Diskusije : Politika

 Komentar
Србска Нова година није државни празник
Lorka
(поета)
14. januar 2020. u 12.14
У Србији је католичка Нова година (грегоријанска) државни празник, а православна (јулијанска) није празник.
У Кини, само је кинеска Нова година (лунарна) државни празник.

Да ли је исправно да држава србског народа не омогућава Србима да славе своју, а омогућава им да празнују католичку, протестантску и атеистичку Нову годину?

Кинези су велики народ па им се може да чувају свој идентитет.
Ми смо мали народ па нам је изгледа суђено да се утапамо у туђе идентитете, или је то зато што Срби одавно нису имали србску државу?

Читам списак празника у Србији. Један од њих ми паде у очи - Ускрс. А где је Васкрс? Боже ме сачувај!
zlatiborac
14. januar 2020. u 13.23
„Да ли је исправно да држава србског народа не омогућава Србима да славе своју, а омогућава им да празнују католичку, протестантску и атеистичку Нову годину?”

Dokle god pociva (ako pociva) onaj srpski zlotvor na Dedinju i
dok mu se ukazuje pocast - nema nade niti govora...
WerbaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Werba
(N/A)
14. januar 2020. u 13.43
Srpska nova godina je slobodan izbor svakog pojedinca. Bio i ostao.
Srpska n.godina slavila si i kod Tita bez zabrane, kako onda, tako i danas,- kod „Velikog Strucnjaka”.
U Srbiji n.godinu po gregorijanskom kalendaru proslavlja vise od 95% ljudi, i uskladjen je pre svega sa evropskom civilizacijom.
Samo zanemarujuci mali broj Srba proslavlja po Julijanu,isti je slučaj i u Rusiji, veoma mali broj Rusa proslavlja po Julijanu.
Docek n.godine po Julijan. kalendaru, proslavlja u Srbiji znatno manji broj ljudi, pre svega da bi se ocecali „većim srbima” (rekao bih nesigurnost) u odnosu na većinu, pa onda to u srbiji najviše lici na kafanski praznik sa bogatijom trpezom od uobicajene. U oba slučaja, roksuje pleK muzika.
Kako god, meni ne smeta julijan ni gregorijan.


zlatiborac
14. januar 2020. u 13.51
„Srpska n.godina slavila si i kod Tita bez zabrane”

Pa to znaju i dzivdzani na grani - i da nisi pomen`o...'casna poJonirska'.

Čak šta vise moglo se spavati u parku na klupi u po noći
A danas?
Novak
14. januar 2020. u 14.13
Mr. Lorka najbolje se praviti Tosa, i provocirati sa demagoskim
stavovovima, po onoj videla zaba gde se konji potkivaju pa i ona digla
nogu. Mnogobrojni Kinezi imaju svoju Novu Godinu i nikada nisu imali neciju tudju kao malobrojni Srbi rimskog cara Julija. Svi zajedno imamo vazeci svetski kalendar, a dali danasnje foliranje neke nove godine ima smisla neka odluce slavljenici i neka traže svoja prava uz objašnjenje da su pre 14 dana postili i bili na radnim mestima protesvujuci protiv državnog sekularizma, Neka zatraže da vlast u Srbiji pripadne SPC i neka ostali gradjani koji ovu sprdnju ne smatraju ikakvim praznikom budu pokorni neshvatljivom licemerju.
SPC je prihvatila Milankovicev kalendar koji uveliko primenjuju okolne
pravoslavne zemlje i primenu istog odlozila evo skoro pa sto godina, SPC puca po svim savovima kada je u pitanju moderno vreme, ali dobro prati najnoviji razvoj nemackih automobila i koristi gregorijanski kalendar u sluzbene svrhe, usput teritorijalno se raspada ko kula od karata, a da promeni kalendar imace dve SPC u sloznoj Srbiji, jedna za takve kao sto si ti i kinezi, a druga za mene i ostale kojima je danas samo obični 14 januar.
Novak
14. januar 2020. u 14.21
Werba lažeš, u Srbiji se nije javno slavio ovaj praznik.
Slavlje je iskljucivo bila privatna stvar i privatne lumperajke od kojih se svaki clan partije strogo ogradjivao.
Negde sredinom osamdesetih u Mladenovcu ili Svetozarevu ne secam se vise tačno neki clanovi lokalnog SK komiteta su drznuli i javno obznanuli svoje slavlje nakon čega je nastala nevidjena osuda kroz
kontrolisana srestva informisanja.
zlatiborac
14. januar 2020. u 14.29
„Werba lažeš, u Srbiji se nije javno slavio ovaj praznik. ”

Svaka cas` Nole sogore - niko ne laže tako krupno ko Ture...
WerbaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Werba
(N/A)
14. januar 2020. u 14.30
Nije javno, nisam to ni rekao (*ne izvrci reci, osobina hrvata) ali u kafanama jeste i to bez zabrane.Bar je tako bilo u BGD. Ti nisi beogradjanin i možeš sam da brbljas,isprazno, na osnovu rekla -kazala.. Uzgred, pojedini retki slučajevi nisu indikator sveopste zabrane proslove po julijanu.
PopajPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Popaj
14. januar 2020. u 14.45
Nema tu ništa loše slaviti Novu godinu dvaput. Dva puta slobodni dani, dvaput krkanje i dva puta...
keramicar
(mrgud koji sedi)
14. januar 2020. u 14.55
iz kalendara SPC:

14.januar po novom, 1.januar po starom:

- obrezanje gospodnje
-sv.vasilije veliki
-(nova godina)

inače, citao sam jednog svestenika da SPC danas obelezava samo prve dve stavke, dok za crkvu administrativni početak nove godine, gde ima i neke sluzbe na ovu temu je 1 septembar po novom, ili 14 septembar po starom.

http://skr.rs/q1Y

http://skr.rs/q1I

zamalo, da zaboravim: srećna slava svima koji danas slave sv. vasilija velikog, krsnu slavu mnogih porodica u centralnoj srbiji
Lorka
(поета)
14. januar 2020. u 16.06
Мој уводни текст је веома јасан. Не ради се о томе ко слави овај празник у приватној режији или у кафани. Ради се о томе да најбројнији народ у Србији треба сутра да има слободан дан како би у миру и лепом расположењу ДОЋЕКАО НОВОГОДИШЊУ ПОНОЋ по јулијанском календару.

Они који се позивају на 'међународну Нову годину' - треба да нам објасне зашто све католичко и протестантско треба да се проглашава 'међународним', које морају да славе сви, док се ништа православно није усвојило да буде 'међународно'?!
CTEBA
(penzioner)
14. januar 2020. u 16.13
Мала исправка Лорка.
Ова нова година није српска нова година, већ православна нова година.
По српском народном календару ова година је 7528, а не 2020.
Српски народни календар је увео Свети Сава 1219 године, и био је званичан све до 19 века кад је замењен овим новим, ваљда модернијим.

https://sr.wikipedia.org/sr-el/Srpski_narodni_kalendar

Узгред нова година се није ни славила нити дочекивала, то није био никакав празник.

CTEBA
(penzioner)
14. januar 2020. u 16.24
По овим старим записима, код Срба задњи дан године је био задњи дан Августа, значи српска народна нова година је првог Септембра а не првог Јануара.
Novak
14. januar 2020. u 16.54
Stevo odakle ti da je ovo pravoslavna nova godina kad je rusko-srpsko-koptsko-etijopijska. Ovo je do pre dvesto i neku godinu bila i anglikanska, a pre 500 godina bila je jedina Nova godina celog sveta, procitaj kad je koja zemlja napustila Julijanski kalendar. Sve crkve lažu i mazu vise od politicara, a svi zajedno da pas sa maslom ne moze pojesti.
Starac_Foco
(--)
14. januar 2020. u 17.04
Они који се позивају на 'међународну Нову годину' - треба да нам објасне зашто све католичко и протестантско треба да се проглашава 'међународним', које морају да славе сви, док се ништа православно није усвојило да буде 'међународно'?!

Zato sto im se može, za sad. Broj „pravih” pravoslavnih (kad odbijes one sto su svakako presli na 25 decembar i 1 januar) je skoro zanemariv prema broju muslimana, budista i hinduista u svijetu. Ali ništa ni njihovo nije postalo „međunarodno”. Još.
Werba
(N/A)
14. januar 2020. u 17.25
Nema tu ništa loše slaviti Novu godinu dvaput. Dva puta slobodni dani, dvaput krkanje i dva puta...
----

tako je,
sveopsti krkenzi bite pocinje od sredine novembra tj. od početka svinjokolja, pa sve do proslave Julijane, skoro pa 2 puna meseca sljokenzija i krkenzija i to sve kod „pravih” srba, koji pocinju sas: cvarci,slanina, krvavica piktije, masne sarme, svargle a kako pricaju, najsladje im pada.. kada bace leb u mas, uz tursiju salatu. Sve bre kako crnomantijasi propovedaju da treba...
Novak
14. januar 2020. u 17.28
Pa Foco verovatno zato što je vecina zemalja sveta prihvatila rimsku veru i nauku, jer su rimljani a ne Rusi i Srbi cuvali Isusa kad je vaskrsnuo, Među nama može da se napr. rodi jedan Tesla ali kao takav ne uspeva među nama već među njima, zašto to.
Nije li zavet pravoslavlja tako i nikako drugacije, a drugacije prolazi mnogo bolje.
cicero99
(historia est mater of studioru)
14. januar 2020. u 17.50
Poturceni dimijas werbalija slini i zudi da se ogrebe za koji cvarak i slaninu jer u njega samo loj i jufke na hastalu. Dimijas se uporno slihta uz Srbe koje mrzi iz dna duse. Dimijas strastveno mrzi Srbe i pravoslavne duhovnike a pojeo bi uzeglih cvaraka iz ruke da mu se ponudi. Fuuuj koji izrod i nesoj dimijaski!
Lorka
(поета)
14. januar 2020. u 18.11
Стево, 7528. година по старом србском календару посебна је тема.
У званичном календару Србске православне цркве - користи се јулијански календар, а по том јулијанском календару - овог момента је у Београду наступила поноћ и почиње други јануар, док по грегоријанском почиње 15. јануар после поноћи.

Ако Срби одлуче да следећу Н.годину 7529. славе у септембру , немам ништа против. И ја сам за то, па да се коначно удаљимо од збуњујућег дуализма између јулијанског и грегоријанског календара.
(Зато поштујем Кинезе и њихов начин чувања своје прошлости).

Треба да имамо у виду да су сви хришћани некад пратили јулијански календар, а онда су католици одлучили да направе нови (грегоријански) што је довело до још једне поделе хришћанства.

Међутим, моја примедба се односи само на празновање Н.године. Зашто је држава православног народа - Србија - занемарила србске православне празнике, а прихватила је католичке и протестантске (под изговором да су они 'међународни').

Кад је Броз рекао Кардељу да је Србе уништио толико да се неће опоравити за наредна два века - нажалост, рекао је истину.
cicero99
(historia est mater of studioru)
14. januar 2020. u 18.19
Lorka , kao i uvek, svaka ti je na mestu!! Samo ja se , možda naivno, nadam da se Broz prevario u proceni i da ćemo se mi Srbi na veliku zalost raznih krvoloka mnogo brze oporaviti i obezbediti buduca pokoljenja. Sto su klali klali su, dosta je bre bilo i njihova zla zuluma. Srbi su narod ciste istorije i svetla obraza i zasluzujemo lepse mesto pod Bozijom kapom jer je „sotonama” izgleda odzvonilo pa vriste od muke. Živeli Srbi!!!
CTEBA
(penzioner)
14. januar 2020. u 18.20
Ма нема проблема Лорка, и ја сам за то да се као празник уведе по јулијанском, јер ипак то је православни календар, и црква га уважава.
Српски народни календар је био у употреби све до 19 века, значи пре пар стотина година је избачен и уведен прво јулијански па онда грегоријански.
На старим тврђавама, дворцима,манастирими и споменицима датуми су на српском народном календару.
Званично година почетка, је година настанка света а не година рођења Христа.
Било би лепо да се то врати, али не верујем.
Novak
14. januar 2020. u 18.39
Stevo ja tebe podrazumevam pod ozniljnim covekom,
Kakva i koja je to godina početka sveta.
Jel početak sveta poceo onog dana kad se iz jaja izlegla koka.
CTEBA
(penzioner)
14. januar 2020. u 19.13
Почетак света се базира на хришћанском веровању када је свет настао и ми Срби смо тај календар преузели од Византије, где је био у употреби.
Као што рекох увео га је Свети Сава.
Иначе године се броје ог 5508 године надаље, јер је по православљу године 5508 био велики потоп.

Сад ако ћемо искрено ни тај календар није баш српски јер је у ствари јеврејски календар, а у хришћанству, бар у почетку све је базирано на јеврејском.
Keserovic
14. januar 2020. u 19.26
To si sve naucio po onim „viidima” a?
Novak
14. januar 2020. u 19.50
a šta znamo o Srbima i njihovoj teritorijalnoj
i drustvenoj organizaciji te godine kad je bio potop.
Mora da imamo valjane pisane i slikane istorijske dokaze.
Mi smo od Grka naucila šta je to „iljada” jer tada još
nismo koristili postojecu reč tisuca posto nam nije bila
potrebna u dnevnom izrazavanju, prsti i nešto pasulja su
bili dovoljna racunaljka.
CTEBA
(penzioner)
14. januar 2020. u 20.20
Нажалост веома мало знамо о нашој словенској прошлости.
Па чак сигурно ни не знамо одакле тачно долазимо.
Нема писаних записа, нема ничега.
Вероватно смо зато и задржали доста паганских обичаја и назива.

Novak
14. januar 2020. u 21.15
Upravo tako moj Stevo, mnogo našeg smo mi obrisali
u ime njihovog Cara Juliana, verujuci u velike potope
a na Balkanu gusaka koliko hoćeš koga briga za tamo neke barke.
CTEBA
(penzioner)
14. januar 2020. u 21.50
То је једно велико питање на које нико нема одговор.
Нисмо ми једини који ништа не знају о свом пореклу.
Већина источноевропских народа је у истом чамцу са ннама.
Оно што је интересантно је да по ДНА податцима ми данашњи Срби смо само 40% словени, 40% староседеоци Балкана, 10% германи (у неким деловима и 20%, и 10% свега осталог.
Интересантно је да је германски део повезан са Швеђанима.
Многи су сматрали да ћемо генетски бити близу Турака, али се то показало нетачно.
У ствари у европском делу турске они имају више Српских гена него ми њихових.
То је због исељавања Срба и насељавања у Турску.
Novak
14. januar 2020. u 22.25
Apsolutno se slazem, bio sam na nekoliko turskih svadbi u Kanadi, face tih ljudi neodoljivo podsecaju na naše ljude, nedavno sam video reportazu nekog muslimna iz bosne koji je nasao neku babu u turskom selu koja je rođena tamo, nezna turski već govori neki bosnjacki sa dosta turskih reci. Takoder secam se kad sam davno bio u Istambulu koliko trgovaca je govorilo srpski, svakakve tu mesavine ima.
Precanin
(Нека буде борба �)
14. januar 2020. u 22.50
Каква ујдурма, о православној новој години лапрдају шокчине. Па шта ти несрећо глупа што се лажно представљаш као Новак, шта тебе боли мурац шта би ми Срби славили, практиковали...
Губи се шугословенска смрдино, овај портал је српски и не видим зашто би ти овдје секунду боравио.
Замолио бих Лорку, Стеву, Златиборца и све друге Србе да ово усрано, пишљиво усташко смеће неперкидно газе и затиру док се смард не изгуби, нестане!
Precanin
(Нека буде борба �)
14. januar 2020. u 22.59
Срби су аутентични народ који ту живи хиљадама година, нема доалска јужних Словена, то је германска историографија. Измислили су Албанију, Калај је измислио бошњаке, кад год им је затребало да направе какву препреку стварању српске државе као природног моста измећу Русије и топлих мора.
Па јебени Германи су псиали Русима историју, одатле Иван Грозни, заправо Иван Велики, њемачки Ivan Groesse...
Precanin
(Нека буде борба �)
14. januar 2020. u 23.25
Усташко крме куди Јулија Цезара а Папа Гргур и његов календар му светиња. И наивни Стево ко да никад није чуо за винчанску културу упао у мрежу усташког језуите који ништа о Српству не зна, не цијени и не воли а стално 24-7 мешетари на Спском порталу. Па зар сте толике вце, зар не капирате шта је њему, Попају, Крижанићу циљ. Цињ им ја да нам муте српске бистре воде..е клипани наивни, игнорантски...
Lorka
(поета)
15. januar 2020. u 01.03
Ја сам за дискусију са свима, осим с онима који су подмукли и злонамерни. Ми Срби смо народ који је изгубио контакт са својом прошлошћу. Рекао бих да се то највише десило за време титоизма. Нажалост, губитак те везе је почео и много раније. Једна веза је пукла распадом Душановог царства и падањем под турско ропство. Следећа веза је пукла кад су Срби постали Српи. Окретало се ка католичко-протестантском западу и за време Обреновића и Карађорђевића. Прешло се на латиницу, па на јулијанску Нову годину, па на 'Ускрс', па на титологију, туђманологију... сад имамо и милогорску дукљанштину - све долази са Запада а наивни Срби зијевају као птичићи и чекају да им паписта убаци нешто у кљун...

Наше старе списе не умемо да читамо, јер је некима било важније да уче латински. Зато своју прошлост не знамо. Зато нам историјом пре 11. века влада мрак. Неко нас је убедио да смо на Балкан дошли у 7. веку, а онда нам након те лажи оставио 4 века историјске празнине. Наше празнике не празнујемо. Дражи су нам 'међународни', а заправо католички.

Међутим, и ја се, као Цицеро99, надам да се Броз прерачунао, а и ови после њега. Иако смо и даље сумњивом руком вођени, верујем да још није све готово.
cicero99
(historia est mater of studioru)
15. januar 2020. u 02.42
Tačno tako što kažeš. Moramo duh da sacuvamo i istoriju da znamo da bi se odbranili od utapanja u „njihove istine” diktirane materijalnim stremljenjima. Mi treba da se vodimo duhovnim i moralnim principima koji su nas uvek ucili da budemo humani i pravedni. Kao sto jednom Jesenjin rece 1923 (čini mi se ili 1928): „ Душу овде на Западу због интереса лицемерно продају за долар или као непотребну робу мењају за бездушност. Нека смо ми и сиромашни, нека нас притиска хладноћа и глад … али зато имамо душу која није за продају.” Pozdrav Lorka i svako dobro svim Srbima i ljudima dobre volje.
CTEBA
(penzioner)
15. januar 2020. u 09.08
Право да ти кажем пречанине, појма немам ко је ко и док се понаша и пишекултурно немам ништа против расправе са њим, па био ко био.
Није то проблем, проблем је кад почну да баљезгаре и вређају, па за час униште тему, а модератор не реагује.
Зато су многи учесници и отишли, или се појављују ретко.

Сад што се тиче наше историје, ту је доста мутно.
Доста тога се гура у страну, да би ми били онакви како нам кажу да треба да будемо.
Ако смо као што сам поставио по ДНА анализи 40% или више староседеоци Балкана, онда не можемо да будемо у исто време и новонасељени Словени.
Проблем је да нико не жели да о томе покрене питање.
Календар као календар, и није битан, мењао се питај Бога колико пута, па може и опет, али зашто прихватати овај Григоријански као свети и једини?
geriatrikus
(zvakac karamela)
15. januar 2020. u 13.30
Знамо ли ишта о оном периоду од 1804? Знамо ли ишта о својим породицама? Колико нас зна како нам се звао чукундеда? Е у породици је основа свега.
И сад што неки пропагирају ураниловке да смо сви једно, безоблична маса коју би лакше изваљали за што лакше манипулисање. То је Тито радио са југословенском нацијом, то нови свјетски поредак сада ради, прави масу зомбија без индивидуалности, репе без корјена који не знају ни ко су ни шта су.
Свјестан човјек поштује државу у којој живи, њене законе, баш као што је Исус рекао да се да цару царево, а Богу Божије, доприноси заједници у којој живи, али у исто вријеме поштује и себе и оно што је и од кога је.
Не треба ићи главом кроз зид, човјек треба да се прилагоди, али се не мора и не смије пристајати на све, компромитовати се увијек на своју штету и штету свог националног бића.
Ми смо Срби. Већина смо православни хришћани, или ортодоксни хришћани како неки кажу. И у чему се огледа та наша ортодоксија. Напајање на извору, чување традиције, поштовање оног што смо наслиједили...И сходно томе, по мом мишљењу, би требало да се и црква понаша. Ја сам да се прате изворни датуми...молитве сам као дијете научио на староцрквеном и сада имам проблем да то у глави преводим...некада ми запне, па измуцам Оченаш као неко ко га први пут учи.
Мој највећи проблем у вези са свим српским питањима је што се палимо на галамџије који данас сијеку руку која понесе душмански барјак, а сутра су барјактари машући том истом заставом и од таквих очекујемо да нам донесу бољитак и националну освијешћеност. До нас је!
Lorka
(поета)
15. januar 2020. u 15.27
Знамо да онај ко не чува своју прошлост, нема ни успешну будућност.
Зато ми није јасна милогорска власт у некадашњој Зети. Толико је богата србска историја Црне Горе, а милогорци би да им историја почне од прошле године. Нико није успео да изгради будућност ако се одрекао темеља своје прошлости.
geriatrikus
(zvakac karamela)
15. januar 2020. u 20.25
>>Толико је богата србска историја Црне Горе, а милогорци би да им историја почне од прошле године. Нико није успео да изгради будућност ако се одрекао темеља своје прошлости.<<

Када се разговора о Црној Гори, а поготово ако желимо узети слободу да друге критикујемо морали би се потрудити да сазнамо чињенице и поштено извучемо закључке. Српско биће у Црној Гори није умрло. Када је Црна Гора гласала за независност тог маја 2006. многи чартер летови са Албанцима и муслиманима су довлачили гласаче из цијелог свијета. У земљи са гласачким тијелом од мање од пола милиона бирача и мафијашком власти која би продала вјеру за пола долара и није тако тешко на такав начин навући 200 000 гласова за независност, поготово ако они контролишу изборе. Ако знамо да је 44.5%(признато) било против не би се смјели одрећи тих честитих људи и лијечећи властите комплексе настале као посљедица сопственог кукавичлука и полтронства називати их свим погрдним именима која имамо прилику видјети овдје.
Црногорски Срби су честит, храбар, православни народ, знају ко су и од кога су и задња ствар која ће им то одузети су 2-3 демагога(није искључено и да су подметнута кукавичја јаја) са СЦа.
Popaj
16. januar 2020. u 15.15
ovak
14. januar 2020. u 17.28

jer su rimljani a ne Rusi i Srbi cuvali Isusa kad je vaskrsnuo,
************************************************
Vaskrsnuo? Najvjerovatnije je rimski vojnik koji je drzao strazu potplacen i posmrtni ostaci od Isusa su tajno izneseni iz groba.
golubbabic
17. januar 2020. u 19.24
koj ti je krivak Geri? jel stvarno mislis obe dokone penzose napraviti Srbima tek tako;-) nit su kad bili, niti mogu, niti će biti!!!
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.