Diskusije : Brak i porodica

 Komentar
Srećna nova godina obično i ostali diskutanti
tajka
(trener)
31. decembar 2013. u 13.55

. . .

Nova godina na Floridi podseća me na to da već deset godina nisam video sneg. Dok pijuckam konjak u košulji kratkih rukava, za šankom okićenim šarenim balonima i pripitim gostima, osluškujem praznični žamor. Mešaju se razni jezici i dijalekti kao kakvi voćni kokteli. Pevušim pesme sa ljudima koje jedva poznajem i glumim sreću. Za sad mi je dovoljno što pričaju „našim” jezikom i da su sa naših prostora, a šarene prskalice u noći me podsećaju na naše PRAVE …
Nove godine

Tradicionalna Nova godina je dočekivana kao prvorazredno čudo, praznik nad praznicima. Verovalo se da će sve biti drugačije i bolje od prvog januara naredne godine kad se krene od početka. Redovno smo kitili jelku sa nekoliko lampiona, bombona, vatom koja je imitirala pahulje snega ali jedne godine nam na pamet pade maštovita ideja. Čuvali smo „zlatne” i „srebrne”omote od iskorišćenih čokolada i bombona koje su „pristizale” od gostiju i za praznike jer nas je privlačio njihov sjaj. Imali smo takođe orahe polupane i ne polupane pa smo ih sve uvili u ukrasne omote da bi ih okačili na jelku. Ta „zlata” su pažljivo slagana u našim sveskama i zajedno sa salvetama bila su retka vrednost. Još i sa osušenim cvetovima činile su našu privatnu kolekciju kojoj smo se povremeno divili pokazujući jedni drugima. Pretežno su devojčice skupljale takve ukrasne sitnice, mada sam se u jednom trenutku i ja menjao sa drugovima i drugaricama za neobične japanske salvete! Sve je izgledalo mnogo bogatije i šarenije, a kad se neposredno pred ponoć upale neizbežne prskalice uz nekoliko dogorevajućih sveća, jelka je u polumraku sobe izgledala čarobno. „Praznik za oči”, kako se često govorilo. Tako okićenu držali smo je sve do polovine januara da bi je imali za Božić i da „zakači” onu zabranjenu za slavlje Novu godinu od 14. januara za koju mama kaže da je važnija od katoličke. Usput nas opet opominje da ne pogrešimo kad se krstimo sa tri prsta po pravoslavnom običaju. Gosti nisu primetili slatku podvalu svojim površnim pogledima dok im nismo kasnije rekli jer ih je nekoliko pravih ukrasa zavaralo. Ja sam opalim poneku petardu mada je ćale gruvao iz lovačke puške dajući mi „zeleno svetlo” za buku koju smo zajedno dizali. Snega je kao po pravilu bilo za svaku Novu godinu, a ako je nekad kasnio, skoro obavezno bi ipak pao na sam dan dočeka da ulepša, osvedoči prazničnu atmosferu. Kakva je to Nova godina bez „snežnog belog pokrivača”?

A kad je jedne godine pala kiša preko već formiranog g snega, pa uz pomoć hladnog vetra sve to zaledila!? E to je bio događaj. Gde god da staneš ono pucketa tanki sloj leda preko neugaženog snega. Svi „čilageri” sa svojim ženama su bili srećni. Mislim kad uđu u kuću, ako su došli bezbedno bez padanja i povreda. Tu se onda odmah „s nogu” popije jedna „ljuta” za dobrodošlicu. Druga se ispija u sedećem stavu jer domaćin podseća da se ipak srećno stiglo „na dve noge”, a treća je za sreću pa se ne odbija jer „sama klizi”! Onda ili prestaje brojanje jer je nekulturno ili se prelazi na vino koje se hvali i diže u nebesa iako na kraju ipak spušta pijanog na ljudske niskosti. Ništa smešnije nego kad neki stariji padne pa se „prospe” po zaleđenom putu. Pomognemo mu da se pridignu dok on psuje sve svece i kukajući otresa sneg sa teškog kaputa pa kad ode onda recitujemo:

„Hokej na ledu, baba na dedu. Deda na babu, pade u livadu!”
Skoro sve je bilo dozvoljeno taj dan, tu noć. Ljilja koja je išla u nabavku vina malo bi ga probala „gucnuvši” kad je već bila blizu njega a Mira mi je krišom pokazala, da niko ne vidi, kako se uvlači dim od cigarete u sebe iskusno praveći bušne kružiće pri izduvavanju.

Trpeza je bila tradicionalno bogata srpskim specijalitetima. Preskakao sam supe i sarme pa odmah zavrtao prasencetu uvo i bivao ukoren od tate. On je voleo da gosti najpre vide kako to divno izgleda kao da ide na izložbu pa da se lepo iseče i postavi.

E pa onda me prođe volja i ne jede mi se više.

„Ima mesa k’o drva”,

ponosno će tata kad mama uredno sve poređa na beli stolnjak. Sad ne važi ono kad ona na naš „juriš” na ponekad izložene kolače na stolu kaže:

„Polako deco, nije to za najesti se. To je za goste kad dođu.”

Odrasli igraju narodna kola oko stolova podvikuju i podvriskuju dok se mi jurimo ispod njih iz sobe u sobu. Muškarci zvižde i viču na glas:

„Opaa! Obori!”

A žene ciče:

-„Iju-iju -ijujuuuu!”

Pa onda neki zvuk zadovoljstva i sreće kroz zube dok cupkaju u štiklicama:
„Ssssss!”

K’o zmije! Nemamo puno vremena da im se iščuđavamo. Matori su, valjda znaju šta rade? Svi nas više vole nego obično tu noć i svi nam se bezrezervno smeškaju. A u ponoć šok. Poslednjih pet sekundi stare godine se odbrojava kako televizijski sat diktira, pa onda sledi izliv oduševljenja, grljenja, ljubljena začinjen sa najlepšim željama, a podgrejan obojenim alkoholom. Došla je Nova godina, urla se okolo kao da je bilo šansi da nas mimoiđe. Kao da je samo nama došla, takva je to radost bila dok napolju pucaju iz svih malokalibarskih oružja. Mi se takođe utrpavamo u taj „kermez” jer nam prija količina ljubavi i emocija zbijena na jednom toplom mestu. Ne smeta nam puno zadah od vina pomešan sa cigaretama iz njihovih usta dok nas nekontrolisano cmaču, ljube u oči, u čelo u obraz.

„Al‘ što u uvo, jeboga?”

Luda noć. Ma šta luda, najluđa. Neki put se lepo pogodi da treba samo vezati majke (očeve za Božić) za noge ili rođake i komšije što je pravi momenat pa će oni da nam daju neku lovu da bi ih pustili, 'oću reći odvezali. Takozvane „materice” i „paterice” praznici majki i očeva koji tad pripiti ne škrtare a mi najzad dobijamo naš neredovni, a tako neophodni „džeparac”. Obećanje dato jedan drugome da ćemo zasigurno ustati ujutro kad bude „onaj najavljeni čuveni američki film” nije održano, a za utehu kažu biće obavezna repriza? Tek oko podneva se prikupljamo u ulici prepričavajući praznični TV program koji je bogatiji crtanim i kaubojskim filmovima nego obično. Baci se po koja preostala petarda da uplaši retke prolaznike a nas da nasmeje. Pričamo o poklon paketićima koje smo dobili iz maminog ili tatinog preduzeća. Ovo je poslednja godina i poslednji paketić kažu u maminoj fabrici kesa za mene, jer punim 10 godina za desetak dana, pa mi je zbog toga električni voz sa nekoliko vagona još draži. Pažljivo postavljamo šine u krug i ređamo vagone iza lokomotive. Okolina pruge mora biti živopisna takođe, pa se ređa sve što ima nekog smisla, od figurica životinja do kauboja i indijanaca. Navije se ključem, pa se pusti živahna mašina u pogon koju prati nekoliko pari užarenih, otvorenih očiju uživajući čitavih desetak sekundi bez prekida. Baš koliko traje najveće uzbuđenje, kad nailazi NOVA GODINA.
Mexico1
(Trust_Nobody)
31. decembar 2013. u 14.21
Srećna Nova Godina komsija,kao i svim ostalim diskutantima ovih odaja...Želim vam svima mnogo zdravlja kao pod broj 1 , sreće kao pod broj 2 i ljubavi kao pod broj 3,a sve ostalo za mene je sporedna stvar...Zivjeli !!
baresh
(zanatlija)
31. decembar 2013. u 15.48
Uh bre Tajka vrati me u proslost s` početka 50-ih minulog
veka...

Elem bila je za mene prva i poslednja proslava Sv.Save
skolske slave u rodnim Kostojevicima tek novootvorene skole
„Dusan Jerkovic” koji je nekada(uoci rata)bio ucitelj iste
tj. stare-porusene.Kao poJonir recitov`o sam pesmu 'narodni heroji'.

Već sledeće godine svetosacska proslava je ukinuta.Uoci nove godine
po prvi put sam ugledao jelku u novo podignutom zadruznom domu
gde se okupili djaci od 1-og do 8-og razreda.Sledio je novogodisnji
program,najpre sa recitacijama,potom pozorisni komad „jazavac pred
sudom” i na kraju delenje poklona - papirnarta vrecica sa bombonama
suvim smokvama,orasima i jednom pomorandzom.

Kada sam se posle dve decenije obreo u iseljenju, bio sam zapanjen
(da ne kazam razocaran)saznanjem da je reč o bozicnoj jelki za koju
sam uoci nove godine primetio da po neko iznosi kao otpadak...

No nije bitno,vremenom sam dosao do saznanja da je taj obicaj nastao
u Nemackoj polovinom 18-og veka,koji se nekoliko decenija primio na
svim prostorima zapadnog sveta. Naravno da po tome ni nasa deca nisu
izuzeteak u multi-etnickoj zajednici gde smo velika manjina.
Kitili smo jelku negde krajem novembra ili početkom decembra,
ali se pokloni otvarali tek 7-og januara. No kako vreme odmice
stekli se i unuci. Snajka Rumunka slavi Bozic po novom kalendaru
a potom nas 13 dana kasnije,a za unuke dupla radost i pokolni.

Dakle sve u svemu vremena se menjaju, a uz to manje vise i mi
u iseljenju - pogotovo potomci cije se poreklo uglavnom prepoznaje
po prezimenu.

Srećna ti Tajka nastupajuca 2014-a sa najlepsim zeljama.

p.s. takođe i svima vama na ovim talasime gde se susrecemo;-)
tajka
(trener)
31. decembar 2013. u 16.07
Hvala komšija , hvala zemljače i vama sve naj naj.
Zemljače ti sigurno znaš Simiće iz Osečića?
e taj(ka) sam
njezna_zverka
(manitanje)
01. januar 2014. u 20.07
Sretna Nova Tajki i svim diskutantima!!!!!

tajka
(trener)
01. januar 2014. u 22.38
Hvala komšinice takođe.
Aj da probamo sa 'srpskom n. godinom'?

Bile su kafane stari i novi „Sinđelić”. Pored nove kafane nikao je lep fudbalski stadion koji je jedini od svih nižerazrednih klubova imao tribine sa tri strane. Ne znam šta je starije, stadion ili kafana ali znam da je mirisalo užasno dobro na ćevapčiće i pljeskavice. Tu nas je ćale nekad vodio na večeru kad bi bio dobre volje ali neuporedivo češće je sam svraćao sa društvom ispijajući špricere posle fudbalske utakmice. Samo kad se seti i kad mu proradi savest ko zna zbog kog greha, donosio bi nam u fišeku vruće ćevape kasno uveče. Tad mi nije bilo krivo što me bude u gluvo doba noći a on je verovatno hteo da odobrovolji mamu i da se opravda što ga nema dugo kući. Smažem svoje pa nastavim gde sam stao, to jest gde sam ležao jer tada su se zubi prali samo ujutro dok se umivamo, a vadili pomoću zavezanog konca za bravu. Otvore se naglo vrata i zub ostane da visi na tankoj uzici poštedivši dete bola i straha a unese se igra u ceo poduhvat! U kafani kad brzo smažem prvih deset ja prijavim da bih mogao još toliko i na sreću dobijem pa malo sporije jedem uživajući u dugom žvakanju mirišljivog mesa. Pošao sam sa tatom na doček Srpske Nove godine uz dogovor da se posle ćevapa i „kokte” vratim kući i odgledam omiljenu vestern seriju „Bonanca”. Večera dugo nije bila poslužena jer gosti nikud nisu žurili pijuckajući vinjake uz meze a serija samo što nije počela, pa sam ja prelomio odlučivši da ne propustim kaubojac posle koga ću se sigurno vratiti za moju porciju „ćevapa”. Hteo sam „i jare i pare”. Ostavio sam ih u pesmi i veselju pa odgledao svoju omiljenu seriju. E sad je bila druga situacija i dilema da li da se vratim ili da legmen da spavam. Već sam pomalo umoran a plašio me je mrak do kafane jer je noć uveliko zamračila sve obližnje sokake i ulice. Stomak je presudio pa sam zakucao na zaključana vrata ljubaznog gazda Bode. U to vreme slavlja takve vrste su bila zabranjivana i nije svako mogao da uđe u kafanu. Zapljusnuo me je sa ulaza primamljiv miris pečenog roštilja i luka izmešan sa dimom i veselom ciganskom muzikom. Divota jedna. Dok sam uz „koktu” čekao na večeru pomno sam pratio da li će kap iz sviračeve frule pasti u čašu na stolu. Tata se gurkao i domunđavao sa našom mladom stanarkom Slađom, smejući se mojoj „ljubavi” prema ćevapčićima. Dobro sam se najeo, nagledao svakakvih pijanih likova i naslušao čudnih boemskih pesama:

„Iz kafane pijan ja izlazim,
čudnovate ulice nalazim,
levo - desno, nigde moga stanaaa!
Oj ulice ala si pijanaaaaa!

Kapljica je najzad pala ali tik pored čaše koju sam ja tek tada kad su svi videli, pomalo razočaran pomerio ka sredini stola. Razdragani i raskopčani gosti su se glasno nasmejali a ja sam ustao i pošao na spavanje jer su me oči pekle od dima. Uverio sam usput nekog mladića da mogu sam da se vratim, da se ne plašim pa ne mora da me prati. Ipak sam trčao do kuće da bi strah kraće trajao. Posle svega, legao sam sit i zadovoljan.
elektra4-
02. januar 2014. u 04.16
svima sve najbolje
MAKPO
(косингас)
02. januar 2014. u 20.47
Lepe price Tajka ;o)

Hvala, takođe sve najbolje u NG, da vas zdravlje sluzi kao prvo, a ostalo je sve luksuz ;o)

Pozdrav
mona_liza
03. januar 2014. u 21.47
Srećna Nova i sve najbolje :)
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Necklaces?
.