Diskusije : Pravopis

 Komentar
Добро, добар
Jocko4
(observer)
14. maj 2012. u 00.57
- Какво је ваше мишљење о ово ауто ?

- Овај ауто је добар.

- Ово ауто је добро.

djuka-zmaj
(cisti genije)
14. maj 2012. u 22.26
Zdravo,

Auto je srednjeg roda, te oblici prijedloga, priloga i pridjeva trebaju da se oblikuju prema tome.
Annnika
15. maj 2012. u 01.32
Automobil je muškog roda, logično je da je njegova skraćenica "auto" muškog roda.
"To auto", moze se cuti u Bosni i CG ne znaci uopste da je "pravilno" srpski, to su izmedju ostalog razliciti jezici bosniacki i crnogoranski, jel tako?
nacht_und_nebel
(ilegalac)
15. maj 2012. u 07.49
Tačno Anči, ali se rulja koja se dovukla u Srbiju iz crno-bosansko-krajinskih vukoje6ina, nesposobna da nauči pravila srpskog jezika, već godinama iz petnih žila upinje da svoje tuc-muc nametne kao ispravan govor. Primera, nažalost, koliko nećeš...
EZCool
(Moj te moto)
18. maj 2012. u 22.17
Srbija vri od cistog srpskog jezika. Toliko dame muka uhvati kad cujem.
Dr_Ipac
(Cogito, ergo jok)
20. maj 2012. u 16.58
Rulja koja se dovukla? Kanda nešto ne voleš dođoše?
luxati
(klavir stimer)
24. maj 2012. u 15.55
to ilegalac, razvali ih!

nece oni nas da ucu odonud!
zastopitas
26. maj 2012. u 22.37
А ти nacht_und_nebel тој руљи одржи лекцију ито све на правом хрватском писму! Е, нека ти је на част!
nacht_und_nebel
(ilegalac)
27. maj 2012. u 07.51
"... на правом хрватском писму" ???????????????????????????
__________________________________________________________________

Vidiš, za pisanje na srpskom je jednako upotrebljivo i ćirilično i latinično pismo (uz poštovanje pravopisnih pravila koja su istovetna za obadva pisma ).
Odricanje od latinice kao drugog srpskog pisma mi je sasvim neprihvatljivo - liči pomalo na nekoga ko svoj patriotizam dokazuje time što ne zna ni jedan jezik osim svog...


zastopitas
27. maj 2012. u 11.56
Сматрам да је неумјесно тврдити нешто прије него се увјериш у исто. Сваки становник једне државе је дужан да поштује устав исте. По уставу Србије службено писмо је искључиво ћирилица. То што још увијек имамо неосвјећене и непросвјећене чланове који ведре и облаче у нашем систему, а који противуставно промовишу једнакост оба писма, је и погубно за Србију!Због таквих су српске полице по библиотекама широм свијета остале полупразне, јер је УНЕСКО, руководећи се УСТАВ-ом Србије све књиге писане латиничним писмом сврстао у хрватску књижевност.Не видим ништа лоше у употреби латинице ондје гдје је мјесто за ту употребу. Пишем српски, енглески, њемачки и двије новонастале верзије српског језика (хрватски и босански), али зависи гдје и због чега. Писати туђим језиком о правопису свога, је недопустиво, не само по уставним већ и по моралним нормама.
Поздрав и без љутње!Уважавам свачије мишљење, али ово је моје ког се чврсто држим.

nacht_und_nebel
(ilegalac)
27. maj 2012. u 12.44
"... Због таквих су српске полице по библиотекама широм свијета остале полупразне, јер је УНЕСКО, руководећи се УСТАВ-ом Србије све књиге писане латиничним писмом сврстао у хрватску књижевност"
__________________________________________________________

Ne dragi moj, to je samo jedna od katastrofalnih posledica antisrpskog karaktera "ustava" pisanog po diktatu okupatora.
Jer da je u ustav uneta jednostavna životna istina da srpski jezik ima dva pisma, nikakvih problema ne bi bilo.
zastopitas
27. maj 2012. u 20.29
Ко нам је писао устав?
nacht_und_nebel
(ilegalac)
28. maj 2012. u 00.42
Ko bi drugi osim marionetskog režima predvođenog kvislingom Tadićem ? Sve što su radili bilo je usmereno isključivo na nanošenje direktne ili inirektne štete za Srbiju u Srbe.
Ovo ruglo nazvano "Ustav" proizveeno je 2006.
Annnika
28. maj 2012. u 01.44
Vuk Stefanovic Karadzic se potpisao na "cuvenom" Beckom knjizevnom dogovoru kojim je Hrvatima poklonjen Srpski jezik latinicom a mislim i u njegovom Srpskom rjecniku da je latinica navedena kao pismo
nacht_und_nebel
(ilegalac)
28. maj 2012. u 07.13
Anči, opet si u pravu, a evo šta o tome kaže ugledni lingvista profesor doktor Petar Milosavljević:

"Садашња латиница коју користимо настала је реформама Вука Караџића и Ђуре Даничића, и ту нема ништа спорно. Лати­ница је чисто српско писмо и оба су писма наша осим што је код Срба ћирилица укорењенија и треба јој свакако дати пред­ност, али не тако што бисмо се одрекли латинице или је потпуно маргинализовали. Латиница је исто толико српска колико је и ћирилица, и најбоље би било употребљавати оба писма, ћирилицу у јавној кореспонденцији, а латиницу у свакодневном жи­воту у складу са афинитетима појединаца ."

A prof.dr. Mihailo Šćepanović, sa Filološkog fakulteta u Beogradu pojašnjava:

" Латиница којом пишемо није никаква "хрватска латиница" јер је ово писмо још у другој половини 19. века преформулисао Ђура Даничић, тако да би погубно за нашу културу и национални идентитет било одрицати се латинице. Нити је погрешно ко­ристити равноправно латиницу нити се понајмање тиме крши Устав Србије".

Sa ovim stavovima se slažu i ostali srpski jezički stručnjaci, pa dakle nema sumnje da odricanje od latinice kao drugog srpskog pisma nanosi veliku i dugoročnu štetu Srbima i našem jeziku, što i jeste cilj okupacione vlasti u Srbiji.
Yadibedus1
19. jun 2012. u 10.13
једино је ћирилица српско писмо. блистава синтакса како ми ето "треба да смо срећни јер имамо два писма" је кукавичје јаје које нам је подметнуто. због тога ћирилица, а тиме и наш идентитет полако ишчезава. катастрофа. утапамо се у безличну европску масу.

латиницом нико у србији није писао пре 100 или чак и мање година. ниједан натпис у београду није био латинични. комунисти су је натурили да би нас одвојили од руског утицаја. а ми као блесави потрчали и прихватили то оберучке. зашто рецимо браћа хрвати не прихватише ћирилицу? зашто се они не бусају да су ихај срећни јер имају два писма? јер, не заборавимо, за време сфрј се и у хрватској ( барем на папиру ) учила ћирилица у школама? у босни исто. чак се и у школама практиковало писати једне недеље ћирилицом, једне недеље латиницом...па ни браћа муслимани одлучише да се не окористе том превеликом срећом да имају два писма...

нико на свету нема два писма. то је глупост. немамо ни ми, само нас покушавају силом у то да убеде, да би временом неутралисали ћирилицу.
латиницу не треба уопште учити у нашим школама. мислим ову "хрватску" варијанту са ћ, ч итд...али енглески интензивно подучавати од првог разреда.

пс. расистички коментар о "руљи" која се навукла у србију не бих да коментаришем. пашће тешке речи. ниједан народ на свету није склон аутошовинизму као ми срби...ако си и ти србин/-пкиња
llopis
(♥+♥=♥)
22. jun 2012. u 16.13
"Vidiš, za pisanje na srpskom je jednako upotrebljivo i ćirilično i latinično pismo (uz poštovanje pravopisnih pravila koja su istovetna za obadva pisma )."

- ne kaze se "obadva" nego OBA pisma.. c c
zastopitas
22. jun 2012. u 18.46
Yadibedus1,
Немам шта да додам!
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.