Diskusije : Politika

 Komentar
Председништво БиХ једногласно
semperaliquem
15. oktobar 2020. u 12.28
Има ли неко објашњење за ово? Кко су Комшић и Џаферовић пристали на ово??

„SАРАЈЕВО - Председништво БиХ на данашњој седници није признало самопроглашено Косово, пренела је Срна.

Према незваничним сазнањима Срне, чланови Председништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, заједно са српским чланом Председништва Милорадом Додиком гласали су против признања самопроглашеног Косова.

Комшић је раније тражио да се ова тачка уврсти на дневни ред, образложивши је потребом да треба поштовати вољу Албанаца на Косову, као и да је, како је рекао, независност самопроглашеног Косова фактичко стање.

Додик је 17. септембра на седници Председништва гласао против признања самопроглашеног Косова, те најавио да ће на том питању покренути заштиту виталног националног интереса, преноси Танјug”

http://www.politika.rs/scc/clanak/464624/Predsednistvo-BiH-jednoglasno-odbilo-zahtev-za-priznanje-Kosova
D-Man
(Analyst)
15. oktobar 2020. u 12.46
Можемо само да нагађамо због чега су и Комшић и Џаферовић гласали против.

Могући разлози:

1) Неко је ''дошапнуо'' и Комшићу и Џаферовићу да инсистирање на ''праву Албанаца'' у тзв. Косову може да се врати као бумеранг по питању права Срба (а и Хрвата) у БиХ. БиХ је, без обзира на гаранције Запада, на изузетно ''клизавом'' тлу које може да се сруши преко ноћи.

2) Да су та двојица гласали ''За'' Додик би се позвао на виталне интересе српског народа и самим тим ставио вето на то било каквог признање тзв. Косова. Дакле, терање ината те двојице не би водило ничему.

3) Тешко за поверовати али можда су та двојица коначно и схватила да опстанак БиХ зависи више и од њиховог окружења него од саме БиХ. Додик је био активан у односима и са Хрватском и са Србијом тако да су можда и Хрватска и Србија (више преко својих ''заштитника'' а мање директно) почели да заврћу руку и Комшићу и Џаферовићу. Видиш, довољно је само да неко из САД каже тој двојици да је сасвим могуће да се БиХ врати на изворни Дејтон. Не кажем да се то десило али ко зна.

4) Можда су и Комшић и Џаферовић коначно схватили да ће БиХ тапкати у месту још деценијама уколико не почну да се договарају; цела БиХ губи велики број радно способног становништа које напушта ту државу јер у БиХ нема никакве перспективе. Додуше, перспектива није блистава ни у окружењу али у БиХ је ситуација отежана сталним звецкањем оружја и могућим сукобима.

5) Можда и Комшић и Џаферовић требају ускоро и неки ''уступак'' од Додика. Ово ће се потврдити у идуће 2, 3 седмице уколико је баш то разлог.
goodbadPoruka negativno ocenjena. Pokaži

goodbad
(gb&u)
15. oktobar 2020. u 15.08
velis prenela je CPHA?
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Keychain ?
.