Diskusije : Politika

 Komentar
Film iz 2005. predvideo covid
kt61
(*BCM)
18. septembar 2020. u 14.20
Budućnost: U filmu V za Vendettu (2005) puno je toga vrlo brzo pošlo po zlu i čini se da se po tom pitanju ne može puno učiniti. Film je smješten u kraj 2020-ih, a London je sada pod autoritarnom vlašću fašističkog visokog kancelara Sutlera (John Hurt), čelnika stranke Norsefire izuzetno nacističkog izgleda.

Alarmantne su paralele sa stvarnim svijetom 2020. godine: „St. Marijin virus ”oslobodio je pandemiju na svijetu, osakativši Sjedinjene Države (koje zapravo ne utječu na zavjeru filma usmjerenu na London) i poslavši ih na put do ekonomske propasti i građanskog rata. Stranka Norsefire, koja je jahala na valu neokonzervativne podrške, zaključava homoseksualne građane, sve one koji se bave religijom koja nije crkva koju sankcionira država, a podržavaju je i državni mediji. Nadzor je gotovo slučajan, a vladini kombiji redovito prelaze ulice kako bi prisluškivali građane.
Jocko4
(observer)
19. septembar 2020. u 01.16
Футуристочки филмови и романи, којима се људи застрашују, обично се усмеравају на следеће фабуле:

- микроби, бактерије и вируси су се отели контроли и угрожавају опстанак људи;

- долазе ванземаљци да поробе Америку, која их наравно побељује и спашава цео свет (који претходно покушава да пороби);

- катаклизмички земљотреси континенталних размера, са нарочитим освртом на Америку;

- колосални пожари у којима горе велики градови, а ватра пада с неба и погађа Америку;

- огроман цунами, незабележен од времена Потопа, преплављује свет и само мала група Американаца успева да преживи и настави цивилизацију;

- тотална контрола над популацијом, на сваком месту, све време и у сваком погледу, а контролу врше центри зла, или роботи.

Парадоксално је да новије генерације америчких и западних политичких елита користе неке социо-футуристичке романе за платформе своје политике, док други читају Библију и настоје да потврде Армагедон.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Mantra Bracelets?
.