Diskusije : Politika

 Komentar
evo dokaz!
zori
(Чича)
28. maj 2020. u 07.48

https://srbin.info/wp-content/uploads/2020/05/Kosovo_SNS_spot.mp4?_=2

za nasu decu...

- bujanovac?
- presovo?
- kosovska mitrovica?
- prizren?
- itd.
NovakPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Novak
28. maj 2020. u 07.53
Kod vas uz Moravu nema veliko slovo kad pišete latinicu?
nebojsa4
28. maj 2020. u 08.00
Новак, де појасни матере ти у тебе како су ти стричеви убијали заробљенике.
GejdonPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Gejdon
28. maj 2020. u 08.13
Napred SNS! Živeo SNS i Aleksandar Vučić! Pobednik!
nebojsa4
28. maj 2020. u 08.49
Појела маца прсте? Да ли су убијали заробљене четнике, усташе или жене?
Мора да си поносан на херојски чин ликвидације заробљеника.
NovakPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Novak
28. maj 2020. u 09.00
Neso, znaš kako se to radi onako uzmes strojnicu pa trrrrr trrrrrr, uglavnom su pricali o ustašama, nisam zapamtio da su spominjali žene i četnike, najviše mi se svidjao vise puta ponavljan zakljucak pripovedanja, E jesu platili mamicu im.
A kako su tvoji matere ti?
nebojsa4
28. maj 2020. u 09.12
Баш ме чуди да нису клали заробљенике.
Моји су добро, хвала на питању. Борили смо се у свим ратовима и нисмо убијали заробљенике.
NovakPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Novak
28. maj 2020. u 09.14
Nisam Neso ponosan ni na jedno ubijanje ali sam bar malo utesen recenicom, e jesu platili, da je neki dug bar malo poravnan, znaš u mom selu uzvodno Unom 60 km od Jasenovca nema kuce koja nije imala klienta u logoru. Slavni Srbijanski četnicu su bili i ostali niko i ništa u svim ratovima Banije i Korduna.
NovakPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Novak
28. maj 2020. u 09.19
Zbog vrline vaseg ratovanja svet vam je odao priznanje, moji su na kraju porazeni do nogu.
nebojsa4
28. maj 2020. u 09.24
Не знам шта је клиент и мислим да се придјев србијански пише малим словом.
NovakPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Novak
28. maj 2020. u 09.37
Tačno Neso, kucam na ipadu, greške nisu iskljucene, ali gore kod Cice nije stamparska greška.,Klient ili client je strana reč i spada u veoma popularnu „edukaciju” Srba. Uz neizostavni sarkazam koji je deo mentaliteta banijskih Srba, biti klient u „Radnom logoruJasenovac” u prevodu znaci biti žrtva. Verujem da sam pomogao ovim objašnjenjem. Have nice day, Mr. Neso.
nebojsa4
28. maj 2020. u 10.10
И теби Новаче. Убиство заробљених је злочин без обзира ко су заробљеници, ја не бих баш био поносан на то. Осим тога Јосипу је и те како одговарала ликвидације која је помогла да се истина о Јасеновцу крије, мртва уста не говоре. Неким чудом поглавник им је преживио и Блајбург и побјегао на запад.
zori
(Чича)
28. maj 2020. u 10.16

novak... ustašo... za ovo „Srbijanski”... bi ti moji srbi grkljan izvadili... zubima :)
NovakPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Novak
28. maj 2020. u 10.55
Cica verujem ti 100% nibi ja bio prvi Srbin žrtva srpskih zuba.
Znam pa ti ne zameram sto me zoves ustašom, jer takvi kao ti ih ne razlikuju od partizana, a oni su jednako zubi i za ustaše i četnike. Nisam ja kriv sto sam potomak 7 Banijske ucen da kažem smrt fasizmu, jel tako Ljoticu, Nedicu, Pavelicu i ostala gamadi.
zori
(Чича)
28. maj 2020. u 11.07

bivši srbine... ujo... daleko si ti od srpstva... daleko
Dikan
(Само буздованом)
28. maj 2020. u 11.11
Novak
28. мај 2020. у 10.55

...Nisam ja kriv sto sam potomak 7 Banijske...

_________________________________________________________________

А шта је са домобранско/усташком граном породичног стабла? Из које сатније су ти они?
Precanin
(Нека буде борба �)
28. maj 2020. u 11.19
Н4, ја покушавао да те извадим из дубиозе и умјесто да ударим плус ја на једном мјесту рокнем минус и потопим те до краја. Праштај.
Навикла рука, кликне сама чим види усташе.
Заиста колико лош човјек мораш бити па да долазиш у српску кафану гдје сви, ама баш сви знају да си усташа.
nebojsa4
28. maj 2020. u 11.45
Но сикирики Преки, нити се радујем плусевима нити тугујем због минуса, хвала у свалом случају.
Некад ми се чини да нас је југословенство уназадило горе него усташлук.
Precanin
(Нека буде борба �)
28. maj 2020. u 12.10
Ја сам то схватио давно, и писао сам о томе. Ти мислиш да је човјек Србин, твој, попричаш мало с њим и успут ланеш нешто лоше о оном смраду из Куће Смећа..то ко да си у осиње гнијездо дирнуо.
То је мој лакмус папир. Већина људи које познајем су запараво Шугоси српског поријекла.
Како је то узело коријена само код нас, остаће тајна!
Народ Кордуна и Баније није послушао Команданта Јоцу Еремића, првог дисидента оне земље. Нису дисиденти били Ћилас и Добрица Ћосић, ону су само под притиском савјести прешли на другу страну.

...
Писмо 1943, наивним партизанима Кордуна, Баније..Лике...
„….kao rezultat borbe u kojoj su dali svoje zivote na hiljade najodabranijih sinova Like, Korduna i Banije, nikao je ZAVNOH kao vrhunac zločina i prevare, niklo politicko tijelo, koje treba da sve vase napore prinese na oltar spasa hrvatskog naroda i ocuvanje Nezavisne države Hrvatske. Vasi jurisi, vase popaljene kuce, vasa krv stvorili su Zemaljsko Antifasisticko Vijece Narodnog Oslobodjenja Hrvatske, koje za uzvrat i priznanje treba da zbrise ime srpskog naroda i da dokrajci Pavelicevu namjeru srpskog istrebljenja.

Da li možeš ti Srbine biti zadovoljan sa ZAVNOH-om u kome gospodare Nazori, razni Sime, Greguric i Filip. Da li ti možeš priznati svojim predstavnistvom ono tijelo u kojem sjede ustaški i domobranski oficiri, koji su lili srpsku krv po Bosni, Lici, Kordunu i Baniji.

SRBI! Oni ne mogu zastupati naše interese i biti tumaci raspoloženja i mišljenja našeg naroda.

Milioni srpskih zrtava i hiljade palih srpskih glava, prevrnut će se u grobu kad vide šta se kod nas zbiva, kad vide sto napravise od naše velike i lijepe otadzbine Jugoslavije. Rasparcase je i raskomadase na desetke naroda i narodica, komadaju i cijepaju gore nego sto su to cinili Nijemci. Nas Srbe misle zuvjek odijeliti od majke Srbije i dicnog Beograda. Već su vam brisali ime, zabranise vase pismo cirilicu i vasu himnu i prisilise vas da se ljubite s onima koji su nas juče klali. Sve to nije nikakvo cudo ako znamo da u nijednom visem forumu Hrvatske i na odgovornijim mjestima nema Srbina. Tu je mjesto Hrvatima. U AVNOJ-u, u ZAVNOH-u, partizanskim forumima, a tebi Srbine? Tebi je mjesto na bunkeru i zici.

BRACO I DRUGOVI PARTIZANI! Vi zavedeni i prevareni, za koga vi lijete svoju krv, šta cuvate?

Kuce ne, jer ih nemate, popalise ih braca Hrvati, majku i djecu ne, jer ih poklase ustaše i domobrani. Imovine ne, jer je unistise i opljackase. Zašto se onda borite, za slobodu i veliku Hrvatsku, da sacuvate hrvatski narod od odgovornosti za zločine učinjene nad Srbima. Borite se da pomognete zbrisati zauvijek ime srpsko u Lici, Kordunu i Baniji. Da li ćeš to dozvoliti smjeli borce, da se preko partizanskog pokreta srusi ono što se nije moglo ni preko ustaškog. Ne smijes zaboraviti Srbine, da je partizanski i ustaški pokret hrvatskooslobodilacki pokret. Ko se bori u našim divizijama i brigadama NOV-e Hrvatske? Komandant Hrvatske je Ivo Rukavina, rodjak glasovitog krvnika Juče Rukavine, komesar Hrvatske isto je Hrvat, komandant korpusa opet Hrvat, a komesar korpusa ustaško dijete i ustaški brat Veco Holjevac. Gdje su braca ovom omiljenom borcu i ”junaku„ na Kordunu.

U borbi ste vi Srbi, vi jurisate na bunkere, vi lijete krv za Hrvate u vasim jedinicama. Oni ili vam KOMANDUJU ILI TLACE vase rođene u pozadini i po komandama podrucja.

Partizani, komandiri, komandanti i komesari koji niste izgubili srpski osjecaj i ljubav prema svom patnickom narodu, promislite o tome svemu pa ćete doći do uvjerenja da ste vi slijepo oruzje u rukama naših neprijatelja. Zar ne vidite da je vasa glavna borba usmjerena protiv četnika, dakle protiv brace, a samo zato da se međusobno sto vise iskrvimo i oslabimo kako bi stotine i hiljade naših nevinih zrtava ostalo neosveceno. SRBINE NE PUCAJ NA SRBINA. Udri ustašu koji ti nemilice pljacka kucu i kolje djecu i majke. Ne budite grobari sami svoje buducnosti i slobode.

Srpske majke! Vi najvece patnice i mucenice zašto porodiste sinove da ih nejake i maloljetne guraju na bunkere. Zašto porodiste kceri da ih neudane i nevine vuku i razvlace po stabovima da se nasladjuju sprskom mladoscu hrvatski zlikovci.

Majko! Sinovi ti izgibose, kceri ti propadose. Ko će ti nastaviti potomstvo? Trgni se, probudi se. I ti možeš nešto učiniti za spas svoga naroda i svoje otadzbine. Razbij svoju organizaciju AFZ-a preko koje se samo siri nemoral i nepostenje u naše familije. Istrgni se, ne da se, i tu ti Hrvatice gospodare. One brisu naše obiteljske zivote.

SRBI! Zaboravimo sve sto nas je ikada dijelilo. Pruzimo si bratsku ruku i krenimo zajednicki naprijed. Otrgnimo se od onih koji nas vode putem propasti i već sada traže nacina kako bi stvorili neprijateljstvo i poveli borbu sa našim velikim demokratskim saveznicima. Engleskom i Amerikom u ime kojih je predsjednik britanske vlade Cercil u svom nedavnom govoru otvoreno izjavio da će saveznici omogućiti povratak nasem kralju u oslobodjenu otadzbinu. A taj dan nije daleko, saveznici su već stupili na tlo Italije.

Odlucna borba je zapocela i nas ne smiju dijeliti nikakove partije ni razna politicka opredjeljenja. Dvanaesti je cas. Cujte i primite srcu ovu poruku srpskih patriota, cujte nas glas sa srpskih planina.”

SLOBODNE SRPSKE PLANINE
9. septembar 1943. godine

У писању прогласа је учествовало неколико људи, међу којима су били: Љубо Вујичић, Драгић Бунчић, Петар Зинајић и Илија Жегарац. Сви су били у партизанима. Откривени су и изведени на суд у тзв. Будачком процесу, стрељано их је 54. Неки нису извођени на суд. Илија Жегарац, предратни комуниста, је успео да побегне, а Драгића Бунчића, који је био судија пре рата, спасио је од смрти један комуниста.
Стево Косановић Јабучар и Јоцо Еремић, високи партизански команданти који ће 1944. пребећи у четнике, знали су за припрему Прогласа, али нису учествовали у писању.
keserPoruka negativno ocenjena. Pokaži

keser
(Тешем букве)
28. maj 2020. u 12.26
Плус за текст од мене.

Није ми јасно да су и поред наоружаних српских јединица била ова стрељања.
?!?!
keramicar
(mrgud koji sedi)
28. maj 2020. u 12.40
čemu ovde teme i odgovori na teme ako je drugacije mišljenje nepoželjno? čemu to vodi? a onda se ovde piše kako izumiru diskusije? danas svako ko ima malo slobodnog vremena želi da to vreme provede kvalitetno, a ne da ga neko vredja, ako je pozeleo da daje svoj doprinos temi.

odbacivanjem pojedinaca ili grupa srpskog roda rizikuje se da jednog dana srpstvo čini samo patrijarh, jer će se uvek neko naći i proceni kako sve vise srba nisu dostojni tog imena.

umesto vredjanja i prepucavanja, dajte neke dobre ideje, neki vas licni manifest šta trebamo ciniti svako od nas kao pojedinci, a šta kolektivno, da bi srbiji i srbima krenulo na dobro?

pozdrav SVIMA

Precanin
(Нека буде борба �)
28. maj 2020. u 12.48
Овај текст је са неког Војног форума и поставио га је Милисав Самарџић, сјајан историчар. То сам напоменуо у теми која је страховитом брзином избрисана.
О заблуди Срба Баније, Кордуна и Лике...овдје је доста говорио дискутант „Јован Петровић” или слично, не виђам га више. Он је писао о Јоци Еремићу који је 1944. превео своје Партизане у Четника. Еј. 1944. схватити гдје идемо и како ће нам бити..то је могао само визионар.
Убијали смо једни друге за рачун усташа.
Данас, 2020 бити потомок или партизана или четника и инсистирати на само једној истини, поготово инсистирати да је бити у патизанима једино ипправно може само неСрбин, дакле усташа!
Иначе, знам и то да су потомци партизана данас велики заговорници демократије, вишестраначја.
Мало нелогично, али како би ти неуки људи знали да име партизани долази од појма ПАРТИЈА, дакле партизани су војници само једне, комунистичке партије.

Precanin
(Нека буде борба �)
28. maj 2020. u 12.54
Керамичару, ја ћу предложити нациналним Србима да колективно препусте овај форум усташама и вама који би да разговарате с усташама.
Ја чак у задње вријеме апсолутно избјегавам било какве директне конатке, не осврћем се на погрде и увреде, камоли да учествијем на њиховим темама. Али не иде...
Novak
28. maj 2020. u 12.54
zori
(Чича)
28. maj 2020. u 11.07
bivši srbine... ujo... daleko si ti od srpstva... daleko
--
zori
(Чича)
28. maj 2020. u 11.07
bivši srbine... ujo... daleko si ti od srpstva... daleko.
---
Veoma tačno Ciko, daleko sam od tvog srpstva, skoro 7000km
i umrecu kao Srbin gubitnik bez ikakve zablude, a vama sa Morave koji sledite Luburiceve metode, spominjete zube i grkljane sledi puna podrska cele hrvatske desnice, zajedno ste jači. Sada je vase vreme i osvetite Blajburg i Goli kao i Kucu cveca.
A ovo da sam bivši, e Krajina će kao takve da nas pamtiti zauvek.
Precanin
(Нека буде борба �)
28. maj 2020. u 13.03
umesto vredjanja i prepucavanja, dajte neke dobre ideje, neki vas licni manifest šta trebamo ciniti svako od nas kao pojedinci, a šta kolektivno, da bi srbiji i srbima krenulo na dobro?

...
А да ли би ти био спреман да прихавтиш било коју идеју?
1. Да ли би био спреман да пишеш ћирилицом колико данас?
2. Да ли купујеш рвацке производе, или зловеначке?
3. Да ли си зато да се иде на њихово море?
4. Да ли си зато да и даље гомила улица или школа у Беогарду и Србији носи име партизанских команданата са несрским именима и из других дијелова бивше државе попут Школа „Марка Орешковића” или улица „Отона Жупанчића”
5. Да ли изхедначаваш Четник и Усташе?

Има још питања. Да кренемо с аодговрима на ова!
Novak
28. maj 2020. u 13.06
Dikan
(Само буздованом)
28. maj 2020. u 11.11

Novak
28. мај 2020. у 10.55

...Nisam ja kriv sto sam potomak 7 Banijske...

_________________________________________________________________

А шта је са домобранско/усташком граном породичног стабла? Из које сатније су ти они?
---
Veoma precizan odgovor za tebe, Od mog dede po majci inače partizanskog spomenicara rođeni brat bio je u domobranima do 43. kao i mnogi mobilisani Srbi sa Banije, prebegao u partizane i 1943 poginuo u bitci na neretvi. Njegovo puno ime je uklesano na ploci sa spiskom palih boraca u spomen parku Sutjeska. Usput 7 Banijska je tada pretrpela velike gubitke, aj sad ubedite me sa „tako i treba”
WerbaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Werba
(N/A)
28. maj 2020. u 13.28
zori
zori
(Чича)
28. maj 2020. u 10.16

novak... ustašo... za ovo „Srbijanski”... bi ti moji srbi grkljan izvadili... zubima :)
===========

Aj'br Dzigeranu us.rani, što se pravis glupljim nego sto jesi..

Pa sam Nikola Pasic je one tamo pravoslavne zapadno od Drine,
nazvao 'srbijancima' zbog sumnjive lojalnosti prema matici,- Srbiji.
Precanin
(Нека буде борба �)
28. maj 2020. u 13.29
BRACO I DRUGOVI PARTIZANI! Vi zavedeni i prevareni, za koga vi lijete svoju krv, šta cuvate?

Kuce ne, jer ih nemate, popalise ih braca Hrvati, majku i djecu ne, jer ih poklase ustaše i domobrani. Imovine ne, jer je unistise i opljackase. Zašto se onda borite, za slobodu i veliku Hrvatsku, da sacuvate hrvatski narod od odgovornosti za zločine učinjene nad Srbima. Borite se da pomognete zbrisati zauvijek ime srpsko u Lici, Kordunu i Baniji. Da li ćeš to dozvoliti smjeli borce, da se preko partizanskog pokreta srusi ono što se nije moglo ni preko ustaškog. Ne smijes zaboraviti Srbine, da je partizanski i ustaški pokret hrvatskooslobodilacki pokret. Ko se bori u našim divizijama i brigadama NOV-e Hrvatske? Komandant Hrvatske je Ivo Rukavina, rodjak glasovitog krvnika Juče Rukavine, komesar Hrvatske isto je Hrvat, komandant korpusa opet Hrvat, a komesar korpusa ustaško dijete i ustaški brat Veco Holjevac. Gdje su braca ovom omiljenom borcu i „junaku” na Kordunu.

U borbi ste vi Srbi, vi jurisate na bunkere, vi lijete krv za Hrvate u vasim jedinicama. Oni ili vam KOMANDUJU ILI TLACE vase rođene u pozadini i po komandama podrucja.

Partizani, komandiri, komandanti i komesari koji niste izgubili srpski osjecaj i ljubav prema svom patnickom narodu, promislite o tome svemu pa ćete doći do uvjerenja da ste vi slijepo oruzje u rukama naših neprijatelja. Zar ne vidite da je vasa glavna borba usmjerena protiv četnika, dakle protiv brace, a samo zato da se međusobno sto vise iskrvimo i oslabimo kako bi stotine i hiljade naših nevinih zrtava ostalo neosveceno. SRBINE NE PUCAJ NA SRBINA. Udri ustašu koji ti nemilice pljacka kucu i kolje djecu i majke. Ne budite grobari sami svoje buducnosti i slobode.

Srpske majke! Vi najvece patnice i mucenice zašto porodiste sinove da ih nejake i maloljetne guraju na bunkere. Zašto porodiste kceri da ih neudane i nevine vuku i razvlace po stabovima da se nasladjuju sprskom mladoscu hrvatski zlikovci.

Majko! Sinovi ti izgibose, kceri ti propadose. Ko će ti nastaviti potomstvo? Trgni se, probudi se. I ti možeš nešto učiniti za spas svoga naroda i svoje otadzbine. Razbij svoju organizaciju AFZ-a preko koje se samo siri nemoral i nepostenje u naše familije. Istrgni se, ne da se, i tu ti Hrvatice gospodare. One brisu naše obiteljske zivote.

SRBI! Zaboravimo sve sto nas je ikada dijelilo. Pruzimo si bratsku ruku i krenimo zajednicki naprijed. Otrgnimo se od onih koji nas vode putem propasti i već sada traže nacina kako bi stvorili neprijateljstvo i poveli borbu sa našim velikim demokratskim saveznicima. Engleskom i Amerikom u ime kojih je predsjednik britanske vlade Cercil u svom nedavnom govoru otvoreno izjavio da će saveznici omogućiti povratak nasem kralju u oslobodjenu otadzbinu. A taj dan nije daleko, saveznici su već stupili na tlo Italije.

Odlucna borba je zapocela i nas ne smiju dijeliti nikakove partije ni razna politicka opredjeljenja. Dvanaesti je cas. Cujte i primite srcu ovu poruku srpskih patriota, cujte nas glas sa srpskih planina.„

SLOBODNE SRPSKE PLANINE
9. septembar 1943. godine ”
keramicar
(mrgud koji sedi)
28. maj 2020. u 13.29
precanine,

spreman sam da razmatram i eventualno prihvatam nove ideje. zato i svracam ovde. u nadi da nešto novo (pametno) procitam i naucim. ima ponesto da se nauci, ali trenutno jako malo i retko.

1. pisaću cirilicom, ali povremeno. nije mi problem.

2.ne kupujem hr i slo robu. naprotiv, jednom sam na tvoju temu vezano za ovo napisao da kupujem u srbiji kad kod navratim domaću sezonsku hranu, smatrajuci tako da pomazem porodice na selu.

3. nisam bio, i nikad neću. svo svoje slobodno vreme provodim u srbiji. ne idem ni na druge morske destinacije vise.

4. što se mene tiče , menjaj. podrzacu peticiju i potpisom.

5. ne izjednacavam. ustaše su vrsili genocid, protiv četnika vojnika nemam ništa, uzeli su oruzje u ruke da brane svoju zemlju. ali ne razumem šta je bila ideja samog četnickog vrha. možemo o ovome na posebnoj temi, ne mogu ukratko da napisem svoje vidjanje na ovu temu.
Precanin
(Нека буде борба �)
28. maj 2020. u 14.57
ali ne razumem šta je bila ideja samog četnickog vrha
...
Па идеја сигурно није била да подрже Британску идеју да се са Нацистима у Југославији боре до последњег Србина. Брозова јесте. Он је са српском восјком срушио српског краља! Ако ти то досад ниси схватио, а знаш довољно о свему томе, онда ја не могу много помоћи. Само одређени број људи може слободно да мисли, да о природи четничког и партизанског покрета код Срба размишља изван оквира који је омеђен породичним искуством, личним симпатијама. Ово није историјска тема да ми разглабамо ко је гдје гријешио, да ли је Дража требао да иде код Стаљина, да ли је код Совјета било омразе према Краљевини Југ. зато што никда није признала СССР и хиљаду других питања.
Тема је прихватање трагичности подјеле нашег народа на четнике и партизане. Одбијање сваког Србина да икад ико покуша да стави знак једнакости измећу четника и усташа, што се и данас чини, на овом форуму, на овој теми, у овом часу. Такве људе ја сматрма за усташе и они то заиста и јесу. Јер ово није 1990. ово је 2020.
Колико Срба данас схвата да смо ми сви требали бити у Четницима 1941 Па ми смо Српску створили под четничким симболима, пјесмама..., Крајина се није бранила под брозовима, партизанским него четничким симболима. Пјевале су се Геџине пјесме, носиле кокарде, униформе српске, на које је морао да пристане и ЈНА кадар. Како до схватања о трагичности нашег избора, како до помирења када о томе одлучују усташе. Па ко су у литијама у Црној Гори данас, Срби потомци четника или партизана? Не тврдећи да не требају да буду и једни и други!
Моја породица је одавно расчистила са свим тим заблудама, да ли је и твоја?

goodbad
(gb&u)
28. maj 2020. u 18.25
precko ti si kukavicije jaje,morska travuljina koju more izbaci pa vrati u zavisnosti da li je plima ili oseka,naduvana zaba koja je umislila da je zmaj...
CEKAC
30. maj 2020. u 22.07
zori

novak... ustašo... za ovo „Srbijanski”... bi ti moji srbi grkljan izvadili... zubima :)
-------------------------------------------------------------------

Suvise često za grkljane hvatas zorislave.
A Njegos lijepo rece: „kome zakon lezi u topuzu tragovi mu smrde necovjestvom”...
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.