Diskusije : Austrija

 Komentar
Radna viza
Kuvar88
12. jul 2015. u 10.03
Može li mi neko reći da li nekako mogu da dobijem radnu dozvolu na duže?
Trenutno imam sezonsku radnu dovolu. Da li postoji sansa da dobijem dozvolu na duže?
keramicar
(mrgud koji sedi)
13. jul 2015. u 10.28
posto si odrasla osoba, jedina mogućnost ti je da apliciras za „rot-weiss-rot” radnu vizu.

ova viza se izdaje za ona zanimanja gde je trenutno nedostatak radne snage. za ovu vizu treba ispuniti 5-6 uslova, sto u praksi znači da jako mali broj kandidata uspe da se useli na ovaj način.
ja sam nedavno upoznao tipa iz bosne koji je na ovaj način jako brzo sredio radnu dozvolu, ali su mu se i kockice lepo slozile.

drugi način ti je vencanje (familijarna, spajanje porodice) sa devojkom koja već ima radnu dozvolu. u poslednje vreme su spustili kriterijum za ovaj način i uglavnom to ide mnogo lakse nego pre 5-6 godina.

treci način je isto familijarna, ali ovaj put preko roditelja ili babe dede, naravno, ako imaš nekog od njih sa legalnim boravkom. ovaj način ukljucuje samo boravnu vizu i koliko znam malo je komlikovanija procedura za dobiajnje.

postoji mogućnost i za studensku vizu, ali verovatno ne ispunjavas uslove za ovaj način.

eto, ovo je uglavnom ono sto vazi već 3 godine. možda se nešto u međuvremenu promenilo, a ja nisam upoznat sa tim promenama.

pitaj ako te još nešto zanima.

pozdrav
Kuvar88
14. jul 2015. u 09.02
Zanima me da li sa sezonskom vizom mogu da predjem kod drugog poslodavca i da mi napravi trajnu illi baar na godinu dana.
Za RWR sam probao ali kuvar nije ni deficitarno zanimanje, niti sam inzinjer i ostalo ne spadam ni pod jednu kategoriju.
keramicar
(mrgud koji sedi)
14. jul 2015. u 12.49
gore u temi si pitao kako možeš da dobijes radnu vizu, a ne da li može sezonska da se produzi u radnu.

ne može. dva moja poznanika već godinama rade sa sezonskom vizom u poljoprivredi i po isteku se vracaju kuci, a imaju zelju da rade bolji i laksi posao. nisi napisao da li imaš sezonsku za poljoprivredu ili za ugostiteljstvo. ne verujem da ima razlike, ali ne znam nijedan slučaj u ugostiteljstvu.

što se tiče RWR karte, nije isto u teoriji i u praksi. spisak za deficitarnim zanimanjima se izbacuje jednom godisnje, ali u toku godine se desi da i zanimanja koja nisu na spisku budu deficitarna. ovaj tip kog sam naveo kao primer je mimo spiska kao stolar dobio RWR kartu. kao sto sam rekao, važno da se sklope kockice.

za kuvara lično mislim da neće postojati nikad potreba za radnicima van austrije. to je samo moje mišljenje.
može da se desi da u nekom alpskom selu, bogu iza nogu, restoran potrazi da zaposli kuvara, ali da neće niko hteti da radi negde u nekoj zabiti. u tom slučaju za to radno mesto može da se angazuje i neko van austrije i EU.
Kuvar88
14. jul 2015. u 16.40
Ma ja već radim u Austriji i imam sezonsku radnu vizu koju svaku sezonu obnavljam, nego me interesovalo da li postoji neki način da dobijem normalnu vizu na godinu , dve .. Mada za RWR traže prosek plate 2200 neto, to teško da bih dobio bas.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Keychain ?
.