Diskusije : Politika

 Komentar
Kордунашки процес, обрачун са србима у хр 1945
keser
11. januar 2020. u 10.19
https://tinyurl.com/vhaoj45
Група незадовољника у лето 1943. разговара о четницима, Хрватима, усташама, комунистима и закључује да ће све заједно довести до тешке трагедије српског народа. Неколико партизана - са Вељком Kораћем и Илијом Жегарцем на челу, саставља летак који ће им бити смртна пресуда.
Обраћају се Србима Лике, Kордуна и Баније, пишу да је после великих жртава Срба никао ЗАВНОХ, у којем руководећу улогу имају Хрвати, а они не могу бити заступници српских интереса, да су Срби у борби, а да Хрвати воде устанак.

Кордунашки процес
У летку је између осталог писало:
„Срби! Погледајте ко вас води. Отворите очи. Не будите слепи. Ви сте борци комунистичке партије и њеног мештра, бравара, Тите. Ви водите борбу за бољшевизацију земље у којој ће опет владати Хрвати... Срби, заборавимо све што нас је икада делило, пружимо си братску руку и кренимо заједнички напред.
9. септембра 1943. српски четници.”
Припадници ове групе нису били четници, на Кордуну четници никада нису имали јако упориште. Али када је 1941. почео отпор против НДХ, у партизанском покрету на Кордуну само 20 одсто бораца били су чланови Комунистичке партије. Касније се тај број повећава.
keser
11. januar 2020. u 10.23
Након рата формира се Социјалистичка Република Хрватска, кад је реч о Србима, у неким котарима допушта се да натписи и печати буду на ћирилици, оснива се Српско културно друштво „Просвјета”.
Међутим, убрзо након тога долази до обрачуна са неколицином српских комунистичких првака у Хрватској који су се побунили јер се економски запоставаљају крајеви у којима су живели Срби.
Српски комунистички кадрови, од којих су неки били и тужиоци на Kордунашком процесу, почетком педесетих биће послати на Голи оток под оптужбом да су изражавали просовјетске ставове.

keser
11. januar 2020. u 10.24
Не видим ни на којем програму ни када.
Остаје а сами тражимо.
Биће и снимак..
Popaj
11. januar 2020. u 11.57
Na Kordunu grob do groba
traži majka sina svoga.
Našla ga je, na grob klekla
i ovako sinu rekla:
O moj sine, radost moja,
gdje počiva mladost tvoja?
Otac plače, majka cvili,
otvori se grobe mili.
Grobak se otvorio,
sinak majci govorio:
Ne plač’ mila majko moja,
teža mi je suza tvoja,
nego crna zemlja moja.
Hajde, majko, domu svome,
ne dolazi grobu mome.
Hajde, majko, kaži rodu
da se bori za slobodu!
Novak
11. januar 2020. u 12.02
Blago tebi sa tom temom i poluistinama.
Za svoj napredak posle slavne pobede nad NDhazijom 1945
ponajvise smo sami krivi. Suludo nam je udarila slava u glavu, uostalom o tome sam ovde već pisao, kada smo onako izmuceni nepismeni neobavesteni, ali ociglednp spaseni i proglaseni pobednicima mogli samo da verujemo u nešto sto komsije gubitasi
nisu. Borbu za zivot pod novim uslovima trebalo je nastaviti, a nasledje iz Austrijskog i Srpskog kraljevstva bilo je i te kako prisutno kod mnogih živih stanovnika.
Kraljevstva su zamenjena novom ideologijom koja obecava vise od religije, sasvim dovoljno da napaceni hrvatski Srbi predahnu i poveruju u komunisticku utopiju.
Ekonomija je mogla samo da nastavi starije puteve. Blizina velikih gradova za po brdima rastrkane Srbe Krajine bila je veoma privlacna.
Banija je dobila ekstremno jaku industriju u Sisku na granici izmeju hrvatskog i srpskog stanovnistva, Srbi nisu bili malenkost među zaposlenim shodno strucnosti. Najudaljenija srpska kuca na Baniji iznosila je 50km urednim autobusima do Siska gde su bez poblema na rukovodeca mesta bili uposljavani srpski inzinjeri Zeljezare, INA rafinerije, Radonje, Segesice, a Gavrilovic Petrinja da ne spominjem. Transportna poduzeca Slavija Trans, Autoprevoz Dvor, i fabrika u svakoj opstini su bili nešto nepoznato u predhodnim kraljevinama.
Poljoprivreda uz pomoć borackih penzija i blizina velikih gradova te slanje omladine u njih bili su najinteresantnije opredelenje vecine stanovnistva, Nije bilo medijskog trovanja, međunacionalni odnosi su bili zakonom regulisani, svako je gledao svoja posla. Neposlucne na Goli otok najcesce je slala poznata srpska sloga.
Osnovne seoske skole bez hrvata latinicu su ucile tek u trecem razredu, dok skole samo sa jednim ucenikom hrvatom u trecem razredu su ucili cirilicu. Citanke za srednju skolu iz hrvatskog jezika su imale kompletna poglavlja na cirilici kada se napr, govorilo o srpskoj knjizevnosti. Povodom državnog praznika, hrvati su postavljali hrvatsku i državnu trobojku dok Srbi uglavnom samo državnu. U lokalnoj upravi najveca odgovornost za sve neuspehe lezi u malverzacijam korupciji i nestrucnosti lokalnih politicara bez nacionalnih podela udruzenih u sitnosopstvenicke interese koji su eskalirali potpunom propasu 1990 pod najivnim verovanjem u novog Titu Milosevica.
zlatiborac
11. januar 2020. u 12.43
„U lokalnoj upravi najveca odgovornost za sve neuspehe lezi u malverzacijam korupciji i nestrucnosti lokalnih politicara bez nacionalnih podela udruzenih u sitnosopstvenicke interese koji su eskalirali potpunom propasu 1990 pod najivnim verovanjem u novog Titu Milosevica.”

Sasvim logicno,utoliko sto je Slobo bio jedini najodanoji sledbenik, pobornik i postovalac dela i lika slavnog vodje. Čak je to i javno
nebrojeno puta dao na znanje:„Jugoslavije će biti ili neće”.
I kao sto smo se uverili, ostao je dosledan svojem verovanju i ubeđenjima do kraja zivota.
Kao i oni koji su ga sledili i slede dan-danas uostalom...
kupressrpski
(vozac)
12. januar 2020. u 00.51
srbi nisu ništa imali samo su živili u velikoj zabludi to što su dobili po neki poslic to je bilo samo mazanje ociju...normalno da je vatikanu trebalo neko vreme da se dodje do ustava 74 pa su srbi zato dobili neke povlastice radi mira u kuci.. sve u svemu koje su bile na klimavim nogama i tudjman to rusi sve sa jednim potezom...srbi se izgone sa posla progone sokce napadaju na nacionalnoj osnovi..poznavo sam tipa iz splita koji je radio u posti izbacen sa posla ko psina inače srbin iz drnisa...isto sam poznavo nekoliko momaka kojima su ocevi bili srbi na...ali ko zuti...
keser
12. januar 2020. u 05.01
Ово је била борба међу комунистима, унутар покрета.

На једној страни, комунисти који нiсу заборавили да су Срби.

А на другој, Усташе, Срби подрепаши и Хрвати комунисти.
NovakPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Novak
12. januar 2020. u 09.32
Kupreski ne znam kako je bilo kod tebe u Kupresu ni pre ni posle rata ali za Hrvatsku i Srbe u noj znam sve jer sam ucesnik.
Nikad tamo nije bilo dobro i slobodno reći da si Srbin, a kad ti se bas nije imalo šta prigovoriti onda se moglo reci pa on je pravoslavac, pa opet nevaljas.
Obzirom na procenat Srba u Hrvatskoj njihovo ucesce na rukovodecim mestima bilo je
veoma visoko, sva vata su nam bila otvorena, a sitna korupcija bila je svakodnevna praksa.Ko je gradio Obrovac i cijim novcem? Koliko Srba je radilo u Zeljzari Sisak?
Dali znaš za primere da se danas u Hrvatskoj neka gotovo pusta sela prelivaju novim asfaltom. Zašto se lažemo da nam je neko drugi kriv za naše slabosti u rezimu SFRJ.
Nakon dolaska Tudjmana samo Pupovac može da kaže da je Srbin ostali voljno. Buducih Srba u Hrvatskoj vise nema, slabo smo se borili i cuvali steceno, dosli smo tamo racunajuci na Bec ne na Zagreb, nismo opstali tamo zbog Zagreba već zbog racunanja na Beograd. Matematika nam je bila slaba strana oduvek.
kupressrpski
(vozac)
12. januar 2020. u 10.08
novice ja ne mogu da se sjetim srbina da je rukovodio u yu kamalı u rvackoj...pa jesi li ti cito kako je copo oslovljavo jolanku kuraba licka...a vamo prestavljanja kao neka diva a iza scene ni manje ni vise kuraba..sad kad čitaš te stvari ako ti stvari nisu jasne ...ajde sto je on zove kuraba već i tamo neki ustaša se drzne da je i on tako zove.. mislim to je jozo kada mu maska vise nije bila potrebna e kako je se izivljavo na njoj tako je isto i na srbina.. pusti ti to što je nji nekoliko bilo u vojsci i policiji to ja ništa nepikam jer o vojsci i policiji odlucuju drmatori ..a srbina drmatora ja nevidjo ako se nemi malo i pojavio to je copavi po kratkom postupku...
Novak
12. januar 2020. u 10.22
.sad kad čitaš te stvari ako ti stvari nisu jasne
---
a jesil ti cita Na Drini cuprija?
Šta bolan, kakvi cita, odo po njoj.
Novak
12. januar 2020. u 10.28
Generalni direktor RTZ 1990
zlatiborac
12. januar 2020. u 11.01
„Obzirom na procenat Srba u Hrvatskoj njihovo ucesce na rukovodecim mestima bilo je
veoma visoko, sva vata su nam bila otvorena, a sitna korupcija bila je svakodnevna praksa.Ko je gradio Obrovac i cijim novcem? Koliko Srba je radilo u Zeljzari Sisak? ”

Nema sumnje,

Sve je to bilo prividno 'da se Vlasi ne dosete'. Nebi bilo s` gorega pomenuti cinjenice i uzroke kao npr; da skoro nije bilo doma u Krajini a da neko nije surovo stradao tokom rata. I da bi se to nekako da ne kažem zataskalo već na izvestan način prikrilo, skoro svako domaćinstvo je u vidu tkzv. kompezacije dobilo boracku 'mirovinu'. Sasvim ili vise nego dovoljno da se uz svakodnevnu propagandu 'bratstva jedinstva' skromno živi pa čak i decu skoluju na sveucilistu glavnog hrv grada. Ali i pored toga sela su ostala pasivna i pocela da se prazne. Sredinom 60-ih kada se mogao dobiti pasos za tkzv. privremeni rad ili pak iseljenje u prekookeanske zemlje, započeto je masivno iseljavanje. Ne samo Srba već i Hrvata kojima je za sve nedace bio kriv Bg. i srpski narod uopste.

Moj surak (sogor) krajisnik koji je studir`o u Zg. - u privatnom
razgovoru rekao mnostvo pojedinosti čega nije bilo u javnosti.
Kao npr. 'dok se Srbi u hrv. skoluju od borackih mirovina,nasi
roditelji nas skoluju od bednih plata sa kojima se jedva prezivljava'. To je samo delic mozaika stavrnog stanja u bivšoj
na zajednici u kojoj je privilegovani deo od nekih 15-20% bio
izuzet,bez obzira na nacionalnu pripadnost. Utoliko sto su za
lojalnost državi (čitaj rezimu) bili vise nego dobro nagradjeni.

toliko ovim povodom...

 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Unicorn Gifts?
.