Diskusije : Politika

 Komentar
Šta je to dobro vlast uradila?
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
28. novembar 2019. u 10.47
Mnogo kritika sa valjanim razlozima, pa se upitah šta je dobro vlast uradila. Za narod.

Ovaj dogovor o slobodnom protoku ljudi (i robe?) između Srbije Makedonije i Albanije mislim da je dobra stvar.

Steta što ne stupa na snagu ranije. I sto nije tekst objavljen i usvojen u skupstini.
Bazorilo
28. novembar 2019. u 14.16
Ista greška kao 1918-1919.Umesto da se prvo utvrdi temelj vlastite kuce i napravi ograda oko nje,domaćini su odlucili prvo da pomognu komsijama,a brigu za svoj dom ostavili potonjim narastajima.Koliko ta greška kosta videli su i osetili na svojoj kozi svi narastaji koji su od tada do danas nastanuli u toj kuci.Sada,umesto da sagledamo sv eto na realnoj osnovi i pocnemo da isparvljamo istorijsku grešku nemudrog vladara i njegove svite,danasnja vlada ovom svojom odlukom kaže:Kud je krenulo neka ide,pa šta bude neka bude.A zna se da staza bez bogaza vodi u bezpuce.Danasnjim jezikom to se zove slepa ulica.
Ništa protiv Albanaca,oni rade za svoju kucu,a ja samo želim da kažem da i mi trebamo raditi za svoju.
Lorka
(поета)
28. novembar 2019. u 20.33
Кад се ступа у брак, ваља одмах предвидети развод брака и како делити имовину. У принципу, оно што се унесе у брак - то се и износи, а оно што се стекне у браку - то се дели. Међутим, ако супружници нису направили списак имовине коју уносе и то регулисали уговором - судија, поготову онај који је пристрасан, може целу имовину да додели оној страни која му је дража или која је лукавија, вештија, манипулативнија, непоштенија...

Краљ Александар није заокружио нити пописао србску имовину коју је унео у југословенски брак. Он је у тај брак унео државу и недефинисану територију. Хрвати су у тај брак унели само свој колонијални статус, без државе и без територије.
Јадранска обала се може третирати као нешто што је ''стечено у браку'' (ратом преузето од Италијана). Међутим, ''пристрасни судија'' није то поделио, него је то све доделио оној лукавијој, подмуклијој и непоштенијој страни...

Србија опет хоће некакав брак са недефинисаном територијом, а у брак улази са државама које су се већ изјасниле да Космет није део Србије (све су признале независност Косова).
То значи да ће током новог распада заједнице - Косово изаћи из ње као независна држава или део Албаније.

Ниједна заједница не траје вечно, а поготову оваква у којој 'брачни другови' не улазе у брак из љубави него из интереса.

Лепо је укидати границе и правити слободан проток људи роба и идеја. Ја се слажем с тим. Али претходно се будући супружници морају јасно одредити према имовини: ко шта уноси у ову заједницу. Другим речима - Србија мора тражити од свих земаља које би ушле у то чланство да се изјасне о територији Космета као интегралном делу државе Србије и о немешању у унутрашње односе (Срба и Албанаца) у Србији.

Мали Шенген је далеко потребнији Албанији, Македонији и Црној Гори него Србији, и далеко је потребнији Шиптарима него Србима. Наравно, донео би позитивне резултате и по Србију, али ако Александар садашњи то уради на начин као што је то урадио његов имењак 1918. године - онда ће негативни резултати бити већи од оних позитивних.

Историја је учитељица живота, али то изгледа не важи у случају наша два Александра.
Jocko4
(observer)
28. novembar 2019. u 23.47
Пјер,

О том „добру” сам био покренуо тему „Мали Шенген”, и овде бих приложио један свпј коментар из те дискусије:

Као и обично, Вучић идеализује и хвали постигнут договор (у Охриду) и наглашава да је то добро за народ(е) земаља потписница и узгредно говори о Макрону, кога ће да моли за подршку ... Наравно да ће је добити и од Макрона и од А. Меркел, јер се на њихове сугестије и одазвао.

Сад ће многи из СНС-а, као и коалициони партнери, да крену у одбрану политике Александра Вучића, понављајући његове хвалоспеве овом, за Србију опасном договору, занемарујући чињенице као што су:

- слободно кретање (уз личну карту) држављана земаља потписница подразумева и слободно кретање њихових криминалаца;

- слободно кретање туриста, кад једном уђу у једну земљу потписницу „Малог Шенгена”, укључујући и терористе, џихадисте и мигранте без провереног идентитета;

- узајамно признавање радних дозвола се образлаже слободним кретањем радне снаге, као да у земљама потписницама не постоји висок степен незапослености и као да из њих не постоји континуирани одлазак радника у земље ЕУ;

- узајамно признавање радних дозвола значи и слободан улазак (уз личну карту) онима из Албаније и „Косове”, а обрнуто неће важити;

- прескаче се главно питање, дефинисање и узајамно признавање граница земаља потписница, а у складу са ставом ОУН, конкретно Резолуцијом СБ 1244 и тиме наставља запуштање постојеће окупације територије покрајине Србије, Косова и Метохије.

И све нам ово ради један нарцисоидни клипан, као да су цела Србија и њен народ његова прћија и његови приватни поданици.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
29. novembar 2019. u 09.10
Lorka: „Ниједна заједница не траје вечно, а поготову оваква у којој 'брачни другови' не улазе у брак из љубави него из интереса. ”

Ništa ne traje vjecno. Ljubav dodje i ode, interesi su dugovjecniji. ;)

L:„.. а у брак улази са државама које су се већ изјасниле да Космет није део Србије (све су признале независност Косова). То значи да ће током новог распада заједнице - Косово изаћи из ње као независна држава или део Албаније. ”

Što se tiče dvije strane, Kosovo je nezavisno. Važna stvar, oko koje je trenutno dogovor nemoguć. Postujem mišljenje onih za koje je to toliko važno da sa onima koji su priznali nema saradnje. Ja mislim da je po tom pitanju „dogovor” da nema dogovora, i da treba da se radi na drugim svarima. Gdje može biti dobrobit za sve strane.

Kao sto rekoh, nisam citao, baziram mišljenje na sličnim dogovorima drugih zemalja. Prošlo iskustvo je da ukoliko jedna strana ima stetu, to se dokumentuje i trazi izmjena. U najgorem slučaju dogovor se ponisti i vraca se stanje prije dogovora. Nadam se da je u dogovoru slobodan protok robe bez carine, ali sa prijavom. Danas vrlo jednostavno: Kompjuter, odes na sajt, otkucas šta prelazi granicu, stampas obrazac i sa tim kamion prolazi granicu uz minimalni zastoj.
I bazorilo i Lorka pominju „predbracni ugovor u kom treba da se zna šta je cije”.

Bazorilo,
Mogu da poredim YU od 70-tih do raspada i danasnje stanje. I moje je MišljENJE da je za narod sadasnja situacija losija. Jedna od stvari koje ruse ekonomiju je da se podjelom pokidao lanac dobavljaca za stvari gdje je YU bila relativno uspjesna. Tako da se neke važne industrije još nisu vratile na nivo 80-tih. Auto industrija, kompleksniji vojni proizvodi (Hrvati prave i prodaju pistolje, BIH municiju, Srbi minobacacke granate i slično, ali nema podmornica, tenkova.. koji u cijeni imaju vise ljudskog rada i znanja). Zajednice i dogovori pored koristi nose rizike. Na stranama je da balansiraju.

Jocko,
Razmišljanje mi je bilo da SNS teško da će se promijeniti na sljedecim izborima. Pored pritiska da se negativne stvari umanje, vrijedi i promovisati pozitivne stvari. I nadi za bar neki boljitak i sa lošim domaćinom. Mini-s. je samo jedna stvar za koju mislim da ima vise koristi nego stete. Jer kao sto rece veliki pjesnik nema meda bez zuci.

Živi bili.
Starac_Foco
(--)
29. novembar 2019. u 10.54

Ja ne znam koliko je to pametno. I bez toga, siptari nadiru frontalno, to nije promjenio čak ni rat 99-te, i već sustigli do Nisa...

https://www.srbijadanas.com/vesti/info/albanci-stigli-do-nisa-naseljavaju-se-i-kupuju-srpske-kuce-2017-11-05

Sa ovom unijom, i sa jasnim ciljem, planom i programom (i parama za to) za 10 godine stici će i do Beograda... Jer nerealno je ocekivati da će u polupraznoj Srbiji vlasnici imanja koja vise ničemu ne služe, jer nema ko da radi ili vise niko i ne živi tu, da ih tako patriotizma radi održava do daljenjeg i odbije primamljive siptarske ponude za prodaju. A pogotovo je to nerealno ocekivati na osnovu logike: ne boli kad se tudjom kitom gloginje mlate...

I dok Srbi neiscrpno trose energiju na unistavanju samih sebe, tumarajuci u vremenu i prostoru stotinama godina bez jasnog nacionalnog cilja i programa, dotle siptari, nema veze koji, muslimani, katolici i prvoslavni marsiraju u istom stroju. Skoplje su odavno uzeli, sad je na redu na Beograd...
Lorka
(поета)
29. novembar 2019. u 12.48
Има ту још један детаљ на који нико не обраћа пажњу:

Сећамо ли се како је Србија била представљена у Југославији? Била је прегласавана чак и од стране својих аутономних покрајина.

А сад замислимо, ако се којим случајем уђе у ЕУ, да ли ће свака чланица 'Малог Шенгена' ући у унију самостално или као Шенген у пакету? Верујем да је ово подвала Брисела да се Мали Шенген једног дана прими у пакету и да ће бити представљен као једна чланица, а не свака држава посебно. У том случају, замислите ко ће заступати интересе Србије у ЕУ - Албанци, муслимани, Македонци, Црногорци...
Ни у једном гласању, србски глас не само да неће превладати, него се неће ни чути.

Опет кажем - слободан проток ДА, али претходно тражити да се рашчисте све ове дилеме које смо до сад навели, а посебно питање Космета.

Пјер, Косово није независно! Да је независно, не би се вршили толики притисци на Србију да га призна. А ми се не смемо одрећи последњих адута које имамо да бисмо обезбедили мирну реинтеграцију Космета у парвни поредак државе Србије. И ова тема Малог Шенгена је један од адута.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.