Diskusije : Politika

 Komentar
Falsifikovanje istorije u politicke svrhe
Dovla1
20. januar 2020. u 13.30
Poceo sam da čitam knjigu nemackog istoricara Holm Zundhausen-a, koja se zove ISTORIJA SRBIJE OD 19. DO 21. veka. Izdavac je CLIO koji uglavnom i namece nasoj publici knjige antisrpske sadrzine i prozapadne orijentacije. Takvi naslovi su često i nametnuti našim studentima kao obavezna literatura. I naravno ovaj Nemac se odmah potrudio da opravda moja ocekivanja. Evo recimo kako samo jedna reč iskrivi istorijsku istinu, citat :

„ Na Berlinskom kongresu Srbija je dobila svoju međunarodno-pravno priznatu nezavisnost”.

Neki bi rekli da na prvi pogled ova recenica je sasvim u redu.Ipak nije, suvisna je reč „dobila”. Tom reci se hoće Srbija omalovaziti, negirati se srpske zasluge za oslobodjenje od Turaka,hoće se reći da ipak su nam neki drugi dali tu nezavisnost, tacnije Britanci, Nemci, Francuzi. A u stvari politika je takva i diplomatija ,da oni samo ozvanice stanje na terenu. Srbi su platili krvlju tu nezavisnost. Samo u Prvom srpskom ustanku se procenjuje da je izginulo oko sto hiljada Srba. A koliko još do 1878 god. Slobodu i nezavisnost niko ne poklanja, ne daje, za nju se moramo boriti i krvlju izboriti. Ovaj Nemac naravno perfidno to želi omalovaziti.
Ali sledeća njegova „istina ” je još bolja. Kako on vidi okupaciju Srbije 1941. Kaže on ovako, citat:

„ U periodu od kraja Prvog i kraja Drugog svetskog rata nije bilo Srbije ni kao države ni kao upravne jedinice ,ako se prenebregnu CETIRI GODINE POD NACIONAL-SOCIJALISTICKOM OKUPACIJOM.”

Ovo krupnim slovima sam oznacio kao sustinu.I sad neko ko manje zna istoriju Srbije, pomislio bi da ta okupacija od 1941 je bila od možda i neke naše partije. Nemacka nas je okupirala i 1915 a da ja još nisam naucio koja nas je tada nemacka partija okupirala. Znaci mi nismo dobro ucili u skolama da nas je okupirala Nemacka 1941 već neka socijalisticka partija. Šta ja do sada sve nisam znao. Znaci na jedan podli način se skida odgovornost sa Nemacke kao države.Pa bar da je napisao da nas je Hitler okupirao. Kako budem dalje citao knjigu, pokusacu da slične laži ovde prenesem.
Dovla1
20. januar 2020. u 13.32
Ovo sam pisao na drugom forumu, isto u podforumu Politika koji je najposeceniji.Pa su mi temu prebacili u Istoriju, kao da nekima smeta da sto veci broj ljudi ovo procita.
keramicar
(mrgud koji sedi)
20. januar 2020. u 13.51
pozdav veliki dovla, nije te bilo bas dugo, rekao bih.

nemci ko nemci, ne gledaju u svoj obor i svoje probleme, jer im problemi kucaju na vrata. ma šta kucaju, već su seli za sto u kuci.
Precanin
(Нека буде борба �)
20. januar 2020. u 14.29
Захваљујући Њемцима и њиховој историографији Срби су дошли са сјевера у 7 вијеку, Иван Велики је постао Иван Грозни (Groesse),али слабо причају да се у Бизмарковој породици причало српски јер су били Лужички Срби...
Dovla1
20. januar 2020. u 16.44
Autor Zundhausen u knjizi dalje govori o srpskim istoricarima i odmah se baca na one koji sire srpsku mitomaniju. Kako to zvuci danas poznato jer vidimo da kod naših prozapadnih politicara i intelektualaca se i baca akcenat na to da je doslo vreme da se okanemo naših mitova, naše mitomanije.Vidimo i iz ove knjige odakle dolaze te inicijative.Pa ovaj Nemac navodi i imena naših istoricara koji u svojim knjigama po njemu sire tu mitomaniju, recimo Samardzic stariji, otac ovog idiota Nikole koji je potpisao Apel 88 za Crnu Goru.Pa Nemac pominje i Dimica.Osuđuje te naše autore da kod njih Srbi su uvek stradalnici, nikad akteri desavanja.Zatim one sankcije Beca prema Srbiji, tj ekonomsku blokadu iz 1908, naziva AUSTRIJSKO- SRPSKI CARINSKI RAT. Pazi te nakazne formulacije,kao da je to bilo obostrano,a u stvari Austrija je zabranila srpski izvoz svinja i svega ostalog da bi na taj način oslabila Srbiju i naterala da budemo poslusni oko aneksije Bosne.Znamo da je još tih godina Bec planirao da napadne Srbiju a sto su i uradili 1914.
Dalje Zundhausen ipak nalazi i dobre srpske istoricare, tj one koji pišu kako to odgovara Nemcima i Zapadu,pa pominje Dubravku Stojanovic i Miroslava Jovanovica, koji razbijaju srpski mit o zlatnom dobu srpskog prlamentarizma iz vremena 1903-1914. Naravno da za Nemce taj period ne može biti dobar jer u to vreme je zbacen njihov miljenik kralj Aleksandar i 1903 na tron dosao kralj iz Karadjordjevica koji je vise naginjao Rusiji.
Dalje on hvali ova dva nasa autora jer su oni za sve sto nam se desavalo zadnjih vekova okrivili srpski narod, srpsku elitu, njihovu snagu i nesnagu. Bas fino opet tako nas okriviti a zbaciti odgovornost sa Beca, Vatikana, Turske i ostalih aktera koji su nam krojili sudbinu. Loše se izjasnjava za našeg pokojnog istorika Batakovica, naravno jer pomenuti je mnogo pisao o Kosovu.Nemac zamera našim istoricarima sto su manje pisali pa se ne zna o sujeverju kod našeg naroda, o sifilisu i o zlostavljanju žena u Srbiji. Hehe, covek se brine o pravima žena, sto to poznato zvuci,samo još da se pozalio i sto tada nije bilo gey parade.I sifilis on vidi kao značajan za istoriju jednog naroda.Piše i da malo znamo o istoriji kulture kod Srba. Naravno da je ovo laz jer ja znam da su nasi autori dosta pisali o srpskoj kulturi kroz istoriju, takođe i o srpskim mitovima, obicajima, veri, tradiciji. Da ne pominjem te silne naše autore,pa čak i neke strane.
Do duse nisu pisali o sifilisu kod Srba:))
Autor dalje kritikuje naše istorcare da su neadekvatno upotrebljavali pojmove, prejako, neselktivno,misleci na pojmove: genocid, tortura, nacionalno,izdaja, žrtva, itd. Tu je delimicno u pravu,ali ne verujem da bi zamerio danasnjim bosnjackim intelektualcima i celom njihovom narodu sto za Srebrenicu upotrebljavaju prejaku reč „genocid”. Nemac zamera i onima koji Kosovo nazivaju Stara Srbija, kao da Kosovo to nije bilo, i što se Makedonija zove Juzna Srbija.
Sve ovo je iz predgovora knjige a koja je pisana 2005/6. I zavrsava predgovorom neobjektivnom procenom knjige,a sa takvim predgovorom mogu misliti koje me laži ocekuju dalje u knjizi. Citat:

„ Onaj ko ovde ocekuje jedan pledoaje za ili protiv Srba,taj mirne duse može odmah da odlozi ovu knjigu. Ja sebe ne vidim ni u ulozi advokata, ni tuzioca,a kamo li sudije.”
keser
21. januar 2020. u 03.14
Фалсификовање се ради у неке политичке и геополитичке сврхе. Ипак добра тема за дискусију.

Много је опасније када сами Срби фалсификују историју својих сународника.
Werba
(N/A)
21. januar 2020. u 04.51
1.Da na berlinskom kongresu nije bilo izvesnog liberala Jove/ana kome je bilo dozvoljeno pristustvo kongresu ali ne i govorancija, bilo je dovoljno da se prizna nezavisnost Srbiji,-zahvaljujuci Rusiji.
Daklena, Srbija je „dobila” nezavisnost, pre svega pobedom u srpsko turskom ratu potpomognuta Rusijom i ta cinjenica na kongresu nije mogla da se prenebegne.

2.Srbija kao samostalna država nije ni postojala od 1918 do 1944 god. i dalje do prekjucerasnjeg raspada yugoslavije, kao njena konstitutivna republika, pa samim tim tada nije ni mogla da slovi kao samostalna država jer je bila u sastavu kraljevine SHS...

p.s.
Vlado, čim si ti dos'o ovde na politiku, garant da na „filozofiji”
vlada susa...;)

Keserovic
21. januar 2020. u 10.29
Da naucim nešto novo...znaci od 1918-44 Srbija nije imala državnos...a onda ju je kita zakitio tako da ni danas ne možemo da skupimo udove koje je razbacao na sve strane...
Dovla1
21. januar 2020. u 11.32
„Много је опасније када сами Срби фалсификују историју својих сународника. ”

Domaći neprijatelj, jedan,može taj jedan da nanese vise stete nego pet stranih neprijatelja.
U vreme Milosevica sam bio antikomunista jer sam video kako kradu i lažu komunisti.Posle pada Milosevica bio sam razocaran u antikomuniste jer sam video da oni lažu kao i komunisti,pljuju na Tita a rade isto.
Ukapirao sam da lopova i izdajnika ima i medj komunistima i medj antikomunistima takozvanim četnicima.I onda sam između dve vatre, ne vole me ni komunisti a ni oni drugi.
I najgora strana kod naših antikomunista danas, sto oni mrze komuniste jer ih mrzi Zapad, uglavnom su pod zapadnom propagandom.Malo koji nas antikomunista ume objasniti zašto su komunisti stetni, šta su dobro a šta loše uradili.Komunisti ili komunjare su isto teski ljudi, vratili bi nas u 1917 i misle kao i Staljin da su nepogresivi.Ponovo bi da streljaju,a vidim i neke četnike da bi to radili.Tako i istoricari, čitam dosta knjiga ali ne vidim dobrih knjiga o komunizmu.Uglavnom su pristrasne,ili velicaju komunizam ili tendenciozno brane kapitalizam,Ameriku i Zapad.
I ako smo danas okupirani,još od 2000 godine, jedna od retkih dobrih osobina Tadica i Vucica je sto nisu potencirali sukobe između četnika i partizana, između republikanaca i monarhista ili između onih koji su za Karadjordjevice i koji su za Obrenovice. Podele u nasem narodu treba izbegavati.
WerbaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Werba
(N/A)
21. januar 2020. u 12.06
Srbiji danas, da bi se dovela u red po svim pitanjima,(vertikala-horizontala) potreban je Staljin k'o hleb nasusni...
zlatiborac
21. januar 2020. u 13.07
„Srbiji danas, da bi se dovela u red po svim pitanjima,(vertikala-horizontala) potreban je Staljin k'o hleb nasusni...”

Kakav Staljin kakvi bakraci,

Jozo copavi - pa svu tu bandu crvenu na Goli -'majku im boz`ju'...
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.