Diskusije : Politika

 Komentar
Svevideće oko će štititi jermene?
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
23. novembar 2020. u 11.39
https://tinyurl.com/y3j6u9ky

Da li i ovo spadau domen SF kao i posejdon podmornice sto treba da potope USA zapadnu obalu? Gledam slike ruskih dronova to ko avioncici makete od pre 50 godina u klubovima narodne tehnike, mali benziski motor i sajla, sad su usavrsili pa ima daljinac. Gleda navodno tako oboren turski dron, gledam zver od drona a ne neku igracku. Stalno čitam kako su Rusi istovarili tone bombi po turskim placenicima a druga vest Putin i Erdogan pricaju i dogovaraju se. Još kad procitam kad Izraelci istovare tone bombi i raketa i kažu morali smo da zveknemo Siriski S-300 pucali su na nas. Pitam se koje su to nebuloze, oni oru Siriju a Sirija ne sme da se brani i još ima „mocnog” saveznika Rusiju, i Ruske baze. Ispade Izrael ima mocniju tehniku jacu i od USA tehnike. Procitam Jermeni imali iksandere i kao ispalili su par komada i pogodili ništa, umesto aerodruma na kojima su Azerski i Turski avioni oni pogode neku zgradu.
dituartuPoruka negativno ocenjena. Pokaži

dituartu
(eng)
23. novembar 2020. u 12.09
A mislis Iskanderima ili S300 su trebali po dronovima.I kakve motore koriste turski dronovi je li možda koriste solarnu energiju umesto benzinaca.
I šta je to po tebi toliko zversko u turskim dronovima.
Dronovi protiv Rusije su apsolutno beskorisni jer se lako obaraju EMP oruzjem,tako da ne talasas previse o onome o cemu ocigledno nemas pojma.
Šta se tamo desava ti i teletabisi poput tebe su apsolutno zadnje osobe koje su informisane.

Za tvoju teletabisku informaciju evo ti zaostalog Ruskog drona is osnovne skole sa vestackom inteligencijom koji se koristi kao pratnja SU-50 .

Prvi u svetu u toj ulozi
https://www.youtube.com/watch?v=5gpgx-HjOGg&ab_channel=PravdaReport
dituartu
(eng)
23. novembar 2020. u 12.12
https://www.youtube.com/watch?v=MHaDDkEMy54&ab_channel=LAMAGRA

Recimo to je jedan od dronova koji je u stvari bespilotni lovac u formaciji sa Lovcima sa posadom obično će leteti 2 ili 3 u pratnji SU50 kao zastita i podrska

E moj teletabisu ,tele koje trci pred rudu da nešto javi i kaže.
keserPoruka negativno ocenjena. Pokaži

keser
(Тешем букве)
23. novembar 2020. u 12.17
„ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
23. новембар 2020. у 11.39

https://tinyurl.com/y3j6u9ky

Da li i ovo spadau domen SF kao i posejdon podmornice sto treba da potope USA zapadnu obalu? ”

Буразеру ти си зрео за Шведску или бар за Канаду.
За нормалну земљу у којој мораш да будеш способан за неко стварање ти изгледа никада био ниси.
ЛоЛ
Sale_22Poruka negativno ocenjena. Pokaži

Sale_22
(Borac za PRAVDU)
23. novembar 2020. u 12.38
Šta je navalili ste na dedu a:-)
A da odgovorite ne mozete zašto dte dozvolili da vam pederi drže koncerte a navijaci u grupsma po 200 idu i lome po gradu?
dituartu
(eng)
23. novembar 2020. u 12.45
Sale-Zagorac_deda,kome odgovor da se da, trojstvo u jednome telu mada vas ima još ko zna koliko u leglu.
zlatiborac
23. novembar 2020. u 15.58
Jopet ova pudlica di-tu-at-ru kevce? cibeeee...
;-)
bezdomni
(maestro)
23. novembar 2020. u 16.51
Ruske granice još brane su27 napravljeni u sssr-u pre 50 godina.Nikad bolju masinu nisu napravili. A tek ss300 400 i ostali odlicni na raznim crtanim filmovima samo još nema filma gde realno pogadjaju i ruse neki savremeni lovacki avion..
Za mig29 su tvrdili da je konkurrent f16 ratovi su pokazati da je kanta nevidjena. Na svim ratistima planete su se piloti f16 igrali macke i misa sa mig29...
Ali ostaju komp igrice i propaganda u koju veruju mnogi na ovim diskusijama.
dituartu
(eng)
23. novembar 2020. u 18.50
Šta je zagorci dobili ste direktivu iz staba da krenete sa omalovazavanmjem Rusije. Neznaju da naprave peglu i tako slično ...A na pomisao da Srbiji isporuce zaostali pancir i kantu S 400 gace vam se pune i smrde, galamite ko kokoske.Zašto se toliko brinete ako ne valja ha ha ha...
Dr_Blizak
(student)
24. novembar 2020. u 03.30
SU-27 je uveden u naoružanje 1990. Proizvodnja je počela 6 godina ranije. Ima nekoliko modifikacija 30 , 35 itd...
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
24. novembar 2020. u 06.21
@trt-mtr

Covece nemoj toliko da gledaš Lukasa i Rat Zvezda. Vrlo si nekulturan. Ja nigde nisam napisao da se Iksanderima gadjaju dronovi tako da ako ti nije nešto jasno ti procitaj par puta. Iksadnder je balisticka raketa zemlj-zemlja dometa do 300-380km. Gadjaju se zemaljski ciljevi a Jermeni su izjavili da su ispalili nekolilo Iksandera. E sad ili su oni mnogo zamlacen pa nis uspeli da unesu kordinate aerodruma gde su smesteni Turski i Azerski Avioni i dronovi. Mislim da su ih „saveznici” zeznuli i dali im pogresne kordinate. Turci i Azeri pokazali su Rujama a i ostalima kako se vodi rat dronovima, rastruruli su Jermene kao svinja masnu krpu. Da se vratimo na S-300 PVO sistem zemlja-vazduh gadjaju se dronovi, provenstveno avioni a dronovi se gadjaju drugim raketno artiljeriski spregnutim sistemima.
Posejdon je po opisu hibrid raketa, podmornica, torpedo koje po pisanju prica lansira se iz podmornice odleti tamo negde, parkira se u dubinu i ceka signal ako treba i godinama i nda kreće na nepriatelja sa nuklearnim punjenjima i zato ga zovu oruzje sudnjeg dana, po sistemiu kad sam ja nagrbusio i ti ćeš sad da visdis.
Svevidece oko, možeš ti ostavitikji god oćeš link u to ne verujem, to ko ona masina za corona test sto nam poklonili Kinezi, sve zvucna imena.
Kolika snaga treba da bude na izlaznim atenama da bi se proizveo efekat koji nastaje kaod ekspozike A bombe i przi svu elektroniku. I sad takav jedan kamion svekne zracenje i za 10 skundi doleti pravo na antenu protivnicka raketa koja možda ima ili nema elektroniku kao sto je Mig-25 ima lampe umesto IC silicijumskih procesora..
To oko lovca koji je dron mnogo ste gledali film Stealth tamo je to bio USA lovac sa mogućnoscu vertikalnog uzletanja i vestacke inteligencije. Može se sve snimiti ali vestacka inteligencija nije dotle stigla. Tako su i u ovom ratu neki snimci lazirani,uzeti iz video igrica a neki su stvarni. Ako vestacka inteligencija toliko uzapreduje te masine će prvoeliminisati ljude.
Vrhunac svehga he što se Azer sa senom seta po Karabahu i žena mu snima unistene kuce koje su oni unistili, bolesnici.
dituartu
(eng)
24. novembar 2020. u 08.56
Pa sa „strucnjacima” kao ti jedini mogući metod objašnjavanja je takav,kvaziintelektualni-inzenjer-konobar koji bi da objasni nešto sto je procitao.
Teletabisu NIKO OZBILJAN koji se razume u tehniku se ne smeje Rusima ,za tvoju informaciju već kad postiras to što postiras evo ti jedan video sa Izraelske konferencije o raketnom naoruzanju gde ti objašnjavaju neke stvari.
https://www.youtube.com/watch?v=UUPKQi4Nbc0

Obrati paznju teletabisu na deo od 24 minuta gde objašnjava šta Rusi montiraju na Iskander (samo u njihovim verzijama)
Kada vidis onda nam prepricaj da vidimo jesi li naucio lekciju.
Kada vidis da je ta mala sprava koju su Rusi spakovali velicine flasice za vodu a americki ekvivalent velik jednu tonu biće ti jasno zašto se niko ne smeje osim teleta poput tebe.

Sa druge strane onako uz put da ti objasnim za MiG 25, to je avion napravljen SAMO sa jednim zadatkom koji je uspesno obavio a to je da zaustavi razvoj XB-70 bombardera, i ništa vise. Kada se MiG pojavio XB-70 su ameri u staro gvozdje poslali.
A onda je ruski pilot preletio u Japan sa 25-ticom sleteo i kada su videli da je ceo napravljen od nerdjajuceg celika,poceli su da se ismejavaju po medijima, smejali se dok ga nisu izvagali.
Bio je tezak kao da je pravljen od aluminijuma,lepi osmeh im je nestao sa lica a gubice se zatvorile.Pokusavali su bezuspesno celu deceniju da iskopiraju tehnoligiju zavarivanja celika.
MiG 25 je remek delo inzenjerstva jedan od najvecih tehnoloskih cuda u avijaciji,ali telad poput ovoga zagorca teško da mogu u buragu da svare.
dituartu
(eng)
24. novembar 2020. u 09.11
Ah da lampe u MiG 25 pa s obzirom da je XB-70 nuklearni bombarder a Mig 25 imao zadatak da ga zaustavi jedini validan i ispravan način odbrane od EMP udara tokom nuklearne eksplozije je bila lampa.
Još da dodam da u to vreme silicijumska tehnika nije nigde bila na nivou da joj se verovalo.

Danas imaš teletabisu MiG 31 naslednik 25 ice avion koji leti 3 maha sa phased array radar (radar naravno 20 godina pre modernih amera) pregled mu je kao u AVAKSa sa raketama dometa 400 km.
Tako umrezeni a to umrezavanje su prvi izveli na svetu (dans se ameri hvale sa F35 kako jeumrezen kasne samo 20 godina) cine zid koji ni jedan F teško da može da probije.
Sale_22Poruka negativno ocenjena. Pokaži

Sale_22
(Borac za PRAVDU)
24. novembar 2020. u 09.25
Zna drtina i kake su platine na migovima i kake su ainspricpumpe na suhojima samo nema odgovora kako je moguće da u srex oandemije rasoala bisanska pedercina održava koncerte po Beogradu i izlaze ljude zarazi.
dituartu
(eng)
24. novembar 2020. u 09.38
U pravu si ja ne znam jer nisam zainteresovan za Bozu Vrecu kao ti ,vidim pratis ga na Instagramu.
zlatiborac
24. novembar 2020. u 11.07
Eve ga stize (eng) iz Zence - potomak Alije Sirotanovica - udarnika.
A koji je na pitanje 'slavnog vodje„: šta želi za nagradu?
odgovoriJo: 'veću lopatu'.

p.s. razume se samozvani (eng) u tehno: 'ko Marica u krivaka'.
;-)”
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
24. novembar 2020. u 12.44
@trtmrt,

Mig-31 au max speed 3.000 km/h, jao nisam znao da postoji kad bi se gadjali tramvajima

Sr-71 pre koiko godina 3.529 km/h januar 1966

F-35 2.200 km/h a hvale ga iako padaju a porede ga sa Mig-31

Sve je to po narodnoj: Svaki ciga svoga konja hvali

Okaci ti tvoje trtljanje macku o rep, nismo videli na delu ta dostignuca
uvek ih neko nešto zezne. Koliko te placaju za velicanje ruske tehnike, koliki procenat imaš. Kako ta tehnika kad treba ono ispadne corak, dolete Izraelci na svojim krntijama i shebu pola Siriskih aviona i PVO.
Rusi imaju dobre pilote za aeromitinge gde izvode nemoce akrobacije pa se nekad skrljau, secam se lika koji se skrljao nije se izvukao iz poniranja ali se katapultirao sa maltene 0m visine i istao ziv i nepovredjen. Kkao bese ono Turci skinuse Su-25 sa F-16, nit je mogo da utekne a nije ni znao da ga gadjaju, nešto mu zatajio sistem dojave da je naciljan pa da se na vreme katapultiraju. Imaš li ti pojma ciju tehniku bezicnog neta smo kupili kad se pojavio, Briskom, Izrael, ja pustio u jednom institutu u BG.
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
24. novembar 2020. u 13.10
@trt-mrt
Šta ovo bi? Jel to Ruje neće da nam prodaju njihove?

08.10.2020. — Samo tri meseca nakon što je Srbija kupila od Kine šest dronova, koji se ... pominjao zainteresovanost Srbije da kupi turske borbene dronove.

05.10.2020. — Srpska državna delegacija otputovala je danas u Ankaru, gde će ugovoriti kupovinu više sistema borbenih bespilotnih letelica tipa „bajraktar”.

dituartuPoruka negativno ocenjena. Pokaži

dituartu
(eng)
24. novembar 2020. u 13.43
Mig-31 au max speed 3.000 km/h, jao nisam znao da postoji kad bi se gadjali tramvajima

Sr-71 pre koiko godina 3.529 km/h januar 1966

F-35 2.200 km/h a hvale ga iako padaju a porede ga sa Mig-31
-----------------------------------------------
Veze ti nemas sa zivotom ali bukvalno,
SR 71 izvidjacki avion sa totalno drugom namenom i potpuno drugacije konstrukcije.(samo ovo tvoje poredjenje mi kaže da si poluinformisani internet gugler s obzirom da sva slova još nisi naucio treba ti vremena da se ustimas)
MiG 31 je iskljucivo samo presretac i leteci radar a F35 Visenamenski avion 5. generacije.Poredjenje dve razlicite kategorije koje tehnicki obrazovana osoba od sramote ne bi ni pomislila da uradi.


Su 25 jurisni avion iskljucivo za ciljeve na zemlju nema radar jer mu ne treba ,uopste nije namenjen za nikakve vazdusne borbe.
Pilot u njemu nema pojma ko je iznad i zato mora biti pokriven sa lovackom zastitom,

IDI U SKOLU NAUCI Nešto KONOBAR
dituartuPoruka negativno ocenjena. Pokaži

dituartu
(eng)
24. novembar 2020. u 13.46
Su 25 može da obori bilo koji lovac star vise od 50 godina jer je ta kategorija Su aviona bez radara i nije za vazdusne borbe.
zlatiborac
24. novembar 2020. u 14.12
Eve ga jopet samozvani (eng) sofer na krmaci - pilot na drljaci.

p.s. Lupa 'ko Maksim po diviziji' , a ne znade oklen je supalj.

;-)
dituartuPoruka negativno ocenjena. Pokaži

dituartu
(eng)
24. novembar 2020. u 14.12
Imaš li ti pojma ciju tehniku bezicnog neta smo kupili kad se pojavio, Briskom, Izrael, ja pustio u jednom institutu u BG.
----------------------------------
Ti si jedino pustio vodu u WC da speres svoje sroonje koje quenjas .
Ha ha on pustio u INSTITUTU.
zlatiborac
24. novembar 2020. u 14.37
Pa dobro de, cova je pustiJo vodu, a ti ni to nemas - već brises
supak sa kazibrstom - cas jedne, cas druge ruke...

;-)
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
24. novembar 2020. u 15.39
@trt-mrt
Pa ti si ekspert za ništa...SR-71 je napravljen odavno i preletao je preko SSSR kako mu se prohte. To sto je dobio namenu izvidjackog aviona, prvobitne verzije imale su rakete vazduh-vazduh, nisu se kacile nego su bile unutar trupa aviona i polopci su se otvarali ispustali raketu koja je onda startala. Pošto je skup za održavanje nameski su ga preorjetisali u izvidjacki i zato nema oznak F-. Da li imaš pojma da su pilote po sletanju usled velike brzine aviona i zagrevanja vadili zajedno sa delom kabine iz aviona.
E sad seruckanje oko su-25 to je kao nas orao koji je pokradeni engleski jaguar, nije imao ni IC mamce ni bilo kakvu defanzivnu opremu. To što se seruckas da mu ne treba zastita jer ide u pratnji lovaca, pa gde su bili ti lovci da ga zastite. Koristiti krseve, bez ikakve moderizacije u silju samozastite u cilju bombardera i onda ga zvekne ko god oce i posalje na zemljicu. Glupa taktika za 21 vek.
Ajde mentosu kaži ti meni koji je putnicki mlazni avion mogao da sleti bez motora a da se ne skrsi.
bezdomni
(maestro)
24. novembar 2020. u 16.11
Migovi 31 u pratnji posejdona i cirikona i ss750 lux i kolone Lada niva vise modela prebacene u baze u Mexico.
Najnoviji tenkovi t72GTI su prebaceni u velikom broju u baze kod Toronta.
Tri nosaca aviona klase Pijani Boris krstare ispred istocne a 4 klase Abramovich ispred zapadne obale.
Ne smeju ameri da glasno kihnu okruzeni totalno.
I onda su se princ i princeza vencali i živeli sretno sve dok nisu umreli na kraju zivota...
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
24. novembar 2020. u 16.43
@trt-mrt,

Nabiflo si podatke iz reklamnih publikacija. Jedno je reklama naoruzanja a drugo šta to naoruzanje stvarno može. Svaki podatak koji napisem ti skreces na drugu temu, na ocite cinjenice nemas odgovor. Sto na aeromitizima gde se trguje avionima rade neverovatne akrobacije. To rade da impresoniraju kupce. To sto tamo urade u stavrenosti 99% pilota nije u stanju da izvede. Imam opet pitanje za tebe, koliko prosecan vojni pilot lovca izvede avio-poletanja u jednom dana, koliko Izraelski pilot izvede avio-poletanja u jednom danau kad je frka.
bezdomni
(maestro)
24. novembar 2020. u 17.09
Cast i Slava borbenom avionu mig21 i svima koji su ga napravili.
Rat u Vijetnamu pokazao se da vrijedi vise od tadasnjih americkih lovaca.
Poslije toga na zalost vodilo se mnogo ratova na raznim lokacijama ali nikad nijedno oruzje sovjetske proizvodnje nije uspelo parirati americkom.
Irak Libija Sirija SRJ Evo sada i Armenija...

dituartu
(eng)
24. novembar 2020. u 17.16
A šta mislis da su Ameri udarili na Srbiju sa F16 starim verzijama iz recimo 85 u brojcanom odnosu 1:1 a ne 100:1 i tako isto u Iraku,Libilji,...
da li bi onda americko oruzje bilo nepobedivo.
Ili Drugacije receno da su Srbi imali poslednje verzije MiG 29 koristene u Rusiji i AA raketama dometa 120Km kao i podrsku neke vrste AVAKSA a u isto vreme da je odnos 1:1 brojcano.

moje pitanje je tebi bezdomni : IMaš LI TI UOPSTE MOZGA DA JE OSTALO U TOJ TINTARI KADA DONOSIS TAKO GLUPE ZAKLJUCKE.
Laci_74
(Jugosloven)
24. novembar 2020. u 19.12
Nisam ljubitelj takozvanih milijardera, ali ne znači da ću da ignorisem njihove zakljucke:

https://www.youtube.com/watch?v=RNjPE26EYJs
AMERIKANAC KUPIO RUSKI MIG 29: Posle prve vožnje nije mogao da dođe sebi, otkrio sve detalje leta!
https://tinyurl.com/y3rvxfdv

DikanPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Dikan
(Само буздованом)
25. novembar 2020. u 01.13
Писао је наш велики војни аналитичар Бездомни и ово:

--------------------------------------------------------------
bezdomni
(maestro)

19. мај 2017. у 16.41

Davidenko ako mislis da gresim može i opklada.
1 januar 2018 ako Rusi Još budu u Siriji imali bazu ja gu ovde napisati da sam glupan.
A ako odlete iz Sirije ti to isto napraviti.
Vazi?

--------------------------------------------------------------

Говедо глупо...
bezdomniPoruka negativno ocenjena. Pokaži

bezdomni
(maestro)
25. novembar 2020. u 01.41
Molim cenjene diskutable da umesto sto pišu o meni napisu GDE I KADA su Rusi upotrebi li te svoje strane rakete i avion i oborili neki savremeni borbeni avion?
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
25. novembar 2020. u 06.12
@trt-mrt,

Evo na svako pitanje kojepostavim @trt-mrt nema odgovor. Sad je prestao i da replicira, oddjednom skrece na drugog diskutanta.
evo najusio sam gde se on muva:
https://tinyurl.com/y6zvtgum
a možda i radi kao spoljni saradnik za Sputnjik
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
25. novembar 2020. u 06.19
@tre-mrt,
https://tinyurl.com/yxzmj3xq
РАСПОРЕЂУЈЕ СУПЕРМОДЕРНЕ СИСТЕМЕ ЗА ЕЛЕКТРОНСКО РАТОВАЊЕ „ПАЛАНТИН”

Ово „ПАЛАНТИН” много ми личи на злоћу и Ратова звезда Палпатина.

Nigde ne spominju da sistem proizvodi EMP efekt
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
25. novembar 2020. u 06.33
@trt-mrt,
Мало едукације за тебе

Рат за Карабах најавио ратове са истовременим нападима стотина дронова-камиказа
15:59 19.11.2020
ПРЕДСЕДНИК АЗЕРБЕЈЏАНА СЕ ПОХВАЛИО ДА СУ ДРОНОВИ ЈЕРМЕНИМА НАНЕЛИ МИЛИЈАРДУ ДОЛАРА ШТЕТЕ

Harop - израелски дрон-самоубица који

је користила армија Азербејџана

* Азербејџанци су користили велике турске дронове Bayraktar TB2, као и израелске летеће пројектиле Harop и дронове Skystriker. Harop су, у ствари, беспилотне летелице самоубице – ударни системи за једнократну употребу

* Дронове је много теже погодити од авиона и хеликоптера јер се за њихову производњу користи много композитних материјала уместо метала, а и ситнији су па их радари региструју на врло малој удаљености. Проблем је и што праве буку попут аутомобила

* И Иран располаже дроновима-атентаторима. Један од њих је наводно оборио авион ЦИА у Авганистану, у којем се налазио Мајкл д'Андреа, високи званичник ЦИА одговоран за познати атентат на генерала Касема Сулејманија у Багдаду

* Већ кроз пет или шест година команданти већих јединица суочаваће се са нападима и до 200 дронова-самоубица који ће почети да се обрушавају за само 30-40 секунди. Зато ће сви тенкови и борбена возила пешадије нападнутих јединица морати да имају чиме да обарају „птице” таквих јата...

__________________________________________________________

У РАТУ за Карабах, који су Јермени игубили, важну улогу су одиграли дронови и борбене летелице-камиказе.

Председник Азербејџана, Илхам Алијев, рекао је да дронови азербејџанских оружаних снага Јерменима уништили наоружање и војну опрему вредну милијарду долара.

Азербејџанци су користили велике турске дронове Bayraktar TB2, као и израелске летеће пројектиле Harop и дронове Skystriker.

Harop су, у ствари, беспилотне летелице самоубице – ударни системи за једнократну употребу.

Турска такође производи такве борбене машине. На пример, Каргу - квадрокоптер са системом за нишањење, сателитским радио-управљачким каналом и експлозивним пуњењем.

У рату за Карабах се потврдило да официр на првој линији фронта више не мора да чека да укопани и маскирни противнички тенк отвори ватру, па да радио-везом тражи артиљеријску ватру. Нити да чека да његови тенкови или противтенковске ракете погоде непријатеља који се открио.

Сада они свој део бојног поља могу посматрати из ваздуха, идентификовати важне циљеве и уништити их дроновима - ништа не питајући и не чекајући никога.

Овај рат је показао да ударни дронови знатно повећавају непријатељске губитке и истим коефицијентом смањују губитке својих снага.

Показало се и да рат постаје јефтинији јер се више не мора трошити по неколико артиљеријских граната на уништавање једне мете.

Ударни дрон постиже више, а мањи је трошак ако га изгубите у борби него да утрошите за исти учинак одређени број артиљеријских пројектила.

Ударни дрон израелске производнје Sky Striker

И Иран располаже дроновима-атентаторима. Један од њих је наводно оборио авион ЦИА у Авганистану, у којем се налазио Мајкл д'Андреа, високи званичник ЦИА одговоран за познати атентат на генерала Касема Сулејманија у Багдаду.

Дронове је, поред свега, много теже погодити јер се за њихову производњу користи много композитних материјала уместо метала, а и ситнији су па их радари региструју на врло малој удаљености. Проблем је и што праве буку попут аутомобила.

Против дронова се успешно могу користити хеликоптери попут руског Ка-52, али су им за то потребни другачији радари и ракете ваздух-ваздух.

Техничка могућност преношења података о ласерски означеном циља са ПВО радара посадама тенкова и борбених возила пешадије - да би и они могли да обарају макар дронове и хеликоптере – више није фантазија.

То омогућавају и постојеће војне технологије, али то не може бити реализовано за шест месеци јер је то озбиљан посао који подразумева и интегрисање ПВО са опремом копнених снага. За то већ постоје брзометни топови калибра 30 и 57 мм чији пројектили се могу наводити на циљ.

И Карабах је показао да су ударни дронови-камиказе постали обуиљна сила и претња. Турци су их и у Сирији и у Либили користили под контролом специјално обучених оператера.

Јермени су морали да се носе са истовременим нападима 2-4. Турска је у стању да организује синхронизовани напад са десетак, а Американци већ раде производњи целих јата таквих дронова која ће нападати аутономно.

У једном јату моћи ће да их буде и по сто.

Један од начина да се зауставе је и постављање испред њих тзв. фрагментационог поља такве густине да кроз њега не могу да прођу.

Већ кроз пет или шест година команданти већих јединица суочаваће се са нападима и до 200 дронова-самоубица који ће почети да се обрушавају за само 30-40 секунди.

Зато ће сви тенкови и борбена возила пешадије нападнутих јединица морати да имају чиме да обарају „птице” таквих јата...

Ово је можда главна војно-техничка лекција другог рата за Карабах.
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
25. novembar 2020. u 11.16
@zoxthegreat
Zašto antislavista? @trt-mrt se navrzo da deli pamet i da pokazuje d aje njegov najveci. To sto je on bubo ja sam cito nosalanto, cita strane casopise, imao punu kucu modela i na kraju i verzija jedog te istog aviona...Covek vredja, misli uvatioboga za jajca. Da li je odgovorio na nekomoje pitanje? Nije. Zašto, jer nezna. To sto sam ja realno napisao da su urci i Azeri primenili nanoviju tehniku ratovanja a drugi pljuvali po meni, evo još ljudi ima isto mišljenje i saznanja. Normalno da mi je zao Jermena a kivan sam na Ruse jer su ispali velike pi*ke kao i uvek. Taj narod (Jermeni)je doziveo pogrom, istrebljenje od strane Turaka, kao sto sad Turci istrebljuju Kurde. Svet mirno gleda, Rusi zarad gasovoda cute a Erdogan umišlja da je novi Muhamed. To što se mora iz Crnog mora da prođe kroz dva moreuza to ne znači da treba Rusi vecno da trpe da ih Erdogan zahebava, bas me zanima šta će biti kad Putin umre od raka pluca. Da li će umesto njega doći neko kome će biti pun qurac Erdoganovog kecanja pa da izravna i izivelise te moreuze i proširi ih sa par nuklearki. To je jedino rešenje inače evo Turaka do Beca, Nemacku su već okupirali.
bezdomni
(maestro)
25. novembar 2020. u 17.25
Mi Srbi se samo trebamo nadati da će Rusi i Turci se sukobiti jer ako se nastavi ovaj trnd ruskog lizanja turske alatke neće puno vremena proćieto sultana u Srbiju.
dituartu
(eng)
26. novembar 2020. u 08.57
Mi Srbi se samo trebamo nadati ...
-----------
Srbi nemaju nikakvu potrebu da isticu da su Srbi,Pravoslavci,...itd.apsolutno nikakvu i to se može videti po hiljadama postova osim ako se predstavlja u njihovo ime.
dituartu
(eng)
26. novembar 2020. u 08.57
Mi Srbi se samo trebamo nadati ...
-----------
Srbi nemaju nikakvu potrebu da isticu da su Srbi,Pravoslavci,...itd.apsolutno nikakvu i to se može videti po hiljadama postova osim ako se predstavlja u njihovo ime.
dituartu
(eng)
26. novembar 2020. u 09.29
Pazi idiota on bi voleo da Rusija i Turska zarate ,pa rat ti bio u kuci kad ga toliko volis budalo primitivna.
zlatiborac
26. novembar 2020. u 10.08
svasta ;-),

Jopet se 'drug - potomak jaNJecih brigada' (eng) oglasava - umesto
cinjenicama već banalnim omalovazavanjem neistomišljenika.

Tako je to kad se nema šta vredno reci, pa ponavlja bljuvotine iz
bogate riznice svojih mentora po zlu cuvene 'kumrovacke skole'...

ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
26. novembar 2020. u 11.08
@trt-mrt,

Kad već dajes opis MIG_25 onda daj prednosti i mane i nemoj da pišes mitove

Tehnički opis Zbog toplotnih naprezanja nastalih u letu iznad 2 Maha, OKB Mikoian-Gurevich imao je poteškoća u izboru materijala koji će koristiti za letelicu. Morali su da koriste E-2 toplotno otporni pleksiglas za nadstrešnicu i nerđajući čelik visoke čvrstoće za krila i trup. Upotreba titana umesto čelika bila bi idealna, ali bila je skupa i teška za rad. Problem pukotina u zavarenim titanovim konstrukcijama sa tankim zidovima nije mogao da se reši, pa je umesto toga korišćen teži nikl čelik. Koštao je daleko manje od titana i dozvoljen je za zavarivanje, zajedno sa zaptivkama otpornim na toplotu. [12] MiG-25 je napravljen od 80% legure nikl-čelik, 11% aluminijuma i 9% titana. [22] Čelične komponente su nastale kombinacijom tačkastog zavarivanja, automatskog zavarivanja mašinama i metoda zavarivanja ručnim lukom. U početku je verzija presretača bila opremljena radarom TL-25 Smerch-A (takođe se naziva i proizvod 720), razvojem sistema koji je nosio raniji Tu-128. Iako moćan, a samim tim i dugotrajan i otporan na ometanje, sistemu je - zbog starosti njegovog dizajna i njegove namjene (praćenje i ciljanje američkih bombardera i izviđačkih letelica koji brzo lete) - nedostajalo pogleda / pucanja - donju sposobnost, što je ograničilo njegovu efikasnost prema nisko letećim ciljevima. (To je jedan od razloga zašto je zamenjen MiG-31 Migoian-Gurevich, čiji radar Zaslon ima tu moguć́nost.) Do trenutka kada je MiG-25 stupio u upotrebu 1969. godine, to je bio ozbiljan nedostatak, kao doktrina strateškog bombardovanja se kretao ka niskom prodiranju neprijateljske teritorije. Nakon što je Belenkova prebega u Japan izložila ovu manu Zapadu, vladin dekret izdat 4. novembra 1976. godine pozvao je na hitan razvoj naprednijeg radara. To je rezultiralo impulsno-doplerovim radarom Sapphire-25 sistemom ugrađenim u varijantu MiG-25PD. Kao presretač, tipično naoružanje uključuje četiri nadzvučne (M> 5) UR rakete vazduh-vazduh velikog dometa R-40T (R-40TD) sa termičkom glavom za usmeravanje i R-40P (R-40RD) sa poluaktivnim radarskim vođstvom sistem (maksimalni domet lansiranja, na visinskom cilju na putu sudara - 35–60 km). Rezervoar za gorivo može se okačiti ispod trupa. Letelica je mogla da nosi neupravljane gravitacione bombe u rudimentarnom napadu. [Citat je potreban] Budući da bombe neće težiti više i neće imati više vuče od svog redovnog tereta R-40 projektila, njene performanse nisu bile umanjene, što je dovelo do impresivnog bombardovanja podvizi; kada bi se oslobodila na nadmorskoj visini od 20.000 m i brzini iznad 2 Maha, bomba od 500 kg imala bi opseg klizanja od nekoliko desetina kilometara. [23] MiG-25 je bio teoretski sposoban da postigne maksimalnu brzinu od 3 Maha i plafon od 27 km (89 000 ft). Njegova velika brzina bila je problematična: iako je bio dostupan dovoljan potisak da bi se dostiglo 3.2 Maha, morala je biti postavljena granica od 2.83 Maha, jer su motori prekomerno ubrzavali i pregrijavali se pri već́im brzinama vazduha, što bi ih moglo oštetiti bez popravke. [24] [25] Projektna brzina krstarenja je 2,35 maha (2.500 km / h) sa delimičnim dogorevanjem. Maksimalna brzina od 2,83 maha (3.000 km / h) sme da se zadrži ne više od 5 minuta zbog opasnosti od pregrevanja vazduhoplovne konstrukcije i goriva u rezervoarima. Kada temperatura vazduhoplovnog okvira dostigne 290 C, lampica upozorenja se pali i pilot mora da smanji brzinu vazduha. Korišćenje delimičnog gorionika i nadmorske visine leta 19.000–21.000 m omoguć́ava doseg samo 230 km manji nego kada se leti 0,9 Macha na nadmorskoj visini 9.000–10.000 m. Maksimalna nadmorska visina leta bez dogorevanja je 12.000 m. [26] Loša potrošnja goriva u podzvučnom režimu, a time i opseg, rezultat je motora koji imaju izuzetno nizak odnos pritiska od samo 4,75 pri podzvučnim brzinama. Specifična potrošnja goriva (SFC) motora iznosi 1,12 u krstarenju i 2,45 sa dogorevačima. [27] Poređenja radi, ovo je 50% gore u krstarenju od prve generacije F100 motora od F-15 Eagle, ali SFC sa dogorevačima je gotovo jednak uprkos tome što je F100 daleko noviji dizajn motora. [28]
dituartu
(eng)
26. novembar 2020. u 11.20
donju sposobnost, što je ograničilo njegovu efikasnost prema nisko letećim ciljevima.
---------------------
Da govedo glupo zato što MiG 25 nije ni namenjen za niskoletece ciljeve nego je napravljen za XB-70 SAMO ZA TO

Bila je bitka sa vremenom da se napravi protivoruzje za XB-70
Idi guglaj još budalo ako razumes uopste šta pišes.
11% aluminijum je koristen za delove koji nisu bili izlizeni toploti.
Šta uopste hoćeš da kažeš svojim glupim komentarom.
Ovo sto pišem sve do sada je moje znanje koje imam a ne guglanje ,telematoro meni je to profesija za razliku od tebe konobaru.
dituartu
(eng)
26. novembar 2020. u 11.26
sme da se zadrži ne više od 5 minuta zbog opasnosti od pregrevanja vazduhoplovne konstrukcije i goriva u rezervoarima. Kada temperatura vazduhoplovnog okvira dostigne 290 C,
---
Sve te stvari su potpuno irelevantni za cilj koji postignut a to je zaustavljanje proizvodnje XB-70

Ista situacija se desila u novije vreme sa MiG 31 koji je zaustavio projekat B1 bombardera eno ih sada B1 služe za paradiranje i rat protiv Libije i sličnih država.

ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
26. novembar 2020. u 11.34
@trt-mtr,

a ostalo oko motora i pregrejavanja...basi si teski zaludjenik...Teski zaludjenik (rusofil) ako ne i njihov covek na platnom spisku.

Ono za Iksader i flasicu vode, fora je uvek to i vrapci znaju da izvozna varijanta je uvek osakacena ali Jermenija je bila deo SSSR i u paktu sa Rusijom tako da bi taj famozmi EMF trenbalo da ima. Lepo lik prica i onda taj deo velicine flasice za vodu proglasava da je to nešto revolucionarno u odnosiu na projektil sa kojim poredi. Pretpostavljam da je to izvadjeno možda iz nekog Iksandera kojim su Rusi gadjali ali ne zna gde i koga jer je to samo jedna polurastopljena defomisana masa koju predstavlja kao EMF. Sad kad poredim sa onim kamionima pa šta će im kamioni za EMF kad može da smeste par komada u Armatu i to onu bez posade, nit će ko da zagine, moz krkne jači oklop na Armatu. Ali vole ljudi kamione...
dituartu
(eng)
26. novembar 2020. u 11.52
a ostalo oko motora i pregrejavanja
-----------------------
Zagorac ,potpuno nebitno što se zagreje pa i da izgori bitno je da je imao dovoljno vremena da ispali raketu na XB 70

posle pilot može i da iskace iz MiG ako hoće.

Milijarde dolara razvoja su stopirane jednim MiG 25 avionom kome se pregrevaju motori

kapiraš li zagorac,ulazi li ista u tintaru ...izgleda samo P...S da ti ulazi
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
26. novembar 2020. u 11.55
@rtr-mrt
Sve te stvari su potpuno irelevantni za cilj koji postignut a to je zaustavljanje proizvodnje XB-70

Ista situacija se desila u novije vreme sa MiG 31 koji je zaustavio projekat B1 bombardera eno ih sada B1 služe za paradiranje i rat protiv Libije i sličnih država.
----------------------------------------------------------------------
Jesil ti toliki naivac pa na kome sve vreme USA silji qurac, na malim zemljama koje nemaju tehnicki opremljenu armiju. Tako poredis nas i njih kad su nas rokali, nasa PVO krs, avioni krs a oni rokaju krstarecima i taj F-117 sto smo skinuli nije pilot drzao propisanu visinu jer da jeste nismo imali sa cime da ga skinemo.
Jedini polu sukob je bio oko Kube i tu su ako se dobro secam ruje se vratile nazad a ruska podmornica bila je primorana da izroni jer ju je okruzila USA flota, u direktan sukob nisu usli najverovatnije da su ako je bilo još podmornica na vreme utekle.
Sad će novi rat Izrael-USA na Iran, šta Iran ima osim prsluka i samubica. Gadjace ih topovima PVO predstava za narod kao i nad Beogradom 1999 a ne mogu da im prismrde jer ovi ispale sa visine raketu i beze. Secam se Lazanskog kako je lozio narod preko radija, oborili smo, sad će da uvate pilota a ono uvek cvrc. Nije mi jasno sto ruje onoliko digose frku ovajz adnji upad USA broda kad se pre koljo vremena pisali mitovio SU- ne znam kojem koji je ladno blokirao svu elektroniku i onesposobio USA ratni brod, pa mogli su to i sad i da ga
zarobe malo prosetaju pred kamerama radi reklame. U USA smena vlasti + korona di ćeš bolje prilike za reklamu i prodaju ruske tehnike, lova do krova. Ko SFRJ, Vijetamu papovke a za amere pravimo granate, nameska cvetala.
dituartuPoruka negativno ocenjena. Pokaži

dituartu
(eng)
26. novembar 2020. u 12.08
Tako poredis nas i njih kad su nas rokali, nasa PVO krs, avioni krs a oni rokaju krstarecima i taj F-117 sto smo skinuli nije pilot drzao propisanu visinu jer da jeste nismo imali sa cime da ga skinemo.
----------------

Prvo kojih „vas” vi ste druga država koja je u ekstazi gledala i nadala se da će Srbiju baciti na kolena

Drugo ...

Ha ha ha KAKVU PROPISANU VISINU idiote gde si video propisane visine u ratu
pa je li ti na narkoticima ili si bezao iz skole kad se ucilo domaćinstvo i fiskultura.
Mislis presao iz „propisane” klase A u klasu B greškom i još se najavio kojim kursom pa ga VJ skinula
je li to po vasim medijima u Mordoru kad se prica o F117, šta kaže tisak
Javljaj

dituartuPoruka negativno ocenjena. Pokaži

dituartu
(eng)
26. novembar 2020. u 12.12
I ako je sishao sa „propisane” visine šta ga briga ako je nevidljiv ,mogao je u autoputem da se vozi da ne trosi gorivo za let jer je nevidljiv.
Sto da ne
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
26. novembar 2020. u 12.41
@trt-mrt,

Tebi ocito fali neka daska u glavi kad ti za sve imaš neka nebulozna tuumacenja. Evo jednostavno srpski , nasa PVO mogla je da dobaci sa onim što je imala do odredjene visine. NATO je to znao i svi leteli na većim visinama od onih koje mi možemo da dobacimo. Te bajke o nevidljivosti, pusti to za decu, ima samo manji radarski odraz. Ispale raketu na oznaceni cilj i tutanj. PVO iznad grada i da može da gadja nešto ne sme jer ako pogodi taj krs pada na grad na ljude. Gledao sam noćimakako ladno preluce, istovare na oznacene ciljeve i ladno prelecu preko BG. Dosta mije vise repliciranja na toliku gomilu gluposti, smaras maksimalno
dituartuPoruka negativno ocenjena. Pokaži

dituartu
(eng)
26. novembar 2020. u 12.47
Ovako da ti kažem nešto teletabisu NEVA sa kojom je pogodjen F117 ima max Flight Altitude 18000 metara
a sada F117 ima max altitude 14000 metara

Sad mi objasni koja je propisana visina da bi izbegao NEVU.

Tele jedno
dituartuPoruka negativno ocenjena. Pokaži

dituartu
(eng)
26. novembar 2020. u 12.49
Šta kažu u rvackoj koja je „propisana ” visina ali ona da je pilot siguran recimo ko tebi 100%
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
26. novembar 2020. u 14.48
@trt-mrt
Ovako da ti kažem nešto teletabisu NEVA sa kojom je pogodjen F117 ima max Flight Altitude 18000 metara
a sada F117 ima max altitude 14000 metara
-----------------------------------------------------------------------
Prosto i jednostavno to je max visina, ne gadjas se pravo uvis niti Neva lanser može u taj polozaj kao s-300 i noviji. Uzmi hipotenuzu koja je uvek veca od kateta i možda će ti biti jasno.
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
26. novembar 2020. u 15.22
Nemoj samo bukvalno da ovo tumacis kao kosi hitac. Avion je lova F- ima dojavu da ga gadjaju, vrluda da izbegne pogodak, raketa vrluda da bi ga pratila i ta tazlika se brzo potrosi ako nije proleteo bas njima ispred nosa.
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
26. novembar 2020. u 15.54
I taki su jermeni ocekivali pomoć od Rusije kao saveznika, Srbija potpisala (tadasnja SRJ) kapitulaciju. Sad zicamo po koji helkopter od Amera, Rusa, nešto naoruzanja, daju po malo, 1244 nam je sveto pismo o koje oni brisu straznjicu. Mi smo sad jedna balkanska kolonija.
dituartu
(eng)
26. novembar 2020. u 16.01
Prosto i jednostavno to je max visina, ne gadjas se pravo uvis niti Neva
-----------------
To je operativna visina do koje mogu da se gadjaju ciljevi. Kapiraš telac ,...ne kapiraš,...kakav vertikalno hitac budaletino maksimalna daljina je 35 Km a po visini 18 .Je li može biti jasnije ne može ali budali je uvek nejasno.
dituartu
(eng)
26. novembar 2020. u 16.05
Znaci NEVA skida ciljeve do 18 km a F 117 leti maksimalno do 14 km sada nam objasni koja je to propisana visina za F117 gde je trebao da leti pa da ga sigurno ne skinu ovi iz RVPVO kako si tvrdio u prethodnom komentaru .Objasni to u šta si se upetljao kao mladi simpanza u lijane
dituartuPoruka negativno ocenjena. Pokaži

dituartu
(eng)
26. novembar 2020. u 16.20
Mi smo sad jedna balkanska kolonija.
-----------------
Da u pravu si rvacka je bankarska kolonija, dugujete 40 milijardi eura na 3 miliona stanovnika ne bi vam ni onaj u Albaniji pozavideo na situaciji.
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
26. novembar 2020. u 16.32
@dituartu,

Prostacino smiri zivce, dobices infarkt. Jel ti krivo Srbin i baskarim se usred Beograda i nerviram napaljenje mlade majmune. :D :D :) Pravi si primerak za kafanu , ono neku rupcagu , recnik ti je prostacki da je to strava.
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
26. novembar 2020. u 16.48
@dituartu,

https://tinyurl.com/y23w88el
AZERI NAORUŽANI DO ZUBA STIGLI DO HRIŠĆANSKOG MANASTIRA
Pogleda staa Azeri rade Rujama, hebu ih u zdrav mozak a Ruje ponele one silne kamione protiv dronova umesto da ko Kinezi na Indice puste one mikrotalasne i ovi povracaju, peku se i pobegnu . Ništa Ruje cute
Cuvaj se Covid-19 vlada, sve bolnice pune, ako treba ostavi adresu da ti posaljem sedative za smirenje, ko će ti sad doći kad su sve hitne zauzete. Sad si kreno u izucavanje budzeta rvatske, mnogo je to za tebe
dituartuPoruka negativno ocenjena. Pokaži

dituartu
(eng)
26. novembar 2020. u 16.54
Nerviram se, he he... pa ja se zabavljam kad čitam gluposti koje pišes i kako se zapetljavas kao sto rekoh kao mladi simpanza u lijane
dituartuPoruka negativno ocenjena. Pokaži

dituartu
(eng)
26. novembar 2020. u 16.59
gde ćeš bolje zabave od citanja tvog doktorata na temu dronova, barjaktara, hipotenuza i parabola,integrala, vertikale i horizontale. Ti jednostavno drobis sagovornika znanjem
bezdomni
(maestro)
26. novembar 2020. u 17.23
Na ovog kituartu ne treba uopste obracati paznju. Ko krene svaki post vredjanjem nije uopste bitan. Predstavio se sto rece jedan od pametnih diskutanata pokazao je ličnu kartu prostaka i neobrazovane ublehe i sa takvim ne treba uopste diskutovati. Neka vredja koliko hoće time samo pokazuje ko je on u stvari. Strogo ignorisati.
A što se tiče Armena platili su lekciju koju su mnogi prije njih platili.
Savremena Rusija koju vode sumnjivi tipovi kojima ni kurve ni broj racuna ni vanbracnu decu ne mogu izbrojati i koji su se obogatili na zna se koje nacine nije nikome pouzdan saveznik.
Uvek će se okrenuti onom ko vise plati čak su i svoje rođene Ruse izdali u Ukrajini i ostavili na milost fasistima koji su ih žive palili.
Čim nema novcane koristi na racune odredjenih osoba nema ni ruske pomoći. Prosto.
Treba svaki lider koji svom narodu želi dobro da bude oprezan i ne dozvoli nikad da bude ovisan o ruskoj pomoći.
dituartu
(eng)
26. novembar 2020. u 17.35
Pa bolje biti i grub na rečima nego sizofreni pacenik zeljan dokazivanja po svaku cenu pa i multipliciranja i registrovanja nikova u jedno desetak verzija,je li tako bezdomni,deda,sale ,precanine i ostali tvoji duhovi u jednome telu

dituartu
(eng)
26. novembar 2020. u 17.37
Vidis da najviše minusa dobijem kad spomenem rvacku ,interesantno bas uvek i na tom mestu...he he he
zlatiborac
26. novembar 2020. u 17.44
ali zato redovno i najviše dobijas sendvice iz sindikalne podruznice
;-)
dituartuPoruka negativno ocenjena. Pokaži

dituartu
(eng)
26. novembar 2020. u 17.47
Zagorac prikljuci se grupnoj ekipi u jednom telu nisam te naveo ,izvini.
zlatiborac
26. novembar 2020. u 20.49
Taman posla drug (eng), nema šta de se izvinjavas,

Kad i gde god se pojavis, umesto da smislis šta ćeš reci,uglavnom se razgovaras sam sa sobom. I sa nekakvim i samo tebi znanim ciframa & kombinacijama frljas-ganjas : ko Don Kihot sa vetrenjacama.

p.s. ponasas se ko u nekoj palanackoj krcmi - igrajuci tombole...
;-)
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
27. novembar 2020. u 05.47
Vojska Jugoslavije za vreme bombardovanja

U vreme bombardovanja, Vojska Jugoslavije je u okviru svog Vazduhoplovstva i PVO imala radare američke izrade AN/TPS-70 i AN/TPS-63, i britanski C-600, čiji je operativni opseg na centimetarskim i decimetarskim talasnim dužinama, kao i radare sovjetskog porekla koji rade na talasnim dužinama od gotovo dva metra i koji su i na velikim odstojanjima uspešno otkrivali avione sa smanjenim radarskim odrazom. Upravo su radari sovjetske izrade P-12 (ušao u upotrebu 1961) i P-18 omogućili otkrivanje letelica koje su ostalim radarima ostale nevidljive.

Velika pretnja za radarske sisteme i Protivvazdušnu odbranu Vojske Jugoslavije su bili antiradarski HARM projektili i sistemi za elektronsko detektovanje. Zbog toga su radari bili uključivani na kratko, a poruke nisu slate elektronski, već preko kurira, dok su radari i lanseri raketa često menjali svoj položaj.

https://tinyurl.com/yxnttvv9
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
27. novembar 2020. u 07.19
Snalazljivi Itanci
Američki lovci F-14 naoružani sovjetskim raketama
https://tinyurl.com/y4wymxuv
Na internetu su se pojavile fotografije lovaca F-14 američke proizvodnje, opremljene sovjetskim raketama R-27. Još za vreme hladnog rata iransko Ratno vazduhoplovstvo je uspelo da kombinuje oružje protivnika.
Gruman F-14 „Tomket” je američki lovac dvosed četvrte generacije sa promenljivom geometrijom krila, koji se proizvodio od 1974. do 1992. godine.

Iran je jedina zemlja kojoj je avion isporučen iz SAD posle primirja. U američkoj avijaciji F-14 je zamenjen sa F/A-18 „Hornet” (zvanično, američka mornarica i dalje koristi verziju lovca koji poleće sa nosača aviona). Iransko vazduhoplovstvo ima 43 lovca „Tomket”, ali je nakon zahlađenja odnosa pokrenulo sopstvenu proizvodnju rezervnih delova. R-27 je sovjetska raketa „vazduh-vazduh” srednjeg dometa. Njen razvoj započeo je u SSSR-u, a proizvodnja u Rusiji. Savremene modifikacije raketa obezbeđuju uništavanje aviona, dronova i krstarećih raketa. Pored ruskih vazduhoplovnih snaga, R-27 je u službi u još osam zemalja. Ukrajina proizvodi svoju verziju rakete.
dituartu
(eng)
27. novembar 2020. u 08.31
To ti sada malo prouglao da se pokazes kako si pametan,znaš znanje,hipotenuza,horizontala,vertikala, visina...dijagonala,..
usvojio si znanje,.. znaš rad na racunaru i to si savladao

Kad će doktorat doktore stevane
dituartu
(eng)
27. novembar 2020. u 08.35
Nego da ti nama kažeš strucno koja je propisana visina za F117 pa da se razidjemo ko ljudi,.. ajde guglaj
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
27. novembar 2020. u 14.47
@trt-mrt
Su 25 jurisni avion iskljucivo za ciljeve na zemlju nema radar jer mu ne treba ,uopste nije namenjen za nikakve vazdusne borbe.
Pilot u njemu nema pojma ko je iznad i zato mora biti pokriven sa lovackom zastitom.

Ali_deda...
Kkao bese ono Turci skinuse Su-25 sa F-16, nit je mogo da utekne a nije ni znao da ga gadjaju, nešto mu zatajio sistem dojave da je naciljan pa da se na vreme katapultiraju.

Sto bi ja tebi uopste nešto odgovorio kad ni ti ne odgovaras na postavljena pitanja.
1.Gde su ti lovci koji prate su-25?
2. Lak pitanje na koje nisi odgovori: koji mlazni putnicki avion je moga da sleti ako mu otkazu svi motori i da se ne skrlja.
3.Malo teze pitanje: Koliko borbenih avio poletanja mogu u jednom danu da urade Izraelski piloti

dituartu
(eng)
27. novembar 2020. u 16.21
Kkao bese ono Turci skinuse Su-25 sa F-16, nit je mogo da utekne a nije ni znao da ga gadjaju, nešto mu zatajio sistem dojave da je naciljan pa da se na vreme katapultiraju.

------------
Opet tele ne zna šta piše ,Su 25 (frogfoot) nije MOGO DA UTEKNE
jer nije ni oboren, oboren je SU 24 opet druga potkategorija jurisnih aviona ciji je naslednik SU 34 ( e sa ovom 34-kom bi nekoliko F 16 imalo muke da mu pridju a ne da ga obore ).

Su 24 je stari model iz sovjetske ere i njegov dizajn je potpuno drugacije filozofije nego SU 25.

Jurisni avioni kategorije pre SU 34 nemaju sanse sami protiv lovca KAPIRaš LI TELE JEDNO,možda si zedan pa ti treba doneti kofu vode da loces.
dituartu
(eng)
27. novembar 2020. u 16.29
1.Gde su ti lovci koji prate su-25?
2. Lak pitanje na koje nisi odgovori: koji mlazni putnicki avion je moga da sleti ako mu otkazu svi motori i da se ne skrlja.
3.Malo teze pitanje: Koliko borbenih avio poletanja mogu u jednom danu da urade Izraelski piloti
------------------
Slusaj majmune teras se bre u 3 PM i ti i tvoji komentari sa pitanjima !@#$
zlatiborac
27. novembar 2020. u 17.18
Leleeee, koga to naše okice videee?
;-)
bezdomni
(maestro)
27. novembar 2020. u 18.48
Diskusije zvane igre bez granica.
Mimo svih dogovorenih pravila i osnovne kucne kulture.
Umesto diskusije na temu psovke i uvrede. Glupa neka propaganda koja nema smisla sa stvarnoscu.
Biser da su Rusi poslali Su34 umesto Su24 bilo bi problema da ga skinu.
Pa to kolega i jeste poenta čitave ove teme.
Ako imaju 34-etvorku zašto su poslali 24-etvorke koje još salju u borbu bez ikakve zastite.
Šta je razlog sadomazohizan ili nešto drugo.
Stalno prica imaju ovo imaju ono a u stvarnim realnim ratovima ništa od toga.
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
28. novembar 2020. u 05.08
https://tinyurl.com/y34l4jhk
PREOKRET OKO KARABAHA: Francuska izdala Jermene, ništa od priznanja Arcaha | Novosti.RS
https://www.novosti.rs/planeta/svet/939597/preokret-oko-karabaha-francuska-izdala-jermene-ništa-priznanja-a rcaha

NOVOSTI (https://www.novosti.rs/planeta/svet/939597/preokret-oko-karabaha-francuska-izdala-jermene-ništa-priznanja-arcaha)
PRE OKRET OKO KARABAHA: Francuska izdala Jermene, ništa od priznanja Arcaha
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
28. novembar 2020. u 10.39
@bezdomni,

@Trt-mrt me pcuje a ja lepo citiro ono sto je on napiso, pito ga lepo gde su ti lovci sto su trebali da prate taj avion sto ga turci skrljase.
Pcuje me a modratori ništa, lepo sam napiso da mu poslajem sedative, od muke ime da ga udari srcka ili slog il će skoci sa terase.
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
28. novembar 2020. u 11.43
Kaže onaj bogatas sto je kupio MIG-29 ko u svemirski brod da je uso.
Evo zenska isto usla i provozala se sa tu makinu
https://youtu.be/F3li1NxJF1A
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.