Diskusije : Berza

 Komentar
Trosenje, Investiranje u „penziji”
Prerija
16. april 2016. u 17.52
Kako diskutanti foruma Berza planiraju da investiraju kada dodju u penziju (60-65 god zivota)?
Spominjala se kupovina Annuity-ja? Prednosti/Nedostaci?
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
18. april 2016. u 10.23
Ja sam bio ubeđen da investiramo za penziju gde ćemo biti „slobodni” od rada, a izgleda da se varam, opet ću morati da dumam levo-desno.:)
Robijanju ekonomiji nikad kraja.
Moj san jeste sunce, miris slane vode, aleje palmi, setalista, i sah pod ruku na razbijanje ostalih penzosa uz neki rashladni drink.
A gde ću opet da investiram i u tim godinama... NIGDE.
orisni
(diskutant)
18. april 2016. u 23.17
> Moj san je...

A njegov san je
hiljadu dolara za jedan dan.

Pitanje nije bilo šta ćeš ciniti kad prestanes da radis za platu (svako bira sam kako će da trosi svoje pare i vreme) nego odakle će ti dolaziti pare (npr. za taj rashladni drink ili da kupis novu sah garnituru). Tvoje pare ćeš ti (ili neko za tebe) investirati i tim godinama NEGDE, bio ti toga svestan ili ne. Bolje je onda da naucis o tome sada i da se dobro pripremis.

Generalno, pare dolaze na dva nacina. Prvo, može da ti neko garantuje dozivotnu penziju, bilo to država ili firma ili osiguravajuca kuca (a to ti je onda „annuity”). Drugo, možeš da trosis pare od svog kapitala (npr. prodajes obveznice, akcije, dividendu, rentu za stan koji izdajes, ili šta već).

Ako nemas mogućnost da podelis pare između dozivotne penzije i svog kapitala, onda moras da uzmes to što ti se nudi. Ali u nekim normalnim zemljama imaš mogućnost da biras kako da podelis pare između dozivotne penzije i svog kapitala. Pitanje je onda kako da odlucis koliko i kad da stavis za dozivotnu penziju.

Prednost dozivotne penzije je sto imaš garantovana primanja (možda nominalno, možda realno, zavisno od penzije) do kraja zivota (ili tvog ili supruznika, zavisno od penzije). Još je jedna prednost što ne moras ništa da radis za penziju nego samo cekas da ti stigne cek (a ti možeš da igras sah ili šta već hoćeš da radis). Najveca je prednost sto su ti mesecna primanja od penzije veca nego sto bi imao od svog kapitala za isti preuzeti finansijski rizik (tj. ako ne želiš veliki rizik da ostanes bez para). Npr. Rizling je pominjao kako on od svoje penzije dobija 6,8% sto će uskoro pasti na 6%, a da sam vadis pare sa svog kapitala, obično je savet da se ne trosi vise od 3-4% godisnje.

Mana dozivotne penzije je sto nemas kontrolu nad kapitalom i ne znaš koliko ćeš ukupno zaraditi (jer ne znaš koliko ćeš živeti, sve i ako znaš kolika će ti biti mesecna penzija). Ako si lošeg zdravlja i umres brzo, tvoja ukupna primanja u penziji će biti znatno manja nego sto bi imao od svog kapitala. Ako si dobrog zdravlja i pozivis dugo, možeš imati ukupnu zaradu daleko veću nego sto bi imao od svog kapitala. U svakom slučaju, da li umro brzo ili poziveo dugo, nećeš moći da ostavis kapital naslednicima (ali naravno možeš da stedis od penzije i da im ostavis te pare).

U principu dozivotna penzija („annuity”) radi tako što oni koji umru brzo placaju za one koji pozive duže. Zato ta penzija može da mesecno placa vise nego sto bi covek sam placao sa svog kapitala. Ako si jako lošeg zdravlja, verovatno je bolje za tvoje da im ostavis kapital. Ako si jako dobrog zdavlja i ocekujes da pozivis dugo, verovatno je bolje i za tebe i za tvoje da uzmes dozivotnu penziju. Ali ako ti je zivotni vek prosecan ocekivan, onda je pitanje koliko i kad kapitala da prebacis u „annuity”. Možemo o tome da pricamo vise ako potvrdis da razumes šta je „annuity”.
Taurus
19. april 2016. u 08.23
Stigla nova žrtva, a ?
Ovoga još nisi oterao! Dovoljno je bio jedan dan da krenes u akciju.

„Pitanje nije bilo šta ćeš ciniti kad prestanes da radis za platu nego odakle će ti dolaziti pare”

To ti covek i prica, nemaju pare odakle dolaziti jer ih na zalost nema dovoljno.
Nećeš ih ni ti imati dovoljno stedeci u tim tvoji fondovima, ali ti to još ne razumes i nećeš da poslusas, ali sve ćeš ti lepo razumeti kad jednom dodjes u tu situaciju.

Bolje ti je da procitas još jednom ste je covek iskreno napisao.
visnja77
19. april 2016. u 13.50
Mene interesuje, ako neko ima savet za Kanadu, kako investirati a da ti prihod ne utice na taj famozni GIS ? Ili možda tako investirati da ti i ne treba taj dodatak? Mada, zašto da ga dobiju u maksimumu oni koji ni dan nisu radili u Kanadi, a mi koji smo radili dobijamo mnogo manje?
Prerija
19. april 2016. u 19.01
@orisni: Znaci „annuity” je kao kupovina osiguranja kod osiguravajuce kuce koje ti isplacuje mesecne rate od godine zivota koje ti izaberes (odes u penziju).
Da li annuity može samo da se kupi samo od osiguravajuce kuce ili može da se kupi i od neke druge finansijske institucije?
Da li annuity može da bude inflation adjusted?
Daj da vidimo ovo pa onda ćemo pitanjima koliko i kada da prebacimo u annuity?

@Taurus „To ti covek i prica, nemaju pare odakle dolaziti jer ih na zalost nema dovoljno.”

Kako nema para? Postoji CPP i Old Age Security u Kanadi. Postoji valjda neki Social Security u Americi. Mi možemo da prichamo da li je to dovoljno ili ne ali postoji nešto. Na kraju krajeva moje pitanje vishe potencirano na to da li pretvoriti kapital koji imaš (nekretnine/pare na berzi) jedan deo u annuity ili ne i slične varijante.

@Visnja
„prihod ne utice na taj famozni GIS”

Šta je GIS?
orisni
(diskutant)
19. april 2016. u 22.05
@visnja77
> Mene interesuje, ako neko ima savet za Kanadu

Ima mnogo saveta ovde:
http://www.finiki.org/wiki/Guaranteed_Income_Supplement

Znaš li ti engleski? Zašto gubis vreme na ovom forumu?
orisni
(diskutant)
19. april 2016. u 22.13
@Prerija
> „annuity” je kao kupovina osiguranja kod osiguravajuce kuce koje ti isplacuje mesecne rate od godine zivota koje ti izaberes

Da, ti das pare osiguravajucoj kuci, recimo $100.000, i oni ti isplacuju mesecnu penziju, recimo $500, sto je $6.000 godisnje. Da sam trosis pare sa tih $100.000, verovatno bi trosio tek $3.000-$4.000 godisnje ako nećeš da rizikujes ti pare nestanu.

> Da li annuity može samo da se kupi samo od osiguravajuce kuce ili može da se kupi i od neke druge finansijske institucije?

Ne znam tačno za Kanadu, ali pretpostavljam da je kao u Americi. Ti bi kao pojedinac uzimao od osiguravajuce kuce (zapravo, verovatnije od vise osiguravajucih kuca tako da ne predjes limit koji država garantuje ako osiguravajuca kuca propadne). Ali može da se dobije „annuity” i preko firme. Ne znam kakav penzioni program imaš u svojoj firmi.

> Da li annuity može da bude inflation adjusted?

Da, može da bude. Ako ga uzimas ranije, recimo oko 60-e godine, bolje je da bude. Ako ga uzimes dosta kasnije, recimo oko 80-e godine, ne mora da bude. Ali to sve treba staviti na papir i uporediti koliko ti para daju.

Ima vise o svemu ovome na http://www.finiki.org/wiki/Annuity
Prerija
19. april 2016. u 23.27
@orisni
sa zadnjeg linka dosao sam do ovog linka za rates za Kanadu:
http://www.lifeannuities.com/annuity_rates/joint20yrregistered.html
da li sam razumeo dobro:

Za join annuity:
sa 65 godina, 20 godina garantovano, za $100k isplacuju mesecno $438 (uzeo sam Equitable Life )
Znaci ako kupis za 300k dobijas oko $1300 mesecno sledećih 20 godina bez obzira da li neko od supruznika umre u međuvremenu?

„ Da sam trosis pare sa tih $100.000, verovatno bi trosio tek $3.000-$4.000 godisnje ako nećeš da rizikujes ti pare nestanu. ”

Sto znaci veci „bang for the buck” za isti preuzeti rizik?

Okey, Kada onda kupiti annuity? Kada potpuno prestanes da radis?
I koliko uzeti? Kažu na onom linku da je to vise za sigurnost primanaja a ne zbog prinosa.
Znaci uzmes onoliko koliko za basic lifestyle da upotpunis državnu penziju a ostatak i dalje ulazes u Indekse - What else :) (kao Penelopa Cruz u onoj reklami za Nesspreso kada kaže What else ? )
Taurus
20. april 2016. u 11.22
Kakve crne annuity, jesi ti normalan?
Mislis oni su naivni da ti daju vise para nego sto si ti das njima?
Šta mislis da li su oni napravili to da sebi zarade pare ili da eto dele narodu, da pomazu penzionerima, imaju viska para pa ne znaju šta će sa njima???

Pa sam izracunaj koliko ti daju, kolika je inflacija (future value of your money) i sve će ti biti jasno.
Sam izracunaj nemoj bre da slusas tog slepca, to su samo teorije da se naivnima pokupi novac.
Prerija
20. april 2016. u 11.45
Taurus: „ Mislis oni su naivni da ti daju vise para nego sto si ti das njima? ”

Možda ja pozivim 100 godina pa spsujem one koji imaju annuity a koji odapnu sa 60 :)

Pricha o annuity je samo o jednom delu portfolija gde bih imao siguran minimalan priliv a ne akcenat na velichini prinosa. Nisam ja mislio da stavim sve svoje pare u annuity.

Pa šta ti predlazes? Da u 70 godini i dalje trgujem akcijama? pa u 70 godini bioloski sat otkucava zadnje minute pa gde ćeš se zezati sa trejdovanjem kad nećeš moći ni ulicu da predjes bez stresa.
orisni
(diskutant)
20. april 2016. u 23.10
@Prerija
> http://www.lifeannuities.com/annuity_rates/joint20yrregistered.html

Nešto mi ne izgleda pouzdan link posto im sajt izgleda kao da vise prodaju reklame nego osiguranje i posto piše „Life annuity survey prepared on January 18, 2016. For up to date annuity rates please request an annuity quote.”

> Znaci ako kupis za 300k dobijas oko $1300 mesecno sledećih 20 godina bez obzira da li neko od supruznika umre u međuvremenu?

Da, to bi trebalo da bude tako, ali kao sto rekoh, sajt mi ne izgleda pouzdan. moguće je da kad ih zoves da ti kažu da su to bili neki iznosi u januaru, ali sad to više ne vazi nego je znatno manje.

Ono sto jesi razumeo je kako to radi, ali ono sto nisam siguran je da li su iznosi tačni. Takođe, za taj „annuity” koji tamo stavljaju piše da čak i tvoji naslednici dobiju pare ako ti umres pre isteka roka osiguranja. Ali ne znam šta im znaci to „registered funds” i „non-registered funds”; možda je to nešto specificno za Kanadu.

> Sto znaci veci „bang for the buck” za isti preuzeti rizik?

Zavisno da li meris „bang” na mesecnom nivou ili sveukupno. Kao sto znamo (npr. iz „Four Pillars”), nema investicija gde možeš da imaš i manji rizik i veću ocekivanu dobit. Za „annuity” imaš veću dobit na mesecnom nivou, ali je rizik što ne znaš koliko ćeš para sveukupno dobiti, jer ne znaš koliko ćeš živeti. Možeš da ukupno dobijes znatno manje nego sto bi ti (i tvoji) dobili od tvog kapitala, ali možeš i da dobijes znatno vise.

> Kada onda kupiti annuity? Kada potpuno prestanes da radis?

Možeš da kupis i pre nego sto prestanes da radis, ali da pocne da isplacuje tek nakon deceniju ili dve. Koliko da kupis i kad zavisi od toga koja druga primanja imaš u penziji, koliko su ona sigurna (da li penziju garantuje država ili firma, ili trosis pare od svog kapitala), i koliko želiš da ostavis svojima.

> I koliko uzeti?

Kao i za mnogo šta drugo, treba diversifikovati pare. Deo stavis u „annuity” da ti obezbedi siguran „floor” primanja, tj. minimum koji ti je potreban za pristojan zivot. Deo ostavis u svom kapitalu tako da možeš da trosis kad i koliko hoćeš, i da tvojima ostane koliko želiš da ostavis. Tacne brojke zavise od toga koliko ocekuje da trosis mesecno u penziji (vecina ljudi trosi manje, ali neko krene da trosi vise čim se penzionise jer putuje vise, a onda pred kraj trosi možda vise na medicinske usluge), koji procenat toga sto ćeš da trosis pokrivaju te sigurne penzije i koliko rizika želiš da preuzmes ako nešto sa finansijama krene naopako.

> uzmes onoliko koliko za basic lifestyle da upotpunis državnu penziju a ostatak i dalje ulazes u Indekse - What else

Taj rad! Nema ništa „else”. Možeš da igras sah ako to volis. :)

> Možda ja pozivim 100 godina pa spsujem one koji imaju annuity a koji odapnu sa 60

Ne znam šta znaci „spsujes” :), ali kao sto smo pricali, „annuity” zaista deli pare tako da oni koji žive duže dobiju pare od onih koji umru brzo. Nema tu ništa loše ili cudno. To je jednostavno najbolji način da se podeli rizik kroz diverzifikaciju.

Recimo da se ti i još devet kolega sa posla penzionisete tako da svakome treba $1.300 mesecno primanja i svako želi da dobije ta primanja sa $300.000 kapitala. U proseku se ocekuje da pozivite nekih 15-20-25 godina, sto znači da će neki poziveti čak 30-40 godina (a sve će vise biti stogodisnjaka među onima koji se sada penzionisu!) a neki tek 5-10. Ali kao sto rekoh, niko od vas ne zna da li će da pozivi još 30-40 godina; ako krenes da vadis vise od nekih $9.000-$12.000 godisnje (znaci, $750-$1.000 mesecno) rizikujes da živis dugo i da ostanes bez para pre nego sto umres. Ali ako vadis samo $9.000-$12.000 rizikujes da trosis manje nego sto si mogao i da ne potrosis svih tih $300.000 pre nego sto umres za 5-10 godina.

Šta onda raditi? Svako bi pojedinacno hteo da trosi vise, ali ne želi da rizikuje da ostane bez para pre smrti. Ako zaista verujes tim kolegama, mozete da se udružite tako da imate zajedno $3.000.000 i da od toga trosite $156.000 godisnje (znaci, svaki po $1.300 mesecno), sa razumevanjem da sve te pare ostaju samo za isplatu penzija i da vasi naslednici ništa ne dobijaju. Tako svako od vas može mesecno da trosi vise nego sto bi mogao sam, ali oni koji umru ranije, za 5-10 godina, zapravo placaju ove koji žive duže, 30-40 godina. Pošto niko ne zna kad će umreti, izgleda razumno da se rizik podeli među vama desetoricom.

Verovatno nemas devet kolega kojima toliko verujes da zajedno napravite svoj penzioni fond od $3.000.000 (a i trebalo bi da vas bude znatno vise od desetorice da se dobro podeli taj rizik da ne ispadne da svi/mnogi nadzive pare). Zbog toga osiguravajuca kuca za tebe nadje devet „kolega” (zapravo mnogo vise) koji su slični kao ti. Vi joj svi date po $300.000, ona investira te pare, i isplacuje vam dozivotnu penziju. Naravno, tu uslugu naplacuje neki iznos, ali taj iznos je manji nego sto biste vas desetorica mogli da napravite fond, da ne pricam o tome da svako od vas pojedinacno investira.

Nadam se da je ovo objasnilo kako „annuity” radi i dalo odgovore na neka pitanja. Retko ko na ovom forumu pita tako dobra pitanja! Možda bi mogli SerbianCafe forumasi da naprave neki penzioni fond. Ovde (skoro) svako „veruje” (skoro) svakom; sto bi se reklo, „nasi smo”. :) Lično bih predlozio Karabaju i SME da upravljaju fondom, mada su svojevremeno bili i neki 3BEGA i Taurunumus sa njima. Oni su voleli CUU.V akcije. Eto cena skocila 16,7% za sedmicu dana, sa 12c na 14c. Odlično su prošli svi koji su kupili CUU.V na 12c i prodali na 14c! :)
Prerija
21. april 2016. u 00.12
„šta im znaci to ”registered funds„ i ”non-registered funds„; možda je to nešto specificno za Kanadu. ”

To je najverovatnije ako kupujes sa RRSP racuna onda je to registered a ako sa taxable racuna onda je non-registered. Ali dobro to mogu da pitam.

„ali je rizik što ne znaš koliko ćeš para sveukupno dobiti, jer ne znaš koliko ćeš živeti.

zašto mi je važno koliko ću ukupno da dobijem ako te pare ne mogu naslednici da preuzmu?
Da li mi je vaznije koliko ću dobiti na mescnom nivou za razliku koliko bih dobio na indeksima za isti preuzeti rizik?

”Ne znam šta znaci „spsujes” :),

Ima neka skripta na SC koja ti zameni psovku sličnu reci „zeznem” i ubaci reč psjujem.

Sad nešto sam se setio da je Rizling pricao o 6.8% pa će da smanje na 6% za njegov annuity (ako je to uopste annuity jer se posle nije vise javio). Koliki je to procenat u Americi za annuity?
Prerija
21. april 2016. u 00.43
@orisni

nasao sam još jedan clanak o annuity za kanadsko trziste
http://www.rogersgroup.com/Portals/0/Customization/CEG_Media_IfYouPlanToLiveLong.pdf

Neki komentar?
orisni
(diskutant)
21. april 2016. u 01.24
> zašto mi je važno koliko ću ukupno da dobijem ako te pare ne mogu naslednici da preuzmu?

Prvo, naslednici ne mogu direktno da dobiju kapital kojim se kupi „annuity”, ali mogu da dobiju pare ako neko ne trosi sve od penzije. Na primer, neka neko stavi $300.000 na „annuity” koji ne garantuje nikakvu isplatu naslednicima posle smrti. Ako primi $1.300 prvog meseca i odmah umre, njegovi ne dobiju ništa od tih $298.700. Ali ako pozivi 40 godina i dobije $624.000 (u nominalnom iznosu), te od toga ne trosi sve, njegovi mogu da dobiju dosta para, možda vise nego sto bi nasledili da je on sam investirao tih $300.000 i trosio deo tih para.

Drugo, razlog zašto sam pominjao ukupnu sumu u odnosu na mesecna primanja je da pokazem odnos rizika i ocekivane zarade.

> Da li mi je vaznije koliko ću dobiti na mescnom nivou za razliku koliko bih dobio na indeksima za isti preuzeti rizik?

Da, tebi može da bude važno samo to koliko ćeš dobiti na mesecnom nivou, plus sto su ta primanja garantovana do kraja zivota. Ali da je to jedino važno, onda bi „annuity” izgledao uvek bolji: i nudi veću zaradu i ima manji rizik. (Postoji rizik da osiguravajuca kuca bankrotira, ali država osigurava taj slučaj do izvesne sume, pa ako neko ima vece pare od limita koji država pokriva, može da podeli pare na vise osiguravajucih kuca.) Da je to zaista tako, onda bi svi stavljali sve svoje pare u „annuity”.

Ali ima mnogo slučajeva kad je bolje imati kapital sa kojim imaš slobodu da radis šta hoćeš. Jedna stvar je za naslednike. Druga je za tvoje trosenje. Recimo da neke godine želiš/moras da potrosis vise para nego obično (npr. za put oko sveta, ili kupovinu novog auta, ili da platis unuku za skolovanje, ili za veliki medicinski trosak). Ako ti imaš „annuity”, ti ne možeš da trosis vise nego sto dobijas. Ne možeš da uzmes „kredit” na preostali „annuity” (naročito kad ti najviše treba, npr. za medicinski trosak od koga ti zavisi zivot), jer se ne zna koliko ćeš poziveti i hoćeš li imati penziju da vratis taj „kredit”.

Zbog toga je bolje podeliti pare delom na „annuity” (da pokrijes „floor” primanja koji ti treba i da budes siguran da ćeš imati za osnovne potrebe) i delom na kapital koji sam investiras (ili tvoji naslednici investiraju za tebe ako njima verujes vise nego samom sebi kako postajes senilniji). Tako imaš i delom garantovana primanja i delom slobodu da trosis kako/kad hoćeš ostale pare preko tih primanja.

Ako hoćeš još neki primer zašto je bolje podeliti pare, zamisli nekog „gastosa” koji se vraca u Srbiju i o kome naslednici brinu kako stari. Ako pare nisu podeljene, može da ima ili sve u penziji (npr. kako je pre bilo u Nemackoj da neko ima državnu ili firminu penziju) ili sve u kapitalu (npr. ako je radio u Svajcarskoj ali ne dovoljno dugo da dobije penziju nego se vratio sa parama i kupio dva stana, jedan u kome živi i drugi koji izdaje i od cije rente živi). ... Možda sad da ulazim u analizu posto neki ljudi ne vole to da čitaju. Hajde ti vidi šta ti mislis koji su rizici za njega i šta bi moglo da bude bolje ili losije.

> ako je to uopste annuity jer se posle nije vise javio

Po tome kako je Rizling opisao, to što on ima je „annuity”, siguran sam 98%. Kad je zavrsio radni vek u firmi, imao je izbor ili da uzme „lump sum” sve pare i da ih sam investira (npr. vrati se u Srbiju i kupi dva stana), ili da ostavi te pare i odabere dozivotnu penziju posto za njega investira neko, verovatno osiguravajuca kuca koja upravlja penzionim fondom njegove firme. On je izabrao penziju. Nema u tome ništa loše. Čak šta vise, ako/posto je imao druge pare ustedjenje izvan tog penzionog programa, i ako o finansijama/investiranju ne zna mnogo, onda mu je verovatno bolje da odabere penziju.

> Koliki je to procenat u Americi za annuity?

To zavisi od mnogo faktora, nekih vezanih za tebe (sa koliko godina kreces u penziju, kog si pola, da li tvoj supruznik nastavlja da dobija penziju posle tvoje smrti, da li se iznos penzije uvecava za inflaciju...) a nekih vezanih za finansijsku situaciju (kolike su stope prinosa na obveznice i kolike su ocekivane zarade na akcije ili već u šta drugo osiguravajuca kuca investira: zlato, nafta, kukuruz, svinjske polutke...). Ovih dana/meseci/godina procenti nisu bas izdasni posto su kamatne stope prilično male. (Ali to što „annuity” ima manje stope znaci i da oni koji trose pare sami sa svog kapitala ne mogu da trose onoliko koliko se trosilo u proslosti; pre je bilo oko 4% okej da se vadi, sad je pre oko 3% ako želiš da budes sigurniji.)

Ako ti ne odgovara koliko „annuity” nudi sada, i ako imaš mogućnost da cekas, onda možeš da cekas par godina. Ali pitanje je kako da investiras svoje pare dok cekas. Šta će se desiti ako obveznicke stope padnu ili skoce? Kako će to uticati na procenat „annuity”, ali i na cenu? Kako će to uticati na tvoj kapital? Možeš li da se „imunizujes” tako da tvoje investiranje ne zavisi od promene stope? Možemo da pricamo o tome ako ti je interesantno, ali mislim da nije toliko bitno ako nisi nekih 5-10 godina blizu/daleko od penzije.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Unicorn Gifts?
.