Diskusije : Brak i porodica

 Komentar
Prva „Real-Time” studija o batinama
zg7666
28. april 2014. u 07.49
Manja je vjerovatnoća da će roditelji udarati dijete poslije čitanja kratkog članka o vezi između batina i problema kod djece.

Nova studija zasnovana na audio snimcima u realnom vremenu roditelja koji primjenjuju „fizičko kažnjavanje” otkriva da se batine mnogo više primjenjuju nego što to roditelji priznaju (50 puta više od prijavljenog prosjeka, pokazuje ova studija), da su djeca udarana za trivijalne stvari i da su u prosjeku u roku od 10 minuta poslije batina djeca ponovo bila „nestašna”.

Zagovornicima „tjelesnog kažnjavanja” su date smijernice, „najbolja praksa” za primjenu „odgovornih batina”. Ali u realnom vremenu audio snimci iz ove studije otkrivaju da roditelji ne slijede smjernice, rekao je psiholog George Holden, koji je glavni autor studije i stručnjak za roditeljstvo i razvoj djece na Southern Methodist University, Dallas .

Audio interakcija u realnom vremenu otkrila je da roditelji nisu bili mirni, kako smjernice preporučuju, već su često bili ljuti kada su udarali svoje dijete; nisu ih tukli kao „posljednje sredstvo”; i koristili su batine za manje prekršaje, a ne samo ozbiljno nedolično ponašanje. I dok su mnogi zagovornici batina preporučili udaranje djece ne više od dva puta, roditelji su češće šamarali i udarali svoju djecu.

„Na audio snimkama, čuli smo roditelje kako udaraju djecu većinom za izuzetno obična, svakodnevna djela, obična kršenja društvenih konvencija” rekao je Holden. „Takođe, tjelesno kažnjavanje ne koriste kao posljednje sredstvo. U prosjeku, roditelj je udario samo pola minute nakon što je sukob počeo .”

Roditelji koji koriste „tjelesno kažnjavanje” najčešće krše tri od šest „preporučenih” smjernica koje su istraživači ispitivali: batine koristiti rijetko, koristiti samo za ozbiljne prekršaje ponašanja, a samo kao posljednje sredstvo.

„Snimke pokazuju da je za većinu roditelja odgovor bio impulsivan, bio emocionalan, a nisu djelovali 'namjerno disciplinski' ”, rekao je Holden , koji favorizuje humane alternative tjelesnom kažnjavanju.

https://www.youtube.com/watch?v=N3iw0py_PL8
LeaDiKaprio
(shumska)
04. maj 2014. u 05.41
Fakat da su batine izraz nesposobnosti roditelja pre nego vaspitno sredstvo nije novo otkrice.

Stavise, i nije neko otkrice.

Mene uopste ne iznenadjuje cinjenica da roditelji biju decu da istresu bes a ne da vaspitaju dete. To je upravo deo koji batine čini da su iz pakla izasle. Kada bi roditelji tukli decu kao vaspitno sredstvo one bi bile mnogo prihvatlivije nego sto jesu. Pošto su ovakve kao sto su sada potpuno neprihvatljive.

I pre nešto sto me neko uhvati za jezik da sam batine nazvala prihvatljivima: ja govorim o batinama koje danas postoje samo u tragovima, gotovo da ne postoje. Tuci dete zbog vaspitanja je prihvatljivo samo onda kada je roditelj hladne glave, pokusao je sve drugo do tada, prisao problemu na nekoliko nacina, druge kazne nisu radile, preispitao je da li je problem u njemu (možda mnogo trazi od deteta). Evo dovde od mnogih tek zasivenih pljuski i samara nebi ostalo ništa. Možda jedan do dva udarca rukom po guzici za godinu dana. Čak i to bi bilo suvisno, proces bi učinio batine nepotrebnim jer bi tokom procesa u kojem roditelj pokusava da razume i vaspita dete sam cin udaranja deteta bio bolan najpre za roditelja.
zg7666
05. maj 2014. u 16.31
Da, jesu vise izraz nesposobnosti i neznanja. Postoje daleko zdravije i efikasnije alternative.

U slučajevima koje opisujes mislim da su kako na kraju kažeš batine već nepotrebne i svakako se može i bez njih tako da opet nema potrebe da se djeca udaraju.

Drago mi je da cuje da ima još ljudi koji su protiv batina. Ima nade.
Vamp
(:Þ)
02. jun 2014. u 14.08
http://www.najboljamamanasvetu.com/2011/11/telesno-kaznjavanje-dece/

evo ti boljeg teksta od americkih gluposti...
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.