Diskusije : Brak i porodica

 Komentar
Deca se stalno sadjaju
violinplayer
(IT)
12. maj 2014. u 23.10
Ako imate neki predlog bila bih jako zahvalna. Imam sina 15 god i cerku 13 god. Kao deca su se jako lepo slagali ali u zadnjih 3 -4 godine ne mogu zajedno ni da rucaju a da svi zajedno odemo negde kolima - ne može ni da se pomisli. Razvela sam se pre 9 godina tako da to ne može biti razlog. Bar ne direktno, možda indirektno.
Dok sam se nadala da će biti bolje bar sam se ja osecala poletno. U poslednjih nekoliko meseci i meni je svega dosta i nemam zelje da komuniciram ni sa jednim ni sa drugim. Kao da me neka depresija hvata i sve mi je svejedno.
Imate li slična iskustva ili mišljenja.
Za one koji će da me okrivljuju, ne moraju da se trude i zauzimaju prostor. Znam da sam kriva i treba mi pomoć.
PEPELATVOR-2
(♫ ☼ ♂ ♥ ♪ ☺)
13. maj 2014. u 03.08
-Ima jedna stara i gruba poslovica: „Kad detetu guza orutavi,od vaspitanja vise nema ništa”
-To je posledica propusta dosadsnjeg vaspitanja i nedostatak vaspitanja od drugog roditelja,pospesena pubertetskim razdobljem.
-Ako ih u ovom razdoblju,na neki način,zanemaris to bi bila velika greška !
-U razdoblju si kad najviše paznje moras da posvetis njima,sto vise da razgovaras i razmenjujes mišljenja sa njima,ali na način da ih uvazavas kao odrasle licnosti,čak i da intezivnije uvedes u njihov zivot bivšeg muza (ili ocuha),oni su u razdoblju kad moraju da nauce axiom: PRAVA nose sa sobom OBAVEZE i ODGOVORNOST,a POSLEDICE (pozitivne ili negativne) snose sami.
-Biti roditelj,znaci žrtvovati se ceo zivot,za svoju decu...to je to.
CPHA
(Istina i pravda na nasoj su st)
13. maj 2014. u 08.52
Не брини много али држи ту њихову свађу под контролом да се ипак не пређу све границе нормалности.
За коју годину ће се удружити, па ће заједничким снагама да се боре против тебе и твојих забрана, услова, правила,... :-)
LeaDiKaprio
(shumska)
14. maj 2014. u 07.59
Ja sam se svadjala sa sestrom i to bas stalno i svakodnevno, predskolski uzrast pa sve do 3-4 razreda OS. Ono sto su moji roditelji pokusavali da urade je da srede sestru i mene, da nas dve promene, prevaspitaju, kazne do besmisla. Kao sto neko gore rece posle nekog vremena smo to prerasle, postale smo drugarice.

I tu je kao problem bio rešen.

Jeste, ali u q'ću.

Ono sto je trebalo da se resava kada smo se poceli svadjati je NJIHOV odnos. Deca nisu pala s Marsa pa da bude kao iju iju šta je sa ovom decom na koga su ovakva postala??

Za ono sto rade nasa deca MI RODITELJI smo odgovorni. Deca imaju sirok dijapazon nacina da nama, roditeljima, kažu da nešto nije u redu, da im nešto fali, da mi kao roditelji idemo pogresnim putem, da smo zalutali.

U mom slučaju moja i sestrina svadja bile su kopija odnosa mojih roditelja. Od njih smo naucile da je svadja prihvatljivi način komunikacije.

Ja ovo naravno nisam znala kad sam bila mala, meni je samo sestra isla na zivce i strasno sam patila zbog čestih i besmislenih svadja svojih roditelja. Sada kao majka znam mnogo vise o deci i o svom uticaju na njih.

Gospodja koja je postavila temu kaže da se razvela od muza. To je veeeeeeeeeeeelika crvena zastavica i rotaciona svetla takođe. Ne znam ni za jedan razvod kome nije prethodila svadja i trzavice u porodici.

Ja bih pretpostavila da se deca ponasaju kako se ponasaju iz dva razloga:
1. Naucila ponasanje od roditelja
2. Iskazuju svoje frustracije zbog razvoda

Na osnovi minimuma info koje imam da sam na tvom mestu pricala bih sa decom šta je razvod za njih znacio i kako su se snasla u svemu tome. Ovo će biti veoma tezak razgovor sa decom jer ako su deca iskrena (sto je preduslov) ono sto ćeš cuti to je da ste i ti i ex muž losi roditelji. Nema roditelja koji bi na ovo mogao da ostane ravnodusan tako da moras da budes pripremljena.

Kao prvo i osnovno ne smes da uletis u opravdanja i da pokusas da dokazes da si bila u pravu, da nisi mogla drugacije, da ti je teško, itd. Decu to ne zanima - i ne treba da ih zanima. Ne stavljaj im na pleca roditeljske muke (koje su i za roditelja teske). Kada im das reč da ti kažu kako se osecaju MORAS im dozvoliti da ti kažu sve šta imaju bez posledica. Ovde se ni ne radi o tome ko je u pravu, već o tome kako su se deca OSECALA kroz ceo proces.

Ono sto treba da ponavljas stalno je „kaži mi nešto više o tome” pa makar da ti pricaju koji si ti promasaj od majke.

U svakom trenutku treba da znaju deca da je tvoja ljubav neogranicena u beskrajna, ma šta da kažu i da urade.

Takođe moras da im „das pravo” da se osecaju kako se osecaju. Na primer, ako ti cerka kaže da se osecala izgubljeno jer si izbacila muza iz kuce (ovo je samo primer, ne kažem da jesi), te da te je mrzela posle toga - umesto da kažeš „ti znaš šta je radio po kuci” ili „pa prevario me je šta sam trebala da radim” ili „zašto MENE mrzis”, treba detetu reći da je strasno sto je bila svedok svega toga, i sto su bas njeni roditelji morali da se razvedu.

Deca fenomenalno reaguju kad ih slusas i kad se sa njima saosecas. Njehova ljubav prema roditeljima je snažna i ona sama žele da im roditelji budu dobri. Spremna su sve i svasta da oproste i zaborave, samo ih treba tretirati kao ljudska bica zavidnog nivoa inteligencije. Uvo za slusanje i rame za plakanje. I ljubav, beskonacno ljubavi.

Malo je teško ne biti kritican i ne uzvratiti vatru kada si napadnut. Svejedno, deca su zasluzila iskrenost i postovanje od strane roditelja. A ne da se pusti da samo prođe, to je neodgovorno.

Sem ako je roditelju vise stalo do rođenog ega nego do sopstvene dece. Ima i takvih među nama, bez svake sumnje.
LeaDiKaprio
(shumska)
14. maj 2014. u 08.04
Boktevido koliki post, izvinjavam se, bas sam se zanela.
Mexico1
(Trust_Nobody)
14. maj 2014. u 09.44
Jesi se zanijela sto jest jest,još samo da si nešto rekla ehhh...
Znam x slučajeva gdje djeca odrastaju sa jednim roditeljom pa su mirna i dobra djeca,sto znači da ovo o cemu si najviše potencirala uopste nije razlog za takvo ponasanje.
LeaDiKaprio
(shumska)
14. maj 2014. u 14.48
E ako si sve procitao svaka ti dala!

Moram da kažem da tvoja primedba na prvi pogled udara u metu, ali samo na prvi pogled. Na drugi i svaki sledeći nema bas nekog smisla. Ovo o cemu sam pisala možda je primenljivo a možda i nije (kao sto sam rekla, imam jako malo info o celoj situaciji).

Međutim, šta se desilo sa nekim petim ili desetim, pedeset trećim ljudima i njihov drugaciji zivotni put nema ama bas nikakve veze sa time da li će i ovaj slučaj na tu stranu ili na stranu koju sam ja pretpostavila.

Sto je najgore, žena opisuje da ima problem, prema tome slučajevi u kojima se ništa nije desilo su potpuno promasili temu.

Problem postoji i poslednja stvar koju treba uraditi je - ne uraditi ništa.
Mexico1
(Trust_Nobody)
14. maj 2014. u 17.44
Treba sjesti sa snjima i pricati...Ne samo jednom pa ako šta bude,nego kad god se ima vremena...I opet,kažem OPET !!...treba 50% prica a 50% sreća pa da se desi da se stvari pocnu odvijati pozitivnim smjerom,pogotovo sto su djeca trenutno u najgorim godinama(pubertet),kad misle da su ufatili boga za jaja i da su pametniji od tebe koji si ih stvorio.
keramicar
15. maj 2014. u 15.54
1- sa decom provodis premalo vremena.
2- decu si loše odgajala (nije kasno za popravku)
3- promena ponasanja se poklapa sa ulaskom u pubertet (nisi spremno docekala ovaj period)
4- deca upijaju ponasanje okoline (porodica, skola, drustvo)
5- kakav si uzor kao roditelj?

ovo su ti mogući uzroci. na tebi je da budes mastovita i da im neprimetno nametnes porodicne vrednosti. pokreni neke inicijative ne u vidu druzenja, već vise kao saradnje. primer: neki kucni poslovi , gde ti je potrebna njihova pomoć može da upali.

lea, previse gledaš serije o adoloscentima.
kriska
(*)
15. maj 2014. u 18.45
Ne preterujte sa osudama!
Svađe između braće i sestara su tako uobičejena i normalna pojava u tim godinama.
Šta, vi se niste svađali sa svojom braćom i sestrama kad ste bili deca!?

Ja nemam tih dogodovština, jer sam starija od svoje sestre 17 godina, ali moja braća od tetke su se kao deca tukli, to se cela zgrada tresla od njihove galame i svađe.
Ne samo oni, nego je bilo tako u svim porodicama gde je bilo više dece.
Moj muž i dan danas nosi pečat na ruci od vrele pegle, kojom ga je njegova sestra počastila, kad su bili tinejdzeri od 14-15 godina.

Sve to spada u period odrastanja. Sve će to brzo proći, a jednog dana kad odrastu rado će se sećati tog perioda, evocirati uspomene iz detinjstva i smejati se svojim dogodovštinama iz mladosti.

Roditeljima nije lako da se sa tim izbore, ali budi smirena i postavi se kao autoritet.
Nema svrhe da se sa decom raspravljaš, jer time samo još više podstičeš svađu.
Ja sam retko kad povisila ton na svoje dete.
Dovoljan je bio samo jedan moj pogled, pa da se smiri.

LeaDiKaprio
(shumska)
16. maj 2014. u 04.47
moguće je da je normalno i onda blago njoj.

A šta ako nije? Kad je vreme da se reaguje? Za 20 godina?
NeGazirani
16. maj 2014. u 07.04
Ne preterujte sa osudama!
Svađe između braće i sestara su tako uobičejena i normalna pojava u tim godinama.
Šta, vi se niste svađali sa svojom braćom i sestrama kad ste bili deca!?

----------
bas tako,Kriska
moji su svkodnevno smetali jadan drugome,svadje između njih bile su
svakodnevne a,danas ne mogu jedan bez drugoga.
kriska
(*)
16. maj 2014. u 08.07
Da, u tom uzrastu su uobičajene i normalne prepirke između braće i sestara. Toga je odvajkada bilo i biće. To je period odrastanja.

Ne kažem da roditelj ne treba da reaguje, nego imam utisak da majka ove dece nema taktiku ni autoritet.
Možda grešim, ali ja nju vidim kao nervoznu žrtvu svoje sopstvene dece, majka koja nema živaca, nego joj je lakše da se odmakne, zatvori se u sobu ili izađe iz kuće, samo da ih ne sluša dok se svađaju.
Ne osuđujem je uopšte, jer ona jednostavno ne zna kako da se postavi (da zna, ne bi ni tražila ovde savet), verovatno i sama upadne u turažu i dreku, pa samim tim izazove još veću napetost i svađu između dece.

Neka se deca svađaju i prepiru sa svojim vršnjacima koliko god hoće, ali deca koja se svađaju za stolom dok se jede, viču i svađaju se u prisustvu svojih roditelja, svađaju se ispred babe i dede i ostalih gostiju u kući, svađaju se na porodičnom putovanju da svima presedne...
to je totalno nevaspitanje i nepoštovanje svojih roditelja.

Moj konkretan predlog je:
Održi sa decom sastanak, kao direktor preduzeća :)
Budi smirena, staložena, tiha i ozbiljna.
Ne dozvoli im da pričaju u glas, nego jedan po jedan neka iznese svoj problem.
Moraju da budu parlamentarni i da ne upadaju u reč. Ispred sebe imajte papir i olovku, za eventualni potsetnik.
Ne dozvoli da te isprovociraju i iznerviraju. Ne dozvoli galamu, samo budi smirena i ozbiljna.
Reci im da ih voliš podjednako i kaži im koliko te boli njihova svađa, opiši im kako se loše osećaš kad se svađaju.
Posle sastanka izvedi ih u poslastičarnicu na kolače i limunadu. :)
LeaDiKaprio
(shumska)
16. maj 2014. u 14.18
To ti je dobra ideja, kriska.

Ja bih još dodala - za ovu mamu je kasno, ali ima za koje nije - da se proces ucenja dece o odnosu među sobom pocinje još od malih nogu. Kako se odnose deca jedni prema drugima i kako se odnose clanovi familije jedni prema drugima.

Prijateljica je imala sličan problem. Cerke 2 godine razlike kada su dosle u pubertet pobudalile. Ona htela da bezi od kuce, kaže svadja non stop.

A onda kad se malo odmota klupko ispada da su se dzapale od mnogo ranije i da imaju mnoge nerasciscene racune. Stavise, prijateljicu muž tretira na isti način - davi je ko zmija zabu za kojekakve budalastine, ma ništa on njoj nije zaboravio. Stalno neko spustanje i prepiranje oko trivijanih stvari.

Druga stvar, oni su prihvatili „prirodnu” varijantu a to je da se ne mesaju u zivot svoje dece. Samo da nema discipline da se deca ne traumiraju. I kad kažem „discipline” ne mislim na batine, nego na boundaries koje se moraju postaviti u decijem svetu.

Tako da su cerke morale same da izlaze na kraj sa svojim problemima, niko ništa nije pricao šta valja da se radi, samo šta ne valja, šta ne sme, šta ne može... Stalno kritika onoga sto je uradjeno a nikada uputstvo deci šta da rade i kako da se ponasaju sledeći put.

Obrni, okreni, svaki put ispadne tačno da su deca onakva kakvim ih mi napravimo. Nema nigde na nebesima krivca ili madjionicara, ili Svevisnjeg koji nam ih je uvalio samo jedno jutro - ove svadjalice, neotesane, problematične, lenje, neuredne, itd - za onu nasu finu i pristojnu decicu.

A-a. Jok. Sami smo ih takve cinili, kao Lego kockicama: blok po blok, kockicu po kockicu.
Vamp
(:Þ)
02. jun 2014. u 11.37
Slazem se sa Kriskom!

Mislim da preteruju ovi koji ostro osuđuju i govore da je za sve kasno „kriv je razvod, deca su psihicki unistena, sve to vide od roditelja... itd...” Ja bih jednostavno rekla - ako ti deci kažeš da prekinu momentalno sa svadjom (recimo u kolima), a oni nastave i ne poslusaju te - ti si raspustila decu i deca su solidno nevaspitana. Nemoj da se mucis odma' sa psiholoskim razlozima, itd... Možda im je jednostavno trebala po koja ostra reč tu i tamo da ne budu tako bezobrazni?!

Sva braca i sestre pribliznog uzrasta se svadjaju, neki čak i tuku! ALI, veliko ALI... to ne znači da bi to roditelj trebao da dozvoli u svakoj situaciji! Ono sto deca rade kad su sama - posvadjaju je, pocapkaju, pa čak i pobiju - ok, resavajte sami! Ali kad su u drustvu, U KOLIMA, negde na javnom mestu, pred gostima, za ruckom, itd - pa to je valjda neko osnovno vaspitanje !!

Shvatam ja , postavljacice , da tebi nije nidocega i da su te bacili u depresiju... Ali kako je doslo do ovoga?! Kako si se ti ponasala prema njima kad su bili klinci?! Da li je njima sve bilo dozvoljeno?! Ako jeste - onda to objašnjava tvoj nedostatak autoriteta sada... A, ako su bili lepo vaspitana deca kao mali i ako su te slusali i postovali, kako onda sada ne možeš da im kažeš „alo dosta, nema svadjanja u kolima - nepristojni ste! U cemu je problem , ajde da ga resimo zajedno!” ?? Ako nemas autoritet da te poslusaju i momentalno prekinu sa svadjom - problem je sto su nevaspitani i ne postuju tvoju reč... To što ne postuju tebe i tvoju reč je po meni mnogo veci problem nego što se njih dvoje svadjaju među sobom (sto je po meni normalna pojava kod brata/sestre, posebno kad su tinejdzeri!) .



Vlada77
22. jun 2014. u 13.34
Pre svega nije fer da se sudi ženi zato što je pitala za savet. Ona pokusava da bude dobra majka. Nemojte da mi kazete da ste svi idealni roditelji. Zašto i kako se razvela je njena stvar.

E sad, pubertet. Moji roditelji su imali/još uvek imaju jako dobar brak. Nije bilo nekih trzavica među njima. Evo i danas u ranim sedamdesetim idu u setnju svaki dan i drže se za ruke.

Moj brat i ja u tim nekim godinama smo se mlatili samo tako. Rade hormoni. Sada ne možemo jedan bez drugoga, najbolji drugari. Grlimo se, ljubimo se ... kuvamo zajedno. On ima divnu porodicu i 2 prelepe dece.

Neko je spomenuo i ja se potpuno slazem. Tretiraj ih kao odrasle, pokusaj da pricas sa njima cesce. Reci im da će jednog dana imati samo jedno drugo. Reci sinu da postuje sestru, da joj kupi cvece za rođendan i te neke sitne stvari.

Ali isto tako napravi neke granice i reci im šta je dozvoljivo u kuci a šta nije i budi cvrsta. Ti njih izdzavas, ne oni tebe. Ti si majka i gazda u kuci.

Reci ću ti jednu malu pricu. Bio je moj 18sti rođendan. Ja pitam moje da odu u vikendicu tog dana. Dolazilo mi je oko 30 drugara i drugarica. Moji su bili stvarno super i verovali su mi. Bila su to neka vremena kada ni meni ni mojim prijateljima ne bi palo na pamet da pravimo gluposti. Popilo se malo vina, vise koka kole.

Ja kažem tati, pre rođenjdana, pa povedite i brata koji je mladji od mene. On meni kaže 'Sine, dolazi ti 30 drugara i drugarica a nećeš da ti brat bude na rođendanu'. Ja ga gledam belo. Cale bio mudar, pa mi kaže 'što ne pustis brata da pusta muziku, kasete već imaš a on to voli'. Ja rekoh, dobro ajde. Moj mali brat se polomio oko muzike, čak je isao okolo i sluzio ljude sa hranom i picem. Najbolji rođendan. Nismo se nikada vise nismo posvadjali ni potukli.

Onda je on poceo da prica o nekoj curi u koju se zaljubio i tako ... Dao bih zivot za njega sada.

 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Mantra Bracelets?
.