti na volju
Ovde je kupovina intuitivna. Vidis, pipnes, stisnes pa ako ti se dopadne nosis kuci na probu i koriscenje o istom trosku.
goodbad
(gb&u)
29. april 2015. u 21.07
ja bas moram da kupim gace, ove sto sam zimus nosio su se prokinule na par mesta pa moram da kupim nove.recite mi jel' za kupovinu gaca idu isti sistemi?
kojekud
(citam sa usana)
30. april 2015. u 05.41
i ti svasta pitas
za musterije, as you pretend to be :), pripremaju redovne sezonske 'special occasions' standove
po sistemu 'fifo' sad ti je pravo vreme za zimski ves
aom
((ime_u_kucici))
30. april 2015. u 08.28
gde smem da krenem u probu jastuka, pa koliko sam umorna, zaspala bih, ne bi me probudili nedelju dana...

struktura
(Bene Gesserit)
30. april 2015. u 09.00
Jastuk je važna stvarka u našim zivotima. Bebama se ne preporucuje a kada porastu i krenu sa jastukom to druzenje traje do kraja zivota. Na jastuku sanjamo i najlepse i najruznije snove; on upija nas znoj, suze razocarenja ili sreće zbog izmirenja…

Nekada su kod nas tamo na brdovitom Balkanu u upotrebi bili iskljucivo perjani jastuci. Guske su se cerupale a i kokoske. Vrlo surovo. Zamislite da ste guska ili patka a onda vas redovno cerupaju jer im treba vase perje i paperje za tamo neke jastuke. Ovce makar ne boli kada ih shishaju i jedino može da se desi da usinu malo vrat dok su u nezgodnom polozaju. A jastuci se pune i vunom. Vuna se izdrnda, valjda opere i onda u jastuk. Pre su po selima žene pravile drndanje vune parties. Sednu tako i razvlace tj. drndaju vunu. Perje se valjda ne drnda, ne znam.

Ovde postoje servisi za tzv podmladjivanje jastuka. Ne morate ni da ih nosite igde jer će ovi doći po vase jastuke. Vase perje će da operu i dezinfikuju, da dodaju na ono sto je za zamenu svoje perje, sasice nove jastucnice i usiti etiketu na kojoj je naziv firme i datum kada su jastuci bili podvrgnuti generalnoj. Jeste znali za ovo? Pogledajte malo svoje jastuke kada skinete jastucnicu. Ima li fleka, mirisu li na razno? I jastuke treba sredjivati. Ili koristiti jeftinije napunjene poliesterom pa ih bacati svake godine. Onda lepo kupite sebi nove tamo pred Novu godinu, presvucete ih 31og i sledećeg jutra se probudite na novom jastuku. Pa onda isto tako sledećeg decembra.

Dimenzije ovdasnjih jastuka su 70 sa 50cm. Pravougaonik. A spavala sam u zivotu i na skoro pa kvadratnim jastucima. Pa na nekim ogromnim, skoro da mi je do struka kada legnem. Uzi su mnogo jednostavniji i udobniji.

I stigla su odavno neka moderna vremena pa se jastuci prave od lateksa i memorijske pene, bukvalno prevedeno od memory foam. Kako se kod nas zovu, nemam pojma. Lateks jastuci mirisu nekako na gumu, recimo Tigar gumu. Nije strashno, izvetri vremenom. Cudno su teski ali i jako udobni. Ovi memorijski imaju čitav dijapazon dignut na naucni nivo. Najperverznija opcija su Tempur marke koji su oko 180-200 i vise $. Probala sam. Stavis glavu i tones u jastuk. Legla tako u radnji na Tempur krevet sa njihovim jastukom. Kažu to je materijal koristen od strane NASA za spavanje astronauta kada se motaju oko Zemlje. Nisam nešto bila impresionirana. Vise volim normalan dusek sa federima. A tolike pare za jastuk ne mislim da je neophodno stucati.

Ja u stvari spavam sa dva jastuka. Jedan taj memorijski profilni u koji mi ne tone glava a drugi je perjani koji ide među nogare. Nekako mi tako udobno. Onda se nocu obrcem sa tim perjanim i neki put ga ujutru nađemna podu, neki put još uvek na mestu gde je bio kada sam zaspala, neki put sam se pokrila sa njim i tako, razne varijacije.

Ali, ovaj memorijski mi malo ide na nerve. Mislim da mi guzva lice. I gledam da izaberem lateks ali, to mora biti dobro planirana akcija. Ima ih razlicite debljine pa treba potrefiti da nije prenizak ili previsok. Skoro sam videla u Ikei interesantan jastuk, lepo piše da je mekan i manje debljine. Bio je spakovan u rolnu, kao da su izvadili dobar deo vazduha iz njega. Donesem kuci i otvorim kad on iskoci, ispravi se, poce da upija vazduh i videh da je to jedan bas debeo jastuk koji nije udoban za spavanje. Sad se vuce okolo a inače svako spava sa po dva komada.

Evo ko ne veruje da jastuci u svetu idu na podmladjivanje i remont, može ovde da vidi kako to ide i koliko kosta. Jorgani takođe podlezu tretmanu.

http://www.quiltpillowfactory.com.au/Product-Care/Rejuvenation-Pricelist/Rejuvenation-Pricelist.asp
Spavajmo….san jajmo…….a onda.. iz početka...
dulebg
(posmatrach)
01. maj 2015. u 17.28
Има у Бегедеу 2 мајстора за штепање душека, раде ваљда и ремонт перја, само их треба пронаћи.
escada
(¡)
03. maj 2015. u 17.13
Ja i dan danas koristim perjane. Jest da mi je žao gusaka, pataka i ostale živine, ali nemam osećaj krivice kao što bi trebalo da imaju oni koji jedu njihovo meso.
Pernati jastuci su najskuplji. Ali se i dobro održavaju.
Probala sam one sundjeraste, kao ECO, memorijski (бул шит), mažnjavanje para naivnima.
Perje je zakon!
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
04. maj 2015. u 19.42
... drugi je perjani koji ide među nogare. Nekako mi tako udobno. Onda se nocu obrcem sa tim perjanim i neki put ga ujutru nađemna podu, neki put još uvek na mestu gde je bio kada sam zaspala, neki put sam se pokrila sa njim i tako, razne varijacije.

Jel' još pricamo o jastucima? ;)
goodbad
(gb&u)
05. maj 2015. u 08.05
a ti?
Leon01
(ekonomista)
05. maj 2015. u 09.55
dobra ideja i ja probam jastuk, al treba bar jedno 10-15 min da
lezis da ustanovis, ja sam probao a kuci mi opet nije odgovoarao :)
--------------------------------------------------------------------

Sledeći put kad biras jastuk, nije dovoljno samo da ga probaš ispod
glave, već moras i pravu pozu da upotrebis:)..znaci nije isti jastuk ako
spavas na stomaku, sa strane ili na ledja..
>>>
mislim da su godine, nekad sam mogo da spavam celu noc u 99

nas tomaku ne spavam inače se okrecem na sve strane
struktura
(Bene Gesserit)
07. maj 2015. u 08.22
Perjani jastuk može biti u upotrebi samo kao jastuk br. 2. Ovakvi jastuci su obično mekusni te glava upadne i na tom mestu se jastuk tj. sadrzina stanje pa glava nema kud. Takođe se kosa iskrivi, kod nas žena. Ja sam imala dogadjaj sa perjanim jastukom. U naletu haosa oko mogućnosti slanja nekih stvari iz rodnog mi grada ovamo, spakovala sam i perjane jastuke. Bili su od perja koje je moja pokojna nana nacerupala i sredila. I tako sam ja spavala na jastuku napunjenom perjem gusaka iz zemlje daleke na brdovitom Balkanu. Jednom, ne znam kako, osetim nešto tvrdo u jastuku. Daj ispipavaj kroz onu jastucnicu, setaj prstima tamo vamo ali, osecam nije stvrdnuto perje, kako sam mislila. Nije bilo druge nego da oparam sav i da pomeram to tvrdo dok ne izadje napolje. Ono sto sam videla apsolutno me je zapanjilo. Bio je to u krug skupljen i sasusen MIS! Valjda mladunce, ne znam. Kako je dospeo tu? Pa valjda je upao u to perje kod nane u magazi ili gde je ona ostavila posle cerupanja. Kada je punila jastuk nije primetila i tako je pokojni mis stigao u Australiju. Ne, nisam pomislila ni na kakve vradzbine kako je jednoj osobi palo na pamet. Isuvise je neverovatno a i sav je bio originalan. Tako sam ja spavala dugo sa mrtvim misem starim nekoliko decenija. Posle sam taj jastuk jednom suncala jer, perjani jastuci se bas fino napumpaju kada se isuncaju. Nisam bila kod kuce, jastuk ostao napolju, pala kisa, posle palo sporo susenje, krenuo da se budja i na kraju je zavrsio u kanti za djubre. Baj, baj, sajonara, arivederci, aufwiedersehen, ciao, good buy…

http://adorable-home.com/adorable-stuff-for-home/body-support-pillow-the-perfect-bed-buddy-4560/

Na ovom linku je primer jastuka koji vam spavanje čini udobnim. Okreni, obrni, bude i među nogarama i to vam je ideja kako lepse da spavate.

Stvar je uglavnom u tome da jastuk ne treba imati zauvek. Svake dve godine treba kupiti novi. Znojimo se, curi nam iz usta kada spavamo jer ne zatvorimo usta i eto, barem su to razlozi da ih redovno menjamo. Postoje zastitne navlake ali, kod meksih jastuka one u stvari naprave da je jastuk nešto tvrdji i nekako cudan. Barem sam ja batalila tu ideju. Još kada se navuce ta zastitna navlaka jastuk postane veci i teze ulazi u neke jastucnice. A ako je jastucnica premala tj. tesna, onda se jastuk sabije unutar nje i sav bude nekako zategnut/nategnut. O tome isto treba misliti.

Moj je ovakav

http://www.drnickcampos.com/health-newsletter/memory%20foam%20pillow.jpg

i ne znam šta znaci usinuti rame od nezgodnog polozaja tokom spavanja. A to mi se desavalo sa svim ostalim jastucima. Zato toplo preporucujem. Taj za pod glavu a među noge perjani, ne previse napunjen. Leti je malo nezgodno sa perjem jer je vruce pa treba imati letnju alternativu a to može biti neko tanje jastuce 40x40cm.

dulebg
(posmatrach)
08. maj 2015. u 05.55
Ја бих тог миша урамио и чувао као икону.
Сигурно да нешто значи, није он стигао тек тако ??
struktura
(Bene Gesserit)
08. maj 2015. u 07.00
Bacila sam ga. Vrlo cudno sve to.
SnezanaStojanov
08. maj 2015. u 21.15
hmmm, jastuk??? imam nešto bolje...
goodbad
(gb&u)
09. maj 2015. u 00.34
mislis na onaj tvrdji među noge...
goodbad
(gb&u)
09. maj 2015. u 00.37
dakako jastuk međunozni ,a gore pominjan.
kojekud
(citam sa usana)
17. maj 2015. u 14.26
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Mantra Bracelets?
.