Diskusije : Politika

 Komentar
Pobeda Rusije: prva COVID-19 vakcina registrovana
pestko
(odzacar)
11. avgust 2020. u 12.27
Vladimir Vladimirovic Putin, vozd svih Rusa i slobodarskih ljudi sveta, proglasio je svecanu pobedu u trci za prvu COVID-19 vakcinu. U rekordnom roku, vakcina, nazvana Sputnjik od milja, je prošla sva testiranja i registrovana je za ljudsku upotrebu, a kci Putina je bila među prvima koji su je primili.

Inicijalno, vakcina će biti davana uciteljima, nastavnicima, zdravstvenim radnicima i drugim rizicnim grupama, a od oktobra kreće masovna vakcinacija u Rusiji. Milioni vakcina se već spremaju. Vakcina je razvijena po istoj tehnologiji kao i vakcina za ebolu koju su takođe Rusi razvili.

Iako slične programe imaju i u Kini, i u SAD gde je Tramp ulozio milijarde dolara u warp speed program da se razvije vakcina do kraja godine, Rusi su izasli kao pobednici ove zdravsvene trke. Kriticari sa zapada, po principu kiselog grozdja, kukaju kako vakcina u Rusiji nije dovoljno testirana, ali cinjenica je da su Rusi bili prvi, i da će tako biti zaustavljena epidemija koja se ne stisava u Rusiji.

Rusi su bili prvi u kosmosu, poslali su prve zivotinje u kosmos (Lajka se nije vratila ali Strelka i Belka su bile prve zivotinje u kosmosu koje su se vratile žive), prvog coveka u kosmos, prvu ženu u kosmos, prvog crnca u kosmos, iako su izgubili trku do Meseca prvi su se presaltovali na svemirske stanice sto je dominantna stvar u poslednjih 50 godina. SAD je poslednjih deset godina, posle propasti spejs satl programa i dve katastrofe, morala da koristi ruske rakete da bi slala svoje astronaute u kosmos, sve donedavno.

Vakcine će do kraja godine biti razvijene i na drugim mestima, u Oxfordu i SAD su u toku poslednji stadijumi testiranja, i Kinezi imaju skoro gotovu vakcinu, kao sto sam ja i predvideo u martu mesecu.

Na zalost, posle inicijalnog stisavanja epidemije u Srbiji, neodgovornim ponasanjem vlasti zbog izbora, buknuo je drugi, jači, letnji talas u Srbiji ali i na skoro celom Balkanu, virus divlja u Juznoj Americi, i u SAD je drugi talas, kao i u Spaniji, ocekuje se i jesenji talas. Jedino rešenje je dakle - vakcina. Broj mrtvih je blizu milion na svetskom nivou, biće i preko milion ali vakcinacija će dovesti do kraja. Oko 150 miliona je obolelo do sad ako se gledaju podaci na osnovu antitela, od čega je tek oko 20 miliona i registrovano - za Srbiju, taj broj je verovatno dosad oko 300 hiljada, mnogi bez simptoma. U Srbiji su se krili podaci, ali nema sumnje da letnji talas je poceo da jenjava i do septembra će uglavnom proći sad nema ni 50 hiljada realno zarazenih. Stanje je dakle nešto gore nego sto je izgledalo da će biti pre ovog drugog talasa, gore dakle od moje optimisticne prognoze, ali bolje od one pesimisticne.

Svakako, sa prvom registrovanom vakcinom, nazire se kraj ove posasti, za godinu dana sve će to biti ruzna uspomena. Ocekuje se da će nekoliko vakcina biti u opticaju do početka 2021, tako da nas još možda ceka taj jesenji talas, ali onda se vakcinom pandemija preseca.

KeserovicPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Keserovic
11. avgust 2020. u 12.30
Znaci netje dumremo svi...
goodbadPoruka negativno ocenjena. Pokaži

goodbad
(gb&u)
11. avgust 2020. u 14.34
da li verujes u rusku vakcinu,da Rusi ipak nisu malo zbrzali sve to?
Jocko4
(observer)
11. avgust 2020. u 16.01
Усмереност и напори за проналажење вакцине против Ковида-19 показују да је, за сада, проналажење правог лека (терапије) 'на дужем штапу'.

Што се Ковида-19 тиче, мислим да је вакцина (из Русије, Спутњик 5) добро привремено решење, због два разлога:

1. Стићи ће и бити на располагању пре америчке, чеије су све вакцине под великим знаком питања.

2. Док се не открије прави лек, смљњиће се брзина ширења заразе и стопа смртности у појединим категоријама становништва.

Кад буде пронађен прави лек за Коовид-19, вероватно ће опасти и интересовање за вакцину.
CAHJAP
11. avgust 2020. u 18.24
Ево и ја сам коначно пронашао лек против латинице. Браћа Руси као и увек против НСП.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
11. avgust 2020. u 22.04
Cista fikcija, ali što se ne igrati malo teorija zavjere:
Prije koji dan sam razmišljao da će biti interesantno koja će zemlja prva razviti vakcinu. Koja god bude, to je zemlja koja je kreirala i lansirala ovaj virus u ljudsku populaciju. Imaju vakcinu od prvog dana. Ali posto se u struci zna koliko vremena treba da se vakcina razvije, nisu mogli izaci u javnost dok ne istekne 'priblizno vrijeme potrebno za razvoj„.
Sad kad su Rusi navodno izbacili vakcinu prvi, vidim grešku u logici. Ovo iznad je previse jednostavna logika i ocigledno. Kreatori virusa su oni koji se DRUGI pojave sa vakcinom. Tako se uspjesnije prikrije cinjenica da su oni napravili virus i da su bili spremni od prvog dana.

Sad treba pratiti neobjasnjive smrti virusologa iz DRUGE zemlje. Jer sigurno je da je vise od jednog covjeka umjesano. A istina se najbolje sakrije kad se ucesnici ”uzemlje„.

Jocko4
(observer)
12. avgust 2020. u 00.07
Pjer,

Има у томе неке логике, али под условом да је „неко” имао намеру да покрене биолошки рат на глобалном нивоу.
Ако то није случај, него се „чачкање мечке” отело контроли, онда су сви били изненеђени - нико није имао вакцину и почела је убрзана трка за њено проналажење и производњу.


goodbadPoruka negativno ocenjena. Pokaži

goodbad
(gb&u)
12. avgust 2020. u 02.42
cisto kao predlog za razmišljanje,ni za ni protiv.https://www.novosti.rs/planeta/svet/908798/žele-milijardu-doza-dvadeset-država-zatrazilo-rusije-prvu-svetsku-va kcinu-protiv-korone?ref=aklamator&utm_source=aklamator_com&utm_medium=novosti_rs_sport_feed&utm_campaign=želE_MILIJARDU _DOZA__Dvadeset_držav
goodbadPoruka negativno ocenjena. Pokaži

goodbad
(gb&u)
12. avgust 2020. u 02.53
nije bas kako sam hteo, uglavnom 20 zemalja u svetu želi rusku vakcinui to je dobro,loše je sto bi Kuba trebala da bude ekskluzivni proizvodjac,njima bas i ne verujem.i onda kako god da okrenes g*zica ti odpozada,
Dr_Blizak
(student)
12. avgust 2020. u 03.04
vakcine sa zapada kasne jer ih oni ne prave samo za zaštitu od covida nego i za sterilnost i pregrst bolestina za smanjenje populacije
Odesa
(надежда, вера и л)
12. avgust 2020. u 03.11
Cista fikcija...ајд` докажи !
Твоје лично мишљење не може бити доказ
Odesa
(надежда, вера и л)
12. avgust 2020. u 04.04
хахахах, ови хохштаплери на западу ће ово тешко преживети !!!
Какав ударац за западну „супериорност”, хахаха !!!
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
12. avgust 2020. u 05.35
Odesa,

Zezas da dokazem? Sve sto napisah je izmišljotina i spekulacija. Teorije zavjere ne trebaju dokaz. ;)

Dr Blizak
Dobar nastavak mog komentara sa ovim proširenim funkcijama vakcine. Treba obratiti paznju na uticaj vakcina na erekciju. Sigurno su i te komponente dodali da povecaju prodaju vijagre. ;)
Sjecam se kad su nam davali brom u caju u vojsci. Zavjera pa to ti je.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
12. avgust 2020. u 05.38
Jocko,
Ne razumijes ti to. Ovi DRUGI, sto su razvili virus, već imaju vakcinu. Dr Blizak je otkrio šta se trenutno desava. ;)
Gledaj kako se lideri nekih zemalja ponasaju, apsolutno bez straha i mjera. Već vakcinisani. ;)
goodbadPoruka negativno ocenjena. Pokaži

goodbad
(gb&u)
12. avgust 2020. u 07.14
pitali Regicu kaj sme nocu sama kroz sumu, kaj nebi smela,penez nemam, a yebat se znam.zašto onda vakcina petre Krsticu?
Novak
12. avgust 2020. u 08.05
Sinoć na kanadskim National News tuznim glasom je saopštena vest da su Rusi registrovali vakcinu i da je putinova cerka među prvima istu primila.
Čini mi se da ta vakcina po americkim strucnjacima neće ništa valjati i mogla bi biti samo najnovije mesanje u USA izbore😂 Svakako da je vaznija vest bila ko je podpresednik ako pobedi Biden😏
Pijer dobro si me podsetio za onaj beli prah iz vojske, to je tačno, mislim da sada pocinje delovati podjednako kod svih na ovom forumu, a bogami ni orasi nisu kao oni od pre rata, mora da ih necim prskaju.
Jocko4
(observer)
12. avgust 2020. u 11.27
Значи, бром из војске П-ОО-Ч-е-о да делује ...
Ма мора да и за то има нека медецииина ?
;)
Novak
12. avgust 2020. u 12.01
Kažu da su psihoterapije neocekivano učinkovite, znaš ono možeš a nećeš, pa tako dodjes do iskustva, prošli mesec jedared ovaj nešto redje🤣
Jocko4
(observer)
12. avgust 2020. u 12.24
Pjer,

Лидери држава су посебно заштићени (у најширем смислу те речи), а не само од ове инфекције. Кад је почела пандемија, они су углавном били изложени могућем инфицирању приликом међусобних сусрета (лидера), на састанцима на 'највишем нивоу' и сл. На конференцијама за медије су удаљени од репортера више метара, репортери се проверавају пре доласка на конференције, а просторије у којима се одржавају те конференције се претходно прскају дезинфекционим спрејевима. Могуће је и да су неки лидери примили и неке коктеле за имунизацију.

За сада се претпоставља да постоји и могућност тзв. унакрсног имунитета (cross-immunization), одн. имунитета стеченог претходним пребољевањем друге корона инфекције, што би могло да објасни зашто неки ипак не оболе од Ковида-19, иако су били у контактима са оболелим лицима.

Као што сам већ рекао, АКО ово није планирани биолошки рат на глобалном нивоу, да имају вакцину, већ би се она појавила на тржишту и скупо би је наплатили.
Ако јесте заверенички планиран биолошки рат на глобалном нивоу, они би чекали да се човечанство прпреди до неког нивоа и онда би објавили да имају вакцину.
У том случају, вакцина „Спутњик V” је упропастила планове Великог Кабала и однеће и профит.
Novak
12. avgust 2020. u 13.00
Postoje dva ako, ako je ova ruska vakcina definitivno rešenje za corona problem zapad je ismejan a ruski embargo postaje humor bez granica.
Ako ameri ne plasiraju bolju vakcinu do oktobra a ruska bude ok, Trump bi još mogao pobediti i to ovaj put zahvaljujuci bas Rusima.
Dali će Angela možda biti u pravu kad je rekla da rešenja nema bez vakcine koju moramo cekati ni manje ni vise već dve godine.
Jocko4
(observer)
12. avgust 2020. u 13.16
goodbad,

Eво једног коментара, који се надовезује на твоје питање:

>>'Kuba predstavlja najvecu moguću medicinsku referencu u svijetu (raspitajte se). A za Brazil ne znam. Zašto se Srbija ne ponudi Rusiji da udje u lanac ovog posla sa astronomskom ukoliko sve bude ok i vakcina se pokaze uspjesnom. Biće to za Rusiju ne samo veliki samar prepotentnim Amerikancima (najprije Amerikancima vakcina, a posllije ostalima - Trump), nego i zaista „lova do - krova”.'
- - -

goodbadPoruka negativno ocenjena. Pokaži

goodbad
(gb&u)
12. avgust 2020. u 14.45
jocko znaš da su kubanizi bili smislili i vakcinu protiv raka pa šta se dogodilo ispalo je da placebo(kao sveta, vodica nit'pomaze nit'odnemaze).
goodbadPoruka negativno ocenjena. Pokaži

goodbad
(gb&u)
12. avgust 2020. u 14.54
malo je sumnjivo da narod koji živi na rubu egzistencije radi tako visoko tehnoloske stvari,al'hajde de, mnogo vise verujem Rusima.
Jocko4
(observer)
12. avgust 2020. u 15.56
goodbad,

Није то била кубанска вакцина, него терапија примењива у I и II фази развоја канцера. Напоменуто је да она не може да буде довољно ефикасна уколико је већ почела III фаза рака.
У САД су били заинтересовани да откупе право да је производе и продају, али Куба није хтела да им прода лиценцу.

Што се њихове медицине тиче, Куба је после револуције успоставила посебно интензивну сарадњу са ондашњим СССР-ом и велики број кубанских лекара се тамо школовао. Данас имају јаке медицинске кадрове и држава улаже у истраживања. У томе су најјачи међу Латино-америчким земљама, а учествују у хуманитарним акцијама у многим земљама.
Milles_Broker
12. avgust 2020. u 16.49
А ево шта Баћушке кажу:

Продаваће је за $10

http://alturl.com/w27r8
Zorrko
12. avgust 2020. u 17.38
\\
Jocko4
(observer)
12. avgust 2020. u 12.24

Pjer,

Лидери држава су посебно заштићени (у најширем смислу те речи), а не само од ове инфекције.
//////

hm, zanimljiva opservacija. Pa su valjda zato od covida oboljeli britanski premijer, žena kanadskog premijera, brazilski predsednik, masa americkih senatora, itd. itd... da ne spominjemo hrpu 'celebritija'.

Ali niko od diskutanata sa SC-a ne zna lično ni jednog imrlog od kovida?
Odesa
(надежда, вера и л)
12. avgust 2020. u 17.55
хахахах, какву је све лову и напор уложио запад у кампању да би пласирао свој производ, кад му испред у тржиште улети конкуренција с својим...и запад поново пукне, хахаххаа !!!
Novak
12. avgust 2020. u 18.09
Znam za zubara 50+ iz Londona UK bio ozbiljan slučaj i pregurao.
Dva mladja slučaja u Novom Sadu, jedan bio zdrav ko dren, drugi diabetes, obojica zbogom, i najnoviji nedavni slučaj u rodnom kraju, komsija 46 jedan od 24 stanovnika retko naseljeneg predela, veoma aktivan po crkvama. Pregurao kao laksi oblik gripe sa svim Covid simptomima uz potvrdu pozitivan test, trenutno mu žena i deca još u izlilaciji. Ovde u Kanadi znam dva slučaja oba već zaboravljeni kao laksi oblici.
Jocko4
(observer)
19. avgust 2020. u 10.23
За Zorrko = Pentium4,

Још је занимљивија опсервација да си регистровао још један псеудоним и да си спреман да критикујеш наводећи само део из контекста. Зато морам да поновим:

# Лидери држава су посебно заштићени (у најширем смислу те речи), а не само од ове инфекције. Кад је почела пандемија, они су углавном били изложени могућем инфицирању приликом међусобних сусрета (лидера), на састанцима на 'највишем нивоу' и сл.
pestko
(odzacar)
20. avgust 2020. u 01.41
„Ali niko od diskutanata sa SC-a ne zna lično ni jednog imrlog od kovida?”
„ok, znaci Novak lično poznaje 6 oboljelih i 2 umrlih od korone.
Sada, pitanje je koliko ljudi ukupno Novak lično poznaje. Ja npr poznajem lično barem 10 000 ljudi”

Prvo, ljudi mogu održavati kontakt sa oko 150 ljudi, sigurno da se znaju mnogi i sa vise ali to je krajnje povrsno. Taj broj se zove Dunbarov limit. Broj od 10 hiljada je preteran, toliko ima dana u preko 28 godina, to bi znacilo da si u proteklih 30 godina u proseku svakog dana upoznao nekog novog. Broj od 1000 ljudi makar i poznanika vrlo povrsnih je možda neki maksimum.

U Srbiji (broj za SAD je sličan, nešto veci) od korone je obolelo oko 5% ljudi, sudeci po antitelima. Tako da bi od tih stotinjak, svako znao nekih 5 ili 6, ali najveca vecina su blagi slučajevi koji i ne znaju da imaju koronu, tek oko 10% ih je registorvano. Tako da broj ovih sto ih Novak poznaje odgovara ocekivanjima, a da su znali da imaju koronu. Broj umrlih bi u populaciji bio jedan u dve hiljade u SAD do jedan u deset hiljada u Srbiji. Tako da je vrlo malo onih koji će znati jednu ili dve osobe koje su umrle od korone. Ja recimo ne poznajem nikog lično ko je umro od korone, ali sam čuo za nekoliko slučajeva poznanika od poznanika, sto bi takođe odgovaralo ocekivanjima - u Srbiji u 100 hiljada ljudi ima možda desetak ili nešto više umrlih. Naravno, ima ljudi koji će znati blize nekog umrlog, i Novak je možda jedan od takvih, ali od stotinjak posetilaca SC-a koji su preostali i koji se možda povremeno jave, takvih, koji lično znaju nekog umrlog, nema puno.

Korona nije za potcenjivanje, umrlo je skoro milion ljudi za nešto više od pola godine, bez sumnje to je najveca pandemija u poslednjih 100 godina, ali s druge strane broj zrtava je tek nešto veci od jakog sezonskog gripa. Međutim, smrtnost je deset puta veca od gripa, zahvaljuci maskama i drugim merama opreza, korona je sad zarazila tek možda 150 miliona ljudi (registrovanih je visestruko manje), da se proširila kao grip koji u sezoni može zaraziti i preko milijardu ljudi, smrtnost bi bila srazmerno veca.

Tako da ove vakcine, ne samo ova ruska nego ima ih na desetine koje se testiraju, su neophodne, biće do kraja godine, i 2021 će tako biti zaustavljena pandemija pre nego sto ubije mnogo vise ljudi, a da ima potencijal, ako se niko ne bi pazio, da ubije preko deset miliona ljudi, ima, kao što se videlo na primeru Njujorka grada, Lombardije, Londona, Madrida i drugih mesta gde je stradalo i po dva promila grajana, a da ipak nije bio postignut kolektivni imunitet.

Što se recesije tiče, ona će biti najveca od velike depresije 1929. godine, između 5% i 10% pada. Na globalnom planu, posle drugog svetskog rata, svet ovako nešto nije video, potres sličan je možda bio pad Berlinskog zida ali ni on nije bio ovako ravnomerno raspoređen po planeti. Naravno, neki delovi sveta su videli mnogo gora razdoblje, mi na Balkanu ratove 90tih sto je daleko gora kriza od ovog virusa, ali za Zapadnu Evropu i Ameriku ovo je nezapamcen potres zaista, koji će trajati do 2021. kada će se masovno svuda primeniti vakcine i kada će virus najzad stati, u međuvremenu naucilo se na greškama pa će jesenji talas, koji vrlo verovatno ide, biti spremnije docekan uz moguće manje žrtve.
CEKAC
21. avgust 2020. u 03.05
Pestko

Svojevremeno si bio zainteresiran za teorijsku fiziku, pa za mehaniku, magistrirao si ekonomiju, a sada korona?
Werba
(N/A)
22. avgust 2020. u 07.10
Jocko4
(observer)
12. avgust 2020. u 11.27
Значи, бром из војске П-ОО-Ч-е-о да делује ...
Ма мора да и за то има нека медецииина ?
====
nema,
sve sto deluje sa zadrskom tu leka nema.
jedino bi možda pomoglo da se najede pasulja, gurne u dzuzu traktorsku svecicu i da krese..
:)
pestko
(odzacar)
25. avgust 2020. u 11.32
„znaci ti hoćeš reći da je Novak održavao kontakt sa zubarom u Londonu, sa dva mladja slučaja u Novom sadu, i sa tim komsijom iz rodnog kraja, sve dok živi u kanadi?”

Treba da definises šta su ti poznanici. Neko koga si video jednom u zivotu ili neko s kim imaš kakav takav kontakt nije isto. O tim vrlo povrsnim kontaktima nemas nikakvu informaciju ako se razbole od korone, sem slučajno, a to je kontekst o kome ovde govorimo. U tom smislu, broj od 10 hiljada, pa i hiljadu ljudi je preteran. A ako ćeš da gledaš broj ljudi koji su ti mogli preneti neku bolest slučajnim kontaktom, to je drugi kontekst.

„sluzbeni broj zarazenih od korone je 30 000.”
To je broj onih koji su dijagnostifikovani. Broj onih koji su imali koronu je visestruko veci, radi se o blagim slučajevima, a to se zna na osnovu antitela.

„2017 godine je od tuberkuloze umrlo 1,2 miliona ljudi, od AIDS-a 1 milion, od malarije 600 000, a od meningitisa 300 000. S tim sto su ovo provjereni brojevi, dok se zbog kovid panike pod umrle od kovida upisuju i oni koji su umrli od raka, srcanih oboljenja, pa čak i saobracajnih nesreca (primjer iz Britanije)”

Razlika je sto korona može potencijalno, kao zarazna bolest koja se brzo siri, da ubije mnogo vise od blizu milion koliko je trenutna cifra. Jedan promil stanovnistva sveta je 7 miliona - upravo da se ne bi desio pomor kao u Lombardiji itd. se i uvode mere. Šta se desi ako se ova bolest podceni videli smo u julu u Srbiji.

„ ovo je kontradiktorno samo sa sobom. Kako je smrtnost 10 puta veca, ako je broj zrtava podjednak?


Smrtnost, u smislu IFR, broj umrlih u odnosu na broj obolelih, infectionnfatality rate, za koronu je 1%, za grip 0.1%, to je dakle deset puta vece. Međutim, ako imaš manje slučajeva, broj umrlih u populaciji će biti manji. Dakle, ako od gripa oboli deset puta vise nego od korone, a od korone od obolelih umre deset puta veci udeo nego kod gripa, broj mrtvih može biti isti.

„sam čuo za nekoliko slučajeva poznanika od poznanika da su ih oteli vanzemaljci. Ajmo sad uvesti policijski sat zbog invazije vanzemaljaca.”

To da je neko umro, je proverljivije od toga da li su ga oteli vanzemaljci, pogotovu ako poznanike shvatis u malo uzem smislu od tebe. Tako da se malo spusti na zemlju sa apsurdnim poredjenjima. Korona je stvarnost, svidjalo se tebi ili ne, i od nje umiru ljudi, kao na primer rođeni brat moje komsinice (kog ne znam lično, pa je to poxnanik od poznanika), ili prvi komsija mog bliskog saradnika (poznanik od poznanika), ili najbolji drug mog poznanika (poznanuka koga vidjam jednom godisnje). Ne znam ni jednog poznanika od poznanika koji tvrdi da su ga oteli vanzemaljci, a i da neko tvrdi ne vidim da to ima neku tezinu, jer ludaka i pristalica teorija zavere ima puno (već u prvom keugu poznanika ima takvih slučajeva).

„ovo su nagadjanja. kako mi znamo da gripa može zaraziti preko milijardu ljudi? Da nisu možda testirani?”
To su zvanicne procene recimo svinjski grip je zarazio 1.5 milijardi ljudi. Epidemiologijom se bave ljudi koji to prate, od gripa svake godine oboli na stotine miliona ljudi, mislim da to uopste nije sporno, često broj predje i milijardu. Možeš i ovako to da procenis - koliko puta u zivotu neko oboli od gripa, u proseku? Onda možeš odatle da zakljucis da svake godine možda 10% populacije ima grip.

kao sto je već navedeno nekoliko puta 98% ljudi umire od drugih uzroka, a ne od korone. Znaci 50 puta vise ljudi umre od drugih uzroka nego od korone. 50 puta ! Zašto se to spremnije ne docekuje?”
To je tačno, ali poenta je da ovo epidemija, koja ima potencijal da ubije mnogo vise ljudi, ako se pusti da divlja. I tad taj broj ne bi cinio većinu svih umrlih, ali zašto recimo pustiti da u Srbiji umre 20 hiljada ljudi ako to može da se spreči epidemioloskim merama. Ni velike boginje ne bi pobile sve u Srbiji, ali kao bolest 30 puta smrtonosnija od korone, potencijalno je mogla pobiti stotine hiljada ljudi. A stradalo je ispod 100. To ne znači da variola nije opasna, već da su mere sprečile da se ona proširi i napravi veci pomor.

-----
„Svojevremeno si bio zainteresiran za teorijsku fiziku, pa za mehaniku, magistrirao si ekonomiju, a sada korona?”

Ja nisam magistrirao ekonomju, ne znam odakle ti to. Mehanika je deo fizike, a ljudi se mogu interesovati za razne stvari u srodnim naukama, bavili se njima ili ne. Korona je glavni dogadjaj godine a i sire, tako da bi bilo cudno da se neko ne interesuje za to. Sve u svemu, nice try...
Zorrko
25. avgust 2020. u 13.10
iz Svedske, gdje su vlasti pustile kovid virus da divlja, ovo su podaci o broju umrlih po mjesecima. (Aug 25)

Mjesec Ukupno umrlih
3 332
4 2544
5 1757
6 865
7 265
8 46

Trend je prilično jasan.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Mantra Bracelets?
.