Diskusije : Moj dom

 Komentar
Dozvola za gradnju-promena krova
09. februar 2013. u 14.28
Pozdrav svima!

Zanima me procedura za dozvolu za gradnju/rekonstrukciju na kuci.

Radi se o kuci koja je gradjena 1990-te. Kuca je u osnovi 10x11 m, na sprat. Krov je dvopadni (istok-zapad), a sece sprat (kosnici) na 1.4 m.

Planirani radovi su:
- nadogradnja (kosnici), istocna i zapadna strana, sa 1.4 m od ploce na 2.4 m.
- izgradnja terase duzine 7 a sirine 3 m, na prizemnlju i jednako na spratu.
- izgradnja sise oko cele kuce od 80 cm od fasade, osim na terase gde je 20 cm
- rekonstrukcija krova; krov na dva pada sadasnji, preradjuje se na krov na 4 pada, sa badzom nad tarasom

Zanima me procedura za izgradnju ovih radova, šta treba pripremiti i kome se tačno obratiti, vreme potrebno i naravno cena dokumentacije (otprilike)?

Hvala vam unapred! Pozdrav!

Aleksandar
PEPELATVOR-2
(♫ ☼ ♂ ♥ ♪ ☺)
10. februar 2013. u 07.09
-Tekuce investiciono održavanje i adaptacija ne podrazumevaju veliku papirologiju,već samo pismeno obavestenje nadleznom gradjevinskom odeljenju o prijavi izvodjenja tih radova i vremenskom intervalu izvodjenja.
-To podrazumeva sve radove na objektu koji ne menjaju prvobitni izgled i dimenzije objekta : zamena krova i krovne konstrukcije,zamena stolarije,malterisanje fasade i sl.

-Rekonstrukcija podrazumeva rusenje postojeceg i njegovo obnavljanje,a ako se to obavlja sa arhitektonskim izmenama predhodnog stanja,nadogradnja i slično sve sto menja predhodni vanjski izgled objekta,procedura je daleko kompleksnija i skuplja: Izmena i dopuna plana objekta (ako je vlasnistvo 1/1),pribavljanje gradjevinske dozvole,uplata komunalnih taxi itd itd, sve je isto kao da zidas novu kucu,pa čak i komplikovanije i skuplje.

-Precica je da to pokusas da zavrsis preko sistema legalizacije,a najbolje da izmenis nameru i prilagodis je u okvire koje podrazumeva tekuce investiciono održavanje objekta.
srecca
(doktror)
20. februar 2013. u 06.10
Aleksandre,
kao prvo nisi naveo gdje se nalazis, nije isto ako si npr. u krugu 2 strogi centar Bg ili si negdje na kraj Zemuna ili Budjanovaca.
Zbog uknjizbe i da ti kuca ima sve papire u Zemljisnjim knjigama potrebno je uraditi sve po propisu.
Nije isto da ti je kuca uknjizena na 80 m2 ili 160 m2
Ovo se zove pretvaranje tavanskog prostora u korisnu povrsinu,
Treba neko malo nešto i da sracuna..
24. februar 2013. u 06.24
Pozdrav svima,

Kao sto naveo u inicialnoj poruci, stanujuca povrsina je ostala ista, dodate su samo spoljne tarase i izgled (spoljasni kicu) znatno izmenjen.

Kod mene je situacija malo komplikovana. Te radove je već uradio jedan covek na crno. Ali nije uradio bas po planu. U vreme izvodjenja radova, ja nisam bio prisutan.

Planove sam ja radio. Diplomiran sam izenjer u inostranstvu. Radi se o kuci mojih roditelja. Kuca se nalazi u jednom vecem selu u okolini Loznice.

Nisu mi izvedeni radovi bas po planu. Taj covek je isplacen kako treba, i ako nije bas uradio tako (visina krova uradjena od 4.4 m, a po planu 3.5 m) i veoma loše uradjena drvena noseca konstrukcija krova. Tako da je to za mene kao strucnog lica u domenu inzenjerstva ne dopustivljo i uz to dobita esktetika sa tom visinom krova nije ona ocekivana.

Naravno, taj covek je uradio sve to na crno (istucici da poznaje ljude u Loznickoj gradjevinskoj komisiji). Radovi na crno, na soptsvenim kucama u tom regionu je normalna stvar...

Ja želim da skinem krov, i uradim po mom planu. Nisam usao u konflikt sa osobom koja je izvela radove, bio je isplacen po dogovoru. Moj strah je da bas taj covek posalje komisiju, jer u tim delovima je velika sramota kad se tako nešto desi (da neko ispravlja nečiji rad).

Planirao sam isto da uzmem radnike i majstore iz sela, sto je takođe sasvim normalno u tim delovima.

Dali mozete da mi date neke savete, šta i kako da uradim sa dokumentacijom?

Radove pocinjem polovinom maja, dali imam dovoljno vremena?

Hvala vam unapred!
Pozdrav!

Aleksandar
srecca
(doktror)
01. mart 2013. u 13.50
Aleksandre,
ako želiš legalno, onda otidji u Loznicu u urbanizam i iznesi svoj zahtjev.pocasti nekog sa ruckom i dobices precutnu dozvolu.
ako hoćeš ilegalno, sto mislim da na selu malo ko trazi gradjevinsku dozvolu i uknjizava korisnu povrsinu u zemljisne knjige,
onda nadji dobrog majstora i organizuj mobu i sve ti je to gotovo za sedam dana. uslikaj postojece stanje, a pogotovo sto imaš nazide onda niko ti ništa ne moze.
PEPELATVOR-2
(♫ ☼ ♂ ♥ ♪ ☺)
02. mart 2013. u 02.39
-Dobar savet,navataj nekog cinovnika iz opstine,koji radi u gradjevinskoj ispekciji,izvedi ga na rucak (podmazi ako treba sa nekim $) i dobices sve informacije kako to da obavis „legalno” na mala vrata. On će ti zavrsiti svu potrebnu papirologiju.

-Tako ćeš se obezbediti od seoske pakosti i zavisti.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.