Diskusije : Politika

 Komentar
Kako je putovao Tito
EMILIO_GAVIRIA
(DELIJA)
02. jun 2020. u 17.02
Јосип Броз Тито је био један необичан комуниста који је изузетно волео луксуз. Материјално разметање било је најстроже забрањено његовим поданицима као навикама декандентне веиликосрпске буржоазије или богатих сељака „кулака”.

О необичним размерама његовог луксуза за једног комунисту и пролетера који би по комунистичком идеалу требало да буде врло скроман, западна штампа је извештавала још јесени 1944. године када се по запоседању Београда, друг Јосип Броз уселио, ни мање ни више, него у дедињски Краљевски Двор, а његови сарадници у дедињске виле београдске буржоазије. Такво извештавање на западу није промакло ни њему надређеним Совјетима што је постало један у низу фактора који су допринели каснијем захлађењу односа између другова Јосипа Џугашвилија и Јосипа Броза познатијих по својим конспиративним именима Стаљин и Тито.

Једна илустрација изобиља и луксуза била су свакако путовања Јосипа Броза по свету, посебно по несврстаним земљама. О самом несврставању социјалистичке Југославије, писаћемо неком другом приликом, но сада ћемо да вам пружимо опис Титовог историјског „Пута мира” по Африци који је трајао више од два месеца од 14. фебруара до 26. априла 1961. године.

Овај пут је уследио са намером да се Тито заједно са Гамел Абдал Насером утврди на челу покрета „несврстаних” или „неангажованих” земаља. Планиран је пут по тек деколонизованој западној и северној Африци коју је требало придобити не само за покрет несврстаних, већ и у круг земаља марксизма и научног социјализма. Тачније наш тадашњи доживотни председник Републике посетио је Гану, Того, Либерију, Гвинеју, Мали, Мароко, Тунис и Уједињену Арапску Републику (како се тада звала унија Сирије и Египта) и то пред велику конференцију несврстаних у Београду у септембру исте године.

Припреме за пут су трајале више од годину дана, а у њих су били укључени целокупна дипломатија са дипломатском мрежом, све безбедносне структуре (посебно тајна полиција са праћењем непријатеља социјализма и проценама њихових могућности да изврше атентат у неким од ових земаља, са акцентом на четничке официре у Француској који су били махом у служби француске армије и усташе окупљене око Макса Лубурића у Франковој Шпанији), затим ту су били систем одбране са посебним акцентом на југословенску морнарицу, сва предузећа и фабрике које су требале да произведу све што је неопходно за пут или увезу оно што се није производило у Југославији, систем војног и цивилног здравства, па чак и уметнички колективи. Ево како је то изгледало.

На пут се кренуло Титовим „Плавим возом” из Београда ка Сплиту где су се сви укрцали на бродове. Тито је заједно са супругом Јованком Броз и њиховим гостима боравио у његовој пловној резиденцији, луксузном броду „Галеб”, док су „Галеб” пратила три разарача Југословенске ратне морнарице „Котор”, „Сплит” и „Пула”, као и тада највећи брод југословенске трговачке флоте „Ловћен” који је служио за снабдевање, пренос терета, смештај огромне пратње, а по потреби могао је да се трансформише и у пловећу болницу јер је пошло бројно медицинско особље са свим неопходним медицинском материјалом. Чак су обезбеђени и посебни конопци у случају потребе за хитним пребацивањем људи и материјала у евентуалну болницу брода „Ловћен” на отвореном мору. Укупно је Тита пратило 1.200 морнара и морнаричких официра, око 200 цивила, што његових гостију што чланова делегације са посебним задацима, и око сто официра и војника из других родова војске, укупно 1.500 људи. Уз то, делегацију су све време пратила још два путничка „Боинг” авиона Југословенског аеротранспорта и један теретни авион Југословенског ратног ваздухопловства.

Другарица Јованка је претходно извршила инспекцију „Галеба” током припрема за пут достављајући официрима списак са детаљима које је желела да преуреди за то путовање.

На овом путу је потрошено готово 5.000 тона горива, што као погон за бродове, то за авионе који су их пратили и аутомобиле које је са собом Тито укрцао. Тада се процењивало да је за потрошено гориво, једна топлана у Југославији могла да греје преко 100.000 двособних станова током пуне четири грејне сезоне.

У његовој луксузној резиденцији на мору, као и по његовим резиденцијама на копну, било је обавезно вечерње гледање филмова. Тако су за Тита на путу за Африку прављене пројекције филмова, а он је са собом понео 59 страних и 20 домаћих филмова, од тога 29 америчких, 12 француских, 6 британских и италијанских, по 1 швајцарски и шведски, и свега 4 совјетска. Највише је било каубојских филмова.

У посебним оставама, фрижидерима, замрзивачима и хладњачама биле су велике количине коленица, прашке шунке, кавијара, пресованог свињског врата, роловане шунке, бифтека, говеђих прса, сланих језика, телећег меса уз 15 грла телади, свињског кареа, меса од бута, велике количине живинског меса и живине - пилићи, кокошке, ћурке, патке, гуске, затим прасетине и прасади, суви обоњци, крта сланина, хреновке, Гавриловићеве шунке и саламе, мортаделе, ужичка и далматинска пршута, млада јагњетина, као и разне врсте кобасица уз шкембиће за гурмане. Хладњаче су биле пуне и разних сирева, риба и риба у конзервама свих врста, затим свих врста поврћа за салату, ту су биле туршија и ајвар.

EMILIO_GAVIRIA
(DELIJA)
02. jun 2020. u 17.03
На пут је понето око 700 флаша првокласне ракије, 700 флаша коњака, 300 литара вињака, вермута, разних ликера и Титовог омиљеног вискија. Ту је било и преко 4.000 флаша вина: траминац, ризлинг, цвичек из дворца „Беље” у Барањи и 500 литара смедеревке, македонског самотока, жилавке, кратошје, кавадарке, црни бургундац, скадарка, каберне, ризлинг, итд. уз неколико тона киселе воде. Ту су били и ораси, бадеми и чоколадне бомбоњере. А за лечење мамурлука било је довољно киселог купуса и расола у пет великих каца. Пушачи су могли да се служе са десетак врста домаћих цигарета, али ту су биле и дипломатик, специјал и стране цигарете, уз посебну количину кубанских цигара за председника, укупно 29.009 кутија дувана. За машинисте који су боравили у котларницама у којима је температура достизала и по 60 степени, набављене су посебне количине свежег лимуна и витамина Ц.

У пратњи друга Тита током пута у Африку кренули су и музичари односно цео музички састав гарде уз додатке. Ту су били дувачки, гудачки, салонски, народни и велики џез оркестар, затим словеначки квинтет и неколико мањих састава за пратњу певача и свирање музике за игру. Од Сплита до луке Теме у Гани, свако вече су организоване игранке. Оркестри су служили и за свечане дочеке, испраћаје, извођење концерата на јавним местима у афричким градовима, али и за добро расположење званичне делегације, њихових гостију и морепловаца дуж целог пута. Припадници музичког оркестра гарде носили су своје формацијске СНБ униворме, затим белу и плаву морнаричку униформу, три смокинг одела и по једно цивилно одело са машном. Састав музике, морао је да обухвати комплетан репертоар тзв. „блек плех” музике са једним диригентом и једним помоћником диригента, укупно 43 музичара. Оркестри су се посебно припремили за композиције афричких народа, а пошто су београдске музичке колекције оскудевале са афричком музиком, хитно су пронађени записи преко југословенских амбасада у свету.

Делегацију су поред самог Тита и Јованке Броз, предводили и другови Лазар Колишевски, Вељко Мићуновић, Лео Матес и књижевник Добрица Ћосић који су дошли са супругама. Члановима делегације и њиховим супругама је до детаља саопштено шта од одевних предмета или обуће морају да спреме за пут. Они који су били у државној служби, добили су те предмете из државног буџета од београдских кројача високе моде који су шили користећи најквалитетније материјале. Такође, овом путу су претходиле обимне куповине предмета високе моде у Паризу, Трсту и Лондону. По његовом сведочењу, Добрица Ћосић, који тада није био у државној служби, је сав свој велики хонорар који је добио за роман „Деобе” потрошио у Паризу за набавку дипломатских одела, а једино му је фрак сашивен о државном трошку.

Дакле, чланови делегације су морали да поседују: фрак, жакет, смокинг бели, смокинг црни, десетак пари шивених одела по мери, шездесет пари кошуља (са рукавима на дугмиће и манжетнама), десетак пари ципела, одговарајуће машне (кравате, лептир), џепне марамице, итд. За даме је списак био још детаљнији и потребно је доста простора све то набројати. Добрица Ћосић је забележио како су Јованки Броз неколико пута довожене тек сашивене вечерње тоалете једним од авиона из пратње југословенске флоте у афричке престонице, преко Цириха где су те тоалете из разних делова Европе претходно допремане. Она је тим тоалетама и изузетно раскошним накитом просто пленила на државним пријемима и вечерама.

Овај пут је ишао до толиких детаља да су разарачи били под пуном ратном спремом за случај напада на отвореном мору, а ношени су чак и инструменти за мерење опасности од радиоактивности. Ту су биле 600 граната за топове од 127 милиметара, 1.200 зрна за оруђа од 120 милиметара, 1.502 гранате од 60 и 14.600 граната од 40 милиметара, 128 дубинских и 48 перкусионих бомби за јеж, као и 7.800 метака од 20 милиметара.

У луку Сплит одакле се полазило, довежени су и аутомобили које је Јосип Броз користио на путу и који су укрцани у „Ловћен”, и то: Ролс-Ројс кабриолет, затворени Кадилак, блиндирани Пакард, две нове Заставе 2100 за превоз помоћног особља и једно специјално возило само за превоз Маршалове одеће, његову тзв. малу гардеробу. Команда ваздухопловства је преуредила унутрашњост два путничка авиона ЈАТ-а по угледу на најрепрезентативније авионе светских државника и компанија, а за Јосипа Броза су пажљиво одабране и стјуардесе које су добиле нове зимске и летње униформе. Тито је Ролс-Ројс поклонио председнику Либерије Вилијаму Табману, а зазврат је добио шимпанзу и нилског коња.

Још једна занимљивост јесте и оспособљавање лекара медицинског особља из делегације за болести карактеристичне за тропске и пустињске крајеве, обавезна вакцинација свих путника против великих богиња, жуте грознице, тифуса, паратифуса и колере. Ту је била и велика количина санитетског материјала који је пратио делегацију на копну „у лако преносивим ташнама и коферима, без веће упадљивости”. Толико се мислило на све, да је чак укрцан и довољан број путника са истом крвном групом као и маршал у случају да му је потребна хитна интервенција у виду трансфузије крви. Нико без дозволе лекара није смео да се укрцава или искрцава са бродова, у циљу заштите председника од заразних болести.

EMILIO_GAVIRIA
(DELIJA)
02. jun 2020. u 17.04
Тито се искрцао у луци Тема у Гани где га је дочекао председник Кваме Нкрумах. Аутомобилима је обилазио унутрашњост Гане и задржао се у граду Кумасију. Из Акре је одлетео у Того где га је дочекао тадашњи председник владе и будући председник Силваниус Олимпио. Из престонице Ломеа, отпутовао је у Палиме где је положио камен темељац за прву хидроцентралу у Тогоу. Ту се задржао мало у прашуми вративши се у Ломе на наставак разговора. Из Тогоа одлетео је авионом у Либерију где га је у Монровији примио председник Вилијам Табман. Из Либерије је поново бродом отишао у Гвинеју где га је у луци престонице Конкри дочекао доживотни председник Ахмед Секу Туре. Са својим домаћином, обишао је готово целу Гвинеју. Из Конкрија је одлетео авионом за Бамако и Мали где га је дочекао председник Модибо Кеита, један од шампиона афричког социјализма. Из Малија је одлетео у Краљевину Мароко и престоницу Рабат где га је дочекао краљ Хасан II. Југословенски бродови су све време пловили ка Мароку где је требао да се потом поново укрца Јосип Броз. У Мароку је такође обилазио туристичке знаменитости, међу којима су били Мехнес и Ифран. Из Марока је Тито отпловио у Тунис код председника Хабиба Бургибе. Током боравка и обиласка Туниса такође је примио на државној вечери представнике привремене владе Алжира на челу са Ферхатом Абасом. Из Туниса, Тито је отпловио у Уједињену Арапску Републику тј. Египат, где га је најпре у Александрији примио председник Гамел Абдал Насер. Боравак у Египту је такође трајао дуже, а имао је прилике и да обилази разне знаменитости. Из Александрије, Тито се „Галебом” враћа у Пулу.

У Пули су га дочекали на хиљаде раздраганих грађана, као и другови Едвард Кардељ и Владимир Бакарић. Тито је на овом путу оставио толико снажан утицај на афричке лидере да је постао њихов апсолутни узор. Својим луксузом их је веома импресионирао, а доживотни председници попут Иди Амина у Уганди или Мобуту Сесе Секоа у Конгу тј. Заиру видели су Тита као главну инспирацију за своје личне и политичке амбиције.

Боравак Добрице Ћосића на броду „Галеб” и његов пут са Титом послужио је као инспирација сатиричне поеме Данила Киша „Песник револуције на председничком броду” којом је изигравао руглу предсеничке хедонистичке навике, а која је објављена тек након Брозове смрти. Ћосић се иначе вратио са овог путовања силно разочаран, не могавши да верује да се комунисти тако понашају. Оно што је видео био је раскошни двор и прави империјални церемонијал. Вратио се као костур јер му се слошило у једној од афричких престоница, а по повратку, морао је да иде и на инфузију. Записао је како је тај пут био „доиста, један тужан и гротескан слом партизанског морала, којим се деценијама манипулисало у педагошке, политичке и идеолошке сврхе... Можда сам баш у салонима и на палуби 'Галеба', на Атлантском океану, у ноћима под огромним месецом, сагорео своју комунистичку веру у југословенски демократски социјализам”...

Овај пут коштао је преко милион ондашњих америчких долара, што у данашњој противвредности износи око десет милиона. Te 1961. Југославија је земља скромног раста, са првом великом структурном кризом која је почела да се појављује у привреди и коју је одликовала велика незапосленост, решена првим „извозом” гастарбајтера у западноевропске земље. У питању је била земља која је заузимала последње позиције у кругу средњеразвијених земаља света, а тада је започињао и тренд њене огромне стопе задуживања који је довео до de facto банкрота 1982. године.

На крају, не треба да заборавимо да је на свако своје путовање Тито носио и два велика кофера, један пун девиза у кешу, а други са највреднијим накитом, махом породице Карађорђевић, међу којима се налазила и дијамантска дијадема краљице Марије. Злу не требало, на тај начин се маршал штитио од евентуалног државног удара који би могао да уследи током његових бројних боравака ван земље и преживљавање у иностранству у, за њега, пристојним услвима живота.

На слици видите Јосипа Броза са супругом Јованком на палуби брода „Галеб” током пута за Африку. У позадини је писац Добрица Ћосић.
cenim_ja
02. jun 2020. u 17.12
koji je taj auto koji spominje u textu „zastava 2100”..nikad čuo za njega...
EMILIO_GAVIRIA
(DELIJA)
02. jun 2020. u 17.26
nemam pojma, ako nije greška možda su mislili na fiat 2100, jer su fiat i zastava tada radili zajedno.
Svetimir
02. jun 2020. u 20.11
Od svih svetskih državnika, sama Tita nisu posetili Idi Amin i Seku Ture,iz razloga, da narod nebi skandirao; Tito-Idi Amin i Tito -Ture.
Jocko4
(observer)
03. jun 2020. u 00.46
Ал' се некад добро јело и пило, баш !
Power12345
03. jun 2020. u 03.15
EMILIO_GAVIRIA

e vidiš Emile...Tema, Tito

Koliko godina je prošlo kako nema jednog čovjeka, koji je nešto stvorio i ostavio iza sebe...Emile pitaš li se ti koliko jedna osoba po danu kalorija troši i šta to od od jela i pića jedan predsednik bolje ima od jela i pića ili od nekog Domaćina Seljaia i ko radi i živi na selu ..

Mašinerija Titova je ogromna bila i nije samo Jedja guzica od toga profitirala ..

Pogledaj video od naroda što Titu skandira , tapše ili razdragane mase, omladinu,akcije i vreme i u vremenu procvata zemlje.

Ma koliko mi o tome Titu loše mislili.,,počev od policije, pendreka, g.otoka , uzurpacuje zemlje, progona ustaša, četnika i tako zvanog štrojenja društva, sistema ...ima i druga strana, madalja, odlika, poteza i respekta ...

Narodu možeš do jedne tačke lagati i raditi u mislima šta poželiš...a on je znao, poznavao gdje sme i šta sme da za njegova života mase ne krenu i stampedo počne

Dr_Blizak
(student)
03. jun 2020. u 05.25
Gospodin Broz i Gospođa Jovanka nisu gledali onaj švedski sami. Zato je „disident” Ćosić dobio dijareju...
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Keychain ?
.