Diskusije : Politika

 Komentar
Sto ti je uredjena država..
Starac_Foco
(--)
27. novembar 2020. u 17.54
Ovo je prava vlast. Vizionarski u su uocili odakle najviše državi prijeti opasnost - oni koji skupljaju gljive i sumske plodove.

Npr baba Stevanija je često znala nabrati po 2 kile vrgnja ili lisicarke u državnoj sumi.
E ne može vise tako babuska.
Nema vise cile dok je na vlasti Mile.
Ako već oćeš da u svojoj 85-oj godinici malo pokrpis svoju penziju od 200KM tako što ćeš povremeno naći i prodati nekoliko kila vrgnja, onda fino izvadis dozvolu i platis potrebne takse kao sto to normalno carski valja i trebuje i svakoj demokratiji.

Osim ove zabrane, drugi faktor koji će značajno da doprinese povecanju prinosa gljiva po državnim sumama su i aktivnosti onih koji se bave „skupljanjem” po sumi nečega drugog - cijelih uspravnih stabala jele, smrce, bora, bukve, itd.
I nihova aktivnost je k'o malo zabranjena, ali sa uvodjenem ovog novog zakona još vise će da se tolerise. Jer sjecenjem sume po sistemu „sve listom” stvaraju su proplanci koji su jako pogodni za rast gljiva. Za ocekivati je da će vlast da to pravilno ocjeni i donese adekvatno pozitivne propise.

https://www.nezavisne.com/novosti/drustvo/Iz-sume-mozete-ponijeti-samo-kilogram-gljiva-ili-bilja/633872
Bazorilo
27. novembar 2020. u 19.13
Verovatno će se minista-r-ka,setiti da su sumski plodovi na većim visinama kvalitetniji,pa će obezbediti lokaitete po zonama,kako bi naplata poreza bila strogo uskladjena sa zakonskim merama donetim na opstinskom i republickom nivou.Ma biće od nas nešto,nema sale,pocinjemo ozbiljno da se uvodimo u red,a kad ima reda,biće i rada i discipline.
Starac_Foco
(--)
27. novembar 2020. u 20.14
Ovo je toliki idiotizam da sumari (kojima će kao biti posao da provode ovaj „pozitivni propis”) mogu ocekivati samo razbijenu glavu ako bi neki do njih pokusao da zaustavi mucenika sa cekerom gljiva. Čak i da je to nemocna baba Stevanija, razbice mu glavu neko drugi u njeno ime.
Simo
27. novembar 2020. u 20.49
Koliko se ja secam u SFRJ seljaci koji su živeli pored velikih državnih hrastovih suma u jesen su pustali svinje da se hrane zirom, Lugari su im naplacivali zirovinu, bila je obaveza nekog placanja kao i neki limiti za skupljanje plodova kestena po državnoj sumi. Skupljanje drva za ogrev je bila normalna tarifa po metru sacometrijskom.
Starac_Foco
(--)
27. novembar 2020. u 21.00
Nikad čuo za zirovinu, ali valjda zato što nisam iz takvih krajeva. No kad proguglah, izgleda da to nije bas prvi izmislio drug Joza mafijoza u SFRJ već da se to naplacivalo još od vremena cara Lazara pa na ovamo... :

Poslije ovaca i svinja (u oblasti Brankovića, 1455. godine, zabelježeno je preko 25000 svinja) najviše su gajena goveda. U vezi sa gajenjem svinja (posječno dvije po porodici) obzirom da se ove životinje hrane žirom po hrastovim šumama, vladaru se plaćala dažbina „žirovina” (često je ustupao manastirima). Naziv dažbine „svinjski desetak” je predstavljao vid desetka od svega što je živo. Pominju se „carevi svinjari” i „staništa kraljevih svinja”. Danak u stoci su dobijali i vlastelini.
Popaj
28. novembar 2020. u 02.25
Starac_Foco
(--)
27. novembar 2020. u 21.00

izgleda da to nije bas prvi izmislio drug Joza mafijoza u SFRJ
**************************************************************
?
Starac_Foco
(--)
28. novembar 2020. u 12.28
Novace tu li si? Vidis da ovaj gore zoxthezec opet napada nasu Sluzbu. Jesi li dobio instrukcije iz Vatikana šta da se radi s njim?

A u vezi upitnika, pa ako bi se iko mogao nazvati mafijoza dvadesetog stoljeca, to je „drug” Joza. Na stranu njegova vladavina, pa čak i bez razmatranja teorija o njegovom stvarnom porijeklu. Ali samo njegove „zasluge” u nekoliko godina za smrt Blagoja Parovica, Milana Gorkica, Petka Miletica, Sime Markovica, Filipa Filipovica, Vladimira Copica, Mustafe Golubica, itd, bi ga mogle svrstati u klasu vrhunskih mafijoza.
Simo
28. novembar 2020. u 13.34
Slusaj Foco, sluzba je sluzba, zbog nepristojnog vladanja i politicke nepodobnosti doticni Novak je odstranjen i sluzba mu je zabranila
daljnji rad, so on je sada na Golom...
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
28. novembar 2020. u 14.29
Pozdrav Foco,
Dok je mafiozo vladao (zaboravio si Krcuna) država je organizovla otkup sumskih plodova. Za razliku od novkomponovanog poreza, za to treba uloziti trud, prevoz, skladistenje.
Ja sam kao klinac skupljao bun (neka biljka koja raste visokoj sumi, list lici na duvan), divlji kesten. Rodjaci sa sela su kupili pitomo kestenje.
Simo
28. novembar 2020. u 16.45
U proleće su se skupljali i puzevi, otkupna cena uopste nije bila beznacajna. Bio izvoz za Italiju.
Starac_Foco
(--)
29. novembar 2020. u 00.25
Bun je Pjer možda ono što se zove bunika (premda slična sorta je i velebilje). Otrovana biljka izaziva halucinacije, bila je sastavni dio napitaka koje se pravile vjestice :).

I ja sam kao vrlo mlad skupljao gljive po sumi da bi ih prodavao, otkupljivale su se jedno 4 vrste. Skupljao sam nešto slično i tom bunu, plod od mrazovca, isto otrovno. I to se prodavalo za neku farmaceutsku industriju, mafiozo otkupljivao... Kasnije kad sam odrastao skupljao sam gljive za jelo. I sad mi se ponekad posreci da sam tamo kad ima gljiva.

Ovde gdje sam skupljam divlje grozdje, susim ga pa mjesam sa smrekovom bobom (kleka) pravim tursiju, sipurke i još poneke bobice kao npr buffaloberry (bem li ga, za ovo možda i nema ime na srpskom), divlje jabuke (za sirce) i sl.

Simeune, velis Novak tuca šodor na Golom... Tako i treba, kad nije slusao Sluzbu. Nego vidim ja da bi ti mogao biti u nekom dosluhu sa njim, de pitaj ga je li stigla depesa iz Vatikana.

Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
29. novembar 2020. u 10.16
Koliko me sjecanje sluzi nije bila u pitanju bunika. To je bila biljka oko 1 m visoka, sa velikim liscem, velicine dlana sa prstima. Susili smo ga i nosili na otkup. Stariji brat od tetke je bio „biznismen”. ;)

Zaintrigiralo me koja je biljka bila, ali ne nadjoh na ljekovitom bilju. Nema veze. Poenta je da ozbiljna država organizuje otkup. Ako neko zaradjuje za zivot skupljajuci gljive, ogranicavati kolicinu steti drustvu.
Starac_Foco
(--)
29. novembar 2020. u 15.58
Evo ga, to se najcesce zove velebilje (ima mnogo imena ukljucujuci i bun), rodjak bunike ...
https://dobrojutro.info/sh/otrovno-velebilje
https://www.youtube.com/watch?v=89R9o81eyvE&ab_channel=Snagabilja

Ja se upravo vratih iz zbunja, brao sam sipurke i one buffaloberries...


 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.