Diskusije : Politika

 Komentar
Не пада ивер далеко..није крв вода
geriatrikus
(zvakac karamela)
24. februar 2020. u 02.21
geriatrikus
(zvakac karamela)
24. februar 2020. u 02.26
>>Имао сам велику част да упознам острошког јеромонаха оца Спиридона и да проведем не мали временски период уз њега на Војно Медицинској Академији у Београду, на којој се стари острошки подвижник лечио 2013. године Господње.
Мој деда је био свештеник и пострадао је вршећи своју службу Богу од стране усташке руке на Видовдан 1941. године, Црква га је ставила у диптих свештеномученика , мој деда се звао Богдан Ђоговић. Зато посебан осећај сам имао у близини оца Спиридона.
Једне прилике на ВМА скинуо ми је своју велику бројаницу на којој се молио и коју је носио око врата и даривао ми. У данима када је имао јаке болове и друге здравствене тегобе отац Спиридон се понашао веома храбро и непрестано се молио Господу, што је пример свима нама.
Верујем да се и сада моли у слатком Рају и да помиње и нас своју духовну децу.
Вечан му покој!<<
Унук Свештеномученика Богдан Ђоговића, мајор Слађан Гашић
У Београду 27. 02. 2016. Године
geriatrikus
(zvakac karamela)
24. februar 2020. u 10.47
Видјех ово о пријему мајора Гашића у београдској општини Чукарица, па ме потакну да се сјетим неких ранијих разговора, биљежења, истраживања о српској историји, српском бићу, о томе како „прадјед у теби захтјева да гинеш”...
Овдје ћу покушати да мало повежем неке особе, њихово херојство и жртву за Српство који се везују уз име свештеномученика Богдана Ђоговића.

-Страдање српског православног свештенства у Независној држави Хрватској-
--Јереј Богдан Ђоговић , парох у Кифином Селу код Невесиња , Епархија Захумско-херцеговачка
Рођен је 18. јануара 1905. године у Ријеци код Невесиња . Богословију је завршио на Цетињу , а службовао је на парохијама у Враништу код Кичева ( Македонија ) И у Кифином Селу у Херцеговини . По доласку Бугара у Македонију протеран је из Македоније .
Ухапшен је од усташа у Кифином Селу одведен је у Невесиње . Убијен је 21. јуна 1941. године и бачен у јаму код војничког гробља. Вечан му помен!--
geriatrikus
(zvakac karamela)
24. februar 2020. u 10.56
Аутор пјесме, српска хероина Љиљана је унука Свештеномученика Богдана.
https://youtu.be/xGj1Ovv0GUE
Покој души српској хероини, слава јој и хвала.
geriatrikus
(zvakac karamela)
24. februar 2020. u 13.57
Идемо даље
Атентат у Лиону.
>>1975 година, 29. март :
У Лиону је тешко рањен из ватреног уружја југословенски вице конзул Младен Ђоговић, на кога су пуцале усташе Дане Шарец, Анте Бутковић и Томо Налетић, који никада нису ухапшени.<<
-----------------
Младен Ђоговић је син Свештеномученика Богдана Ђоговића.
geriatrikus
(zvakac karamela)
24. februar 2020. u 14.04
Једна од легенди Сербиан кафеа, велики познавалац српске историје, као и географије, правописа, људи, обичаја, од кога сам сазнао многе ствари што ме занимаше, својевремено је, док је то још и имало смисла, у овој биртији едуковао народ.
Ево његовог текста о неким стварима везаним за људе о којима је ријеч у топику
+++++++++++++++++++++
pavlimir_ratnik
(Edukator):

>>No poznato je Srbima dobro kakvu evidenciju o njima vodi Vatikan.
U prepisci koju je papa Vojtila vodio sa Kijevskim i cele Ukrajine Mitropolitom Vladimirom 2002,g.,Vladimir ga upozorava ,da se Vatikan nije ogradio od zločina koji su napravljeni nad Srbima u Drugom Svetskom Ratu,pogotovo nije se ogradio od zločina ,koji su pravili katolicki svestenici i koji su direktno ucestvovali u zločinima.
Papa mu odgovara na to pitanje i kaže;
Pa nije tako bilo,bilo je i svetlih primera gde su katolicki svesenici stradali od ustaša,zato što su stitili Srbe,
I gle cuda,uzima za primer pravoslavnog paroha Bogdana Djogovica iz istocne Ercegovine,koji je bio paroh Kifinoselske parohije i koga su ustaše uhvatile u maju 1941 u Kifinom Selu,odveli u logor u Nevesinje i na najvece muke stavili i pogubili,
Pocupali su mu bradu,a usijanu potkovicu su mu utisnuli na celo ,i onda bacili u zajednicku raku sa ostalim Srbima ,koje su pogubili,njih oko 230,je nadjeno u toj raki u vojnom logoru,
Mitropolit Kijevski i cele Ukrajine misleci da papa ne laže,U SVOM DRUGOM PISMU NASEDA NA OVU LAZ I ODGOVARA;
Pa dobro to je samo jedan primer, ne znajuci da je Bogdan srpski svestenik,kojeg su ustaše svirepo ubile,
E sad će pisari vatikanski ovu papinu izjavu unistiti,a arhivirace izjavu Mitropolita Vladimira,i u neko vreme kad padne prasina na te listove, izvuci će to kao dokaz,Pa evo te i te godine ustaše su ubile katolickog svestenika iz Kifinog Sela,evo čak to potvrdjuje u svojoj prepisci sa papom i Mitropolit Kijevski,PA TO JE BILA HRVATSKA ZUPA ODUVEK,IAKO ZNA SE NIKADA NIJE TU POSTOJALO HRVATSKO UVO.
To je do sada trostruko ubijanje žrtve,ali samo da je trostruko, nije,
Naime na Bogdanovog sina Mladena Djogovica,koji je bio vice konzul u Parizu ustaše su izvrsile atentat,godine sedamdeset treće,covek je preziveo sa 4 zadobijena metka,ali je ostao dozivotni invalid vezan za kolica i postelju,to je unistavanje potomstva i brisanje svih tragova,koji bi ostali iz pokojnog Svestenika Bogdana Djogovica,to je pokusaj i četvrto ubistvo ovog istog coveka,ubijanjem njegovg potomka.
Dakle posle svih ovih dogadjaja samo budali nije jasno,da su u sve ovo,koliko ustaše, umesani i katolicki svestenici,kao i Vatikan. <<

CPHA
(Чувари ћирилице)
24. februar 2020. u 14.58
Нисам ништа знала о овоме. Хвала Гери.
Гени здрави, јаки кроз генерације.
Моја фамилија са Врела Босне су кумови са Ђоговићима. Не знам много о томе али како читам презиме Ђоговић ми познато. Па се сјетих да им је тај кум погинуо у рату. Не знам да ли је живио на Илиџи или у граду.
Сјећања као кроз маглу. О неким људима и догађајима се не проговори по двадесетак и више година. Фале ми та помињања. Она и чувају од заборава.
geriatrikus
(zvakac karamela)
24. februar 2020. u 15.10
Да није овај? Страшан борац са Илиџе, легенда. Покој му лијепој души
>>http://slavicnet.com/vojnicko_groblje/djogovic_vukolaj_sreten.html<;<
geriatrikus
(zvakac karamela)
24. februar 2020. u 15.12
Заборавих, не да Томић да се копира, мислио сам да можда гробље може. Извињавам се и теби и Томићу због покушаја. Ради се о покојном Сретену.
CPHA
(Чувари ћирилице)
24. februar 2020. u 15.13
Не могу да отворим али видим име Сретен.
Јесте!
geriatrikus
(zvakac karamela)
24. februar 2020. u 15.25
>>U ratnom raportu 125. brigade nije zabeleženo da je Ljiljana na Kosmet krenula pošto su pale prve NATO bombe. Njena ćerka prvi put javno svedoči o tome kako je njena majka bila nestrpljiva i nije više mogla da čeka brata BOGDANA(дједово име, прим. Гери) Đogovića iz Australije, koji je takođe javio da dolazi u srpske rovove.

StaraGarda #5076576
Upoznao sam je davnih 70-ih kada sam bio dečak od 7-8 god. Bila je dobra drugarica moje rođene sestre. Nisam je video od tada, a prošlo je više od 40 god.Sam pomen njenog imena Ljiljana Žikić nije mi ništa govorio jer nisam mogao da je po tome povežem sa njom, ali kada sam pročitao da joj se rođeni brat preziva Đogović odmah sam shvatio o kome je reč. A čuo sam odavno još da je poginula kao dobrovoljac na Kosmetu. Bila je ''Miss Beli Narcis'' na Divčibarama davne 1978. god.<<
CPHA
(Чувари ћирилице)
24. februar 2020. u 15.35
Оставила 4 сина и 2 кћери.
Слава хероини.❤️
Мислим да је мало људи који нису чули за покојну Љиљану.
Јединствена када се говори о последњим ратовима.
mona_liza
24. februar 2020. u 20.34
Svaki put kad čitam o našima na koji način su muceni i ubijani od ustašetina zeludac mi se prevrce.
I prosto se nacudit ne mogu da taj pasji nakot od naroda nije kaznjen kako treba nego i dalje sire ustašluk i fasizam.

CPHA
(Чувари ћирилице)
25. februar 2020. u 09.11
Кажњени су анамо они. Само они знају како им је живјети у мржњи и злобом.
Поздрав Мо.
mona_liza
25. februar 2020. u 18.52
Pozdrav:), ma sve nešto se mislim da to nije ništa koji pakao su zasluzili.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.