Diskusije : Politika

 Komentar
Nivo svesti na ringispilu
Bazorilo
22. novembar 2020. u 18.45
Gledao sam nedavno neki video sa safarija,gde krokodil hvata jednog bivola za nogu i pocinje borba na zivot i smrt.Govece je uspelo u jednom momentu da izvuce neman iz vode i izlozi ga u celokupnoj velicini,krdu goveda kome i samo pripada.Da su samo dva goveceta krenula u pomoć,zver bi bila primorana da pusti žrtvu i spasava vlastiti zivot.Međutim celo
krdo je stajalo kao opijeno,posmatrajuci kako pripadnik njihove grupe u samrtnom ropcu pokusava da se iscupa iz celjusti krvozedne azdaje.Posmatranje su nastavili i onda kada je krokodil poceo da korak po korak vuce nesrecnu žrtvu nazad u vodu.I na kraju,pored,zestokog otpora,jadnik se opet nasao u vodi.A onda sam video nešto sto me je zapanjilo.Popristu neravnopravne borbe,prilaze dve mocne zivotinje i napadaju krokodila bez imalo dvoumljenja.Tada primetih da se radi o dva nilska konja,verovatno mozjaka i zenke,koji su se sazalili na vapaje bivolice i odlucili da ga oslobode.Za samo 10 sekundi,govece je bilo slobodno i krenulo je prema svome stadu,hramajuci na onu nogu koja je sve vreme bila u celjustima napadaca.
Mislim da nije potrebno povlaciti paralelu između ovog krda i naroda koji ne haje dok njegov bliznji strada.Ne lici li vam takva grupa na ljude i decu koja su na ringispilu.Oni dok se okrecu mogu samo da posmatraju odozgo,šta se dole radi,ali ništa ne mogu učiniti za nekoga kome dole eventualno treba pomoć.Nije li nas ophrvala ta takozvana ringispilska svest?
dituartu
(eng)
22. novembar 2020. u 21.06
Pa bio je jedan sa generalima koji je imao visok nivo svesti pomagao i ratovao za taj narod dole ali ga Otporas Sale_Borac za pravdu isporucio u Hag, sada ostali imaju skepsu da ako pokusaju biće i oni isporuceni od naroda.
U sustini kako vidim u Srbiji narod izdaje svoga vladara i generale a ne obrnuto.
Tako da danas novi vladar mora da pazi jednim okom na narod i omladinu koja hoće da putuje kao sav normalan svet a drugim na spoljnjeg neprijatelja.
dituartu
(eng)
22. novembar 2020. u 21.31
A da ponizenje bude vece i simbolicnije, OTPORAS ga je isporucio na Vidovdan
dituartu
(eng)
23. novembar 2020. u 08.51
To isto sa streljanjem je predlagao i Klinton,Olbrajtova,Tudjman,Alija,Turski precednik,i Albanski a i Hasim Taci i Haradinaj
A BOGA MI I TI
Odavno tvrdim da ste isto drustvo.
Bazorilo
23. novembar 2020. u 13.53
Kad ste već skrenuli temu samo da kažem,da Sale nije od te fele o kojoj
ti govoris.Vracajuci se na dogadjaje iz početka dve hiljaditih,ti si naglasak stavio na one koji su predavali naše ljude iz mrznje i osvete sto im ranije nisu ustupili fotelje na Dedinju.
A Sale govori o nečemu sasvim drugom.A to je potreba da se potegne pitanje odgovornosti tih istih državnih i vojnih sluzbenika,za malverzacije koje su pocinili prema sopstvenom narodu.
dituartu
(eng)
23. novembar 2020. u 14.27
A Sale govori o nečemu sasvim drugom.A to je potreba da se potegne pitanje odgovornosti tih istih državnih i vojnih sluzbenika,za malverzacije koje su pocinili prema sopstvenom narodu.
------------------
Ma upravo Soros optuzio Orbana za malverzacije pljacke i zločin prema sopstvenom narodu kaže da je on tragedija za Madjarsku,takođe i Putin je najbogatiji covek na planeti jer je opljackao Rusiju.
Generalno gledajucu kada hoćeš nekoga da satres ti mu vlasti optuzis za malverzacije bitno je da Sale i ekipa budu ljuti pa da sklone „diktatora”: za narodno dobro,takođe mu se i ti pridruzi.

E naivne budale farbaju vas ko uskrsnja jaja
Bazorilo
23. novembar 2020. u 19.01
Ne ide to tako lako,kako si ti zamislio.Bez ikakve ostrascenosti,moramo se upitati,kada je to Orban izdao jedan čitav narod neke Madjarske Kraine?A to što ga Soros i kompanija osuduje,ide mu samo na ruku u popularnosti kod svog naroda.Terevanka Srpskog Potenkina sa Tudjmanom i bratski zagrljaji,a samo dva dana posle tog sramnog cina,Oluja i bljesak,gde se uz pomoć Nato avijacije i propagande mocne zapadne masinerije, proteruje jedan čitav narod sa vekovnih ognjista,ne može se pravdati lakonskim izgovorima zamaskiranim u navodnu brigu i patriotska osecanja vodje u pravcu dobrociniteljske i celomudre politike za srećnu buducnost svog naroda.Ljudi koji su ostali bez igde icega i doziveli katastrofalne progone,ps čak i granatiranje kao i napad Hdz avijacije dok su se u izbeglickim kolonama izvlacili iz endehaje,znaju dobro šta je bajkoviti princ sa Dedinja učinio za njihovu buducnost.Njima ne treba objašnjavati delo i lik tadasnjeg predsednika i njegovih generala(cast izuzecima).Ali ti izuzeci nisu mogli ništa učiniti protiv odluka glavnog vodje,njegove uticajne žene i pokvarenih podrepasa.A tek grehova nacinjenih prema narodu Republike Srpske i Srpskom narodu na Kosovu nešto kasnije i da ne govorimo.
dituartu
(eng)
23. novembar 2020. u 22.53
kada je to Orban izdao jedan čitav narod neke Madjarske Kraine?
_---------------------------------------------------------------
Mislis izdao sloba Krajunu...,a šta ako je dobio ultimatum da ukoliko ne povuce vojsku i narod iz Krajine ,kasnije neće imati vremena ni to da uradi.Šta bi onda bio ,verovatno bi opet bio izdajnik jer bi mu NATO izbombardovao ono sto je ostalo i od 250000 koliko ih je izbeglo moizda ne bi bilo u prilici to da uradi ni desetina od tog broja.
Zašto bi Sloba „izdao” Krajinu a da nije imao debeo razlog za to,kapiraš ili i dalje živis u iluzijama koje ti prosipaju OTPORASI i Kvazi PatriJote.
Razumes li da je veliki igrac a ne Sloba odlucio da rvacka bude pociscena od Srba i to bi se deilo mirno „izdajom” ili grubo sa B52 i A10.Rvacka se nikada nije pitala apsolutno ni sa šta nikada odlucivala ni pravila planove.

Jednog dana će da se objavi i obelodani šta je stajalo iza „izdaje” kako je nazivate.
Jocko4
(observer)
23. novembar 2020. u 23.14
Поводом 'Олује', Б. Клинтон је у једном интервјуу рекао да је Америка имала план и за случај да СР Југославија реагује.

С обзиром да је у Америци још 1992, на захтев Туђманове пропаганде, разматрана варијанта бомбардовања мостова на Сави и Дунаву (да би Србији пресекли везу са покрајином Војводином, а знало се да је Туђман био бацио око и на Војводину), то што је рекао Клинтон значило је да би Америка врло вероватно напала СР Југославију.
Bazorilo
24. novembar 2020. u 19.08
Ma nije nego!Moglo bi se mnogo toga reci sto bi bilo u prilog da ta teza otpada ko jesenji list.Ali evo nekih momenata koji tačno pokazuju šta bi bilo da je bilo,tj,da nije bilo.Kada je delegacija EG(buduca EU),dosla na pregovore sa liderima republika,krajem 1990.znate li šta su odgovorili Tudjman i Milosevic na ponudu za momentalni ulazak na to trziste uz veliku finansisku pomoć.Ne samo da bi to bilo veoma perspektivno i u mnogome korisno za nas narod,već bi se time izbeglo najgore,a to je rat.Ne postoji psiholog u svetu koji bi mogao ubediti gradjane naše zemlje da je Milosevic morao da drzi stranu Tudjmanu i zalaze se za njegovu strategiju stvaranja nove države na Balakanu,a to je Hrvatska.Ne može me niko ubediti da bi u suprotnom,neki Klinton tamo pretio bombardovanjem.Ne,to je bilo vreme kada je Srbija imala poziciju sa koje je mogla da i te kako vuce konce u svoju korist.Ali ne,on odmah,bez konsultacije sa nasom delegacijom,pristaje na ono sto Tudjman zahteva,a to je prekid pregovora sa delegacijom iz Evrope,i gledanje svoga posla.E pa nagledali smo se tog posla,i godinama posle toga brojili mrtvacke sanduke naših mladica koji su herojski isli da brane Srpski narod od pogroma koje je Tudjmanova endehazija ponovila iz cetrdesetih godina dvadesetog veka.Da je tada jedan običan seljak bio na mestu koje je zauzimao Milosevic,mi bismo smo prošli mnogo,mnogo bolje.To se zove,propast bez ikakve potrebe.I mnogo toga još ima na tu temu,ali šta nam sad pomaze da o tome diskutujumeo.Ali iz postovanja prema desetinama hiljada mladih zivota koji su pali kao rezultat hirovitosti jednog diktatora i njegove gospodje Jule,ne bi niko,makar samo iz moralnih razloga smeo da pokusava da za takvu istorijsku grešku i propast koja je usledila,trazi oravdanje,a sto je još gore,da ispeva i pohvale takvim likovima.Ako ništa drugo,trebali bi bar cutanjem da odamo postu onima koji su stradali zbog tog brodoloma koji je prouzrokovan iskljucivo greškom glavnog kapetana broda.
dituartu
(eng)
24. novembar 2020. u 21.11
Ali iz postovanja prema desetinama hiljada mladih zivota koji su pali kao rezultat hirovitosti jednog diktatora ---
---------------------------------
Kad neko spomene reč DIKTATOR svakom treba da bude jasno kakav je mentalni sklop osobe koja ozgovara tu reč ,ispranog mozga od strane soroseve ves masine.
Zar posle toliko godina koje su prošle i toliko dogadjaja na ovoj planeti nazivati nekoga diktatorom,zar još verujete u diktatore i price o njima,pa jeste li toliki teletabisi.

zlatiborac
24. novembar 2020. u 22.06
Drug (eng) još uvek bunca i zgrazava pri pomenu reci diktator?

p.s. hoće to pred jubilarne praznike kao naredni za manje od 7 dana.
Jocko4
(observer)
24. novembar 2020. u 22.31
Bazorilo,

Ако је твој коментар био упућен мени, нисам говорио „шта би било, кад би било”, већ на основу чињеница познатих и онда и сада.

Уједно, то што си навео одиграло се пре избијања грађанског рата у ондашњој СР хрватској и ДЕЛИМИЧНОсе слажем са твојим мишљењем. Ипак бих морао да напоменем да је о тој понуди ЕЗ говорио Киро Глигоров, који је касније врлудао, да би на крају подлегао наговору Ф. Туђмана да и СР Македонија напусти Федерацију.

Кад је избио рат у СРХ Јелена Делић Бентли је послала факсом поруку којом је обавестила Србе у Америци и Канади да се припрема план за бомбардовање мостова на Сави и Дунаву. Текст те поруке сам већ једном поставио на једној дискусији пре неколико година.
Jocko4
(observer)
24. novembar 2020. u 23.12
Bazorilo,

Ако је твој коментар био упућен мени, нисам говорио „шта би било, кад би било”, већ на основу чињеница познатих и онда и сада. Такође, постоје хронолошки размаци између догађаја које сам навео и онога о чему ти говориш, одн. не говоримо о истом времену и истим стварима.

То што си навео одиграло се ПРЕ избијања грађанског рата у ондашњој СР хрватској и ДЕЛИМИЧНО се слажем са твојим мишљењем. O тој понуди ЕЗ (из 1990.) говорио је Киро Глигоров.

Међутим, он није рекао да је Милошевић држао страну Туђману (који је инсистирао на обнављању хрватске државности после 1000 година), него је Милошевић инсистирао на модерној федерацији, а ако то не може - да иде свако својим путем. То није био став диктатора, него став заснован на Уставу СФРЈ, што значи да је о евентуалним раздвајањима требало да се организује референдум по републикама.

Кад је избио рат у СРХ Јелена Делић Бентли је послала факсом поруку којом је обавестила Србе у Америци и Канади да се припрема план за бомбардовање мостова на Сави и Дунаву. Текст те поруке сам већ једном поставио на једној дискусији пре неколико година.

'Олуја' је припремана у сарадњи са пензионисаним (сиц!) америчким генералима и није покренута док Галбрајт (амерички амбасадор у Загребу) није добио зелено светло од Клинтона. Као подршка тој операцији у Јадранско Море је упловила 6. флота и први напад је био томахавцима по радарским и ракетним центрима у Крајини.

Да си ти био на месту Милошевића, или у војном врху СРЈ, да ли би ускочио у припремљену клопку ?
Да ли би пружио Америци повод да нападне Србију (тада у оквиру СРЈ), оправдавајући то агресијом СРЈ на независну државу Хрватску ?
Bazorilo
25. novembar 2020. u 19.31
Dituartu,slazem se sa konstatacijom da reč diktator u ovom slučaju nije adekbvatna.Prava reč bi bila -manipulator.U tekstu koji sam postirao vidi se zbog čega.
Na njega se studioznije osvrnuo Jocko.Pa evo malo još diskusije u vezi toga.Kiro Gligorov jeste posle toga igrao između dve vatre,gledajuci kako da se ne zapali ili ne ugusi u dimu.Ostavljen sam posle istupa tri lidera severnih republika(o Sloveniji da ne pricamo),on jednostavno nije imao izbora.Morao je ići na kartu;daj šta das.
Da se usredsredimo na nasega Misu.Postavlja se nezaibilazno pitanje;šta je on imao da trazi u saveznistvu sa manipulatorom Tudjmanom?Tu opravdanja nema.Njegova prva duznost je trebala da bude,da ostatak Jugoslavije sto pre povede u zaobilazenje ratnih sukoba u sirokom luku.
Umesto toga,on je narode,prvenstveno Srpski,gurnuo neprijatelju u celjusti.A neprijatelj nije bila samo Hrvatska(macji kasalj u to vreme)već cela Zapadna alijansa i to bez ikakvog oponenta,jer je istocni blok bio u potpunom rasulu i rastrojstvu.Nikako nije smeo da salje na zarista koja samo sto nisu buknula u ratni sukob,Seselja,Vucica,Tomu kasnije stiropordiplomu,i ostale susimige koji su ubirali politicke poene na stradanju Srpskog naroda koje će za koji cas početi da uzima danak u krvi.-Dakle,njegova prva duznost(da je mislio na dobro Srbije i C Gore)je bila da zaokrene brod,sasvim suprotno od zamke koju su nam namestali lukavi perverznjaci.Odmah je morao da proglasi,da nakaradne tvorevine,koja se zvala Jugoslavija,vise nema.A zatim da sa C.Gorom sporazumno kao Cesi i Slovaci naprave razlaz,a osnuju savez nezavisnih država u cilju zajednickog nastupa na EZ trzistu,u cemu je imao podrsku postenog dela parlamenata tih država Evrope.Ali ne,on umesto toga, pravi pogibeljni start u noge celog napadackog reda protivnika,gurajuci naravno u taj start narod.Pa kad ga lider Krajiskih Srba pita kasnije kako da izadje iz te krize,on mu nonsalantno odgovara:Ubi se!-Ima tu još mnogo šta da se obrazlaze i dokumentuje,ali gadi mi se vise o tome,jer nema nikakve
svrhe.
dituartu
(eng)
25. novembar 2020. u 23.25
Dituartu,slazem se sa konstatacijom da reč diktator u ovom slučaju nije adekbvatna.Prava reč bi bila -manipulator.U tekstu koji sam postirao vidi se zbog čega.
---------------------
Sada je manipulator a kada je rusen bio je diktator,Hitler,Sadam,...,pa je prošlo vremena dok ljudi ne shvate zašto predsednike država drugi nazivaju diktatorima,ne brini i to manipulator će da nestane kada jednog dana razumete šta se desava na ovoj planeti samo bojim se da će biti kasno.
Jocko4
(observer)
26. novembar 2020. u 00.30
Bazorilo,

Можда си превидео оно што је Киро Глигоров рекао, а што сам парафразирао у свом коментару, па бих тај део поновио. К. Глигоров је рекао:

- Међутим, он није рекао да је Милошевић држао страну Туђману (који је инсистирао на обнављању хрватске државности после 1000 година), него је Милошевић инсистирао на модерној федерацији, а ако то не може - да иде свако својим путем.

То је, отприлике, исто што си и ти рекао - ако не може, да свако иде својим путем.

Што се тиче разних лидера опозиције у то време, они су већ толико омасовили своје странке, а Вук Драшковић (СПО) је чак формирао и своје парамилитарце и слао их у зараћене зоне као добровољце, да Милошевић није имао начина да их контролише, јер је претила опасност од избијања сукоба у Србији. СПО добровољци нису имали подршку власти СРЈ и Вук је, да би скинуо одговорност са себе, за то окривио Милошевића. Та чињеница показује да за неке ствари није кривица била само до Милошевића, него и до самовољних одлука појединих лидера опозоције.

Међутим, и даље је у оптицају наратив преузет (ин)директно од западне пропаганде, да је о свему одлучивао искључиво C. Милошевић, премда се зна да је он у то време био Председник Србије, а тек касније Председник СР Југославије, тако да у почетку није ни могао да командује ондашњој ЈНА (шта више, В. Кадијевић га је држао на оку и под контролом), а опозицији и данас одговара да се сва кривица превали на Милошевића, да се не би потегло и питање њихове одговорности.
Bazorilo
26. novembar 2020. u 18.52
O dogovoru sa Tudmanom na Brionima pa na Karadjordjevu da ne potezemo te
cinjenice,koje pokazuju o silovanju naroda, na prvom mestu Srpskog.
Evo samo jedno pitanje;Šta je on radio u Njujorku,od 1973 - 1983,svaka dva meseca je isao na takozvane seminare i predavanja.Šta mislis,zasta su ga obucavali za to pozamasno vreme?Da sacuva Srbiju?Ja ne verujem.
Jocko4
(observer)
27. novembar 2020. u 00.51
Ако је био њихов човек, зашто су га од самог почетка (после оног догађаја на КиМ, када је рекао „Нико не сме да вас бије!”) нападали и унапред му приписивали кривицу пре но што се било шта догодило ?

Зашто су га на „Гласу Америке” одмах окривили за све проблеме у којима се нашла ондашња СФРЈ, а подржавали словеначке и хрватске комунисте ?

Кад су почели први сукоби у СР Хрватској, док се још покушавало изналажење некаквог мирног решења, у Америци су одмах Милошевића назвали „Балкански касапин” и прогласили га ратним злочинцем.
Jocko4
(observer)
27. novembar 2020. u 01.03
Bazorilo,

Ако је био њихов човек, зашто није радио по њихоом диктату, него им се супротстављао ?

Зашто је очекивао помоћ од Русије ?

Како ти није пало на памет чији су били Милан Кучан, Јосип Врховец и Јанез Јанша ?
Bazorilo
27. novembar 2020. u 18.52
To na Kosovu je bilo izreceno u mucnim okolnostima.Kada je na insistiranje Ivana Stambolica otisao dole 24.aprila 1987,da bi smirio Srpske radnike koji su bili gotovi da nacine mars prema Beogradu u znak protesta što se ništa ne preduzima na Kosovu u cilju zastite Srba.Na sastanku u Kosovu Polju,radnici su pokusali da probiju policijski kordon,sacinjen od vecinski siptarske policije,ali su bili odbijeni uz brutalne mere batinjanja.Milosevic,videci da je djavo odneo salu,izlazi na balkon i pokusava da smiri radnike.Kako od tog pokusaja nije bilo nikakve vajde,on polazi pracen kamerama u susret radnicima.Radnici u tom trenutku ponovo vrse pritisak na policiju koja popusta i dolazi do bliskog kontakta između Beogradskih predstavnika i Kosovskih radnika uglavnom Srba.Na zalbu jednog radnika da ih je policija batinala,on izrice cuvenu recenicu;niko vas ovde nesme da bije.To su svi mediji u Srbiji preneli kao ogroman doprinos Milosevica u zastiti Srba na Kosovu.Ali eto ti jada,bilo je to samo gradnja jedne Potenkinove kucice koja je vise sluzila za dekoraciju nego kao neki realni zaklon od Siptarskog terora koji se tek spremao na Kosovu protiv Srpskog naroda.I da ne ponavljamo sve ostalo sto je sledilo iz greške;da se po svaku cenu sacuva titova Jugoslavija i navodne tekovine saveza komunista.U tom nastojanju,islo se iz greške u grešku,dok se nije doslo do stradije Srpskoga naroda,možda najvece u sopsvenoj istoriji.A u vezi ponasanja Hrvatskog i Slovenackog rukovodstva,mislim da pitanje nema nikakvo smisaono uporiste,jer su oni radili po svome,za svoju ličnu korist,ne vodeci racuna o Jugoslaviji,sto su i u Beogradu morali da brzo shvate,i predju na iskakanje iz broda koji tone,dok je još u blizini bio spasilacki brod,pomenute Evropske delegacije.Ali ne nazalost,Srpski komunisti su u svom opijumu za narodme´mase plivali na talasima himne;druže tito mi ti se kunemo,tvojim putem i dalje idemo.Titanik je jurio velikom brzinom na podvodne grebene.dok je vodja uzivao u hvalospevima koji su ga opevali kao novog tita.-Ma pusti bre ovo vise,gadim se na taj deo naše proslosti.
Jocko4
(observer)
27. novembar 2020. u 23.00
Bazorilo,

Пукотине брода су се појавиле много пре доласка С. Милошевића на сцену, још 1970. у ондашњој СР Хрватској.
Негде 1979-80. у једном разговору са ондашњим Генералом Армије, Мамулом, Тито је рекао да више не може да се избори са све израженијим хрватским национализмом и да више не верује да ће Југославија моћи да се одржи.

Током служења војног рока 1976, у прекоманди сам провео 9 месеци у СР Словенији и имао прилике да приметим да је та република само формално била део федеративне државе, да је користила њено заједничко тржиште и више била оријентисана према Аустрији и Немачкој. Постојало је одређено анти-југословенско расположење и прикривена тенденција за одцепљењем.

Од 1983. из СР Хрватске и СР Словеније све гласнији су били захтеви да се расформира СКЈ и да се задрже само одвојени СК-а у оквирима република. То је већ био увод у касније догађаје на државном и националном плану.

Јанеза Јаншу сам поменуо зато што је он био шпијун у ЈНА и радио за немачку обавештајну службу. Кад је проваљен и требало да буде ухапшен, пребегао је у Аустрију, а у Љубљани су одржали масовни протест против ЈНА и истицали захтеве за одцепљењем.

У једној партијској расправи у Београду, Милан Кучан је оптужио С. Милошевића да је напустио Титов пут.

1990. је одржан 14. конгрес СКЈ, на коме је делегација из Словеније тражила конфедерацију партије и државе, што је требало да буде први корак ка одцепљењу. делегација Ср Србије, коју је предводио С. Милошевић је била против тога, а касније је предлог Словеније подржали и делегација из СР Хрватске.
Словеначки и хрватски делегати су напустили конгрес.

Милан Кучан је све отвореније заговарао самосталност Словеније, а кад је С. Милошевић изјавио да нема ништа против и да то треба да се уради по процедури у складу са Уставом СФРЈ, Кучан га је јавно оптужио да тера Словенију из Југославије (!?), што је била ноторна лаж.

Процедура за излазак СР Словеније из федерације је одобрена у Савезном Извршном Већу и одређено је да се у року од 3 месеца обаве све формалности и прерачунавања спољашњих и унутрашњих потраживања.
Међутим, после 2 месеца у СР Словенији је букнуо сукоб, за који је и онда било јасно да је био сасвим непотребан, а инициран је из иностранства (Немачка).
Тада је Стипе Месић критиковао руководство СР Словеније, рекавши да се варају ако су мислили да могу спринтом у самосталност.

Ово сам навео да би видео да разбијање СФРЈ није почело у Србији, него у поменуте две западне републике, које су после, подржане западном пропагандом, упорним понављањем преваљивале кривицу на Србију и С. Милошевића.

Jocko4
(observer)
27. novembar 2020. u 23.12
Пропустио сам да кажем да је Милан Кучан, који је једној партијској расправи у Београду оптужио С. Милошевића да је напустио Титов пут, око годину дана касније, тврдио да је Милошевић комуниста и да није склонио Титову слику из своје канцеларије.

Зато сам те питао да ли си помишљао за кога су радили М. Кучан и Јосип Врховец.
Ако не знаш - за стране менторе.

И најзад питање: ако је Милошевић био „њихов човек”, зашто су улагали толике напоре да га склоне с власти и зашто су га киднаповали, овукли у Хаг и, на крају, убили ?
Да ли је све то теби логично ?
Да ли можеш да претпоставиш из ког центра је лансирана та дезинформација, да је он био „њихов човек” ?

Bazorilo
28. novembar 2020. u 18.57
Ponasanje Slovenackih politicara je uvek ultranacionalno,to nije sporno.
Ali sam rekao da oni kao neka ziva bica koja osete dolazecu elementarnu katastrofu,brzo napustaju teren i krecu u pravcu gde toga nema.Dakle njihovi politicari su odmah videli da od Jugoslavije vise nema ništa,jer je zapadna alijansa već bila nacinila plan za rasturanje istocnog bloka,što se već moglo videti i golim okom na primeru SSSR-a.Sve vreme ja pokusavam da objasnim,da je Srbija dosla do velikog stradanja zbog nerazumevanja njenog vodjstva u to vreme da shvati ozbiljnost trenutka.
Milosevic nije imao mnogo vremena za odluke,a to malo vremena nije iskoristio u korist svog naroda.Kakvi god da su ti Slovenci,u tim odsudnim trenucima su mu svojim primerom otkrili tu tajnu.Po sistemu,spasavaj se ko može,on je trebao da po svaku cenu učini ono sto je najbolje za buducnost Srbije.A to je bilo rešenje koje bi zemlju odmah povelo na put sa koga je skrenula 1918.To bi ga upisalo u red vladara koji imaju velikih zasluga za svoju državu.Ali na zalost,on je pao na klizavom putu laznih i perfidnih savetnika sa zapada,koji su ga stalno podsticali da se drzi iskljucivo dogovora sa Tudjmanom i da te dogovore stalno podgrevaju sa novim idejama.Kada je usao u klopku i krletka se zatvorila,nije vredelo ništa sto je on posle toga nešto kazao protiv tih svojih savetnika-prevaranata.Tu su onda na scenu stupili njihovi saradnici u Srbiji-Seselj-Vucic-Toma,-pa njegova baba Jula-Draskovic i ostala svita koji su povlacili konce onako kako su njih drmali tajni agenti dubokih država na cijem su oni kotlu bili.A on je to sve morao znati,jer je i sam Josip Broz bio mnogo puta izmanipulisan i doveden u teski polozaj na kraju svog zivota.Zato je trebao da učini ono sto je mogao,a to je,hitno napustanje Jugoslovenskog Titanika,i to bez predomišljanja.Sve drugo sto možemo da komentarisemo na tu temu nema svoju svrhu niti značajniju ulogu.Znaci ono što se posle odigravalo,je sled dogadjaja koji su bili posledica te greške.Da spomenem samo još nesrecu koja nas je zadesila izrucenjem Milosevica Hagu,navodno kao ratnog zločinca,sto je bila notorna laz,jer se radilo o gradjanskom ratu.Time su hteli da potcene i osramote čitav Srpski narod.Zahvaljujuci promenama koje su dosle u Rusiji,u tome nisu uspeli.
Jocko4
(observer)
29. novembar 2020. u 00.25
Као што сам већ рекао, Словенија се још раније припремала за напуштање СФРЈ, а ја сам то имао прилике да осетим 1976. Верроватно је таква клима у Словенији постојала и пре те године.

После Титове смрти, негде 1985. је немачки Frankfurter Algemeine Zeitung објавио два текста (колумне) извесног Милера, који је још у првом наставку поставио отворено питање, парафразирано: „Тита више нема и шта још чекају Словенија и Хрватска, зашто се не одвајају од Југославије ?”
Уселдили су протести наших савезних власти, а одговор из Немачке је био циничан, да је код њих медија слободна и да је они не контролишу.

Милошевић је током боравка у Америци имао контакте са многим утицајним људима, које му је омогућио бивши амбасадор Америке, Лоренс Иглбергер. Могуће је да је било покушаја његовог врбовања и да је кроз разне разговоре успео да сазна шта се спремало Југославији. Вероватно је да врбовање није било успешно и зато је против њега кренула хајка чим је дошао на утицајну позицију у власти СР Србије, кад је смењен Иван Стамболић.
С друге стране, оне други заврбоване политичаре из СР Словеније и СР Хрватске су на Западу подржавали и публиковали сваку њихову оптужбу против Милошевића и руководства Србије.

Од почетка кризе у СРХ, Генерал Армије В. Кадијевић је више пута безуспешно покушавао да постигне договор са Ф. Туђманом, а истовремено је изјавио да пажљиво прати наступе Милошевића и да би га одмах ухапсио кад би приметио да је он националиста.
Тај детаљ сам за себе довољно говори о ситуацији у којој се налазио Милошевић.
Иначе, кадијевић је докторирао у Америци и могуће је да је знао да не сме да покрене војни удар и похапси сепаратистичкке вође у СРХ.
Bazorilo
29. novembar 2020. u 17.11
E upravo to je ono o cemu sam govorio.Nikako nije smelo doći do pregovora i sto je još gore,bratimljenje sa Tudjmanom.To bratimljenje sa neprijateljem Srpskog naroda,ciji projekt je podrazumevao istrebljenje Srpskog naroda,je bilo van svakog kodeksa,jer je jedan predsednik na prvom mestu obavezan da radi iskljucivo u interesu svog naroda koji ga je izabrao.Pomenuo si Kadijevica,koji je mirno propratio to što je JNA sedela skrstenih ruku,dok je HDZ motorizovana jedinica,tenkovima gazila Srpski narod u Okucanima.Da li je Milosevic tražio odgovor od njega zbog tog zločina nad Srpskim narodom,kao i zbog nekih drugih situacija?Ili je samo osluskivao šta će Kadijevic reci za njegov nacionalizam.Ako se već plasio njega,zašto onda nije učinio ono o cemu sam pisao gore pa da uopste ne dodje u situaciju da zavisi od kameleona?
Jocko4
(observer)
30. novembar 2020. u 00.04
Кадијевић је у једном свом отвореном писму оптужио Туђмана да га је 18 (осамнаест) пута слагао и прекршио своја обећања. (!?) Кад сам то прочитао, питао сам се да ли је Кадијевић нормалан.
Један пензионисани пуковник америчке армије (овде у Канади) ми је тада рекао да не разуме Кадијевића: „Он је Генерал Армије и треба Туђману само да поручи: 'Стижем са војском сутра у 12:00 у Загреб, а ти гледај где ћеш и како ћеш.' И да уђе у Загреб - и тачка !”
Bazorilo
30. novembar 2020. u 16.51
Po procenama visokih vojnih komandanata JNA za takvu odluku,imao je na raspolaganju 15 dana.Po međunarodnom pravu,niko nema prava da se mesa u poslove i dogadjaje jedne suverene države.Ali to vreme je veoma ograniceno,jer perfidne sluzbe velikih sila,odmah pocinju sa lovom u mutnom.Pronalaze se razni cinioci koji navodno govore o krsenju prava i sloboda ljudi i naroda,pa se predstavljaju mnogi razlozi,koji potpomognuti manipulatorskim medijima i kupljenim politicarima,stvaraju sliku i salju u etar glasine koje dovode do pokretanja lavine nezadovoljstva i gneva sirokih masa tih zemalja.Nema sumnje da su to kljucni ljudi u Jugoslaviji znali,ali su planski odugovlacili i sacekivali da se u Hrvatskoj stvore uslovi za ratna zarista.Dalji tok dogadjaja bilo je lako predvideti,jer je Nemacka već uveliko huskala Nato da pokrene stvari u pravcu secesionizma dve zapadne republike.Tamni oblaci puni gradnog materijala su se polako ali sigurno nadvijali nad Srpskim narodom,posebno u Hrvatskoj u početku,a kasnije i sirom Srpskih zemalja.Zato sam mišljenja,da nikako nije smelo doći do surovanja sa Tudjmanom,ali je baba Jula uspela da nagovori svog malog Slobicu,da odbije veoma dobru ponudu iz EZ-a,a nazalost takva sansa se vise nije pojavila.Istini za volju,bracni par i njihovi politicki saradnici su se dobrano materijalno ovajdili(par desetina milijardi dolaresa,po Kiparskim i još kojim bankama),ali narod je ne samo izgubio,nego još i po ledjima dobio.A desetine hiljada mrtvih cekaju svoju pravdu na Bozjem strasnom sudu.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Keychain ?
.