Diskusije : Pravopis

 Komentar
Reci keva i cale-nastanak i znacenje?
Jeca28
04. avgust 2011. u 08.22
Kao sto sam napisala u naslovu,volela bih da mi neko ko je upoznat sa time kaze kako su nastale reci keva i cale?
Naime,sinoc sam razgovala sa svojom decom i sin me pita da li moze da me zove "kevom" a cerke su se pobunile i objasnile da je rec keva u stvari jako ruzna i uvredljiva rec (culi su od njihovog drustva),pa eto,zamolila bih nekog ko je upucen da nam objasni poreklo ili istinito znacenje.Hvala unapred!
djuka-zmaj
(cisti genije)
05. avgust 2011. u 00.45
Pozdrav,

"Chale" je "chacha" od milja, pa je za dozu prihvatiljivije nego "keva".

Keva jeste drustveno neprihvatljiv (ipak zavisi gdje i kada) naziv za majku. Obicno se majka tako ne zove, niti se koristi taj termin kada je ona u prisustvu.

Postoje dvije verzije o njenom nastanku. Jedna je da dolazi od hebrejskog "n'keva" (znaci majka) koji su beogradski jevreji koristili.

Druga, i po mom misljenju vjerovatnija verzija, da dolazi od glagola "kevati" sto znaci davati.

Naime, "kevati" dolazi od takozvanih "kodiranih"/"tajnih" jezika. Kao sto su satrovacki, banjacki itd kod nas, ili recimo cockney u engleskom jeziku. Obicno su se njime koristili kriminalci i lopovi s ciljem da sakriju pravo znacenje.

U ranijem periodu takve tajne rijeci su bile: kinta (novac), klopa (hrana), rascopati (razbiti), zacopati se (zaljubiti), šorka (tuca) itd. One su se toliko rasprostranile da vise nema nista tajnovito u njima :)

Dosta ovih rijeci je nastalo maskiranjem srpskih rijeci sa "stranim" rijecima. Buduci da lopovi nisu bas neke poliglote, koristili su svoje narodne jezike. Tako, da ovakve rijecu cesto nastaju mjesavinom srpskog i albanskog.

Smatra se da je kevati nastalo od albanskog "ke" (imas) i srpskog davati, a kasnije je izvedena imenica "keva" za onoga koji daje (kao majka).

Eto :)
bedwyr
05. avgust 2011. u 20.09
Da, keva zaista deluje kao nekadašnji kriminalni žargon i kodirani jezik koji je vremenom postao opštepoznat i deo opšteg slenga.

Naziv keva je relativno skoro ušao u jezik na širem nivou, u vreme generacije koja je odrastala tokom 70-ih i kasnije. Možda i nešto ranije. Znam da su obično babe i dede žestoko protiv ove reči jer se ona u njihovo vreme nije koristila nigde.

Ćale je, kao što reče kolega iznad, od ćaća. Ćaća-ćale, brat-brale, sestra-sele. Kao što imamo i tale od tata. Opet je i to ušlo u jezik jer je neobično i asocira na žargon jer se tata naziva ćaćom samo u pojedinim krajevima.
Jeca28
06. avgust 2011. u 19.52
Hvala vam puno na objasnjenju! Jako mi je znacilo da bar priblizno znam objasnjenje ovih reciju,narocito rec "keva".Moji su klinci culi (od svojih drugova i drugarica) da je znacenje reci keva u stvari kurva (!!!).Znaci nema kraja decjoj mastovitosti :) Verujem da ce u skorije vreme da izmisle jos ponesto.
I odlucila sam da cu ipak ostati samo MAMA :)
H V A L A ! ! !
Ston
(Pfof.)
22. avgust 2011. u 21.24
Pogresno tumacenje ste dali zeni.
Keva nije nastala na takav nacin. Keva je u stvari stap kojim se
potpomazu stariji ili nemocni pri hodu. Kad se nemaju na koga oslonuti,
oslanjaju se na KEVU kao pomagalo. Zato je kontekst vrlo human i nimalo
nije pogrdan. Ako neko svoju mamu zove kevom onda je to iz postovanja i ljubavi, jer se na mamu 100% oslanjamo i taj nas oslonac nikada ne izdaje.
Sagrailo
25. avgust 2011. u 08.37
Чекајте, зар "кева" нема везе са "параскева", па нешто ту скраћивано, сленгирано..
kokic
(krovopokrivach)
07. oktobar 2011. u 05.14
paraskeva=prepodobna-mati.znaci keva je mati
djuka-zmaj
(cisti genije)
07. oktobar 2011. u 22.11
Paraskeva je licno ime. Stara monahinja se obicno oslovljava sa mati/majko (mladje sa sestra). Prepodobni je opisni epitet u Pravoslavlju koji se daje kao opis necijeg zivota.
Alan-Ford
(Uprkos tome / upravo zbog toga)
01. novembar 2011. u 20.50
ja sam sad kad me podsetise na paraskevu, siguran da je keva nastalo od paraskeva.

 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Mantra Bracelets?
.