Diskusije : Brak i porodica

 Komentar
Deca i vojna obuka
krajputas
(mama taksista)
05. avgust 2014. u 10.35
Podseti me ova vest na onaj obavezni predmet „Opstenarodna odbrana i drustvena samozastita” - stariji diskutanti koji imaju vise od 50 godina će se sigurno prisetiti da ne samo da nisi mogao da izbegnes taj predmet u srednjoj skoli. I sva ta silna obuka nije sprečila ratove desetak godina kasnije. Moja deca se zgrazavaju kad im pricam šta smo morali uciti u svim srednjim skolama u njihovim godinama.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:504124-Policija-ispituje-zilotski-kamp-u-kom -deca-vezbaju-pucanje
keramicar
05. avgust 2014. u 11.43
u tekstu koji sam sinoć citao, nije „novosti”, piše da su u kamp isla deca od 7g. sto smatram jako pogresnim. toj deci treba pruzati druge vrste aktivnosti, nikako takve.

kurs kao kurs je prihvatljiv za omladince od 15g pa navise. uz dobar program i kontrolu mogu dosta toga nauciti (razne vestine, disciplinu,i sl.), ali bez ekstremnih stavova (mrznja, verska fatalnost, i sl.).

dakle, meni NIJE prihvatljivo, ZBOG ekstremnih stavova organizatora kampa i dovodjenja dece od svega 7g.

krajputas
(mama taksista)
05. avgust 2014. u 14.33
Da se razumemo ja sam protiv obuke dece i omladine oruzjem. Pusku treba da ima onaj ko mora (lovci u ruralnim predelima) i da bude punoletan da bi je mogao koristiti. Veoma sam zadovoljna sto živim u Kanadi gde postoji kontrola oruzja za razliku od USA gde svaka susa može da kupi gomilu orizja i municije u Wolmartu i sto je nejgore uci decu da rukuju oruzjem.

MAKPO
(косингас)
05. avgust 2014. u 19.00
Kod mene u OS je bilo tri vazdusne puske i to se moglo koristiti samo od VI razreda i to pod uslovom da se upises u streljacku sekciju. Ostajalo se posle nastave tj. skolskih casova sa nastavnikom/nastavnicom.

Inače sa svojih ne punih 10 godina sam skidao kod cigana znacke vazdusnom, gde mi je bilo kasnije zabranjeno da gadjam ;o) isto tako je bilo i sa ruletom koji je napravljen od bandasa ili ti tocka od bicikla.

7 god. je prerano.

Od 15-te treba ih malo uvesti u odbrambeni svet.
Vojsku treba sluziti prvu godinu dva meseca i kasnije svake godine po dve nedelje da se cisto ne zaboravi gradivo.

Pozdrav
CPHA
(Istina i pravda na nasoj su st)
06. avgust 2014. u 16.10
То нису праве пушке...и питам се да ли је овај камп гори од ових игрица уз које дјеца хладнокрвно 'убијају противнике' и константно 'чине насиље'...од најраније животне доби.
tufnica
06. avgust 2014. u 16.27
Po meni se previse paznje pridaje svemu ovome.
Ziloti nisu priznati od SPC i imaju malo pristalica u svojim redovima.
Suvise su ekstremni pa eto i u ovome. Dete od 7 godina nije za ovakav kamp pa i bez puske (drvene ili ne). Zna se ko treba da radi sa decom a mi u najmanju ruku ne znamo ni ko su ti ljudi? Ko bi od nas poslao svoje dete u njihov kamp?
Nasa crkva ima decije letnje kampove u kojima oni upoznaju svoju istoriju, tradiciju,obicaje i između ostalog vrlo lepo se zabavljaju.
Što se tiče vojne obuke ja sam za to da svi prodju kroz neku vrstu toga. Mi smo nekad imali odbranu i zastitu a danas ama bas ništa ne postoji. Ne bi bilo loše da se uvede nešto slično ponovo u skole ali da se zna ko radi sa decom i šta se uci a ne da sa njima manipulisu kojekakvi.
mxm
06. avgust 2014. u 16.54
Cek malo,

Ko (od nas starijih) nije u detinjstvu igrao „Nemaca i Partizana” ili „kauboja i Indijanaca” i vitlao puskom, pistoljem, drvenom sekirom, ili drvenim/kartonskim nozem?

Ja sam se igrao i „duvaljki” („pljuca”) koristeci kojekakve bobice (neke tvrde kao kamen) koje su se ispaljivale kroz 60cm-100cm duge cevi. Igra se zvala „Rat” (tj. iz danasnje perspektive, Gradjanski rat, posto je podrazumevala sakrivanje po ulacima, i grmlju, napade iz sacekuse, i sl...).

Naravno, ratovali smo i protiv susedne zgrade, koristeci motke, grane (biceve pravljene od vrbovog pruca, kao i kamenice (još uvek imam oziljak iznad oka gde su me pogodili kamenom velicine grudve.

Ne vidim zašto je moja igra losija/gora od ove predvojnicke obuke (u osnovnoj skoli je to pocinjalo u 6. razredu). U osnovnoj su nas ucili i rasklapanje puske (M48), previjanje i zbrinjavanje ranjenika, pravljenje molotovljevih koktela, potezne i provipesadijske mine, i sl...
Mexico1
(Trust_Nobody)
06. avgust 2014. u 17.14
Lako je dijete uciti da ubija,aj ga nauci da bude dobar covjek...ihhh ma ko će se oko toga zayebavat sad...važno je da se ratuje i ubija ccccc.
MAKPO
(косингас)
06. avgust 2014. u 18.02
Pravo zboris Mexi!

mxm, jeste svi smo se igrali tog rata, al' to nam je bila slobodna masta.
Nije niko stariji dosao, pa nam podelio kartonske nozeve, drvene puske, strele, plasticne pistolje, pa rekao idite deco pa se ko fol ubijajte.

Ta nasa igra iz detinjstva i ovo o cemu se prica su dva razlicita pojma.
Barem za mene...

Pozdrav
tufnica
06. avgust 2014. u 18.29
Cilj ovakvih tekstova je po najmanje zastita dece već omalovazavanje pravoslavlja i SPC.Treba biti jasan i reći da ovo nema nikakve veze sa pravoslavljem i da je protivno ucenju naše crkve. Ne znam da li su se oni i zvanicno oglasili povodom ovoga ali u svakom slučaju bi trbalo.
Ovi snimci će koliko sutra biti negde prikazani kako se u Srbiji deca obucavaju za rat a sve pod pokricem pravoslavlja.
Naravno sve u trnutku kada ceo svet hoda po tankoj zici a pod pretnjom rata.Potrebno je prikazati kao ratnohuskaske narode sve nas pravoslavce.
Mexico1
(Trust_Nobody)
07. avgust 2014. u 09.51
Makro druže mi smo se igrali rata u djetinjstvu kao partizani protiv nijemaca sve zbog proklete televizije i filmova kao bitka na neretvi,sutjeska,kozara,otpisani etc...Djecu je lako zablentaviti takvim stvarima...Da nije bilo TV-a sigurno bi takve igre izostavili,jer ima milion drugih kao klikeri,zmira,cola,fudbal,kosarka i da ne nabrajam dalje...Kada uzmes dijete u svoje ruke sa 7 godina,onda bukvalno za 5 godina možeš da ga formiras u šta god želiš.
Postoje naucna istrazivanja kao dokaz o tome da danasnja djeca preko TV-a ,nevezano da li je crtani ili neki drugi film,ugledaju toliko nasilja u jednom danu da će veliki postotak te djece,mislim preko 60% u buducnosti patiti od depresije i biti svadjalacki nastrojen prema drugima,da nekazem biti vise sklon kriminalu nego pravcu ka uspjesnoj buducnosti gdje se formira kao dobra,familijarna i porodicna osoba gdje doprinosi boljitku kako za sebe tako i za svoje bliznje u buducnosti...
Mexico1
(Trust_Nobody)
09. avgust 2014. u 10.34
Ja na tv uglavnom gledam neke komedije ...ali da ti ispiraju mozak sa tv-om u to sam ubijedjen 1000%...Pricao sam ovdje kako je jedan tinejdzer igrao igrice na tv-u i u međuvremenu otac mu prođe između njega i tv-a do fotelje u nezgodnom trenutku za njega i izgubi „zivot” zbog toga.Mali ustane,ode do kuhinje,uzme noz,pridje ocu iza ledja i ladno ga izbode 16 puta do smrti...Igrice koje igrao su normalno bile sa nekim ubijanjem assasins creed ili tako nešto.
Druga stvar...Ne možeš porediti crtane u naše vrijeme i ove danas.
Drugo je Dusko Dugousko,Tom i Jerry,Ptica Trkacica,Baltazar ...a drugo su Sponge Bob,Transformersi i šta ti ja znam koja sve sranja,gdje ispadaju oci i mozak,gdje se odvaljuju ruke,noge i ostali ekstremiteti,gdje se przi mozak na plati i šta ti ja sve znam.

Ja dok sam bio dijete,gledao sam tv samo od 7:15 do 7:25 dok traje crtani,poslije ide epp pa dnevnik,znaci uglavnom 5 min.na dan i kad je serija „Otpisani bila u modi to sam gledao sat vremena Subotom ako se ne varam,i to je bilo sve,a gledaj danasnju djecu...ne odvajaju se od TV-a,a ako nisu na Tv-u onda su na compu,ako nisu na compu,onda su na iphone...Kad ga zoves nezna ni šta se desava oko njega...Jel tako,tako je !!!
Izvol'te ...”
Dragan_Bijeljina
(propalica)
11. avgust 2014. u 08.57
Šta ima loše u tome? Neka ih, kad već nema pravog vojnog roka. Nekada se u selu nije moglo ozeniti ako nisi sluzio vojsku, jer ti je nešto ,,falilo„. A sad (ovde kod mene u CH) svi gledaju kako da izbjegnu. Ja sam je vala odsluzio i bas mi je drago zbog toga. Neka ih, neka uce, i ja sam se sa samo 5,6 godina igro rata sa vrsnjacima, kopali smo rovove, pravili puske od drveta, vezali jedni druge, itd itd. ”
rem1187
17. avgust 2014. u 01.33
svi moije generacije su odrasli igajuci se partizana/nijemaca, kaubija/indijanaca. niko nije odrasato da bude budala i ubica.

danas odgajamo generaciju idiota koja nezna ništa osim sto vidi na tv i je_bene igrice sto igaju.

pocinjem svoju cerku da vodim na pecanje i u lov. će da nauci da koristi oruzje. i za ovu gospodju gore iznad sto je u kanadi samo da zna da sam i ja u kanadi i da mi je cerka 6 godina.
će da odraste sa mnom igrajuci i uceci kao sto sam i ja a ne ispred tv slusaju budale i idote koji pune djeci glavu glupostima.

krajputas
(mama taksista)
22. avgust 2014. u 13.52
re:rem1187

Iskreno se nadam da ćete tvoju cerku od 6 godina nauciti nečemu boljem a ne lovu i pucanju.

Samo da vas podsetim da je i majka Adama Lanze iz najbolje namere ucila svog sina da puca i kupovala mu puske, a svi znamo kako se ta epizoda zavrsila. Sto manje oruzja u privatnim rukama (tu mislim i na decu i na odrasle) to je manja vcerovatnoca da će biti zloupotrebljeno.
kriska
(*)
22. avgust 2014. u 15.32
Živela sam u vremenu kad smo ispraćali momke u vojsku. Emotivno sam vezana za taj period, jer to su bili najlepši dani moje mladosti.
Gledajući iz sadašnje perspektive, sve je to bilo besmisleno i godinu dana izgubljenog vremena.
Zgrozi me i kad na slici vidim dete sa puškom, a kamoli kad neko detetu na poklon donese mač, pištolj i ostale agresivne igračke.
Ni jednom detetu nikada ne bih poklonila igračku u vidu oružja.
krajputas
(mama taksista)
22. avgust 2014. u 16.20
Draga Kriska, potpuno se slazem sa vama. A moj muž je i kad je imao 18 godina isto mislio kao i sad - to je godina izgubljenog zivota. Da se razumemo za mnoge mladice to je bio prozor u svet, mnogi nisu do dolaska u vojsku videli kuce na sprat ili televizor. Ali za one koji su prekinuli studije to je godina koju su pojeli skakavci.
kriska
(*)
23. avgust 2014. u 04.32
Moj muž (tadasnji moj momak) je otisao u vojsku posle zavrsenog fakulteta i jedne godine radnog staža.
Ta godina dok je bio u vojsci nije mu uracunata u radni staž, a kad se čovek približi penziji jedna više godina radnog staža mnogo znači.

Vojsku je služio u Sloveniji, u nekoj selendri sa 5 kuća, kao da si na robiji. Nisu ga pustili da dodje na venčanje njegove rođene sestre.
Glupost nevidjena je bila ta vojska!

krajputas
(mama taksista)
23. avgust 2014. u 07.50
Moj muž je takođe otisao posle zavrsenog fakulteta u vojsku ali ga je devojka koju je veoma voleo ostavila dok je bio u vojsci sto je veoma teško podneo. A onda je upoznao mene.. I nasa prica traje već 30 godina.
kriska
(*)
23. avgust 2014. u 08.11
Znam, bilo je tada nesrecnih ljubavi. Imala sam par drugarica koje su prevarile i ostavile svoje momke vojnike.
Ja sam mom bila verna i često sam mu isla u posete.

Setih se sad jednog vica:

Mujo: „Haso jesi čuo novost? Nema više vojske za ove mlade.”
Haso: „A jesam. Neka smo mi svoje dali.”
Mujo: „Sjećaš se onog. Netko ode, pa mi čuvamo djevojku.”
Haso: „Tako si i ti meni Fatu pričuvao, pa je i oženio.”
Mujo: „Pa šta, hoćeš da ti je vratim?”
Haso: „Ma ne treba, bolje ovako kad je samo pozajmim.”

:)
NYC40
25. avgust 2014. u 13.32
Ja bih ove starije kad napune 40 pa opet 50 pa i 60 godina poslala u vojsku godinu dana, cisto tako da opet steknu kondiciju .:)
krajputas
(mama taksista)
25. avgust 2014. u 14.50
A to nikako NYC40! Vecina bi se vratila iz vojske pa cap na operaciju - evo imam primera oko sebe koliko hoćeš - kolege se bavile fudbalom pa stradalo koleno ili kuk ili bar ligament. A da ne pricam kako bi podneli vojnicku hranu. I onda opet bi nama ženama na vrat da ih mazimo i pazimo kad se vrate!
krajputas
(mama taksista)
27. avgust 2014. u 11.55
ring
(lozac)
03. oktobar 2014. u 14.53
ja znam da ovim kojima su roditelji branili sex kao tinejdzerima
kad se dokopaju one stvari ne znaju sici sanje.
:)
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.