Diskusije : Politika

 Komentar
Још два примера пљачке народа
Lorka
(поета)
01. decembar 2019. u 15.01
Мој пријатељ, Србин из Канаде, купио стари рушевни кућерак од једне баке у Београду, с намером да је реновира па да будућу пензију крцка у главном граду Србије. Све се обављало на 'лонг дистанс' а посредник је био овлашћени адвокат и нотар.

Кад се све обавило, канадски Србин поштено шаље баки тачно 28000 евра по инструкцијама њене београдске Рајфајзен банке (извршио конверзију у евре и платио све трошкове трансфера новца који су износили негде око 85 долара). Послао јој је потврду о трансферу где се јасно види да је послао 28000 евра.

За неколико дана бака плаче. 'Отели су ми читаву једну пензију'. Њена Рајфајзен банка јој је приказала доспели новац у износу од 27988 евра, затим јој скинула 84 евра неке провизије и исплатила јој укупно 100 евра мање. Човек се сажали и пошаље јој још 100 евра путем посредника.

Другу пљачку врши држава: поред свих јасних папира о трансферу новца и елементима уговора, држава не верује да је та рушевина купљена за 28000 евра, него наплаћује порез на вредност од 50000 евра ('Канађанин' и бака су уговором регулисали да ће порез на промет платити купац). И тако, порез од 2,5 % на крају испаде скоро дупло више. Држава, напросто, није узела у обзир да је тај мали кућерак заправо рушевина, но је обрачунала порез као да је реч о новом објекту. А колико ли ће тек обрачунавати кад тај објекат заиста буде нов?

Интересантно је да у месту пребивалишта овог нашег Србо-Канађанина, држава процењује вредност некретнине испод њене тржишне вредности (стварне купо-продајне цене тј. оне која пише у уговору), док у Србији то увек обрачунавају скоро дупло више од оног што пише у уговору.

За ово у Београду, Србо-Канађанин је одмах понудио општини да они од њега откупе тај кућерак, не за 50000, него за 40000. Нису заинтересовани. А да му нађу купца који је заинтересован да купи по тој цени? Кажу да се они тиме не баве. Агенције? Не, не могу да нађу купца јер је криза на тржишту???!!!

А замислите, србску државу не интересује криза на тржишту некретнина! Она лупа порезе као да је тржиште у најбољем стању и као де је потражња дупло већа од понуде! А кад завирите у огласе, наћи ћете некретнине које су оглашене пре пет година и још нису нашле купца.

Да ли нам је сад јасно зашто у Србији (и у Београду) имате огроман број празних трошних кућа чије фасаде отпадају?
Popaj
01. decembar 2019. u 15.48
Poznato je da kod kupo-prodaje nekretnina svi muljaju i šta sad, država se prilagodila situaciji. Tamo gde svi varaju i bunare, tamo nayebu posteni.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
01. decembar 2019. u 15.58
Električna energija za domaćinstva u Srbiji od danas je skuplja za 3,9 odsto.
Lorka
(поета)
01. decembar 2019. u 17.52
Попај, како то мислиш 'познато је'. Мени није познато да људи муљају. Зашто не муљају у Канади? Како то да у Канади држава формира процену имовине увек на основу прошлогодишње продаје, на основу понуде и потражње у датој зони и на основу старости некретнине?

Све те податке држава има у својим катастрима и заводу за статистику, а понуду и потражњу је лако измерити. Сателитски снимци постоје. Државни службеник све може да процени а да не изађе из канцеларије. Ако у Канади сваки порески обвезник власник некретнине једном годишње добија писмену процену вредности његове некретнине по којој ће се обрачунавати порез за текућу годину, и све то израчунато на основу горњих параметара, онда тако може да ради свака држава, па и Србија.

Кућерак за рушење о коме пишем - грађен је 1926. године.

Код тебе је ко у оном вицу са ћевапима и флашом пива: све кошта пола евра. А гдје то има? Нема нигдје, ал мораш признат да је јефтино.
У случају некратнина у Србији је само обрнуто: некретнине имају добру цену, ал по тој цени нема продаје јер неће нико да купи.

Каква је то логика да прво претпостављаш како људи муљају, а онда се та претпоставка користи као оправдање да и држава може да муља?

cicero99
(historia est mater of studioru)
02. decembar 2019. u 00.13
Lorka , dobronameran osvrt na ovo sto si napisao.
Iskreno me cudi da ti pitas : „Зашто не муљају у Канади? Како то да у Канади држава формира процену имовине увек на основу прошлогодишње продаје, на основу понуде и потражње у датој зони и на основу старости некретнине?”

Možda sam ja naivan i ne razmišljam ispravno ali čini mi se da muljaju i tamo u Kanadi i te kako ali u belim rukavicama. Verovatno to već znaš i ti a i ostali ali da se podsetimo da tamo u Kanadi država NE formira procenu imovine nego to procenjuju i odlucuju njihove opstine (gradske skupstine ili gradske vlade). Pored procene proslogodisnje procene takođe se previdja/spekulise sa mogućom cenom i procenom za naredni period. U stvari, veoma često se procena utvrdjuje na osnovu buduce i potencijalne cene nekretnine (ako se nadogradi objekat ili potencijalno izgradi novi-u smislu na tom placu se može napraviti dve-tri kuce pa otuda i „cena” na koju se obracunava porez). Dakle porez na imovinu se utvrdjuje na osnovu cene a NE vrednosti nekretnine, jer u Kanadi kuca stara 30-40tak godina je dobrano dospela za kompletnu renovaciju ili rusenje (o „jakom” kvalitetu gradje kuca i stanova tamo već i vrabci na grani znaju). Taj neminovni trosak poreskog obveznika i cena umanjena za taj trosak ne ulaze u procenu za obracun poreza za narednu godinu.
Ne daj Boze da Srbija primenjuje njihov sistem oporezivanja vlasnistva. Dakle caka lezi u oporezivanje na osnovu cena a ne na osnovu stvarne vrednosti (koja mora da uzme u obzir kvalitet, amortizaciju i objektivno ocekivani vek trajanja oporezovanog objekta). Izuzetno je sve ovo lako proveriti koji je tamo stvarni sistem oporezivanja. Da ne pricamo o porezu na sve ostalo.
Ne kažem da se ne mulja kod nas, ali mulja se i to bas gadno i kod njih. Cvecke su to, i to opasne, znam Lorka da i ti to znaš.Pozdrav.
sine_bane
02. decembar 2019. u 05.11
Pozdravljam muljanja, treba te krkane I spavace po skupstinama I opstinama hraniti I oni su ljudi.
cenim_ja
02. decembar 2019. u 05.29
lorka...ako ne platis na mostu,platit ćeš na cupriji...
tačno da kanadjani vrse procenu manje nego sto vredi,ali koga briga koliko je oni procene kada mora da se odvoji jedna do dve mesecne plate da bi se platio godisnji porez na imovinu...u torontu je porez (property tax) od $3000 pa navise za godinu(retki su slučajevi ispod 3k)...
hoću reci obrni,okreni dodje mu na isto...
gace spadaju kako okrenes...
Starac_Foco
(--)
02. decembar 2019. u 08.59

Ja takođe ne vidim bitne razlike u ponasanju banaka. To zavisi vise od banke nego države, i meni se desio sličan slučaj kad sam slao pare iz Kanade u USA. Nekad davno sam radio nešto za UN i po njima greškom su mi platili vise nego je trebalo. Pogodimo se da im vratim $1000 i posalju mi racun na koji ću uplatiti u nekoj banci u Njujorku. Ja odem u moju kanadsku banku i kažem hoću da posaljem $1000 USD. To mi naplate u kanadskim dolarima koliko je već bilo ukljucujuci i troskove slanja i dobijem papir da sam poslao $1000 USD. Posle mjesec dana dodje poruka od UNa, pitaju me sto sam im poslao samo $980. Ja im posaljem papir u kojem piše $1000, i oni javise: zaista je tako, nasa banka nam uzela $20... Kad mogu UNu (koji je non-profit organizacija), što ne mogu i toj babi...

A što se poreza tiče, država mora da živi od nečega. Koliko neki porezi imaju smisla može se razglabati, ali kao sto cenjeni rece, godisnji porez na običnu kucu u Kanadi može lako dostici iznos od 2 prosjecne mjesecne neto plate, ili 3 prosjecne mjesecne penzije, sto je u principu faktor koji istjera iz kuca jedno 50% kanadskih penzionera prije nego sto bi inače morali da napuste kuce iz drugih razloga (starost i zdravlje). Ti porezi su čak i veci u nekim manjim gradovima nego u Torontu, jer neki troskovi koji se placaju iz poreza na imovinu skoro da ne zavise od broja stanovnika. Pa sto manje ljudi placa opstinski porez, pojedinacno moraju da placaju vise...

Za razliku od ovoga, porez na imovinu u Srbiji i Bosni, a možda i vecini dijelova bivše SFRJ, je prakticno još uvijek simboličan. Kad sam ja rodbini objašnjavao koliko ja placam vs. njihovih <100 maraka poreza godisnje na sličnu kucu, argument bijase, pa ne možemo mi placati vise, mi nemamo... Možda, ali i kod mene godina traje samo 12 mjeseci pa kako god meni mogu uzeti iznos znatno veci od jedne mjesecne prosjecne neto zarade, moći će i vama jednog dana kad vam dodje prava demokratija... Nije im problem da plate npr troskove 5 mobilnih telefona u kuci sto je bar 2000KM godisnje, a bio bi problem da im povecaju porez na kucu sa 100 na 200KM godisnje. Hm, sa stanovista „prave demokratije” ovo se već čini kao klimava logika...

Drugi primjer besmislenog poreza ovde u Ontariju je kupovina polovnih vozila za koji je iznos poreza u % isti kao na nove. Pa ako kupis auto ove godine i platis 13%, a prodas ga sledeće, kupac će morati platiti narednih 13% na procjenjenu vrijednost sto će biti 13% od jedno 75% cijene novog, itd. Dakle, ako se auto za vijeka trajanja proda 7-8 puta, država će zaraditi na njemu jedno 50-60% vrijednosti nova... Za razliku od ovoga, ne znam kako je u Srbiji, ali u Bosni polovna vozila (makar i bila i samo mjesec dana stara) mijenjaju vlasnike uz trosak od < 50KM - poreza nema, samo neka manja taksa.
Lorka
(поета)
02. decembar 2019. u 10.37
Јасно је да порез обрачунавају општине, али за мене је и општина део државе. Кад кажем 'држава' - ја мислим на било који њен део и на било који ниво власти.

Видим да овде говорите о годишњем порезу на некретнину, а ја сам говорио о порезу на промет. Тврдим вам да је порез на промет некретнинама у Србији знатно већи него у Канади (кад укалкулишемо и то како се врши 'процена вредности').

Ја у Канади нисам видео начин да може да се муља око цене некретнина у купо-продаји јер све иде преко банака и постоје трагови. Никад нисам чуо да је неко платио некретнину у кешу, нити се људима исплати да 'муљају' по том питању. Додуше, можда муљају трговци дрогом и Азијати који долазе с кешом, али то на државу не утиче јер она даје процену где главни основ представљају прошлогодишње цене некретнина.

На крају, у односу на приходе које људи имају у Канади, и с обзиром на реалан приступ вредности некретнине где се калкулише и њена старост (амортизација) - сматрам да је у Канади реални износ и годишњег пореза знатно мањи него у Србији. Рецимо, у Канади повећавају порез онима који имају вишак простора који рентају, али оно што се зове 'принципал резиденс' тј. стан у коме станујете, знатно је мањи, па је у реалном износу - поређеном са примањима - мањи него у Србији. Пример: човек о коме пишем, на некој периферији Ванкувера плаћа тај порез 550 канадских долара (годишње) на стан од 80 м2, а примања су му 3800 долара месечно.
Иначе, ја сам против опорезивања некретнина чија величина не прелази нужни смештај, јер опорезивање оног што не доноси приходе је пљачка народа. Али ја овде нисам писао о том порезу, него о порезу на промет (код купо-продаје), а он је процентуално мноого већи у Србији него у Канади, јер тих 2,5 % ништа не значи ако је вредност некретнине скоро дупло прецењена.
Lorka
(поета)
02. decembar 2019. u 10.52
Наравно, Србија и Канада нису за поређење. Из Србије народ одлази, а у Канаду се усељава око 300000 људи годишње. Зато је у Канади индустрија промета некретнинама једна од најјачих индустријских грана. У месту мог пријатеља, Ванкуверу, ретко која некретнина стоји на огласу више од два месеца - већ је продата.
У Србији стоје оглашене на продају и по 5 година и остају непродате.

Али поента ове моје теме је да покаже како се србска држава понаша као ној који забије главу у песак и не види реалности. Хтела би да уводи неке западне методе, а то су по правилу оне које су лоше. Тако да у овом сегменту и србска држава постаје та која кочи промет некретнинама, уместо да га стимулише.
geriatrikus
(zvakac karamela)
02. decembar 2019. u 10.54
Све чисто и по пропису. Процијењена вриједност зависи од зоне. Посљедњи пут када ме то занимало било их је 8 у Београду, а вриједност се одређује на основу цијене квадратног метра која је негдје од 1000-2000 евра по квадрату.
Општине се не прилагођавају тренутној тржишној вриједности некретнине, оне имају своје скале на основу којих одређују вриједност.
Порез на промет по закону плаћа продавач, али је пракса да га скоро увијек плаћа купац.
У колико се сматра да је процијењена вриједност већа од реалне имате право да тражите излазак комисије на терен која би одредила праву вриједност и на основу чијег налаза би се и кориговао порез.
Оно за банку не бих коментарисао, да би се знало шта се догађа треба само проучити регулације банке која шаље, као и оне која прима новац.
steks
02. decembar 2019. u 11.12
Рорај
Poznato je da kod kupo-prodaje nekretnina svi muljaju i šta sad, država se prilagodila situaciji
-------------------------------------------------------------

Погрешна претпоставка! ПРВО је држава почела да муља.
Доказ ти не треба иако доказа има у оним државама које су уређене и где државно муљање не постоји па не постоји ни приватно.
Lorka
(поета)
02. decembar 2019. u 11.58
Гериатрикус, ако би држава донела закон да се деца инвалиди морају убијати - и то би онда било по пропису, зар не?

Ради се о томе да је лош пропис, а и то што тврдиш да 'имаш право' једна је обична шарена лажа, јер у балканским системима влада пракса по којој имаш право које никад не можеш да оствариш.

На крају, није иста цена квадрата новог објекта и објекта за рушење (осим по логици бладара Србије).

Битна је чињеница да имамо две државе које поредимо: у једној је процена вредности опорезоване некретнине увек мања од цене у уговору, док је у Србији увек знатно већа од цене у уговору. То најбоље говори о карактеру државе, а не о карактеру народа. А то је steks одлично објаснио у само две реченице.
Starac_Foco
(--)
02. decembar 2019. u 13.27
Ocigledno taj iz Vankuvera i ja živimo u veoma razlicitim Kanadama, ako on placa porez bukvalno 10 puta manje od mene... Ne govorimo bas o istoj nekretnini niti o istoj provinciji, ali ja živim u manje vise prosjecnoj kuci, a ne nekom dvorcu. Oni koji žive u velikim kucama od recimo 4000 sf (oko 400m2) ili vise u mom kraju placaju preko $10 hiljada godisnje...

Prosjecan porez na kuce u Ontariju je vjerovatno blizu 4000 godisnje. Na stanove je u prosjeku možda duplo manje nego kuce, zavisno od velicine. Ali u stanu te onda docekaju sa tzv condo fees koji se po nekim zgradama po Torontu već popeo na $800 mjesecno. Jes, dobijes ti nesta za taj „fee”, možda je ukljucena voda ili neke druge komunalije, ali opet, to je $10,000 godisnje...

Najmanji porez je u najvecim gradovima. Npr, porez na nekretninu procjenjenu na $500,000 u Torontu (kuce za te pare u Torontu više ne postoje, možda poneki townhouse i uglavnom stanovi) je $3000, dok za istu procjenjenu vrijednost porez u Kingstonu je skoro $7000 a u Windsor-u čak $9000... Da ne bi ispalo da izmišljam, tabela na dnu ovog linka: https://www.zoocasa.com/blog/ontario-property-tax-rates-2019/ ali te informacije postoje na mnogo mjesta na internetu.

Najviše su pogodjeni gradovi gdje je postojala brojna auto ili druga industrija. Dok su te fabrike postojale, i one su u opstinski i regionalni budzet uplacivale milione u porezima na nekretnine. No skoro sve te fabrike su zatvorene zadnjih 25 godina, a opstini i regionu i dalje treba isto para bilo fabrika ili ne...
Dakle rjesenje je povecaj porez običnom smrtniku dok mu oci ne iskoce...

Mene ovo ne pogadja zestoko, ja sam svoje manje vise odradio (premda imam do zvanicne penzije još 7 godina, ali nadam se da neću morati raditi još toliko dugo), no zao mi je ovih sto ostaju iza mene, ne samo moje djece nego svih...

Takse prilikom prenosa vlasnistva jesu procentualno nize ovde nego u Srbiji ili generalno bivšoj SFRJ, ali opet ovde ti popuste 1% od vrijednosti nekretnine kad kupujes kucu, pa te onda deru sa dodatnih 1.5% godisnje dok god si u njoj... I sad ovo prvo je važno, a ovo drugo nije?

I kom poredjenju standarda mi pricamo? Zbog čega je ovde „lakse” da nekome uzmu 2 mjesecne prosjecne neto zarade kao godisnji porez na kucu, nego da onome tamo uzmu pola jedne plate? A za sada je ta razlika i mnogo veca, jer onome tamo trenutno u prosjeku ne uzimaju ni 20% jedne prosjecne za prosjecnu kucu... Ali kao sto rekoh, demokratija i tamo kuca na vrata.

Takođe je netacna tvrdnja o dodatnom porezu na nekretnine ako imaš vise od jedne kuce ili stana u Kanadi (ili makar nije tako ovde u Ontariju). Onome ko to ima ne povecava se porez na „visak” nekretnina već mu se oporezuje neto zarada stecena izdavanjem. I takođe se oporezuje razlika između kupovne i prodajne cijene kao capital gains (kad proda i ako postoji).
A bas zbog ogromnih poreza na promet, ovde ne možeš da vidis stotine hiljada zakljucanih kuca i stanova koje ničemu ne služe, kao u Srbiji i Bosni. Taj tvoj je kupio kucu i zakljucace je do daljnjeg. A ja ovde ne znam nikoga ko ima zakljucanu „viska” kucu ili stan osim ovih sto imaju vikendice po sjeveru. Ovde si prakticno prisiljen da iznajmis taj prostor ako ga imaš.

Za porez, ponekad nema veze u kakvom je stanju ta nekretnina. moguće da je u konkretnom slučaju 90% te cijene koju je platio je lokacija (zemljiste) svakako, a ne kuca. Isto kao sto po Torontu neki kupe kuce za $2 miliona pa ih sruse. Ocigledno kad su ih kupili smatrali su da sama kuca ne vrijedi ništa, ili možda vrijedi 10-15% od placene cijene.
geriatrikus
(zvakac karamela)
02. decembar 2019. u 13.43
>>На крају, није иста цена квадрата новог објекта и објекта за рушење (осим по логици бладара Србије).<<
Чуј? Не знаш да постоји и порез на додатну вриједност, као и порез на капиталну вриједност? Знаш ли од чега зависи да ли ћеш платити те (или неки од њих) порезе приликом куповине/продаје?
Никада ниси видио да неусловне куће, наредбом инспекција надојене разним отровима против инсеката и глодара, са тотално оштећеном структуром и свим елементима, која ће бити порушена до темеља када хемија уништи изворе зараза иде по пар милиона. Колико кошта грађевинско земљиште у Београду?
Ако та „уџерица” има уредне папире и све уредно регистроване прикључке, ако је лоцирана у некој од ових 8 зона, да правимо посао овог момента. Ја плаћам пријатељу 56000 евра и све трошкове преноса.
Услов је да могу реновирати, без обзира да ли бих морао сачувати пријашњи изглед (можда је заштићена).
Starac_Foco
(--)
02. decembar 2019. u 13.48
„A bas zbog ogromnih poreza na promet” gore , trebalo je da napisem ogromnih poreza na nekretnine. Ne znam sto mi prsti otkucase promet...
Lorka
(поета)
02. decembar 2019. u 20.12
Гериатрикус, ако си озбиљан, спојићу те с новим власником. Дао си реч: 56000 евра. Ти већ знаш како ћеш ме наћи - тамо на форуму где си био под својим старим псеудонимом.
Пас био ко лаже.

А порез на додатну вредност, капиталну вредност, хемија, зараза, нових пар милиона - дај бре не лупај глупости! Прочитај о чему је ова тема.

Lorka
(поета)
02. decembar 2019. u 20.43
Фочо, ти кад лупаш ништа те човек не може разумети.
Додуше, нисте у истим провинцијама, али ја говорим о стану величине 80 метара квадратних. У писму које му општина шаље сваке године, за ову годину је писало (три износа пореза за три категорије власника) за годину 2019:
- non-principal residence - $1200
- principal residence - $650
- principal residence for retired or person with disability - $350.

Ти преведи људима да се ја не мучим.

И о каквом ти додатном порезу говориш за оне који имају више од једне куће или стана? Ко је о томе писао? Из наведених цифри се јасно види:
ако не живиш у том стану, плаћаш горњу цифру, ако живиш плаћаш цифру у средини, а ако си пензионер или инвалид, плаћаш доњу најмању цифру.

Наравно, слажем се с тобом да је ово пут у амбис којим се људима дере кожа док све једном не пропадне (доћи ће време кад ће људи бежати и са Запада и остављати своје некретнине празне, али још имате времена да све распродате и бежите). Тај систем на западу ће функционисати само дотле док има послова и док платама могу да се покрију све више стамбене режије, а да ипак довољно остане и за живот. Али Србија од Запада копира баш ове ствари које су упропастиле живот на Западу, а не копира оне којима се Запад још одржава а које су у Србији тотално упропаштене.

Говорим о реалном односу животног стандарда (прихода и трошкова).

И на крају, зашто стално пребацујете причу на годишњи порез на некретнину, а тема је о ПОРЕЗУ НА ПРОМЕТ некретнинама?!

Уеботе, не разумем да Вам је у Србији све идеално решено, а нико од вас неће да дође у Србију и у њој живи (осим можда Бобе Кесонца, ако не слаже).
Lorka
(поета)
02. decembar 2019. u 20.54
Успут - на примеру пореза на некретнине - Хрвати су нам показали како се народ бори за своја права. Изненадио сам се кад сам чуо да код њих то увођење пореза на некретнине - није прошло!

На Балканском простору - изгледа - најлакше је натерати Србе да погну главу и ћуте.
geriatrikus
(zvakac karamela)
02. decembar 2019. u 21.07
Лорка, када би знао мало више сем површних информација о теми о којој говориш онда би ти ово моје лупетање савршено пасало. Написано је да се ради о порезима који се плаћају приликом купопродаје станова. Ко то плаћа, када и зашто не бих објашњавао, али ти могу рећи да сам иначе солидно награђен за моје лупетање.
Не знам о којој страници и ком псеудониму се ради, неки веома стари дискутанти ме још зову матори, а то је надимак који нисам могао регистровати када је уведена обавезна регистрација.
Ти рече да се ради о Београду, а морам нагласити и да су дијелови који долазе у обзир за наведену понуду Нови Београд, Савски Венац, Вождовац, Душановац, Неимар, Дедиње, Баново Брдо, Жарково, Браће Јерковић, Коњарник, Миријево, Црвени Крст, Врачар, Савамала, Карабурма, Дорћол, Сењак, Вук, Бањица, Миљаковац.
Остало ме не занима...Младеновац, Лазаревац, Барајево, ништа преко Панчевачког моста, Земун, Сурчин...не долазе у обзир
Starac_Foco
(--)
02. decembar 2019. u 21.48
И на крају, зашто стално пребацујете причу на годишњи порез на некретнину, а тема је о ПОРЕЗУ НА ПРОМЕТ некретнинама?!

Zato sto nas boli kitac šta je tema, jel jasno sad Mr Ignorant :). Kad već lupetam kako kažeš da bar tako i uradim...
Lorka
(поета)
03. decembar 2019. u 09.51
Гериатрикус, извињавам се за ово о 'лупетању'. То је на једној од локација које си набројао. Води се као стан јер је реч о старој кући са три улаза, а бака је имала 1 улаз. Нема плаца, осим стазе ка сваком улазу. Нема паркинга (паркира се на улици). Површина је званично 44 м2, иако стварно нема толико, али неким чудним системом су у површину урачунали и један стари подрум. Ако те стварно интересује, спојићу те са новим власником - можеш се јавити на [email protected] , а ја ћу ти дати податке и адресу коме да се јавиш. Дакле, реч је реч - 56000 евра.

Престајем с политички некоректним говором и сад прелазимо на бизнис. Ваљда и ја ушићарим макар ћевапе за посредовање :)
Lorka
(поета)
03. decembar 2019. u 09.55
Старац Фочо, ако је у Србији све нормално - дођи у Србију. Шта се кријеш по Онтарију? Угледај се на Гериатрикуса - ако је Вучићев систем идеалан, онда дођи да у њему уживаш.
Starac_Foco
(--)
03. decembar 2019. u 12.28
Ti Lorka čitaš ono sto nije napisano.
Niko nije tvrdio da je u Srbiji bolje, nego radi sire i opstije slike, tvrdjeno je da je nešto od onoga sto si rekao netačno u kontekstu u kojem si objasnio.
Kao da je banka otela onoj babi 100 eura samo zato što je to u Srbiji.
Ili je tvrdjeno da i u sistemu koji ti hvalis (kanadskom) ima mnogo gorih a vrlo srodnih i sličnih deraona koje su takve da nimalo ne pomaze sto ti naplate land transfer fee somo oko 1% i po snizenoj osnovici, sto je recimo 3 puta manje nego u Srbiji. Pa vecina vlasnika kuca u Kanadi bi voljeli da su im naplatili to i 5%, a da im je sad porez na kucu npr $3000 umjesto sto je $5000...

U sustini, konverzacija sa tobom obično izgleda ovako (hipotetican primjer):

-Ti (pokreces temu i npr kažeš): Kanada je jedna klasicna ledara.

-Ja: Nije bas cijela, npr u mom kraju uspjeva grozdje (postoje povelike plantaze), breskve, kajsije itd sto je dokaz relativno umjerene klime. Tačno je da klasicna ledara obuhvata nekoliko većih gradova, ali je prava ledara najviše tamo gdje niko i ne živi.

-Ti (već ljut): Jasta radi, postoje i plantaze banana, kafe i manga...

Od svega ovoga gore, u stvari je 100% tacna samo ona srednja tvrdnja...
Keserovic
03. decembar 2019. u 12.59
Cu platim ja ti cevapi sam prestani da davis narod:-))))
Lorka
(поета)
03. decembar 2019. u 13.03
Ili je tvrdjeno da i u sistemu koji ti hvalis (kanadskom) ima mnogo gorih a vrlo srodnih i sličnih deraona koje su takve da nimalo ne pomaze sto ti naplate land transfer fee somo oko 1% i po snizenoj osnovic
*************************************************
Видиш, и конверзација с тобом иде на исти начин, јер и ти тврдиш оно што никад нисам рекао. Рецимо, ја никад нисам хвалио Канаду. Ја само узимам те западне земље за пример, јер оне србским властима обично служа као репер и изговор кад хоће да уведу неку нову меру којом ће народу да одеру кожу. Брнабићка и Михајловићка стално говоре 'тако се ради на Западу'.

А ја кажем: 'Па уебо вас Запад. Што не уведете западне плате? Што не уведете оно што је на западу добро? Само уводите оне мере које су на Западу лоше!'

И ја онда кажем и вама и Брнабићкама да је на Западу порез на промет некретнина мањи него у Србији, да је процена вредности некретнине увек мања од купо-продајне цене, да држава не претпоставља како људи 'муљају' са ценом него се држи строго успостављених критеријума, итд.итд.

А ти онда скочиш и браниш систем у коме не живиш, погрешно тумачећи моје речи. А моја идеја је само да покажем да неке драстичне мере којим србска власт дере свој народ - нису по угледу на запад него по угледу на њихове усијане главе. Такав њихов систем омогућава само једну ствар а то је - КОРУПЦИЈА. Јер, чим је неком службенику омогућено да вредност једне некретнине данас тумачи на један начин, а сутра на други (у зависности од тога да ли си му симпатичан, да ли долазиш преко заједничког познаника, да не напишем нешто горе) - онда је ту остављен огроман простор за корупцију.

Нека се угледају на тај запад на који се позивају, али у стварима које су добре - у овом случају, рецомо - нека сваке године пошаљу власницима некретнина које деру са порезом - бар оно писмо у коме тачно пише на колико је процењена вредност њихове некретнине и нека се те вредности држе приликом купо-продаје.

Да ли се слажемо бар око тога, господине Фочо?

И стварно, колико сам схватио, ти си у пензији. Па шта чекаш у том скупом Онтарију? Врати се у Србију.
geriatrikus
(zvakac karamela)
03. decembar 2019. u 13.40
„...Води се као стан јер је реч о старој кући са три улаза, а бака је имала 1 улаз.”
---------------------------
А комплетна дискусија и прича се базирала на КУЋИ:( Мислим да је свима јасно какве су разлике између стамбених јединица куће и стана...не, Лорка, овако нешто ме не занима ни за 14000 евра.
Ћевапе можеш добити, када дођем у Београд идемо код Габаша на Дорћолу(ресторан Сарајевски), он прави праве сарајевске ћевапе.
Lorka
(поета)
03. decembar 2019. u 13.49
Гери, ја нисам могао све да описујем у овој теми. Само сам обавестио дискутанте да је општина ово смеће проценила на дупло више од уговорене цене (и не верује поштено направљеном уговору), а овде сам добио одговоре да је све то нормално. Извукли сте такав закључак пре него што сте се распитали о детаљима те некретнине. Још кад бих рекао да не постоји паркинг него се паркира на улици (а познато вам је како је то на београдским улицама) онда би то било још мање од твојих 14000 евра... али, држава је проценила на 50000 евра.

Али прихватам ћевапе. Јесте да теби и неким дискутантима овде не одговара ни један мој пост, али ипак смо људи. Ћевапе могу и ја да платим. Није бег циција :)
geriatrikus
(zvakac karamela)
03. decembar 2019. u 13.57
Умјесто кућа могао си одмах рећи стан, па би прича од почетка била другачија. Када кажеш кућа то имплицира нешто сасвим друго и отвара човјеку многе могућности којих нема када се ради о стану.
Starac_Foco
(--)
03. decembar 2019. u 14.13
Slazemo se Lorka oko toga... A da si citao (kao sto obično ne čitaš, ili oci čitaju jedno a mozak ti vidi drugo) procitao bi da imam do penzije još 7 godina, ali da se nadam da ću moći ranije da prestanem biti dio ovoga sistema...

Geri, to nije ni stan, izgleda samo lokacija za napraviti mali stan u prizemlju i karati se sa državom, susjedima sa obje strane, rusenjem i ko zna koji sve još problemi tu postoje.

Za ovoga sto mi nudi cevape da ne davim. Malo je to. Tražim pecenog vola na raznju pa ću prestati... Može i malo vece prase ali da ga vi sumadinci pecete. Mi sumnjaci iz Bosne ne znamo kako se to radi. Kod nas je lakse vidjeti divlje krme nego pitomo u oboru.
Lorka
(поета)
03. decembar 2019. u 14.49
То је сад извлачење. Да си рекао ово, да си рекао оно. Ја сам рекао да је купо-продајни уговор гласио на 28000 евра (и папир о трансферу новца) а да је држава проценила вредност на 50000 (дакле, држава не верује папирима нити својим грађанима).

Напали сте ме и понудили 54000 евра на невиђено, јер у свакој теми ви браните систем у Србији, па и у овој. Нисте ме чак питали ни о једном детаљу (а врло добро знате да су у Београду станови скупљи по квадрату него куће). Шта би то значило да сам рекао да је у питању 'стан'. Онда бисте ставили још већу цену. Ја сам вам рекао да је у питању рушевина. Није поента у томе да ли је стан или кућа (ово ви зовете towhnouse а у србији зову кућа дуплекс, а у овом случају би се звала триплекс).

Поента је у томе да сте јој сада одредили цену 14000 евра.

Дакле, шта ћемо сад са методологијом којом се служи држава Србија?
Хоћете ли ме опет напасти ако вам кажем која је то методологија?

Ево која је: ако ме потплатиш, проценићу вредност која пише у уговору. Ако ме платиш мало више, предложићу ти да у уговор ставиш још мању цену и ја ћу је прихватити. Али ако ништа не потплатиш, онда је цена обавезно дупло већа него што је у уговору.

Капирате ли поенту моје ''похвале западу'' кад бар у томе све ствари држи чисто и транспарентно: писмо у коме ти се одређује вредност некретнине и то важи за целу следећу годину. Нема лажи нема преваре.
geriatrikus
(zvakac karamela)
03. decembar 2019. u 17.33
Kако си само низак, Лорка...
>>То је сад извлачење. Да си рекао ово, да си рекао оно. Ја сам рекао да је купо-продајни уговор гласио на 28000 евра (и папир о трансферу новца) а да је држава проценила вредност на 50000 (дакле, држава не верује папирима нити својим грађанима).
Напали сте ме и понудили 54000 евра на невиђено…<<
------------------------------
Ово је типична дискусија са твоје стране. Теби је беспредметно предочавати реалну ситуацију.
Ти си рекао КУЋА. И ма каква била КУЋА на тим локацијама вриједи 50000, тј. локација и сви прикључци, као и дозволе вриједе толико. Касније, притиснут кажеш да се ради о три цјелине у једном стамбеном објекту, а да баби припада једна, што нормално мијења комплетну слику и купцу који познаје како те ствари изгледају у пракси одузима минималну жељу да се бави тиме...
И сада неко ко поштено уђе у разговор са тобом остаје затечен толиком жељом да се „противник туче у расправи”, а нити треба бити расправа, нити саговорници противници.
Твоје конструкције граниче са дебилизмом. За КУЋУ 1/1 на наведеној локацији сам понудио дупло више од онога што си рекао да је за КУЋУ плаћено. Пошто си на крају рекао да то није кућа, већ то нешто што си касније описао, рекао сам да НЕ БИХ дао ни 14000, дупло мање од плаћеног, а не да тај стан вриједи 14000. Не бих дао ни 1 евро пошто за оно што мене занима таква стамбена јединица не може послужити.
geriatrikus
(zvakac karamela)
03. decembar 2019. u 17.38
Ма да, Фочо. Не бих рекао да се понуда о ћевапима на тебе односила...
Lorka
(поета)
03. decembar 2019. u 17.44
Гери, то јесте измотавање. Већ неколико пута понављам - тема је о томе да држава у Србији процењује имовину дупло више од онога што она стварно вреди.

Какве везе има да ли је то кућа, стан, колиба или парче ливаде?

Твој је проблем што под појмом 'рушевна кућа' подразумеваш старо богаташко имање на четири ара плаца.

Још једном - говоримо о томе како држава процењује вредност имовине, а не о томе како сам ја ту имовину вама представио.

Који си ти то па стручњак да оцењујеш њену вредност на основу само две моје речи 'рушевна кућа' и одмах нудиш 54000 евра?

И сад, кад сам ти описао имовину, ти се слажеш да она не вреди чак ни толико колико пише у уговору. А зашто онда ти и Фочо браните државу и њен начин рада на основу информације коју нисте детаљно проверили? Зашто су вам моје две речи (рушевна кућа) биле довољне да покажете како ја нисам у праву но је у праву београдска општина?
geriatrikus
(zvakac karamela)
03. decembar 2019. u 17.53
>>Твој је проблем што под појмом 'рушевна кућа' подразумеваш старо богаташко имање на четири ара плаца. <<
Да, очигледно, изнад горе се све види.
Хвала на разговору, не бих више.
Starac_Foco
(--)
03. decembar 2019. u 18.03
Možda se i nije odnosila na mene, ne znam, izgleda je kao da jeste.

Što se Lorke tiče, nisi ga mogao bolje opisati od ovoga:

Теби је беспредметно предочавати реалну ситуацију.

Skoro sam imao situaciju sa njim da me tretirao kao nekoga ko ne zna ni kasiku drzati... Da nemam pojma šta radim, da ne znam o cemu govorim (iako sam predocio sve detalje), da sto mi je neko drugi nedavno rekao nije tačno (a ovo se odnosi na vise osoba u vise situacija, i on valjda zna šta mi je svaki put neko rekao?), da lupam, da pojma nemam kako neke stvari funkcionisu u državi u kojoj sam 27 godina, itd.

Jedan zaista zavidan nivo ignorancije i arogancije.

Ne moramo mi se se slagati po politickim pitanjima, ali određen respekt kad neko ulozi napor da pojasni neko iskustvo sa mnogo ocigledno jasnih detalja bi trebalo da postoji. Nema toga kod njega.

Kod njega najcesce postoji samo nesektivni dismissal koji je, reklo bi se, često i bez citanja onoga sto je neko drugi napisao...
Keserovic
03. decembar 2019. u 18.10
Focho zna da i on davi pa da se ogrebe za jedju:-))
Starac_Foco
(--)
03. decembar 2019. u 18.26
Dao sam ti plus vojvodo :)
Keserovic
03. decembar 2019. u 19.07
Ako si i trebaš al ja tebi vola da pecem neću:-)

Gledajte ti i geri kako da se iskobeljate od Lorkinih kandzi:-))

Covek ozbiljno misli da vam proda jedan od tri ulaza u neku shupu za 56 kila evra:-)))

Sitnica i to na nevidjeno...
Lorka
(поета)
03. decembar 2019. u 19.45
Па ја се понадах да ће мој пријатељ зарадити 24000 евра преко ноћи, а да ћу и ја добити бар ћевапе, кад оно - ћорак :(

Starac_Foco
(--)
03. decembar 2019. u 21.28
Ne znam sto mene umjesaste u prodaju te supe... Ja niti sam se interesovao niti procjenjivao niti nešto nudio...

A nisam tvrdio ni da kupca nisu oderali bez osnova i mimo pravila. Svi mi znamo kako se tamo ponasa država,. Na kom god da se salteru pojavis česta je petpostavka da si dosao da prevaris državu... Pa kad to reseto nekako prođes, onda postoje sanse da ćeš biti odheban, pogresno informisan ili na neki način izmanipulisan. Ili neće ni kitom mrdnuti da te usluže ni onoliko koliko bi morali a kamo li da ti pomognu...

Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
04. decembar 2019. u 06.11
Manje vise je isti princip svugdje. Vlas' gleda kako da zavrne sto vise, a narod kako da eskivira.

Kod nas to rade bezobrazno, u Kanadi u rukavicama. U manjim gradovima u Kanadi porez na nekretninu je bio veci u %, ali cijena kuca je bila manja. Trenutno zbog visokih cijena kuca u Torontu narod prodaje i kupuje u manjim gradovima. Cijena kuca i do 50% zadnjih nekoliko godina. A % ostao isti. Živis u istoj kuci, plata koji % veca a porez na kucu otisao 30%.
I sto rece Lorka posalju ti papir: Cijena vase kuce je toliko. Zalis se na procjenu, oni kažu u vasem naselju je kuca prodana za toliko. Pogledam kuca na cosku, ima pomoćni objekat, podrum zavrsen...

Trebalo bi stvarno ozakoniti da ukoliko se vlasnik ne slaze sa procjenom, može ponuditi državi i ona mora kupiti za 95% procjene. Ili izjednaciti ponudu i procjenu.
Starac_Foco
(--)
04. decembar 2019. u 08.02
Ma nema svrhe zaliti se na procjenu Pjerivoje. Najcesce je vecini nešto ispod trzisne cijene, nekome znatno ispod, nekome makar onoliko koliko će mu biti troskovi vezani za prodaju. Kad cijene uporno udu gore država bi trebala jedno 2 puta godisnje da radi valorizaciju sto je nemoguće.

Međutim, sustinsko je pitanje koliko bi cijena moje kuce trebala da ima veze sa tim koliko opstini treba para?

Iz tih poreza se placaju skole i transport djaka do skola, održavanje ulica, lokalnih puteva i parkova, rad lokalne uprave i policije, vatrogasci, hitna pomoć, itd.

Ocigledno je da cijena održavanja ulica npr nema nikakve veze sa tim da li moja kuca vrijedi 200 000 ili 2 miliona... Cijena zavisi od toga koliko imaju km ulica, koliko često moraju da ih popravljaju (sto opet zavisi od toga koliko je gradjeviska mafija sfuserila kad su neku ulicu popravljali zadnji put), koliko je snijega palo neke godine, itd.
A nešto nisam primjetio ni da se djeca vise prave kako cijene kuca idu gore pa da zato ima vise djaka i treba veci porez da se placaju skole...

Tačno je da zadnjih 15 godina porast poreza na nekretnine nije bio linearan sa porastom cijena nekretnina, što se postizalo ili snizavanjem stope u pojedinim opstinama ili namjernim drzanjem procjene nizom od trzisne cijene.

Međutim isto je tako tačno da je povecanje poreza bilo drasticno vece od inflacije. Sto znači da su se opstinski budzeti stalno realno povecavali a da pri tome mi poreski obaveznici nisamo dobili ništa za to... Makar je u mom kraju tako, administracija ladi mooda i evo već 50 godina prica kako će, akobogda, napraviti jedan nadvoznjak na najproprometnijoj raskrsnici u gradu...
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
04. decembar 2019. u 19.12
Situacija kad je bila procjena veca od trzne vrijednosti je od prije 15-ak godina.

Trenutno je procjena za moju kucu ispod trzne cijene.
Zato sto su cijene kuca poludjele.
Do iduce godine procjene sam u „plusu”. ;)

Dobra stvar u Kanadi je transparentnost. Potrosnja gradske takse vidljiva.
Za 10 sekundi nadjih pregled po godinama i stavkama. Recimo:
Prihod od takse 2015-te 386 miliona, 2019-te 415.
Oko 7.5% rast za 4 godine. Mislio sam da je gore.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Necklaces?
.